فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1392)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • وجه الله قربانی زاده صفحه 1
    زمینه
    در حالی که بسیاری از تحقیقات انجام شده در زمینه رهبری تحول آفرین تمرکزشان روی خود رهبران بوده است، تاکید پارادایم جدید مدیریت و رهبری بر این است که تک تک کارکنان می توانند به جای انفعال و اثرپذیر بودن، نقش فعال تری را در زندگی سازمانی ایفا و خود به عنوان عامل تغییر عمل کنند. امروزه به نظر می رسد که دو مفهوم هوش معنوی و هوش اخلاقی بر میزان تحول آفرینی رهبران و کارکنان به مثابه عاملان تغییر سازمانی تاثیرگذار است. با این پیش فرض علمی، این مقاله هدف بررسی رابطه بین هوش معنوی و هوش اخلاقی با رهبری تحول آفرین را دنبال می کند.
    روش
    روش تحقیق به کار رفته در این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی است. داده های مورد نیاز پژوهش از بین یک نمونه 180 نفره از کارکنان و مدیران وزارت اقتصاد و دارایی در تهران به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای جمع آوری و فرضیات و الگوی مفهومی تحقیق به ترتیب با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج آزمون های آماری و شاخص های محاسبه شده نشان می دهد که الگوی مفهومی پژوهش با داده های گردآوری شده از نمونه آماری برازش خوبی دارد و رابطه بین هر دو نوع هوش معنوی و هوش اخلاقی با رهبری تحول آفرین مثبت و معنا دار است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق بیان گر این است که هوش معنوی در مقایسه با هوش اخلاقی، رابطه قوی تری با رهبری تحول آفرین دارد. به این معنی که داشتن ویژگی هایی چون الهام بخشی، خلاقیت، صداقت و راستی، نگرش کل گرا و تمایل به آموزش در رهبر منجر به ایجاد انگیزش معنوی در کارکنان می شود و آنان را در ایجاد و پی گیری تغییرات بنیادین در سازمان ترغیب می کند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، هوش اخلاقی، هوش معنوی
  • سیدعلی هاشمیان فر، علی ربانی، زهرا ماهر صفحه 13
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل فرایند شکل گیری تعهد هنجاری و تاثیر آن بر تولید علمی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. در ابتدا عوامل موثر بر شکل گیری تعهد هنجاری از دیدگاه نظریه پردازان اجتماع علمی (همچون رندل کالینزو هاگستروم) شناسایی شده و سپس تاثیر تعهد هنجاری افراد بر میزان تولید علمی آنها با توجه به آرای نظریه پردازان ساختار هنجاری علم (از قبیل مرتن، رزنیک، کاناوو و...) بررسی شده است.
    روش کار
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایش می باشد و از شیوه نمونه گیری سهمیه ای استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه اعضای هیئت علمی، دانشجویان دکترا و دانشجویان سال دوم کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 90 – 1389 می باشند که تعدادشان برابر با 2865 نفر است و از میان آنها 340 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    یافته ها
    در میان گروه های تحصیلی، گروه علوم پایه بالاترین میزان تولید علمی و گروه فنی و مهندسی پایین ترین تولید علمی را به خود اختصاص داده اند. همچنین رابطه مثبت و معناداری بین میزان تعهد هنجاری اساتید و دانشجویان و میزان تولید علمی آن ها در دانشگاه اصفهان وجود دارد و میزان تعاملات و ارتباطات و انرژی احساسی کارگزاران علمی دانشگاه اصفهان نیز یک رابطه مثبت و معنادار با تعهد هنجاری نشان می دهند. مدل معادله ساختاری تدوین شده نیز شاخص های برازش مطلوبی را کسب کرد و به این ترتیب می تواند به عنوان یک مدل پیشنهادی به منظور افزایش تعهد هنجاری در دانشگاه اصفهان ارائه شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، بهترین پیشنهاد، تقویت «تعاملات و ارتباطات» و «انرژی احساسی» دانشگاهیان است که منجر به تقویت تعهد هنجاری و در نتیجه تولید علمی آنها می شود.
