فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1395)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نادیا عباس زاده تهرانی* صفحات 1-10
    زمینه
    ایده توسعه پایدار، به طور هم زمان«توسعه و بازده اقتصادی» و «رفاه اجتماعی» را به همراه «حفظ پایداری محیط طبیعی و بازیابی منابع سرزمین» تجویز می نماید آنچه به طور آشکار نتایج پژوهش ها و اقدامات در این زمینه را زیر سوال می برد، ناکارمدی آنها در پایدار نمودن محیط زیست انسانی جهت حیاتی درخور و متعالی است. از این روی، به نظر می رسد جهان به تعریف جدیدی از مفهوم توسعه پایدار نیاز دارد که در آن، علاوه بر حفظ و ارتقاء جنبه های محیطی، اجتماعی و اقتصادی، تعالی اخلاق و فرهنگ انسانی و تکامل روحی او را نیز مورد توجه قرار دهد تا بتوان به چهارچوبی مناسب جهت حیاتی ارزشمندتر و درخور شان و منزلت مقام انسان به عنوان جانشین خالق در زمین دست یافت. این مقاله به بررسی ضرورت و چگونگی ورود مفاهیم اخلاقی و معنوی به مثلث سنتی توسعه پایدار می پردازد و با تحلیل و تجمیع نظرات و مطالعات، مولفه های این بعد چهارم توسعه پایدار را تبیین می نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که اهداف نهایی فرایند توسعه پایدار -که به عنوان بعد جدید چهارم مطرح می شود- به جای تاکید براحساس رضایت درونی افراد، باید بر تعالی و کسب خیر معنوی و به منصه ظهور رساندن قابلیت های الهی روح انسان متمرکز باشد.گسترش عدالت و خیرخواهی، هم دردی و شفقت، احترام به قوانین طبیعی، روشن بینی، کسب فضایل اخلاقی و در نهایت تلاش جهت تجلی اسماء الهی در وجود خویش، از اهداف مطرح در این دیدگاه می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اخلاق، بعد چهارم توسعه
  • سید رضا صالحی امیری، علی کریمی خوزانی* صفحات 11-18
    زمینه
    توجه به اخلاق نه تنها با مسائل اعتقادی و باورهای ارزشی و دستورهای دینی مرتبط است، تکلیفی شرعی، و اعتقادی الهی است؛ بر این اساس توجه به این مفهوم در غالب مطالعه به عنوان متغیر مستقل در عرصه نظریه پردازی مخصوصا در موضوعات اجتماعی همانند امنیت از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. به همین منظور در این تحقیق به دنبال مطالعه و بررسی نقش اخلاق اجتماعی بر دو مفهوم امنیت اجتماعی و امنیت عمومی هستیم.
    نتیجه گیری
    در خصوص ارتباط اخلاق با امنیت اجتماعی، هم رفتار فضیلت گونه و هم رفتار مشارکت گرایانه اخلاق که در قالب اخلاق شهروندی مطرح می شوند دارای نقش است. در خصوص ارتباط اخلاق با امنیت عمومی، شرم وحیا به عنوان یک مفهوم اخلاقی و احساس گناه به عنوان یک مفهوم مذهبی-اخلاقی در قالب رفتارهای فضیلت گرایانه اخلاقی در کاهش جرم و جنایت و به نوعی ارتقاء سطح امنیت عمومی نقش دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، اخلاق شهروندی، امنیت اجتماعی، امنیت عمومی
  • محمد راسخ *، فاطمه دومانلو صفحات 19-28
    زمینه
    یکی از مهم ترین چالش های اخلاقی و حقوقی که در مورد پیشرفت و به کارگیری نانوفناوری مطرح شده، مسئله حریم خصوصی است. هسته اصلی این چالش «فناوری تشخیص هویت از طریق امواج رادیویی» (آرفید) است. تراشه های آرفید با استفاده از فناوری نانو، بسیار کارآمدتر، کوچک تر و ارزان تر از گذشته تولید می شوند. این برچسب ها امروزه برای ردیابی، صورت برداری و جلوگیری از سرقت کالاها در فروشگاه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. اطلاعات ذخیره شده روی تراشه آرفید، حتی پس از فروش و خروج کالای حامل آن از فروشگاه، به آسانی با یک دستگاه خواننده الکترونیکی قابل دسترسی و بنابراین فردی که آن کالا را به همراه دارد، بی آنکه بداند، قابل ردیابی است. فراگیری برچسب های آرفید و استفاده از آنها به شکل کنونی، یعنی بدون هر گونه تدبیر امنیتی، حریم خصوصی افراد را به شدت تهدید می کند. پژوهش حاضر ضمن مطالعه چگونگی نقض حریم خصوصی افراد در اثر استفاده نادرست از نانوفناوری و نیز پرداختن به اهمیت حریم خصوصی در زندگی اخلاقی افراد و توجه به جایگاه آن در نظام های حقوقی بین المللی و کشورهای مختلف، از جمله ایران، می کوشد جامعه را از این خطرات بالقوه و راه های مقابله با آن آگاه سازد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که نقض حریم خصوصی ارزش هایی مثل «کرامت انسانی»، «خودآیینی» و «صمیمیت» و بدین ترتیب بنیان زندگی اخلاقی افراد را به خطر می اندازد، لازم است ضمن رعایت اصول اخلاقی، راهکارهایی حقوقی اندیشیده شوند تا ضمن بهره مندی از مزایای فناوری آرفید امکان سوءاستفاده از آن برای تهدید امنیت و نقض حقوق شهروندان مرتفع شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، آرفيد، حريم خصوصي، نانوفناوري
  • طاهره غلامی* صفحات 29-38
    زمینه
    نشریات در تولید علم و انتشار دانش نقش مهمی ایفا می کنند. بنابراین، ضرورت دارد از آنها ارزیابی هایی مانند تحلیل محتوا انجام شود. هدف از پژوهش حاضر تحلیل محتوای مقالات فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری (1385-1394) می باشد.
