فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1391)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1391)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید حیدری، احمد رضایی صفحات 1-29
    این مقاله با مطالعه وضعیت امروز دانشگاه های ایران از طریق تحقیق درباره احوالات زندگی دانشجویی، سعی دارد ابعاد هویت حرفه ای دانشجویان را بررسی نماید. هویت حرفه ای یک هویت اجتماعی است و در ارتباط با دیگران و از طریق یادگیری و آموزش عملی و تجارب حرفه ای ایجاد می شود. برای دانشجویان، آغاز رسمی حرفه اجتماعی، همزمان است با آغاز مطالعات که از طریق آموزش های عملی مربوط به رشته تحصیلی، شکل گیری هویت حرفه ای آنها تشدید و تقویت می شود.
    یافته های پژوهش نشان می دهد، هویت حرفه ای دانشجویان دارای دو بعد هویت علمی و هویت شخصی است. هویت علمی دانشجویان از طریق گرایش ها و نگرش ها و نیز تلاش ها و کنش های علمی دانشجویان شکل می گیرد. هویت شخصی نیز درک و تصوری است که دانشجو ازخودش به عنوان یک کنشگر علمی و در محیط دانشگاهی به دست می آورد. همچنین توسعه هویت حرفه ای با موقعیت فرد در درون جامعه در ارتباط است؛ ازاین رو، جنس، پایگاه اجتماعی و اقتصادی، حمایت های خانواده و دوستان، محیط و شبکه های اجتماعی فرد در شکل گیری هویت حرفه ای وی موثرند.
    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، هویت شخصی، هویت اجتماعی، زندگی دانشجویی، نظریه مبنایی
  • پریناز بیدل، علی اکبر محمودزاده صفحات 31-62

    هدف تحقیق حاضر، بررسی میزان تعلق اجتماعی مردم به جامعه ایران و رابطه آن با اعتماد اجتماعی و فرد گرایی بوده است. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و اطلاعات از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری، افراد بیست سال به بالای شهر مشهد در سال 1390 با جمعیتی معادل 1530827 نفر بوده و تعداد حجم نمونه 384 نفر بوده و از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای برای تخصیص حجم نمونه استفاده شده است.
    نتایج تحقیق نشان می دهد میانگین میزان تعلق اجتماعی پاسخگویان نمره 7/2 بوده است و تا نمره 5 که ماکزیمم آن بوده است، به مقدار 3/2 نمره فاصله داشته است. یعنی میزان تعلق اجتماعی مردم مشهد به جامعه ایران در سطح متوسط بوده است. با افزایش سن، تعلق اجتماعی نیز افزایش یافته است. میزان تعلق اجتماعی در بین قوم فارس نسبت به سایر اقوام و همین طور شاغلان نسبت به سایر افراد و در طبقه متوسط نسبت به طبقات دیگر بیشتر بوده است. مجموع متغیرهای مستقلی که وارد رگرسیون چند متغیره شده اند با40 درصد ضریب تعیین، تغییرات مربوط به متغیر تابع را تبیین کرده اند (40/0R2=) که متغیر «اعتماد اجتماعی» با ضریب تعیین 61/0 بیشترین تاثیر بر تعلق اجتماعی را داشته و سپس «فردگرایی افراطی» با ضریب تعیین 18/0- در مرتبه بعدی تاثیر گذاری قرار گرفته است؛ بنابراین افزایش بی اعتمادی اجتماعی در افراد، بیشترین آسیب را بر میزان تعلق اجتماعی آنان داشته است.

    کلیدواژگان: تعلق اجتماعی، اعتماد اجتماعی، فردگرایی افراطی
  • خانواده و هویت ملی؛ بررسی موردی دانش آموزان شهر یزد
    اکبر زارع شاه آبادی، شیوا صادقی صفحات 63-85
    مسئله هویت ملی نوجوانان با توجه به نقش سازنده آنان در سرنوشت آینده کشور اهمیت زیادی دارد. هویت ملی از این نظر اهمیت دارد که بر تمامی حوزه ها از جمله فرهنگ، اجتماع و سیاست و حتی اقتصاد سایه افکنده و خانواده به سبب الگوگیری نوجوانان از والدین، می تواند از عوامل موثر در این زمینه باشد. هدف از این مقاله بررسی تاثیر خانواده در شکل گیری هویت ملی دانش آموزان شهرستان یزد است.
