فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا ثقه الاسلامی*، مجید اکبری، محسن جوادی صفحه 1
    زمینه
    برای معرفی وظیفه اخلاق فناوری اطلاعات شایسته است به تحلیل رابطه میان فناوری اطلاعات و جامعه مبتنی بر برخی رهیافت های ممکن فلسفی پرداخته شود. هر یک از این رهیافت فلسفی را می توان به مانند چارچوبی مفهومی برای تحلیل و تبیین این رابطه در نظر گرفت. در این مقاله، رابطه میان فناوری اطلاعات و جامعه مبتنی بر رهیافت فلسفی موجبیت گرایی فناورانه بررسی می شود تا از این رهگذر وظیفه اخلاق فناوری اطلاعات تصریح و بازتعریف شود.
    نتیجه گیری
    براساس قرائت نرم از موجبیت گرایی فناورانه، وظیفه اخلاق فناوری اطلاعات پیش بینی و تحلیل آثار فناوری مذکور بر فعالیت های انسانی و اجتماعی در چارچوب نظریه های اخلاقی موجود یا جدید و همچنین ارائه رهنمودها و تدابیر جهانشمول و مقتضی برای هدایت مسائل اخلاقی ناشی از توسعه این فناوری معرفی می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، فناوری اطلاعات، موجبیت گرایی فناورانه
  • فاطمه بهمنی*، محمدعلی خورسندیان، سیدضیاءالدین تابعی صفحه 11
    زمینه
    سامانه های مسئولیت اجتماعی پزشک نقش مهمی در طبابت روزانه پزشکان و روابط آنها با بیماران دارد. این نظام ها به دو صورت مبتنی بر تقصیر و غیرمبتنی بر تقصیر، پایه گذاری می شوند. مبتنی بودن مسئولیت اجتماعی پزشک بر تقصیر، می تواند با بسیاری از ملاحظات اخلاق پزشکی در ارتباط باشد. بر این اساس در این پژوهش، چگونگی تاثیر هر یک از این سامانه ها، بر اجرایی شدن اصول و ارزش های اخلاق پزشکی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، به تحلیل اخلاقی ابعاد مختلف قانون مسئولیت اجتماعی پزشک با استفاده از اصول چهارگانه اخلاق پزشکی و همچنین ملاحظات مربوط به رابطه پزشک و بیمار پرداخته می شود.
    نتیجه گیری
    مسئولیت اجتماعی پزشک هر چه بیشتر به سمتی گرایش پیدا کند که عنصر تقصیر در آن کمرنگ تر شود، تاثیر بیشتری در به وجود آوردن فضای اخلاق و فضیلت در جامعه پزشکی دارد؛ طبیعت خصمانه، ایجاد تنش و استرس در رابطه پزشک - بیمار به واسطه طرح شکایت از پزشک، فضای قضاوت و سرزنش نسبت به خطای پزشکی و عدم جبران منصفانه خسارت بیماران از مهمترین چالش های اخلاقی سامانه های مسئولیت پزشکی مبتنی بر تقصیر می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی پزشک، خطای پزشکی، اخلاق اصول محور، رابطه پزشک، بیمار
  • حسین اترک*، مریم خوشدل روحانی صفحه 21
    زمینه
    یکی از مسائل مطرح در اخلاق پزشکی تجویز دارونماها (پلاسیبو) از سوی پزشکان برای بیماران است. دارونما یک ماده خنثی و بی اثر مانند قرص شکر، آب مقطر، ویتامین ها و مواد دیگر است که هیچ اثر داروشناختی بر بیمار ندارد. کاربرد دارونماها در پزشکی در اصل، برای بررسی اثرات داروهای جدید است که به گروه بیماران شاهد به جای دارو داده می شود؛ اما با توجه به برخی اثرات آن در بیماران، تجویزش از سوی پزشکان رواج یافته است. چالشی که در کاربرد دارونما مطرح است این است که آیا تجویز آن فریب بیمار محسوب نمی شود؟ فریب بیمار از نظر اخلاقی چه حکمی دارد؟ آیا فریبی که به نفع شخص فریب خورده است، از نظر اخلاقی جایز است؟
