فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1394)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد خان احمدی*، داریوش فرهود، مریم مالمیر صفحه 1
    زمینه
    سالمندی بخش مهمی از زندگی است و امروزه جوامع با افزایش بیش از پیش سالمندان مواجه اند. با توجه به مشکلات ویژه ای که فقط در این دوره بروز می کنند، توجه پزشکی، روانشناختی و اخلاقی به این گروه سنی، ضروری است. کوشش های بسیاری برای بهبود سطح کمی و کیفی زندگی سالمندان در جامعه صورت می گیرد. از مهم ترین مواردی که در بهبود زندگی سالمندان مطرح است، رعایت برخی ملاحظه های اخلاقی در رابطه با آنهاست. همچنین، در کنار پیر شدن، بیماری های خاصی، مانند: آلزایمر، نیز ممکن است بروز کنند که زندگی را برای مبتلایان دشوارتر می سازد و لزوم توجه به این گروه را افزایش می دهند. از این رو، پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی منابع موجود ملاحظه های اخلاقی تعامل با سالمندان، به ویژه مبتلایان به آلزایمر را شناسایی کند.
    نتیجه گیری
    ملاحظه های اخلاقی تعامل با مبتلایان به آلزایمر در 3 مرحله بیماری؛ مرحله ابتدایی، میانی و پایانی و در سه بخش مراقبتی، درمانی و پژوهشی قابل بررسی هستند. چون بیماری آلزایمر پیشرونده است و توانایی های بیمار در هر مرحله کاهش چشمگیری را نشان می دهد، از این رو، رعایت برخی ملاحظه های اخلاقی در هر مرحله ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق، سالمندی، آلزایمر
  • محمد منتخب یگانه*، نسرین ارشدی، عبدالکاظم نیسی صفحه 9
    زمینه
    امروزه رعایت اخلاق و حفظ ارزش های اخلاقی یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر نگرش ها و رفتارهای کارکنان در محیط کار است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه جواخلاقی با بهزیستی روانشناختی، تعهد سازمانی، استرس شغلی و قصد ترک شغل با توجه به نقش تعدیل کننده خودارزشیابی های محوری به انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان شرکت ملی نفت ایران تشکیل بود. شرکت کنندگان در پژوهش 270 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از جامعه مذکور انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های جواخلاقی، خودارزشیابی محوری، بهزیستی روانشناختی، تعهد سازمانی، استرس نقش و قصد ترک شغل بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از وجود روابط ساده بین جو اخلاقی با بهزیستی روانشناختی، تعهد سازمانی، استرس شغلی و قصد ترک شغل بودند. همچنین، یافته های تحلیل رگرسیون تعدیلی، نقش تعدیل گر خودارزشیابی های محوری را در این روابط مورد تایید قرار دادند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که؛ حاکم بودن جو اخلاقی در سازمان پیامدهای مهمی برای افراد و سازمان ها در پی دارد. بنابراین، سازمان ها می توانند با ایجاد چنین جوی در محیط کار باعث بروز پیامدهای مثبت فردی و سازمانی و در نتیجه افزایش بهره وری سازمان شوند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهزیستی روانشناختی، تعهد سازمانی، جو اخلاقی، خودارزشیابی های محوری
  • مصطفی بهارلو*، کیومرث بشلیده، عبدالزهرا نعامی، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحه 20
    زمینه
    بکارگیری سبک رهبری اخلاقی باعث کسب نتایج مثبت فراوانی برای سازمان خواهد بود. از این رو، هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه مستقیم رهبری اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی و همچنین، تحلیل رابطه این سبک رهبری با رفتار شهروندی سازمانی از طریق تبادل رهبر- عضو، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی می باشد.
    روش
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تشکیل می دهند که از این تعداد 250 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های رهبری اخلاقی، الگوی تبادل رهبر - عضو، تعهد سازمانی، خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی جمع آوری و داده ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و بوت استرپ مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل های الگویابی معادلات ساختاری برازندگی الگوی پیشنهادی را با داده ها مورد حمایت قرار دادند. نتایج حاکی از؛ رابطه مستقیم رهبری اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی و رابطه مثبت غیرمستقیم رهبری اخلاقی از طریق تعهد سازمانی، الگوی تبادل رهبر - عضو و خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی بود.
    نتیجه گیری
    بکارگیری سبک رهبری اخلاقی با انجام رفتارهای فرانقش کارکنان ارتباط دارد. بنابراین، سازمان ها می توانند با بکارگیری این سبک از رهبری باعث بروز اینگونه رفتارها در کارکنان و در نتیجه افزایش بهره وری سازمان شوند.
