فهرست مطالب

پلیس زن - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه پلیس زن
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق صفری*، مسعود جوادی هدایت آباد صفحه 6
    امروزه تحولات نوین در حوزه مطالعات جرم شناسی سبب شده است تا توجه محققین علوم اجتماعی و جرم شناسی به آن سوی عمل مجرمانه، یعنی قربانیان جرایم معطوف شود. یافته های جرم-شناختی و بزه دیده شناختی حاکی از این هستند که افراد آسیب پذیری نظیر زنان که از آنها به عنوان «بزه دیدگان مستعد» یا «بزه دیدگان بالقوه آسیب پذیر» نیز یاد می-شود، به دلیل ضعف های جسمی و خصوصیات خاص زیست شناختی، روان شناختی و اجتماعی؛ می توانند اهداف مناسب و مطلوبی برای بزهکاران باشند و بیشتر از سایرین در معرض بزه دیدگی قرار بگیرند. از این رو زنان انتخاب اول بزهکاران برای ارتکاب برخی جرایم هستند چرا که ارتکاب جرم بر روی آنها دارای خطر و هزینه کمتری می-باشد.
    مقاله حاضر پژوهشی اسنادی و مبتنی بر شواهد برگرفته از مطالعه اسناد، کتب، مدارک و تحقیقات به عمل آمده در خصوص زنان می باشد. نگارندگان در این مقاله در پی آن هستند تا ضمن اشاره به چگونگی فرآیند گزینش بزه دیدگان توسط بزهکاران، بیان کنند چرا زنان به عنوان بزه دیدگان بالقوه آسیب پذیرتر شناخته می-شوند؟ برای حمایت از آنها چه راهکارهایی وجود دارد و اصولا از چه طرقی می توان از زنان که انتخاب اول بزهکاران برای ارتکاب جرم محسوب می شوند، حمایت شایسته و بایسته به عمل آورد تا به نوعی هزینه ارتکاب جرم را برای بزهکاران فرصت طلب و محاسبه گر بالا برد که در نهایت به این وسیله شاهد کاهش ضریب و احتمال بزه دیدگی این قشر آسیب پذیر باشیم.
    کلیدواژگان: زنان، بزه دیده، بزه دیدگی، آسیب پذیری بالقوه، تدابیر حمایتی
  • اکبر فریدفتحی، داریوش معرفت، زهرا اعلم صفحه 40
    این تحقیق به منظور بررسی نحوه گذراندن اوقات فراغت و همچنین تعیین رابطه آن با گرایش به بزهکاری در نوجوانان مناطق محروم و حاشیه نشین شهرستان مراغه انجام شد. روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان 13 تا 18 سال محله های حاشیه نشین و محروم شهرستان مراغه بود. جامعه آماری در حدود 8000 نفر تخمین زده شد که با توجه به جدول مورگان 500 نفر نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و توسط پرسشنامه محقق ساخته اوقات فراغت و پرسشنامه بزهکاری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری با شاخص های آماری توصیفی و روش های آماری استنباطی و به کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین فعالیت های فراغتی سازمان یافته و بزهکاری رابطه معنادار و منفی وجود دارد(01/0P<)، درحالی که بین فعالیت های فراغتی غیر سازمان یافته و بزهکاری رابطه معنادار و مثبت وجود دارد(05/0P<).براساس یافته های تحقیق می توان گفت: بهبود در شیوه گذراندن اوقات فراغت و سوق دادن نوجوانان حاشیه شهر به فعالیت های فراغتی سازمان یافته و توجه مسئولان به ایجاد امکانات تفریحی سالم و خانوادگی، نقش مهمی در کاهش بزهکاری نوجوانان دارد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، اوقات فراغت، نوجوانان
