فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • دکترتیمور محمدی *، هادی جوهری صفحات 1-8
    زمینه
    علیرغم اهمیت ریسک اعتباری در فعالیت بانک ها و موسسات مالی، به نظر می رسد حرکت منسجم و سازمان یافته ای برای ایجاد مدل های ریسک اعتباری به خصوص در اقتصاد ایران، صورت نگرفته است. همچنین ویژگی های اخلاقی مشتریان می تواند اثر قابل ملاحظه ای در بازپرداخت تعهدات شان و به عبارت دیگر کاهش ریسک اعتباری داشته باشد. بنابراین تدوین نظام جامع مدیریت ریسک اعتباری از جمله ضروریات نظام بانکی کشور به حساب می آید. رتبه بندی اعتباری مشتریان در بلندمدت باعث افزایش سودآوری؛ بهره وری بیشتر و پیشی گرفتن از رقبا می شود. برخورداری از یک مدل ریسک کارآمد و لحاظ نمودن ویژگی های اخلاقی مشتریان در مدل نه تنها تصمیم گیری در زمینه اعتبار و گرفتن وثیقه ها را تسهیل می نماید، بلکه افزون بر کاهش هزینه مبادله موجب خواهد شد که سیستم بانکی از الگوی کارآمدی در تخصیص سرمایه به بخش های مختلف اقتصادی برخوردار شود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر با ارائه تکنیک مدل های چندسطحی، به بررسی و شرح این روش برای طراحی مدل ریسک اعتباری مشتریان بانک ها و لحاظ نمودن ویژگی های اخلاقی مشتریان به عنوان متغیر توضیحی در مدل خواهیم پرداخت. در نتیجه در یک مدل رگرسیون لاجستیک و با رویکرد چندسطحی، لحاظ ویژگی های اخلاقی مشتریان به عنوان یک متغیر توضیحی در کنار سایر متغیرهای توضیحی (نظیر سابقه همکاری با بانک، درآمد، نسبت های مالی مشتریان حقوقی و...)، نقش مهمی را می تواند در بیان رفتار ریسک اعتباری ایفا نماید.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، مدل های چند سطحی، ویژگی های اخلاقی
  • علی کریمی خوزانی، غلامرضا غفاری، فاطمه عزیزآبادی فراهانی* صفحات 9-17
    زمینه
    توجه به اخلاق مداری پلیس موضوع جدیدی نیست که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته و یا سابقه ای نداشته باشد. این موضوع سال ها است که مورد توجه سازمان های پلیسی در سراسر دنیا و نیز پلیس در جمهوری اسلامی ایران است. در این بین یکی از چالش برانگیزترین ماموریت های پلیس از حیث توجه به مباحث اخلاقی، حفظ نظم در مدیریت و کنترل ازدحاماتی است که با هدف اعتراضی تشکیل شده است. به همین منظور، این مقاله مطالعه و بررسی چالش ها و راهکارهای اخلاقی پلیس در مدیریت اغتشاشات و ازدحامات اعتراض آمیز را مورد توجه قرار داده است.
    نتیجه گیری
    با بررسی چالش ها و ابهامات فلسفی-نظری، قانونی و مدیریتی-اجرایی مشخص شد یکی از راه های ترویج اخلاق در سازمان تدوین خط مش های اخلاقی است. بنابراین به منظور مواجه با این چالش ها در سازمان پلیس، مواردی پیشنهاد شده است که می تواند در طرح ریزی ها و برنامه ریزی های عملیاتی مورد توجه باشد و یا اینکه در قالب گزاره های اخلاقی در اسناد اخلاقی پلیس مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پلیس، اخلاق، اخلاق پلیسی، ازدحام، ازدحام اعتراض آمیز
  • تابنده صالحی * صفحات 18-26
    زمینه
    در سال های اخیر سازمان ها با تغییر پیوسته نقش حسابرسی داخلی مواجه بوده اند. وظیفه حسابرسی داخلی از فعالیتی نظارتی، به ارزیابی کیفیت و کفایت کنترل های داخلی، کمک به مدیریت ریسک واحد تجاری، ایفای نقش مشاوره ای و درنهایت بهبود حاکمیت شرکتی اثربخش تبدیل شده است و همواره این تغییر نقش با حمایت های همه جانبه سازمان ها، ذینفعان، و نهادهای قانون گذار همراه بوده است. پژوهش حاضر رابطه مکانیسم های حاکمیت شرکتی و تجربه را با تصمیم گیری اخلاقی حسابرسان داخلی نشان می دهد.
    روش
    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه شامل افراد فعال در کار حسابرسی داخلی هست. از میان جامعه169 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بوده است. پنج سناریو در شرایط سخت مطرح شده است و هر سناریو شامل دو سوال می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش رگرسیون لجستیک مولتی نومینال و آنالیز واریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد حسابرسان داخلی، نسبت به مسائل اخلاقی حساس هستند، و سایر مکانیزم های اساسی حاکمیت شرکتی با توانایی واکنش اخلاقی حسابرس داخلی در مواجهه با شرایط سخت رابطه دارند . همچنین حسابرسان داخلی مجرب تر مواضع اخلاقی بیشتری به نسبت حسابرسان کم تجربه تر اتخاذ می کنند.
    نتیجه گیری
    بنابراین به شرکت ها توصیه می شود با آموزش و تدارک مکانیزم های حمایتی، حسابرسان داخلی را برای رویارویی با شرایط سخت آماده کنند. همچنین سازمان های حاکم بر حرفه حسابرسی باید توجه بیشتری در مورد جنبه های اخلاقی حسابرسی داخلی داشته باشند.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، حسابرسان داخلی، تجربه، تصمیمگیری اخلاقی
  • رحمت الله مرزوقی، قاسم سلیمی *، فرهاد همراهی صفحات 27-37
    زمینه
    ارتباط بین فضیلت، عملکرد فردی و سازمانی بخش قابل توجهی از مطالعات مثبت گرای سازمانی را در بر می گیرد. هدف پژوهش کنونی، بررسی رابطه بین فضیلت سازمانی و اعتمادسازمانی در یک سازمان دولتی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی همبستگی، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان یک سازمان دولتی اخلاق محور بوده که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 127 نفر انتخاب و در نهایت 125 پرسشنامه تحلیل شده است. ابزار پژوهش شامل مقیاس فضیلت سازمانی و اعتماد سازمانی بود، که پس از محاسبه روایی و پایایی آنها، مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل داده ها بوسیه آزمون تی تک نمونه ای، هبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری انجام گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میانگین ابعاد اعتمادسازمانی در سازمان مورد مطالعه به جز در بعد درستکاری، بالاتر از حد کفایت قابل قبول می باشد، سازمان مورد مطالعه سازمانی فضیلت گرا نبوده است، بین ابعاد اعتمادسازمانی با فضیلت سازمانی، به جز در بعد (همبستگی با بخشش )، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    سرانجام فضیلت سازمانی پیش بینی کننده مثبت و معنادار اعتمادسازمانی می باشد. یافته های این پژوهش می تواند در حرکت سازمان ها به سمت فضیلت گرایی نقش ایفا نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق، اعتماد سازمانی، فضیلت سازمانی
  • حامد خراسانی طرقی، فریبرز رحیم نیا *، غلامرضا ملک زاده، سعید مرتضوی صفحات 38-47
    زمینه
    یکی از رویکرد های نوین در حوزه رفتار های غیراخلاقی بحث رهبری مخرب است. این رهبران رفتارهایی از خود بروز می دهند که سلامت سازمان یا افراد را بر هم می زند. هدف پژوهش حاضر کشف مولفه های رفتار مخرب رهبران در ادارات ورزش و جوانان استان خراسان شمالی است.