    روش
    این پژوهش توصیفی، به تحلیل محتوای317 مقاله منتشر شده در 37 شماره (تمام شماره ها از زمان نشر تا کنون) از فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری بین سال های 1385-1394 پرداخته است. داده ها با به کارگیری ابزار سیاهه وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی مانند دسته بندی داده ها بر حسب توزیع فراوانی، درصد فراوانی، و رسم جدول ها و نمودار استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند از 709 نویسنده در317 مقاله مورد بررسی (82/68%) مرد بوده اند. بیشتر مقالات (15/41%)حاصل کار دو نفری بود. بیشترین افراد 84/50% مدرک دکتری با وابستگی به دانشگاه تهران می باشند. بیشترین مقالات (185 مقاله )به لحاظ روش پژوهش پیمایشی، و بیشترین گرایش موضوعی اخلاق حرفه ای (42 عنوان) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشارکت محدود زنان، استفاده از روش هایی جهت ترغیب مولفان به ویژه زنان به ارائه مقالات درموضوعاتی در محدوده اخلاق در علوم و فناوری که کمتر به آنها پرداخته شده یا مورد غفلت واقع شده اند از مواردی است که لازم است دربرنامه ریزی ها مورد توجه مسئولان فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، نشریات، فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
  • حجت الله حمیدی* صفحات 39-50
    زمینه
    استفاده امن بانوان از شبکه های اجتماعی، نیازمند آگاهی آنها از مسائل اخلاقی، حفاظت اطلاعات شخصی و محدوده های حریم خصوصی است. از این رو، هدف این مقاله بررسی دیدگاه بانوان درباره حفظ حریم خصوصی، می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر پس رویدادی است. جامعه شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده صنایع، به تعداد 339 نفر بود که 205 نفر از آنان به عنوان نمونه به شیوه تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه (لینک نظرسنجی) انجام گرفت. برای آنالیز داده ها از یک برنامه کامپیوتری استفاده شد. حالت های مختلف توسط طیف 5 نقطه ای لیکرت اندازه گیری شدند. همه حالت ها، دارای آلفای کرونباخ بالاتر از 76/0، بودند و این نشان دهنده ی قابلیت اعتماد و اطمینان معیارها بود. به منظور تجزیه وتحلیل، از آمارهای توصیفی در ارتباط با وب سایت های شبکه های اجتماعی و جمعیت شناختی محاسبه و استفاده شد. همچنین از تجزیه و تحلیل واریانس برای کاربرانی که پروفایل داشتند و یا کاربرانی که پروفایل نداشتند استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی، نشان می دهند بانوان در حفاظت از حریم خصوصی نسبت به آقایان حساس تر هستند. در نتایج مربوط به مقایسه بانوان و آقایان، بانوان در اکثر موارد نمرات بهتری در حفاظت از حریم خصوصی خود کسب کردند. با توجه نتایج به دست آمده، در مجموع می توان بیان کرد که بانوان در حفاظت از حریم خصوصی خود محتاط تر و دقیق تر هستند.
    نتیجه گیری
    بانوان نگرانی های بیشتری در مورد حریم خصوصی دارند، حتی زمانی که بانوان در مورد حفاظت از حریم خصوصی اطمینان داشته باشند، کمتر اطلاعات شخصی خود را در مقایسه با آقایان افشا می کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق، حریم خصوصی، شبکه های اجتماعی، بانوان
  • فروغ رحیمی *، فاطمه علی نژاد چماز کنی، مرضیه کهندل جهرمی، سعیده میرحق جو لنگرودی صفحات 51-61
    زمینه
    سردبیران در حوزه نشر باید همچون سایر جنبه های مختلف علمی، فرایند اصول اخلاق حرفه ای را حفظ کرده و تنها مقاله هایی را انتخاب کنند که دقیق، اخلاقی، علمی و مسئولانه تهیه شده باشند. مقاله حاضر هرگونه سوء استفاده از مقام و موقعیت علمی و به تبع آن بی اخلاقی در انتشارات علمی و عدم رعایت حداقل های سردبیری را به تصویر خواهد کشید.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی – تحلیلی با رویکرد علم سنجی، جامعه آماری پژوهش شامل 691 نشریه علمی پژوهشی فارسی دارای ضریب تاثیر است. به عنوان نمونه، 248 نشریه با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، مشخص گردید. ابزار و روش اجرای این پژوهش استفاده از نمایه استنادی علوم ایران و گزینه تحلیل در این پایگاه و دروندهی داده ها در نرم افزار اکسل بوده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بیشترین سهم سردبیران با 5 و 6/3% به سه حوزه منابع طبیعی، علوم انسانی و کشاورزی و بیشترین سهم اعضای موسسه ناشر به دو حوزه علوم پزشکی و دامپزشکی اختصاص دارد. در برخی از نشریات دو حوزه علوم انسانی و کشاورزی بیش از 10% مقالات چاپ شده طی این دو سال به سردبیران تعلق داشت و این امر سبب شد که در بسیاری موارد سردبیران به نویسندگان پرکار نشریه خود تبدیل شوند.
