فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1387)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1387)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/14
  • تعداد عناوین: 17
|
  • بیانیه سردبیران مجلات پزشکی ایران (دکتر داریوش فرهود)
    صفحه 3
  • ابوعلی ودادهیر، داریوش فرهود، محمود قاضی طباطبایی، غلامعباس توسلی صفحه 6
    زمینه
    این مقاله جایگاه کلیدی و اهمیت خاص موضوع علم به مفهوم عام، و آداب و معیارهای اخلاقی حاکم بر آن، و مناسبات بین علم و اخلاق را به طور خاص در مطالعات جامعه شناسی نشان می دهد.
    روش کار
    به طور مشخص، در این مقاله سهم نظری دو جامعه شناس سرشناس یعنی رابرت کینگ مرتن و دیوید رزنیک، در آنچه که در اینجا به عنوان «جامعه شناسی آداب و اخلاق در علم- فنآوری» نامیده شده است، تشریح شده و مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته است. مرتن، علم را نهاد اجتماعی نظام مندی می داند که دارای مجموعه متمایزی از هنجارها و آداب نهادینه شده و الزام آور است که از حیث اخلاقی بر دانشمندان اعمال اقتدار می کنند. رزنیک علم را به مثابه حرفه ای می داند که دارای اخلاق خاص خود است و رعایت اخلاق حرفه ای ضمن آنکه بر کارکرد علم تاثیر مثبتی دارد، اعتماد اجتماعی نسبت به علم و اصحاب علمی را افزایش می دهد. به رغم تفاوت دو متفکر اجتماعی در تعریف علم و ماهیت آن، آنها نه فقط اخلاقی بودن یا اقتدا به معیارهای اخلاقی را در شناخت و انجام کار علمی توصیه می کنند، بلکه حتی فراتر از آن، اخلاق را برای کارکرد علم و توسعه آن اساسی می دانند. به عقیده آنان، در شرایط ناهنجار و بی اخلاقی، علم قادر به تحقق اهداف خود نیست و با ناکامی های نهادی و حرفه ای بیشتری روبرو می شود.
    نتیجه گیری
    از نظر هر دو صاحب نظر، اقتدا به معیارهای اخلاقی برای صیانت از علم- فنآوری در برابر هر گونه عمل فساد آمیز و فریبکاری، ضروری است.
    کلیدواژگان: معیارهای اخلاقی، اخلاق، علم، فناوری، اخلاق حرفه ای، جامعه شناسی علم
  • محسن گل پرور، سروره خاکسار صفحه 18
    زمینه
    ارزشهای اخلاقی به عنوان نیرومندترین عوامل بازدارنده در مقابل رفتارهای انحرافی در محیطهای مختلف و به ویژه در محیطهای کاری عمل می کنند. به معنای دیگر با حاکمیت درونی ارزشهای اخلاقی، انسانها به خود اجازه رفتارهای انحرافی در محیط کار نظیر رفتارهای ضد تولید را نمی دهند. بر همین مبنا پژوهش حاضر با هدف رتبه بندی رفتارهای ضد تولید از دیدگاه سرپرستان و مدیران سازمانها و صنایع در شهر اصفهان به مرحله اجرا در آمد.
    روش کار
    در راستای دستیابی به هدف پژوهش، از بین مدیران و سرپرستان برخی سازمانها و صنایع داخل شهر اصفهان تعداد 55 سرپرست و مدیر به شیوه تصادفی برای پاسخگویی به پرسشنامه پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده یک پرسشنامه رتبه بندی سی گویه ای بوده که برای این پژوهش ساخت و آماده اجرا شده است. گویه های مطرح در این پرسشنامه، شامل مجموعه رفتارهای ضد تولید بوده که از پیشینه تحقیقات استخراج شده است. مدیران و سرپرستان بایستی سی گویه را برحسب اهمیت تاثیر بازدارنده بر عملکرد و اهداف سازمان از رتبه یک تا سی رتبه بندی می نمودند. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون خی دو، جدول رتبه درصدی و تحلیل خوشه ایمورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل، حاکی از آن بود که مهمترین رفتارهای ضد تولید از نظر اولویت بندی برای اولویت یکم تا دهم بدین شرح هستند: 1) افشای اطلاعات محرمانه (مشترک با دزدی پولهای متعلق به سازمان و همکاران)، 2) انجام رفتارهای شبه جنسی یا جنسی نسبت به همکاران (به ویژه جنس مخالف)، 3) برداشتن اموال و دارائی های سازمان، 4) مصرف مواد مخدر در طول حضور در سازمان، 5) خرابکاری در تولید محصولات و ارائه خدمات و کالاها، 6) حاضر شدن در سر کار در حالت مستی ناشی از مصرف مشروبات الکلی، 7) خرید و فروش مواد مخدر در سازمان، 8) استفاده از مشروبات الکلی در حین کار، 9) بی توجهی نسبت به اموال و دارائی ها، 10) همراه داشتن مواد مخدر در زمان حضور در سازمان.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش، گویای آن است که مدیران و سرپرستان سازمانها در درجه اول برای رفتارهای معطوف به تخریب و دزدی اموال، انحراف در روابط و مسائل مربوط به مواد مخدر نسبت به دیگر رفتارهای انحرافی اهمیت بیشتری قائل هستند.