    کلیدواژگان: تبادل رهبر، عضو، تعهد سازمانی، خشنودی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، رهبری اخلاقی
  • بهار شاهین مهر، محمد حسنی صفحه 30
    زمینه
    مقوله پاسخگویی سازمانی به عنوان یکی از موضوعات مطرح در سازمان های امروزی، توجهات بسیاری را به خود جلب نموده و واکاوی این مفهوم، نیازمند شناسایی و تحت کنترل درآوردن عوامل درون و برون سازمانی بی شماری است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط بین اخلاق حرفه ای، مسئولیت اجتماعی و پاسخگویی سازمانی در میان کارکنان شرکت توزیع برق ارومیه انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان سازمان توزیع برق شهرستان ارومیه بودند (113 نفر) که با استفاده از روش سرشماری کامل، تمامی آنها برای پاسخگویی به پرسشنامه ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه «اخلاق حرفه ای»؛ «مسئولیت اجتماعی» و «پاسخگویی سازمانی» بودند که روایی و پایایی آن ها به ترتیب با تحلیل عاملی اکتشافی و ضریب آلفای کرونباخ، بررسی و مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ بین اخلاق حرفه ای و مسئولیت اجتماعی و همچنین، بین مسئولیت اجتماعی و پاسخگویی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. در ادامه، یافته ها حاکی از آن بود که؛ با میانجی گری مسئولیت، اخلاق رابطه غیرمستقیم و مثبت با پاسخگویی کارکنان دارد، اما رابطه مستقیم و مثبت بین اخلاق حرفه ای و پاسخگویی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، سازمان ها با افزایش توجه به مباحث اخلاقی که ارتقای مسئولیت اجتماعی را به دنبال خواهد داشت، گامی در ایجاد، حفظ و بهبود پاسخگویی سازمانی خواهند برداشت.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مسئولیت اجتماعی، پاسخگویی سازمانی
  • محمدباقر صادقی*، مریم محمودی کیا، نسرین ارشدی صفحه 40
    زمینه
    شواهد زیادی مبنی بر بروز بحران در به تقریب تمامی بخش های زندگی حرفه ای و سازمانی وجود دارد، مانند: اختلاس های بزرگ در سازمان ها، عملکرد بد مالی، بد رفتاری با کارکنان، فساد اخلاقی و فعالیت های بازاریابی غیر قانونی و سلطه جویانه. رسوایی های اخلاقی رهبران و در نتیجه بی اعتمادی به رهبران در سازمان و جامعه، اهمیت و ضرورت رهبران قابل اعتماد را افزایش داده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه صفات شخصیتی رهبران (شامل وجدانی بودن، همگرایی، روان رنجورخویی) و زمینه اخلاقی با رهبری قابل اعتماد و توجه به نقش میانجی گر تبادل رهبر- عضو در این میان می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را تمامی کارکنان پالایشگاه گاز بیدبلند تشکیل می دهند که 250 نفر از آنها به صورت تصادفی ساده انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تجدید نظرشده صفات شخصیتی نئو (NEO-FFI)، زمینه اخلاقی، تبادل رهبر- عضو و رهبری قابل اعتماد استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، الگویابی معادلات ساختاری و روش بوت استراپ تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که؛ صفات شخصیتی، و نیز زمینه اخلاقی در سازمان رابطه قوی با بهبود یافتن تبادلات رهبر- عضو داشته و همچنین، قابل اعتماد یافتن رهبران را در پی دارد.
    نتیجه گیری
    مدیران و رهبران سازمان ها می بایست روابطی صادقانه و اعتماد برانگیز را در محیط کاری گسترش دهند و تصمیمات و سیاست های سازمان را همواره در راستای خودشکوفایی کارکنان و نیز افزایش بهره وری سازمان تنظیم نمایند.
    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، زمینه اخلاقی، تبادل رهبر، عضو، رهبری قابل اعتماد
  • علی مهداد*، مهسا اسدی، محسن گلپرور صفحه 54
    زمینه
    شواهد تحقیقی نشان داده که؛ معنویت در محیط کار و رهبری اخلاقی نقش مهمی در ایجاد و گسترش سرمایه روانشناختی محیط کار دارد. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساده و چندگانه معنویت در محیط کار و رهبری اخلاقی با سرمایه روانشناختی در سازمان است.