    نتیجه گیری
    عملکرد اخلاقی سردبیران و اعضای موسسه ناشر نشریه، می تواند در ترغیب نویسندگان به ویژه نویسندگان جوان، در واسپاری مقالات خود به نشریات معتبر داخل بسیار موثر افتد. بنابراین رعایت اصول اخلاقی توسط اعضای هیات تحریریه در ایجاد نگرش مثبت به نشریه و ارتقاء منزلت علمی آن در طول زمان اثرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: اخلاق، سردبیران، نشریه خودی
  • عادل آذر *، محمد رحیم رمضانیان، هادی فرخی، کسری دولت خواهی صفحات 63-74
    زمینه
    امروزه توسعه تجارت جهانی، فرهنگ های مختلف و سیستم های اجتماعی و اقتصادی متنوع را در تعامل با یکدیگر قرار داده است. در چنین محیطی، اهمیت ملاحظات اخلاقی بیش از پیش نمایان می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و شاخص های مورد ارزیابی ملاحظات اخلاقی در کسب وکار و اولویت بندی این ابعاد و شاخص ها می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی است، جامعه آماری این تحقیق خبرگان بیمارستان های استان خراسان رضوی می باشند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه می باشد. و در گام بعد، با استفاده از یک متدلوژی تحلیل نوین تحت عنوان مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین ابعاد و شاخص های اخلاق کسب وکار تعیین و به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است. در ادامه تحقیق حاضر از تکنیک دیمتل(DEMATEL) جهت تعیین و بررسی نحوه اولویت بندی شاخص های اخلاق کسب وکار استفاده گردیده است.
    یافته ها
    با مرور ادبیات تحقیق و مصاحبه با خبرگان 27 عامل موثر شناسایی شده است. سپس این عوامل در 6 بعد اصلی طبقه بندی گردید. در گام بعد روابط بین ابعاد و شاخص های اخلاق کسب و کار تعیین و به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است. اولویت بندی ابعاد و شاخص های اخلاق کسب و کار در بیمارستان های استان خراسان رضوی حاصل شده که بر این اساس در میان ابعاد، رهبری اخلاق مدار با اهمیت ترین بعد و اصول اخلاقی به عنوان کم اهمیت ترین بعد می باشد؛ همچنین در میان شاخص ها، شاخص مسئولیت پذیری از بهترین وضعیت برخوردار بوده و داشتن فناوری و تجهیزات جدید و عدم فرسودگی آن ها ضعیف ترین عامل در این مرکز می باشد.
    نتیجه گیری
    اولویت بندی ابعاد و شاخص های اخلاق کسب وکار در پژوهش حاضر با مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف آنها می تواند به عنوان الگویی مناسب برای سیاست گذاری و تدوین استراتژی در سطح کلان و همچنین در سطح خرد استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، کسب وکار، سنجش اخلاق کسب وکار
  • حسن قلاوندی* صفحات 75-84
    زمینه
    معنویت در محیط کار از متغیرهای بسیارمهم و تاثیرگذار بر عملکرد و رفتار کارکنان سازمان هستند، بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین معنویت در محیط کار با اخلاق کاری در میان کارکنان و پرستاران بیمارستان امام خمینی شهر ارومیه انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان بیمارستان امام خمینی که در مجموع 295 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر یک از طبقات، 96 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل دو پرسشنامه معنویت در محیط کار و اخلاق کاری بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون گام به گام و نرم افزارSPSS ، تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین ابعاد کار با معنا و همسویی با ارزش های سازمان می توانند به طور مثبت و معنی دار مولفه های دلبستگی و علاقه به کار، پشتکار و جدیت در کار، روابط سالم و انسانی در محل کار، روح جمعی و مشارکت در کار را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که بین معنویت در محیط کار و اخلاق کار کارکنان رابطه وجود دارد. بنابراین برای مسئولان سازمان مهم است برای اصلاح و بهبود اخلاق کاری کارکنان متغیر معنویت در محیط کار را مورد توجه خویش قرار دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری، معنویت، محیط کار
  • محمد نوریان *، محمد آتشک، صدیقه سالم، معصومه جمشید زاده کیاسری صفحات 85-94
    زمینه
    اعضای هیات علمی از ارکان اصلی دانشگاه ها هستند که نقش اصلی را در اداره و هدایت دانشگاه ها به عهده دارند، بنابراین باید اخلاق حرفه ای را رعایت کنند. متغیرهای جمعیت شناختی ازجمله عواملی هستند که اخلاق حرفه ای را تحت تاثیر قرار می دهند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر متغیرهای جمعیت شناختی مدرسان بر نظر آنها درخصوص امکان پذیری رعایت اخلاق حرفه ای تدریس در دانشگاه ها انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر با رویکرد کمی و با استفاده از روش زمینه یابی انجام شده است. جامعه آماری شامل مدرسان دانشگاه های دولتی و آزاد شهر تهران بوده که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای131 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده است و از طریق آزمون مقایسه میانگین ها (F) داده ها تحلیل شد.
