فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حاکمیت اصول اخلاقی در ژنتیک پزشکی
    داریوش فرهود* صفحه 1
    زمینه
    پیشرفت ها و دستاوردهای علمی در تمامی زمینه ها، از جمله پزشکی، تنها زمانی می توانند مورد قبول باشند که برابر موازین و ملاحظات اخلاقی و همراه با احترام به خودمختاری، عدالت فردی و اجتماعی و باورهای فرهنگی و قوانین خاص جوامع مختلف انسانی، به کار برده شوند.
    در سال های 1995 و 1998 آئین نامه های حاکمیت اصول اخلاقی در ژنتیک پزشکی، از طرف سازمان جهانی بهداشت تدوین و ارائه گردید که در آن، چهار اصل اولیه اخلاق، یعنی خودمختاری، سودمندی، نازیانمندی و برابری، توصیه شده اند.
    در آخرین سمپوزیوم جهانی یونسکو در مورد اخلاق در علوم و فن آوری(مهرماه 1381) در زمینه هایی مانند: بیواتیک (شبیه سازی، اندام سازی و اهدای اندام، کارهای آزمایشگاهی بر روی انسان، کاربردهای مهندسی ژنتیک،...) اینفواتیک (نهادهای اطلاع رسانی حقیقی و حقوقی، شبکه های جهانی،...) اکواتیک (حفاظت از محیط زیست، کره زمین، صرفه جویی در منابع مختلف انرژی و آب شیرین، پاک نگه داشتن هوا، جلوگیری از افزایش دمای کره زمین،...) کاسمو و بیواسفراتیک (استفاده بجا و صحیح و عادلانه همه ملت ها از فضای خارج جو،...) و در نهایت، اخلاق در علوم و فن آوری از دیدگاه فلسفی، گفت وگو و توصیه های لازم انجام شد.
    نتیجه گیری
    آئین نامه سازمان جهانی بهداشت، درباره ملاحظات اخلاقی بر کاربردهای گوناگون ژنتیک پزشکی (مانند مشاوره ژنتیکی، تشخیص پیش از تولد، بانک DNA،...) در دوازده جدول (به صورت چک لیست) تهیه و تنظیم شده که توصیه های موکد در منظور کردن اصول اخلاقی در ارائه خدمات ژنتیک پزشکی دارد که در این مقاله مورد گفت وگو قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اخلاق در ژنتیک پزشکی، خودمختاری، سودمندی، نازیانمندی، برابری
  • یعقوب مهارتی*، الهام برومند، هدیه لقمانی صفحه 12
    زمینه
    در تمامی پژوهش های علمی، رعایت فرایند علمی پژوهش، امری ضروری و غیرقابل انکار می باشد که بایستی توسط همه پژوهشگران مورد توجه قرار گیرد. پژوهش علمی، زنجیره ای به هم پیوسته از حلقه هایی است که برای استحکام آن ضمن اینکه تمامی حلقه ها باید وجود داشته باشد، هر حلقه بایستی به صورت محکم و قوی باشد تا سبب استحکام کل زنجیره پژوهش گردد. اخلاق در هر پژوهش علمی، مانند چتری است که بر این فرایند سایه افکنده و باعث تقویت آن می گردد. اخلاق در پژوهش تضمین کننده کیفیت در انجام پژوهش بوده و به پژوهشگر کمک می کند تا تمامی این فرایند با دقت دو چندان به انجام برساند. مقاله حاضر با رویکردی نوین به این مهم اشاره نموده و سعی دارد به شکل گسترده به رعایت اخلاق برگرفته از آموزه های دینی و همچنین استانداردهای روز دنیا در مراحل فرایند پژوهش علمی بپردازد
    نتیجه گیری
    نقش تحقیق و پژوهش درست، در بالابردن همه جانبه جایگاه علمی جامعه بدیهی بوده و رعایت شرایط اجرای پژوهش خوب بر عهده محققان و پژوهشگران می باشد. پژوهشگران باید در رابطه با فعالیتهای پژوهشی خود در برابر خداوند سبحان، خود، دانشگاه، پژوهشگاه یا محل انجام پژوهش، همکاران، دانشجویان و جامعه علمی پاسخگو باشند. در این راستا، ضمن آگاهی و رعایت اصول علمی حاکم بر فرایند پژوهش، بایستی مطابق با مبانی اخلاق پژوهشی عمل کرده و در راه تعمیق و گسترش این اصول و مبانی کوشا باشند. آشنایی با وظایف اخلاقی در پژوهش و همچنین سوء رفتارهای احتمالی در هر مرحله از فرایند پژوهش نخستین گام موثر در راه افزایش اخلاق مداری در پژوهش های علمی می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، سوءرفتارهای پژوهشی، فرایند علمی پژوهش
  • صدیقه ببران، هادی خانیکی، محبوبه آطاهریان* صفحه 22
    زمینه
    اخلاق از مولفه های فضیلت است که در هر جامعه ای قابلیت شرح، بسط و کاربرد دارد. در این بین، رسانه نیز با توسل به اخلاق موضوعیت می یابد. از آنجایی که، اخلاق نسبتی مستقیم با انسان و جامعه دارد، رسانه نمی تواند دور از اخلاق باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی رعایت اصول اخلاق حرفه ای در خبرهای خبرگزاری های رسمی ایران است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی است. جامعه آماری؛ تمامی خبرگزاری های رسمی کشور که در 6 ماهه اول سال 92 درحال فعالیت بودند می باشد. از میان جامعه آماری ده خبرگزاری به صورت نمونه گیری در دسترس (آریا، ایرنا، ایلنا، ایسنا، ایکنا، برنا، خبر آنلاین، فارس، مهر و موج) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه معکوس پژوهشگر ساخته بوده و داده های به دست آمده با استفاده ار آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد: شاخص عدم سرقت ادبی با میانگین 65/3 بالاترین میانگین را به خود اختصاص داده و شاخص استقلال با میانگین 47/1 کمترین میانگین را به خود اختصاص داده است. بنابراین، مولفه عدم سرقت ادبی بیشترین موفقیت را در رعایت اصول اخلاق حرفه ای و مولفه استقلال کمترین موفقیت را در رعایت اصول اخلاق حرفه ای داشته اند. همچنین، با توجه به یافته های به دست آمده ملاحظه شد که 50 درصد از خبرگزاری ها در اخبار خود اصول اخلاق حرفه ای را رعایت نکرده اند.