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تجویز دارونما برای بیمار جزء موارد جواز فریب دیگران نیست و حتی اگر در مواردی که تجویز دارونما و فریب بیمار به سود اوست، به خاطر خیانت به اعتماد بیمار و به بازی گرفته شدن شخصیت انسانی او این کار از نظر اخلاقی اشکال دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، دارونما، فریب بیمار
  • دکترفریا نصیری مفخم*، سیمین نقوی، یاسمن سرلتی صفحه 31
    زمینه
    همسو با جامعه اطلاعاتی، ایران نیز به سوی الکترونیکی شدن رای گیری پیش می رود. رای گیری الکترونیکی می تواند از جنبه های مختلفی همچون: ابعاد مهندسی، امنیتی، اخلاقی، حقوقی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، روانشناختی، محیط زیست، و غیره، در به کارگیری تجهیزات و رویه های آن مورد مطالعه قرار گیرد. با فرض فراهم بودن تمام تجهیزات مربوطه، زیرساخت های شبکه ای لازم و پهنای باند کافی، بررسی میدانی نشان داده است که؛ با وجود کاهش هزینه ها، سادگی و شفافیت تعامل در این نوع مشارکت، موضوعات امنیت اطلاعات و قابلیت اعتماد، به عنوان عوامل راهکاری مهم بازدارنده در پذیرش و اقبال عمومی رای گیری الکترونیکی مطرح بوده اند. این پژوهش با تحلیل تکنیکی، به این دو دسته نگرانی مطرح برای رای دهنده، نامزد و مجری انتخابات الکترونیکی پاسخ می دهد. پاسخگویی و نقد سئوالات مطرح در این مقوله، با بررسی و تحلیل راهکارهای موجود امنیت اطلاعات انجام می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی نشانگر آن است که؛ ویژگی های مثبت تکنیکی رای گیری الکترونیکی از نظر امنیت اطلاعات و قابلیت اعتماد، گذار از رویکرد سنتی به الکترونیکی را یک ضرورت گریزناپذیر می نماید. به هر حال، زیرساخت شبکه ای و امنیتی از مهمترین پیش نیازهای تکنیکی انتخابات الکترونیکی است.لازم است پژوهش های آتی نیز ضمن برشمردن فواید متعدد رای گیری الکترونیکی، به هم اندیشی و ارائه راه کار برای حل برخی مشکلات آن، رفع سایر موانع و تسهیل به کارگیری آن در کشور بپردازند.
    کلیدواژگان: رای گیری الکترونیکی، امنیت اطلاعات، قابلیت اعتماد
  • علی ذکاوتی قراگزلو* صفحه 41
    زمینه
    مفروضه های انسان گرایی، روشن گری و بهبودگرایی به دیدگاه های بنیادین درباره طرح واره های فرهنگی، ماهیت انسان، زمینه و دورنمای فهم، شناخت، آموزش و پرورش، فردیت، و آزادی خواهی، باز می گردد. نقد توسعی درباره این مکتب ها و اندیشه های اصلی در عرصه زندگی اجتماعی کمک می کند که ادراک محیطی و تحولات آن از طریق تغییرات طرح واره های فرهنگی، ایده های فلسفی، عقل (یا تصور انتولوژیک نسبت به آن) و گونه های تعقل، استدلال، اخلاق، سبک زندگی و تفکرات اجتماعی، شناخته شود. این نقد چهار عرصه دارد: آزادی، نقد عقل نظری، نقد عقل عملی و بهبود زندگی انسان. مطالعه حاضر بر آن است تا با مطالعه ادبیات موجود، دیدگاه انسانگرایان، فلاسفه عصر روشنگری و بهبودگرایان را در باب اخلاق مورد توجه قرار دهد.
    نتیجه گیری
    انسان گرایی و روشن گری و بهبودگرایی برآنند تا از طریق تجارب زندگی تاریخی و تغییرات اپیستمیک، توصیفی خوش بینانه از بشر، ارائه دهند. به فردیت، آزادی خواهی، تجربه، اخلاق، تسامح، بهبود و صلح در حکم موضوع های مهم جهانی و فرا فرهنگی به شمار می آیند و رویکردهای اصلی عقل عملی و خرد خود بنیاد استعلایی هستند. بهبودگرایی به جای رویکرد استعلایی فرافرهنگی به فرهنگ ها و طرح واره های برآمده از تجربه های آن اهمیت می دهد و در جست وجوی رشد، خود آگاهی، جامعه مدنی و تفکر مستدل، است.
