فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
پیاپی 3-4 (پائیز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/08/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • داریوش فرهود صفحه 1
    زمینه
    با مروری بر پیشینه اخلاق در جهان، ایران باستان و دستورات و رهنمودهای ادیان ایرانی، اسلام و زرتشت و اشاره ای به آیین و آداب اخلاقی در نظم و نثر پارسی، به بررسی و کنکاش واژه پرفشن و مقایسه با مفهوم و کاربرد حرفه و کسب و کار پرداخته شده است.
    توضیح این که خدمات هر پیشه و شغلی، مانند نجاری، آهنگری و غیره که در قبال دریافت پول (پاداش) ارائه می شود، در واقع همان حرفه و کسب و کار است، ولی خدمات عالیه ای که نه بخاطر پول بلکه در خلوص و قداست و معنویت انجام می شوند و با پاداش مادی و دنیوی قابل جبران نیستند (مانند پزشکی، معلمی، روحانیت، قضا، هنر و ادبیات و...)، از ارج والایی برخوردار هستند و برابر مفهوم کیش قرار دارند.
    نتیجه گیری
    پروفشن و برابر فارسی آن کیش، شامل چند گروه از خدمات متعالی است، در حالیکه دیگر مشاغل هر چند دارای صنف و سندیکا و کد اخلاقی باشند، کیش و رسالت و حرفه شریف نخواهند بود.
    کلیدواژگان: پروفشن، حرفه، کسب وکار، کیش
  • یارش آرامش صفحه 5
    یکی از مهم ترین موضوعاتی که در اخلاق پزشکی مطرح و قابل پرداختن است و مسئله روز سلامت کشور را شامل می شود، موضوع تخصیص بودجه های کلان سلامت و پیشگیری از بیماری و اصلاح تعیین کننده های اجتماعی سلامت است. عدالت در رابطه با سلامت، در مفهوم امروزین خود، نه فقط تخصیص منابع درمانی به بیماران، بلکه تامین شرایطی برای زندگی تمامی مردم است که آنها را تا حد ممکن بر مدار سلامت و دور از بیماری نگاه دارد. در این مقاله ضمن توضیح دو پارادایم پزشکی و اجتماعی عدالت در اخلاق زیستی، پرداختن به موضوع عدالت در سلامت از منظری که در پارادایم اجتماعی به آن نگریسته می شود، بعنوان حلقه مفقوده ادبیات اخلاق پزشکی در سطح جهان و بویژه در زبان فارسی مطرح شده و به شرح این نکته پرداخته شده است که اگر قرار است اخلاق پزشکی در جهت تامین و ارتقای سلامت جامعه گام بردارد، باید در کنار موضوعات دیگر، نگاهی جدی به موضوع سلامت عمومی داشته باشد و این عرصه ای است که در آن هیچ اصلی مانند اصل عدالت راهگشا و جهت بخش نیست.
    کلیدواژگان: عدالت، اخلاق پزشکی، سلامت عمومی، تعیین کننده های اجتماعی سلامت
  • فرشته آهنگری صفحه 11
    اخلاق، در طول تاریخ همواره دستمایه شگرف اندیشمندان بوده است اما آنچه که در پی اندیشه در باب مباحث صرف عقلانی اخلاق جلوه گر می شود فایده این مباحث است تا سبب پذیرش آن از سوی مخاطب گردد. تمامی ادیان از دیرباز تا کنون با مشابهت هایی اخلاق را با الهیات پیوند دادند تا الزام بیشتری برای پیروان خود در تبعیت از آن ایجاد نمایند. در پیشرفت جوامع، قانون پا به پای اخلاق پیش آمده که گاه تضادی میان آن دو متصور می شود در حالی که هر دو مکمل یکدیگر برای اصلاح جامعه اند. از سوی دیگر، اگر از دایره آدمیت پا فراتر نهیم در می یابیم سایر جانداران نیز به اخلاقیاتی پایبند هستند که یا به طور غریزی یا به گونه تجربی و بسیار محدود بدان عمل می نمایند. در مقاله حاضر به موضوعات مذکور پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، دین، قانون، ادب
  • علی احسان حیدری صفحه 23