    روش
    مطالعه حاضر، پژوهشی کیفی است که با استفاده از استراتژی پدیدارشناسی انجام شد. جامعه پژوهش حاضر مجموعه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان خراسان شمالی با حداقل 10 سال سابقه کار بودند. نمونه مورد مطالعه، 16 نفر از این افراد بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تحلیل داده ها با روش کلایزی صورت گرفت.
    یافته ها
    پس از جمع آوری داده ها، جملات کلیدی مصاحبه ها استخراج شدند و 34 مولفه متفاوت کشف شد. مولفه های به دست آمده در قالب نه بعد رفتار های ناشایست، عدم صداقت، کنترل بیش از حد، رفتار های سیاسی نامطلوب، خودشیفتگی، نداشتن تخصص و مهارت، بی هدفی و بی برنامگی، سوءاستفاده از منابع سازمانی و ضعف در انگیزش بخشی طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که برمبنای تجربه کاری کارمندان ادارات ورزش و جوانان استان خراسان شمالی، مدیران این حوزه، رفتار های مخرب گوناگونی دارند.
    کلیدواژگان: رفتار غیراخلاقی، رهبری مخرب، رفتار انحرافی، رفتار مخرب رهبران، پدیدارشناسی
  • الهه عامل ریاضت کش، سعید خیاط مقدم *، حمید رضایی فر صفحات 48-55
    زمینه
    سازمان های موفق امروزی، سازمان هایی هستند که دانش جدید را خلق و یا کسب کرده و آن را به شیوه های کاربردی برای بهبود فعالیت هایشان بدل کرده اند و این مهم از طریق رعایت اصول اخلاق حرفه ای همچون مفاهیم حفظ حریم خصوصی، آزادی های اساسی، مسوولیت اخلاقی، نگرش ارزشی و مسئولانه، احساس همکاری و مالکیت و رازداری منجر می شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی مدیریت دانش از طریق اخلاق حرفه ای انجام گردید.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد بودند که از بین آنها با استفاده از فرمول کوکران 269 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل: پرسشنامه های اخلاق حرفه ای (16 سوال) و مدیریت دانش (16 سوال) بودند. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که اخلاق حرفه ای به طور مثبت و معنادار مدیریت دانش را پیشبینی می کند (r=0. 73) و همچنین نتایج به طور اخص نشان دهنده این است که بین ابعاد اخلاق حرفه ای (نگرش ارزشی، دیدگاه مسوولانه، احساس همکاری و مالکیت و رازداری) و ابعاد مدیریت دانش (کسب دانش، ذخیره دانش، توسعه دانش و به کارگیری دانش) رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که اگر کارکنان دانشگاه از روحیه مسوولیت پذیری، حفظ مالکیت معنوی دانش به اشتراک گذاشته شده، حس همکاری در تسهیم اطلاعات و نگرش ارزشی به استقرار مدیریت دانش برخوردار باشند، می توانند با رعایت اصول اخلاقی و مدیریت دارایی های دانشی سازمان منجر به تحقق اهداف و رسالت دانشگاه شوند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دانش، مدیریت دانش
  • محمد مهدی علیرحیمی *، امیرحسین امیرخانی، رضا رسولی، غلامرضا طالقانی صفحات 56-64
    زمینه
    رهبری اخلاقی و اخلاق سازمانی ، تاثیر چشم گیری بر روی فعالیت ها و عملکرد فردی و گروهی و نتایج سازمان دارد. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل نقش رهبری اخلاقی و اخلاق سازمانی در کاهش ترک خدمت سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی تعهد سازمانی و اعتماد انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی می باشد. حجم جامعه آماری 4000 نفر از کارکنان شرکت پایانه های نفتی ایران بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران(5/0 = d و 5/0 = p) با توجه به جامعه آماری، 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش مدلیابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم افزار SmartPLS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی و اخلاق سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی تعهد سازمانی و اعتماد ارتباط منفی و معناداری با ترک خدمت سازمانی دارند.
    نتیجه گیری
    مدیران شرکت های نفتی با بکارگیری سبک رهبری اخلاقی و بروز رفتارهایی همچون عمل گرایی و توسعه روابط بین فردی و همچنین بهبود اخلاق سازمانی می توانند اطمینان، صداقت، صراحت، تمایلات همکاری جویانه و رفتار مبتنی بر اعتماد کردن و تعهد سازمانی را در کارکنان افزایش داده که ارتقای آنها منجر به کاهش ترک خدمت سازمانی خواهد گردید.
    کلیدواژگان: ترک خدمت، رهبری اخلاقی، اخلاق سازمانی، تعهد سازمانی، اعتماد
  • هوشنگ تقی زاده *، رحیمه زیرکی ساز صفحات 65-73
    در جهان امروز تغییر سریع است و سازگاری بخش مهمی از موفقیت در عصر حاضر شمرده می شود. هسته اصلی سازگاری، نوآوری، تفکر سیستمی، یادگیری سازمانی، بینش مشترک، مشتری گرایی و ایجاد تغییر است. سازگاری سازمانی عامل بقای سازمان است که در این میان نقش رهبری معنوی بسیار برجسته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رهبری معنوی در پرتو باورهای اخلاقی بر سازگاری است.
