فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1395)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سهیلا اورنگ، محمد خان احمدی صفحات 1-6
    زمینه
    سالمندان، چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای در حال توسعه، به سبب کاهش توانمندی های جسمی، نیاز روزافزونی به مراقبت های پزشکی و کنترل سلامت خود دارند. این موضوع موجب می شود که مسائل اخلاقی گوناگونی در ارتباط با سالمندی در حیطه اخلاق پزشکی مطرح گردد. از این رو پژوهش حاضر بر آن است تا به بررسی مسائل اخلاقی که نیاز است در رابطه با سالمندان مورد توجه قرار گیرد، بپردازد.
    نتیجه گیری
    مهم ترین ملاحظه های اخلاقی در رابطه با سالمندان عبارتنداز: خودمختاری، عدالت، سودمندی و نازیانمندی. رعایت اخلاق در تعامل با سالمندان عاملی ضروری در بهداشت و سلامتی روان آنهاست و متخصصان حوزه سلامت و سیاستگذاران می توانند نقش مهمی در برنامه ریزی و حمایت از قشر سالخورده ایفا نمایند. نتایج این مطالعه بر ضرورت واکنش مثبت دولت در غلبه بر مسائل سالمندی اشاره دارد. نیاز به داشتن راهنمای اخلاقی که ممکن است در فرهنگ ها، مذاهب و قومیت های مختلف متفاوت باشند، نیز ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اخلاق، سالمندی، سلامت روان
  • زهرا آهنی امینه، سهیلا بورقانی فراهانی صفحات 7-16
    زمینه
    هرچند فناوری های نو تسریع در امور را به همراه داشته است اما به صورت خواسته یا ناخواسته جامعه را با چالش های اخلاق اجتماعی روبرو کرده است. با وجود، اذعان سیاست گذاران و برنامه ریزان به این مسائل، هنوز برای واکاوی آن ها اقدام منسجمی صورت نگرفته است . این مقاله درصدد کشف مسائل اخلاق اجتماعی که فناوری ها در ایران با آن روبرو هستند می باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه شامل سه بخش می باشد. در ابتدا نظریات مسائل اخلاق اجتماعی به صورت عام از طریق مطالعه اسنادی استخراج گردید . از میان آن ها مسائل اخلاق اجتماعی که در حوزه فناوری مطرح می باشد از طریق مصاحبه با خبرگان گزینش شده و سپس مهم ترین مسائل اخلاق اجتماعی حوزه فناوری در ایران از طریق مشخص گردد. یافته های مطالعه نشان داد مهم ترین مسائل عبارتند از آسیبهای اخلاقی و لزوم توجه به جنبه های منفی فناوری ، عدم توجه به توانمندسازی مردم در زمینه فناوری، مشکلات نهادی سازمان های مرتبط با فناوری های جدید، کمبود سیاست گذاری و برنامه ریزی های مناسب برای فناوری مناسب و لزوم تغییر گفتمان غالب اجتماعی به سمت جریان سازی های اجتماعی.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، فناوری، ساختارهای فرهنگی، مواجهه هوشیارانه
  • مهلا آرین پور، ناهید محرابی صفحات 17-23
    زمینه
    اخلاق حرفه ای نوعی تعهد اخلاقی و وجدان کاری نسبت به هر نوع وظیفه و مسئولیت است. نهاد نظام آموزش عالی بیش از هر حرفه دیگری چه در حوزه آموزش و چه در حوزه پژوهش، تحقیقات نظری یا کاربردی ملزم به تاکید بر مفاهیم اخلاق حرفه ای است. لذا لازم است نظام آموزش عالی ، الزامات و راهبردهای اخلاق حرفه ای را بیش از هر نهاد و سازمان دیگری مورد تاکید قرار دهد.
    اخلاق آموزش در دانشگاه، تامین کننده منافع و رفاه فردی و گروهی دانشجویان می باشد. بی توجهی به اخلاق در آموزش به توانایی یادگیری دانشجویان آسیب می رساند. پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی برخی اصول، آنها را به عنوان راهبردی الزامی در بحث نظام آموزش عالی مطرح نماید. برخی از اصول اخلاقی آموزش دانشگاهی عبارتند از: احترام به دانشجویان در مقام انسانی، برابر دانستن دانشجویان در مشاوره، آموزش و نمره دادن و محرمانه نگه داشتن نمره دانشجویان. در زمینه اخلاق پژوهش دو مقوله مطرح می شود. اخلاق استفاده از انسان ها به عنوان آزمودنی های پژوهش و اخلاق مرتبط با اجرای پژوهش و دانش پژوهی. رعایت اصول اخلاق حرفه ای توسط اساتید با توجه به نقش موثری که بر عملکرد فراگیران دارند از ارزش خاصی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    الزامات اخلاق حرفه ای در آموزش عالی در قالب کلی آموزش عالی در فرایند توسعه و در حوزه های تدریس و تحقیق قابل بررسی هستند. با عنایت به اهمیت اخلاق در حوزه های فوق الذکر و بررسی های انجام شده می توان نتیجه گرفت که تمامی فرایند های آموزش و پژوهش ماهیتی اخلاقی دارند. از این رو، رعایت الزامات اخلاقی یک ضرورت است
    کلیدواژگان: آموزش عالی، اخلاق حرفه ای، راهبردها
  • حمید فدیشه ای، رضا نیرومند، الهام محمدزاده صفحات 18-24
    زمینه
    امروز در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بشر در حال گذار به دوره بزرگ داده هاست. در عصر بزرگ داده ها اطلاعات و داده های بزرگ کانون اساسی پیشرفت و فناوری است که با تحلیل آن می توان فرصت های زیادی را جهت ارتقاء کیفیت زندگی بشر کسب کرد. اما در کنار چالش های فنی و علمی بزرگ داده ها، چالش های اخلاقی پیش رو، زندگی آرام و فضیلت محور انسانی را تهدید می کند. این نوشتار با محور قرار دادن کرامت انسانی به عنوان کانون و نقطه اساسی و مرز اخلاق و غیر اخلاق، بدین چالش ها می پردازد.