    کلید واژه ها: رفتارهای ضدتولید، دیدگاه مدیران، رتبه بندی.
    کلیدواژگان: رفتارهای ضدتولید، دیدگاه مدیران، رتبه بندی
  • مهندس سید ابراهیم ابطحی صفحه 27
    زمینه
    پس از گذشت نیم قرن از زمان شروع ارائه دروسی در زمینه اخلاق و آداب کاری، حرفه ای و فناوری در دانشگاه های جهان، با گسترش به کارگیری فناوری اطلاعات در ایران و ضرورت تدوین چارچوبی برای دروس آموزش دانشگاهی آداب فناوری اطلاعات، دلیل نگارش این مقاله است.
    روش کار
    در این مقاله ابعاد گوناگون مضامین اخلاقی مرتبط با فناوری اطلاعات بررسی شده است.
    نتیجه گیری
    با الگوئی نوآورانه از طریق تعمیم چارچوب راهبردی زکمن، حوزه های مفهومی آموزشی برای همه گروه های ذینفع پیشنهاد شده است. سپس، به عنوان نمونه با بهره گیری از الگوی تدوین محتوای درس دانش پایه (بر پایه حوزه ها و واحدهای دانشی)، طرح درسی برای آموزش دانشگاهی آداب فناوری اطلاعات برای تدریس در دوره های کارشناسی مهندسی رایانه و فناوری اطلاعات ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اخلاق فناوری اطلاعات، گردش آزاد اطلاعات، جرائم رایانه ای، حقوق تکثیر و تالیف رایانه ای
  • دکتررضا اکبری، محمدرضا روحانی صفحه 39
    زمینه
    در حیطه اخلاق دستوری، رویکرد های مساله محور در پاسخ به این که چه عملی خوب و چه عملی بد است دو نظریه را در اختیار ما نهاده اند: غایت گرایی و وظیفه گرایی. ما در این دو نظریه شاهد تقلیل گرایی، فرد گرایی و بی توجهی به تفاوت افراد و شرایط هستیم. این مشکلات ما را به رویکرد فضیلت محور سوق می دهد. در این رویکرد، عملی اخلاقی است که در اجتماع انسانی، کارکردی مناسب داشته و جامعه را به سعادت برساند. در این نگاه، شرایط تحقق فعل و همچنین تربیت اخلاقی افراد جامعه در کانون توجه قرار می گیرد. هنگامی که از مسوولیت رسانه های جمعی در قبال اخلاق در جامعه سخن می گوییم ضرورت اهتمام رسانه ها به تربیت اخلاقی جامعه و بروز فضائل اخلاقی مد نظر قرار می گیرد. به نظر می رسد رویکرد فضیلت محور در خبررسانی چندان مورد توجه نبوده باشد، گو اینکه شاید بتوان رابطه ای میان رویکردهای مساله محور و ارزشهای خبری نشان داد.
    نتیجه گیری
    از منظر فضیلت محوری ملاک نحوه نگارش و پخش یک خبر، تاثیرات تربیتی آن خبر در میان جامعه است. لذا خبر را نباید یک اطلاع رسانی صرف تلقی کرد بلکه خبر رسانی، شان و جایگاه اخلاقی در جامعه نیز دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت محور، ارزشهای خبری، خبر رسانی، رسانه، فلسفه اخلاق
  • عبدالحسن کاظمی، محمود عباسی * صفحه 47
    زمینه

    مصرف کننده کسی است که کالای اقتصادی را به کار می برد و در بازار عمومی مصرف، شرکت می کند. حقوق مصرف کننده عبارت است از: حق دانستن، سلامت، اطلاعات، انتخاب، عرضه، دریافت خسارت، آموزش و تعلیم در مورد مواد و وسایل جدید عرضه شده به بازار، برآوردن نیازهای اصلی و محیط زندگی خود، حق تمیز و تشخیص مصلحت خود و افراد و محیط تحت تکفل خود. درک حقوق مصرف کننده و استقلال افراد با هم مرتبط است؛ استقلال یعنی اینکه فرد از طریق انتخاب و تصمیم گیری در محدوده رفتارش بتواند خودش را با حفظ هویتش نشان دهد. عموم مردم نسبت به لزوم علامت گذاری مواد تراریخته (مهندسی شده ژنتیکی) حق دارند. حق آزادی در انتخاب مواد غذایی و نوع آنها یکی از حقوق اساسی ابناء بشر محسوب می شود. بنابراین نیاز به بررسی دارد که در شرایط فعلی دنیای تولید و تجارت و اقتصاد آیا مصرف کنندگان توانایی تصمیم گیری برای دفاع از حق خودشان در برابر غذاهای GM (مواد غذایی مهندسی شده ژنتیکی) و یا GMO (ریزسازه های مهندسی شده ژنتیکی) بدون برچسب و یا علامت مشخص و یا حتی علامت دار را دارند؟

    نتیجه گیری

    هنوز لازم است تحقیقات بیشتری درباره تاثیرات بلند مدت غذاهای GM انجام شود. همچنین دسترسی آسان به اطلاعات حقیقی، بی طرفانه و آموزش مناسب مصرف کننده در رابطه با GMO ابزار ارزشمندی برای کاهش بی اعتمادی مصرف کننده خواهد بود و توجه به نگرانی های عموم و پرداختن به آنها ضروری است. اطلاع از GM بودن مواد غذایی و GMO بودن ریزسازه ها حقی است که عموم مردم، استحقاق دانستن و آگاهی از آن را دارند اما حقوق مصرف کنندگان در صورت فقدان برچسب GMو GMO و عدم ارائه آموزش کافی قبلی در بازار مصرف زیر پا گذاشته می شوند.