    فناوری نانو، علم دستکاری ماده در محدوده 100-1 نانومتر است. این فناوری قابلیت ها و مزایای زیادی را برای بهتر زیستن و پیشرفت های سریع پزشکی و اقتصادی فراهم کرده است. از این فناوری برای ساخت نانو لوله های کربنی، انتقال دارو، درمان، تشخیص بیماری ها و اندازه گیری مواد استفاده می شود. همراه با فناوری نانو، مباحث اخلاقی درباره میزان خطر آن برای نسل بشر، محیط زیست و نحوه دسترسی به این فناوری و توزیع عادلانه آن پدید آمده است. نانو مواد با ویژگی نوظهور خود، می توانند انسان و جانوران را به راه های غیرقابل پیش بینی تحت تاثیر قرار دهند. نگرانی ها درباره ورود نانو مواد از طریق تنفس، پوست و دهان و انتقال آن به اندام های مختلف بدن، افزایش یافته است و از آنجا که اطلاعات و پژوهش ها در مورد تاثیرات نانو مواد بر روی انسان و محیط زیست، هنوز به اندازه کافی نیست، انجام پیشگیری های لازم و حفظ موازین اخلاقی، در استفاده از آنها بسیار ضروری است. در این مقاله ضمن بررسی اجمالی مزایای فناوری نانو، نکات اخلاقی و راهکارهای کاهش عوارض و خطرات هنگام استفاده از این فناوری، مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، علم نانو، ملاحظات اخلاقی
  • منصور شاه ولی، مرضیه کشاورز، مریم شریف زاده صفحه 31
    علی رغم التزام جامعه جهانی به رفع بحران های زیست محیطی در اواخر قرن بیستم که در نشست ها، معاهدات و بیانیه ها اعلام شده است، این بحران ها کماکان جامعه بشری را تهدید می کنند. دانشگاه ها و موسسات پژوهشی نیز در این راستا تحقیقات بسیاری را به عمل آورده اند؛ و دولت ها با اجرای برنامه های حفاظتی در سطح ملی و همچنین همکاری های دو جانبه و چند جانبه بین المللی؛ و گروه های دوستدار محیط زیست با فعالیت های جمعی همگی برای حفاظت از محیط زیست تلاش می کنند، ولی این تلاش ها با دستاوردهای ناچیزی همراه بوده اند. از آن جا که دانشگاه ها و موسسات پژوهشی با تحقیقات و نشر نتایج آنها دو گروه دیگر را تحت تاثیر قرار می دهند، رفع نارسایی پارادایم های پژوهشی آنها، می تواند برای هدایت تلاش دولت ها و مردم نیز مفید واقع شود. این مقاله پارادایم متعالی را که بر اخلاق و فلسفه اسلامی حکمت متعالی مبتنی است و بر مطالعه بحران های زیست محیطی با کمک همزمان عقل، عرفان، اخلاق، قرآن و شریعت تاکید دارد، پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: پارادایم اخلاقی، فلسفی متعالی، بحران های زیست محیطی، حکمت متعالی
  • علی اصغر فلاحی، هاشم پیری، داریوش فرهود صفحه 45
    با وجود تلاش های فراوان صورت گرفته از سوی مجامع بین المللی و کمیته جهانی مبارزه با دوپینگ (WADA) در زمینه مبارزه با دوپینگ، با پیشرفت تکنولوژی و دستیابی علوم مختلف به ویژه پزشکی به فناوری های نوین و کشف راه ها و روش های مختلف درمانی، گفته شده است که رده جدیدی از دوپینگ با نام«دوپینگ ژنی» در جوامع ورزشی، شیوع پیدا کرده است که مباحث اخلاقی جدیدی را برای ورزش، مسابقات ورزشی و مجامع ضددوپینگ به وجود آورده است. با کامل شدن پروژه ژنوم انسانی و کشف تعداد زیادی از ژنها، زمینه درمان بسیاری از بیماری های بی درمان با استفاده از فناوری ژن درمانی به وجود آمده است ولی در کنار پیشرفت های صورت گرفته، چالش های اخلاقی متعددی نیز پیدا شده است که از آن جمله می توان تولید نوزادان تغییر یافته ژنتیکی، تغییر ژنتیکی ورزشکاران و دوپینگ ژنی را نام برد که هر کدام از این موارد جدال اخلاقی زیادی را در پی داشته اند.