  • فریبا شایگان صفحه 62
    انتخاب مدیر شایسته برای هربخشی، موجب افزایش کارآیی و بهره وری بیشتر آن مجموعه می شود. اگرچه گفته می شود در تعیین شایستگی نباید جنسیت مدنظر باشد؛ لیکن برخی مشاغل ضرورتا نیاز به مدیر زن دارند که ازجمله آنها مدیریت بر زنان پلیس است. پلیس زن در برخی مشاغل به صورت مشترک با مردان پلیس کار می کند و بعضا عملیات مشترکی هم دارند؛ ولی زنان پلیس در یک مجموعه خاص یا عملیات خاص مکان های زنانه، نیاز به مدیران زن دارند؛ لذا، موضوع این مقاله ملاک انتخاب زنان پلیس شایسته مدیریت است که به شیوه مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و با توجه به مبانی نظری و بهره گیری از تجارب شخصی تحریر شده است. این بررسی نشان می دهد که زنان پلیس شایسته علاوه بر ویژگی های عمومی، مدیریتی، اعتقادی و شخصیتی که بین مردان و زنان مدیر مشترک است به دلیل مدیریت بر زنان حتما باید دارای ویژگی هایی چون صبر و بردباری، رعایت حجاب و عفاف و موازین شرعی، عزت نفس و وقار و متانت، غلبه عقل بر احساس، سلامت خانواده، مهارت های ارتباطی، انتقادپذیری، آینده نگری، توجه به ویژگی ها و مشکلات کارکنان زن خود و... باشند.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، پلیس زن، ویژگی های مدیریتی زنان پلیس، ویژگی های اجتماعی، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های اسلامی زنان پلیس
  • محمد علی باباپور صفحه 85
    امروزه با بروز تحولات سریع محیطی در عرصه سازمان ها، نظیر استفاده از فناوری های اطلاعاتی و شبکه های جهانی که موجب سهولت جریان اطلاعات در سطوح مختلف سازمانی شده است، سازمان ها به سمت کاهش نیروی انسانی و افزایش سطح کیفیت نیروی کار رفته اند، چرا که عنصر خلاقیت و دانش به عنوان تنها عنصر برتری بخش در رقابت مطرح گردیده است. آنچه که مدیران امروزی به دنبال آن هستند، یافتن راه حل مشکلات کاری با استفاده از منابع کمتر و صرف زمان کوتاه تر است و از طرف دیگر انتظارات کارکنان امروزی، احساس مالکیت، خودباوری و امکان توسعه می باشد و در این راستا توانمندسازی، کلیدی است برای بهره برداری از تمامی ظرفیت منابع انسانی یک سازمان، پاسخگویی به نیازهای جدید کارکنان اما در عین حال یکی از پر چالش ترین برنامه هایی است که می تواند در یک سازمان پیاده شود. در این پژوهش روش تحقیق پیمایشی بوده و تکنیک گردآوری اطلاعات پرسشنامه است و تحقیق از نوع تبیینی است. از سویی دیگر چون هدف آن توسعه دانش کاربردی در زمینه توانمندسازی است، یک تحقیق کاربردی محسوب می شود. در ضمن، این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان زن و تبیین درجه تاثیرگذاری هریک از آنها می پردازد. جامعه آماری در این تحقیق کارکنان زن ستاد ناجا و نمونه ها از معاونت های ذیحسابی و نیروی انسانی ناجا انتخاب شده اند.