    روش
    نوع پژوهش توصیفی - همبستگی، و جامعه آماری شامل 320 نفر از کارکنان رسمی یک سازمان دولتی بود که از بین آنها، 180 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه های معنویت در محیط کار، رهبری اخلاقی و سرمایه روانشناختی مورد استفاده قرار گرفت و داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شواهد حاصل از تحلیل داده ها نشان داد: بین ابعاد معنویت در محیط کار (معنا در کار، همبستگی با دیگران و همسویی با ارزش های سازمان) با رهبری اخلاقی، بین ابعاد معنویت درمحیط کار با ابعاد سرمایه روانشناختی (خودکار آمدی، امیدواری، تاب آوری و خوشبینی) و بین رهبری اخلاقی با ابعاد سرمایه روانشناختی رابطه معنادار (p<0/01) وجود دارد. همچنین، یافته های مربوط به تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که؛ بین ابعاد معنویت در محیط کار (معنادر کار، همبستگی با دیگران و همسویی با ارزش های سازمان) و رهبری اخلاقی با ابعاد سرمایه روانشناختی (خودکار آمدی، امیدواری، تابآوری، خوشبینی) رابطه چندگانه معنادار (p<0/01) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که؛ میتوان از طریق معنویت در محیط کار و رهبری اخلاقی به توسعه سرمایه روانشناختی در سازمانها کمک نمود.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، رهبری اخلاقی، سرمایه روانشناختd
  • الهام بهزادی*، عبدالزهرا نعامی، کیومرث بشلیده صفحه 63
    زمینه
    فروپاشی های مالی و اخلاقی سال های اخیر برخی از سازمان های معروف در سراسر دنیا، مجامع اقتصادی و مطبوعات عمومی دنیا را به سمت درک دوباره ارزش و اهمیت فضیلت سازمانی سوق داده و زمینه ای را برای مطالعه فضایل و ارزش های اخلاقی در سراسر دنیا فراهم آورده اند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه وجدانی بودن، جو اخلاقی و رهبری اخلاقی با فضیلت سازمانی در کارکنان یک شرکت صنعتی در اهواز است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع طرح همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان یک شرکت صنعتی در اهواز بودند. نمونه پژوهش 227 نفر از این کارکنان بودند؛ که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گشتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی، جو اخلاقی، رهبری اخلاقی و فضیلت سازمانی بودند. به منظور بررسی اعتبار سازه پرسشنامه فضیلت سازمانی از تحلیل عاملی تاییدی و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ بین متغیرهای پیش بین ویژگی شخصیتی وجدانی بودن، جو اخلاقی و رهبری اخلاقی با فضیلت سازمانی همبستگی مثبت معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که؛ به ترتیب رهبری اخلاقی، جو اخلاقی و ویژگی شخصیتی وجدانی بودن در تبیین واریانس فضیلت سازمانی بیشترین نقش را ایفا می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که؛ هم ویژگی های شخصیتی و هم عوامل محیطی پیش بینی کننده خوبی برای شکل گیری فضیلت سازمانی هستند. بنابراین، سازمان ها می بایست شرایط لازم جهت بروز و شکوفایی این سازه را فراهم کنند تا در نتیجه آن پیامدهای سازمانی مثبت حاصل شود.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، رهبری اخلاقی، فضیلت سازمانی، وجدانی بودن
  • احمد عابدی سروستانی* صفحه 73
    زمینه
    اخلاق کشاورزی با ارزش ها و مسایل اخلاقی در تولید، توزیع و مصرف محصولات کشاورزی و غذایی سروکار دارد. پژوهش حاضر ضمن تشریح مسایل مطرح در اخلاق کشاورزی، به بررسی گرایش کارشناسان کشاورزی نسبت به آن پرداخته است.
    روش
    پژوهش حاضر با روش تحقیق توصیفی مبتنی بر همبستگی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل 120 نفر از کارشناس کشاورزی سازمان مرکزی جهاد کشاورزی استان گلستان بودند که 53 نفر از آنان به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و آماره های میانگین، درصد، انحراف معیار، ترکیب خطی غیر وزن دار، ضریب همبستگی و آزمون یومن-ویتنی استفاده گردید.