    روش
    این تحقیق از لحاظ روش تحقیق توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن شامل 541 نفر از کارکنان شعب بانک مسکن استان آذربایجان شرقی می باشد. حجم نمونه303 نفر از کارکنان بوده که با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه های محدود تعیین شده است. روش نمونه گیری نیز تصادفی ساده می باشد. برای عملیاتی کردن متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های رهبری معنوی، سازگاری سازمانی و باورهای اخلاقی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر در قالب مدل معادلات ساختاری بهره گیری شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که رهبری معنوی بر سازگاری سازمانی و باورهای اخلاقی کارکنان تاثیر مثبتی دارد. همچنین رهبری معنوی براساس باورهای اخلاقی کارکنان بر سازگاری تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرپذیری سازگاری از رهبری معنوی می توان با تقویت معنویت در محیط کار و مولفه های رهبری معنوی در مدیران، ظرفیت سازگاری سازمان را تقویت نمود. در این راستا پیشنهاداتی در جهت تقویت ظرفیت سازگاری سازمان داده شده است.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، ظرفیت سازگاری، باورهای اخلاقی
  • فاطمه انصاری، پریوش نوربخش *، حسین سپاسی صفحات 74-81
    زمینه
    امروزه اهمیت توجه به منابع انسانی به منظور رشد و ترقی سازمان های ورزشی به عنوان یک اولویت اساسی در راس تصمیم گیری ها و فعالیت مدیران سازمان های ورزشی قرار گرفته است. هدف از انجام تحقیق بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری با جو کاری اخلاقی مربیان زن و مرد انجمن پیلاتس بود.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را مربیان انجمن پیلاتس ایران در شهر تهران تشکیل داد (N=147) نمونه آماری این تحقیق را 130 نفر از مربیان که به روش تصادفی انتخاب شدند تشکیل داد. از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری و جوکاری اخلاقی برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی مانند ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی کاری با جو کاری اخلاقی مربیان ارتباط مثبت و معنی داری دارد و جو کاری اخلاقی، کیفیت زندگی کاری مربیان را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که با افزایش جو کاری اخلاقی، کیفیت زندگی کاری مربیان افزایش می یابد. لذا پیشنهاد می شود که مدیران، الگوهای اخلاقی را در کار ارتقا دهند و انتظارات سازمان را به مربیان منتقل کنند، زیرا با این عمل هنجارهای نقض ناپذیر سازمان شکل می گیرد و سبب افزایش کیفیت زندگی کاری مربیان می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، کیفیت زندگی، جو کاری
  • حسن قلاوندی * صفحات 82-90
    زمینه
    بررسی رابطه بین رهبری اخلاقی و رفتارهای کارکنان از حیطه های پژوهشی مهمی به شمار می رود، زیرا سازمان های آموزشی با ایجاد یک برنامه رهبری اخلاقی می توانند اخلاقیات را در محیط کار رهبری کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری اخلاقی و فرسودگی شغلی با رضایت از زندگی انجام گردید.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل 650 نفر دبیران زن دبیرستان های ناحیه یک شهرستان ارومیه بودند که 159 نفر آنها از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جمع آوری و به وسیله نرم افزار آماری LISRE تحت روش های تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد رهبری اخلاقی بر فرسودگی شغلی تاثیر دارد، و منفی بودن ضریب مسیر نشان می دهد که با افزایش رهبری اخلاقی می توان کاهش فرسودگی شغلی را پیش بینی کرد. همچنین فرسودگی شغلی نیز بر رضایت از زندگی تاثیر دارد. به این صورت که با کاهش میزان فرسودگی شغلی در سازمان می توان افزایش میزان رضایت از زندگی را پیش بینی کرد. و در نهایت رهبری بر رضایت از زندگی اثر مثبتی دارد. یعنی با افزایش میزان رهبری اخلاقی می توان افزایش میزان رضایت از زندگی را نیز پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج آماری، کلیه فرضیات تحقیق تایید و این نتیجه حاصل گردید که بین متغیرهای رهبری اخلاقی و فرسودگی شغلی با رضایت از زندگی رابطه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، رهبری اخلاقی، فرسودگی شغلی
  • بهنام کرمشاهی *، زینب اعظمی صفحات 91-99
    زمینه
    اکثر تحقیقات انجام شده در زمینه فرار مالیاتی جنبه تامین مالی عمومی و اقتصادی آن را مورد بررسی قرار داده اند و از نقطه نظر اخلاقی و فلسفی کمتر به این موضوع پرداخته شده است. ازاین رو در این پژوهش رابطه اخلاق فردی و اجتناب از پرداخت مالیات مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر کاربردی از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته های علوم اداری شهر کرمان می باشد. حجم نمونه تعیین شده به منظور بررسی فرضیه های پژوهش 520 نفر می باشد که به صورت تصادفی از جامعه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه استاندارد می باشد و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از میانگین نمرات داده شده و مقایسه میانگین ها استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش حاضر، چنانچه افراد دولت را در تخصیص منابع دریافتی و مالیات های وصول شده ناکارآ تشخیص دهند، اجتناب از پرداخت مالیات را اخلاقی تر دانسته و دولت را حائز شرایط اخذ مالیات از خود نمی دانند. یافته ها همچنین حاکی از این است که دانشجویان رشته حسابداری در مقایسه با دانشجویان رشته اقتصاد و مدیریت بازرگانی کمتر به اجتناب از پرداخت مالیات تمایل دارند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش حاضر، می توان نتیجه گیری کرد که اگر دولت به مردم اطمینان دهد که منابع مالیاتی گردآوری شده در راستای خدمت رسانی بیشتر به آنها و سایر بخش های مولد اقتصاد پرداخت می شود، مودیان مالیاتی فرار از پرداخت مالیات را رفتاری به دور از ارزش های اخلاقی خواهند دانست.
    کلیدواژگان: اخلاق فردی، اجتناب از پرداخت مالیات، فساد سیاستمداران، انگیزه های شخصی
  • حسین رحیمی کلور، امین گل زرد *، هدی غفاری مجلج صفحات 100-107
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه وجدان کاری بر مسوولیت اجتماعی با میانجیگری اخلاق حرفه ای در بین کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده است.
    روش
    روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی به تعداد 380 نفر می باشد که 190 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد وجدان کاری، مسئولیت اجتماعی و اخلاق حرفه ای استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که وجدان کاری بر اخلاق حرفه ای اثر مستقیم دارند. همچنین بین اخلاق حرفه ای و مسوولیت اجتماعی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد و هرچه اخلاق حرفه ای بالا می رود، مسوولیت اجتماعی بالا می رود که این به آن معنی است که بین اخلاق حرفه ای و مسوولیت اجتماعی رابطه خطی مستقیم وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مثبت و معنی دار بین اخلاق حرفه ای و مسوولیت اجتماعی به نظر می رسد که دانشگاه ها و مدیران آن بایستی توجه خاصی به این متغیرها داشته باشند، پیشنهاد می شود که آنها با رعایت کردن و مبنا قراردادن استانداردها و اصول اخلاق حرفه ای در سازمان شان در جهت ارتقای مسوولیت اجتماعی، بربیابند.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، مسوولیت اجتماعی، اخلاق حرفه ای
  • آرزو عرفان، دکترمحمد علی نادی *، رضا ابراهیم زاده صفحات 108-115
    زمینه
    اخلاق، سازه ای مهم در تجاری سازی دانش است که پرداختن به آن از ضرورت های نظام آموزش عالی در کشورمحسوب می شود. براین اساس هدف پژوهش حاضر تحلیل مولفه های تجاری سازی اخلاقی دانش در آموزش عالی می باشد.
    روش
    روش انجام پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی قرار دارد که با روش تحلیل مضمون بر مبنای رویکرد استقرایی انجام شد. در این پژوهش نمونه گیری براساس شناسایی مولفه های تجاری سازی دانش 60 مقاله فارسی و انگلیسی که همگی به طور مستقیم به تجاری سازی دانش در آموزش عالی پرداخته و از سال 2006 تاکنون در مجلات معتبر علمی و پژوهشی به چاپ رسیده است مورد استفاده قرار گرفت که برای شناسایی مولفه ها از نرم افزار Nvivo استفاده شده است. در بخش روایی و پایای نیز برای پایایی مضامین استخراج شده از روش هولستی و برای روایی از روایی توصیفی و تفسیری استفاده شده است.
    یافته ها
    با مرور ادبیات تحقیق و نظرخواهی از اساتید متخصص 54 عامل موثر شناسایی شده است. سپس این عوامل در 3 بعد اصلی طبقه بندی گردید. در گام بعد روابط بین ابعاد و شاخص های اخلاقی تجاری سازی دانش تعیین و به صورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است. که براین اساس سه مضمون فراگیر مولفه های اخلاقی تجاری سازی دانش در آموزش عالی عبارت است از: زیرساخت ها و برنامه ریزی با 2 مضمون سازمان دهنده عدالت و مسئولیت پذیری و مضمون فراگیر آموزش با 2 مضمون سازمان دهنده فرایند یاددهی - یادگیری و فرهنگ سازی و مضمون فراگیر حمایت که شامل 2 مضمون سازمان دهنده حمایت مالی و حمایت اجتماعی می باشد.
