فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 13 (بهار 1391)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 13 (بهار 1391)

  • 172 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا اسلامی بیدگلی، داوود شاهسونی صفحه 4
    فاماو فرنچ (1993) با تکیه بر فرض اساسی مدل های قیمت گذاری تعادلی (EAPM) و بهره گیری از رگرسیون مقطعی فاما-مک بث، مدلی سه عاملی را جهت تبیین استثنائات قیمت گذاری دارایی ها معرفی نمودند. EAPM عنوان میکند که ساختار کوواریانس بازده سهام و عوامل کلان اقتصادی تعیین کننده بازده مورد انتظار است. در حالی که، دانیل و تیتمن (1997) تفسیری بر مبنای ویژگی های شرکت ارائه می کنند و عقیده دارند که بنا به دلایل رفتاری، بازده بالاتر شرکت های ارزشی و شرکت های کوچک ناشی از ویژگی های شرکت می باشد و نه بده- بستان بین ریسک و بازده سهام.
    تحقیق پیش رو با استفاده از روش رگرسیون چند متغیره و در بازه زمانی شش ساله 86-81، به ارزیابی توانایی این مدل در تبیین اختلاف بازده سهام شرکت های مختلف در مقایسه با مدل سه عاملی فاما و فرنچ پرداخته و به این نتیجه میرسد که ارائه تفسیر ریسکی از بتای بازار سهم در بورس اوراق بهادار تهران در دوره مورد بررسی قابل توجیه نیست و صرف اندازه و صرف ارزش ناشی از تحمل ریسک بالاتر توسط سرمایه گذاران است.
    کلیدواژگان: مدل مبتنی بر ویژگی های سهام، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، ساختار کوواریانس بازده، بارهای عاملی
  • مهندس محمد مهدی بحرالعلوم، رضا تهرانی، فرهاد حنیفی صفحه 22
    تخصیص بهینه منابع مالی در بازار سرمایه یکی از اصلیترین موضوعات در حوزه تصمیمات سرمایهگذاری است. اتخاذ تصمیمی اثربخش در این خصوص، نیازمند وجود زمینه های مناسب سرمایهگذاری و ابزار و تکنیکهای تحلیل مناسب در بازار سرمایه است. یکی از این تکنیکهای کارآمد که علاوه بر داشتن مزایای منحصر به فرد، پایه و اساس استراتژی های نوین سرمایه گذاری قلمداد می شود، ردیابی شاخص است. با توجه به اهمیت و نقش غیر قابل انکار این رویکرد در رونق بازارهای سرمایه، مطالعه و پیاده سازی آن را در دستور کار این تحقیق قرار داده و مساله انتخاب پورتفوی بهینه ردیابیکننده شاخص کل قیمت و بازده نقدی را با بهره گیری از رویکرد ترکیبی الگوریتم ژنتیک و برنامه ریزی کوادراتیک مورد بررسی قرار دادیم. شایان ذکر است که به منظور شبیه سازی داده ها و فراهم نمودن شرایط لازم جهت پیاده سازی الگوریتم پیشنهادی، از شبکه عصبی مصنوعی نیز بهرهگرفته شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، دقت بالا و عملکرد مناسب پورتفوهای حاصل از این روش ترکیبی را در دفعات مختلف تکرار به اثبات رساند، بگونهای که می توان دستیابی به عملکردی مشابه و فراتر از شاخص را از ویژگی های منحصر به فرد آن به حساب آورد.