    کلیدواژگان: مواد غذایی تراریخته(GMF) و مواد تراریخته ژنتیکی (GMO)، مواد حقوق مصرف کننده
  • احمد عابدی سروستانی، منصور شاه ولی صفحه 56
    زمینه
    حفاظت از محیط زیست به آحاد جامعه وابسته است و طرز تلقی و نگرش آنان، بر نوع رفتار آنها با محیط زیست تاثیر می گذارد. این که آنان چه درکی از رابطه خود با محیط زیست دارند و چگونه برای آن ارزش قائلند، در نهایت، سازنده محیط زیستی است که آنان در آن پرورش یافته و با سایر مخلوقات تعامل می کنند. برخورداری افراد از اخلاق زیست محیطی مناسب، یک تضمین درونی برای رفتار درست با سایر مخلوقات و جلوگیری از صدمه به محیط زیست محسوب می شود. به همین دلیل، در مباحث جاری پیرامون حفاظت از محیط زیست، بر آموزش اخلاق زیست محیطی و تربیت انسانهای اخلاق مدار در تعامل با محیط زیست، تاکید فراوانی می شود.
    روش کار
    در مقاله حاضر سعی شده است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی نشان داده شود که چرا مراکز علمی و پژوهشی می باید به اخلاق زیست محیطی بپردازند و برای این کار، به کدام ویژگی های پژوهش پیرامون اخلاق زیست محیطی می باید توجه داشته باشند.
    نتیجه گیری
    مقاله حاضر نتیجه می گیرد که ازدیاد دانش زیست محیطی و ارتقاء عمل به اخلاق زیست محیطی در جامعه، از وظایف مراکز تعلیم و تربیت و از جمله دانشگاه ها و مراکز علوم دینی است و در این خصوص، به دلیل وسعت، چندرشته ای و چندگانه بودن و همچنین زیست منطقه گرایی اخلاق زیست محیطی، پژوهشها می باید به صورت مستمر و پیرا رشته ای انجام شوند تا با کمک آن، به ارائه نظریه ها و رهیافتهای مورد نیاز و همچنین، تدوین یک نظام نامه جامع اخلاق زیست محیطی، همت گماشت.
    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، آموزش اخلاق، حفاظت محیط زیست
  • مهندس محمدحسین محمدی آشنانی، علی محمدی آشنانی، مهندس الهام حسنی صفحه 62
    زمینه
    تداوم بحران های زیست برکره، انسان را به ضرورت بازنگری در شیوه برخورد خویش با محیط زیست در جریان توسعه یافتگی واقف نمود. در همین راستا، فنون و روش های علوم محیط زیست گسترش یافت که متداول ترین آن، انجام ارزیابی آثار طرح های توسعه بر محیط زیست (EIA) بود. اما این فنون و بخصوص EIA، از یک سو رویکردی اصلاحی دارند نه پیشگیرانه و از سوی دیگر قادر به تجزیه و تحلیل جامع اقدامات متنوع انسان که اغلب دارای اثرات تجمعی، القایی و ترکیبی می باشد، نیستند. وجود چنین نواقصی توجه به ارزیابی راهبردی محیط زیست را که رویکردی با نگرش راهبردی (p.p.p) است ضروری می سازد تا ارزیابی های زیست محیطی در سطوح مختلف خط مشی گذاری، برنامه ریزی و عملیاتی صورت گیرد. اما این رویکرد نیز به دلیل اینکه در مراحل «مفهومی و تدوین» یک الگو تصمیم گیری دخالت ندارد، نمی تواند نقش فعال خود را در توسعه پایدار به خوبی بازی کند.