    روش کار
    در این مقاله مروری ما در ابتدا کلیه مقالات و منابع مرتبط را در پایگاه اینترنتی Google و خزانه های اطلاعاتی Pubmed، Science Direct و Ovid با کلمات کلیدی«Gene Doping» و Ethical Consideration«و»Ethics and athletic Manipulation «جستجو کردیم. سپس کلیه مقالات در دو دسته متون کامل و چکیده و بر اساس میزان ارتباط و تازگی طبقه بندی شدند و مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    دوپینگ ژنی طبق تعریف کمیته جهانی ضد دوپینگ عبارتست از»استفاده غیر درمانی از سلولها، ژنها، اجزای ژنتیکی، یا تعدیل بیان ژنی که از طریق آن ها ظرفیت ورزشکاران برای اجرای ورزشی افزایش یابد». امروزه مشخص شده است که ژن های متعددی با اجرای ورزشی، مرتبط هستند (حدود 90 ژن) که با توجه به گستره ورزش و علاقه روزافزون جهانی به آن، استفاده از این ژن ها به منظور دوپینگ ژنی دور از انتظار نیست. البته از فناوری ژنی می توان بهره های ارزشمندی نیز برد، مثلا برای درمان آسیب های ورزشی شدید که می تواند باعث کناره گیری ورزشکار از صحنه ورزش شود. در مجموع ملاحظات و سوالات اخلاقی متعددی پیش روی مجامع ورزشی است که در این مقاله سعی می شود به آن ها پاسخ داده شود. برخی از این سوالات اخلاقی عبارتند از:•آیا باید دستکاری ژنی در ورزشکاران مطلقا ممنوع شود؟
    •آیا باید استفاده از آن در ورزشکاران فقط برای بهبود از جراحت یا بیماری های خاص، مجاز باشد؟
    •آیا با در نظر گرفتن کشف و تشخیص بسیار مشکل دوپینگ ژنی٬ در آینده ماهیت و حقیقت ورزش زیر سوال می رود؟
    •آیا باید ورزشکاران تغییر یافته از نظر ژنتیکی را از شرکت در رقابت های ورزشی محروم کرد یا برای آنها مسابقاتی جداگانه ترتیب داد؟
    البته این ها سوالاتی هستند که تا به حال پاسخ روشنی برای آنها ارائه نشده و چالش های پیش روی جهان ورزش می باشد و کمیته های اخلاقی مربوطه می بایست در پی یافتن پاسخی برای آنها باشند.
    کلیدواژگان: دوپینگ ژنتیکی، اخلاق زیستی، ورزشکاران، ژن درمانی
  • ابراهیم یوسفی محله صفحه 57
    اخلاق حرفه ای در روابط بین وکلاء به عنوان همکار از اهمیت به سزایی برخوردار است. این همکاری موجب می شود مشکلات و اختلافات موکلین از طرق مسالمت آمیز حل و فصل گردد و جایگاه و منزلت شغلی حرفه وکالت ارتقاء یابد.
    می توان موارد و مصادیق آن را در زمینه های پذیرش و معرفی موکل، انجام مشترک امور مربوط به وکالت، اشتغال در دفتر مشترک، جانشینی همکاران، رفتار با کارآموزان، همکاری با همکاران دیگر کشورها، چگونگی مکاتبات بین همکاران، چگونگی رفتارها در جلسات مشترک، اظهار نظر در خصوص عملکرد کاری همکار و حتی پذیرش وکالت دعوی علیه یک همکار و موارد دیگر بررسی کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، وکیل، همکار
  • فرشته نایبی، فاطمه کاتب، مهرانگیز مظاهری، بهروز بیرشک صفحه 65
    بینایی که مهم ترین حس انتقالی در میان دیگر حواس انسان می باشد در منتقل کردن احساسات مختلف و ادراکات گوناگون به مغز انسان نقش بسزایی دارد. در این نقل و انتقال عناصر و عوامل بسیاری از جمله محیط و فضاهای پیرامون انسان و به ویژه نقش «نور» از اهمیت خاص برخوردار است. هدف از این تحقیق، اهمیت و تاثیر نور در فضاهای داخلی با توجه به تاثیر پذیری جسم و روان انسان از «نور» می باشد. همانگونه که اصل آفرینش و بقا و حیات موجودات بر پایه و اساس و پدیده نورخواست ادامه می یابد، باید به این مهم که یکی از عوامل حیاتی جهت حفظ سلامت جسم و تعادل روان و نیز ارتقاء کیفیت زندگی و در نتیجه حفظ و رعایت شئونات اخلاقی است، بیشتر پرداخته شود.
