فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 29 (بهار 1389)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 29 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عرصه های همت مضاعف و کار مضاعف در لجستیک
    رجبعلی حسن نژاد صفحه 2
  • توانمندی های لجستیک در هشت سال دفاع مقدس / مصاحبه با دکتر محمود احمدپور
    صفحه 3
  • ارزیابی عملکرد زنجیره تامین با استفاده از مدل SCOR
    امان الله بهادری، حسین صفری صفحه 7
    در اقتصاد کنونی جهان عبارت «رقابت سازمان ها در بازار» به عبارت «رقابت زنجیره های تامین در بازار» بدل شده است، از این روست، که بهبود عملکرد کل زنجیره تامین به نوعی، هدف نهایی همه اعضاء زنجیره محسوب می شود. به منظور بهبود عملکرد یک زنجیره تامین، قبل از هرچیز لازم است، عملکرد زنجیره تامین مورد ارزیابی قرارگیرد. برای انجام این مهم، داشتن تصویری واضح، از ساختار زنجیره تامین و، وجود درکی درست و شناختی کامل از روش انجام فعالیت ها و روال های مرتبط با زنجیره، امری حائز اهمیت و ضروری است. با توجه به این موضوع نیاز به ارزیابی عملکرد زنجیره تامین یک نیاز حیاتی بوده و لازم است تا با به کارگیری ابزارهایی مناسب، وضعیت موجود زنجیره مورد ارزیابی قرار گرفته و بر اساس آن نسبت به بهبود فرایند ها، اقدام نمود. ابزارهای امروزی ارزیابی عملکرد زنجیره تامین، هم چون مدل مرجع عملیات زنجیره تامین (SCOR)، که توسط انجمن زنجیره تامین ارائه شده است امکانات لازم و مفیدی در راستای نیل به این هدف در اختیار می گذارند[1].
    هدف اصلی این مقاله، تبیین جایگاه مدل SCOR در ارزیابی عملکرد زنجیره تامین، هم چنین ارائه چارچوبی است، که مشخص می کند چگونه عوامل ارزیابی و معیارهای سنجش عملکرد، می بایست برای ارزیابی عملکرد یک زنجیره تامین مشخص به کارگرفته شوند. علاوه بر این به منظور ارائه یک نمونه عینی در خصوص نحوه ارزیابی عملکرد زنجیره تامین با استفاده از مدل SCOR، به مروری بر یک مطالعه موردی، در خصوص دو شرکت سوئدی تولیدکننده ماشین آلات سنگین، با نام های Dynapac و Kalmar پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، ارزیابی عملکرد، مدل SCOR
  • معرفی طرح های بازرسی نمونه ای در کنترل کیفیت مهمات
    حسن صراف جوشقانی صفحه 16
    امروزه مدیران و مهندسان، به واسطه پیشرفت در فناوری ها، جهانی شدن بازار و شرایط اقتصادی و سیاسی نوین، شاهد یک دوره گذرا از روش های سنتی به سمت روش های نوین، در تولید و تامین محصولات می باشند. بنابراین با حساسیت بیشتری روش های خود را اصلاح نموده، تا بتواند محصولاتی متنوع و با کیفیت مناسب را با حداقل قیمت، تولید، تامین و در شرایطی که مشتری نهایی می خواهد، به وی تحویل دهند. این موضوع نشان دهنده لزوم توجه بیشتر و موثرتر به فعالیت های کنترل کیفی در سازمان ها می باشد.
    از طرفی در 50 سال اخیر با توسعه بازرسی نمونه ای در حوزه کنترل کیفیت، نقش موثر آن در عرصه های گوناگون تولیدی و تامینی (به خصوص در بخش نظامی که محل پیدایش و رویش آن بوده) بهتر مشخص شده است، به نحوی که امروزه به عنوان یک ابزار قدرتمند در جهت توسعه صنعتی، نظامی و اقتصادی کشورها، مناطق، مجامع و در سطح خرد و کلان به شمار می رود.