    نتیجه گیری
    بنابراین با توجه به اینکه الگو های تصمیم گیری از نظام ارزشی پیروی می نماید، تلفیق نمودن اخلاق محیط زیست که شالوده نظام ارزشی می باشد با ارزیابی راهبردی محیط زیست، با رفع نواقص پیشین، می تواند حفظ و ارتقاء محیط زیست را هدف قرار داده و چارچوبی نو و جدید برای حل بحران های زیست محیطی ارائه دهد. در این مقاله نگارندگان با ارائه نظریه «تلفیق اخلاق محیط زیست با رهیافت ارزیابی راهبردی محیط زیست»، فرایندی جدید را برای ارزیابی های زیست محیطی طرح های توسعه برای نیل به «توسعه پایدار» پیشنهاد می کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق محیط زیست، ارزیابی استراتژیک، رویکرد پیشگیرانه
  • مهناز مظاهری اسدی، جمال خانی جزنی صفحه 71
    زمینه
    محققین فناوری زیستی این علم را شاهراه اقتصاد در آینده و بخصوص در بحث غذا می دانند. غذا نقش بسیار مهمی را در جوامع مختلف ایفا می کند. تلاش های اخیر برای تغییر آنچه به عنوان غذا تولید می شود و چگونگی تولید آن و اصل برابری بنیادین از اصول مهم به شمار می رود. با آنکه فناوری زیستی، فناوری حاصل از قوانین خلقت است، ولی تاکنون خطرات بالقوه ناشی از استفاده این فناوری تا حدی شناخته شده و اهمیت عوارض آنها بر سلامت انسان، حیوان و محیط زیست، حتی اگر احتمال این خطرات ناچیز تصور شود، مساله ای جدی است؛ بویژه این که اثرات سوء و زیان آور آنها ممکن است غیر قابل جبران باشد. کشور های در حال توسعه به طور روز افزونی با ورود سازواره های دست ورزی شده ژنتیکی و فراورده های آن مواجه هستند. افزایش واردات این محصولات در کشور های جهان سوم نتیجه فشار کشور های تولیدکننده است، که مایلند مازاد تولید خود را به کشور های توسعه نیافته ارسال نمایند. وقتی بحث واردات یا صادرات محصولی با ویژگی خاص سازواره های دست ورزی شده ژنتیکی به وجود می آید یعنی این محصولات وارد محیط زیست بشر می شوند. سوالات اخلاقی در مورد این فناوری و بخصوص فناوری زیستی محیط زیست مانند چگونگی تفکیک مسائل غریزی و احساسی از قوانین اخلاقی، یا اجبار شرکت ها در مورد قراردادن اطلاعات مربوط به فرآورده های بیولژیک شان و مجاز بودن تجارت مخفی مواد ژنتیکی و... از مواردی است که امروزه مورد بحث بسیاری از محافل علمی و اخلاقی است. کشور های متعددی در دنیا دارای اقتصاد وابسته به فناوری زیستی نوین هستند. ثبت رسمی موجودات زنده توسط شرکتهای انحصاری به عنوان یک امتیاز مطرح می شود. صاحب امتیاز ژن، مکلف به رعایت حقوق دیگران (توسط کس دیگری به ثبت نرسیده باشد) و رعایت قوانین عمومی (از نظر ایمنی زیستی و اخلاق زیستی) می باشد. دزدی زیستی به منظور علمی، تجاری و سودخواهی شرکت ها انجام می گیرد.
    نتیجه گیری
    با توجه به سودآوری اقتصادی محصولات فناوری زیستی نوین باید قوانین محکم تری در این زمینه در کلیه کشورهای جهان و از جمله کشور ما تدوین و تصویب شود. قوانین متنوع وضع شده در دنیا موارد اشتراک زیادی دارند و کنترل ها سبب کسب نتایج مطلوبی در بی خطر بودن اکثریت قریب به اتفاق سازواره های تراریخته شده است. در عرصه تجارت جهانی، محصول شرکت های تولیدکننده سازواره های تراریخته باید به تایید کشور وارد کننده برسد و موضوعات ارزشی و قوانین اخلاقی مربوط به آن کشور نیز ملاحظه شوند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، ایمنی زیستی، فناوری زیستی نوین، سازواره های دست ورزی شده ژنتیکی
  • محمد عباس زاده جهرمی صفحه 77
    زمینه
    توجه به رابطه بین اخلاق و علم اندوزی انسان می تواند در تعالی جایگاه مراکز علمی کشور نقش به سزایی ایفاء نماید. اصل وجود این رابطه، طبق آنچه که از متون دینی استفاده می شود مسلم است؛ لکن کمتر مبانی فلسفی این رابطه بررسی شده است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت کتابخانه ای و توصیفی صورت پذیرفته است. بدین منظور، ابتدا نظریه قابل قبول در باب علم و روش علم اندوزی انسان تبیین شده و با نظر بر مبانی فلسفی اخلاق، نحوه تعامل و تاثیر اخلاق و رفتار انسان بر علم اندوزی بررسی شده است.
    یافته ها
    برای بررسی مبانی فلسفی رابطه اخلاق و ادراک، لازم است به نحوه ارتباط بین عقل نظری و عملی توجه نمود. از منظری دیگر می توان به نقش مزاج در این بین توجه نمود؛ تاثیرپذیری مزاج بدن انسان از اخلاق و رفتار انسان در فلسفه به اثبات رسیده است، از طرف دیگر مزاج نقش مهمی در تعلق نفس مجرد، که جایگاه علم است، به بدن مادی ایفا می کند. بنابراین مزاج می تواند نقش واسطه را بین این دو عامل اصلی در رشد و تعالی انسان به عهده گیرد.