    یافته ها
    مهمترین مسایل اخلاق کشاورزی شامل ساختار مزرعه و روش زندگی روستایی، رفتار با حیوانات، ایمنی غذایی، اثرات زیست محیطی، تجارت بین الملل، امنیت غذایی، زیست فناوری و اخلاق پژوهش در کشاورزی می باشند. یافته ها نشان داد که گرایش کارشناسان به اخلاق کشاورزی در وضعیت مطلوب نمی باشد. همچنین، این گرایش مستقل از سن، سطح تحصیلات و سابقه شغلی می باشد. از این نظر تفاوتی بین کارشناسان کشاورزی با توجه به محل سکونت در شهر یا روستا و پرداختن به کشاورزی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر بیانگر عقب افتادگی دیدگاه جاری کارشناسان کشاورزی درباره اخلاق کشاورزی و رعایت آن در فعالیت های بخش کشاورزی است. بنابراین، لازم است اخلاق کشاورزی به عنوان یک عنصر ضروری در تربیت نیروی انسانی و همچنین در سیاست ها و برنامه های توسعه کشاورزی گنجانده شود تا امید به سازگاری کشاورزی با ارزش ها و فضایل انسانی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ارزش ها، کشاورزی
  • خلیل غلامی*، ایران ابراهیمی صفحه 85
    زمینه
    حساسیت اخلاقی عنصر بسیار مهم در حرفه تدریس و به دنبال تربیت دانش آموزان در ابعاد اخلاقی و شناختی است. با توجه به اهمیت کاربرد حساسیت اخلاقی در تدریس، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه تجربی بین حساسیت اخلاقی و تدریس مراقبتی معلمان به منظور تهیه و برازش مدلی برای برای تبیین رابطه بین این دو متغیر بود.
    روش
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی معلمان(زن و مرد) مقاطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان شهر کامیاران در سال 1392 (به تعداد 628 نفر) تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 242 نفر که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، یک پرسشنامه در دو مقیاس حساسیت اخلاقی و مقیاس تدریس مراقبتی بود. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری تحلیل گردید.
    یافته ها
    در بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس ها، تمامی ابعاد حساسیت اخلاقی و تدریس مراقبتی مورد تایید قرار گرفت. همچنین، درک روابط بین این متغیر ها نشان داد که؛ در میان چهار بعد حساسیت اخلاقی، بعد مراقبت از راه ارتباط با دیگران رابطه معناداری با تدریس مراقبتی نداشت. بنابراین، از مدل حذف شده و سه بعد پذیرفتن دیدگاه دیگران، درک مسایل اخلاقی و شناسایی عواقب عمل و انتخاب، با ابعاد تدریس مراقبتی رابطه معناداری داشته اند.
    نتیجه گیری
    حساسیت اخلاقی و تدریس مراقبتی از ابعاد اساسی و لازم برای توسعه کفایت های اخلاقی معلمان می باشد. در این راستا، مربیان و محققان تربیت معلم می توانند دانش نظری و تجربی را در زمینه مبانی اخلاقی تدریس گسترش دهند.
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، تدریس مراقبتی، کفایت های اخلاقی تدریس، اخلاق حرفه ای
  • سهیلا خدامی*، بهاره اصانلو صفحه 96
    زمینه
    هدف تدوین ارزش های اخلاقی در سازمان بروز رفتار اخلاقی کارکنان سازمانی است؛ بروز رفتار اخلاقی زمانی صورت می پذیرد که ارزش های اخلاقی بتوانند موانع رفتار اخلاقی در سازمان را از بین ببرند. بنابراین، هدف تحقیق حاضر بررسی ادبیات این حوزه و ارائه مدلی جهت ارزیابی تحقق این هدف است، در تحقیق حاضر سعی شده است تا از طریق تعریف متغیرهای میانجی موثر بر رفتار اخلاقی و بررسی پیامدهای ارزش های اخلاقی در سازمان مدلی طراحی شود که بتواند نقش ارزش های اخلاقی سازمانی در بروز رفتار اخلاقی کارکنان را بررسی نماید.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تحقیق پرسنل بانک ملت در شهر تهران بوده و تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کندال و روش نمونه گیری تصادفی ساده 350 پرسنل بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد می باشد و جهت آزمون مدل از مدل تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    مبتنی بر شاخص ضرایب معناداری مشخص شد که ارزش های اخلاقی با هر سه بعد عدالت سازمانی رابطه مثبت و معناداری دارند. از ابعاد عدالت سازمانی تنها بعد عدالت تعاملی با هر دو بعد تعهد سازمانی و رضایت شغلی ارتباط دارد و بعد عدالت رویه ای نیز تنها با تعهد سازمانی رابطه دارد. تعهد سازمانی و رضایت شغلی نیز هردو با رفتار اخلاقی رابطه مثبت دارند.