    در این مقاله سطح توانمندسازی زنان در ناجا و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشانگر آن است که سطح توانمندی کارکنان زن در حد متوسط است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نیز معرف عوامل تاثیرگذار است1) نگرش مدیریت؛ 2) ساختار گروهی؛ 3) ارزش های بین گروهی؛ و 4) روابط اطلاعاتی. مدل تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که از عوامل فوق سه متغیر نخست در مدل وارد شده و مجموعا 63 درصد از تغییر پذیری در سطح توانمندی کارکنان زن را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، نگرش مدیریت، روابط اطلاعاتی، ارزش های بین گروهی، ساختار سازمانی
  • ایرج گلدوزیان، احمد پور ابراهیم صفحه 109
    قاچاق انسان، به خصوص زنان و کودکان که به بردگی عصر مدرن شهرت دارد، یکی از مصادیق جرایم سازمان یافته است که از ابتدای دهه 1990 میلادی شهرت یافته، و در این سال های اخیر به یک معضل جهانی تبدیل شده است. قاچاق انسان را در قرن بیست و یکم می توان صورت جدیدی از تجارت بردگان تا قرن نوزدهم تصور نمود. از این رو، لزوم جرم انگاری قاچاق انسان در تمامی کشورهای جهان احساس می شود. مسئله قاچاق اشخاص، معمولا با هدف زنان و کودکان، یا قاچاق برای بهره کشی جنسی مورد بحث قرار می گیرد. در حال حاضر قاچاق پدیده ای بسیار گسترده در سطح جهانی به شمار می رود. به گونه ای که بسیاری از زنان که در گریز از فقر و جستجوی یافتن یک زندگی بهتر به ترک خانه و میهن خود دست می زنند، نه تنها به آن دست پیدا نکرده، بلکه بیش از پیش در گردابی فرو می روند که هیچ راه گریزی برایشان فراهم نیست. قاچاق انسان به عنوان یک رفتار بزهکارانه مستوجب مجازات در ایران سابقه چندان طولانی قانونی ندارد، اما به دلیل فقدان آمار جنایی دقیق نمی توان از نرخ ارز واقعی یا نزدیک به واقع از قاچاق زنان سخنی راند. ولی آنچه در روزنامه ها یا زبان همگانی است، نشانگر آمار نگران کننده قاچاق انسان در ایران می باشد. یکی از این نشانه ها، تصویب قانون مبارزه با قاچاق انسان مصوب 1383 است که در عین حال که قرینه ای بر وجود این پدیده است واکنش مناسب قانونگذار به آن نیز محسوب می شود. در راستای این مهم، مقاله حاضر تلاشی جهت تحلیل ساختاری این پدیده در نظام حقوقی بین المللی و همچنین در فراسوی آن نگاهی به تدابیر و سیاست های کیفری ملی و فراملی در قبال این پدیده می-باشد.
    کلیدواژگان: قاچاق زنان، بردگی نوین، روسپی گری، کنوانسیون های بین المللی، جرایم سازمان یافته، حقوق جزای ایران
  • ایوان یو سون، دوریس سی چو ترجمه: جواد زراعت پیما*، اصغر بذر افکن، فرامرز زراعت پیما صفحه 142
    این مقاله به طور تجربی نشان می دهد که آیا تفاوتی در دیدگاه های افسران پلیس زن کشور آمریکا و افسران پلیس زن کشور تایوان نسبت به نقش و کار پلیس، وجود دارد یا ندارد؟ نویسندگان این مقاله معتقدند که اعتقادات و دیدگاه های شغلی افسران پلیس، به طور عمده، تحت تاثیر فضای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، و سازمانی محیط کار افسران قرار دارند. آمار استفاده شده در این تحقیق از 119 افسر پلیس زن در کشور تایوان و 110 افسر پلیس زن در کشور آمریکا گردآوری شده اند. نتایج نشان می دهند که نگرش های شغلی-حرفه ای افسران پلیس زن در کشور تایوان، آنها را از همکاران پلیس زن خود در کشور آمریکا متمایز می-کند. به ویژه، افسران پلیس زن در کشور تایوان نسبت به همکاران زن خود در کشور آمریکا، بیشتر متمایل به رسته هایی چون رسته گشت زنی، رسته نگهبانی و حفاظتی، هستند و نسبت به محدودیت های قانونی، بی اعتنا و مخالف دستورات گزینشی، هستند.
    کلیدواژگان: افسران پلیس زن، مطالعه مابین، ملی، نگرش های افسران، پلیس تایوان
|
  • S. Safari *, M. Javadi Page 6
    Today, the new developments in the field of criminology have led researchers of social sciences and criminology to look beyond the criminal act and pay attention to the victims of crime. Finding of criminology and victimology show that vulnerable people such as women are "prone to be crime victims “or "potentially vulnerable victims". It is because of their physical weakness and their specific biological, psychological and social characteristics which make them easier goals for offenders. Women are the first choice of offenders because they will meet less risk and cost. This paper is based on library research and its evidence derived from the study of avialable documents, books, and records on women literature. The authors of this paper are to outline how we can support women, as potentially vulnerable groups, against harms and crimes.