    نتیجه گیری
    اکنون بشر در طلیعه انقلاب بزرگ داده ها در مقطعی حساس و موثر در شکل دهی آینده اخلاقی خود قرار دارد. اگرچه بزرگ داده ها چالش های قابل توجهی بر سر راه ارزش های اخلاقی قرار داده است، با آگاهی و چاره اندیشی نسبت به آن ها، می توان با رویکردی عقلانی- فلسفی و با نگاهی واقع گرایانه به آینده زندگی بشر در عین بهره بردن از مزایای چشمگیر این فناوری، ارزش های اخلاقی مذکور را نیز آگاهانه محافظت نمود.
    کلیدواژگان: بزرگ داده ها، اخلاق اطلاعات، چالش اخلاقی
  • محمد غلامی، علی دهقانی، رضا شیخ صفحات 25-35
    زمینه
    شکست کسب و کارها در اقتصاد نوین، ریشه در عدم توجه به اصول اخلاقی و اجتماعی دارد، از سوی دیگر، توجه صرف به اهداف بشردوستانه و بی توجهی به امور مالی، متضمن یک شکست بزرگ سازمانی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش خادمیت و نحوه تاثیر آن در تعدیل تصمیم گیری های اخلاقی و مالی مدیران می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و از نظر هدف، بنیادی می باشد و در چارچوب پژوهش تاریخی هرمنوتیکی اجرا شده است. اطلاعات و داده های این تحقیق با روش کتابخانه ای، از میان حدود 130 مقاله و پژوهش داخلی و خارجی معتبر بین سال های 1994 تا 2014 در حوزه های مرتبط، با استفاده از نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند (قضاوتی) استخراج گردیده و از ابزار تحلیل هرمنوتیکی به منظور بررسی متون و منابع، در جهت تبیین علمی نقش خادمیت در تعدیل تصمیم گیری های مالی و اخلاقی مدیران، استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشانگر آن است که خادمیت می تواند از سویی با تکیه بر معنویت و مسوولیت های اجتماعی سازمان (در قبال نسل حاضر و نسل آتی)، و از سوی دیگر با در نظر گرفتن اهداف مالی سازمان، به تعدیل مدل های تصمیم گیری مالی منتهی شود و توسعه پایدار را برای سازمان، به ارمغان آورد. چنین خادمیتی، خادمیت اجتماعی سازمانی نام گذاری شده است. همچنین با تلفیق مدل های تصمیم گیری رایج و مدل تصمیم گیری اخلاقی والانس، فرآیند تعدیل شده تصمیم گیری به منظور توجه توام به اهداف مالی و اجتماعی، ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    بدون توجه به ارزش های اخلاقی و اجتماعی، سازمان ها گرفتار چرخه وفور غیر عقلانی شده و توسعه پایدار، برای آنها امری ناممکن خواهد بود. لذا توجه به این ارزش ها، در کنار اهداف مالی، برای رشد، بقا و توسعه پایدار سازمان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، تصمیم گیری مالی، خادمیت
  • زهرا دیانتی دیلمه، خسرو منطقی، یاسمن علی اصفهانی صفحات 36-46
    زمینه
    مسئولیت اجتماعی، مجموعه وظایف و تعهداتی است که سازمان باید در جهت حفظ، مراقبت و کمک به جامعه ای که در آن فعالیت می کند انجام دهد. هدف از پژوهش حاضر، علاوه بر تبیین ارتباط مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی با رویکرد اخلاقی، ارزیابی تاثیر نوع بانک های ایران (دولتی و غیردولتی) بر گزارشگری مسئولیت پذیری اجتماعی از طریق متغیرهای تحقیق بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر در زمره تحقیقات توصیفی (پس رویدادی) است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه بانک های دولتی و خصوصی ایران که شامل بیست و هشت بانک می باشند، است. ازآنجایی که جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کوچک می باشد، کل جامعه مورد ارزیابی قرار گرفته اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز متناسب با نیاز آماری از نرم افزار علوم اجتماعی SPSS و از تکنیک های آمار توصیفی و آزمون من ویتنی و خی دو استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین بانک های بخش خصوصی و بخش دولتی در گزارشگری اینترنتی مسئولیت اجتماعی و در اندازه گیری اینترنتی ارقام کمی تفاوت معناداری وجود دارد، همچنین نتایج این پژوهش نشان دهنده این است که بین بانک های دولتی و خصوصی از نظر اهمیت قائل شدن برای گزارشگری مسئولیت اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه بانک های بخش خصوصی نسبت به بانک های بخش دولتی بیشتر اقدام به گزارشگری اینترنتی نحوه عمل و فعالیت های انجام شده در خصوص مسئولیت اجتماعی و اندازه گیری اینترنتی ارقام کمی خدمات عام المنفعه ارائه شده نموده اند، همچنین بانک های بخش خصوصی نسبت به بانک های بخش دولتی اهمیت بیشتری را برای گزارشگری مسئولیت اجتماعی قائل بوده اند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، اخلاق، بانک
  • محمدرضا اردلان، رقیه بهشتی راد صفحات 37-48
    زمینه