    نتیجه گیری
    مدل تحقیق مورد تائید قرار گرفت که این مساله نشان می دهد: ارزش های اخلاقی سازمان می توانند از طریق ایجاد عدالت سازمانی، رضایت شغلی و تعهد سازمانی منجر به رفتار اخلاقی کارکنان شوند.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، رفتار اخلاقی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
  • سیدعلی نقوی*، میرمحمد اسعدی، سیدحبیب الله میرغفوری صفحه 105
    زمینه
    معنویت مفهومی بسیار گسترده است که هر کس با توجه به اعتقادات، باورها و ارزش های شخصی، تفسیری متفاوت از دیگری از آن به عمل می آورد. برخی ریشه ای دین محور برای معنویت قائلند و برخی دیگر معتقدند که؛ معنویت ارتباطی با دین نداشته و بسیار گسترده تر از آن است. از آنجا که معنویت در جامعه ایران مبتنی بر دین است و آموزه های دین اسلام شکل دهنده معنویت است، بر همین اساس، هدف اصلی در این پژوهش، تحلیل عوامل موثر بر معنویت سازمانی با توجه به الگوهای ملی و دینی، در نظر گرفته شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان های منتخب دولتی شهر یزد که بر اساس فرمول کوکران 198 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون بارتلت و KMO برای بررسی کفایت نمونه و از روش معادلات ساختاری برای تایید مدل و صحت ارتباط عوامل با یکدیگر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که؛ 8 عامل فضائل، فضای معنوی، محتوایی، ساختاری، رهبری، فرهنگی، ایمان و انگیزش به-عنوان عوامل موثر بر معنویت سازمانی به شمار می روند. همچنین نتایج نشان داد که؛ رابطه میان 8 عامل موثر بر معنویت سازمانی معنادار می باشد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گیری کرد که هر 8 عامل (اگرچه با درجات متفاوت) مهم می باشند و شناسایی آن ها فقط به خاطر درک بیش تر و شناخت عوامل تاثیر گذارتر می باشد.
    کلیدواژگان: معنویت سازمانی، الگوهای ملی، دین
  • نوشین دازه*، منصور گرکز صفحه 115
    زمینه
    حرفه حسابداری از منضبط ترین حرفه های دنیاست و به دلیل نوع و ماهیت خدماتی که ارائه می کند باید از اعتبار و اعتماد خاصی برخوردار باشد. تداوم این اعتبار و اعتماد و تقویت آن به پایبندی فکری و عملی اعضای حرفه به ضوابط رفتاری و اخلاقی آن وابسته است. در این پژوهش هدف بررسی رابطه بین استدلال اخلاقی و طرز تفکر اخلاقی، نیت اخلاقی و تمایل اخلاقی حسابداران رسمی می باشد.
    روش
    روش تحقیق به کار رفته در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر جامعه حسابداران رسمی شاغل در تهران می باشد. داده های مورد نیاز این پژوهش از یک نمونه 74 نفره از حسابداران رسمی شاغل در تهران که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از پرسشنامه قضاوت اخلاقی و مقیاس اخلاقیات چند بعدی جمع آوری شدند و فرضیات و الگوی مفهومی تحقیق با استفاده از آزمون تی استیودنت و روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل 8/8 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که ارتباط مثبت و معنی داری بین استدلال اخلاقی و طرز تفکر اخلاقی (r=0.24) و ارتباط مثبت و معنی داری بین استدلال اخلاقی و نیت اخلاقی r=0.22) و ارتباط مثبت و معنی داری بین استدلال اخلاقی و تمایل اخلاقی (r=0.42) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق بیانگر این است که رابطه بین این متغیرها ممکن است نشانگر این موضوع باشد که حسابداران رسمی در زمان تصمیم گیری از قضاوت اخلاقی استفاده می کنند. و این موضوع ضرورت آموزش و گسترش اخلاق حرفه ای را در رشته حسابداری اجتناب ناپذیر می سازد.
    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، طرزتفکر اخلاقی، نیت اخلاقی، تمایل اخلاقی
|
  • M. Khanahmadi*, D.D. Farhud, M. Malmir Page 1
    Background
    Aging is a great stage of development. Today, the population of old people in developed countries is increasing. According to the especial problems that occur during aging, it is necessary to pay more attention to the quality and quantity of life of old people. The more important factor in interaction with old people is ethical considerations. Also, there are some diseases that they are belonging to aging, like Alzheimer's disease. Therefore, attending to aging and its especial disease is increasing. This study aims to recognize the ethical considerations of aging, especially old people with Alzheimer's disease.
    Conclusion
    Ethical considerations of interaction and caring patients with Alzheimer's disease are studied into three stages; primary stage, middle stage and final stage and three parts; caring, therapeutic and research. Since Alzheimer's disease is a progressive and capability of patients declines during stages, necessity of considering ethical considerations during stages is more attended.
    Keywords: Ethics, Aging, Alzheimer's Disease
  • M. Montakhab, Yegane*, N. Arshadi, A. Neissi Page 9
    Background
    Today, ethic and moral values observance are the major and effective factors on the attitudes and behaviors of employees in the workplace. The aim of this study was to investigate the relationship of ethical climate with psychological wellbeing, organizational commitment, and job stress and turnover intention, according to the moderating role of self evaluations.