    در این مقاله که صرفا به نورهای مرعی پرداخته سعی بر آن است که اهمیت «نور» در معماری ایرانی و بهره برداری از نور در طراحی ها و ایجاد فضاهای مطلوب و مناسب و همچنین ارتباط محیط و فضاهای پیرامونی باسلامت تن و روان، رشد و شکوفایی هوش هیجانی و رعایت اصول اخلاقی با توجه به اهمیت فوق العاده و تاثیر پذیری انسان از محیط، جهت ارتقاء کیفیت زندگی بررسی گردد.
    کلیدواژگان: معماری و فضاهای داخلی، هوش هیجانی، نور، سلامت روان، کیفیت زندگی
  • لادن ناز زاهدی صفحه 73
    هدف
    برای سازمان دهی و اولویت بندی تخصصی آثار علمی، پذیرش مسایل اخلاقی و ارزش اجتماعی فرآیند پژوهش و تبعات کاربردی آن نقش مهمی ایفا می کند و به این دلیل که طیف وسیعی از افراد آکادمیک دست اندرکار پژوهش های پزشکی هستند اقدامات سوء در پژوهش های علمی، چگونگی مدیریت داده های پژوهش، و نویسندگی و انتشار مقالات مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش
    در این مطالعه، با به کارگیری واژگان«scientific misconduct»، «medical research»، “integrity”، 8 مقاله مرتبط در pubmed و 33 مقاله مرتبط درgoogle scholar یافت و بررسی شد.
    بحث: از یک سو، موسسات دست اندرکار پژوهش مسئول فراهم ساختن محیط مناسبی جهت محافظت از انجام درست پژوهش و برنامه ریزی و ارایه خط مشی هایی جهت مقابله با شواهد اقدامات سوء در پژوهش هستند و از سوی دیگر، در نشریات معتبر علمی این تعریف برای اقدامات سوء علمی ملاک سنجش است: «جعل، تحریف، و سرقت تالیفات یا سایر اعمالی که با اعمال پذیرفته شده در زمینه ارائه طرح پیشنهادی، چگونگی اجرای طرح، و گزارش پژوهش در جامعه علمی مغایرت دارد.»بنابراین، جهت حصول اطمینان از محافظت از انجام درست پژوهش، باید هم زمان به پیشگیری و کنترل پرداخت. جهت پیشگیری، پژوهشگر باید از اصول محافظت از انجام درست پژوهش، ازجمله ثبت و نگهداری داده ها، قوانین مربوط به اجرای پژوهش، نویسندگی مسئولانه، و تعارض منافع آگاهی یابد. همچنین، لازم است سازمان های مستقل از پیش تعریف شده جهت بررسی اقدامات نادرست علمی ایجاد شوند و علاوه بر نظارت بر ثبت به موقع و کامل مدارک پزشکی، به صورت مستمر و بدون قید و شرط به کنترل کیفیت و چگونگی مدیریت داده ها نظارت کنند.
    نتیجه گیری
    در کشور ما، فرهنگ سازی برای تمامی سطوح فراگیران و حتی اساتید محترم حائز اهمیت است و لازم است کیفیت انتشارات علمی برای تداوم موقعیت یا ارتقاء دانشگاهی جهت اعضای هیئت علمی نیز بازبینی شود. قطعا یک سیستم نظارت کننده توانمند می تواند موجب کاهش اقدامات سوء علمی شود.
    کلیدواژگان: اقدامات سوء علمی، محافظت از انجام درست پژوهش، نگارش مقالات علمی
  • نوذر نخعی، محسن ستایش، علی اکبر روحانی صفحه 81
    هدف
    پرداخت غیررسمی که از آن تحت عنوان پرداخت زیرمیزی نیز یاد می شود، مبلغ اضافه ای است که بیش از آنچه مراجع رسمی تعیین کرده اند، از اشخاص مطالبه می شود. هدف این مطالعه، تعیین نظرات افرادی که به مراکز ارائه خدمات سلامتی خصوصی و عمومی مراجعه می کنند، در رابطه با مبالغ زیرمیزی که توسط پزشکان مطالبه می شود، بوده است.
    روش
    دراین مطالعه مقطعی، از 525 نفری که جهت دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی دولتی و خصوصی مراجعه نمودند، خواسته شد که در یک مصاحبه ساختارمند شرکت نمایند. از پرسشنامه ای که توسط پژوهشگر تنظیم شده بود و روایی و پایایی آن بر اساس یک مطالعه راهنما مورد تایید قرار گرفت، استفاده شد.