    نتیجه گیری
    مضامین فراگیر و سازمان دهنده مولفه های اخلاقی تجاری سازی دانش در آموزش عالی که در پژوهش حاضر ارائه شد می تواند به عنوان الگویی مناسب برای سیاست گذاری و تدوین برنامه تبدیل علم به ثروت و کاربست آن در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، تجاری سازی دانش، آموزش عالی
  • روح الله خسروی نژاد *، مژگان بهرامی، مسعود براتی صفحات 116-126
    زمینه
    بانک ها برای تقویت قدرت رقابتی خود، از طریق بازاریابی رابطه ای به دنبال افزایش ارزش ویژه برند خود می باشند. رعایت رفتار اخلاقی نقش اصلی در حفظ، توسعه و بهبود کیفیت رابطه بین مشتری و سازمان و افزایش ارزش ویژه برند سازمان دارد. هدف اصلی این مطالعه تحلیل رابطه بین بازاریابی رابطه ای و ارزش ویژه برند بانک با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر اخلاق کسب و کار می باشد.
    روش
    روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل مشتریان ویژه شعبات بانک سپه شهر اصفهان و نمونه آماری متشکل از190 نفر می باشد. ابتدا تعدادی شعبه از هر منطقه جغرافیایی با استفاده از روش نمونه برداری خوشه ایانتخاب شد، سپس برای انتخاب مشتریان شعب نیز از روش در دسترس استفاده و پرسشنامه ها در میان آنها توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و PLSو روش معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد سه مرحله ای حداقل مربعات جزئی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که همه ابعاد بازاریابی رابطه ای به جز پیوند با ارزش ویژه برند بانک رابطه معناداری دارند. همچنین اخلاق کسب و کار رابطه بین ارزش های مشترک و ارزش ویژه برند بانک را تعدیل می کند ولی نقش تعدیل گر بر رابطه دیگر ابعاد بازاریابی رابطه ای و ارزش ویژه برند ندارد.
    نتیجه گیری
    صفات اخلاقی برای هر کسب وکاری ضروری به نظر می رسد ولی نتوانسته است خدشه ای به رابطه بین بازاریابی رابطه ای و ارزش ویژه برند بانک وارد سازد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، بازاریابی رابطه ای، صفات اخلاقی کسب و کار
  • بهبود یاری قلی * صفحات 127-134
    زمینه
    اخلاق در پژوهش الزاماتی برای کاربرد عملی اخلاق در تحقیقات علمی دارد و تمام تحقیقات علمی ممکن است در معرض چالش های اخلاقی قرار بگیرند. این تحقیق کیفی با هدف آسیب شناسی اخلاق پژوهش در دانشگاه ها صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل اعضای هیات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان هستند. 13 نفر از اعضای هیات علمی به روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به سطح اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق بوده و داده های حاصل از آنها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل و مقوله بندی شده اند.
    یافته ها
    پس از پالایش داده ها سه مضمون اصلی و 14زیرمضمون استخراج گردید که مضامین اصلی عبارتند از: معضلات و آسیب های اخلاق پژوهش در دانشگاه ها، دلایل بروز معضلات موجود در حیطه اخلاق پژوهش دانشگاهی و راهکارهای بهبود وضعیت اخلاق پژوهش دانشگاهی.
    نتیجه گیری
    در حوزه اخلاق پژوهش دانشگاهی هم ضعف ساختاری وجود دارد و هم ضعف فرهنگی. ضعف ساختاری از آن جهت که سیستم دانشگاهی برای اعضای هیات علمی بستری فراهم کرده است که برای بقا و ترفیع در این سیستم چاره ای جز انجام پژوهش و مقاله نویسی نداشته باشد و از سوی دیگر شاخص های اخلاق حرفه ای و اخلاق پژوهش نیز به درستی برای آنها تبیین نمی شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اخلاق پژوهش، پدیدارشناسی، اخلاق پژوهش
  • ذبیح الله بهرامی *، علیرضا بوستانی پور، معصومه بوستانی پور صفحات 135-144
    زمینه
    گرایش به هنجار های اخلاقی به ویژه در دانشجویان نشان گر هدف و نیت افراد در عمل به اصول اخلاقی است که نتیجه و شیوه رفتاری را نیز مشخص می کند، لذا پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی نظریه های مکاتب اخلاقی به میزان گرایش دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان لرستان به نظریه های اخلاقی وظیفه گرایی، عاطفه گرایی، دینی (نظریه امر الهی)، فضیلت گرایی و منفعت گرایی بپردازد.
    روش
    روش تحقیق به صورت توصیفی و از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان لرستان می باشد که برابر با 30000 دانشجو بودند. حجم نمونه مناسب، با استفاده از روش نمونه گیری کوکران، برابر 400 نفر بودند که به شیوه داوطلبانه و در دسترس از بین واحد های دانشگاهی دانشگاه آزاد استان لرستان انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه محقق ساخته ای برای ارزیابی گرایش های اخلاقی مذکور بود. داده های حاصل با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS v. 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که، میزان گرایش به هنجار های اخلاقی در جوانان، به ترتیب عبارت اند از: هنجار های دینی (با میانگین 82/33)، هنجار های اخلاقی منفعت گرایی (با میانگین 64/31)، هنجار های اخلاقی فضیلت گرا (با میانگین 21/29)، هنجار های عاطفه گرا (با میانگین 36/24) و در نهایت هنجار های اخلاقی وظیفه گرا (با میانگین 24/16).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل بیانگر گرایش بسیار زیاد به هنجار های اخلاقی است. فطرت خداجوی و اخلاق پسند انسانی، نشان دهنده آن است که افراد در دوره سنی نوجوانی و جوانی، که در روانشناسی معادل هویت یابی محسوب می شود، به سمت موضوعات اخلاقی و رعایت اخلاقیات در گرایش های مختلف سوق پیدا کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق، وظیفه گرایی، فضیلت گرایی، اخلاق دینی
  • فرشیده فرزین، بهاره بنی طالبی دهکردی *، محمود بخشی نژاد صفحات 145-153
    زمینه
    برنامه آموزش حسابداری به طورسنتی برروی آموزش محاسبات عملکرد و تئوری های حسابداری تمرکز دارد و نقش اخلاق در این برنامه دیده نشده است. هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین سازه های فردی و اجتماعی و ضرورت آموزش اخلاق حرفه ای به دانش آموزان و دانشجویان رشته حسابداری است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع پس رویدادی و جامعه آماری، 274 نفر از دبیران هنرستان ها و اعضای هیات علمی دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری است که در 62 مرکز آموزشی و دانشگاهی، دروس رشته حسابداری را تدریس می نمایند، حجم نمونه براساس روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران 160 نفر است .جهت جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه و جهت توصیف داده ها از میانگین، آزمون یومن ویتنی و آزمون کروسکال والیس استفاده شده است.
