فهرست مطالب

مجله کنترل
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز حسین بابایی صفحه 1
    از اولین گزارش کار پژوهشی در زمینه حسگر گاز در ایران نزدیک به 20 سال می گذرد، و در این مدت رساله های ارزشمندی در این خصوص از دانشگاه های کشور صادر شده است. لیکن، نه تنها هنوز از تولید صنعتی این افزاره های مهم و پرکاربرد خبری نیست، احساس می-شود که گزارش های اخیر بعضا حتی از صنعت مربوطه دورتر شده اند. در این مقاله، انواع پرکاربرد حسگر های گاز موجود در بازار اجمالا معرفی شده مقایسه می شوند. نیاز های حال و آینده ی بازار به انواع حسگر های گاز بیان و عدم اغنای این نیاز ها با توانایی های حسگر های گاز موجود بحث می گردد، و بدین ترتیب، بعضی از زمینه های نیازمند پژوهش مشخص می شود. در ادامه نشان داده می شود که فن آوری ساخت بسیاری از انواع حسگر های گاز در داخل کشور برای شروع تولید صنعتی حاضر است. دانش فنی و امکانات صنعتی میسر و آغاز کار چندان سخت نیست؛ نگارنده دشواری اصلی را در مدیریت بازار می بیند.
  • محمد تشنه لب، سید محمد جواد آل هاشر، پوریا جعفری صفحه 27
    در این مقاله دانش بازه ای معرفی شده است. دانش بازه ای چارچوبی برای بازنمایی دانش ضمنی – حدودی بشر با استفاده از روش های محاسباتی مبتنی بر گرانول-های اطلاعاتی مانند مجموعه های فازی و مجموعه های راف می باشد. کنترل کننده ها و سیستم های مبتنی بر دانش بازه ای و محاسبات گرانولی به اصطلاح کنترل-کننده ها و سیستم های هوشمند بازه ای گفته می شوند. کنترل کنندها و سیستم های هوشمند بازه ای قادر هستند تا با انواع ابهامات و عدم قطعیت ها کار کنند. تحقیقات متعدد در دو دهه گذشته ثابت کرده است که کنترل کننده ها و سیستم های هوشمند بازه ای نسب به همتایانشان که از روش های معمول استفاده می کنند از توانایی بالاتری برای پردازش داده ها به خصوص در شرایط نویزی برخوردار هستند و در شرایط یکسان کارایی بالاتری را ارائه می دهند. در این مقاله مجموعه های راف، شبکه های عصبی راف، مجموعه های فازی نوع – 2 و برخی از کاربردهای آنها بطور فشرده مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: دانش بازه ای، محاسبات گرانولی، سیستم های هوشمند بازه ای، شبکه های عصبی راف، کنترل کننده های فازی نوع - 2
  • وحید جوهری مجد صفحه 51
    در این مقاله مروری، پس از ارائه یک تاریخچه و بررسی مزایای روبات چهارپا، به آخرین پژوهشهای انجام شده در جهان در زمینه این روباتها اشاره می گردد. در ادامه انواع مکانیزمهای گام برداری و مسیرهای حرکتی روبات چهارپا و نیز معیارهای پایداری ایستا و پویای آن ارائه می شود. همچنین مدلسازی و تحلیل جنبشی و پویشی یک روبات چهارپای کلی با 12 درجه آزادی بررسی می گردد. در نهایت الگوریتم های کلی مسیریابی این گونه روباتها برای یک مد حرکتی و نیز نحوه استخراج شروط پایداری آنها تشریح می گردد.
    کلیدواژگان: روبات چهار پا، روبات پادار، برنامه ریزی مسیر، پایداری پویا، پایداری ایستا _
  • علی خاکی صدیق، پیمان باقری صفحه 69
    کنترل کننده های پیش بین با ویژگی های منحصر به فرد خود از قبیل حل مسئله قید، برخورد مهندسی با تاخیر و کاربرد در سیستم های چندمتغیره جایگاه ویژه ای در صنعت یافته اند. اما همانند سایر راهکارهای طراحی سیستم های کنترلی، کارکرد مطلوب و درست این کنترل کننده ها به تنظیم مناسب پارامترهای آن ها وابسته است. مساله تنظیم کنترل پیش بین با توجه به ارتباط پیچیده و غیرخطی پارامترهای آن با عملکرد سیستم حلقه بسته مساله ای بسیار دشوار است و در سال های اخیر توجه فراوانی به آن شده است. در این مقاله، نخست به بررسی تاثیر هر کدام از پارامترها بر رفتار کنترل پیش بین پراخته می شود و سپس مساله تنظیم پارامترهای کنترل پیش بین مورد توجه قرار می گیرد و ضمن مطالعه مروری روش های تنظیم ارائه شده در مراجع مختلف، راهکارهای نوین تنظیم بررسی شده اند. تاکید این مقاله بر روش هایی بر پایه های نظری است که به عبارت های بسته ای برای تنظیم منجر می شوند، زیرا فرمول های بسته بر پایه های نظری در تحلیل های حلقه بسته بسیار سودمنداند. هم چنین با استفاده از یک مثال، بعضی از روش های تنظیم را که عبارت های بسته تنظیم دارند مقایسه نموده و نقاط قوت و ضعف هر کدام بیان شده است.