    کلیدواژگان: اجتماع علمی، انرژی احساسی، تعاملات و ارتباطات، تعهد هنجاری، تولید علمی
  • محمدحسین رونقی، کامران فیضی صفحه 27
    زمینه
    یکی از عوامل مهم در هنگام جذب کارکنان و ارتقاء شغلی افراد در سازمان هوش آنها است. رعایت اخلاق حرفه ای کارکنان بهبود جایگاه یک سازمان را در حوزه کسب و کار خود به دنبال دارد. شناسایی ارتباط ویژگی های شخصیتی افراد و رعایت اصول و موازین اخلاقی در محیط کار در بهره وری و اثربخشی سازمان موثر است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است که با هدف ارزیابی ارتباط بین سه نوع هوش کارکنان با رعایت اخلاق کاری در سازمان انجام شده است. در این مقاله ابتدا بوسیله مصاحبه و نظر سنجی از اساتید و کارشناسان شاخص های مربوط به ارزیابی اخلاق کاری کارکنان تدوین شده است. سپس شاخص های ارزیابی انواع هوش براساس مطالعه پژوهش های پیشین و نظر کارشناسان مشخص گردید و پس از ارزیابی این شاخص ها ارتباط بین رعایت اخلاق کاری، هوش فرهنگی، هوش منطقی و هوش هیجانی در قالب فرضیه های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش کارکنان شرکت های بین المللی فعال در ایران است و ابزار پژوهش پرسشنامه می باشد. بوسیله روش نمونه گیری تصادفی تعداد 397 نفر از بین جامعه بر حسب جدول مورگان انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش دارای 10 سازه می باشد که بوسیله ضریب کرونباخ پایایی هر سازه ارزیابی و مورد تایید قرار گرفت. براساس اصلاحات متعدد صورت گرفته طبق نظرات خبرگان بر پرسشنامه، ابزار پژوهش روایی قابل قبولی دارد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که ارتباط مثبت و معناداری بین دارا بودن هوش فرهنگی و رعایت اخلاق کاری (r=0.55) و ارتباط معناداری بین هوش عاطفی کارکنان با رعایت اخلاق کاری (r= 0.63) وجود دارد اما ارتباط معناداری بین وجود هوش منطقی با رعایت اخلاق کاری در بین کارکنان نمونه پژوهش مشاهده نشد. همچنین بین دارا بودن هوش هیجانی با هوش منطقی ارتباط معناداری بدست نیامد. ارتباط معناداری بین هوش فرهنگی و هوش هیجانی (r=0.71) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از پژوهش می توان بیان داشت افرادی که از ضریب هوش محاسباتی و منطقی بالاتری برخوردارند اگر چه قدرت تحلیل بالاتری دارند اما الزاما اخلاق مدار نیستند یعنی ممکن است از استعداد محاسباتی خود در جهات دیگر استفاده نمایند. اخلاق مداری در بین افرادی که هوش هیجانی و فرهنگی بالاتری دارند بیشتر مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، هوش هیجانی، هوش منطقی، اخلاق کاری
  • پیمان اخوان، جعفر یزدی مقدم صفحه 37
    زمینه
    عملکرد سازمانی و مدیریت دانش موضوعاتی هستند که اجرای موفقیت آمیز آنها نیازمند نگرش همه جانبه و فراگیر به عوامل درگیر آنها است. یکی از این عوامل اصلی، نیروی انسانی می باشد. رعایت اخلاقیات از سوی نیروی انسانی می تواند به ارتقا عملکرد سازمانی و هر چه بهتر پیاده سازی شدن مدیریت دانش کمک نماید. بنابراین در این مقاله به بررسی توام نقش اصول اخلاقی و مدیریت دانش بر عملکرد سازمانی پرداخته شده است.