    نتیجه گیری
    تاثیرگذاری اعمال و اخلاق انسان به عنوان یکی از عوامل متعدد دخیل در ادراک و فهم او و برعکس، می تواند تاثیری شگرف در اخلاق داشته باشد، بدین منظور دستورات دین اسلام که تبیین کننده برنامه کامل سعادت انسان است، کامل ترین نسخه خداوند برای تعالی انسان در دو بعد علم و عمل می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ادراک، عقل نظری، عقل عملی
  • اعظم خورشیدیان، نفیسه مومنی، مژگان علاءالدینی، شهرو اعتماد مقدم صفحه 85
    زمینه
    اخلاق پزشکی، نظام ساختارمند و کاربردی، جهت ارائه راهکارهای مناسب در ارتباط با مشکلات اخلاقی مطرح در حیطه علوم پزشکی می باشد و دندانپزشکی نیز همانند سایر شاخه های علوم پزشکی نیازمند چنین ساختاری است. رفتارهای اخلاقی در دندانپزشکان، انعکاسی از تاکید بر آموزش اصول اخلاقی در طول دوره تحصیل آنها می باشد. دوره دانشجویی بهترین زمان برای یادگیری اصول و شیوه به کاربردن اخلاق حرفه ای است که نتیجه آن برقراری ارتباط درست با بیماران و همکاران می باشد. در این مطالعه تاکید بر آموزش اخلاق، متناسب با شرایط رشته دندانپزشکی است.
    در حال حاضر، آموزش اخلاق در دانشکده های دندانپزشکی به صورت سنتی و ارائه سخنرانی توسط استاد، مبتنی بر آموزه های دینی و پزشکی است. تکرار مفاهیم به صورت نظری صرف، تنها موجب کاهش علاقه دانشجویان می گردد و به نظر می رسد کم توجهی به جنبه عملی درس اخلاق در دانشکده های دندانپزشکی، کارایی آن را کاهش داده است. همچنین، سرفصلهای آموزشی درس اخلاق در دانشکده های دندانپزشکی بر پایه اخلاق پزشکی استوار است و اغلب، تفاوتهای حرفه ای دندانپزشکی در آن نادیده گرفته می شود. امروزه، درمانی موفقیت آمیز تلقی می شود که مبنی بر توقعات بیمار، توجه به اخلاقیات، ارتباط بین پزشک و بیمار و همراه با رضایت بیمار باشد. هدف از آموزش اخلاق، ایجاد انگیزه و تغییر نگرش در دانشجویان است که موجب ارتقاء مهارت رفتاری و آگاهی از تعهدات حرفه ای آنها میگردد.
    نتیجه گیری
    بنابراین آموزش اخلاق در دانشکده های دندانپزشکی نیازمند تحول است تا بتوان به اهداف عالی در این زمینه دست یافت و با در نظر گفتن تفاوت های حرفه ای دندانپزشکی بهتر است برنامه آموزشی درس اخلاق بازنگری و بر اساس نیازهای این رشته تدوین گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق در دندانپزشکی، آموزش اخلاق
  • جمال خانی جزنی صفحه 91
  • عباس امینی فسخودی صفحه 97
    زمینه
    مقاله پیش رو، مفهوم اخلاق را به طور کلی و اخلاق تجاری را به طور ویژه مورد بررسی قرار داده و مباحثی در خصوص پویایی اخلاق در جامعه و پویایی اخلاق تجاری در بازار ارائه می نماید. فرهنگ و زمان دو عامل تاثیرگذار بر اخلاق و اخلاق تجاری به شمار می آیند. به طور کلی آنچه که از اخلاق و اخلاق تجاری مستفاد می شود، همان چیزی است که در زمانی خاص و در شرایط فرهنگی ویژه ای، ملاک مقبولیت و یا عدم مقبولیت امری تلقی می شود. امری که ثابت نبوده و با گذشت زمان دستخوش تغییر می شود. آنچه در گذشته امری اخلاقی تلقی می شد، معلوم نیست که امروزه نیز همان وضعیت را داشته باشد و آنچه که امروزه امری اخلاقی ارزیابی می شود، ممکن است در آینده همینگونه ارزیابی نگردد.