    یافته ها
    جنسیت بیشترین تفاوت را در پاسخگویی به مولفه های امکان پذیری رعایت اخلاق حرفه ای تدریس از نظر مدرسان ایجاد کرده است. سابقه کاری، نوع استخدام و نوع دانشگاه به ترتیب بر مولفه های کمتری اثر داشته اند. مرتبه علمی مدرسان هیچ تفاوتی در نظر آنها نسبت به مولفه های رعایت اخلاق حرفه ای ایجاد نکرده است.
    نتیجه گیری
    دیدگاه های جنستی موجود و نوع تربیت حاصل از آن، می تواند بر اخلاق حرفه ای حتی در سطح دانشگاه نیز موثر باشد. به علاوه درصورتی که استخدام و ارتقاء اعضای هیات علمی دانشگاه ها علاوه بر ملاک های علمی، منشور اخلاق حرفه ای را نیز در برگیرد، منجر به تقویت و بهبود اخلاق حرفه ای در دانشگاه ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تدریس، متغیرهای جمعیت شناختی
  • زهرا نیکخواه فرخانی *، فریبرز رحیم نیا، مصطفی کاظمی، علی شیرازی صفحات 95-104
    زمینه
    رفتار اخلاقی جزئی جدانشدنی از فرایند مراقبت بوده و یکی از بایدهای حرفه پرستاری به شمار می آید. این پژوهش درصدد بوده است تا با کنکاش در مفهوم اخلاق و رفتار اخلاقی به واکاوی و کشف مولفه های رفتار اخلاقی پرستاران با بیماران بپردازد. ازاین رو مساله اصلی این پژوهش، شناسایی و معرفی مولفه ها و زیر مولفه های رفتار اخلاقی پرستاران در ارتباط با بیماران می باشد.
    روش
    در این پژوهش، از روش ترکیبی آمیخته- اکتشافی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی مشهد می باشد. نمونه آماری در بخش کیفی 14 نفر از پرستاران نمونه کشوری و در بخش کمی، 176 نفر از پرستاران با سابقه بودند. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه و پرسشنامه بهره گرفته شد. برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده و مدل اولیه رفتار اخلاقی مبتنی بر ابعاد و مولفه های رفتار اخلاقی پرستاران با بیماران استخراج گردید. جهت سنجش و برازش مدل از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار آموس بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش در قالب سه مولفه اصلی «مراقبت آگاهانه و دلسوزانه»، «ایثار و فداکاری» و «تکریم بیمار» انتزاع گردید که هرکدام دربرگیرنده طبقات فرعی متعددی بودند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی گویای آن بود که تمامی مولفه ها و زیر مولفه ها به جز زیرمولفه «آموزش بیمار» مورد تایید قرارگرفتند. شاخص برازش تطبیقی مدل(CFI) نیز با استفاده از نرم افزار آموس 9/0 برآورد شد که نشان از برازش مدل انتزاع شده دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل، بیانگر آن بود که پرستاران فضیلت محور در شرایط بحرانی و حساس حتی حاضر هستند از جان خویش جهت مراقبت از بیماران گذشت نمایند که این امر نشاندهنده سطح بالای روحیه ایثار و فداکاری در میان پرستار آن است.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، رابطه پرستار، بیمار، نظریه اخلاق فضیلت محور
  • زهره حاجیها*، جمال ملا سلطانی صفحات 105-116
    زمینه
    کارکرد اخلاق، چگونگی تنظیم هوش عاطفی و تحلیلی در خدمت منافع جامعه و چگونگی تبدیل آن به اصول و مواضع است. در حسابرسی انتظار می رود که هوش اخلاقی ارتباط مستقیم با عملکرد فرد حرفه ای داشته باشد. ازاین رو، این تحقیق به بررسی رابطه هوش اخلاقی با عملکرد حسابرسان پرداخته که شامل دلسوزی، صداقت، مسئولیت پذیری و بخشش است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه شامل تمامی کارکنان موسسات حسابرسی تهران بود که عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بودند. از میان جامعه 306 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است و تعداد سوالات برای اندازه گیری هوش اخلاقی 16 سوال و برای عملکرد حسابرسان 4 سوال می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز تکنیک های آماری معادله یابی ساختاری براساس رویکرد کمترین مربعات جزئی و از نرم افزار آماری اکسل استات نسخه 2014 استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رابطه معنی داری بین هوش اخلاقی و همه مولفه های آن به جز بخشش با عملکرد حسابرسان وجود دارد، از بین این مولفه ها مسئولیت پذیری بیشترین رابطه را با عملکرد حسابرسان دارد و در مرتبه دوم دلسوزی و در مرتبه سوم صداقت بیشترین ارتباط را با عملکرد حسابرسان دارند.