    روش
    تحقیق مورد نظر از جهت ارتباط بین متغیرهای تحقیق، از نوع همبستگی است. روش انجام تحقیق نیز به صورت پیمایشی می باشد. برای سنجش موضوع تحقیق، مدل مفهومی براساس ادبیات موضوع طراحی گردید و به منظور بررسی مدل مفهومی تحقیق از کارکنان یک سازمان صنعتی خواسته شد تا به سوالات پرسشنامه ای که به همین منظور تنظیم شده بود، پاسخ دهند. برای بررسی رابطه بین متغیرهای تحقیق، از مدل سازی معادلات ساختاری، در قالب نرم افزار لیزرل استفاده گردیده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که در سازمان مورد مطالعه، بین اصول اخلاقی و عملکرد سازمانی رابطه مثبت و قوی برقرار است. همچنین رابطه ی بین اصول اخلاقی و فرآیند مدیریت دانش، مثبت و معنادار است ولی بین فرآیند مدیریت دانش و عملکرد سازمانی، رابطه معناداری وجود ندارد. بنابراین مشخص شد، اگر چه اصول اخلاقی به طور مستقیم بر عملکرد تاثیر مثبت و قوی دارد ولی با میانجی گری مدیریت دانش نتوانسته بر عملکرد تاثیرگذار باشد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت، اخلاق به عنوان یک عامل کلیدی در ارتقا عملکرد سازمانی و نیز موفقیت فرآیند های مدیریت دانش، در کنار دیگر عوامل موثر نقش ایفا می کند. بر این اساس، پیشنهاد می گردد زمینه رعایت اصول اخلاقی در سازمان ها، فراهم آید تا افراد در ارتقا عملکرد سازمان خود نقش بیشتر و موثرتری ایفا کنند و نیز در فرآیند های مدیریت دانش مشارکت فعالتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، مدیریت دانش، عملکرد سازمانی، فرآیند مدیریت دانش
  • سینا سعیدی، حجت الله حاجی حسینی، صبا سعیدی صفحه 52
    زمینه
    یکی از فناوری های نوین که تاثیرات بهسزایی بر زندگی جوامع بشری داشته است، فناوری اطلاعات است که به دلیل رشد بسیار سریع، چالش های اخلاقی را نیز در پی داشته است. یکی از این چالشها عدم رعایت حقوق مالکیت فکری در شبکهی اینترنت است. نقض قانون حق نشر (کپی رایت) منجر به از بین رفتن ارزشهای اخلاقی، ضرر و زیان اقتصادی و جلوگیری از بروز خلاقیت در جامعه خواهد شد. از این رو در این تحقیق به تعیین عوامل موثر بر عدم رعایت قانون حق نشر در اینترنت توسط دانشجویان و نگرش اخلاقی آنها نسبت به این رفتار پرداخته شده است.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بوده و داده های آن از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. روایی ابزار تحقیق توسط اساتید و متخصصان خبره و پایایی آن با محاسبهی آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعهی آماری شامل دانشجویان دانشکدهی علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده است. در این تحقیق از آزمون t، همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام برای تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهایی همچون میزان دسترسی به اینترنت، عدم توان مالی برای خرید نرم افزارها و محصولات فکری و همچنین نگرش اخلاقی دانشجویان بر نقض قانون حق نشر در اینترنت تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، راهکارهایی همچون حمایت مالی دولت از تولیدکنندگان محصولات فکری، به روز کردن قوانین مرتبط با حقوق مالکیت فکری و آموزش اخلاق فناوری اطلاعات به مردم، به عنوان مناسبترین راهکارها برای حل این مساله پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: اخلاق فناوری اطلاعات، حقوق مالکیت فکری، قانون حق نشر
  • محبوبه قدیری، کیومرث بشلیده، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، فرشید مشکلانی صفحه 62
    زمینه