    کلیدواژگان: کنترل پیش بین، تنظیم پارامترهای کنترل کننده، مدل مرتبه اول با تاخیر
  • آزاده ظریف لولویی، محمد اعظم خسروی، حمیدرضا تقی راد صفحه 87
    ربات های کابلی دسته ای از ربات های موازی می باشند که در آن ها کابل ها جایگزین بازوهای صلب معمول گردیده اند. جایگزینی کابل بجای بازوهای صلب در ربات های موازی، این دسته از ربات ها را جایگزینی مناسب برای مقابله با کاستی های ذاتی و ساختاری ربات های معمول سری و موازی می سازد. اما این موضوع چالش ها و افق های جدیدی را پیش روی محققین پدیدار می سازد. در این مقاله یک مطالعه مروری بر روی تحقیقات انجام شده در زمینه با تاکید بر نوع مقید کامل آن انجام شده است، ضمن اینکه مسائل چالش برانگیز در این حوزه را نیز بررسی می کند. با این توصیف، در این مقاله بررسی اجمالی کاربردها و موضوعات نظری مطرح شده در حوزه ربات های کابلی مانند فضای کاری، دینامیک و کنترل صورت می پذیرد. علیرغم اینکه با توجه به پیشینه تحقیقات مختلف انجام شده در این زمینه به نظر می رسد که تحقیقات وسیعی در این زمینه صورت گرفته است، در این مقاله موضوعات نظری و کاربردی گوناگونی عنوان می گردد که هنوز به عنوان مسائل چالش برانگیز باز تحقیقات در این موضوع اشاره دارند.
    کلیدواژگان: ربات موازی، ربات کابلی، مقاله مروری، سینماتیک، دینامیک، حل افزونگی، فضای کاری، کنترل
  • حمید خالوزاده، عطیه کشاورز محمدیان صفحه 119
    در این مقاله، مروری بر کاربردهای نظریه تخمین، شناسایی و کنترل تصادفی در سیستم های صنعتی و عملی صورت گرفته است. نظریه شناسایی و تخمین پارامترها و متغیرهای حالت یک سیستم دینامیکی و کنترل تصادفی از مباحث مهم و پرکاربرد در سیستم های صنعتی می باشند. شاخه های مختلف علمی مطالعه شده در این مقاله شامل، استفاده از نظریه تخمین، شناسایی و کنترل تصادفی در مقولاتی مانند تشخیص نشتی در خطوط انتقال سیالات، حوزه ردیابی اهداف مانوردار، مدیریت فعال صف در شبکه های ارتباطی، کاربرد نظریه کنترل و مدل سازی تصادفی در پزشکی و سلامت، کنترل سرایت بیماری، تنظیم تجویز دارو، مدل سازی بیماری ها و درمان بیماری می باشد. همچنین در این مقاله، موضوعات انتساب کواریانس خاص به متغیرهای حالت یک سیستم دینامیکی، سیستم های کوانتومی، مکان یابی، شناسایی و کنترل تصادفی ربات ها، کاربرد نظریه تخمین در سیستم های ناوبری، تخمین، شناسایی و کنترل تصادفی موتورهای الکتریکی و تخمین ترافیک در سیستم های حمل و نقل هوشمند بررسی شده اند. در نهایت تعدادی از پژوهش های صورت گرفته در زمینه سیستم های آشوبی با رویکرد کنترل، تخمین و شناسایی مورد مطالعه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نظریه تخمین، شناسایی سیستم ها، کنترل تصادفی، تشخیص عیب، ردیابی هدف مانوردار، مدیریت فعال صف، پزشکی و سلامت، انتساب کواریانس، رباتیک، ناوبری، موتورهای الکتریکی، سیستم های حمل و نقل هوشمند، سیستم های مخابرات آشوبی
|
  • Dr. Mohammad Teshnehlab, Seyed Mohammad Javad Alehasher, Pouria Jafari Page 27
    Interval knowledge is introduced in this paper. Interval knowledge is new paradigm for representation of human’s partial-implicit knowledge which applies granular information-based computational methods، e. g.، fuzzy sets and rough sets. Interval-based intelligent systems and controllers are ones used interval knowledge and granular computing approaches. These systems and controllers are able to deal with types of vagueness and uncertainties. During past two decades، several researches have proved interval-based intelligent system are more capable than ones use traditional approaches in order to processes of data، especially in noisy situations. In this paper، rough sets theory، rough set neural networks، and theory of fuzzy type2 as most important interval knowledge approaches are presented، and also some their applications are summarized.