    Methods
    This research is a descriptive-correlation study. Population of study includes all employees of National Iranian Oil Company (NIOC). The participants of this study include 270 employees who were selected by stratified random sampling method. The instruments used in this study were Ethical Climate, Core Self Evaluation, Psychological Wellbeing, Organizational Commitment, Role Stress and Turnover Intention Questionnaires. Data were analyzed by Pearson correlation and moderated hierarchical regression.
    Results
    Results show that ethical climate positively correlated with psychological wellbeing and organizational commitment, and negatively correlated with job stress and turnover intention. Furthermore, moderated regression analysis show that core self evaluations moderated these relationships significantly.
    Conclusion
    The finding of the current study indicated that organizational ethical climate has important consequences for individuals and organizations. Therefore, creating ethical climate in organizations results in better performance of employees and organizational productivity.
    Keywords: Core Self Evaluation, Ethical Climate, Job Stress, Organization Commitment, Psychology Wellbeing
  • M. Baharlou*, K. Beshlideh, A. Naami, S.E. Hashemi Sheykhshabani Page 20
    Background
    It has been shown that the application of ethical leadership has a great result for the organization. The aim of this research is to analyze the relation of ethical leadership with organizational citizenship behavior and also to investigate this type of leadership with organizational citizenship behavior through of leader-member exchange, organizational commitment and job satisfaction.
    Methods
    This research is descriptive-correlation. Population includes all the employees of Maroon oil and Gas Company which 250 persons have been selected by simple random selection. Data have been gathered by ethical leadership, leader-member exchange, organizational, job satisfaction and organizational citizenship behavior and job satisfaction questionnaire, and analyzed by structural equation modeling and bootstrap method.
    Results
    Structural equation modeling analyses indicated that the proposed model fit the data properly. The results also supported the direct relationship of ethical leadership and organizational citizenship behavior and indirect positive relationship of ethical leadership and organizational citizenship behavior through leader – member exchange, organizational commitment and job satisfaction.
    Conclusion
    Applying ethical leadership style is in relation with the exceeding efficiency of employees. Therefore, with the use of this kind of leadership, the organization can see this kind of behaviors in their employees and consequently increase the efficiency of their organization.
    Keywords: Leader, Member Exchange, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behavior, Ethical Leadership
  • B. Shahinmehr, M. Hassani* Page 30
    Background
    The concept of Organizational Accountability attracts a lot of attention as one of the topics that discussed in today's organizations and analysis of this concept requires identifying and controlling the numerous internal and external factors. In this regard, the aims of present study investigation the relationships between professional ethics, social responsibility and organizational accountability in employees in the Power Distribution Company of Urmia.
    Methods
    The research method was correlation. Population includes all employees in the Power Distribution Company (N=113) that by using census method all of themes were selected. Three questionnaires namely: "Professional Ethics", "Social Responsibility", and "Organizational Accountability" were used. Validity of the questionnaires was approved by Exploratory Factor Analysis and their reliability was calculated using Cranach's Alpha. The data was analyses by Structural Modeling.
    Results
    Findings show that there is a positive relationship between professional ethics and social responsibility. Also, there is a positive relationship between social responsibility and organizational accountability. At the same time, mediated by responsibility, ethics have positive indirect relationship between organizational accountability, but there is not a positive direct relationship between professional ethics and organizational accountability in this paper.
    Conclusion
    According to the research findings, organizations should increase their attention to ethical issues that will follow promotion of social responsibility, organization the steps in establishing, maintaining and improving organizational accountability.
    Keywords: Professional Ethics, Social Responsibility, Organizational Accountability
  • M.B. Sadeghi*, M. Mahmodikia, N. Arshadi Page 40
    Background
    A lot of evidence of crisis in authentic leadership in almost all sectors of organizational and professional life of such as great embezzlements in organizations, financial bad performance, employee abuse, ethical corruption, aggressive and Illegal marketing activities, ethical scandals of the leaders and therefore distrust to leadership in organization and social has increased importance and necessity of the authentic leaders. The aim of this study is investigate the effect of supervisor's personality traits (conscientiousness, agreeableness and neuroticism) and ethical context on authentic leadership of with mediating role of leader-member exchange.
    Methods
    This research is descriptive and correlation design Statistical society was employees of Bidboland gas refinery So that sample was selected from 209 persons of them were selected by simple random method. Data were gathered by personality traits (NEO-FFI), ethical context, leader-member exchange, authentic leadership scales. Data analyzed by Pearson correlation structural equation modeling and bootstrap method.
    Results
    Results indicated that personality traits and as well as ethical context in organization has considerable impact on improve leader-member exchanges and also followed trustworthiness leaders.