    کلیدواژگان: انسانگرایی، اخلاق، روشنگری، بهبودگرایی
  • بیژن عبدالهی، حیدر کریمیان*، مهدی نامداری پژمان صفحه 51
    زمینه
    معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی کارکنان از متغیرهای مهم رفتار سازمانی هستند که بر عملکرد شغلی و رفتار کارکنان در سازمان اثرگذار هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط متغیرهای تعهد سازمانی و معنویت در محیط کار با رفتار اخلاقی کارکنان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه خوارزمی در سال 1392 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 250 نفر از آن ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسشنامه تعهد سازمانی، معنویت در محیط کار و رفتار اخلاقی کارکنان بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تعهد سازمانی و معنویت در محیط کار ارتباط مثبت و معنی داری با رفتار اخلاقی کارکنان دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد از بین ابعاد تعهد سازمانی دو بعد تعهد عاطفی و تعهد مستمر توانستند سهم معناداری از واریانس رفتار اخلاقی را تبیین کنند و همچنین از بین ابعاد معنویت در محیط کار دو بعد همسویی با ارزش های سازمان و کار معنادار توانستند سهم معناداری از واریانس رفتار اخلاقی کارکنان را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که ابعاد تعهد سازمانی و معنویت در محیط کار با رفتار اخلاقی کارکنان رابطه دارد. بنابراین برای مدیران مهم است که برای بهبود رفتار اخلاقی کارکنان در سازمان و توسعه سازمان، متغیرهای تعهد سازمانی و معنویت در کار را در کانون توجه خویش قرار دهند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، معنویت در محیط کار، رفتار اخلاقی
  • میثم شیرخدایی*، ندا طهماسبی روشن، فرشته خلیلی پالندی صفحه 61
    زمینه
    امروزه با پیچیده تر شدن روزافزون سازمان ها و افزایش میزان کارهای غیراخلاقی و غیرقانونی در محیط های کاری، توجه مدیران و رهبران به ایجاد و حفظ فضای کاری اخلاقی و نهادینه کردن رفتارهای اخلاقی در همه سازمان ها ضرورت یافته است. پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی نقش فضای کاری اخلاقی و تناسب فرد- سازمان بر مشتری گرایی کارکنان فعال در سازمان های خدماتی با در نظر گرفتن اثر واسطه ای تعهد سازمانی بپردازد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارکنان صفی بانک ملت بوده که در دوره های آموزشی بانک ملت در آذر ماه و دی ماه 1391 شرکت کرده بودند. از بین 400 کارمند 120 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای عملیاتی کردن متغیرهای تحقیق از پرسشنامه های فضای کاری اخلاقی، تناسب فرد و سازمان، تعهد سازمانی استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از الگوی معادلات ساختاری استفاده شد و این کار با استفاده از نرم افزارهای 5/8 Lisrel و 18 SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار فضای کاری اخلاقی و تناسب فرد- سازمان با تعهد سازمانی و همچنین بیانگر رابطه مثبت و معنادار تعهد سازمانی با مشتری گرایی می باشد.
    نتیجه گیری
    ایجاد فضای کاری اخلاقی و وجود تناسب فرد و سازمان، منجر به ایجاد تعهد سازمانی در کارکنان و متعاقب آن منجر به بهبود مشتری گرایی کارکنان خواهد شد.
    کلیدواژگان: فضای کاری اخلاقی، تناسب فرد، سازمان، مشتری گرایی
  • سیده فاطمه بزرگ نیا حسینی، ترانه عنایتی* صفحه 73
    زمینه
    در بسیاری از سازمان های معاصر، کارکنان از ارایه نظرات و نگرانی هایشان در مورد مشکلات سازمان امتناع می ورزند. این پدیده جمعی، سکوت سازمانی نامیده می شود که ممکن است موجب تاثیرگذاری بر عملکرد مطلوب کارکنان شود. بر همین اساس، این پژوهش در پی آن است تا با بررسی رابطه سکوت سازمانی با عملکرد کارکنان، راهکارهایی جهت ارتقاء و بهبود عملکرد کارکنان ارایه دهد.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی کارکنان رده میانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 340 نفر تشکیل می دهند که از بین آنها، 181 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های این تحقیق، از طریق دو پرسشنامه سکوت سازمانی و عملکرد کارکنان جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل آزمون تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که؛ بین دو متغیر سکوت سازمانی و عملکرد کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین، بین سکوت سازمانی با ابعاد عملکرد سازمانی شامل: وضوح نقش، حمایت سازمانی، انگیزه کارکنان، مشارکت در تصمیم گیری، ارزیابی کارکنان و محیط سازمانی رابطه منفی و معنادار وجود داشت، اما، در مورد توانایی کارکنان این رابطه معنادار نبود. نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره نشان داد که؛ از بین ابعاد عملکرد، سه بعد محیط سازمان، مشارکت در تصمیم گیری و وضوح نقش قدرت پیش بینی سکوت سازمانی را داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق مشخص کرد که؛ بین سکوت سازمانی و عملکرد کارکنان رابطه ای منفی وجود دارد، به این معنی که با افزایش سکوت، عملکرد کارکنان کاهش می یابد و برعکس. بنابراین، مدیران بایستی با این موضوع به گونه ای آگاهانه برخورد کنند که رفتار و نحوه مدیریت آنها باعث ایجاد جو سکوت و متعاقب آن کاهش عملکرد کارکنان نگردد.