    یافته ها
    بین سازه اجتماعی سطح تحصیلات و مقطع تدریس دبیران و استادان و ضرورت آموزش اصول اخلاق حرفه ای حسابداری ارتباطی وجود ندارد، اما سازه های فردی جنسیت دبیران و استادان با ضرورت آموزش اصول اخلاق حرفه ای حسابداری ارتباط دارند. همچنین در بین دبیران آموزشکده ها و هنرستان ها دو سازه فردی سن و تجربه با ضرورت آموزش اصول اخلاق حرفه ای حسابداری ارتباط دارد. اما در بین اعضای هیات علمی دانشگاه ها این ارتباط مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مسئولیت نظام آموزشی در قبال تربیت حسابداران آشنا با مباحث اخلاق حرفه ای از طریق پرداختن به مباحث اخلاقی در دروس هنرستان ها و دانشگاه ها ایفاء و منجر به تربیت حسابداران پایبند به اصول اخلاقی حرفه می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ویژگی های جمعیت شناختی، حسابداری
  • محمد موسوی * صفحات 154-163
    زمینه
    رفتار شهروندی سازمانی رفتاری اخلاقی است که تحولی در حوزه رفتار سازمانی ایجاد نموده است، این مفهوم باعث ایجاد سازمان های نوآور، منعطف و بهره ور می شود. لذا هدف پژوهش حاضر طراحی مدل اخلاقی رفتار شهروندی سازمانی در سازمان آموزش و پرورش است.
    روش
    روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کارکنان اداره آموزش و پرورش که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به کار بوده و برابر با 420 نفر است. حجم نمونه براساس جدول مورگان برابر با 203 نفر بوده که به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش براساس مطالعات کتابخانه ای و جمع بندی نظرات اساتید خبره تهیه گردید. روایی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی تایید شد. روش آماری استفاده شده در این پژوهش، مدل معادلات ساختاری بوده که شامل تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر است.
    یافته ها
    نتایج استخراج شده از این پژوهش حاکی از آن است که کلیه عوامل اخلاقی در این مدل تلفیقی (عوامل هوش اخلاقی، هوش عاطفی، اعتماد آفرینی سازمانی) با رفتار شهروندی سازمانی، رابطه ای مستقیم دارند. در نهایت هر چه عامل اخلاقی تعهد سازمانی قوی تر باشد، اثر مسئولیت پذیری بر اعتماد آفرینی سازمانی بیشتر است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد، کلیه اجزای مدل و روابط بین آن معنادار بوده و همبستگی مطلوبی بین متغیرها وجود دارد. بالاترین میزان همبستگی بین گذشت و اعتماد آفرینی سازمانی و کمترین همبستگی بین خود آگاهی و اعتماد آفرینی سازمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار شهروندی سازمانی، مدل اخلاقی
  • آذر میدخت محمدی *، امید شکری، مژگان سپاه منصور صفحات 164-176
    زمینه
    به طورکلی مطالعات انجام شده در قلمرو فریبکاری تحصیلی بر درک عوامل فردی و بافتاری اثرگذار بر این پدیده رایج مبتنی هستند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف آزمون نقش واسطه ای ارزیابی های شناختی در رابطه رگه های شخصیتی و فریبکاری تحصیلی- به مثابه یک رفتار تحصیلی غیراخلاقی- در دانشجویان انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر توصیفی - همبستگی است، که از جامعه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی، 300 دانشجو (142 پسر و 158 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به فهرست پنج عامل بزرگ، نسخه تجدید نظر شده مقیاس ارزیابی استرس و مقیاس فریبکاری تحصیلی پاسخ دادند. برای آزمون مدل مفروض از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه روان آزرده گرایی با فریبکاری تحصیلی مثبت و معنادار؛ رابطه پذیرش با فریبکاری تحصیلی منفی و غیرمعنادار؛ رابطه سازگاری و وظیفه شناسی با فریبکاری تحصیلی منفی و معنادار و رابطه برون گرایی با فریبکاری تحصیلی منفی و غیرمعنادار بود. همچنین، رابطه ارزیابی مبتنی بر تهدید با فریبکاری تحصیلی مثبت معنادار و رابطه ارزیابی چالشی با فریبکاری تحصیلی منفی و غیرمعنادار بود. نتایج نشان داد که مدل مفروض واسطه مندی نسبی ارزیابی مبتنی بر تهدید در رابطه رگه های شخصیتی و فریبکاری تحصیلی برازش قابل قبولی با داده ها داشت.
    نتیجه گیری
    از یک سوی، نتایج پژوهش حاضر از نقش تعیین کننده رگه های شخصیتی در پیش بینی فریبکاری تحصیلی دانشجویان حمایت می کند و از دیگر سوی، این نتایج نشان می دهد که بخشی از واریانس مشترک بین دوایر مفهومی رگه های شخصیتی و فریبکاری تحصیلی، نتیجه الگوی تغییرپذیری در مقادیر متغیر ارزیابی های شناختی است.
    کلیدواژگان: پنج رگه بزرگ شخصیت، فرایندهای ارزیابی شناختی، فریبکاری تحصیلی، رفتارهای تحصیلی غیراخلاقی
  • محسن عموشاهی، فریبا کریمی * صفحات 177-181
    زمینه
    رهبری اخلاقی از جمله بحث هایی است که از اواخر قرن بیستم وارد حوزه مدیریت و رهبری شده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه رهبری اخلاقی با عملکرد شغلی دبیران بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دبیران دوره دوم متوسطه شهر اصفهان به تعداد 2721 نفر بود، که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران تعداد 338 نفر از آنها با استفاده از روش تصادفی مرحله ای به عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های استاندارد و پژوهشگر ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و در سطح آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون) صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین رهبری اخلاقی و ابعاد آن (مردم مداری، اشتراک قدرت و توجه به ثبات، هدایت اخلاقی، وضوح نقش، وجدان کاری) رابطه معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین رهبری اخلاقی و برخی از مولفه های آن با عملکرد شغلی رابطه مستقیم وجود دارد. رهبری اخلاقی سرپرست با کارایی و عملکرد کارکنانی که سرپرستی می کند وابستگی مستقیم و بالایی دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، رهبری اخلاقی، عملکرد شغلی
|
  • T. Mohammadi *, H. Johari Pages 1-8
    Background
    Despite the significance of credit risk within the activities of banks and financial institutes, it does not seem that any systematic and organized movement is underway towards creating specific credit risk models in Iranian economy. Meanwhile the ethical characteristics of customers can impose a significant effect on repayment of their liabilities; hence reducing the credit risk. Therefore, it is necessary to develop a comprehensive system of credit risk management for the banking system within the country. Rating the customers would enhance the profitability, increasing productivity and higher competitive advantage at long term. Having an efficient risk model and inclusion of customer ethical characteristics not only would facilitate decision making process regarding credits and accepting securities, but further reduces the costs of interactions and allows the banking system to benefit from an efficient pattern when allocating resources to various economic sectors.
    Conclusion
    The present paper uses the multi-level model techniques to analyze and explain this method of designing credit risk model for bank customers while considering customer ethical characteristics as a descriptive variable. As a result, a Logistic Regression Model with Multi-level approach can benefit from inclusion of customer's ethical characteristics as a descriptive variable along with other descriptive variables (such as the record of cooperation with the bank, revenues and financial ratios for corporate customers, etc.) which plays an important role in describing credit risk behaviors.
    Keywords: Credit Risk, Multi, level Models, Ethical
  • A. Karimi, Gh. Ghafari, F. Azizabadi Farahani * Pages 9-17
    Background
    Attention to the ethics by police forces is not a new subject. There has always been attention to ethics in police centers throughout the world, as well as Iran's police. Meanwhile, one of the challenging objectives of the police, in viewpoint of ethics, is maintaining order at demonstration and street protests. For this reason, ethical challenges and strategies in managing such situations have been considered in this article.