    یافته ها
    500 نفر موافقت کردند که در مصاحبه شرکت نمایند. (میزان پاسخ دهی 95% بود). کمی بیش از 54 درصد آنان مرد و 68 درصد آنان ساکن شهر بودند. 70 درصد آنان اطلاعات کافی در مورد پرداخت غیررسمی (پول زیرمیزی) داشتند. از دیدگاه افراد مورد مطالعه اگر بیمار با رضایت خود و بدون درخواست قبلی پزشک پول و یا هدیه ای به پزشک تقدیم نماید، مورد قبول است و در عوض مطالبه پول از سوی پزشک به ویژه قبل از ارایه خدمت از دید عموم آنان غیرقابل قبول بود. 87 درصد مردم از مراجع ذیصلاح رسیدگی به شکایات مردم در خصوص پول زیرمیزی اطلاعی نداشتند و فقط 8/17 درصد آنان به اثربخشی شکایت امیدوار بودند.
    نتیجه گیری
    به رغم نگرش منفی مردم نسبت به پرداخت های زیرمیزی و غیر قانونی دانستن این کار، آنان تا حد زیادی موافق شکایت بر علیه پزشکان نبودند.
    کلیدواژگان: پرداخت های غیررسمی، پرداخت های زیرمیزی، ه، دیه به پزشک
  • سید محمد مقیمی، امیرحسین رهبر، حسن اسلامی صفحه 89
    سرآغاز: معنویت سازمانی از جمله دریچه های نوینی است که در حوه رفتار سازمانی گشوده شده و هر روز علاقمندان بیشتری را مجذوب خود می کند. از دیگر سو به نظر می رسد استعداد جامعه ایرانی برای معنویت ورزی از میانگین جهانی فزون تر است و این مسولیت پژوهشگران عرصه مدیریت را برای بهره گیری از این ابزار کم هزینه جهت تداوی مشکلات سازمانی، مضاعف می کند و صد البته یکی از چالش های موجود سازمان های کشورمان، خمودگی و سطح نازل خلاقیت و نوآوری در آنهاست.
    روش
    در این پژوهش با روش استقرایی فرضیه تاثیر معنویت بر خلاقیت مورد آزمون قرار گرفته است؛ بدین منظور نمونه ای به حجم 108 نفر از کارکنان شاغل در محیط های مختلف کاری و با سطح تحصیلات متفاوت اخذ گردید و داده های جمع آوری شده برای تحلیل آماری به نرم افزار SPSS سپرده شد.
    نتیجه گیری
    درنهایت وابستگی دو متغیر معنویت و خلاقیت کارکنان در سطح اطمینان99% تایید شد. لهذا پیشنهاد می گردد تمسک به حبل معنویت جهت بهبود خلاقیت و رفع معضلات سازمان ها در دستور کار قرار گیرد و همانطور که در متن مقاله مستدلا تبیین گشته، تدین به دین حنیف، بهترین طریق برای معنوی تر شدن است.
    کلیدواژگان: معنویت سازمانی1، دین2، الهام3، خلاقیت
  • محمدرضا سرمدی، عذرا شالباف صفحه 99
    زمینه
    پیچیده شدن روز افزون عملیات سازمانی و فرایند مدیریت، توجه مدیران و دست اندرکاران سازمان ها و صاحب نظران را به بحث اخلاق سازمانی و اخلاق حرفه ای معطوف ساخته است.
    اخلاق به طور ساده عبارت است از شناخت صحیح از ناصحیح و سپس انجام صحیح و ترک ناصحیح. اخلاق حرفه ای امروزه به عنوان یکی از زمینه های دانش مدیریت در سازمان به شمار می رود. این مساله آن قدر حائز اهمیت است که امروزه اکثر موسسات صنعتی و بازرگانی در زمینه های اخلاق حرفه ای به دانشجویان خود آموزش های لازم را ارائه می دهند.
    هدف
    هدف پژوهش این نکته اساسی است که امروزه مسئولیت سازمان ها نسبت به جامعه و عامه مردم فراتر از ارائه خدمت و ارائه کالاست لذا سعی دارد نقش تاثیرگذار اخلاق حرفه ای را در رابطه با یکی از سبک های جدید مدیریت یعنی مدیریت کیفیت فراگیر نقد و تحلیل کند.