    نتیجه گیری
    عدم رعایت اصول اخلاق حرفه ای در خبرگزاری های کشور را می توان در عواملی مانند: عدم وجود اصول اخلاق حرفه ای مدون برای رسانه های کشور، عدم وجود رسانه های خصوصی و دولتی بودن تمام رسانه ها، جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق رسانه، اصول اخلاق حرفه ای، خبرگزاری های رسمی
  • اکبر حسن پور*، طیبه عباسی، رحمان حسنعلی پور هریس، میثم رحیمی آتانی صفحه 31
    زمینه
    در علم مدیریت، مسئولیت اجتماعی بخشی از مقوله اخلاق کار محسوب می شود و از آن به عنوان اخلاق فرا سازمانی یاد می شود. بسیاری معتقدند که، مسئولیت اجتماعی سازمان، به نوعی، بر موفقیت و شکست آن تاثیرگذار است و این موضوع در موسسه های مالی از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین، پژوهش حاضر بر آن شد تا رابطه مسئولیت اجتماعی (رفتار اخلاقی و انسان دوستانه) موسسه های مالی با شیوه رفتاری مشتریان را مورد بررسی قرار دهد و همچنین، رابطه متغیر های رضایت از رابطه، اعتماد، هویت یابی مشتری و منافع جانبی ارتباط نیز مورد توجه قرار گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی مشتریان شعبه های بانک رفاه در استان قزوین بود که از میان آنها با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان 400 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد مورد استفاده قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی و برای برازش مدل مفهومی پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های: رضایت از رابطه، اعتماد و هویت یابی مشتری با وفاداری مشتریان ارتباط مستقیم و معناداری دارند. همچنین، رفتار های انسان دوستانه و رفتارهای اخلاقی به صورت غیرمستقیم با وفاداری ارتباط داشتند. بین رفتار اخلاقی و عملکرد تجاری نیز رابطه معناداری وجود داشت که پیامد این ارتباط افزایش اعتماد بود.
    نتیجه گیری
    به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که، ابعاد مسئولیت اجتماعی یعنی، رفتار اخلاقی و رفتارهای انسان دوستانه با وفاداری مشتریان به موسسه های مالی ارتباط معناداری دارد. سازمان های مالی با تعهد بیشتر به مسئولیت های اجتماعی می توانند عملکرد مالی بالاتری نیز داشته باشند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، رفتار اخلاقی، رفتار انسان دوستانه، وفاداری مشتری
  • حیدر چوپانی*، سمیه بیک محمدی، مسلم ملکی حسنوند صفحه 42
    زمینه
    پژوهش ها نشان می دهد که، سازمان هایی که تاکید بیشتری بر رفتارهای فرانقش دارند نسبت به دیگر سازمان ها، سالم تر و موفقترند. می توان اذعان داشت، در سازمان هایی که سطح بالایی از رفتارهای شهروندی وجود دارد، می توان عملکرد بهتری را مشاهده کرد. در این زمینه، رابطه رفتارهای فرانقش با متغیرهای متعددی مورد آزمون قرار گرفته است که در همین زمینه عدالت سازمانی به عنوان یکی از پیش شرط های مهم رفتارهای فرانقش مورد شناسایی قرار گرفت. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین عدالت سازمانی با رفتارهای فرانقش در شرکت بیمه آسیا می باشد.