    فضای اخلاقی جزو مهمی از فضا یا فرهنگ سازمانی است که هم کارکنان سازمان و هم بازده کاری آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه فضای اخلاقی سازمان با اخلاق آموزشی با نقش میانجی گری توسعه حرفه ای انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه می باشد. 245 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه فضای اخلاقی، اخلاق آموزشی و توسعه حرفه ای استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها در سطح استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و برای تعیین میزان و قدرت توان تاثیر فضای اخلاقی و توسعه حرفه ای بر اخلاق آموزشی از مدل یابی معادلات ساختاری بر اساس نرم افزار آماری LISREL استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که: بین فضای اخلاقی با اخلاق آموزشی (63/0) رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. رابطه این متغیر با توسعه حرفه ای نیز (82/0) مثبت و معنی دار می باشد. رابطه بین توسعه حرفه ای با اخلاق آموزشی (08/0-) معنی دار نمی باشد. همچنین رابطه بین فضای اخلاقی با اخلاق آموزشی با نقش میانجی توسعه حرفه ای (06/0-) معنی دار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    توجه به فضای اخلاقی سازمان می تواند یکی از راهبردهای اساسی جهت رشد اخلاق آموزشی اعضای هیات علمی در دانشگاه باشد.
    کلیدواژگان: فضای اخلاقی، اخلاق آموزشی، توسعه حرفه ای
  • عبدالرحیم غیاثی*، ولی الله سارانی، جابر پاریاب صفحات 49-60
    زمینه
    بهره مندی از اخلاق زیست محیطی پیش زمینه حل مشکلات زیست محیطی بوده و از عوامل مختلفی تاثیر می‏پذیرد. در راستای شناسایی این عوامل، هدف اصلی این مطالعه، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و اخلاق زیست محیطی کشاورزان است.
    روش
    روش تحقیق مطالعه حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری و تحلیل اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، همه کشاورزان شهرستان زابل در سال زراعی 93-94 بودند که 178 نفر از آن ها بر اساس جدول بارتلت و همکاران و با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری گزینش شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد و محقق ساخته استفاده شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج یافته های تحقیق نشان داد که بین متغیرهای سرمایه اجتماعی و همه مولفه های آن با اخلاق زیست محیطی در سطح 01/0 رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    سرمایه اجتماعی کشاورزان رابطه مستقیمی با اخلاق زیست محیطی آنان دارد. بنابراین، توجه و سرمایه گذاری برنامه ریزان و سیاست گذاران بر روی سرمایه اجتماعی کشاورزان موجب بهبود اخلاق زیست محیطی آنان و عدم توجه به آن موجب کاهش اخلاق زیست محیطی می‏شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق زیست محیطی، سرمایه اجتماعی
  • رضا سپهوند، حجت وحیدی، محمود رضا اسکاعیلی، صمد رحیمی اقدم صفحات 50-57
    زمینه
    پژوهشگران بیان می کنند که اساس موفقیت رقابتی تغییر کرده است؛ به طوری که منابع نامحسوس ارزش مثل قابلیت ها و شایستگی ها، تغییر بنیادی در ماهیت مزیت رقابتی ایجاد نموده اند و همه این دارایی های نامحسوس، به نحوی از انحا، به وسیله استعداد انسانی هدایت و مدیریت می شوند. هدف این پژوهش، تبیین نقش مدیریت استعداد در ارتقاء اخلاق حرفه ای کارکنان صنعت بیمه است.
    روش
    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی _ همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان صنعت بیمه در سطح استان آذربایجان شرقی به تعداد 1493 نفر است؛ که با استفاده از فرمول کوکران، 290 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای - تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است و داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، مدیریت استعداد با ضریب تشخیص 2/0 در تبیین واریانس اخلاق حرفه ای نقش دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد مدیریت استعداد نقش مثبتی در ارتقاء اخلاق حرفه ای در صنعت بیمه ایفا می کند. یافته های این پژوهش می تواند در راستای ارتقا اخلاق حرفه ای با استفاده از مدیریت استعداد راهگشای مدیران ارشد در جهت توسعه اخلاق حرفه ای در سازمان و درنهایت خلق مزیت رقابتی پایدار شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مدیریت استعداد، منابع نامشهود، صنعت بیمه
  • فرانک موسوی، امیر وشنی، فرهاد حیدری، نوشین محمدی، فرشاد سلیمانی، محمد قیصرزاده صفحات 58-65
    زمینه
    وجود اخلاق حرفه ای در مدیران آموزشی باعث رشد تعالی و بالندگی آموزش کشور می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اخلاق حرفه ای مدیران آموزشی می باشد.