    کلیدواژگان: ردیابی شاخص، پورتفوی ردیابی کننده، الگوریتم ژنتیک، برنامه ریزی کوادراتیک، شبکه عصبی
  • محمدرضا رستمی، حسن قالیباف اصل، مهری احمدی صفحه 44
    مقاله حاضر سطح ضعیف کارایی شرکتهای مشمول اصل 44 قانون اساسی عرضه شده در بورس اوراق بهادار تهران را با استفاده از سری زمانی بازده شاخص این شرکتها مورد بررسی قرار می دهد. این مطالعه روش های مختلف آزمون گشت تصادفی: آزمون خودهمبستگی، آزمون گردش، آزمونهای ریشه واحد (دیکی – فولر، فیلیپس و پرون، KPSS، دیکی – فولر با روند زدایی GLS)، آزمون نسبت واریانس را بکار گرفته و سپس با استفاده از مدل فرایند خود رگرسیون میانگین متحرک (ARIMA)، توانایی پیش بینی سری زمانی مذکور آزمون شده است. نتایج این آزمونها همگی، کارایی در سطح ضعیف این بخش از بازار بورس اوراق بهادار تهران را رد می کند. آزمونهای همبستگی پیاپی و گردش، هر دو نشان داد که تغییرات قیمتی سهام این شرکتها به صورت تصادفی نیست. به طور مشابه، همگی آزمونهای ریشه واحدکه یک شرط لازم برای وجود گشت تصادفی است، نشان داد که سری زمانی مورد مطالعه مانا و از عدم وجود ریشه واحد برخوردار است. نتایج آزمون نسبت واریانس نیز وجود گشت تصادفی در سری زمانی بازده روزانه شاخص مذکور را رد نمود. در نهایت، مدل (ARIMA) توانست قیمت سهام شرکتهای عرضه شده در مطالعه حاضر را با خطای بسیار کم پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: گشت تصادفی، شکل ضعیف کارایی، آزمون ریشه واحد، آزمون نسبت واریانس، آزمون خودهمبستگی
  • رضوان حجازی، روح الله قیطاسی، طالب قیطاسی صفحه 62
    از لحاظ نظری انتظار می رود وجود جریان وجوه نقد و اقلام تعهدی، گسترش و تنوع آنها از طریق اثرگذاری بر اندازه، ریسک و پیچیدگی واحد مورد حسابرسی بر حق الزحمه حسابرسی موثر باشد، اما در این رابطه شواهد کمی مستند شده است. بر این اساس عوامل اثرگذار بر قیمت گذاری خدمات حسابرسی به همراه معیارهای جریان وجه نقد، اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام تعهدی غیر سرمایه در گردش به عنوان متغیرهای مستقل و حق الزحمه خدمات حسابرسی به عنوان متغیر وابسته تعیین شده است. اطلاعات مورد نیاز برای آزمون همبستگی متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش از شرکت های غیر مالی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1382 تا 1387 به دست آمده است. برای آزمون فرضیات از دو مدل رگرسیون تلفیقی و روش حداقل مربعات معمولی (OLS) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد بین جریان وجه نقد و حق الزحمه حسابرسی در سطح اطمینان 99 درصد رابطه معنادار و مثبت وجود دارد و بین اقلام تعهدی کل، اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام تعهدی غیر سرمایه در گردش با حق الزحمه حسابرسی در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنادار و منفی وجود دارد. در میان متغیرهای کنترلی تنها متغیرهای نوع حسابرس، اهرم و کل دارایی ها رابطه معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارند. ضریب تعیین تعدیل شده تقریبا 46 درصد است. آماره دوربین-واتسون برابر 2.2 است که حاکی از عدم وجود خودهمبستگی بین متغیرهای مستقل تحقیق است.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، جریان نقدی، اقلام تعهدی سرمایه در گردش، اقلام تعهدی غیر سرمایه در گردش
  • قدرت الله طالب نیا، علی خوزین، مرتضی دنکوب صفحه 78