    بررسی روابط بین جوهای اخلاقی و رفتارهای کارکنان از حیطه های پژوهشی مهمی به شمار میرود، زیرا جو اخلاقی یکی از عوامل شکل دهنده نگرشهای کارکنان است و تاثیر قابل ملاحظهای بر پیامدهای سازمانی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه انواع جو اخلاقی (جو نوعدوست، جو حقوقی و اصولی، جو قانونی، جو ابزاری و جو مستقل) با خشنودی شغلی، تعهد سازمانی و قصد ترک شغل انجام گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. افراد شرکت کننده در پژوهش شامل 250 نفر کارکنان رسمی شرکت گاز استان اصفهان بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون، همبستگی بنیادی و رگرسیون چندگانه به شیوه پسرونده استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند هر یک از پنج نوع جواخلاقی مورد بررسی با تعهد سازمانی و خشنودی شغلی و قصد ترک شغل رابطه دارند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی بنیادی نشان داد ترکیب خطی انواع جواخلاقی با ترکیب خطی تعهد سازمانی، خشنودی شغلی و قصد ترک شغل رابطه معناداری دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان دادند که ترکیب خطی انواع جو اخلاقی 8/45درصد تعهد سازمانی، 6/30درصد خشنودی شغلی و 2/28درصد واریانس قصد ترک شغل را تبیین میکند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، انواع جوهای اخلاقی با پیامدهای مهم سازمانی شامل خشنودی شغلی، تعهدسازمانی و قصد ترک شغل مرتبط می شوند که این امر اهمیت توجه به مفهوم اخلاق در سازمانها و محیطهای کاری را مشخص میسازد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، جو اخلاقی، خشنودی شغلی، قصد ترک شغل
  • نفیسه علیرضایی، هاجر مساح، ناهید اکرمی صفحه 76
    زمینه
    منابع انسانی از مهمترین سرمایه های هر سازمانی به شمار می رود. بررسی و شناسایی عوامل مرتبط با این منابع که می تواند بر عملکرد سازمانی موثر باشد، از اهمیت روزافزونی برخوردار است. بر همین اساس، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه وجدان کاری و عملکرد شغلی در نظر گرفته شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه شامل 130 نفر از کارمندان شهرداری خمینی شهر اصفهان بوده که 55 نفربه طور تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده ها از طریق پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت کاستا و مک کرا، فهرست وارسی عملکرد وظیفه ای بیرن و همکاران و فهرست وارسی عملکرد زمینه ای کونوی جمع آوری شده است. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گامبهگام مورد تحلیل واقع شد.
    یافته ها
    ابعاد وجدان کاری (قابلیت اتکا و موفقیت مداری) با عملکرد شغلی (عملکرد وظیفهای و زمینهای) دارای رابطه معنادار و مثبت هستند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که از میان ابعاد وجدان کاری قابلیت اتکا توان تبیین واریانس 32 درصدی عملکرد شغلی را دارا است.
    نتیجه گیری
    بنابراین سازمان ها و مدیران می توانند با تقویت وجدان کاری، عملکرد شغلی در سازمان را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، وجدان کاری، اخلاق کاری
  • سنجر سلاجقه، رستم پوررشیدی، عادل کولک صفحه 87
    زمینه
    عدالت سازمانی عبارت است از اینکه با چه شیوه ای با کارکنان رفتار شود که احساس کنند که به صورت عادلانه با آنها رفتار شده است که شامل ادراک منصفانه بودن پرداخت ها و برابر در رویه های سازمانی و عادلانه بودن رفتار های بین شخصی و کافی بودن اطلاعات در سازمان می باشد و رفتار شهروندی سازمانی مجموعه ای از رفتار های داوطلبانه و اختیاری است که بخشی از وظایف رسمی نیستند و کارکنان را در وضعیتی قرار می دهد که به صورت کاملا داوطلبانه فراتر از انتظارات وظیفه و شرح شغل خود عمل نمایند. تحقیق حاظر رابطه عدالت سازمانی و بر رفتار شهروندی سازمانی در سازمان های دولتی شهر کرمان را مورد بررسی قرار داده است.