    نتیجه گیری
    بنابراین هرچه حسابرسان از هوش اخلاقی بالاتری برخوردار باشند، عملکرد بهتری خواهند داشت. همچنین بعد مسئولیت پذیری از هوش اخلاقی اهمیت بیشتری برای فعالیت حرفه ای حسابرسی دارد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، هوش معنوی، عملکرد حسابرسان
  • رضا ساکی، مریم سادات صدوق *، فریده حمیدی صفحات 117-126
    زمینه
    از آن جا که مدیران متحمل مسئولیت های فراوانی در مدارس هستند شاید مهم ترین مسئولیت آنان در مدرسه، توانایی استفاده از قدرت خود با توجه به یک الگوی اصول اخلاقی باشد. از زمان معرفی فضای اخلاق سازمانی به جهان علم، تحقیقات اندکی در مورد ماهیت پیش بینی کننده ها و نتایج اخلاق سازمانی بر سایر متغیرها صورت گرفته است بنابراین در این مقاله سعی شده تا به بررسی وضعیت اخلاق سازمانی و عملکرد شغلی مدیران ابتدایی شهر تهران پرداخته و میزان پیش بینی عملکرد شغلی مدیران براساس مولفه های اخلاق سازمانی مشخص شود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان آموزشی مدارس دولتی ابتدایی شهر تهران تشکیل می دهند که از این بین 400 نفر (100نفر مدیر و 300 نفر معلم) با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه اخلاق سازمانی و عملکرد شغلی مدیران جمع آوری شد و با استفاده از همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میانگین اخلاق سازمانی و عملکرد شغلی مدیران بالاتر از متوسط می باشد و رابطه مثبت و معنی داری بین اخلاق سازمانی و عملکرد شغلی مدیران وجود دارد. از بین مولفه های اخلاق سازمانی، مولفه خودمداری سازمانی با (2/72 درصد) بیشترین سهم را در تبیین پیش بینی عملکرد شغلی مدیران دارد.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در حضور اخلاق سازمانی در بین مدیران، تاثیر خودمداری بالای مدیران بر عملکرد شغلی آنان، از زمره موضوعاتی است که باید، به طور جدی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، عملکرد شغلی، مدیران آموزشی
  • سعید خیاط مقدم، سیده مهدیه طباطبایی نسب* صفحات 127-136
    زمینه
    اخلاق حرفه ای، شاخه ای مهم از اخلاق کاربردی است که پرداختن به آن از ضرورتهای زندگی در جوامع جدید است، بر این اساس مجموعه قواعد و اصول اخلاق باید در هر حرفه ای رعایت و اخلاقیات بیشتر مورد توجه قرار گیرد. از این رو، مقاله پیش رو با هدف شناسایی و رتبه بندی مولفه های اخلاق حرفه ای در مدیریت تدوین شد.
    روش
    پژوهش حاضر پژوهشی کاربردی و کیفی است. جامعه آماری شامل تمامی مدیران تعاونی مسکن کیمیا توسعه سناباد بودند که از میان آنها، با استفاده از روش سرشماری، 31 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود و در نهایت، داده های خام با استفاده از آزمون فریدمن، مورد بررسی قرار گرفتند .
    یافته ها
    پس از تحلیل داده ها 37 مولفه اخلاق حرفه ای در مدیریت شناخته و در 5 شاخص دسته بندی شده است. در پرسشنامه مورد بررسی شاخص معنویت دارای 3 مولفه، 10 مولفه درون شخصی (فردی)، 7 مولفه برون شخصی (فردی)، 12 مولفه درون سازمانی و 5 مولفه شاخص برون سازمانی را نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر مشخص می کند؛ رتبه بندی مولفه های اخلاق حرفه ای در مدیریت را می توان به ترتیب شامل: مسئولیت پذیری، توکل به خدا، صداقت، امانت داری ، عدالت و... دانست. در نمونه مورد بررسی عامل معنویت در رتبه اول، عامل درون فردی و برون سازمانی در رتبه دوم و سوم، عامل درون سازمانی و برون فردی در رتبه های بعدی قرار دارند. در نهایت، اخلاق حرفه ای مدیران در این جامعه در سطح مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت، اخلاق حرفه ای، مسئولیت پذیری
  • بهاره یبلویی، مینا مستحفظیان*، زهره مشکاتی صفحات 137-144
    زمینه
    رعایت اصول اخلاقی در ورزش نیازمند تلاش، داشتن شخصیت قوی و با ثبات، آگاهی و شناخت از اصول اخلاقی، درک صحیح از موقعیت و فرصت ها، آگاهی به قوانین و مقررات، ایمان و اعتقاد قلبی به کارهای صادقانه و احترام به هنجارهای اجتماعی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مولفه های اخلاقی با ویژگی های شخصیتی دبیران تربیت بدنی استان اصفهان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل: تمامی دبیران تربیت بدنی استان اصفهان بودند که از بین آنها 305 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه های مولفه های اخلاقی (17 سوال) و شخصیت (15 سوال) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که بالاترین میانگین مولفه های اخلاقی مربوط به مولفه اخلاقی آموزش و پرورش بود و بالاترین میانگین ویژگی های شخصیت در مولفه قدرت طلبی بود. بین ویژگی های شخصیتی (موفقیت طلبی، قدرت طلبی و نیاز تعلق) با مولفه های اخلاقی رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که؛ مولفه های اخلاقی می توانند به گونه ای معنادار ویژگی های شخصیت را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به فواید حاصل از سطح بالای مولفه های اخلاقی توصیه می شود، اقدامات فرهنگی در جهت افزایش و بهبود سطح مولفه های اخلاقی در آموزش و پرورش صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، مولفه های اخلاق، ویژگی های شخصیتی
|
  • N. Abbaszadeh Tehrani* Pages 1-10
    Background
    Sustainable development concept simultaneously prescribe “economic development and efficiency”, “social welfare” and “environmental protection and restoring the natural resources of the land”. What has faded the result of these attempts is their failure to sustain human life in a worthy and decent manner. It seems that we need a new definition of sustainable development that besides the protection and evolution in environmental, economical and social aspects of human lives also includes his ethical promotion and spiritual development. These paper discuses the importance of the idea and analysis how it can be applied to the sustainable development process and recommends the elements of this fourth dimension.