    برای پیاده سازی و استقرار سیستم هزینه یابی مبتنی بر فعالیت عوامل موثر زیادی وجود دارد که توجه به آنها باعث افزایش اثربخشی و کارایی چنین سیستم هایی با کمترین هزینه می گردد. در این مقاله میزان تاثیر عوامل مختلف در پیاده سازی و اجرای سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت در شرکت-های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران- گروه محصولات شیمیایی، مورد بررسی و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) به عنوان یکی از رویکردهای تصمیم گیری چند معیاره، از لحاظ اهمیت رتبه گذاری شده است. در این راه ابتدا عوامل اصلی مختلف در چهار گروه کلی عوامل سازمانی، عوامل محیطی، عوامل فردی و عوامل فنی طبقه بندی و رتبه بندی گردید و در مرحله بعد بر اساس تحقیقات قبلی عوامل فرعی مختلف که در زیر مجموعه هر یک از عوامل اصلی قرار گرفته بودند، بررسی و رتبه گذاری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تکنیک AHP، اهمیت عوامل سازمانی از سایر عوامل بیشتر و پس از آن به ترتیب عوامل محیطی، فردی و فنی به ترتیب اولویت قرار گرفتند. توجه به اهمیت عوامل موثر در پیاده سازی و استقرار سیستم های هزینه یابی کمک فراوانی برای بکارگیری اثربخش و کارای چنین سیستم هایی با کمترین هزینه می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، عوامل محیطی، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل فنی، گروه محصولات شیمیایی
  • مهدی محمدآبادی، بیتا مشایخی، محمد مهدی میرزایی عباس آباد صفحه 96
    در مبانی نظری حسابداری تاکید فراوانی بر برخوردار بودن اطلاعات افشا شده از ویژگی قابلیت اتکا شده است. می توان پیش بینی کرد محافظه کاری حسابداری به عنوان یک زیرویژگی کیفی بتواند نقش بسزایی در افزایش قابلیت اتکا و به این ترتیب افزایش کیفیت افشای اطلاعات داشته باشد. در این راستا پژوهش حاضر درصدد جمع آوری و بررسی شواهد تجربی موجود پیرامون تاثیرگذاری محافظه کاری حسابداری بر کیفیت افشا است. تجزیه و تحلیل آماری داده های مربوط به 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی سال های 1383 تا 1386 نشان می دهد همزمان با اعمال درجات بالاتری از محافظه کاری سطح کیفی افشای انجام شده توسط شرکت نیز افزایش یافته است. این نتایج در شرایطی به دست آمده که تاثیرات متغیرهای مرتبط با ساختار و متغیرهای مرتبط با عملکرد بر کیفیت افشا تحت کنترل و بررسی قرار گرفته است. بنابراین می توان گفت شواهد تجربی متقاعدکننده موجود، هم راستا با مبانی نظری حسابداری، بیانگر تاثیر مستقیم محافظه کاری بر کیفیت افشا و گزارش اطلاعات مالی هستند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، کیفیت افشا، اندازه شرکت، نسبت بدهی، سودآوری، نقدینگی
  • حسین اعتمادی، حسن فرج زاده دهکردی صفحه 112
    در این پژوهش تاثیر مدیریت سود و ساختار سرمایه بر محافظه کاری سود آزمون شده است. محافظه کاری یکی از خصوصیات کیفی اطلاعات حسابداری است که لازم است سود گزارش شده از اندازه متعادلی محافظه کاری برخوردار باشد. فرضیه های تحقیق پیش بینی می کنند که مدیریت سود، موجب بیش یا کم محافظه کاری می شود. همچنین، شرکت هایی که از حقوق مالکانه بیشتری در ساختار سرمایه خود استفاده کرده اند، محافظه کاری بیشتری را در سود خود اعمال می کنند. به منظور آزمون فرضیه ها، مقادیر محافظه کاری سود و اقلام تعهدی اختیاری (به عنوان نماینده مدیریت سود)، برای 303 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1387-1381 (در مجموع 1530 مشاهده شرکت-سال) اندازه گیری شده است. برای آزمون مدل های تحقیق از روش پانل دیتا و مدل های رگرسیونی چند متغیره استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نخست، مدیریت سود، صرف نظر از جهت آن، باعث افزایش محافظه کاری می گردد. دوم، شرکت هایی که اقدام به مدیریت سود کاهشی می کنند، سود محافظه کارانه تری را گزارش می کنند که نشان دهنده بیش محافظه کاری است. سوم، شرکت هایی که از طریق اقلام تعهدی مثبت، به مدیریت سود افزایشی مبادرت می ورزند، محافظه کاری کمتری را در گزارشگری خود اعمال می کنند. نهایتا، ساختار سرمایه نیز بر اندازه محافظه کاری سود تاثیر گذار است. شرکت هایی که در تامین مالی خود بیشتر از حقوق صاحبان سهام استفاده کرده اند محافظه کاری بیشتری را در اندازه گیری سود اعمال کرده اند.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، ساختار سرمایه، کیفیت سود، مدیریت سود، محافظه کاری سود
  • جواد رضازاده، مهدی نیک جو صفحه 128