    روش
    روش پژوهش از لحاظ هدف، کابردی و از لحاظ روش، همبستگی(رابطه ای) است. جامعه مورد نظر شامل: کارکنان شرکت سهامی بیمه آسیا بود که تعداد 140 نفر آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های از پرسشنامه عدالت سازمانی و پرسشنامه رفتارهای فرانقش استفاده شده است. در نهایت، جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن است که؛ بین عدالت سازمانی و تمامی مولفه های آن- عدالت توزیعی، عدالت تعاملی و عدالت رویه ای- با رفتارهای فرانقش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. میزان ضریب همبستگی بین متغیر عدالت سازمانی و هر یک از مولفه های آن به ترتیب برابر49/.، 51/.، 44/. و 36/. می باشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که؛ از بین مولفه های عدالت سازمانی، دو بعد عدالت توزیعی (38/.Beta =) و عدالت تعاملی (19/.Beta =) به عنوان متغیرهای پیش بین، معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون شدند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان گفت که زمانی که در سازمان ها با کارکنان با انصاف و برابری برخورد شود، آنها تمایل به انجام رفتارهای فراتر از نقش خود خواهند داشت.
    کلیدواژگان: رفتارهای فرانقش، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت سازمانی، عدالت مراوده ای
  • سحر سپاسی* صفحه 50
    زمینه
    در پی رسوای هایی اخیر، برخی قوانین از قبیل ساربنز آکسلی بر نقشی که هیات مدیره می تواند در برنامه ریزی و نظارت بر اخلاق حرفه ای داشته باشد، تمرکز نموده اند. اعضای غیرموظف هیات مدیره بیشتر از اعضای موظف به دلیل درک بهتر از تعهدهای اخلاقی و قانونی به پاسداشت از منافع برخورداران اهتمام می ورزند. از طرفی پژوهش های پیشین این گونه نشان می دهند که؛ زنان به علت سازگاری بیشتر در اجتماع و همچنین استفاده از چارچوب متفاوت اخلاقی نسبت به مردان، تصمیم های اخلاقی تری اتخاذ می نمایند. از این رو، انتظار می رود اعضای زن هیات مدیره نسبت به مسائل اخلاقی و اصول اخلاق حرفه ای حساس تر باشند. هدف این مقاله؛ بررسی رابطه ویژگی های حاکمیت شرکتی با شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر، توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش؛ کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. از این جامعه آماری با استفاده از نمونه گیری تصادفی، تعداد 202 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شد. داده های مورد نیاز جهت ساختار حاکمیت شرکتی از سایت کدال استخراج گردید. سپس، شکل گیری یا عدم شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای در شرکت های نمونه مورد بررسی قرار گرفت. از تابع لوجیت جهت تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که نسبت بیشتر اعضای غیرموظف در ترکیب هیات مدیره منجر به شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای می گردد. همچنین، وجود اعضای زن در هیات مدیره با تاکید بر شکل گیری اصول اخلاق حرفه ای منجر به شرکت های اخلاق مدارانه تر می گردد. این در حالی است که، مالکیت سهام توسط اعضای هیات مدیره تاثیری بر ایجاد اصول اخلاق حرفه ای در سازمان ها ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ترکیب اعضای هیات مدیره و تاثیر آن بر حاکمیت شرکت ها ضروری است که نهادهای حرفهای و مراجع مسئول در جهت الزامی نمودن شرکت ها به ایجاد اصول اخلاق حرفه ای مبادرت ورزند. همچنین شرکت ها در ترکیب هیات مدیره خود لزوم افزایش تعداد اعضای غیرموظف هیات مدیره و لزوم به کارگیری اعضای زن را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اعضای هیات مدیره، اصول اخلاق حرفه ای، حاکمیت شرکتی
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی، سیروس قنبری، خلیل زندی*، حامد سیف پناهی صفحه 59
    زمینه
    کارکنان حوزه خدمات بهداشتی-درمانی به ویژه پرستاران، به سبب مواجه با بیماران، مرگ و میرها و سایر منابع فشار روانی، در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. در جستجوی عوامل موثر بر کاهش فرسودگی شغلی پرستاران، هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین رهبری اخلاقی، معنویت در کار و فرسودگی شغلی در میان پرستاران بیمارستان های دولتی شهر سنندج بود.
    روش
    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل: کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر سنندج (410 نفر) بود که با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، 148 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها؛ پرسشنامه رهبری اخلاقی، معنویت در کار و فرسودگی شغلی بود که روایی آن ها با استناد به دیدگاه صاحب نظران و پایایی آن ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که؛ رهبری اخلاقی و معنویت در کار رابطه منفی و معنی داری با فرسودگی شغلی پرستاران دارند. یافته ها همچنین نشان داد که؛ معنویت در کار می تواند نقش میانجی را در افزایش ارتباط بین رهبری اخلاقی و فرسودگی شغلی ایفا نماید.