    کلیدواژگان: آوای سازمانی، جو سکوت، سکوت سازمانی، عملکرد کارکنان
  • زهرا دیانتی دیلمی، رویا رضاپورپرورش* صفحه 83
    زمینه
    دیدگاه اخلاقی و ویژگی شخصیتی افراد روی رفتار آنها تاثیرگذار است. از این رو، در این پژوهش رابطه اخلاق شرکتی، مسئولیت اجتماعی و ماکیاولیسم با تمایل مدیران مالی به مشارکت در طرح ها و برنامه های فرار مالیاتی، مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1392 بوده (310 =N) که تعداد 100 نفر از آنها به عنوان نمونه نهایی و با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه ها از همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش حاضر، بین میزان اعتقاد مدیران مالی به اخلاق شرکتی و پذیرش مسئولیت اجتماعی و میزان مخالفت آنها با برنامه های فرار مالیاتی، رابطه معنی دار وجود ندارد. اما، بین میزان مخالفت مدیران مالی با برنامه های فرار مالیاتی و میزان مشارکت آنها در برنامه های فرار مالیاتی، رابطه منفی وجود دارد. همچنین، بین میزان گرایش ماکیاولیستی مدیران مالی و میزان اعتقاد آنها به اخلاق شرکتی و مسئولیت اجتماعی و نیز بین میزان گرایش ماکیاولیستی مدیران مالی و میزان مخالفت آنها با برنامه های فرار مالیاتی، رابطه منفی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    برمبنای یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت، تجدیدنظر در قوانین مالیاتی و نحوه برخورد ممیزین مالیاتی با مودیان و همچنین توجه به ویژگی شخصیتی مدیران مالی، منجر به بهبود وضعیت درآمدهای مالیاتی در کشور ایران می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق شرکتی، ماکیاولیسم، مسئولیت اجتماعی، فرار مالیاتی
  • امیر سیدی، زهره خدادادیان* صفحه 95
    زمینه
    مسائل اخلاقی در بازاریابی در حقیقت عمده ترین چالش های بازاریابی هستند، اکنون دیگر فعالیت های تبلیغاتی را نه تنها برای جلب مشتری بلکه برای نشان دادن وضعیت شرکت در زمینه رعایت اصول اخلاقی نیز انجام می دهند. این پژوهش سعی نموده ارزش های اخلاقی، (همچون: صداقت، شفافیت، کرامت انسان، توجه به سلامتی و بهداشت و اصل رقابت سالم اقتصادی) و رعایت آن در تبلیغات و رابطه آن با رفتار مصرف کنندگان را مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    با توجه به ماهیت پژوهش، تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه تحقیق تمامی مصرف کنندگان محصولات گلرنگ در شهر کرمانشاه بوده که از میان آنها 384 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شد. در این تحلیل از آلفای کرونباخ برای تعیین میزان پایایی پرسشنامه، از ضریب همبستگی اسپیرمن برای پاسخ گویی به سوالات پژوهش، از الگوی رگرسیون برای بررسی رابط‍ه میان متغیرها و از آزمون فریدمن برای رتبه بندی مولفه ها (با استفاده از نرم افزار SPSS) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ بین ارزش های اخلاقی در تبلیغات شرکت گلرنگ و رفتار مصرف کنندگان این محصولات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و در رتبه بندی ارزش های اخلاقی، توجه به سلامتی و بهداشت مصرف کنندگان دارای بیشترین میزان رابطه با رفتار مصرف کننده می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد: رعایت ارزش های اخلاقی از سوی مبلغان با رفتار مصرف کننده، رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، اخلاق حرفه ای، رفتار مصرف کنندگان
  • فاطمه جمیلی کهنه شهری، سمانه سادات سدیدپور* صفحه 105
    زمینه
    آسیب شناسی نهاد علم درگزارش های داخلی بیانگر شکاف میان وضعیت موجود و اخلاق حرفه ای مطلوب است. به منظور دریافت کدهای اخلاق پژوهش نخبه گان با تاکید بر خود- دریافته آنان، پژوهش حاضر درصدد دستیابی به دغدغه های تجربه شده، و کدگذاری و دسته بندی آنها با رویکردی بومی است.