    فرانسیس و همکارانش طی تحقیق تجربی نشان دادند که کیفیت اقلام تعهدی با هزینه ی سرمایه، رابطه ی معکوس دارد. اما کر و همکارانش بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده مورد انتظار سهام (هزینه ی سرمایه)، رابطه ای نیافتند و اظهار کردند شواهدی مبنی بر این که کیفیت اقلام تعهدی توسط بازار در قیمت سهام لحاظ شده باشد، وجود ندارد. با استناد به استدلال های اوگنوا در این مقاله یافته های کر و همکاران این طور تفسیر می شود که شرکت های دارای کیفیت اقلام تعهدی پایین در آینده جریان های نقدی غیر منتظره ی منفی تجربه می کنند و به این دلیل بازده سهام آنها کاهش می یابد و بازده بالای مورد انتظار این شرکت ها را کاهش می دهد. اما مشابه کر و همکاران و سایر تحقیقات انجام شده در ایران در این تحقیق نیز با مطالعه ی داده های مربوط به 185 شرکت طی دوره ی 1377 تا 1386 با کنترل تغییرات غیرمنتظره ی جریان های نقدی، رابطه ی معناداری بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده مورد انتظار سهام یافت نشد. به طور کلی این مقاله درباره ی بحث رو به رشد رابطه ی بین کیفیت اقلام تعهدی و هزینه ی سرمایه، شواهد جدیدی به دست می دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، هزینه ی سرمایه، بازده مورد انتظار سهام، جریان های نقدی غیر منتظره
  • محمدحسین ودیعی، سید حسین میراسماعیلی صفحه 146
    هدف نخست این تحقیق، ارائه مدل آماری مناسب جهت پیش بینی نسبتا دقیق ورشکستگی شرکت ها برای هریک از سال های t (سال ورشکستگی)، t-1 (یکسال قبل از ورشکستگی) و t-2)دوسال قبل از ورشکستگی) و سپس، مقایسه دو مدل پیش بینی ورشکستگی، یعنی مدل تحلیل لوجیت اهلسون و تحلیل ممیز چندگانه فولمردر بازار سهام ایران برای سال های فوق الذکر است. نمونه پژوهش حاضر، از 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تشکیل شده است. بازه زمانی انتخاب نمونه شامل سال های 1382 تا 1386 بوده و بازه زمانی استخراج داده های مورد استفاده یک دوره هفت ساله از سال 1380 تا 1386 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از روش های رگرسیون لجستیک و خطی و آزمون نسبت دو جمله ای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، هر دو مدل اهلسون و فولمر قادر به پیش بینی ورشکستگی در بازار سهام ایران می باشند و همچنین مدل تحلیل لوجیت اهلسون نسبت به مدل تحلیل ممیز چندگانه فولمر عملکرد بهتری داشته است. دقت پیش بینی مدل اهلسون برای سا ل های t، t-1 و t-2 به ترتیب 96%،91% و 89% است، در حالی که دقت پیش بینی مدل فولمر برای سال های t، t-1 و t-2 به ترتیب 85%،74% و 76% می باشد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، مدل اهلسون، مدل فولمر، تحلیل تمایز چندگانه، تحلیل لوجیت
|
  • Gholamreza Eslami Bidgoli, Davood Shahsavani Page 4
    Using Fama Macbeth's cross-section regression technique and Equilibrium Asset Pricing Model's underlying hypothesis, Fama and French introduced a three factor asset pricing model. The model is going to shed some light on the issue of asset pricing anomalies, detected in stock exchange markets.EAPMs suppose that the covariance structure between stock's return and macroeconomics factors determines the expected return of the stock. However, Daniel and Titman believe that behavioral factors affect a stock's expected return. In other word, high realized return of small and value stocks stems from firm's characteristics not from the trade – off between risk and return.The present study research to find out whether covariance structure or firm's fundamental characteristics drive expected return in Tehran Stock Exchange.In sum, the result indicate that a stock's market beta cannot be regarded as only risk measure, but size and value portfolio's beta considered as vital risk measures in Tehran Stock Exchange.