    نتیجه گیری
    بر مبنای یافته های پژوهش، ضرورت توجه به ارزش های اخلاقی به ویژه از جانب مدیران و رهبران سازمانی احساس گشته و چنان چه مسئولین بیمارستانی در صدد کاهش فرسودگی شغلی پرستاران هستند، شایسته است در جهت کاربست رفتارهای اخلاق مدارانه و ایجاد جوکاری لبریز از معنویت اهتمام ورزند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، فرسودگی شغلی، معنویت در کار
  • حبیب ابراهیم پور* صفحه 70
    زمینه
    اخلاق در درون خویش دارای یک ارزش ذاتی است و اخلاق کاری هنجاری فرهنگی است که به انجام کار مناسب و خوب در جامعه، ارزش معنوی و مثبت می بخشد. رفتار کناره گیرانه در نقطه مقابل اخلاق کاری قرار دارد طوری که کاهش اخلاق کاری در سازمان موجب تقویت این رفتارها شده و از مشارکت فعال کارکنان در انجام مسئولیت های فردی و سازمانی جلوگیری می کند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف دستیابی به میزان پیش بینی رفتار کناره گیرانه از طریق اخلاق کاری و رابطه بین آنها انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است. جامعه پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی به تعداد 260 نفر بودند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 149 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. داده ها از طریق فنون آماری ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین اخلاق کاری با نه متغیر و رفتار کناره گیرانه با هشت متغیر با ضریب 356/0 و در سطح اطمینان 99/0رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهادهایی برای تقلیل رفتارهای کناره گیرانه در سازمان بر پایه اخلاق کاری ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    بهترین راهکار برای کاهش رفتار کناره گیرانه، تلاش برای ایجاد و بهبود رفتار کاری با مولفه های نه گانه و نهادینه کردن آن در دانشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاری، رفتار کناره گیرانه
  • منیر احرام بافیان*، محمدرضا کرمی پور، کامیاب تجاسب صفحه 80
    زمینه
    از آنجایی که محیط های آموزشی به ویژه دبیرستان ها، وظیفه ای خطیر در جهت تربیت افراد، رشد و توسعه جامعه ایفا می کنند؛ ضرورت رعایت اخلاق حرفه ای مشاوران، به خاطر تاثیرگذاری شگرف بر روی دانش آموزان که در آینده اداره امور کشور را در ابعاد مختلف به دست خواهد گرفت، مضاعف است. از این رو، پ‍ژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد اخلاق حرفه ای و عوامل مرتبط با آن در بین مشاوران انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه مورد نظر کلیه مشاوران دبیرستان ناحیه های 1 و 2 شهر قزوین در سال تحصیلی 91-1390 بود. گروه نمونه شامل 92 نفر(29 مرد و 63 زن) بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه عملکرد اخلاق حرفه ای مشاوران و روان شناسان بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، مجذور اتا و ضریب وی کرامر استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان دادکه بین سابقه کار و تعداد مراجعان با نمره کلی اخلاق حرفه ای و مولفه های احترام به خودمختاری، خیرخواهی، عدالت و اجتناب از آسیب رابطه معنی داری وجود ندارد. نتایج مجذور اتا و ضریب وی کرامر نشان داد که بین جنسیت و مولفه های احترام به خودمختاری، خیرخواهی، عدالت و اجتناب از آسیب رابطه معنی داری وجود ندارد. هم چنین بین سطح تحصیلات و مولفه های احترام به خودمختاری، خیرخواهی و اجتناب از آسیب رابطه معنی داری وجود ندارد. اما بین سطح تحصیلات و نمره کلی اخلاق حرفه ای و مولفه عدالت رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص می کند که متغیرهای جمعیت شناختی مانند سن، جنسیت، سابقه کار و تعداد مراجعان در میزان رعایت اخلاق حرفه ای از جانب مشاوران مدارس نقشی نداشتند، اما مشاورانی که دارای تحصیلات بالاتری بودند، عملکرد بهتری در میزان رعایت اخلاق حرفه ای داشتند. از این اطلاعات در آموزش، به کارگیری و ساماندهی مشاوران در مدارس، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل جمعیت شناختی، مشاوران مدارس
  • پریوش نوربخش*، مهری راشدی صفحه 89
    زمینه
    نتایج مطالعه ها در زمینه مدیریت رفتار سازمانی به نقش رفتار اخلاقی در سازمان و ارتباط آن با کانون کنترل و رضایت شغلی اشاره دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط کانون کنترل درونی، بیرونی و رفتار اخلاقی با رضایت شغلی در معلمان تربیت بدنی استان البرز است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی معلمان تربیت بدنی استان البرز تشکیل می دادند که از میان آنها 300 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. از پرسشنامه های رضایت شغلی، رفتار اخلاقی در سازمان، و سنجش منبع کنترل درونی و بیرونی، برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های تحقیق از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که؛ کانون کنترل بیرونی با اخلاق سازمانی رابطه ای معنادار و معکوس و کانون کنترل درونی با اخلاق سازمانی، رابطه ای معنادار و مستقیم دارند. بین اخلاق سازمانی و رضایت شغلی رابطه معنادار و مثبت وجود داشت و متغیر اخلاق سازمانی بهترین پیش بینی کننده رضایت شغلی بود.