    روش پژوهش: از لحاظ روش شناسی با توجه به ماهیت موضوع، در مقاله حاضر مقصد نهایی فقط با طرح سئوال پژوهش مطرح شده و نیازی به فرضیه سازی احساس نشده است لذا مقاله از لحاظ نوع و ساختار، یک پژوهش سندی- تحلیلی محسوب می شود.
    یافته های تحقیق: نتایج حاصله از نقد منابع مبین آن است که در سازمان های مبتنی بر مدیریت کیفیت فراگیر توجه به مشتری یک توجه ابزارگرایانه تلقی نمی شود و مدیران و کارکنان در عین توجه خاص به اهداف سازمانی، نسبت به وظایف اخلاقی نیز در سازمان متعهد هستند که به عنوان نمونه می توان از صداقت و صراحت، حفظ حریم شخصی، رازداری و امانت، پای بندی به قراردادها و وفای به عهد نام برد. نتایج دیگر حاصل از بررسی های مروری این مقاله نشان می دهد اخلاق حرفه ای ارتباط مستقیم با مسئولیت پذیری سازمانی دارد و این دو مولفه منبعث از بعد معرفت شناسی و هستی شناسی این نظریه مدیریت هستند. از منظر شناخت شناسی و انسان شناسی این تئوری، منابع انسانی صرفا منوط و منحصر به ابزار کار نیستند و هر عنصری که به نوعی با انسانیت انسان مرتبط باشد، از ارزش های اخلاقی در سازمان محسوب می شود.
    نتیجه گیری
    نهایتا آن که مدیریت کیفیت فراگیر به دنبال ایجاد تغییرات اساسی در ذهنیت افراد و سوق دادن آن از تفکرات قدیمی به جدید، از گذشته به آینده و از نگرش فردی به سوی گروه های پویاست.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر1، انسان شناسی، اخلاق حرفه ای، اعتمادآفرینی، پیش بینی پذیری
|
  • Dariush D. Farhud Page 1
    Background
    With a review on history of ethics in the world, ancient Iran and Zoroastrian and Islamic instructions, and with references to ethical customs and rules in Persian literature and poetry, the word profession has been considered in comparison with application of occupation, work, job and trade. It should be noted that services of every occupation (such as carpentry, blacksmiths, car repairment, etc) that receives money(reward)in return, would be occupation, work or trade. But, superior or sublime services that can not be paid for and are provided in sincerity, moral and celestial states which are not compensated with material and worldly rewards(such as medical, religious, and judiciary works, teaching, arts, literature and few others)are considered profession, highly esteemed and equivalent of the meaning of keesh.
    Conclusion
    Profession, and its Persian equivalent keesh, consists of few groups of highly valued services, as in comparison with other occupations that eventhough have unions, syndicates and ethical codes, are not considered as keesh, mission or noble profession.
  • K. Aramesh Page 5
    One of the most important subjects being discussed in the field of medical ethics is allocation of health care resources in large scales with regard to disease prevention and improvement of the social determinants of health. Justice in health care ethics, in its modern meaning, is not only allocation of scarce medical resources to already diseased persons, but also providing social conditions of life for all people to improve their health and prevention of diseases. This important subject has not been discussed sufficiently in the medical ethics literature in Iran and in the world. If medical ethics is aimed to improving public health, it should focus on the important subject of justice and its very implications on public health and social determinants of disease.
  • F. Ahangari Page 11
    The sages have attended to ethics along the time, but the profit of this rational subject is important so that addressees accept it. All of the religions joined ethics to theology for initiation of obligation. In the progress of societies, the law came in step with ethical beliefs; they are opposed, while they are for improvement of society together.On the other hand, if we look at animals in nature, we perceive that they behave according to limited moral laws. These issues are discussed in this article.
  • A. Heidari Page 23
    Nanotechnology is the science and manipulation of matter in the range of 1-100 nm. This technology has the potential for improving human life and rapid medical and economic growth. This technology is applied for manufacture of carbon nanotubes, drug delivery, medical diagnosis and treatment of diseases.Nanotechnology raises a variety of ethical concerns such as questions concerning risks to human beings and the environment and access to the technology. Because nanomaterials, by definition, have novel properties, they may affect animals and humans in unpredictable ways. It also raises a concern about entrance nanomaterial via dermal, oral and respiratory system. Since the risks of human exposure to nanomaterials have not been well studied at this time, it is necessary to consider preventive and cautionary proceedings in the use of these materials.