    Conclusion
    Regarding to the philosophical-theoretical, legal and managerial-executive challenges and ambiguities and also finding the solutions for facing with such challenges, some strategies have been proposed that can be considered in operational planning or used as ethical proposition in ethical policing documents.
    Keywords: Police, Ethics, Ethical Policing, Demonstration, Street Protest
  • T. Salehi * Pages 18-26
    Background
    In recent years the organizations are faced with constantly changing role of internal audit. The internal audit function of supervisory activity has become to assess the quality and adequacy of internal controls, contribute to risk management of enterprises, playing advisory role and improving effective corporate governance. Changing roles has been always associated with the support of organizations, stakeholders, and legislative bodies. Current study shows relationship between mechanisms of corporate governance and experience with ethical decision-making of internal audit.
    Method
    The research method is descriptive-correlation. The population consists of active members in the internal audit. Among the population were selected 169 people using simple random sampling. The research instrument was the researcher made questionnaire. Five scenarios have been raised and each scenario consists of two questions in difficult conditions. Data were analyzed by Multiple Nominal Logistic Regression and Analysis of Variance.
    Results
    The results showed that internal auditors are sensitive to ethical issue, and other corporate governance mechanisms related with ability of moral reaction of internal auditors in the face of difficult circumstances. As well as more experienced internal auditors adopt more ethical stance than less experienced internal auditors.
    Conclusion
    The companies are advised to education and the provision of support mechanisms, for internal auditors prepare to face difficult conditions. Also, the organization ruling of the audit profession should have more attention on the ethical aspects of internal audit.
    Keywords: Corporate governance, Internal audit, Experience, Ethical decision, making
  • R. Marzoughi, Gh. Salimi *, F. Hamrahi Pages 27-37
    Background
    Positive links between virtues and individual and organizational performance have received an increasing amount of support in the positive organizational studies literature. The aim of this study was to explain the role of organizational virtuousness and organizational trust in a public organization.
    Method
    Currents study is a correlation research. The statistical population of the study was included 200 personnel of technical and professional organization. By simple random sampling, 127 participates were selected, and finally125 questionnaires were completed. The data were collected through two questionnaires; organizational virtuousness and organizational trust. After calculating of instrument validity and reliability and distribution of them, data were analyzed by one sample T test, Pearson correlation and structural equation model (SEM).
    Results
    The results indicate that the value of organizational trust and its dimensions -just integrity- were higher than acceptable adequacy level but were lower than desired level. Also, in viewpoint of employees, the organization wasnt a virtuousness organization. The result also showed that there is a positive and significant relationship between organizational virtuousness and organizational trust.
    Conclusion
    Finally, based on the structural equation model, the finding showed that organizational virtuousness directly was significant positive anticipant of the organizational trust. It plays an important role on organizational trust.
    Keywords: Ethics, Organizational trust, Organizational virtuousness
  • H. Khorasani, F. Rahim Nia *, Gh. Malekzade, S. Mortazavi Pages 38-47
    Background
    One of the new approaches in unethical behavior studies is destructive leadership issue. These leaders exhibit behaviors that undermine the health of the organization or individuals. The purpose of this study was to explore the components of destructive behavior of leaders in sport and youth organizations of northern khorasan province.
    Method
    This research was conducted with qualitative approach through phenomenological strategy. Population was all of the employees of Sport and youth organizations in Northern Khorasan with at least Ten years of work experience. Sample group includes 16 employees. The research tool was semi-structured interview. Data were analyzed by Claizi
    Method

    Results
    After collecting data, key sentences were extracted and 34 different components were discovered. The components were classified into nine dimensions: ineffective behaviors, lack of truth, excessive control, undesirable political behaviors, narcissism, lack of expertise and skill, lack of targeting and planning, abuse of organizational resources and inability to motivate subordinates.
    Conclusions
    The research results show that based on the experience of the employees of the sports and youth departments of the northern khorasan province, the managers of this scope have shown a variety of destructive behaviors.
    Keywords: Unethical Behavior, Destructive Leadership, Deviant Behavior, Destructive Behavior of Leaders, Phenomenology
  • E. Amel Riazatkesh, S. Khayat Moghadam *, H. Rezaei Far Pages 48-55
    Background
    The successful organizations are those that create or acquire new knowledge or convert it to practical ways to improve their activities and this will be achieved via professional ethics as well as through maintaining privacy sphere implications, fundamental freedoms, moral responsibility, value and responsive attitude, sense of cooperation and ownership and confidentiality. Therefore, the present study aims to evaluate the impact of professional ethics on knowledge management.
    Method
    This research is a descriptive-correlation research. Population of the study includes all staffs of Islamic Azad university of Mashhad. Sample group includes 269 employees were selected randomly. The research instruments included professional ethics questionnaire (16 items) and knowledge management questionnaire (16 items). Data were analyzed using structural equation modeling and LISREL software.
    Results
    The results showed that professional ethics has a significant positive impact on knowledge management (r = 0.73) and results in particular showed that there is a positive and significant relationship between professional ethics (value attitude, a responsive attitude, a sense of partnership and ownership and confidentiality) and dimensions of knowledge management (knowledge acquisition, knowledge storage, knowledge development and knowledge application)
    Conclusion
    If employees have morale of accountability, protection of intellectual property of shared knowledge, sense of cooperation in information sharing and have value attitude toward establishing knowledge management, they can achieve the university goals and mission, while complying the principles of ethics and knowledge assets management.
    Keywords: Professional ethics, Knowledge, Knowledge management
  • M.M. Alirahimi *, A.H. Amirkhani, R. Rasouli, Gh. Taleghani Pages 56-64
    Background
    Ethical leadership and organizational ethics have a significant effect on the individual and group activities, performance and organizational results. This study considers the effect of ethical leadership and organizational ethics on the reduction of organizational turnover by considering the mediating role of organizational commitment and trust.
    Method
    This study is descriptive - survey research. Statistical population includes all 4000 employees of Iranian oil terminals company (IOTC). Using Cochran formula (d = 0.5, p= 0.5) and simple random sampling, the sample size of 384 people was obtained. To gather data, standard questionnaires were used. Obtained data were analyzed by structural equation modeling (Partial Least Squares approach) using Smart PLS software.
    Results
    Results showed a negative and significant correlation between two variables of ethical leadership and organizational ethics with turnover intention considering the mediating role of organizational commitment and trust.
    Conclusion
    Managers of oil companies can increase reliability, honesty, openness, cooperative tendency, trust-based behavior and organizational commitment in the staff which will lead to turnover reduction, using ethical leadership style and behaviors such as pragmatism, development of interpersonal relationships and improvement of organizational ethics.
    Keywords: Turnover, Ethical leadership, Organizational ethics, Organizational commitment, Trust
  • H. Taghi Zade *, R. Ziraki Saz Pages 65-73
    Background
    In today's world, change is rapid and the adaptation is considered an important part of success in the current era. The core capacity of the adaptability is: innovation, systemic thinking, organizational learning, shared vision, customer-orientation and creating changes. Organizational adaptability is a survival factor of an organization; meanwhile the moral leadership role is very prominent. The aim of this study is to investigate the role of spiritual leadership on the adaptation capacity.