    نتیجه گیری
    هنگامی که بینش کارکنان نسبت به فضای سازمان یک بینش مبتنی بر عدالت و اخلاق باشد و افراد دارای مرکز کنترل درونی باشند این امر موجب بالا رفتن رضایت افراد از شغل و محیطی که در آن به کار مشغولند، می شود. رضایت شغلی می تواند نتیجه رفتار اخلاقی در محل کار باشد که افزایش بهره وری را در سازمان به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کانون کنترل، رفتار اخلاقی، رضایت شغلی
  • مهدی صانعی*، مریم یاری صفحه 96
    زمینه
    در سال های اخیر، کاربرد اخلاق در محیط های کار به یک ضرورت جدی تبدیل شده است. اخلاق کار، اخلاق حرفه ای و کدهای اخلاقی مفاهیمی است که در گستره دانش مدیریت مطرح شده است. هدف پژوهش حاضر؛ شناسایی اصول اخلاق حرفه ای حاکم بر کار مدیران در حوزه مدیریت منابع انسانی است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی (میدانی) است. جامعه آماری شامل؛ مدیران منابع انسانی شاغل در موسسه های دولتی و خصوصی، مدرسان رشته مدیریت دولتی، گرایش مدیریت نیروی انسانی در مقاطع ارشد و دکتری و فارغ التحصیلان مقطع دکتری در این رشته بود. که از میان آنها، با استفاده از نمونه گیری معرف، 70 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون فریدمن، آزمون تی استفاده شد.
    یافته ها
    پس از تحلیل داده ها، 16 مولفه به عنوان مولفه های اخلاق حرفه ای مدیران شناسایی شدند. مهم ترین این مولفه ها عبارتند از:1- رعایت صداقت و تعهد در اطلاع رسانی درست به متقاضیان استخدام. 2- جبران خدمات کارکنان با شرط رعایت عدالت و داشتن تعهد نسبت به آنها. 3- رعایت عدالت در ارتقاء کارکنان. 4- رعایت قاطعیت و صداقت در انتقال اطلاعات مربوط به عملکرد کارکنان. 5- انجام تعهد در جهت کاهش آسیب های شغلی و....
    نتیجه گیری
    رعایت اخلاق نقش مهمی در موفقیت مدیران ایفا می نماید به گونه ای که اصول رایج شناخته شده در حوزه اخلاق حرفه ای، در وظایف مختلف مدیران در قبال منابع انسانی سازمان نمود پررنگی می یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مدیریت منابع انسانی
  • اطهر معین*، سعید سید مرتاض صفحه 107
    زمینه
    پزشکی حرفه پرمسئولیت و ارزشمندی است. پزشک باید دارای ویژگی هایی باشد که جامعه از او انتظار دارد. ویژگی هایی که در شان این حرفه مهم و مقدس باشد. متون و مقاله های زیادی در مورد صفت ها و ویژگی های پزشکان وجود دارد ولی بررسی ها در مورد این ویژگی ها از دیدگاه بیماران محدود است. هدف پژوهش حاضر؛ بررسی ویژگی های یک پزشک خوب از دیدگاه بیماران است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه زمینه یابی است. جامعه آماری تمامی بیماران بیمارستان های شهر تهران است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس 1200 بیمار به عنوان نمونه انتخاب شدند. دیدگاه بیماران با استفاده از پرسشنامه با سوالات باز بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد) و آزمون خی دو استفاده گردید.
    یافته ها
    بیماران درباره ویژگی های یک پزشک خوب مورد سوال قرار گرفتند که33/69% آنها ویژگی یک پزشک خوب را خوش اخلاقی و برخورد خوب ذکر کرده بودند. ویژگی های دیگر یک پزشک خوب به ترتیب عبارت بودند از: سطح علمی بالا و باسواد بودن 33/29%، با تجربه بودن و مهارت بالا75/24%، صبوری 66/15%، با وجدان بودن و وظیفه شناسی 58/16%، دادن توضیح کافی راجع به بیماری66/14%، دلسوزی و خیرخواهی 83/14%، گوش دادن و توجه به بیمار 91/13%، احترام گذاشتن 33/13%، وقت شناسی و منضبط بودن 08/13%، دقیق بودن در کار83/11%، وقت کافی برای بیمار گذاشتن 58/7%، توجه کمتر به مادیات 7%، با ایمان و خداشناس بودن 75/5%، درک بیمار و همدردی با او 25/5%.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد مهم ترین صفت یک پزشک خوب از دیدگاه بیماران حتی قبل از سطح علمی و مهارت بالا اخلاق نیکو و برخورد خوب می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ویژگی های پزشک خوب، دیدگاه بیماران
|
  • Implications of Ethical Issues in Medical Genetics
    D. D. Farhud* Page 1
    Background
    Scientific progresses and accomplishments in all areas including medicine, can be accepted and applied only when they are in step with ethical considerations and in respect with individual’s autonomy, justice, specific rules and beliefs of societies.In 1995 and again in 1998, a guideline was provided by the WHO Ethics Committee on principles of ethical issues in medical genetics. Four basic principles of Autonomy, Beneficence, Non – malefficence, Justice were proposed and emphasized.In the latest international symposium of UNESCO on Ethics in Science and Technology (sep. 2002), suggestions were made in different areas such as Bioethics (cloning, organ cloning and donation, laboratory experimentations on human applications of genetic engineering …), Info-ethics (real and legal communication association, worldwide networks…) Eco-ethics (environmental protection, saving various energy sources and sweet water, clean air, prevention of increase of earth atmospheric temperature …) Cosmo and Biosphere Ethics (optimum and justified use of outer atmosphere by all nations …) and finally Ethics in Science and Technology from the philosophical perspective.