    روش
    روش پژوهش حاضر تلفیقی از رویکردهای کیفی- کمی است. جامعه مورد مطالعه شامل 182 نفر از استادان و دانشجویان دکتری یا به عبارتی، نخبه گان رشته علوم اجتماعی در هشت دانشگاه دولتی شهر تهران، اصفهان و شیراز است. نمونه گیری از نوع در دسترس و حجم آن تعداد 130 نفر بوده است. داده ها با ابزار پرسشنامه و پرسش باز پاسخ گردآوری و با تکنیک تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    براساس یافته ها، صفات سلبی کدهای اخلاق پژوهش به ترتیب، ضعف امانت داری 63 %، ضعف صداقت 21 %، و میانمایگی مدیریت پژوهشی 16% بوده است. میزان بیشتر دغدغه تجربه شده نخبه گان در جامعه علمی که با آن سرو کار دارند به ضعف مناسبات و اخلاق فردی عاملان پژوهشی (84%) و میزان کمتر آن به ساختار مدیریت پژوهشی(16%) نسبت داده شده و از این رو، تاکید بر سطح خرد بوده است.
    نتیجه گیری
    با تبدیل صفات سلبی به صفات ایجابی، کدهای اخلاق پژوهش به ترتیب به امانت داری حرفه ای، صداقت حرفه ای و مدیریت عقلانی اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: کدهای اخلاق پژوهش، تجربه های زیسته، نخبه گان
  • اسفندیار ملکیان، منیر جفایی رهنی*، بهروز خسروی صفحه 117
    زمینه
    حرفه حسابداری آن شیوه از گزارشگری را می پذیرد که منافع تمام استفاده کنندگان به صورتی مطلوب در نظر گرفته شود. از طرف دیگر، با توجه به تعریف مدیریت سود مدیران برای رسیدن به اهداف خاصی که منافع عده ای خاص را تامین می کند، سود را طوری گزارش می کنند که این مساله با هدف تامین منافع عمومی استفاده کنندگان مطابقت ندارد. پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه تعهد حرفه ای و دیدگاه اخلاقی با رفتار مدیریت سود است.
    روش
    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این بررسی، مدیران مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1389 می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، جامعه مورد نظر 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این بررسی پرسشنامه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش الگوی معادلات ساختاری، مبتنی بر روش PLS استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این بررسی رابطه ای محسوس بین جهت گیری اخلاقی فرد و تصمیم گیری را نشان می دهد. به علاوه، پاسخ دهندگانی که سطح تعهد حرفه ای بالاتری داشتند به ظاهرکمتر به رفتار مدیریت سود دست می زدند. این تحقیق نشان داد که؛ افراد هنگامی که از تصمیمی نفع شخصی ببرند، این نفع شخصی با میزان ایده آل گرایی افراد رابطه دارد، ولی با نسبیت گرایی و تعهد حرفه ای افراد رابطه نخواهد داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه دیدگاه اخلاقی مدیران و تعهد حرفه ای با رفتار مدیریت سود، به نظر می رسد ضروری است که نهادهای حرفه ای و مراجع مسئول درجهت تقویت دیدگاه اخلاقی مدیران به سمت ایده آل گرایی و درنتیجه، ارتقای حرفه حسابداری و اتکای بیشتر به گزارش های ارائه شده توسط آنان، برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: اخلاق، تعهد حرفه ای، مدیریت سود
|
  • A. Seghatoleslami*, M. Akbari, M. Javadi Page 1
    Background
    To define the task of IT ethics, IT and society relationship should be analyzed through some possible philosophical approaches. Each philosophical approach as a conceptual framework may be considered for analyzing and explaining the relationship. In this article, IT and society relationship is studied according to the technological determinism approach, so that the task of IT ethics is explicated and redefined.
    Conclusion
    According to the soft technological determinism, the task of IT ethics is to predict and analyze the impact of IT on human and social practices in the framework of existing or new moral theories, as well as providing universal guidelines or policies for guiding ethical issues that result from development of this technology.