    در بخش نظامی و صنایع دفاعی با توجه به اهمیت بروز شاخص های کیفی در تسلیحات و مهمات (یعنی ایمنی، دوام، قابلیت اطمینان، کارایی، قابلیت استفاده، پایایی، آراستگی شکل ظاهر، سهولت نگهداری و همین طور شاخص های دیگر) تعیین صحیح اندازه نمونه ها، نمونه گیری و در نهایت ارزیابی و سنجش مرغوبیت فرآورده های مهماتی و تسلیحاتی، از اهمیتی خاصی برخوردار می باشد.
    در این مقاله سعی شده است با نگاهی جامع به موضوع بازرسی نمونه ای مهمات (به عنوان یکی از ارکان اجرایی در تامین نظامی) شاخص های کمی و کیفی موثر بر حصول کیفیت با انواع رویکردها و طرح های لازم در بازرسی نمونه ای مهمات مشخص شود. به طور کلی با طرح های متنوع موجود در بازرسی نمونه ای می توان تعداد کثیری از لوهای مهماتی را به کمک چندین روش بازرسی بررسی، تا پایایی نمونه برداری افزایش یابد.
    به نظر می رسد؛ طرح های بازرسی نمونه ای با انتخاب روش صحیح در تعیین اندازه نمونه ها، عامل حیاتی در تثبیت و توسعه فرآیند تولید و تامین باشد، تا با پایش و کنترل جامع، مرغوبیت همه جانبه حاصل شود.
    کلیدواژگان: بازرسی، نمونه، مهمات - لو، استاندارد
  • رویکرد مدیریت کیفی نگهداری و تعمیرات (MQM)
    سعید رمضانی، علی اکبر برزگر صفحه 29
    تحقیقات انجام شده در طی چهل سال گذشته، در زمینه نگهداری و تعمیرات، این حقیقت را آشکار نموده است که بسیاری از تجهیزات و ماشین آلات (در برخی از صنایع تا 50 درصد موارد)، بعد از انجام تعمیرات مجددا دچار خرابی اضطراری از همان نواحی تعمیر شده می گردند. یافته جالب در این زمینه آنست که برخی از این موارد، مربوط به فعالیت های نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه می باشد. نتایج بررسی ها در زمینه علل بروز این گونه از خرابی ها، وجود خطای انسانی را در بسیاری از این موارد، مشخص نموده است. البته در برخی از موارد نیز، به نقص در طراحی ماشین (قابلیت تعمیرپذیری پایین)، و کیفیت نامناسب قطعات مصرفی به عنوان عامل بروز خرابی های زود هنگام، اشاره گردیده است.