    Conclusion
    WHO Guidelines for ethical issues in medical genetics (such as genetic counseling, prenatal diagnosis, DNA bank, …) have been prepared with 12 tables (check list) with elaborate recommendations for applying the ethical principles in providing medical genetic services, with be extensively discussed in this article.
    Keywords: Ethics in medical genetics, Autonomy, Beneficence, Non, malefficence, Justice
  • Y. Maharati*, E.Broumand, H.Loghmani Page 12
    Background
    These days, many studies conducted in different fields of research. However, the principles of ethical researches, especially in humanity sciences, are not considered by researchers, while it should be taken into account in physic sciences. It is clear that in all scientific research, the research process must be taken into account by researchers. The scientific research is like a chain and all parts of them should be taken into consideration. Ethics in any scientific research is as umbrella, which cover all these process and help to improve the process.
    Conclusion
    The role of research in improving the overall status of society is obvious, therefore, well respected conditions for research should be provided. Researchers are responsible in front of God, herself, university, research institute, colleagues, students and the scientific community in their research activities. In this context, knowledge about scientific principles that govern the research process must be performed in accordance with ethical principles of research. Understanding ethical obligations in research and possible misconduct at any stage of the research process is the first step in development of ethics in scientific research.
    Keywords: Ethics in Research, Misconduct, Scientific Research Process
  • S. Babran, H.Khaniki, M. Ataherian* Page 22
    Background
    Ethics is a component of virtue which can be elaborated and applied in every society. The media also finds relevance in ethics. Since ethics has a direct relationship with humans and societies, the media cannot be unethical. This study aims to evaluate observance of professional ethics by official news agencies in Iran.
    Methods
    The descriptive method was used in this study. The statistical population included all official Iranian news agencies that were active from March 2013 to August 2013. Out of this population, ten news agencies were selected as available samples: Arya, IRNA, ILNA, ISNA, IKNA, Borna, Khabar On line, Fars, Mehr, and MOJ. The research tool was inverse questionnaire, and the obtained data were analyzed by using descriptive statistics (mean value and standard deviation).
    Results
    The findings showed that the maximum and minimum mean values corresponded to the lack of plagiarism index (with a mean value of 3.65) and the independence index (with a mean value of 1.47) respectively. Therefore, the lack of plagiarism index and the independence index represented the most and the least successful instances of observing professional ethics respectively. Moreover, due consideration of the findings revealed that 50 percent of the selected news agencies had not observed professional ethical principles.
    Conclusion
    Based on the findings of the present study, it can be concluded that non-existence of codified professional ethics for the Iranian media, non-existence of private Iranian media, and the fact that all Iranian media are public organizations, play an effective role in non-observance of professional ethics by the Iranian media.
    Keywords: Media ethics, Principles of professional ethics, Official news agencies
  • A. Hassanpoor *, T. Abbasi, R. Hasanalipoorheris, M. Rahimi Atani Page 31
    Background
    In the science of organization and management, social responsibility is one part of work ethics and it is called Cross-organizational ethics. Scientists believe that Social Responsibility has a critical impact on the success and failure of organization.The goal of present study is, analyzing and investigating the influence of ethical philanthropic of financial institutes. So, two dimensions of social responsibility used in this paper. The impact of satisfaction, trust, identification, and business performance also analyzed.
    Methods
    The method of this research is applicable - correlative. Population of the study includes all Qazvin branches of Refah Bank. 400 subjects select as sample group by Morgan Table. A questionnaire performed for gathering information. Data analyzed by confirmatory factor analysis and structure equation used for modeling the fitness of conceptual framework.
    Results
    Results indicate that there is a significant positive relationship between satisfaction, trust, and identification and there is a significant negative relationship between social responsibility and ethical behaviors on customer's loyalty. Ethical behavior influences on commercial performance and it enhances trust.
    Conclusion
    Findings show that social responsibility has significance relationship with customer's behavior and loyalty. Financial organizations with more commitment to social responsibility would be able to achieve better financial results.