    Conclusion
    managers and organizations leaders must be develop honest and trusting relationships in a work environment and to adjust organizational decisions and policies in line with self-actualization of and employees increase productivity.
    Keywords: Personality Characteristics, Ethical Context, Leader, Member Exchange, Authentic Leadership
  • A.Mehdad*, M. Asadi, M. Golparvar Page 54
    Background
    Researches indicated that spirituality in workplace and ethical leadership have important role in creating and developing of psychological capital. For this reason, main purpose of this research was to study simple and multiple relationships between spirituality in workplace and ethical leadership with psychological capital.
    Methods
    Research method of this study is a descriptive-correlation. Population includes all of the employees of a public organization in Esfahan, Iran, (N=320). Among all subjects, 180 of them were selected via convenience sampling. In this research a set of questionnaire such as spirituality in workplace (with14-item), ethical leadership (with 12-item), and psychological capital (with 24-item) were used. Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    Result show that there are significant positive relationship between spirituality in workplace and ethical leadership with psychological capital. Moreover, results of stepwise regression analysis show that, alignment with organizational values and ethical leadership are strongest predictors of psychological capital.
    Conclusion
    It can be concluded that dimensions of psychological capital increase with highlighting spirituality in workplace and ethical leadership
    Keywords: Spirituality in Workplace, Ethical Leadership, Psychological Capital
  • E. Behzadi*, A. Naami, K. Beshlideh Page 63
    Background
    The recent moral and financial collapse of several high profile organizations around the world has led the business community and the popular and business press to rediscover the worthiness of organizations virtues. The aim of this research was to examine the relationship between “conscientiousness, ethical climate and ethical leadership” and organizational virtuousness among an industrial company employees in Ahvaz, Iran.
    Methods
    Study method is descriptive-correlation method. Population consists of the whole employees of industrial company in Ahvaz. Sample includes 227 this employees that have been selected with stratified random sampling method. The instruments which used in this study include personality, ethical climate, ethical leadership, and organizational virtuousness questionnaires. The correlation coefficient and multiple regression analysis are used for analyzing the data, and factor analysis is used to examine the validity of organizational virtue.
    Results
    The results showed that there are positive and significant relationship between predictive variables conscientiousness, ethical climate and ethical leadership with organizational virtuousness. Results of regression analysis showed that ethical leadership, ethical climate and conscientiousness respectively play a main role in explaining the variance of organizational virtuousness.
    Conclusion
    The results of this study show that both personality traits and environmental factors are good predictors in shaping organizational virtue. Therefore, the organizations should be organized for presence and efflorescence of the constituent, so that this result in positive organizational consequents.
    Keywords: Ethical Climate, Ethical Leadership, Organizational Virtuousness, Conscientiousness
  • A. Abedi, Sarvestani Page 73
    Background
    Agricultural ethics deals with values and ethical issues in the production, distribution and consumption of agricultural products and foods. This study discussed the issues in agricultural ethics and examines the attitude of agricultural experts towards it.
    Methods
    Descriptive-correlation research method is used. Research population is consisted of 120 agricultural experts from Golestan province Jihad-e-Keshavarzi organization which 53 persons were chosen as sample. Data collection was conducted through a questionnaire. The obtained data were analyzed with SPSS software. Statistical methods such as percentage, mean, standard deviation, non-weighted linear combination, correlation coefficient and Mann-Whitney test were used.
    Results
    Farm structure, animal ethics, food safety, environmental impacts, international trade, food security, biotechnology and research ethics are the most important issues in agricultural ethics. Findings indicated that orientation of agricultural experts towards agricultural ethics is not desirable. Furthermore, the attitude towards agricultural ethics is independent of demographic properties such as age, education level and job history. Also, there was no difference between the agricultural experts regard to their residence place (urban or rural) and also having agriculture or not.
    Conclusion
    The findings indicate the total retreated of current views of agricultural experts on the agricultural ethics and meeting its requirements of the various activities related to the agricultural sector. It is therefore essential that ethical issues related to agriculture as a needed element be included in the training of human resources for the agricultural sector. Furthermore, agricultural ethics should be included in agricultural policies and development in order to compatible agriculture with the human values and virtues.
    Keywords: Ethics, Values, Agriculture
  • K. Gholami*, I. Ebrahimi Page 85
    Background
    Ethical sensitivity is an important competency for teaching and it aims to nurture students both ethically and cognitively. According to the importance of ethical sensitivity in teaching, this paper examines the relationship between ethical sensitivity and caring teaching in order to build and fit a model that explains the relationship between these variables.