    روش
    این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی (کیفی/کمی) صورت گرفته است. جامعه پژوهشی در بخش کیفی عبارت است از کلیه اساتید و دانشجویان گروه مدیریت آموزشی دانشگاه آزادکرمانشاه که از میان آنها 13دانشجوی ترم دوم در مقطع دکترا و7 نفر از اساتید به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و در بخش کمی شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر کرمانشاه بود که نمونه ای به تعداد 375 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از آن جامعه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. برای تحلیل اطلاعات ازآزمون KMO و آزمون کرویت بارتلت استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که اخلاق حرفه ای دارای هشت مولفه اساسی می باشد که عبارت انداز: اخلاق عدالت محوری، اخلاق حمایت محوری، اخلاق فکری، اخلاق فایده محوری، اخلاق آموزشی، اخلاق ارتقاء سازمانی، اخلاق وظیفه محوری و در نهایت اخلاق حقوق محوری است. همچنین یافته ها نشان داد اخلاق حرفه ای مدیران آموزشی کمی بالاتر از حد متوسط ارزیابی می شود. اما بین وضعیت موجود اخلاق حرفه ای با وضعیت مطلوب آن فاصله وجود دارد. (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    رعایت اخلاق حرفه ای مدیران آموزشی در سازمان، امری لازم و ضروری است تا سازمان از یک سو جامعه را دچار تعارض نکند و از سوی دیگر، با اتخاذ تصمیمات منطقی و خردمندانه منافع بلند مدت سازمان را تضمین کند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مدیران آموزش
  • سید محمد باقر جعفری، علی رضاییان، فاطمه شمسی صفحات 59-69
    زمینه
    فناوری اطلاعات و ارتباطات علیرغم مزایای فراوان، نگرانی های اخلاقی را نیز افزایش داده است. تفاوت میان وضع مطلوب و آنچه در محیط واقعی درباره مسائل اخلاقی صورت می پذیرد، شکاف اخلاقی نامیده می شود. هدف این پژوهش، بررسی شکاف اخلاقی در زمینه هنجارهای کاربرد اطلاعات در زمینه های عدم رعایت مقررات و هنجارهای استفاده از اطلاعات ازجمله حریم خصوصی، حقوق مالکیت فکری، استفاده از کامپیوتر و اخلاق علمی در دانشگاه ها می باشد.
    روش
    این پژوهش ازلحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی، ازلحاظ ماهیت و روش در زمره تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش دانشجویان بودند که با استفاده از روش نمونه گیری ترکیبی ابتدا دو دانشگاه تهران و شهید بهشتی که امکان جمع آوری اطلاعات در آنها میسرتر بود با روش در دسترس انتخاب شدند و سپس پرسش نامه نهایی از تعداد 291 نفر دانشجویان دو دانشگاه، در اردیبهشت و خرداد 1394 با روش گلوله برفی جمع آوری گردید. ابزار پژوهش پرسش نامه پژوهشگر ساخته می باشد. برای مقایسه میانگین گروه ها از روش تحلیل واریانس ANOVA و برای بررسی تفاوت بین نگرش ها و رفتار واقعی در هنجارهای اطلاعاتی از روش آزمون مقایسه میانگین دو متغیر جفت استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که بین نگرش ها و رفتارهای واقعی در هنجارهای اطلاعاتی شکاف زیادی در بین دانشجویان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد درزمینه هنجارهای کاربرد اطلاعات، بین آنچه افراد درست می دانند و آنچه در عمل انجام می دهند تفاوت چشمگیری وجود دارد. این موضوع، ضرورت بررسی علل و عوامل وجود این شکاف و تاثیرات آن بر جامعه دانشگاهی را اجتناب ناپذیر می سازد
    کلیدواژگان: اخلاق، شکاف اخلاقی، هنجارهای اطلاعاتی
  • تحلیل رابطه رهبری معنوی و رفتار شهروندی سازمانی: نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی و فضای اخلاقی مثبت
    حاتم ملکی، محمد جعفری صفحات 70-80
    زمینه
    در دنیای پر از تغییر و تحول امروزی، سازمان ها نیازمند نیروهای متخصص هستند، نیرو های که فراتر از وظایف شغلی خود عمل می کنند؛ چرا که موفقیت سازمانی بستگی به وجود این نیروها دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین رهبری معنوی، توانمندسازی روانشناختی، فضای اخلاقی مثبت و رفتار شهروندی سازمانی بود.