    روش پژوهش در این مطالعه، پیمایش و به لحاظ زمانی مقطعی است. جامعه آماری دانش آموزان مقطع متوسطه است که تعداد 120 نفر از آنها از طریق فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه است. پرسشنامه پس از احراز اعتبار و پایایی در مرحله مقدماتی، برای جمع آوری داده ها در مرحله نهایی مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق، از اعتبار صوری استفاده شده است. بدین ترتیب که پیش آزمون با تعداد 40 پرسشنامه انجام گرفت و برخی گویه ها و پرسش ها، پس از مشورت و نظرخواهی از کارشناسان و اساتید دانشگاه که دارای اشکال و ابهام بودند، اصلاح شدند. به منظور برآورد پایایی سنجه های مهم در پژوهش حاضر، از ضریب آلفای کرونباخ[1] استفاده شد و بر اساس امکانات بسته نرم افزاری خاص علوم اجتماعی(SPSS) داده ها توصیف و تحلیل شده اند.
    بر اساس یافته های این پژوهش، رابطه متغیرهای هویت ملی والدین، جنس، بهره مندی از وسایل ارتباط جمعی، روابط صمیمی والدین با هویت ملی تایید ولی رابطه متغیرهای سن، بعد خانوار، مقطع تحصیلی، پایگاه اقتصادی اجتماعی والدین، انسجام خانواده، همدلی خانواده و گفت و شنود با این متغیر، تایید نشد.
    نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که جنس و هویت ملی والدین بیشترین تاثیر مستقیم را بر میزان هویت ملی دانش آموزان داشته است. همچنین متغیرهای جنس و هویت ملی والدین با متغیر وابسته رابطه مستقیم داشته اند.
    کلیدواژگان: خانواده، دانش آموزان، هویت ملی، یزد
  • جایگاه نمادهای هویت ملی در زبان و ادب فارسی؛ مطالعه موردی: آثار داستانی جمالزاده
    فاطمه رضایی خیرآبادی، رضوان حکیم زاده، محمدحسین محمدی، سید علی خالقی نژاد صفحات 87-111
    توجه به مسئله هویت ملی در عصر مشروطه از اهمیت زیادی برخوردار شد؛ دغدغه هویت ملی در آثار بسیاری از نویسندگان این عصر، گویای جایگاه این مسئله در این دوره تاریخی است. از جمله این نویسندگان، پدر داستان نویسی کوتاه ایران، سید محمدعلی جمال زاده است. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف تشریح جایگاه نمادهای هویت ملی در آثار این نویسنده (یکی بودیکی نبود؛ تلخ وشیرین؛ کهنه و نو؛ قصه مابه سر رسید) درمراحل مختلف زندگی ادبی او صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی، کیفی است که با استفاده از روش تحلیل محتوا صورت گرفته است. بدین منظور با مطالعه ابعاد هویت ملی، مباحث نظری و ادبیات پژوهش درباره هویت ملی، مولفه هایی برای این هویت تعیین و سازه تحلیل محتوا تهیه شد و بر مبنای آن، میزان و نوع توجه به هویت ملی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که از بین مولفه های هویت ملی در داستان های جمال زاده، بیشترین فراوانی متعلق به نمادهای زبان فارسی است. در مراحل بعدی این واکاوی نمادهای جغرافیایی، تاریخی، ادبیات، و مشاهیر و فرهنگ از بیشترین فراوانی ها برخوردارند. تعمق در آثار جمال زاده نشان می دهد این نویسنده در اوایل داستان نویسی، به ساختار عینی و مادی هویت توجه بیشتری کرده و در اواخر دوره داستان نویسی به ساختار معرفتی هویت بها داده است. تحلیل کیفی محتوای داستان های جمال زاده نشان می دهد عناصر هویت ملی در آثار وی بسیار پررنگ و تقریبا تمام جنبه ها در آن مورد توجه قرار گرفته است. آثار او وابسته به زمینه بوده واز این حیث حال و هوای ایرانی دارند به نحوی که می توان گفت هر چند جمالزاده خود در ایران نمی زیسته است اما در دنیای داستانهایش درایران وهمراه با ایرانیان زیسته است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، داستان های جمال زاده، تحلیل محتوا
  • هویت به مثابه فرایندی سیال و ناتمام لایه های هویتی ایرانی های بهوپال در هند
    جبار رحمانی، زهرا شعربافچی زاده صفحات 113-133
    در طول تاریخ، ایرانیان بسیاری به سرزمین هند مهاجرت کرده اند. این جماعت های مهاجر در مواردی با جامعه میزبان ادغام شده اند و در مواردی نیز همچنان در لایه های هویتی خودشان، مولفه ایرانی را دارند. یکی از این جماعت های مهاجر ایرانی به هند، گروهی هستند که حدود یک قرن پیش، از منطقه های اطراف کرمان به هندوستان رفتند، و زندگی حاشیه نشینی را دنبال کردند. این جماعت ها، به «ایران»، «غریبه» و «بلوچی» معروف هستند که البته از از بلوچ های منطقه بلوچستان متمایز هستند. یکی از مراکز خاص تمرکز این جماعت، در شهر «بهوپال» است. واکنش خاص این گروه کوچک در دوره جنگ ایران و عراق، و تمایل آنها برای آمدن به ایران و جنگیدن با صدام، پرسش مهمی را در مورد درک آنها از هویت خودشان مطرح می کند.