    روش کار
    روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. در این تحقیق، عدالت سازمانی شامل چهار بعد عدالت (توزیعی، رویه ای، مراوده ای و اطلاعاتی) و نقش هر کدام در ارتقاء رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه کارکنان سازمان ها مورد سنجش قرار گرفت. داده های مورد استفاده از طریق پرسشنامه جمع آوری گردیده است و فرضیات تحقیق مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    عدالت سازمانی شامل عواملی از قبیل عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای و عدالت اطلاعاتی با رفتار شهروندی که شامل عواملی از قبیل نوع دوستی، وظیفه شناسی، فضیلت مدنی، جوانمردی و احترام و تکریم می باشد، رابطه مثبت و معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    با افزایش درک عدالت سازمانی کارکنان، رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان سازمان ها ارتقا و افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عدالت اطلاعاتی، رفتار شهروندی سازمانی
|
  • V. Ghorbanizadeh Page 1
    Background
    While many studies has been focused on leaders in the field of evolutionary leadership, new paradigm of leadership and management states that individual employees can interact actively and play important role in organizational life and can act as agents of change. Today it seems that the two concepts of "spiritual intelligence" and "moral intelligence" affects on the leaders and employees evolutionary roles as agents of organizational change. This paper aims to examine the relationship between spiritual intelligence and moral intelligence with the evolutionary leadership
    Methods
    The research method used in this study in terms of the goals is applied research and in terms of the data collection is descriptive survey. Data is gathered from 180 members of staff and managers as a sample at the Iranians Ministry of Economy and Finance at Tehran. Hypotheses and conceptual model of study have been tested by Spearman's correlation coefficient and structural equation modeling.
    Results
    Statistical analysis and indices indicate that the conceptual model is a good fit to the data sample and the relationship between both moral and spiritual intelligence with evolutionary leadership is positive and significant.
    Conclusion
    The results suggest that spiritual intelligence in compare with moral intelligence has stronger leadership with evolutionary relationship. That means having features such as inspiration, creativity; integrity and honesty, attitude and willingness to learn led to spiritual motivation in staff and they encourage the creation and pursuit of fundamental changes in the organization.
    Keywords: Evolutionary Leadership, Moral Intelligence, Spiritual Intelligence
  • S.A. Hashemianfar, A.Rabbani, Z. Maher Page 13
    Background
    The present study aims at examining and understanding the process of formating normative commitment and its effect on scientific production in Esfahan university.The study starts with the identification of the factors which are involved in normative commitment issue from the standpoint of a number of theorists in the field of scientific community (like Randall Collins, Hagstrom) and then evaluate the effect of normative commitment on scientific production from the standpoint of the theoretians in the field of normative structure of science (like Merton, Resnik, …).
    Methods
    This study is designed as a survey gathered through quota sampling. the statistical population is comprised of all the full time academic members, PHD condidates and second-year M.A students who were present at Esfahan University the years 2010-2011 and yeilds a total number of 2865 individuals altogether. Among the population, a sample of 340 individuals has been selected as the actual participants of the study.
    Results
    of different departments, department of basic sciences showed the highest amount of scientific production, which is at sharp of contrast with the results obtained from technical and engineering department which showed the lowest amount of scientific production. there is a positive and significant relationship between normative commitment and scientific production.variables like “interactions and relations” and”emotional energy”, also, indicate a positive and meaningful relationship with normative commitment in Esfahan university.In the structural equation modeling, Fit indices shows that specified model confirms by ghathered data. Thus, this model suggested for increasing of normative commitment in Esfahan universitiy.
    Conclusion
    with regard to the results of the study, the best suggestion is the encouragement of "interactions" and "emotional energy" between the academics which leads to the enhancement of the normative commitment, hence, their scientific production.