    Conclusion
    Results of study show that redefining the idea of sustainable development by adding moral and spiritual sides to the common traditional triangle of sustainable development is needed. Perhaps by considering this important ignored pillar, we achieve an appropriate framework that manifests our dignity, as the successor of God on Earth.
    Keywords: Sustainable Development, Ethics, Fourth Dimension of Development
  • S. R. Salehi, Amiri, A. Karimi, Khozani* Pages 11-18
    Background
    Attention to ethic is not only related to belief matters and valued beliefs and religious commands but it is also a divinely belief and canonical duties. Due to attention to this concept in most studies as independent variable in theory formation domain, especially in societal matters such as security, this concept is very important. Therefore, in this research we try to study and review the role of social ethic on two concepts of societal security and public security.
    Conclusion
    In regard to the relation of ethic and societal security it has been shown that ethic plays a role in provision of societal security for both virtuous behavior and participative behavior. regarding the relation of ethic to public security it has been shown that shame and modesty as an ethical concept and guilty feeling as an ethical and religious concept play a role in form of ethical virtuous behaviors in reduction of crime and somehow has a role in public security improvement.
    Keywords: Social Ethics, Citizenship Ethics, Societal Security, Public Security
  • M. Rasekh*, F. Domanloo Pages 19-28
    Background
    One of the moral and legal concerns caused by the development and application of nanotechnology relates to the issue of privacy. The core of this concern is formed by the radio frequency identification (RFID). RFID chips, by the application of nanotechnology, have been produced much more effective, smaller and cheaper than the ones produced in the past. Nowadays, these tags are being used for tracking, registration and prevention of theft of the goods of large shops. Saved data on RFID chips are easily accessible, even after the sale of the tagged goods and outside the shop, by an electronic reader and, hence, the person who carries the goods is unknowingly traceable. Widespread use of RFID tags, as it stands at the time being, i.e. with no security consideration, seriously threatens the privacy of individuals. This research, by studying the manner in which the privacy of individuals are violated by incorrect use of nanotechnology and explaining the significance of privacy in the ethical lives of individuals and considering its status under international and various local legal systems, including the Iranian one, endeavors to inform the society of these potential risks and the ways to deal with them.
    Conclusion
    Since violation of privacy puts in danger the principles of dignity, autonomy, intimacy and ultimately the foundation of individuals’ moral lives, it is necessary that, while observing the moral principles, certain legal solutions be arranged on the basis of which the benefits of RFID are kept, whereas possible abuses of it for threatening citizen rights and security are eliminated.
    Keywords: Morality, Nanotechnology, Privacy, RFID
  • T. Gholami* Pages 29-38
    Background
    Publications plays an important role in scientific production and dissemination of knowledge. Therefore, it is necessary to such assessments like content analyze to be done. Aim of this study is content analysis of the articles in the Journal of Ethics in Science and Technology (2006-2015).
    Method
    In this descriptive study, the Content of 317 articles Published in Journal of Ethics in Science and Technology was analyzed between 2006 and 2015. Analysis was conducted by using a checklist and obtained data was entered in Excel Software. Data was analyzed by descriptive statistics such as data classification based on frequency distribution and mean, tables and charts drawing.
    Results
    Most authors (68/82%) from 709authors of 317articles were Male. Most articles (15/41%) were made by two authors. Most of the authors (50/84%) have Ph.D. degree and most of them were affiliated to Tehran University. Most of the studied articles (185 titles) were descriptive and the most used subject descriptors were professional ethics (42titles).
    Conclusion
    According to the limited collaboration of women, authorities have to consider using methods to encourage authors to submit papers on topics that have been neglected or dealt less from others about ethics in science and technology especially for women.
    Keywords: Content Analysis, Articles, Journal of Ethics in Science, Technology
  • H. Hamidi* Pages 39-50
    Background
    Secure use of social networks by women is depends on the awareness of ethical issues, protecting personal information and identifying privacy. The purpose of this study was to investigate views and experiences with Internet safety and privacy protection among women.
    Method
    This study is ex post facto research. Population of study includes all graduate students of faculty of industry (N=339). Among all subjects, 205 participants were selected randomly. Data were collected by questionnaire. Data were analyzed by computer by descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results show that women are more sensitive than men about privacy. There is a significant difference between the averages of privacy score of male and women users. It can be said that women are more sensitive about privacy and they put more restriction on their profile than men via privacy settings.
    Conclusion
    We found that women had greater privacy concerns and less identity information disclosure than men.
    Keywords: Ethics, Privacy, Social Networks, Women
  • F. Rahimi*, F. Alinezhad, M. Kohandel, S. Mirhaghjoo Pages 51-61
    Background
    Like other different aspects of individual and social life, in the publishing world, editors should preserve professional’s ethics principles and just choose articles that are accurate, ethical, scientific and responsibly made. This article shows any abuse of scientific status and consequently immorality in scientific publications of editor’s in chief.