    روش کار
    بر اساس مباحث و مبانی نظری موجود پیرامون رابطه فرهنگ و زمان، پویایی اخلاق در بستر این دو و نیز تاثیراتی که بر مقوله اخلاق تجاری می گذراند، انواع وقفه و تاخیراتی که ممکن است بین اخلاق تجاری (در دیدگاه تولید کنندگان و شرکتها) و اخلاق در دیدگاه جامعه پیش آید مورد بحث قرار گرفته و بر اساس این سناریوها، الگویی از پویایی اخلاق تجاری در گذر فرهنگ و زمان ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    معمولا دیدگاه توامان تولید کنندگان و جامعه در خصوص مساله ای، تعیین کننده مقبولیت و یا عدم مقبولیت آن در اخلاق تجاری است. اخلاق تجاری مفهومی است اجتماعی که ممکن است در بین گروه های درگیر در یک حیطه و زمینه خاص نیز درک متفاوتی از آن وجود داشته باشد. بر اساس الگوی ارائه شده، در پایان مقاله دو نمونه متفاوت و متضاد در صنعت خودرو سازی (شرکتهای فورد و ولوو) مطرح و با ارزیابی سناریوهای اخلاق تجاری آنها، در نهایت ملاحظاتی مدیریتی متذکر گردیده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق تجاری، اقتصاد اجتماعی
  • نمایه نویسندگان (سال 1387)
    صفحه 106
  • نمایه داوران (سال 1387)
    صفحه 107
|
  • D. D. Farhud Page 1
    From ancient times (about 20-30 thousand years ago) with settlements of human groups and formation of primitive societies, imitation and misuse of others, thoughts and idias, and benefiting from their useful obtained gatherings, have been experienced. Often, the ignorant, pretends the ideas and obtained results of the wise, as his own and in this way, obtaions fame, prestige and Wealth, Probably, this imitation and fabrication is the first step in stealing ideas.Time after time, with invasion of Iran by foreign ethnic groups, most writings, collections of wise statements or divans, texts of advises and oaths, official orders and ethical codes, customs and rules of conducts of this renowned and cultured land, along with books and library burnings, culture eradications, particularly in areas of literature (language and writings) and arts, have been destroyed or plundered. It is not surprising that the contents of those texts, appeared later in the literatures and cultures of the invaders, as their own.Many of the review articles, data collections and even research papers, particularly when the author (s) speaks of the work and obtained data without making proper references to the origin (knowingly or unknowingly) mislead the reader to the idia that the writing is the findings and productions of the author of the new article.Undoubtedly, teachers ought to teach their students, from the beginning, how to avoid imitations,hypocrisies, deceit, fraud, dishonesty in all social fields, including science.Parts of the scientific reports, even in the margins of the science, particularly in developing countries, are in fact nailing up wisdom and ideas of others with new topics namely plagiarism. Unfortunately, this ethical misconduct, more or less, has been experienced not only at university level, but also in industry, arts, thoughts and reflections, politics and governing levels.After this short summary, some vocabularies and their interpretations, glossary of selected group, in this area, with their Persian equivalents are presented.Thereafter, the text of statement of the Association of Editors of National Medical journals on " publication ethics and prevention of scientific misconduction" is presented
  • Aa. Vedadhir, Dd. Farhud, M. Ghazi Tabatabaie, Ga. Tavasoli Page 6
    Backgrounds
    This article reflects on critical importance of scientific ethos and the ethical standards of social and professional conduct in science.
    Methods
    The interplay between modern science and ethics is one of the issues that have been addressed by many for runners of sociology of science including RK. Merton and DB. Resnik. While Merton sees science as an autonomous and self-ruling social institution with distinct set of institutionalized imperatives and norms or ethos that ethically governs the social connotations of science and the social conducts of scientists. Resnik presumes that science is more than a social institution; it is also a profession, with its own professional ethics and rules. In his view, the obligation to adhere to professional ethics in science has constructive impact on its function and helps to maintain and promote public faith in science and scientists. Despite their obvious differences on the nature of science, they both recognize the importance of the adherence to certain ethos and ethical standards in doing science. They both assert that, in an anomic and unethical environment, science and academia can not reach their proposed goals and objectives, and it faces further institutional and/or professional frustration. Coclusions: The ethos and ethical standards are indispensable part of science and scientific activities, since they serve to protect the very nature of science and academia from what is termed "corruption and fraud in science and academic research."
  • M. Golpavrvar, S. Khaksar Page 18
    Background
    Ethical values are the strongest inhibitory factors against deviant behaviors in different settings, particularly in work settings. In other words with internal mastery of ethical values, people do not let themselves engage in deviant behaviors such as counterproductive behaviors in work settings. Therefore, the main purpose of this research was the ranking of counterproductive behaviors from industries and organizations supervisors’ and managers’ viewpoint in Esfahan city.
    Method
    In direction of research aim, from some organizations and industries’ managers and supervisors in Esfahan city, 55 supervisors and managers were selected with the use of random sampling to answer the research questionnaire. Research questionnaire was the ranking questionnaire with 30 items which was made and administered for this research. Items of this questionnaire, including series of counterproductive behaviors, which extracted from research literature, and the sample of managers and supervisor must rank 30 items from first to thirty ranks on the basis of inhibitory effects of the items on organizational aims and performance. Data was analyzed by using chi-square test, percentile rank table and cluster analysis.
    Results
    Findings showed that the most important counterproductive behaviors from first to tenth preference are the: 1) reveal confidential information (common with theft of organization and coworker’s money), 2) engage in pseudosexual or sexual behaviors toward coworkers (particularly opposite sex), 3) theft of organization assets or properties, 4) use of narcotics in organization or work setting, 5) destructions in products or offering services, 6) coming to work under the influence of alcohol, 7) buy and sell of drugs at work, 8) use of alcohol on the job, 9) be careless toward assets and property and 10) possess the narcotics or drugs in organization.Conclussion: Evidence of this research showed that the managers and supervisors of organizations and industries, firstly have made importance for destructive behaviors and property theft, deviation in relationships and narcotics or drugs issues rather than other deviant behaviors.
  • S. E. Abtahi Page 27
    Background
    Over five decades have passed from starting the presentation of courses about moral and ethics profession and technology for academic education courses. Today, according to the development of using the information technology in Iran, the preparation of a framework for academic courses seems necessary.