    با توجه به اینکه در بسیاری از فعالیت های نگهداری و تعمیرات، امکان بروز خطای انسانی به صورت بالقوه وجود دارد، بنابراین نیاز است تا تدابیری، در راستای اجتناب از بروز این گونه خطاها اتخاذ گردد. سیستم مدیریت کیفی نگهداری و تعمیرات، برپایه دوازده اصل بنا گردیده و با استفاده از ابزارهای فردی، تیمی و سازمانی از بروز خطای انسانی در فعالیت های نگهداری و تعمیرات پیشگیری می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفی نگهداری و تعمیرات (Maintenance Quality Management)، آنالیز خطای انسانی (Human Error Analysis)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر قابلیت اطمینان (RCM)، بهینه سازی نت پیشگیرانه (PMO)، نگهداری و تعمیرات مبتنی بر شرایط (CBM)
  • ساجده تفضلی، مرضیه مظفری، علی نعیمی صدیق صفحه 38
    مسئله سنتی تصمیم گیری ساخت یا خرید، که امروزه تحت عناوین منبع یابی، برون سپاری، و یا پیمان سپاری نیز مطرح است، از موضوعاتی است که سازمان های مدرن به طور گسترده ای، با آن مواجه هستند. مدیران تجاری و صنعتی برای بهره مندی از منافع حاصل از برون سپاری، لازم است که در انتخاب فعالیت های کاندید سازمان/زنجیره تامین خود برای برون سپاری، ابعاد مختلف این تصمیم را در یک ساختار سیستماتیک، مورد توجه قرار دهند. موضوع مهمی که در استفاده از برون سپاری مطرح است، آن است که یک سازمان چگونه تصمیم بگیرد چه فعالیتی را برون سپاری کند و چه فعالیتی را خود انجام دهد؟ تحقیقات آکادمیک قابل ملاحظه ای در زمینه استفاده از برون سپاری در فعالیت های ساخت محصول موجود است، اما متاسفانه مطالعات محدودی، در زمینه برون سپاری خدمات صورت گرفته است. در این مقاله ضمن معرفی و تشریح جوانب کاربردی تکنیک ها و رویکردهای تصمیم گیری برون سپاری، مزایا، معایب و زمینه کاربرد هر یک از آن ها بررسی می شوند. هم چنین با تمرکز بر برون سپاری لجستیک، معیارهایی که بایستی در مدل تصمیم گیری برون سپاری فعالیت های لجستیکی در نظر گرفته شوند، مطرح می گردد. با توجه به نوپا بودن برون سپاری لجستیک در کشورمان، مقاله حاضر می تواند بستر علمی و کاربردی حائز اهمیتی را برای مدیران فراهم آورد.
    کلیدواژگان: برون سپاری، روش تصمیم گیری، فعالیت های لجستیکی
  • حسین غفاری توران صفحه 55
    اینترنت، فرصت های بسیاری را برای بهبود فعالیت های زنجیره تامین، خصوصا در حوزه تدارک فراهم نموده است. یکی از این زمینه های نوظهور، تدارکات الکترونیک است. انجام فرآیندهای تامین و تدارکات با استفاده از اینترنت را تدارکات الکترونیک می نامند. با استفاده از راه حل های ارائه شده در زمینه تدارکات الکترونیک می توان فعالیت های تدارک را در طول زنجیره تامین یکپارچه نمود.
    تدارکات الکترونیک، با استفاده از تکنولوژی اینترنت، فعالیت خرید و تامین را در سازمان ها مکانیزه می نماید. با توجه به این که بسیاری از سازمان ها درصدد کاهش هزینه های ستادی و مدیریتی خود هستند. و راغب می باشند که جریان نقدی خود را به نحو مطلوب تری مدیریت نمایند، سیستم های تدارکات الکترونیک می توانند، به عنوان یک ابزار کارا و موثر در این زمینه مطرح شوند. تدارکات، تهیه و خرید اقلام و تجهیزات مورد نیاز است و می تواند موارد انتخاب تامین کننده، ثبت و بررسی نیازها و درخواست های خرید، تایید سفارشات، پردازش سفارش خرید، اقدام برای به اجرا گذاردن سفارش ها، هماهنگی پرداخت قیمت اقلام، بارگیری و دریافت اقلام را شامل شود. تدارکات الکترونیک انجام امور فوق الذکر، از طریق اینترنت است. سیستم های تدارکات الکترونیک کاملا خودکار و مبتنی بر وب بوده و از طریق اینترنت کنترل و هدایت می شوند. این سیستم ها جریان تامین کالا و خدمات را بین تامین کننده و خریدار کاملا یکپارچه می کنند. ارائه اطلاعات به موقع و مفید برای افزایش اثربخشی تصمیمات خرید نیز از دیگر مزایای این سیستم ها است.
    در این مقاله سعی شده تا ضمن بیان نقش، جایگاه و مزایای به کارگیری تدارکات الکترونیک در سازمان های لجستیکی، مراحل راه اندازی سیستم تدارکات الکترونیک و الزامات و ملاحظات پیاده سازی آن در سازمان نیز بیان گردد.