    Method
    The present study is a descriptive – analytic survey with a scientometric approach. The sample of this research is 248 journals out of 691 journals with IF. Data was extracted from Science Citation Index (SCI) and analysis was done by Excel.
    Results
    Findings show that journals in which editors in chief have the greatest share with 5 and 3.6% belongs to Natural resources , humanities and agricultural sciences fields and the journals in which members of the publishing institute have the greatest share, belong to medical sciences and veterinary. In some journals of humanities and agricultural sciences, more than 10% of articles published over these 2 years belong to editors in chief, which have resulted in the fact that in many cases editors in chief have become the most prolific authors of their own journals.
    Conclusion
    Ethical practice of editors and journal’s publisher members can encourage writers, especially young ones in sending their papers in prestigious journals. Therefore having ethical principles by members of the Editorial Board will have an effect in creation of a positive attitude to the journal and promotion of respect and dignity of the journal, over time.
    Keywords: Ethic, Editors in Chief, Own Journal
  • A. Azar*, M. R. Ramezanian, H. Farrokhi, K. Dolatkhahi Pages 63-74
    Background
    Nowadays, world trade development allows different cultures and diverse social and economic systems to interact with each other. Within such atmosphere, the importance of ethical consideration emerged more than the past. The aim of this study is to identify the dimensions and indicators of ethical implications in business assessment and prioritization of these dimensions and indicators.
    Method
    This is a descriptive survey. The population of this study is experts of Khorasan Razavi province's hospitals. This group of experts includes senior managers and other experts in Khorasan Razavi province who are working in hospitals. Information collected in this study includes literature review, data collection and evaluating components of the experts in this field through a questionnaire. In the next step, using interpretive structural modeling (ISM) as a new analysis methodology, indices of business ethics and the relationship between dimensions and indices of business ethics has been determined and analyzed in an integrated model. At the end, in order to identify and evaluate the method of prioritizing the business ethics indices, DEMATEL technique was applied.
    Results
    By reviewing the literature of research and interviewing experts, 27 effective factors were identified, and these factors were classified in 6 major indices. In the next step, relations among aspects and indices of business ethics were determined and analyzed. Prioritizing the aspects and business ethic's indices have been achieved by using Khorasan Province hospitals data and ethical leadership and codes of ethics were find to have the most important and the least important aspects respectively. Also among the indices, accountability index enjoyed the best condition and having technology and new equipments and their performance are the weakest aspect in this regards.
    Conclusion
    In this study Priorities and indicators of business ethics by identifying the strengths and weaknesses could be used as a model for policy making and strategy at macro and micro level.
    Keywords: Ethics, Business, Business Ethics Assessment
  • H. Ghalavandi* Pages 75-84
    Background
    Spirituality in workplace has meaningful effect on behavior of staffs. This study aimed at predicting the relationship between spirituality in the workplace and work ethic among nursing and staff of Imam Khomeini hospital, Urmia City.
    Method
    The research method was descriptive-correlation. Population of study includes all staffs of hospital. Among all, 96 staff and nurses of hospital were randomly selected. Data were gathered through two questionnaires of standard spirituality in workplace and work ethic. Data were analyzed by SPSS 16 software.
    Results
    Positive and significant relationship between spirituality in the workplace and work ethic can predict interesting to the job, healthy interactions in workplace and cooperation in job.
    Conclusion
    There is significant relationship between spirituality and ethics in workplace. Therefore, it is so important for managers to regard to spirituality in workplace.
    Keywords: Work Ethics, Spirituality, Workplace
  • M. Nourian*, M. Atashak, S. Salem, M. Jamshidzadehi Kiasaraye Pages 85-94
    Background
    Faculty members are the main pillars of Universities which are responsible for a major role in managing and leading universities, so they must adhere to professional ethics. Demographic variables are factors that may affect professional ethics. The present study examines the impact of demographic variables on the possibility of observing professional ethics teaching in universities.
    Method
    This study was conducted with the quantitative approach and has been performed with survey method. By using cluster random sampling, 131 individuals of Faculty members of Tehran’s Universities were selected as a statistical sample. Research instrument was questionnaire which made by researchers. The data were analyzed using SPSS software and F test was used for comparison groups.
    Results
    gender has created the greatest difference in response to the possibility of observing professional ethics of teaching. Work experience, type of employment and type of University have less effect, respectively.
    Conclusion
    Gender approach and type of education can be effective on professional ethics even at the university levels. In addition to the hiring and promotion of faculties include professional ethical code, the academic criteria leading to the strengthening and improvement of professional ethics in the universities.
    Keywords: Professional Ethics, Training, Demographic Variables
  • Z. Nikkhah, Farkhani*, F. Rahimnia, M. Kazemi, A. Shirazi Pages 95-104
    Background
    Ethical behavior is an integral part of the care process and it is one of the needs in the nursing profession. The purpose of this research is to explore the components of ethical behavior of nurses. Therefore, identify the components and sub-component of ethical behavior of nurses with patients is the main issue in this research.
    Method
    This study used a Mixed Exploratory. The statistical population was all nurses in public hospitals in Mashhad. Sample in the qualities part were 14 top nurses and in quantity section 176 experience nurses were selected. Data were collected by interview and questionnaires. Thematic content analysis was used for data analysis in quantitative part and then to assess the fit of the model in quantitative research, confirmatory factor analysis and AMOS software were used.