    Methods
    In this paper, various aspects of ethics concepts that are related to information technology are reviewed.Conclussion: We propose conceptual educational areas for all stakeholder groups through an innovative pattern using an extension of ZACHMAN framework. Then, a sample of course outline is proposed using the knowledge base pattern of course content generation (based on knowledge areas and units: ACM & IEEE course development model) to teach in bachelor of computer engineering and information technology.
  • R. Akbari, M.R. Roohani Page 39
    Background
    There are two theories proposed by problem-based approaches to distinguish good acts from bad ones in normative ethic: Teleoligism, which connects the goodness or badness of an act to its implications; and the Deontologism that relates the morality of an act to its characteristics of its nature. These two theories underlie reductionism, individualism and indifference to variety of people and conditions. These problems lead us to the Virtue-based Ethics. In this approach, an act is moral when it has adequate function in human society and leads the society to the happiness. This point of view focuses on the context of an act; and ethical training of society members. When we say: "media responsibility for the ethics in society", it means that media should involve in the ethical training of society and the accession of moral virtues. It seems that the virtue-based approach hasnt been an important matter in broadcasting, and it is possible to show a relation between problem-based approach and news values.
    Conclusion
    In the virtue-based point of view, educational effects of reports are criteria for the writing and broadcasting them. So the broadcasting of news is not a simple action of informing, but it has ethical effects in society.
  • A. Kazemi, M. Abbasi Page 47
    Background

    One of the basic and inalienable rights of human being is the right to choose his food requirements according to his own desires. With regard to protecting the rights of all members of society as food consumers, realizing everyone’s right is an ethical necessity which has been always recognized.When talking about the definition of consumer and his rights, it should be pointed out that a consumer is the one who consumes an economic stuff and his rights are considered as: the rights to have health, information and selection, the rights to offer, to receive recompense, to receive instruction and training about newly presented products of the market, to prepare the initial needs of his life and finally the right to decide about expedients and requirements of his own, his family and people under his guardianship. Understanding the concept of the rights of consumer will pose another subject named “personal independence”. Independence is defined as, “the ability to show one’s ego besides keeping his identity through making choice and decision in the area of his own behavior.” Independence is considered as opposed to paternalism in which a person, party or an institute makes decision for the other’s life and expedients from the position of power, without seeking for his consent. But in today’s world of production, business and economy, it is the certain right of the consumers to be informed about genetically modified (GM) foods and genetically modified microorganisms (GMO) to have their own choice in consuming them.

    Conclusion

    It is still needed that more researches are carried out for the long term effects of these foodstuff. Easy accessibility of the accurate and correct information as well as providing the society with the appropriate trainings will be efficient tools to reduce the society's distrust and distress towards GM foods. Therefore, labeling the GM crops or marking the GM foodstuffs and microorganisms are regarded as a kind of respect to the consumers’ rights and leads to attract their trust and confidence.

  • A. Abedi-Sarvestani, M. Shahvali Page 56
    Background
    Environmental Conservation depends on individuals and can be affected by their attitude and beliefs. The perception of human-nature interaction and valuing the environment will ultimately build up living environment and also a basis for interacting with other creatures. Environmental ethics is a guarantee for behaving rightly with creatures and conserving nature from being damaged. Thus, environmental ethics education has been receiving more attention in recent discourse on environmental conservation in order to train ethical persons in relation to the environment.
    Methods
    Based on descriptive methodology, present article tries to illuminate two important things. First, it attempts to answer the question of why scientific and research institutes like universities and theological schools should pay enough attention to research on environmental ethics. Second, it tries to indicate some important distinctive features of environmental ethics which should be considered in the area of research on environmental ethics.
    Conclusion
    This article concludes that it is a vocation for scientific and research institutes to enhance environmental knowledge and practice of environmental ethics in community. For this reason and because of some characteristics of environmental ethics like its extent, interdisciplinary and pluralistic nature, researchers need to use para-disciplinary research methodologies in order to form some appropriate theories and approaches which are crucial to establish home statute of moral environmental code.
  • M.H. Mohammadi Ashnai, A. Mohammadi Ashnai, E. Hassani Page 62
    Background
    Continuation of our planet's crisis has awarded the human being about necessary revision of his contact with environment along development process. In this way, techniques and methods of environmental science were developed, in which the most common of them is Environmental Impact Assessment (EIA). But these techniques particularly EIA, have modified direction rather than preventive direction and on the other hand they cannot analyze human's various implications swhich have synergic, implied and collective effects comprehensively. Existence of such shortages will confine us to focus on Strategic Environmental Assessment (SEA), is an approach with directive thought, necessarily, so environmental evaluations will be done at policy, plan and program (p.p.p) levels. However, since this approach has not any involvement on collection and conceptual steps of decision making thought, it cant play its role in the sustainable development sufficiently.
    Conclusion
    Therefore, with observance to this fact that the decision making patterns follow valuable systems, combination of environmental ethics, which is foundation of valuable systems, could maintain and improve the environment via evaluation of strategy of environment, solving previous shortages and construct a new tool for environmental crises. In this paper, authors suggest a modern process for environmental evaluations of development plans alongside introduction of "combination of environment ethics with strategic environmental assessment" theory for receiving "sustainable development".