  • Mohammad Mahdi Bahrol Oloom, Reza Tehrani, Farhad Hanifi Page 22
    The optimal allocation of financial resources in capital market is one of the major issues in the field of investment decisions. Making an effective decision in this regard requires the existence of appropriate investment fields, instruments and analytical techniques in the capital market. One of this efficient techniques which in addition to having unique benefits, is also recognized as the foundation of new investment strategies, is called index tracking. By considering the importance and the undeniable role of this approach in the prosperity of capital markets, its investigation and implementation has been considered in this research and so the problem of optimal TEDPIX tracker fund selection is studied via the hybrid approach of genetic algorithm and quadratic programming. We should mention that, for the data simulation and provision of the conditions needed to implement the suggested algorithm, the heuristic approach of neural network is also being used. The Results of data analysis showed the high accuracy and appropriate performance of the portfolios created by this hybrid approach in several times of iterations, so that accessing similar and better performance compared to the index could be considered as its unique characteristics.
  • Mohammad Reza Rostami, Hasan Ghalibaf Asl, Mehri Ahmadi Page 44
    This survey examines the weak form efficiency for 8 companies which have been listed since 1385 based on Iranian article 44th privatization program using their daily price return. The study employed different tests of random walk: (auto correlation test, run test, unit root tests (ADF, PP,ERS and KPSS), variance ratio test, then the series predictability was examined by using the ARIMA model. The results of the tests conclusively rejects the weak form efficiency of this sector of Tehran Security Exchange.Both of the tests revealed that the price changes are not random and are serially dependent. Similarly, the unit root test which is necessary for a random walk, are absent from the return series. The variance ratio test result also rejected the presence of random walk in the index return series. Finally, the ARIMA model could forecast the stock price of the firms with much less errors.
  • Rezvan Hejazi, Rohollah Gheitasi, Taleb Gheitasi Page 62
    There is a theorical expectation according which the existence of accruals and cash flows, their variety and their expansion have effect of audit fees through having effect on size, risk and complication of auditee unit, but these are little evidence documented to prove that. In this research effective factors on audit pricing plus cash flow, working capital accruals and non-working capital accruals are nominated as independent variables and auditing fees as dependent variable. All the needed date are gathered from non financial companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) during 1382 A.H.L to 1387 A.H.L. both pooled regression and Ordinary Least Squares (OLS) are applied for hypothesis test. Results show that there is a positive significant level of 99% for relation between cash flows and auditing fees. While there is a negative significant level of 95% relation between total accruals, working capital accruals, non-working capital accruals and auditing fees. Only the three variables of auditor, leverage and total assets have a significant relation with auditing fee. Adjusted R2 is about 46%. Durbin-watson statistic equals 2.2 that shows the non existence of autocorrelation between independent variables of the research.
  • Ghodratolah Talebnia, Ali Khozein, Morteza Dankoub Page 78
    In this paper, the researchers examined and ranked the effect of different criteria in succeeding lunching and implementing activity based costing system in Cases of Listed Companies in Tehran Stock Exchange Market- Petrochemical Companies. The analytical hierarchy process (AHP) as an approach of multiple attribute decision making were used. First of all the researchers classified the four criteria such as organizational, environmental, individual (users) and technical criteria and ranked them. Then according to the previous researches we found and ranked the sub criteria. According to the results the researchers found that the organizational criteria were the most important and then environmental, individual (users) and technical criteria were in the next rank. In general, to know the failure reasons for implementing activity base costing systems will lead to decrease and minimize the failure possibility. Such reasons can be predicted before and when they are ignored the new system will be failed. Being aware of the failure reasons we can find the solution to remove the problems and we can pose new approaches to achieve success. Therefore in such condition, organization can enjoy advantages of ABM systems and finally increase its value.