    Methods
    The research approach of this study was quantitative. The population was the entire elementary, secondary and high school’s teachers (female and male) in Kamyaran, Kurdistan, Iran in 2013. The sample size was 242 teachers (54% male and 46% female). We sued random stratified sampling in order to select participants. Data was collected with a questionnaire including two scales: Ethical Sensitivity Scale and Caring Teaching Scale. We used confirmatory factor analysis and structural equation modeling for analyzing data.
    Results
    Results showed that all dimensions of both ethical sensitivity and caring teaching had reliable psychometric properties. According to the relationship between two variables, we found that caring through communication had no statistical significant effect on caring teaching. However, acceptance opinions of others, understanding ethical Issues, and identifying the consequences of action and options demonstrate significant effects on caring teaching.
    Conclusion
    Ethical sensitivity and caring teaching are important elements for developing teachers’ moral competency. In this way, teachers can develop theoretical and empirical insights into the moral foundation of teaching.
    Keywords: Ethical Sensitivity, Caring Teaching, Teachers Ethical Competency, Professional Ethics
  • S. Khoddami*, B. Osanlou Page 96
    Background
    Since the goal of formulation of ethical values is ethical behavior by employees in the organization, Ethical behavior is done when the ethical values can eliminate barriers to ethical behavior in organizations. Therefore, the aim of this research is the study of literature in this area and provides a model for assessing the achievement of this goal. In the present study we have tried to design a model based on defining the intermediate variables affecting on ethical behavior for surveying the role of ethical values in the ethical behavior.
    Methods
    The research method of this study is descriptive- correlation. The population of the research includes all the staffs of the Mellat bank in Tehran and the sample size based on Kendal formula is 350 staffs who are selected by random sampling, path analysis and structural equation modeling is used for analyzing data.
    Results
    Based on significant coefficient index, it is demonstrated that ethical values have positive and significant effect on all three dimensions of organizational justice. Among three dimensions of organizational justice, just interactive justice is related to both organizational commitment and job satisfaction and procedural justice is correlated only to organizational commitment. Organizational commitment and job satisfaction are positively correlated to ethical behavior.
    Conclusion
    according to the findings, it can be suggested that the ethical values of the organization can lead to ethical behavior of employees through organizational justice, job satisfaction and employee engagement.
    Keywords: Ethical Values, Ethical Behavior, Organizational Justice, Organizational Commitment
  • S.A. Naghavi*, M. Asadi, S.H. Mirghafoori Page 105
    Background
    Spirituality is a very broad concept that everyone has a different interpretation from it due to his beliefs, faiths and personal values. Some of the scientists believe in religion oriented for spirituality, but others believe that spirituality has no relation with religion and it is very wider than it. Since in our Iranian community, spiritual is religion based and the teachings of Islam make the spirituality, so the main objective of this study is analyzing the factors affecting organizational spirituality according to the national and religious patterns.
    Methods
    The present study method is descriptive-correlation. Population includes all employees of Yazd government selected organizations which 198 of them selected as a statistical sample on the basis of formula Cochran and in stratified method. Questionnaire is used for collecting data, for analyzing the data Bartlett test, KMO and structural equation method was used.
    Results
    Confirmatory factor analysis results show that eight factors: virtues, spiritual, content, structure, leadership, culture space, faith and motivation are considered as factors that have influence on organizational spiritual. Also, results show that relation between eight effective factors on organizational spirituality is meaningful.
    Conclusion
    Based on findings of this study, we can conclude that all eight factors (although with different degrees) are important, and identification of them is just for understanding and recognizing the factors that have more effects.
    Keywords: Organizational Spirituality, National Patterns, Religion
  • N. Dazeh*, M. Garkaz Page 115
    Background
    Accounting is a regular profession in the world. Because of services, it needs to special trust and credit. Persistence of the trust and credit and their reinforcement depend on the practical commitment to ethical instructions. The goal of this study is to consider the relation between moral reasoning, moral thoughts, moral intentions and moral inclination.
    Methods
    Population of the study includes all formal accountants who work in Tehran. Among All subjects, 74 accountants are selected randomly as a sample. Data are collected by questionnaire and then they are analyzed by T-test and structural equation method.
    Results
    Results show a significant positive correlation between moral reasoning and moral thinking (r=0. 24)، Significant positive relationship between moral reasoning and moral intent (r=0. 22) and Significant positive relationship between moral reasoning and moral tendency is (0. 42).
    Conclusion
    It can be concluded that Relationship between these variables may be an obvious case of moral judgment when making decisions during the use of CPAs. The need for training and development of professional ethics in the field of accounting will unavoidably.
    Keywords: Moral Reasoning, Moral Thinking, Moral Intention, Moral Inclination