    Keywords: Ethics, Information Technology, Technological Determinism
  • F. Bahmani*, M.A. Khorsandian, S.Z. Tabei Page 11
    Background
    Medical liability systems play an important role on doctors’ everyday practices and their relationship with patients. They can be established in two ways, fault-based and non-fault. Basing medical liability upon the element of fault links it to various issues of medical ethics. In this paper, we have studied the possible ways each system, could affect the applicability of values and principles of medical ethics. In order to achieve that, we have ethically analyzed the different aspects of civil medical liability law, using the four medical ethics principles and the issue of physician-patient relationship.
    Conclusion
    The less prominent the element of fault in a medical liability system, the more it can succeed to apply ethical principles and hence to flourish the virtues and moral values in the medical society. Adversarial nature, creating stress and tension in physician-patient relationship due to patients’ complaints, a blame atmosphere toward medical errors and failure to provide access to fair compensation for medical injury, are among the most important ethical problems with the fault-based medical liability systems.
    Keywords: Medical Liability, Medical Error, Principle, Based Ethics, Patient, Physician Relationship
  • H. Atrak *, M. Khoshdel, Rohani Page 21
    Background
    One of the issues in medical ethics is the prescribing placebo to patients by doctors. A placebo is an inert substance like sugar pills, distilled water, vitamins and other substances that does not have any pharmacological effect on the patient. The use of placebos in medicine, in principle, is to evaluate the effects of new drugs on patients who are the controlled group for testing new drugs. But according to some of its effects on the patients, the prescribing of placebos has become common in medicine. On ethical view, the challenge here is whether using placebo is deceiving the patient. Is it ethical to deceive a patient? Is it permissible to use a deception which is for the benefit of the person who is being deceived?
    Conclusion
    It seems that prescribing placebos is not regarded as a case of which deceiving others is permissible. Even with regard to the cases in which prescribing placebos and deceiving the patient is for their benefit, since this is a case of disregarding the human dignity, it is morally problematic.
    Keywords: Medical Ethics, Placebo, Deception of Patient
  • F.Nassiri, Mofakham*, S. Naghavi, Y. Sarlati Page 31
    Background
    like informational society, Iran needs to step toward e-voting. E-voting can be studied from different dimensions such as: engineering, security, lawful, social, economical, political, psychological, and environmental dimensions. If the necessary equipment be all ready, despite decreasing costs, the issue of security is an important factor that inhibit e-voting. This study aimed to answer the worries of voters, candidates and executers. Answering and criticizing the questions is based on the existing strategies of information security.
    Conclusion
    Findings show that positive techniques of e-voting like, validity and information security lead to a modern perspective and using electronic in elections. However, network and security framework are the most preconditions of e-voting. Future studies should be focused on deficits and reinforcement of e-voting.
    Keywords: E, Voting, Information Security, Reliability
  • A. Zekavati, Gharagouzloo* Page 41
    Background
    Hypothesizes of humanistic, enlightenment and melirism back to fundamental approaches about cultural schema, individualism, freedom, cognition, education and understanding viewpoint. Developing critique about these schools and major ideas in social life areas help us in understanding peripheral perception and its development. This critique has four dimensions: freedom, critique of theoretical intellect, critique of practical intellect and improvement of human life. Current study aims to review the literature of humanistic, enlightenment and melirism approaches about ethics.
    Conclusion
    Humanistic, enlightenment and melirism being sought through life experiences and optimistic changes provide an optimistic description of human being. Individualism, freedom, experience, ethics, enlightenment and peace are considered as global and meta-cultural issues. Major approaches of theoretical practical intellect are basics of transcendental. Enlightenment instead of meta-cultural approach is regarded to cultures and acquired schema from experiences and it is looking for self-awareness, civil society and reasonable thoughts.
    Keywords: Humanistic, Ethics, Enlightenment, Melirism
  • B. Abdollahi, H. Karimian*, M. Namdari, Pejman Page 51
    Background
    Spirituality in the workplace and employees organizational commitment is the most important variables of organizational behavior that affecting the job performance and behavior of employees in organizations. This study was carried out to determine the relationship between organizational commitment and spirituality in the workplace with ethical behavior of employees.
    Methods
    The present research is a descriptive research of correlation type. Population consisted of all Kharazmi University staffs in 2013 which 250 persons were selected through simple random sampling. The instruments were three questionnaires included organizational commitment, workplace spirituality and ethical behavior of the employees. Data were analyzed by using multiple regression and SPSS software.