    روش
    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره کل زندان های استان کردستان بودند. نمونه ای به حجم 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها چهار پرسشنامه رهبری معنوی، توانمندسازی روانشناختی، فضای اخلاقی مثبت و رفتار شهروندی سازمانی بود که روایی آن از دیدگاه صاحب نظران و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ بررسی و مورد تائید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که توانمندسازی روانشناختی می تواند نقش میانجی را در رابطه بین رهبری معنوی و رفتار شهروندی سازمانی ایفا کند. اما فضای اخلاقی مثبت نمی تواند در این رابطه نقش میانجی داشته باشد و باعث افزایش رفتار شهروندی سازمانی شود.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های تحقیق، نشان داد که رهبری معنوی از طریق ایجاد احساساتی همچون حس اعتماد و حس فداکاری و ایثار، کارکنان را به بروز رفتارهای فرانقشی تشویق و ترغیب می کند و با وجود تائید رابطه بین فضای اخلاقی و رفتارشهروندی سازمانی در تحقیقات گذشته، فضای اخلاقی مثبت نمی تواند نقش میانجی را در رابطه بین رهبری معنوی و رفتارشهروندی سازمانی ایفا کند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، توانمند سازی روانشناختی، فضای اخلاقی مثبت، رفتار شهروندی سازمانی
  • ناصر ایزدی نیا، حمید زارع حسین آبادی، حسام رحمانی صفحات 81-89
    زمینه
    با توجه به اینکه بسیاری از حوزه های حسابداری ازجمله بحث مدیریت سود، نیازمند انجام قضاوت اخلاقی است. لذا هدف این پژوهش، بررسی دیدگاه دانشجویان رشته حسابداری در ارتباط با پذیرش اخلاقی مدیریت سود است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان حسابداری دانشگاه های استان اصفهان است که در سال 1394 در دانشگاه های این استان مشغول به تحصیل می باشند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از جامعه مورد نظر 390 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه پژوهشگرساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون t تک نمونه ای، t دو نمونه ای و تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مدیریت سود برای اهداف شرکت و اهداف شخصی غیر اخلاقی می باشد و مدیریت سود برای اهداف شخصی غیراخلاقی تر از مدیریت سود در جهت اهداف شرکت می باشد. همچنین نتایج نشان داد که مدیریت سود با هر مبلغی (با اهمیت و کم اهمیت) غیراخلاقی است و مدیریت سود در هر صورت چه در پایان دوره یا در میان دوره صورت بگیرد غیراخلاقی است و نشان از غیراخلاقی تر بودن مدیریت سود میان دوره نسبت به مدیریت سود در پایان دوره دارد. همچنین نتایج نشان داد که مدیریت سود بر مبنای واقعی غیراخلاقی تر از مدیریت سود بر مبنای اعداد حسابداری می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر این است که افراد مورد پرسش هر نوع مدیریت سود که منجر به دستکاری در سود شرکت شود و بر تصمیم استفاده کنندگان از صورت های مالی تاثیر بگذارد را از نظر اخلاقی ناپسند می دانند.
    کلیدواژگان: اخلاق، حسابداری، مدیریت سود
  • محمد حسنی، سمیرا عباسی خالجیری، حسن قلاوندی صفحات 90-100
    زمینه
    پژوهش در مورد نگرش کارکنان سازمان موجب می شود تا مدیران از نظرات و انتظارات کارکنان نسبت به شغل خود، وظایف محوله و جو سازمان آگاه شوند و دریابند که آیا سیاست و رویه ای که به اجرا در می آورند از دید کارکنان منصفانه است یا خیر؟ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط بین فعالیت های منابع انسانی ادراک شده و نگرش مثبت به کار: با آزمون نقش میانجی اخلاق سازمانی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری مشتمل برکارکنان ناحیه یک و دو آموزش و پرورش شهر ارومیه بود که از میان آنان 149 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری نشان داد که بین فعالیت های منابع انسانی ادراک شده و اخلاق سازمانی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین اخلاق سازمانی و نگرش مثبت به کار اثر مستقیم و مثبتی وجود دارد. و رابطه بین فعالیت های منابع انسانی ادراک شده و نگرش مثبت به کار تایید شد. هر چند که جهت این رابطه منفی است. در عین حال با میانجیگری اخلاق سازمانی، فعالیت های منابع انسانی ادراک شده و اخلاق سازمانی می توانند نگرش مثبت به کار را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفته که فعالیت های منابع انسانی ادراک شده بیشترین ارتباط را با اخلاق سازمانی دارد و همچنین با تایید نقش میانجی اخلاق سازمانی، منابع انسانی ادراک شده دارای اثر غیر مستقیم، مثبت و معنی دار بر نگرش مثبت به کار می باشد
    کلیدواژگان: منابع انسانی، نگرش مثبت به کار، اخلاق سازمانی
  • روح الله سهرابی، پیمان پروری صفحات 101-106
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه رابطه هوش اخلاقی با عزت نفس در بین کارکنان مدارس انجام گرفته است.
    روش
    روش تحقیق حاضر توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان دبیرستان های شهر ملایر (345 نفر) است که 186 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس سنجش هوش اخلاقی لنیک و کیل و مقیاس سنجش عزت نفس روزنبرگ استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین هوش اخلاقی و مولفه های آن با عزت نفس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین در بررسی شاخص های برازش مدل مشخص گردید مدل مفهومی پژوهش از برازندگی قابل قبولی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    نتایج این جستار بر لزوم توجه بیشتر بر ایجاد، اکتساب و نگهداری قابلیت های اخلاقی در سازمان ها به عنوان یک سرمایه ارزشمند اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تاثیر عزت نفس، اصول اخلاقی
|
  • Pages 1-6
    ◦Population aging, in both the developed and developing world, has put increasing demands on health resources. This has brought to the fore various ethical issues related to aging. This study explains ethical issues that confront people as they grow old. Ethical consideration has been considered as applicable suggestions.
    ◦: The most important ethical issues in aging are as followed: autonomy, justice, beneficence and non-maleficence. Attention to the ethical issues in aging has a great impact on health and policies. Results of this study stress on the necessity of governance manipulations on aging problems. The need to establish ethical guidelines which consider differences in religion, culture and so on is highlighted.
    Keywords: Ethics, Aging, Mental Health
  • Pages 7-16
    Background
    Although new technologies have been well expedite matters, but whether or not the community has faced the challenges of social morality. Despite acknowledgment by policymakers and planners to these issues, there has not been a concerted effort to explore them yet. This paper seeks to explore the issues of social ethics that technologies are facing.