    Keywords: Interval knowledge_Granular computing_Interval_based intelligent systems_Rough neural networks_Fuzzy type – 2 controllers
  • Dr. Vahid Johari Majd Page 51
    In this paper، after reviewing a history of early literature and enumerating the benefits of quadruped robots، the latest world-wide research works on these robots are discussed. Then، various gate mechanisms، path movement methods، and static and dynamic stability margins of these robots are investigated. The modeling and kinematic and dynamic analyses of a typical quadruped robot with twelve degrees of freedom are also provided. Finally، a general path planning algorithms of such robots and the methods of deriving their stability conditions are explained.
    Keywords: Quadruped robot, legged robot, path planning, dynamic stability, static stability
  • Ali Khaki Sedigh, Peyman Bagheri Page 69
    Model Predictive Controllers (MPC) are effective control strategies widely used in the industry. The desirable MPC performance requires appropriate tuning of the controller parameters. However، the MPC tuning parameters are related to the closed loop characteristics in a complex and nonlinear manner، so the tuning procedure is an intricate problem، which has received much attention in recent decades. In this paper، the effects of each tuning parameter on the closed loop behavior are studied. Then، the issue of MPC tuning problem is considered and a review of the available tuning methods are provided. Modern tuning strategies are also considered. The emphasis of this paper is on theoretical tuning strategies which lead to closed form tuning equations that can be used in closed loop analysis. Finally، a simulation study is employed to have a comparative study on some closed form tuning equations and the advantages and disadvantages of each method is clarified.
    Keywords: Model Predictive Control, Controller tuning, First order plus dead time model
  • Dr. Azadeh Zarif Loloei, Dr. Mohammad Azam Khosravi, Prof. Hamid D. Taghirad Page 87
    Cable-driven robots are a class of parallel robots in which the rigid links are replaced by cables. Using cables instead of rigid links in parallel robots makes them a suitable choice to remedy some of the traditional shortcoming of the conventional robots. However، this introduces new challenges in the study of cable-driven robots. This paper presents a survey of cable-driven robots and addresses numerous challenging open problems in this field. The paper consists of an overview of both applications and theoretical issues of cable-driven robots such as workspace، dynamics and control، and furthermore some open challenging issues in this field of research.
    Keywords: Parallel robots, cable driven robots, kinematics, dynamics, control, redundancy resolution, workspace
  • Hamid Khaloozadeh, Atiyeh Keshavarz Mohamadian Page 119
    In this paper، a survey on applications of estimation theory، identification and stochastic control in industrial systems is presented. Identification، parameter and state estimation of a dynamical system and stochastic control are three important and applicable fields in industry. Several fields are discussed in this paper containing، leak detection in fluid pipelines، maneuvering target tracking، Active Queue Management (AQM) in communication networks، applications of stochastic modeling and control in medical and health issues، disease infection and control، dosage regimen design، and disease modeling and treatment. In addition، covariance assignment of dynamical systems’ states، quantum systems، localization، identification and stochastic control of robots، and also applications of estimation theory in navigation systems are reviewed. Furthermore، estimation، identification and stochastic control of electrical motors، and traffic control in Intelligent Transportation Systems (ITS) are investigated. Finally، chaotic systems control، synchronization، estimation، and identification are studied.
    Keywords: Estimation theory, System identification, Stochastic control, Fault detection, Maneuvering target tracking, Active Queue Management, Medical, health, Covariance assignment, Robotics, Navigation, Electrical motors, Intelligent Transportation Systems, Ch