    Keywords: Social Responsibility, Ethical Behavior, Philanthropic Behavior, Customer loyalty
  • H. Choupani*, S. Beykmohammadi, M. Maleki Hasanvand Page 42
    Background
    studies showed that organizations with more emphasis on the extra-role behaviors in Compare with other organizations are healthier and more successful. It can be noted that in organizations with high level of citizenship behaviors, better performance might be seen. Therefore, the relationship of Extra-role behaviors has been tested with several variables. In this way, organizational justice as one of the most important preconditions for extra-role behaviors was identified. This study aimed to investigate the relationship between organizational justice and extra-role behaviors in employees of Asia insurance company.
    Methods
    The research method is descriptive-correlative. The statistical population consists of all experts of Insurance Company, (1226 persons), that 140 persons were selected randomly. Pearson correlation and stepwise regression were used to analyze of data.
    Results
    Findings showed that there are a positive relationship between organizational justice and its component and organizational citizenship behavior. Results showed that among organizational justice components, Distributive Justice and Interactional Justice can predict organizational citizenship behavior in Asia Insurance Company.
    Conclusion
    Findings showed that when organizations treat employees with fairness and equality, they will tend to perform Extra-role behaviors.
    Keywords: Distributive Justice, Extra, role behaviors, Interactional Justice, Organizational justice, Procedural Justice
  • S. Sepasi* Page 50
    Background
    As a result of recent corporate scandals, several rules e.g. SOX have focused on the role played by Boards of Directors on the planning and monitoring of corporate codes of conduct. Non-executive directors are in a better position than executives to protect and further the interests of all stakeholders because of their experience and their sense of moral and legal obligations. Female directors also tend to be more sensitive to ethics according to several past studies which explain the fact that women are thought to place a greater emphasis on harmonious relations and the fact that men and women use different ethical frameworks in their judgments. The goal of this paper is to determine the influence of these characteristics of the Board in terms of promoting and hindering the creation of a professional code of conduct.
    Methods
    Research method of present study is descriptive with correlation-regression type. All companies listed in Tehran Stock Exchange were selected as the target population. From this population a sample of 202 was selected using random sampling. Necessary data for corporate governance were obtained from CODAL database. Then, contents of sample companie's website were analyzed in order to determine the creation of professional codes of conduct.
    Results
    Our findings show that a greater percentage of non-executive directors on a Board of Directors relate the creation of professional codes of conduct, positively. Moreover, the greater number of female directors lead to more ethical companies. Despite, board ownership does not necessarily lead to creation of professional codes of conduct.
    Conclusion
    In essence of corporate ownership structure and its relation on corporate governance it is highly recommended that professional standard-setting organizations urge companies to establish and use professional codes of conduct. Moreover, companies tend to use more female and outside directors on their boards.
    Keywords: Board of directors, Corporate governance, Professional codes of conduct
  • F. Nasiri Valik Boni, S. Ghanbari, Kh. Zandi*, H. Saifpanahi Page 59
    Background
    Health Care workers, especially nurses, because of deal with patients, mortality and other sources of stress, are prone to burnout. In order to identify factors affecting the reduction of burnout, this study examined the relationships between Ethical Leadership, Spirituality at Work, and Burnout among Nurses at Government hospitals in Sanandaj.
    Methods
    The method of this research is descriptive - correlative. Statistical population included all Nurses in public hospitals (410 people) that, 148 subjects were selected using random sampling. Data gathering tools were three questionnaires: Ethical Leadership Questionnaire, Spirituality at Work Questionnaire and Burnout Questionnaire. Data analysis was performed by Structural Equation Modeling.
    Results
    Results showed that Ethical Leadership and Spirituality at Work have correlation with Burnout. Results also showed that Spirituality at Work plays a mediatory role in increasing the relationship between ethical leadership and burnout.
    Conclusion
    Based on the findings, particular attentions to ethical values by managers and organizational leaders have felt. So it is necessary to implement those practices ethically and spirituality in concern.
    Keywords: Ethical Leadership, Burnout, Spirituality at Work
  • H. Ebrahimpour* Page 70
    Background
    Ethic has an innate value itself. Work ethics are cultural norms that they have positive view on appropriate works in society. Withdrawal behavior is against work ethics. Therefore, decreasing of work ethics in an organization leads to prevention of working cooperative in performance of individual and organizational responsibilities. The goal of this study is, predicting withdrawal behaviors through work ethics and finding the correlation between them.
    Method
    Research method of present study is descriptive-correlation. Population of this study included all Mohaghegh Ardebili's on faculties (N=260), that among all 149 subjects were selected by simple random sampling method. Data analyzes by multi-regression and correlation coefficient.
    Results
    Findings show that there is a significant negative relationship between work ethics with nine variables and withdrawal behaviors with eight variables (α=0.01). According to findings, some useful suggestions for decreasing withdrawal behaviors provided.
    Conclusion
    The best strategy for decreasing withdrawal behaviors is, improving and establishing work ethics in universities.
    Keywords: Ethics, Work ethics, Withdrawal behavior
  • M. Ehrambafian*, M.Karamipoor, K.Tajasob Page 80
    Background
    Since the educational environments, especially high schools have critical role in education and development of the society, then professional ethics for its significant effects in these situations should be attended. The purpose of the present research is, investigating the performance of professional ethics and its related factors in counselors.