    کلیدواژگان: لجستیک، زنجیره تامین، تدارکات الکترونیک، خرید، سیستم
  • برنامه ریزی پویا جهت انتخاب تامین کننده و تعیین میزان سفارش
    میربهادر قلی آریا نژاد، ابراهیم تیموری، مهدی مقری، حمیدرضا قاضی مقدم صفحه 68
    در این مقاله مسئله انتخاب تامین کننده و تعیین مقدار سفارش تخصیص داده شده، به هر تامین کننده به صورت هم زمان در برنامه ریزی چند دوره ای بررسی شده است. زنجیره تامین در نظر گرفته شده، از چند شرکت تامین کننده و یک شرکت تولید کننده تشکیل شده، که تولید کننده مایل است جهت تهیه یک کالا از بین تامین کننده های حائز شرایط، تامین کننده و مقدار سفارش بهینه در هر دوره ی زمانی را مشخص کند. هر تامین کننده قیمت متفاوتی برای کالا پیشنهاد می کند و هزینه ثابت سفارش دهی نیز برای هر یک متفاوت می باشد. نیاز تولید کننده به کالا در هر دوره، متفاوت و معلوم فرض شده و هزینه انبارداری نیز در نظر گرفته شده است. ما برای این مسئله، یک مدل ریاضی ارائه کرده و یک روش برنامه ریزی پویای پیشرو جهت حل بهینه و دقیق آن پیشنهاد داده ایم. در نهایت یک مثال عددی ذکر شده و نتایج محاسبات کامپیوتری با روش جستجوی شمارشی شاخه و کران مقایسه شده است. که نشان دهنده کارایی بسیار بالاتر الگوریتم ارائه شده می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده، اندازه دسته سفارش
  • آرش آرمون، علی حمیدی صفحه 76
    اگرچه اهمیت راهبردی عملیات های یکپارچه سازی با تامین کنندگان و مشتریان در زنجیره های تامین به طور گسترده ای پذیرفته شده است، ولی سوالات بسیاری در مورد اینکه چگونه می توان به بهترین نحو راهبرد های زنجیره تامین را شناسایی کرد هنوز بدون پاسخ مانده اند. برقراری ارتباط با تامین کنندگان مهمتر است یا با مشتریان یا هر دو. به همین شکل، اطلاعات اندکی در مورد رابطه بین یکپارچه سازی تامین کننده و مشتری و بهبود عملکرد کلی وجود دارد. این مقاله راهبرد های یکپارچه سازی تامین کننده و مشتری را در یک نمونه جهانی از 322 تولید کننده بررسی کرده است. مقیاس هایی برای سنجش یکپارچه سازی زنجیره تامین توسعه داده شده و پنج راهبرد مختلف نیز در نمونه شناسایی شده اند. هر یک از این راهبرد ها با کمان یکپارچه سازی متفاوتی شناخته می شود، که جهت (به سمت تامین کننده ها یا مشتریان) و میزان فعالیت یکپارچه سازی را معین می کند. شواهد مناسبی وجود دارد که نشان می دهند بیشترین درجه کمان یکپارچه سازی با تامین کنندگان و مشتریان، دارای قوی ترین همبستگی و بهبود عملکرد می باشد. مسائلی در مورد یافته های تحقیق که می توانند بر روی تحقیقات و عملیات های آتی در نظر گرفته شوند نیز گنجانده شده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، راهبرد عملیات ها، یکپارچگی
  • نمایه موضوعی مقالات
    صفحه 84
|
  • Performance Evaluation of Supply Chain Using the SCOR Model
    Amanollah Bahadori, Hossein Safari Page 7
    In the current world economy, the phrase “organizations competition in the market," has become the term "supply chains competition in the market". So, improving the whole supply chain performance is somehow the ultimate goal of all members of the chain. In order to improve the performance of a supply chain, before anything, it is required to evaluate the supply chain performance. For doing so, having a clear imagination of supply chain structure and the existence of true and perfect understanding of the methods and procedures related to the chain, is something important and necessary. Considering this issue, the need of performance evaluation of supply chain is a vital need and it is necessary to evaluate the chain current situation and improve processes by deploying appropriate tools. Today’s supply chain performance evaluation tools, such as Supply Chain Operation Reference model (SCOR), presented by Supply Chain Council, provide the necessary and useful facilities in order to achieve this goal [1].The main goal of this article is explaining the position of the SCOR model to evaluate the performance of supply chain, as well as providing a framework, which specifies how the evaluation factors and performance evaluation criteria should be used for a specific supply chain. In addition, to provide an example of how to evaluate the performance of a supply chain using the model SCOR, a case study