    Results
    The results of the interview analysis was abstracted in three main parts "conscious and compassionate care" , "sacrifice" and "reverence for the patient." and Each core part consists of several subcomponent. The results of the confirmatory factor analysis show that all components and sub-components were approved except the component of "patient education". The comparative fit index model (CFI) using the software AMOS was calculated 0/9, which indicates approval of the model and verifying the components and sub-components.
    Conclusion
    It can be concluded that in critical conditions, nurses will scarify their lives For caring patients. This suggests a high-level of sacrifice among nurses.
    Keywords: Ethical Behavior, Nurses, Patient Behavior, Theory of Virtue Ethics
  • Z. Hajiha*, J. Mollasoltani Pages 105-116
    Background
    The basic function of ethics is how to regulate emotional intelligence and analytical intelligence to serve the interests of society and how to convert the principles and positions. In the decisions of professional judgment such as audit it is expected moral intelligence is directly related to professional practice. Therefore, this study examines the relationship between ethical intelligence and performance audit including compassion, honesty, responsibility and forgiveness.
    Method
    The method of the research is descriptive - correlation. The population of this research is staff audit of the firms’ members of the Iranian association of certified public accountants. Statistical sample is 306 audit firms located in Tehran which selected by simple random sampling. For data collection, we used standard questionnaire that number of questions to measure ethical intelligence is 16 and for auditors’ performance 4 questions. The analyses method of information is Structural Equation Model based on partial least squares and - XLSTAT 2014 version was used.
    Results
    The results indicate that there is a significant relation between ethical intelligence and its components except forgiveness. Responsibility has the highest relationship with auditors’ performance and compassion and honesty and offence are most relevant with auditors’ performance in turn.
    Conclusion
    Therefore, whatever auditors have higher ethical intelligence; they will have better professional performance. Responsibility of ethical intelligence also has the highest importance on auditing profession.
    Keywords: Ethical Intelligence, Spiritual Intelligence, Performance of Auditors
  • R. Saki, M. Sadat Sadough*, F. Hamidi Pages 117-126
    Background
    managers have several responsibilities in schools. Perhaps the most one is the ability to use power with respect to a model of ethical principles. Since the introduction of organizational ethical climate of science to the world, little research on the nature of the other predictors and outcomes of organizational ethics has been Variables. Then, in this paper to investigate the organizational ethics and job performance of elementary principals in Tehran and the prediction of job performance managers on organizational ethics component to be determined.
    Method
    This study is descriptive-correlation research. Population of study includes all teachers of formal schools in Tehran. Among all teachers, 400 subjects were selected randomly as sample group. Data were collected by questionnaire and were analyzed by Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    The results showed that the average of corporate ethics and manager's job performance is above average and there is a significant and positive relationship between corporate ethics and job performance of managers. Among the components of organizational ethics, organizational autonomy components (72/2 percent) account for the largest share in the prediction of job performance managers.
    Conclusions
    Evidence from this study indicates that the presence organizational ethics among administrators, top administrators autonomy influence on their performance. It is one of the issues that should be considered seriously.
    Keywords: Job Performance, Organizational Ethics, Training Managers
  • S. Khayat, Moghadam, M. Tabatabaei, Nasab* Pages 127-136
    Background
    Professional ethics is an important branch of applied ethics that it is necessary to deal with life in a new community, accordingly set of rules and ethics must be observed in any Occupation and pay more attention to ethics. The aim of study is to recognize and ranking the professional ethics components in management.
    Method
    This study is an applied- qualitative research. Population of study includes all employees of company of development Kimiya of Sanabad. Among all, 31 participants were selected randomly. Data were collected by researchers made questionnaire and were analyzed by Friedman test.
    Results
    After data analysis, 37 effective components are identified. Spirituality indicator has 3 component, intrapersonal (internal person) 10 component, extra personal 7 component, intra organization 12 component, and extra organization 5 component.
    Conclusion
    Ranking of manager's professional ethics component is showing responsibility (in first order) trust in God, Trusteeship and honesty component. In our study society, indicator of spirituality is in the first order and indexes of intrapersonal, extra organization, intra organization, extra personal, indexes are in the latter places. Thus, we can say professional ethics of managers of Co-operative Company of Sanabad development Kimya is in the desired level.
    Keywords: Management, Professional Ethics, Responsibility
  • B. Yabluee, M. Mostahfezian*, Z. Meshkati Pages 137-144
    Background
    ethics in sports requires effort, a strong and stable personality, knowledge of ethics, understanding of situations and opportunities learn the rules, faith sincere heart to work and respect for social norms is. The present study aimed to investigate the relationship between personality traits, physical education teachers with the moral component of Isfahan province.
    Method
    The research method was descriptive-correlation. Population of study includes all physical education teachers in Isfahan province that was selected as the research sample 305 randomly. The data were collected from the questionnaire component of moral (17 question) and character (15 question) by using the Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regressions analyzes.
    Results
    The results show that the highest average of the component elements of the ethical, moral education and character features the highest average power components, respectively. There is a significant positive correlation between personality (conscientiousness, extraversion, convergence, neuroticism and internal locus of control) and the ethical component. The regression analysis showed that ethical component can significantly predict personality traits.
    Conclusion
    Considering the benefits of high levels of ethical components, cultural practices are recommended in order to improve the level of education.
    Keywords: Morality, Ethics Component, Personality Traits