    Conclusion
    This study consists of three sections. The theories of social ethics issues in general, which were extracted through the study of documents. Among them social ethics issues of technology were chosen by interview with technologists and academics who are involved in the technology and sociology. The conclusion of the study is the most important issues include moral trauma and the need for attention to the negative aspects of technology, lack of attention to the empowerment of people, institutional challenges of organizations related with new technologies, a lack of policy and planning for correct technologies and the need to conversion of the dominant social discourse improve to the majority social movement.
    Keywords: Social Ethic, Technology, Cultural Structures, Conscious Facing
  • Pages 17-23
    Background
    Professional ethics is a kind of moral obligation toward every duty and responsibility. The emphasis on the contents of professional ethic is a necessity in higher education system both on educational aspect and on theoretical, practical and applied researches. Attention to the professional ethics strategies is essential for higher education systems.
    The present article aims to study some major educational principles and to introduce some of them as obligatory strategies in higher education system. Some educational principles in universities are as follows: respect for the students as human, students equating in consulting, education and grading. Research ethics concludes two categories: ethical issues of participating human being in research, ethic in relation to carrying out researches. Attention to the professional ethics codes by teachers has an essential role.
    Conclusion
    Professional ethics obligations will be considered in training and research. According to the importance of ethics in mentioned domains, it can be concluded that the procedures of education and research have ethical concept, therefore ethics codes are mandatory.
  • Pages 18-24
    Background
    Professional ethics is a kind of moral obligation toward every duty and responsibility. The emphasis on the contents of professional ethic is a necessity in higher education system both on educational aspect and on theoretical¡ practical and applied researches. Attention to the professional ethics strategies is essential for higher education systems.
    The present article aims to study some major educational principles and to introduce some of them as obligatory strategies in higher education system. Some educational principles in universities are as follows: respect for the students as human¡ students equating in consulting¡ education and grading. Research ethics concludes two categories: ethical issues of participating human being in research¡ ethic in relation to carrying out researches. Attention to the professional ethics codes by teachers has an essential role.
    Keywords: Higher Education, Professional Ethic, Strategies
  • Pages 25-35
    Background
    In modern economics, the lack of attention to ethical and social principals may lead the businesses to failure. On the other hand, mere attention to humanitarian goals and inattention to financial affairs may cause to a big organizational failure. Since, the current research is targeted at determining the role of serving in moderating the manager's ethical and financial decisions.
    Method
    This research is a qualitative study and is a historical-hermeneutic research. Research data was gathered by library investigation and reviewing about 130 internal and external article published from 1994 to 2014 selected by conducting non-random purposeful sampling. Hermeneutic analysis tool was utilized to investigate the resources in order to explain the role of serving in moderating the manager's ethical and financial decisions.
    Results
    Results were indicated that, by focusing on spirituality and social responsibilities of the organization and by considering its financial goals, serving can moderate the financial decision-making models and leads the organization to sustainable development. Such serving is named social-organizational serving. Furthermore, after combining the common decision-making models and the ethical decision model of Vallance, the moderated decision-making process is provided which considers the social and financial goals simultaneously.
    Conclusion
    It is impossible for organizations to achieve sustainable development regardless of social and ethical values and they are caught in the cycle of irrational abundance. Thus, it is necessary for them to attend to these values along with the financial goals in order to survive.
    Keywords: Ethical Decision, Making, Financial Decision, Making, Stewardship
  • Pages 36-46
    Background
    Social responsibility contains duties and obligations which the organization has to do it in order to maintain, care and assistance to the community in which it operates. The purpose of this study, in addition to explaining the relationship between the concept of social responsibility and business ethics, is to evaluate the impact of bank type (Public sector or private sector) on social responsibility reporting of Iranian banks through research variables.
    Method
    This study is a descriptive research (Ex post Facto). The research population comprises of public sector and private sector banks all around Iran which is estimated 28 banks. As the population is small, therefore, no especial sampling method was selected and all the population was studied. In order to analyze the data according to the needs of statistical requirements, Social Sciences software (SPSS) and descriptive statistical techniques and chi-square and Mann-Whitney test were used.
    Results
    The findings of this study show that there is significant difference in e- social responsibility reporting and measurement of quantitative data between private and public sector banks, the results also indicate that there is significant difference in terms of care for social responsibility reporting between private and public sector banks.
    Conclusion
    Findings indicate that private sector banks use e-reporting for activities regarding social responsibility and e- measuring of quantitative numbers of public utility services more than public sector banks. Private sector banks also assume more importance for social responsibility reporting.
    Keywords: Social Responsibility, Ethics, Bank
  • Pages 37-48
    Background
    Ethical climate is the important part of space or organizational culture which affect on staff and also on the efficiency of their work. The present study has been done with aimed to investigate the relationship between ethical climates of organization with teaching ethic; the role of mediator of professional development.
    Method
    The current research method is descriptive-correlation. The statistical population includes all employees of Razi University. Among all, 245 employees were selected by stratified random sampling method. Data were gathered through three questionnaires; the ethical climate, ethic of teaching and professional development. Data were analyzed by Pearson's correlation and to measure the strength and power the impact ethical climate and professional development on teaching ethics, the structural equation modeling based on statistical software LISREL was used.
    Results
    Results of structural equation modeling showed that; there is significant positive relation between ethical climates and teaching ethics (0/63). The relationship between these variables and professional development (0/82) is positive and significant. The relationship between professional development with teaching ethics (-0/08) is not positive and significant. Also, the relationship between ethical climate with teaching ethics with role of mediator of professional development (-0/06) is not positive and significant.