    Keywords: Emotional energy, Interactions, Normative commitment, Scientific community, Scientific production
  • M.H.Ronaghi, K.Feizi Page 27
    Background
    Employees’ intelligence is one of the crucial factors in staffing and job enrichment. An optimal functioning of market rules is in turn determined by the quality of the sociological environment, by its cultural and moral values. Identify the relationship between personality characteristics and ethical principle has effect on organizational effectiveness.
    Methods
    This research is a descriptive survey. This paper aims to explain and clarify the inter-relationships and the interaction effects among business ethics and employees’ intelligence in international companies in Iran. Research variables were identified by interview with experts and review research literature. Based on key factors and relations derived from the literature and our semi structured interviews, our Hypotheses were formulated. The survey sample population consisted of 397 randomly taken employees who work in international companies in Iran, according to a cluster random sampling skim. Data accumulated through questionnaires were run through the Cronbach alpha reliability test. The structure and content of our questionnaire were discussed with the experts in mentioned semi-structured interviews and some modifications were made to justify the validity of our measuring instrument.
    Results
    An important part of the results revealed business ethics relates directly with cultural intelligence (r=0.55) and emotional intelligence (r=0.63(but business ethics doesn’t relate with logical intelligence. Also, Logical intelligence does not relate with cultural and emotional intelligence.
    Conclusion
    Our study results indicated that although there is a positive relationship between cultural intelligence and emotional intelligence, logical intelligence does not positively relate to cultural and emotional intelligence. It means that each employee with logical intelligence does not necessarily have cultural and emotional intelligence.
    Keywords: Cultural Intelligence, Emotional Intelligence, Logical Intelligence, Business Ethics
  • P. Akhavan, J. Yazdi Moghaddam Page 37
    Background
    Organizational performance and knowledge management are subjects which their successful implementations require a comprehensive view of all factors involved in them; one of these main factors is human force. Observance ethics by human force could help the promotion of organizational performance and better implementation of knowledge management. Accordingly the current paper intends to explore the role of ethics and knowledge management on organizational performance.
    Methods
    Current paper is a correlation one in terms of relationship between research variables. The implement method of the research is survey. A conceptual model was designed based on literature review, and in order to analyze it, employees of an industrial organization were asked to answer to the questions of a valid questionnaire. Structural equation modeling was used for studying the relationships between research variables by LISREL software.
    Results
    Research results indicate that there is a positive and strong correlation between ethics and organizational performance. The relationship between ethics and knowledge management process is also positive and significant but no significant relationship is observed between knowledge management process and organizational performance. Therefore, it is clear that although ethics directly have a positive and strong impact on the performance but it is not able to influence the performance through mediated role of the knowledge management.
    Conclusion
    In fact, considering the findings of the research, it can be stated that ethics as a key factor, along with other effective factors, play a key role in promotion of organizational performance as well as successfulness of knowledge management processes. In the light of the obtained results, consideration of ethics in organizations is recommended to be provided. Ethics should be emphasized and considered so that the personnel play further and more effective role in the improvement and promotion of their organization’s performance and also can actively participate in knowledge management processes.
    Keywords: Ethics, Knowledge Management, Organizational Performance, Knowledge Management Process
  • S. Saeedy, H. Hajihoseini, S. Saeedy Page 52
    Background
    One of the new technologies having a great impact on the human life is information technology (IT) which has led to some ethical challenges because of its fast growth. One of these challenges is the violation of intellectual property rights in the internet that causes destruction of moral values, economic losses and prevention of innovation in the society. Therefore, in this research after investigating the concepts of IT ethics and intellectual property rights, it has been attempted to determine the affecting factors on copyright violations in the internet by university students.
    Methods
    Descriptive-correlation method has been used in this research and the data have been gathered using questionnaires. Statistical society of the research consists of the students of the faculty of New Sciences and technologies of the University of Tehran, while the sampling method has been simple random.In this study,data analyzed by t- tst. Pearson correlation and step regression.
    Results
    Some variables such as the extent of access to the internet, financial incapability to purchase cultural and software products and also moral attitude of students were found as the most effective factors on copyright violations.