    ایرانی های بهوپال با اینکه خود را هندی می دانند، اما در عین حال برای دفاع از وطن اجدادی، خواهان سفر به ایران بودند. این مسئله، پرسش از نوع و نحوه تجربه هویتی و فرهنگی این جماعت را مطرح می کند. هویت به مثابه فرایندی سیال و پویا، و اهمیت تجربه ترکیبی و گفتمانی از هویت، نه تنها مختص جامعه مدرن بلکه مختص جامعه سنتی چندفرهنگی نیز می تواند باشد.
    در این مقاله با در نظر گرفتن هویت به مثابه امری سیال و مبتنی بر تجربه ترکیبی و گفتمانی، به هویت و فرهنگ ایرانی های بهوپال پرداخته شده است. حضور عناصر هویت بخش ایرانی (لباس، غذا، زبان، روش باستانی، خاطره جمعی) تدوام هویت ایرانی را در محیط هندی برای این افراد امکان پذیر ساخته است، با این تفاوت که در تجربه ای گفتمانی از هویت هندی شان، بازتولید شده اند.
    کلیدواژگان: ایرانیان مهاجر، هند، بهوپال، بلوچی ها، هویت، فرهنگ
  • بررسی پایداری اجتماعی فرهنگی توسعه گردشگری؛ مطالعه موردی جزیره کیش
    مهنا نیک بین، مهرداد کریمی صفحات 135-157
    توسعه پایدار نقطه ایده آل صنعت گردشگری و بسیاری صنایع دیگر در قرن بیست ویکم است. این رویکرد از توسعه بر حفظ یکپارچگی و تنوع زیست محیطی، برآوردن نیازهای اساسی انسان، نگهداری منابع به منظور استفاده نسل های آتی و کاهش بی عدالتی تاکید دارد؛ بنابراین تاکید بر دید بلندمدت و توازن بین افراد، در نسل حاضر و بین انسان ها و سایر ارگانیسم ها در این نگرش وجود دارد. اگر توسعه پایدار یکی از اهداف عینی این عصر از صنعت گردشگری است، پس اندازه گیری عملکرد و اثرات جنبه های اقتصادی، اجتماعی فرهنگی و زیست محیطی آن در مقصدهای گردشگری، یک ضرورت است. هدف این پژوهش، بررسی پایداری جنبه اجتماعی فرهنگی توسعه گردشگری در مقصد گردشگری جزیره کیش است. این جزیره در میان جزایر ایرانی خلیج فارس، مهم ترین و پرسابقه ترین کانون گردشگری است. برای سنجش پایداری اجتماعی فرهنگی توسعه گردشگری در جزیره کیش، مراحل تحقیق طی فرایندی هدفمند به کار گرفته شده اند. در نهایت، نتایح حاصل از پیمایش میدانی و پرسشنامه ای تحقیق، دلالت بر تبلورنیافتگی پایداری اجتماعی فرهنگی در توسعه گردشگری جزیره کیش دارد. در پایان پژوهش به همین منظور پیشنهادهایی به منظور هرچه پایدارتر کردن منافع اجتماعی فرهنگی حاصل از توسعه گردشگری برای جامعه میزبان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری پایدار، پایداری اجتماعی، فرهنگی، جزیره کیش
|
  • Pages 1-29
    By studying of present situation of universities in Iran, through research regarding students’ lives, this article seeks to consider the features of students’ professional identity. The professional identity is a social one, made, in relation with other individuals, through practical learning and instruction and professional experiments. For the students, the formally start of a social involvement, coincides with the start of their studies, and the formation of their professional identities will be intensified and reinforced through practical instructions concerning their fields. The method used in this study is qualitative research in the way of grounded theory method. To create the sample, the theoretical method is used and continued to reach saturation stage. The findings, hence, are collected applying the prevalence interview technique for 19 students and group interview for 15 students of University of Mazandaran. The research findings suggest that, the professional identities of the students have two features of scientific and personal identities. The students’ scientific identity is formed by the students’ tendencies and attitudes, and also their scientific actions and efforts. The personal identity is a perception that student builds up of himself as a scientific actor present at university environment. The development of a professional identity, in addition, is associated with the position of the individual within the community. Hence, the gender, socio-economic status, supports by family and friends, individual’s social environment and networks influence on the formation of his professional identity
    Keywords: Professional Identity, Personal Identity, Social Identity, Student Life, Grounded Theory
  • Parinaz Bidel, Aliakbar Mahmoodzade Pages 31-62