    Method
    This study is a descriptive- correlation research. Population of study includes 541 staffs of Maskan Bank in Eastern Azarbaijan. Among all, 303 staffs were selected as the sample group. For operational zing the research variables, spiritual leadership and organizational adaptability questionnaires were used. For analyzing data, the confirmatory factor analysis and path analysis in the shape of structural equation model has been utilized.
    Results
    The research findings show that the spiritual leadership in the system thinking, organizational learning, making change, common view, and innovation and customer orientation dimensions has effect on the organizational capacity of adaptability.
    Conclusion
    Due to the influence of adaptability capacity of spiritual leadership, with strengthening spirituality in workplace and management's spiritual leadership components, could strengthen the organization's capacity of adaptability.
    Keywords: Spiritual leadership, Capacity of adaptability, Ethical believes
  • F. Ansari, P. Nourbakhsh *, H. Sepasi Pages 74-81
    Background
    Today, importance of human resources in order to develop and promotion of sport organizations is as a top priority in decision making of sport managers. The aim of this study was to investigate the quality of work life with ethical work climate between men and women coaches of Iran Pilates Association.
    Method
    This is descriptive-correlation study. The population of this research was Iranian coaches of Pilates Association (N=147) who have been selected randomly. Quality of work life questionnaire and ethical work climate was used to measure the research variables. Data were analyzed using the descriptive statistics (i.e. mean and standard deviation) as well as inferential statistics (i.e. Pearson correlation coefficient and multivariate regression).
    Results
    The results showed that there is significant relationship between quality of work life and ethical work climate, and ethical work climate could predict coaches’ quality of work life.
    Conclusion
    The results showed that by increasing the ethical work climate, quality of work life coaches increases. Therefore, it is suggested that managers work to promote ethical models and transfer expectations of coaches’ pass, because with this organization irrefutable norms are formed and the quality of work life coaches increased.
    Keywords: ethics, Quality of life, Work climate
  • H. Galavandi * Pages 82-90
    Background
    Studying the relationship between moral leadership and employee behavior is an important research area, because educational organization with a program of moral leadership can lead ethics in the workplace. This research was administered with the purpose of studying the relationship between moral leadership and burnout with satisfaction of life.
    Method
    This study In terms of purpose, applicable and the method of data collection, descriptive - correlation. Population of this research includes 650 people that 159 person of them were selected through random sampling. The Data required by using questionnaire were collected and by LISREL software by confirmatory factor analysis methods and structural equation modeling, were analyzed.
    Results
    The findings based on the structural model test showed moral leadership on burnout is effective, and negative path coefficient shows that by increasing the moral leadership in the organization can be forecast to reduce burnout. Also burnout has an effect on life satisfaction. That is to say by reducing the amount of burnout in an organization can be forecasted to increase in life satisfaction. Finally the moral leadership has a positive effect on life satisfaction. This means that with an increase in ethical leadership can be predicted an increase in life satisfaction.
    Conclusion
    Considering the results of statistical tests, all of the hypotheses of research were approved and findings showed that there is a meaningful relationship between variables of moral leadership and burn out with satisfaction of life.
    Keywords: Satisfaction of life, Moral leadership, Burnout
  • B. Kermanshahi *, Z. Azami Pages 91-99
    Background
    Most researches in the field of tax evasion have examined public finance and economic aspects of it and from the standpoint of moral and philosophical has noticed less to this topic. So, in this research the relationship between personal ethics and tax avoidance is examined.
    Method
    Research methodology is descriptive-correlative. The statistic population is consisted of student's office (accounting, management and economics) in Kerman city. A sample of 492 people appointed to investigate the hypothesis. The instrument which is used in this study is the standard questionnaire. Data were analyzed by mean and comparing the mean of data.
    Results
    According to the study, if people recognize that the government is inefficient and corrupt in the allocation of resources received and collected taxes, tax avoidance is more ethical from their view and they account government unqualified and tax avoidance is less when the questions were about personal motives. They suggest that accounting students have fewer tendencies to tax avoidance against management and economic students.
    Conclusion
    According to the study, if the government assured the people that the tax resources collected are paid in order to serve them and more productive sectors of the economy, tax payers will be aware that tax avoidance is an unethical behavior.
    Keywords: Individual ethics, Tax avoidance, Corrupt politicians, Personal motivation
  • H. Rahimi, Amin Golzard *, H. Ghafari Pages 100-107
    Background
    The purpose of this study was to investigate the effect of conscientiousness on social responsibility through mediation of professional ethics among Mohaghegh Ardebil University staffs.
    Method
    The research method is descriptive-correlation. Population of this study includes 380 employees of Mohaghegh Ardebil University. 190 individuals were selected as sample using simple random sampling method. For collecting data, three standard questionnaires of conscientiousness, social responsibility and professional ethics have been used. T-test and structural equation modeling were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that: work conscience has a direct effect on professional ethics. There is also a positive and significant relationship between professional ethics and social responsibility, and as professional ethics rises, social responsibility rises, which means that there is a direct linear relationship between professional ethics and social responsibility.
    Conclusion
    Considering the positive and significant relationship between professional ethics and social responsibility, it seems that universities and its managers should pay particular attention to these variables, it is suggested that they should be consistent with and based on the standards and the principles of professional ethics in their organization to promote social responsibility.
    Keywords: Conscientiousness, Social responsibility, Professional ethics
  • A. Erfan, M.A. Nadi *, R. Ebrahim Zade Pages 108-115
    Background
    Ethics is one of the most important principles in knowledge commercialization, thus considering this factor is necessary for the higher education system. Accordingly, this study aims at analyzing ethical factors in knowledge commercialization.
    Method
    The research was conducted based on content analysis and inductive approach. Based on knowledge commercialization the number of 60 English and Persian articles with the same subject were selected from 2006 up to now published in research and science standard journals. In order to identify the factors, Nvivo software was used. In face validity and reliability parts, the Holesti method was used for the reliability of extracted theme and the descriptive and interpretive face validity was used for the validity part.
    Results
    Researcher identified 54 effective factors by revising the literature review and asking authorities` idea. These factors categorized into 3 main dimensions. Then, in the next step the relationship between dimensions and ethical indices of knowledge commercialization was determined and analyzed consistently. Ethical factors of knowledge commercialization are 3 widespread themes in higher education include substructures with 2 organizer theme of justice and responsibility and the education widespread theme, with 2 organizer themes of learning-teaching process, and culturalizing and the support widespread theme include 2 organizer themes of commercial and social support.
    Conclusion
    The widespread and organizer themes of ethical factors of knowledge commercialization in higher education can be an appropriate model for policymaking, recording a plan of changing the knowledge to the wealth and using its application in research centers and universities.
    Keywords: Ethic, Knowledge commercialization, Higher education
  • R. Khosravi Nejad *, M. Bahrami, M. Barati Pages 116-126
    Background
    In order to improving competitive powers, banks are looking for increasing their brand equity by applying relationship marketing. Business ethics plays a major role on protection, development and improvement of relationships between customer and organization and increasing brand equity of organizations. The main aim of this study is to analyze the relation between relationship marketing and brand equity of bank with considering the moderating role of business ethics.
    Method
    The methodology of research is a descriptive-correlative study. The statistical population is special customers of Sepah Bank in Isfahan city and statistical sample included 190 selected customers. First, some branches from each geographical region were selected through cluster sampling. Then, the selection of customers referred to the branches was performed through availability and some questionnaires were distributed among them. Data were analyzed by SPSS and PLS Software and the structural equations method based on the three-stage approach of partial least squares.