  • Mahdi Mohammad Abadi, Bita Mashayekhi, Mohammad Mahdi Mirzaee Abas Abad Page 96
    Conceptual frameworks (basis) of accounting strongly emphasize that disclosed financial information should have reliability property as qualitative characteristic. It seems that accounting conservatism as subset of reliability can enhance reliability and, by this way, also quality of disclosure. In this context the paper tends to gathering data and empirical evidence about effects of accounting conservatism on quality of disclosure. Statistical analysis on data gathered about 111 firms that were listed in Tehran Securities and Exchange between 2004 and 2007, indicates quality of disclosure and conservatism increase simultaneously. These findings have been resulted in situation that structural and operational properties of firm had been controlled. Overall, empirical findings of this research are same to conceptual framework of accounting. Both of them introduce accounting conservatism as property that can directly affect quality of disclosure.
  • Hosein Etemadi, Hassan Farajzadeh Dehkordi Page 112
    In this study we investigate the effects of earnings management (EM) and Capital Structure (CS) on Earnings Conservatism (EC). Conservatism is one of most important accounting information attributes and reported earnings must have a balanced magnitude of EC. Based on study hypotheses, it is predicted that EM affect equilibrium of EC. That is, EM results in over-conservatism or under-conservatism. Furthermore, tradeoff between equity and debt in CS of firms can affect EM incentives and thereby it can affect EC. In explicit word, it is predicted firms with more financed by equity have more conservative earnings. In order to test hypotheses, EC and discretionary accruals (as as proxies of EM) are measured for 303 firms during 2002-2009 period (totally 1530 firm-year observations). Results show that an increase in absolute values of discretionary accruals is accompanied by increase in magnitude of EC. Firms that engaged in downward EM have more conservative earnings (over-conservatism). In contrast, firms with upward EM have less conservative earnings (under-conservatism). Finally, firms with more financed by equity have more conservative earnings, than others.
  • Javad Rezazadeh, Mahdi Nikjoo Page 128
    Francis, LaFond, Olsson, and Schipper [6 and 7], document that accrual quality is inversely related to the cost of equity. However, Core, Guay, and Verdi [3] find no association between accrual quality and future stock returns and conclude that there is no evidence that the stock market prices accrual quality. With recourse to Ogneva [9] arguments, we hypothesize that Core et al.’s result arises because poor accrual quality firms experience negative cash flow shocks in the future, which results in negative returns that offset the higher expected returns for such firms. But Similar to Core et al. [3] and previous dissertations in Iran, after studying of 185 firm data between 1999 to 2008 we also find no significant association between expected returns and accrual quality after controlling for cash flow shocks. Overall, this paper adds to the growing literature suggesting that accrual quality is linked to the cost of capital.
  • Mohammad Hossein Vadeei, Seyyed Hossein Miresmaeili Page 146
    The first purpose of current study, is provide appropriate statistical model for predicting fairly accurate bankruptcy of Companies for each of the year's t, t-1 and t-2, and then compare the two models of prediction bankruptcy. Namely, logit analysis model of ohlson and multiple discriminate analysis of fulmer on the stock market in Iran for years has mentioned above. The sample of current study have been formed 112 companies listed in the stock exchange sampling period are included the years 1382 to 1386 and period of extracted data using are sven-years period from 1380 to 1386. Hypothesis testing methods are logistic regression and linear and two-sentence ratio test. the results of current Study show, Both models of ohlson and fulmer able to predict bankruptcy of Companies on the stock market in Iran, and also logit analysis model of ohlson than multiple discriminant analysis model of fulmer has better performance. Prediction accuracy of ohlsons model for years t, t-1 and t-2, respectively is 96%, 91% and 89%, while prediction accuracy of fulmers model for years t, t-1 and t-2, respectively is 85%, 74% and 76%.