  • M. Shahvali, M. Keshvarz, M. Shahrifzadeh Page 31
    By the end of the 20th Century there was an international commitment, announced through forums and agreements made by the Global Society to overcome environment crisis. Yet such crisis still threat human beings. Universities and research institutes have implemented research; governments have prepared many national, bilateral and international conservation initiatives; and NGOs are doing participative cooperation, to conserve the environment; however, all effort has been futile. To find out the reason for this failure, an investigation was carried out regarding research paradigms used by universities and research institutes, since they are the ones that defuse research results with communities and peoples, helping them to be more useful to prevent environment crisis. This article suggests a transcendent paradigm, based on ethical and philosophical wisdom, including not only human thoughts, but also ideas presented by the Holly Quran, mysticism, ethics, and traditions, to be used to study the environmental crisis.
  • A.A. Fallah, H. Piry, D.D. Farhud Page 45
    Introduction
    Despite international associations and World Anti Doping Agency (WADA) efforts against doping, with technology advancement and achievement of various sciences, especially medicine to modern technologies and detection of a variety of treatment methods and techniques, we witness a new class of doping called ‘gene doping prevalent in sport associations, that emerges new ethical controversy for sport competitions and ethic associations. With the evolution of human genome project, detection of many genes and use of gene therapy and treatment of numerous severe diseases have been possible. Achieving this advancement, brought about several ethical considerations such as: genetically modified infant, genetically modified athletes and gene doping.
    Methods
    In this review, we initially searched all related resources and articles through internet (Google, Plumbed, Science Direct and Ovid). The keywords included:"Gene doping", "Ethical consideration"," Ethics and athletic manipulation". Then the articles were divided into two groups (full text and abstract) based on the relevance and recentness.
    Conclusion
    The WADA defines gene doping as ‘‘the non-therapeutic use of genes, genetic elements and/or cells that have the capacity to enhance athletic performance’’. Nowadays, it is clear that various genes influence sport performance and many of which can be used for gene doping. Also, the gene technology can be used for treatment of severe sport injuries which can make athletes leave sport. There are ethical considerations that ethic associations try to find answers for which, such as: •Is it necessary to ban gene manipulation in athletes absolutely?•Is it necessary to allow athletes use gene technology only for improvement of injuries or specific diseases?•Despite difficulties in detection of gene doping in future, do we witness doubts about the nature of sport?•Should we deprive genetically modified athletes from sport competition or prepare specific competitions for them?Above mentioned ethical questions that are challenging world of sport and related ethical committees must be dealt with and such committees must find answers for these questions.
  • I. Yousefi Page 57
    Relations of colleagues are of significance. The cooperation allows lawyers to settle clients’ disputes in a peaceful manner and to promote the status of legal profession as well.This paper deals with the examples and cases of the legal conduct (etiquette) as regards accepting or referring clients, joint practice and law offices, conduct as to law student, cooperation and communications with colleagues in other countries, holding joint negotiations, evaluating a colleague conduct and accepting a case to sue a colleague and so on.
  • F.B. Nybe, F. Kateb, M. Mazaheri, B. Birashk Page 65
    Vision, the most important of all senses, has an exceptionally important role in transmission of various perceptions to the cerebral cortex. From many factors involved in this phenomenon, “light” deserves special attention. The main goal in this research is to study the effect of light in human living area and environment with respect to the physical and emotional effects of light on human body. This study intends to elaborate on visual lights and leaves ultra lights out of the discussion.The main goal in this study is to evaluate the qualitative effect of light in Iranian architecture and its relationship with physical and mental health, emotional intelligence and also ethical balance of human life, which together are the major factors to increase the quality of life.
  • Dr. Ladan-Naz Zahedi Page 73
    Aim
    Acceptance of ethical issues and social values of the research process and its practical consequences play an important role in organizing scientific work and considering its professional priorities. For this reason, because a vast majority of academic people are involved in the research process, we try to review these issues in this article: scientific misconduct in conducting research, data management, authorship and publication.
    Method
    In this study, using "scientific misconduct", "medical research" and “integrity”, as search words, we found 8 related articles in pubmed, and 33 in google scholar
    Discussion
    On one hand, institutions involving research are responsible for providing an environment for integrity on research and programming and providing policies to effectively encounter with the evidence of scientific misconduct, and on the other hand, in scientific journals this definition is used for scientific misconduct: "Fabrication, falsification, and plagiarism or other practices that seriously deviate from those commonly accepted within the academic community for proposing, conducting, and reporting on research." So, to ensure research integrity, prevention and control should be considered simultaneously. To prevent misconduct, researchers should be informed about the principles of maintaining the integrity on scientific research including recording and maintaining the data, acts about conducting research, responsible authorship, and conflict of interest. It is also necessary to establish independent predefined institutions for investigating scientific misconduct which continuously maintain timely and thorough control on the recording of medical documents; supervise and monitor the quality control and data management
    Conclusion
    In our country, sufficient cultural and informative education to all levels of students and even university professors is valuable and it is necessary to reconsider the quality of publications for maintaining or improving university degrees for academic members. Presence of a powerful audit system, definitely, can reduce misconduct.