    The aim of The present study investigated the extent of social belonging of people of Mashhad to Iran society and the relationship with social trust and individualism has been. Research has been Survey and data was collected through questionnaires. The Statistical Society، who was twenty years in Mashhad with a population 1530827 equals the number 384 as the sample size by using multi-stage cluster sampling is the selection and Specified. The results show the average amount of social belonging, respondents scored2/7, and to a maximum of 5 points, the value of 2/3 is the score. The social belonging of the people of Mashhad to Iran is in the middle. Social belonging with increasing age And also social belonging in the Persians than other ethnic groups as well as practitioners than other people and in The middle class than other classes more have been. Overall, the independent variables were entered into multiple regression coefficients with 40% of the changes made to explain the dependent variable (R2=0/40) the variable "social trust" by a factor of 0/61 had the greatest impact on social belonging and then " extreme individualism "-0/18 determining factor influencing the next time it is used, thus increasing social distrust of the people most affected has had on their social belonging

    Keywords: Social Belonging, Social Trust, Extreme Individualism
  • Family and National Identity Case Study: Students of Yazd
    Pages 63-85
    The issue of the youth’s national identity concerning their constructive roles in their countrie’s destiny is so important. The importance of national identity is due to the fact that it is present in all domains of culture, society, politics and even economy: The youth’s are most likely to follow their parant’s behavior hence family in this regard is considered to be an influential factor. The aim of this study is to investigate the role of family in constructing yazdi student’s national identity. The methodology followed in the present study is survey and cross-sectional the time.120 high school were selected applying Cochran formula and stratified sampling.A valid and reliable questionnaire was used in order to collect required information. Doing pretest by 40 questioner. The study also had fact validity since the problematic and ambiguous items in the questionnaire were detected and revised as a result of consultation with some scholars. In order to estimate the reliability of measures in this study, alpha cronbach coefficient was used and the obtained data was analyzed by means of the statistical package for Social Sciences(SPSS). The results of the study revealed that there is a significant relationship between the youth’s national identity on the one hand and their gender, parent’s national identity, use of mass media and friendly relations with parent’s on the order. Further more, it was confirmed that there is no significant relationship between the youth’s national identity and variables such as age, dimention of family, education, parent’s social and economical status as well as family unity family cohesion, Family empathy and dialoge. The result of the multiple regression analysis indicated that gender has the most direct influence on the student’s national identity. Furthermore, gender and parent’s national identity had direct relationship with the dependent variables
    Keywords: Families, national identity, Students, Yazd
  • National Identity in the Persian Literature Case Study: Jamalzadeh's Stories
    Pages 87-111