    Results
    The results showed that all dimensions of relationship marketing except bonding have significant relation with brand equity of bank. Also, the business ethics moderate relationship between shared values and brand equity, however, the business ethics do not show moderating effect on other relations.
    Conclusion
    The business ethics seems necessary for every business but cannot disrupt the relation between relationship marketing and brand equity of bank.
    Keywords: Brand equity, Relationship marketing, Business ethics
  • B. Yari Gholi * Pages 127-134
    Background
    Ethics in research has some requirements for the practical application of ethics in scientific research. All scientific research may be exposed to ethical challenges. Therefore, the present qualitative research has been conducted with the aim of pathology of research ethics in universities.
    Method
    The present study is applied in terms of objectives, and was conducted via the qualitative approach and using the descriptive phenomenological method. The population of the research consisted of all faculty members of Azerbaijan Shahid Madani University, among whom 13 participants were selected via the convenience sampling method until theoretical saturation. The research method was in-depth semi-structured interviewing technique. The data obtained from interviews were analyzed and categorized via Colaizzi's seven steps method.
    Results
    After filtering the data, three main themes and 14 subthemes were extracted. Main themes are as follows: problems and damages of research ethics in universities, reasons for the occurrence of existing problems in the field of academic research ethics, and strategies for improving the state of academic research ethics.
    Conclusion
    In the field of academic research ethics, there are some structural and cultural weaknesses. There are structural weaknesses because the academic system has provided grounds for faculty members who have no choice to do research and write articles for survival and promotion in this system, and indices of professional ethics and research ethics have not been explained appropriately for them, there are weaknesses.
    Keywords: Pathology of research ethics, Phenomenology, Research ethics
  • Z. Bahrami *, A. Boustani Pour, M. Boustani Pour Pages 135-144
    Background
    Tendency to moral norms, especially in students, indicates the purpose and intent of the act to ethical principles and shows the results of behavior. The present study aims to evaluate the student's tendency to moral oriented task.
    Method
    This is a descriptive- correlation study. The population includes all students of Islamic Azad University of Lorestan. By Cochran sampling, 400 students were selected as a sample group. Data were collected by research made questionnaire. Data were analyzed by SPSS 21.
    Results
    The results showed that the tendency to moral norms in young people are as followed: religious norms (average 82/33), benefit-oriented ethical norms (average 64/31), virtue-oriented ethical norms (mean 21/29), emotion-oriented norms (average 36/24) and the task-oriented ethical norms (average 24/16).
    Conclusion
    The results has shown great tendency to moral norms. Pious nature and ethics of human-friendly show that people in the age of adolescence and youth, which is the psychological equivalent identification, and adhere to the ethical issues of morality in different trends are headed.
    Keywords: Ethics, Task, oriented, Liberal virtue, Religious ethics
  • F. Farzin, B. Bani Talebi *, M. Bakhshi Nejad Pages 145-153
    Background
    Accounting training program focused on training of performance calculations and accounting theories, traditionally and the role of ethics has been ignored. The aim of this study was to investigate the relationship between individual and social structures and necessity of training professional ethics to students of accounting.
    Method
    The study is a descriptive research. Population of study includes 274 teachers and faculty members of Chaharmahal &Bakhtiari province who training accounting. The sample size based on random sampling and Cochran includes 160 people. Data were collected by the questionnaire and to describe the data, descriptive statistics and Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test was used.
    Results
    There is no significant relationship between social structure of education level and necessity of training professional ethics. There is a significant relationship between gender of teachers and necessity training professional ethics. Also, there is a significant relationship between age and experience of teachers and necessity of training professional ethics.
    Conclusion
    Responsibility towards the training of accountants familiar with the educational system through dedicated ethics in educational curriculum leads to the commitment to ethics in accountants.
    Keywords: Professional ethics, Demographic characteristics, Accounting
  • M. Mousavi * Pages 154-163
    Background
    Organizational citizenship behavior is a moral behavior that has created a revolution in the field of organizational behavior; this concept creates innovative, flexible and efficient organizations. The aim of this study was designing an ethical model of organizational citizenship behavior education.
    Method
    The research method was descriptive-correlation. Population of the study includes all staffs of education department that worked in the academic year 2015-2016. Sample of the study includes 203 staffs were selected randomly. A questionnaire on library studies and research on these two ideas were collected certified professors. And its validity was confirmed by factor analysis. Cronbach's alpha reliability was indicated in combination. The statistical methods used in this study, was structural equation modeling that include confirmatory factor analysis and path analysis.
    Results
    The results obtained from this study suggest that all moral agents in the integrated model (moral intelligence, emotional intelligence, organizational trust buildin) and organizational citizenship behavior, have a direct relationship. Finally, the moral factor organizational commitment is stronger; effect of organizational responsibility on organizational trust building will be more.
    Conclusion
    Path analysis shows that all parts of the model and the relationships between them were significant and positive correlation was between variables. The highest degree of correlation was between the forgiveness and the lowest correlation between consciousness and organizational trust building.
    Keywords: Ethic, Organizational citizenship behavior, Ethical model
  • A.Midokht Mohammadi *, O. Shokri, M. Sepah Mansour Pages 164-176
    Background
    Research on academic cheating has focused on understanding the individual and contextual factors that influence it. This study examined the mediating effect of cognitive appraisals on the relationship between personality traits and academic cheating among graduate university students.
    Method
    This research is a descriptive- correlation study. Among population of graduate students at Shahid Beheshti University, a sample consisting of 300 students (142 male 158 female) were selected by available sampling method and were response to the Big Five Inventory, the Academic Dishonesty Scale and Stress Appraisal Measure-Revised. Structural equation modeling was used to assess the mediating effects model.
    Results
    Results showed that there is a positive significant correlation between neurotism with academic cheating and a positive non-significant correlation between openness with academic cheating. Results also indicated that there is a negative significant correlation between agreeableness and conscientiousness with academic cheating and a negative non-significant correlation between extraversion and academic cheating. Results also showed that there is a positive significant correlation between threat-oriented cognitive appraisal and a negative non-significant correlation between challenge-oriented cognitive appraisals. Results showed that the partially mediated model of threat-oriented cognitive appraisal on the relationship between personality traits and academic cheating had acceptable fit to data.
    Conclusion
    In one hand, the results provide further support for prediction of academic cheating by personality traits and on the other hand, these finding show that the part of available variance in academic cheating in the context of prediction these behavior models by personality traits, accounted for person's preferred cognitive appraisal to stressors.
    Keywords: Big five personality traits, Cognitive appraisal processes, Academic cheating, Academic unethical behaviors
  • M.Amoshahi, F. Karimi * Pages 177-181
    Background
    Including discussion is moral leadership of the late twentieth century has entered the field of management and leadership. The aim of this study was to determine the relationship between ethical leadership and job performance of teachers.
    Method
    The research method was correlation. The study population, secondary school teachers in Isfahan, as 2721, Which 338 people are selected by Cochran sample size and random sampling method. The research instrument was a standard research made questionnaire. Data analysis was conducted in two levels of descriptive and inferential statistics.
    Results
    The results showed that there is a significant relationship between ethical leadership and its components.
    Conclusion
    The moral leadership and some of its components are directly related to job performance. Ethical leadership of supervisor, who led the staff with performance and direct dependence, is high.
    Keywords: Ethics, Ethical leadership, Job performance