  • M. Setayesh, N. Nakhaee, A. Rowhani Page 81
    Background
    Informal payment known as under the table payment is an additional direct contribution above what is stipulated by the terms of official authorities.
    Aim
    To determine the opinion of those referring to private and public health care centers regarding the under the table fees requested by physicians.
    Methods
    In this cross-sectional survey conducted in 2005, 525 individuals referring to public and private health centers were requested to participate in an interview regarding their attitudes towards under the table payments. A researcher made questionnaire which its validity and reliability were confirmed based on a pilot study, was used.
    Results
    Five-hundred individuals agreed to be interviewed (95% response rate). Slightly more than 54% were male and 68% were urban residents. More than 90% of them had adequate information about informal payments. From the studied subjects’ perspective if the patients gave the payments willingly it was acceptable but if they were forced or obliged especially before the service has been provided it was unacceptable. Most of them (87%) did not know where they should refer and complain against the physicians demanding informal payments and just 17.8% of them were optimistic about suing effectiveness.
    Conclusion
    In spite of negative attitude of community towards the under the table payment and considering it as illegal, they did not tend to complain against physicians.
  • S. M. Moghimi, A.H. Rahbar, H. Eslami Page 89
    Introduction
    “Organizational Spirituality” is a new prospect opened in organizational behavior which attracts more followers each day. It seems that the Iranian forte is more than the global mean in the aspect of morality behaviorism in work place which excessively increase the responsibility of Iranian researchers in the inquisition of such a low-cost instrument. Of course one of the major problems in our country’s organizations is the low level of creativity and interest towards innovation.
    Methods
    In this research, we have inductively studied the effect of organizational spirituality on creativity and innovational morality; hence we have selected 108 employees from different careers and various level of acquisition in order to collect data. Thereafter the collected data is analyzed with the help of SPSS software.
    Conclusion
    At the end, the relation between organizational spirituality and creativity is confirmed with 99 percent confidence. Therefore, the excessive use of morality and spirituality is suggested and as it is proven in this article the devotion to religion {Islam} is the solution to satisfy the creativity needs and overcoming such problems of organizations.
  • Mr Sarmadi, A. Shalbaf Page 99
    Background
    The ever-increasing complexity of organizational functions and management processes have drawn the attention of managers, authorities and those who are in charge of organizations to organizational and professional ethics. Simply, the ethics means recognition of appropriate affairs from inappropriate ones and then performing appropriate deeds and quitting the inappropriate ones. Nowadays, professional ethics is considered as one of the fields of science management in organization. This issue is so significant that, in these days, most of the commercial and industrial institutions offer the necessary trainings of professional ethics to their students.
    Aim
    Responsibility of organizations towards the society and the public is more significant than giving services and the goods. Therefore, this paper aims to study and analyze the effective role of professional ethics in relation to one of the new styles of management, namely, total quality management.
    Method
    in this paper, from methodological point of view, according to the subject quality, the final goal is conducted only on the basis of research questions and there is no need for hypothesizing. So, according to the type and the structure of the paper, this study is considered documentary-analytical.
    Results
    The results obtained by the reference analysis show that in the organizations which are based on the total quality management, the attention to the customer is not considered instrumental, and the managers and staff take into great consideration their organizational aims as well as moral responsibilities, such as truthfulness and explicitness, keeping personal privacy, confidentiality and honesty, faithfulness and loyalty.The other results gained by reviewing studies of this paper indicate that there is direct relation between professional ethics and organizational responsibility and these two components are derived from epistemological and ontological viewpoint of this management theory. From epistemological and anthropological viewpoint of this theory, human resources are not just dependent on and limited to job utilities. Each element related to magnanimity of human in any way is considered an ethical value in organization.
    Conclusion
    Finally, total quality management is seeking fundamental changes in people’s mentality back from ancient thoughts to modern ones and from individual viewpoint to active ones.