    Conclusions
    According to the results some policy recommendations such as financial support of intellectual products by the government, updating the laws of intellectual property and educating IT ethics to people are suggested as the most appropriate approaches to solve this problem.
    Keywords: Copyright, Intellectual property rights, IT ethics
  • M. Ghadiri*, K. Beshlide, S. E. Hashemi Sheikh Shabani, F. Moshkelani Page 62
    Background
    Examining the relationships among the ethical climates and employees behaviors is an important research area because ethical climate is one of the factors shaping employees attitudes and having considerable impact on the organizational outcomes. This study was conducted to investigate the relationship of ethical climates (caring, law & code, rules, instrumental and independence climate) with job satisfaction, organizational commitment and turnover intention.
    Methods
    This research is descriptive and correlation design. Survey participants include 250 employees of the Esfahan Gas Company [NIGC (National Iranian Gas Company)-Esfahan] were selected by simple random method. Data analyzed by pearson correlation, canonical correlation and backward regression.
    Results
    Results indicated that all types of ethical climate were correlated with job satisfaction, organizational commitment and turnover intention. Canonical correlation analysis revealed that linear combination of different ethical climate types were correlated with linear combination of job satisfaction, organizational commitment and turnover intention. Moreover, multiple regression analysis revealed that linear combination of different ethical climate types accounts for 45.8 percent of variance of organizational commitment, 30.6 percent of variance of job satisfaction and 28.2 percent of variance of turnover intention.
    Conclusion
    With regard to these results, all types of ethical work climate are related with important organizational outcomes including job satisfaction, organizational commitment and turnover intention which show the importance of consideration of ethic concept in organizations and work environments.
    Keywords: Ethical climate, Job satisfaction, Organizational commitment, Turnover intention
  • N. Alirezaei, H. Massah, N. Akrami Page 76
    Background
    Human resources considered as the most important capitals in each organization. Studying and identifying the related factors to these resources that affected an organizational performance, has increasing importance. Therefore, the main goal of this study was to examine correlation between work conscientiousness with job performance.
    Methods
    This paper is a correlational study. personnel of Municipality of Khomayni Shahr of Isfahan)N=130) were Statistical population of this study and they were selected simple random sampling(n=55). Data was collected via Costa and McCrea`s Big Five Questionnaire, Byrne`s Task Performance Checklist and Convy`s Contextual Performance Checklist. Data was analyzed by Pearson correlation and stepwise regression analysis.
    Results
    All of dimension of work conscientiousness were related with job performance. The result of regression analysis showed that dependability related with job performance and could prediction job performance (R2=0.32).
    Conclusion
    organizations and managers can by increasing work conscientiousness and ethics, improve job performance in organization.
    Keywords: job performance, work conscientiousness, work ethic
  • S. Salajegheh, R. Poor Rashidi, A.Koulak* Page 87
    Background
    Organizational justice is defined as “how employees should be behaved to feel fair behavior include perception of fairness of equal pays at organizational policies, fairness of interactional behaviors and adequacy of information in organization. Organizational citizenship behavior is a set of voluntary and optional behaviors except the formal functions that makes the employees to do their job beyond their determined duties, completely voluntary. This study investigates the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior in the governmental organizations of Kerman.
    Methods
    Research method, based on goal, was Functional and based on date collection, was descriptive survey.In this study,organizational justice included fourdimentions: distributive, procedural, interactional, informational.The role of each dimention assessed in promoting citizenship behaviour.Date collected by questionnaire and hypothesis tested based on acquisition results.
    Results
    Organizational justice which Includes factors such as, distributive justice, procedural justice, interactional justice and informational justice, has a significant and direct relationship with citizenship behavior which Includes factors such as; altruism, duty, civic virtue, magnanimity and respect.
    Conclusion
    With increasing the staffs understanding of organizational justice, the organizational citizenship behavior will promote among employees in the organization.
    Keywords: Distributive justice, Interactional justice, Informational justice, Organizational citizenship behavior, Procedural justice