    Conclusion
    Considering the ethical climate can be the important strategy to development of teaching ethics to faculty members in University.
    Keywords: Ethical Climate, Ethic Teaching, Professional Development
  • Pages 49-60
    Background
    Environmental ethics is a background for solving environmental problems and affected by various factors. In this regard, the main purpose of this study was to investigate relationship between social capital and environmental ethics among farmers.
    Method
    This study in terms of purpose is considered as an applied research and in terms of data collection is considered as a descriptive-correlation study. The statistical population of the study consisted of all farmers activating in Zabol County in 2014 - 2015 crop year, which of them 178 samples were selected by Bartlett table and a random sampling method. Data collection tools were standard and researcher-made questionnaires. The Pearson and Spearman correlation tests were used for analyzing data.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between social capital and all its components with environmental ethics (P
    Conclusion
    There is a positive relationship between social capital and environmental ethics among farmers. Thus, pay attention and capitalize on social capital by planners and policy-makers improving environmental ethics among farmers and vice versa.
    Keywords: Ethics, Environmental Ethics, Social Capital
  • Pages 50-57
    Background
    The researchers suggest that the base of competitive success has been changed; so that value intangible resources including capabilities and competencies have caused to fundamental shift in competitive advantage nature and all these intangible assets are directed and managed by human talent as one of the ways. The goal of this research is to explain role of talent management in improvement of professional ethics in insurance industry employees.
    Method
    The present research is applied study and it is descriptive-correlative. The statistical population of this research consisted of 1493 employees of Insurance industry in east Azarbayjan province; which 290 subjects were selected by simple - cluster sampling. The data were collected by questionnaire and analyzed by using regression analysis method.
    Results
    The findings showed that talent management with identification coefficient (R2 = 0.2) plays a role in explaining professional ethic variance.
    Conclusion
    The results determined that talent managment plays a positive role in improvement of professional ethics in insurrance industry. The findings of this research can be used by managers related to improvement of professional ethics using talent managment in order to expand professional ethics in organizations and fianally creation of sustainable competitive advantage.
    Keywords: Professional Ethics, Talent Management, Intangible Resources, Insurance Industry
  • Pages 58-65
    Background
    Professional Ethics among educational principals causes transcendence and proliferation growth of country's education. The present study tries to analyze and identify the professional ethics condition of educational principals.
    Method
    This study has conducted by using synthetic approach (qualitative/quantitative). The population in quality part includes all the professors and students of educational management of Islamic Azad University of Kermanshah and in the quantity part; the population includes all the teachers of elementary grade of Kermanshah. The subjects are 375 that have selected by random sampling. KMO and Bartlett of sphericity tests were used for analyzing the data.
    Results
    The results showed that professional Ethics has 8 components such as: justice- centered conduct, supporting – centered conduct, thinking conduct, profit – centered conduct, educational conduct, organizational improvement conduct, task – centered conduct and finally right – centered conduct. Also, results in this survey indicate that professional conduct of educational principals analyzes a little above the level of average but there is a gap between existing professional conduct and its desirable condition (p
    Conclusion
    Professional ethics of educational principals in organization is necessary so that organization doesn’t conflict the society and in the other hand, by making logical and rational decisions guarantees organization's long-term interests.
    Keywords: Ethics, Professional Ethics, Educational Principals
  • Pages 59-69
    Background
    In spite of the advantages of information and communication technology, the ethical concern about this technology has raised. The difference between the ideal situation and what is done in the real environment on moral issues, is called ethical gap. The aim of this study was to investigate the ethical gap between students in non-compliance with regulations and norms of the use of information, including privacy, intellectual property rights, the use of computers and scientific ethics at the universities in terms of research.
    Method
    This is a quantitative research using survey method. Population of study was students that selected from University of Tehran and Shahid Beheshti University using cluster sampling in April and May 2015. The research questionnaire was distributed among the students using snowballing method and 291valid questionnaires were collected and analyzed. Data were analyzed by ANOVA.
    Results
    The results showed that ethical gap in students usually can be seen in their information practices.
    Conclusion
    Results showed that there are differences between what people think that is correct and what they do in reality. This issue calls for more researches among universities on ethical gap using different research methods and data collection to more clarify the reasons for this gap.
    Keywords: Ethics, Ethical Gap, Information Norms
  • Analyzing the Relationship between Spiritual Leadership & Organizational Citizenship Behavior; Mediating Role of Psychological Empowerment & Positive Ethical Ambience
    Pages 70-80
    Background
    In the ever-changing world of today, organizations need specialists whose performance goes beyond their job duties; organizational success depends on these people. The aim of the present study is to deal with the relations among spiritual leadership, psychological empowerment, positive ethical ambience and organizational citizenship behavior.
    Method
    The study is an applied research and data gathering is descriptive -correlation. The statistical Population includes all the staff of Kurdistan Province General Bureau of Prisons. The sample size was 243 people who were selected through random sampling and were studied. The tools of the study were the four questionnaires; spiritual leadership, psychological empowerment, positive ethical ambience and organizational citizenship behavior. The validity of the questionnaire was confirmed from the perspective of scholars and their reliability was confirmed by Cranach. To analyze the data, the method of modeling structural equations was used.
    Results
    The findings show that psychological empowerment can play the intermediary role between spiritual leadership and organizational citizenship behavior. Positive ethical ambience, however, cannot play the intermediary role in this relationship and increases organizational citizenship behavior.