    The issue of national identity became an important discussion in Mashrooteh era; concern about national identity in many works of writers of this era clarifies position of this historical period. Among those writers is the father of Iranians short stories, Seyyed Mohammad Ali Jamalzadeh. According to this, the purpose of present study was to examine the extent of attention to symbols of national identity in the Jamalzadeh’s stories (Once Upon a Time, bitter and sweet, old and new, our story came to the end) across Various stages of his literary life. The Design of this research was descriptive and its Methodology was qualitative that doing via content analysis method. For this end, by exploring the symbols of national identity in theoretical discussions, and literature review some components of national identity were defined and the structure of content analysis was prepared and then based on this structure, the amount and type of attention to the national identity symbols is evaluated. The results of comparison among the components of national identity symbols in Jamalzadeh’s stories showed the largest frequency belongs to “language” and after that, geology, history, literature; celebrities and culture are the most frequent components. Moreover, contemplation in Jamalzadeh’s works revealed that he apparently has focused on the visible and materialistic structure of identity more than the epistemic structure. In general, qualitative analysis of Jamalzadeh’s stories has shown that he allocate more attention to component of national identity in all of their works; his works depend on context and has an Iranian construction. Nonetheless, we can say he didn’t live in Iran but, in their stories he lived with an Iranian culture and Iranian people.
    Keywords: Identity, national identity, Jamalzadeh's Stories, Content Analysis
  • Identity as Dynamic Process Layered identity of Iranian Immigrant in India
    Pages 113-133
    Throughout history, many Iranian communities have migrated to India. Some of them integrated into Indian society, some others lived there as a minority with their special Iranian identity. During early 20th century a community immigrated from Kemran and south area of Iran. Now they are known as Irani, Gharibe (foreigner, and Baluchi. This Baluchis are different from Iranian and Pakistani Baluchis. The main centre of Baluchis in India is Bhopal in MP. The problem is that how they identify themselves and their identity. During my fieldwork within this community, I found that they define fluid and dynamic identity. Their discursive and synthetic experience of identity showed that fluid and layered identity is possible in not only modern, but also in traditional multi-cultural context. Our data shows that Baluchis through their layered identity have been able to sustain and to continue their Indo-Iranian identity
    Keywords: Iranian Immigrants, India, Bhopal, Baluchis, Identity
  • Examination of Social-Cultural Sustainability of Tourism Development Case of Kish Island
    Pages 135-157
    Sustainable development is therefore what the tourism industry of the twenty-first century should strive to achieve. The sustainability paradigm has become “an attractive topic” that promises sustainable growth for the present and into the future. If, sustainable development is one of the objectives of this era of tourism industry, evaluating it`s performance and effects in economy, social-cultural and environmental dimensions of tourism destinations is essential. This research aims, study sustainability of social-cultural dimension of tourism development in Kish Island as a tourism destination. This Island in among of Iranian island in Persian Golf, is one of the oldest and important destination for tourists in this area. For assessing sustainability of social-cultural tourism development in Kish Island, some stages has been taken. Finally, the result of field survey research and questionnaire is show that sustainability of social-cultural tourism development in Kish Island is not happen. In the end of research, we proposed suggestions for make more sustainability of social-cultural advantages from tourism development for host community.
    Keywords: Sustainable Development, Sustainable Tourism, Social, Cultural Sustainability, Kish Island