  • M. Mazaheri Assadi, J. Khani Jazani Page 71
    Background
    Although biotechnology is the science of God’s creation, but potential risks are presented by this technology as well. The magnitude and scope of the consequences to human and animal health and ecosystems may be very serious as the effects are irreversible. Nations of the Thirld World countries are increasingly faced with the prospect of the introduction into their countries of genetically modified organisms (GMO’s) and products thereof. These will enter the Thirld World countries in greater abaundance as the movement by consumers, manufacturers and retailers in developed countries to reject these GMOs and products thereof. The ethics about this technology and especially environmental biotechnology is distinguished. Intrinsic and extrinsic ethics due to scientific and unapproved information of the genetic material and… are of importance.
    Conclusion
    There are countries in the world which their economics depends on modern biotechnology. In many countries unavailability of rules and regulation is the major cause of biopiracy. The existence of International and National Laws and regulations are of the great importance. Neverthless in some countries common rules and regulations are available but they are not specifically for Genetically Modified Organisms from ethical and biosafety point of view.
  • M. Abaszadeh Jahromy Page 77
    Background
    Attention to the relation between human morals and learning can play an important role in elevation of scientific centers. The existence of this relation is certainly according to make use of the religion text, but the philosophical principles have been less studied.
    Methods
    This study is accomplished in library and in a descriptive way. For this aim, first the accepted view in learning and method of human understanding is explained and so by the view to philosophical principle relation between morals and understanding, the reaction and effect of the human morals and behavior in learning is explained.
    Results
    It's necessary to pay attention to the relation between theoretical and practical reasons to survey the philosophical principle relation between morals and understanding. In another view, we can pay attention to physical constitution place in this relation. The influence of the physical constitution from human morals and behavior is proved in philosophy. On the other hand, the physical constitution plays an important part in belonging body to mind that is place of science, so the physical constitution can be intermediated between these two fundamental characters of human rise.
    Conclusion
    The influence of human morals and learning - as one of the various factors - on the understanding, and vice versa, can play an important role in ethics, so the rules of Islam - that's the perfect program for human happiness- is the best perfect rule to rise human in the science and action.
  • A. Khorshidian, N. Momeni, M. Alaeddini, Sh. Etemad –Moghadam Page 85
    Background
    Medical ethics is a discipline that outlines the requirements of caregiving and research in order to protect the patients and trial participants from harm and maltreatment. Similar to other branches of medicine, dentistry also needs a morality-based guideline to provide the best quality of care to individuals with oral problems. The fundamental concept of ethics in dental practitioners is a reflection of the ethical curriculum employed during their graduate training. The present study focuses on the application and teaching of bioethics in dentistry. Dental students are an ideal group for learning the essentials of professional ethics that can lead to improved communication with patients and other health-care professionals.Teaching ethics in dentistry is currently based on traditional oral lecturing and religious beliefs. Indifference towards the practical aspects of bioethics in dental schools has decreased its efficiency. A pure theoretical approach to the topic can bore the students and cause a lower level of engagement. And bioethics courses that are currently offered in dental schools are usually based on those presented in the medical curriculum and the differences between the two professions has not been incorporated into the dental graduate program.A treatment is considered successful when it is established on the basis of morality, doctor-patient communication and expectations of the patients.
    Conclusion
    The goal of an ethics course in the dental curriculum is to ensure that all students are able to employ their acquired knowledge of moral issues in clinical settings. Therefore reevaluation of the ethics course should become a major concern of dental faculties.
  • J. Khani Jazani Page 91
    Background
    The values such as morality, conscience, liability and responsibility act as catalyst in changing a new idea and thought into a product and its presentation to the market, and they cause the entrepreneurship process become shorter and more effective. On the other hand, these values will attract the confidence of entrepreneurs aiming at future sight and implementing new ideas. In interaction with economical and cultural factors of entrepreneurship, the above values may lead to the ultimate level of confidence of the entrepreneurs that is their sacrifice; as a result, the economical and cultural development of the society is unavoidable. The fair distribution of income, growth of investment and all economical and social factors will be indirectly subject to these values.
    Conclusion
    Introducing moral aspects and job conscience and defining the concept of entrepreneurship, has been tried to illuminate the role of these values in this area.
  • A.A.Faskhodi Page 97
    Background
    This paper examines the construct of ethics in general and of business ethics in particular and provides a conceptual discussion of the dynamics of ethics in society and the dynamics of business ethics in the marketplace. Ethics and business ethics constructs are dependent upon two principal parameters; time and culture. Eventually, ethics and business ethics are about what is perceived as acceptable or unacceptable at a specific time and in a specific cultural setting. What was ethical yesterday may not be ethical today, and what is ethical today may not be ethical tomorrow.
    Method
    Based on the relationship between time and culture, dynamics of ethics through them and their effects on business ethics, the conceivable gaps between ethics (from the community’s view) and business ethics (from company’s view) have been discussed and a model of business ethics dynamics through time and culture has been represented.
    Conclusion
    Usually both the company’s view and the views of others may determine what is acceptable or unacceptable in business ethics. This is a social construction that may differ between the parties involved in a specific context. The discussion is supported by two brief and different cases from the automobile industry (the Ford and Volvo cases). Following the assessment of their scenarios of business ethics, some managerial remarks has been mentioned finally.