    Conclusion
    The findings show that spiritual leadership by creating feelings such as confidence, sacrifice and dedication motivates the staff to perform beyond their ordinary duties; and in spite of the existence of a relationship between ethical ambience and organizational citizenship behavior according to past studies, positive ethical ambience cannot play an intermediary role in the relationship between spiritual leadership and organizational citizenship behavior.
    In the ever-changing world of today, organizations need specialists whose performance goes beyond their job duties; organizational success depends on these people. The aim of the present study is to deal with the relations among spiritual leadership, psychological empowerment, positive ethical ambience and organizational citizenship behavior.
    Method
    The study is an applied research and data gathering is descriptive -correlation. The statistical Population includes all the staff of Kurdistan Province General Bureau of Prisons. The sample size was 243 people who were selected through random sampling and were studied. The tools of the study were the four questionnaires; spiritual leadership, psychological empowerment, positive ethical ambience and organizational citizenship behavior. The validity of the questionnaire was confirmed from the perspective of scholars and their reliability was confirmed by Cranach. To analyze the data, the method of modeling structural equations was used.
    Results
    The findings show that psychological empowerment can play the intermediary role between spiritual leadership and organizational citizenship behavior. Positive ethical ambience, however, cannot play the intermediary role in this relationship and increases organizational citizenship behavior.
    Conclusion
    The findings show that spiritual leadership by creating feelings such as confidence, sacrifice and dedication motivates the staff to perform beyond their ordinary duties; and in spite of the existence of a relationship between ethical ambience and organizational citizenship behavior according to past studies, positive ethical ambience cannot play an intermediary role in the relationship between spiritual leadership and organizational citizenship behavior.
    Keywords: Spiritual Leadership, Psychological Empowerment, Positive Ethical Ambience, Organizational Citizenship Behavior
  • Pages 81-89
    Background
    Many fields of accounting such as earning management need to the ethics judgment. The aim of this study was to study viewpoints of accounting students in connection with the ethics acceptance of earnings management.
    Method
    This research is causal-comparative. Population of study includes all of the students in Esfahan University in 2015. Among all, 390 Person selected randomly as a sample. Data were collected by questionnaire and then they are analyzed by one sample T-test, Two-sample t-test and ANOVA.
    Results
    The results showed that earnings management for the company's goals and personal goals is unethical. Also, it was showed that any amount of earnings management (low or high) is unethical. Both the earnings management at the end of period or middle of period is unethical and earnings management at the middle of period in compare with the end of period is more unethical. Also, earning management based on real condition in compare with earning management based on accounting numbers is more unethical.
    Conclusion
    The findings indicate that each type of earnings management that led to the manipulation of corporate profits and will affect on decision of users of financial statements is unethical.
    Keywords: Ethics, Accounting, Management, Earning
  • Pages 90-100
    Background
    Research on the attitude of the employees make managers aware of their views and expectations toward their jobs, assigning duties and organizational climate and also getting the managers to know whether implemented policies and procedures are fair from the viewpoint of employees or not. Therefore, present study aimed at investigating the relationship between perceived human resource practices and positive attitudes toward work and also testing mediator role of organizational ethics.
    Method
    This study is descriptive-correlation. Statistical population includes all 181 employees of 1 and 2 educational districts of Urmia; using random sampling 127 members were selected as a current research sample. The data were collected by using standard questionnaires. Structural equations model was used to analyze data.
    Results
    The results of the statistical analysis showed that there was a positive relationship between perceived human resource practices and organizational ethics. There were also a positive relationship between organizational ethics and positive attitudes toward work. The relation between perceived human resource practices and positive attitudes toward work was proved but its direction was negative. However, perceived human resource practices and organizational ethics would predict positive attitudes toward work through mediating role organizational ethics.
    Conclusion
    According to the results, we concluded that perceived human resource practices had the strongest relationship with organizational ethics. Moreover, Findings confirmed the mediating role of organizational ethics and significant positive indirect effect of perceived human resource practices on positive attitudes toward work.
    Keywords: Human Resources, Positive Attitudes toward Work, Organizational Ethics
  • Pages 101-106
    Background
    Research on the attitude of the employees make managers aware of their views and expectations toward their jobs, assigning duties and organizational climate and also getting the managers to know whether implemented policies and procedures are fair from the viewpoint of employees or not. Therefore, present study aimed at investigating the relationship between perceived human resource practices and positive attitudes toward work and also testing mediator role of organizational ethics.
    Method
    This study is descriptive-correlation. Statistical population includes all 181 employees of 1 and 2 educational districts of Urmia; using random sampling 127 members were selected as a current research sample. The data were collected by using standard questionnaires. Structural equations model was used to analyze data.
    Results
    The results of the statistical analysis showed that there was a positive relationship between perceived human resource practices and organizational ethics. There were also a positive relationship between organizational ethics and positive attitudes toward work. The relation between perceived human resource practices and positive attitudes toward work was proved but its direction was negative. However, perceived human resource practices and organizational ethics would predict positive attitudes toward work through mediating role organizational ethics.
    Conclusion
    According to the results, we concluded that perceived human resource practices had the strongest relationship with organizational ethics. Moreover, Findings confirmed the mediating role of organizational ethics and significant positive indirect effect of perceived human resource practices on positive attitudes toward work.
    Keywords: Human Resources, Positive Attitudes toward Work, Organizational Ethics