    Method
    Research method of present study is descriptive-correlation. The statistical population included all Qazvin high school's counselors in 2011-2012. The sample group was included 92) 29 male, 63 female) that were selected by simple random sampling method. The questionnaire of Professional Ethic performance of Counselors is used as a measure. Data analyzed by Pearson correlation coefficient, Eta and Cramer's V.
    Results
    Results showed that there is not significant relation between job history and frequency of client and total professional points. Results of Cramer's V and Eta showed that there is not significant relation between gender and level of education and autonomy, beneficence, Non- malefficence. There is significant relation between professional ethics and level of education.
    Conclusion
    The findings of this study suggested that demographic factors like age, gender, job history and frequency of client have no influence on professional ethics, but counselors with high educational degree more attended to professional ethics. This information can be used in education, and distribution of counselors.
    Keywords: Professional ethical, School Counselors, Demographic factors
  • P. Nourbakhsh*, M. Rashedi Page 89
    Background
    The results of different studies in the area of organizational behavior management refer to the role of ethics in organization and its relationship with locus control and job satisfaction. The purpose of this study was to study the relationships between locus of internal and external control and ethical behavior with job satisfaction of physical education teachers in Alborz province, Iran.
    Methods
    The method of this research is descriptive - correlative. The sample of this study was composed of 300 physical education teachers who were selected through stratified random sampling. Wysocki and Krumm job satisfaction, Chye-Koh's ethical behavior in organization, Burger's internal and external of control assessment questionnaires were used to measure the study of variables. Pearson and multi-regression were used to analysis of research hypothesis.
    Results
    The results showed that the external control has a significant inverse relationship with organizational ethics. The relationship between internal control and organizational ethics was direct and significant. Meanwhile there was a significant and positive relationship between organizational ethics and job satisfaction. Also, organizational ethics were the best predictors of job satisfaction.
    Conclusion
    Once the employee's vision toward organizational atmosphere was based on justice and ethics, and the employee has internal locus of control, higher satisfaction with jobs and environment can be obtained. Job satisfaction can be the result of ethical behaviour in the workplace which can increase productivity in organization.
    Keywords: Locus of Control, Ethical behavior, Job Satisfaction
  • M. Sanei*, M.Yari Page 96
    Background
    In recent years, application of ethics in the workplace has become a real necessity. Work ethics, professional ethics and moral codes are concepts that have been proposed in management of knowledge. When the management of people affairs became known as a profession, it was suggested to the authorities that always are be sensitive to ethics. The objective of current study is identifying professional ethics of managers in the field of human resource management.
    Methods
    In this study, for identifying components of manager’s professional ethics in the field of human resource management, opinion of 70elite was surveyed according to representative sampling. Also, questionnaire was used for collecting data and factor analysis was used for data analyses.
    Results
    After data analyses, 16 components were detected as manager's professional ethics in the field of human resource management. More important factors are: 1 - Observance honesty and commitment in the correct information to applicants, 2 - Compensation of employees with fairness and a commitment to their condition 3 - Fairness in Employees promotion 4 - Strictly observance and integrity in the transmission of information about employees performance, 5 - The commitment to reducing occupational injuries and …
    Conclusion
    Since the management of organization's human resource issues is one of the basic tasks of all managers in different areas, this study showed that ethic plays an important role in the success of managers, and common principles of professional ethics are very important in different functions of managers.
    Keywords: Ethics, Professional ethics, Human resource management
  • A. Moin*, Ss. Seied Mortaz Page 107
    Background
    Medicine is a valuable profession with great responsibility. Doctors are one of the greatest servants of humanity. Physicians must acquire the traits and features which society expect from them and appropriate to this important and holy profession. There are a lot of texts and articles about traits and characters of a good doctor but studies about this subject in viewpoints of patients are limited. The purpose of this study is, investigating the characteristics of a good physician from the standpoint of patients.
    Methods
    This research is a survey study. Population includes all patients of hospitals in Tehran. Among all hospitals, 1200 Patients of outpatients’ clinics selected as an accessible sample. Patients were asked about traits and characters of a good physician by open questions. For analysis of the data descriptive statistics (frequency, percentage) and chi-square test was used.
    Results
    Patients were asked about traits of a good physician which 69.33% of them answered good morality and fine encountering. Another characters of good physicians in order of priority were: high scientific level and being literate 29.33%,being experienced and high skill 24.75%,patience and forbearing 15.6%,with fairness and conscientiousness and duty16.58%,enough explanation about disease 14.66%,pity and benevolent 14.83%,listening and attention to patients 13.91%,respecting and being polite 13.33%,being on time and disciplined 13.08%,accuracy on working 11.8%,leaving enough time for patients7.58%,less attention to money 7%,faitful and godly 5.75% and understand and sympathy with patients 5.25%.
    Conclusion
    This study shows that the most important character of a good physician in viewpoints of patients even before high scientific level and experience is good moral and nice dealing.
    Keywords: Ethic, Characters of good doctor, Viewpoints of patients