    Results
    Results indicate that the relationship between organizational commitment and spirituality in workplace with ethical behavior of employees was positive and significant. The results of regression analysis show that the dimensions of organizational commitment, affective commitment and continuance commitment can significantly predict the ethical behavior; also, the analysis showed that the dimensions alignment with the organizations values and meaningful work of spirituality in the workplace can significantly predict variance of staff's ethical behavior.
    Conclusion
    Based on the findings, it can be concluded that organizational commitment dimensions and the spirituality of workplace affect on ethical behavior of employees.Therefore, it is important for manager to focus on the variables of organizational commitment and spirituality in the workplace in order to enhance the staffs’ ethical behavior in the organization and organization development.
    Keywords: Organizational Commitment, Spirituality in the Workplace, Ethical Behavior
  • M. Shirkhodaie*, N. Tahmasbi, Roshan, F. Khalili, Palandi Page 61
    Background
    Today's increasingly complicated organizations and increase of unethical and illegal behaviors at workplaces, creating and sustaining an ethical workplaces and institutionalizing ethical behaviors across all organizations is of paramount importance for leaders and managers. This study aims to examine the effect of ethical work climate and person-organization fit on customer orientation of service organization's employees through the mediating role of organizational commitment.
    Methods
    The methodology of this research is descriptive-correlative. Population of study includes the line staff at Mellat bank who had participated in training Courses bank in November-December 2012.Using random sampling, 120 employees were selected from the research population consisting of 400 employees. Data was collected through questionnaire. Organizational commitment, ethical work climate and person-organization fit questionnaires were used for operating the research variables. Data was analyzed using SPSS 18 and structural equations modeling tests in Lisrel 8.5.
    Results
    Results indicate that ethical work climate and person- organization Fit have significantly positive effect on commitment. Also, the significant and positive impact of organizational commitment on customer-orientation was confirmed.
    Conclusion
    Creating ethical work climate and person and organization fit, lead to organizational commitment of employees and subsequently lead to improved customer-oriented staff.
    Keywords: Ethical Work Climate, Person, Organization Fit, Customer Orientation
  • F. Bozorgnia, Hosseini, T. Enayati* Page 73
    Background
    In most of the contemporary organizations, employees avoid declaring their comments and concerns about the problems of organization. This plural-organizational phenomenon is named “organizational silence” which may influence on employees’ desired performance. Therefore, this study intends to investigate the relationship between organizational silence and employees’ performance in order to provide strategies to develop and improve staffs performance.
    Methods
    This research was descriptive-correlation. Statistical population was the medial level staffs of the Mazandaran University of Medical Sciences which were 340 persons and among them, based on Krejcie and Morgan table, 181 people were randomly selected as the samples. The data of the research were gathered by two organizational silence questionnaires and the employees’ performance. Data was analyzed using the descriptive statistics (i.e. mean and standard deviation) as well as inferential statistics (i.e. one sample t test, Pearson correlation coefficient and multivariate regression).
    Results
    Findings show that there was a negative significant relationship between organizational silence and employees’ performance; also there was negative significant relationship between employees’ performance and role clarity, organizational support, motivation of staff, partnership in the decisions, evaluation, and organizational environment. But there was no significant relationship between organizational silence and the staff ability. Findings from multiple variable regressions show that organizational environment; partnership in the decisions, and role clarity was predictors of organizational silence.
    Conclusion
    Findings revealed that there was negative significant relationship between organizational silence and employee performance which means that with an increase in silence, performance decreases and vice versa. Therefore, managers should be aware of this issue so their behavior and management approach do not create a silence climate and subsequent decrease in employee performance.
    Keywords: Organizational Voice, Silence Climate, Organizational Silence, Employee Performance
  • Z. Dianati, Deilami, R. Rezapoor, Parvaresh* Page 83
    Background
    Ethical perspective and personality characteristics are effective in tendency and behavior of people. Therefore, in this study, the relation between corporate ethics, Social responsibility and Machiavellianism and financial managers’ willingness to participate in tax avoidance schemes have been studied.
    Methods
    Method of current study was descriptive-correlation. Population of research was 310 financial managers of listed companies at Tehran Stock Exchange in year of 2013 that 100 person selected as final sample with random sampling method. The instrument used in this study is questionnaire. To test the hypotheses of this study, Spearman correlations analyze has been used.