    Keywords: women, victim, potential vulnerabilities, supportive measures
  • A. Faridfathi, D. Marefat, Z. Alam Page 40
    This study investigates the relation between leisure time activities and trends in juvenile delinquency in suburb areas of Maragheh city. It is a survey and the statistical population is selected from among all adolescents aged 13 to 18 years from deprived suburb areas of the city of Maragheh. Data were collected and descriptive statistics and inferential statistics were conducted using SPSS software. The results showed that there is a significant negative relationship between organized leisure activities and delinquency (P <0.01), while the non-organized leisure activities are significantly and positively related to delinquency (P <0.05). Based on the research findings, it can be said that improvements of organized recreation and leisure activities, more attention of official to making suitable entertainment for teens and families, have important roles in reducing juvenile delinquency.
    Keywords: delinquency, leisure time, youth
  • F., Shayegan Page 62
    Selecting appropriate managers for each section will increase its efficiency and productivity. It is said that gender should not be considered as a determining factor in managers’ selection, but in some jobs, including police job, women are necessarily better choices. Female police officers work jointly with police men in some positions, but in some specific special operations it is a need to utilize female managers. This study showed that women police can be appropriate choices for management and should have characteristics such as patience, modesty and Hijab and religious principles, dignity and self-respect and dignity and so on.
    Keywords: meritocracy, police woman, managerial characteristics of police women, social characteristics, personality traits, Islamic characteristics of women police
  • M. A. Babapour Page 85
    The key to obtain creativity and excellence in organizations is to utilize the full capacity of the human resources. This paper describes the factors affecting the empowerment of women in police. In addition, this study identified the factors affecting women's empowerment and focuses on explaining the degree of influence of each of them. Statistical population in this study was cosisted of female employees of the Department of Accounting of police organization. In this paper, the empowerment of women in the police organization and the factors influencing it are investigated. The findings indicated the moderate levels of employee empowerment. The results of this analysis are also introduced the following factors: 1) management attitude, 2) group structur, 3) between groups values, and 4) information relationships.
    Keywords: empowerment, attitude management, information relationships, between groups values
  • I. Goldouzian, A. Pourebrahim Page 109
    Trafficking in persons, especially women and children are modern day slavery which is known as one of the manifestations of organized crime since the beginning of the 1990s. In recent years, it has become a global problem. Human Trafficking in the twenty-first century can be thought of as a new slave trade just like its former form in the nineteenth century. Hence, the need is felt to consider human trafficking as a crime in all countries. In this article the problem of trafficking in persons, usually aimed at women and children for sexual exploitation or trafficking, is discussed. Trafficking, as a criminal act which is punishable by law, has a long history, but because of the lack of detailed crime statistics of the real exchange rate, we cannot discuss its rate precisely. The present paper attempts to analyze the structure of this phenomenon in the international legal system and also to look beyond punitive measures and policies.
    Keywords: women trafficking, modern day slavery, prostitution, International Convention, organized crime, criminal law in Iran
  • I.Y. Sun, D.C. Chu, Translated By:J.Zeraatpyma*, A. Bazrafkan, F. Zeraatpyma Page 142
    This study empirically tests whether Taiwanese and U.S. female police officers differ in their attitudes toward police role and work. The authors argue that police officer's occupational beliefs and outlooks are mainly influenced by the social, cultural, political, and organizational contexts within which the officers work. Data used in this research were collected from 119 female officers in two Taiwanese departments and 110 female officers in two U.S. departments. The results indicate that Taiwanese policewomen display occupational attitudes that distinguish them from their U.S. counterparts. Specifically, Taiwanese female officers are more likely than the U.S. female officers to have a broad role orientation, favor aggressive patrol, be resentful of legal restrictions, and disapprove of selective enforcement. Implications for future research and policy are discussed.
    Keywords: female police officers, cross, national study, officer's attitude, Taiwanese police