    Results
    Results show that there is no significant relationship between the amount of financial managers’ believe in the importance of corporate ethics and social responsibility and the extent of their opposition to tax avoidance schemes, But there is a direct relationship between the amount of financial managers’' opposition to tax avoidance schemes and the extent of their participation in tax avoidance schemes. Also Machiavellianism has indirect effect on tax financial managers’ expressed viewpoints toward the importance of corporate ethics and social responsibility, as well as Machiavellianism has indirect effect on tax financial managers’ opposition to tax avoidance schemes.
    Conclusion
    On the basis of results, With revision of tax laws and how to Tax Assessors deal with the taxpayers and also attention to financial managers’ personality, Iran will lead to improvement in tax revenues.
    Keywords: Corporate Ethics, Machiavellianism, Social Responsibility, Tax Avoidance
  • A. Seyedi, Z. Khodadadian* Page 95
    Background
    Ethical issues in marketing are in fact the most important marketing issues. Now other promotional activities not only attract customers but also to show the status of the company in the field of ethical conduct. This research Try the of moral values Principles such as (honesty, transparency, human dignity, note to health and hygiene, The principle of economic healthy competition (Observe that in the advertising and its impact on consumer behavior has been tested.
    Methods
    This study is a descriptive-correlation research. In this study, from all consumers of Golrang products in Kermanshah as population of study, 384 customers were selected as the sample. Sampling was done Stratified random method. Questionnaire was used for collect data. The Spearman correlation is used to answer the research questions. Regression model is used for investigating the relationship between variables and Friedman test for the ranking components (By using SPSS software).
    Results
    Results showed that there is a significant positive relationship between the values of Golrang in advertising and consumer behavior of these products. In Ranking among ethic values, note to consumer health and hygiene had the greatest relationship with consumer behavior.
    Conclusion
    The results show that observance of ethical values had significantly positive relationship with consumer behavior.
    Keywords: Advertising, Professional Ethics, Consumer Behavior
  • F. Jamily, Kohneshahri, S.S. Sadidpour* Page 105
    Background
    The Pathology of the science institution in the internal reports represents the gap between the present situation and desirable professional ethics. In order to get the codes of research ethics with emphasize on the self- given of elites, By an Indigenous approach, current study seeks to achieve the experienced apprehensions, coding and classifying them.
    Methods
    The approach is a qualitative-quantitative method. Populations are 182 elites (professors and PhD students) in social sciences in eight universities in Tehran, Isfahan and Shiraz. Sampling is availability and sample size includes 130 elites. Data collected through questionnaires with opened and closed questions are analyzed with qualitative content analysis technique.
    Results
    On the basis of results, in scientific community of élites, negative traits of research ethics are bailment weakness (63%), integrity weakness (21%) and research management weakness (16%) orderly. The higher rate of experienced apprehensions is attributed to the weakness of interpersonal relationships and individual morality of research agents (84%), while the lower one is due to the research management structure (16%); In other words, the emphasize is on the micro level.
    Conclusion
    Converting negative traits to positive ones, three codes are achieved: professional bailment, professional integrity and rational management.
    Keywords: Codes of Research Ethics, Lived Experiences, Elites
  • E. Malekian, M. Jafaei, Rahni*, B. Khosravi Page 117
    Background
    Professional Accounting accepts such method of reporting that considered all benefits of users. On the other hand, with regarding to the definition of earnings management, managers reported a profit so that the problem does not comply with the general interests of users. The aim of this study is the consideration of relations between professional commitment and ethical perspective with earning management behavior.
    Methods
    This study is a descriptive- correlation research. Population of study includes all financial manages of accepted companies in sock exchange in 2010-2011. With simple randomized method some companies selected as a sample. The instrument of study is a questionnaire. Structural equation model based on PLS method is used for analyzing acquired data.
    Results
    Results suggest a significant relation- ship between an individual’s ethical orientation and decision. Subjects with professional commitment seem to be less likely to engage in earnings management behavior and less likely to behave opportunistically. The study showed that when people have a personal interest, the personal interest will affect on Professional Commitment, but the personal interest will not affect on commitment and relativism.
    Conclusion
    With regard to the impact ethical orientation financial Managers and their professional commitment on Earnings management behavior, It is essential that professional institutions and bodies responsible mange the ethical perspective of managers toward idealism and improving accounting profession and increasing reliance on reports provided by them.
    Keywords: Ethics, Professional Commitment, Earnings Management