regarding two Swedish companies which produces heavy machinery, Dynapac and Kalmar, will be discussed.Keywords:Supply chain, Performance evaluation, SCOR Model. Sample inspection scheme in ammunition quality control Hassan Sarraf Jooshqani Logistics Deputy of SepahAbstractToday, managers and engineers, due to advances in technology, globalization and new economic and political conditions, witness a transient period from traditional methods to new methods in production and procurement of products. Therefore, they modify their methods more sensitively to deliver a variety of products with decent quality and minimum cost and in the desired conditions of the end customer. This reflects the importance of paying more and effective attention to quality control activities in organizations.On the other hand in recent 50 years with the development of sample inspection methods in the field of quality control, their effective role in various areas of production and supply (particularly in the military sector where it has been the emergence and growth) is better defined, so that today considered as a powerful tool for industrial, military and economic countries, regions, communities development in micro and macro level.In military and defense industry with regard to the importance of qualitative indicators in the incidence of ordnance (i.e., safety, durability, reliability, performance, usability, reliability, decoration appearance, ease of maintenance as well as other indicators) to determine the correct size samples, sampling and finally the evaluation of quality arms and ammunition products, is very important.This paper has been subjected to a comprehensive look at ammunition sample inspection (as one of the executive organs in the military supply), qualitative and quantitative indicators affecting a variety of approaches to achieve quality and plans necessary for ammunition sampling inspection. Generally using various available plans in sample inspection, large number of ammunitions lots could be inspected by several methods in order to increase the sampling reliability.It seems that sample inspection plans with selecting the correct method in determining the sample size are the vital elements in the consolidation and development of manufacturing and procurement process, so that with comprehensive monitoring and control, total quality will be ensured.Keywords:Inspection, Samples, Ammunition, Lot, standard.Maintenance Quality Management Approach (MQM)Saeed Ramezani Ali Akbar Barzegar Logistics Studies and Research Center; University of Imam Hossein (PBUH) Pars Shahab Lamp Co.AbstractResearch conducted over the past forty years, in maintenance, has revealed the fact that most equipment and machinery (in some industries, 50 percent of cases), fail again suffer from the same areas represented by repair. Interesting findings in this regard is that some of these cases are the activities related to preventive maintenance. The results of such reviews in the field of failures cause, has determined human error exists in many of these cases. However, in some cases also the defect in machine design (low repairability feature) and poor quality of parts as cause of early devastation has been mentioned. Considering that in many maintenance activities, there is potential for human error occurrence, therefore there is a need to remedy, in order to avoid such errors. Maintenance Quality Management system, is based on twelve principles using individual, team and organizational tools to prevent human error in maintenance activities.Keywords:Maintenance Quality Management (MQM), Human Error Analysis, Reliability Centered Maintenance (RCM), Preventive Maintenance Optimization (PMO), Condition Based Maintenance (CBM). Comparison of the outsourcing decision-making procedures;Focusing on outsourcing logistic activitiesSajedeh Tazfazoli, Marzieh Mozaffari, Ali Naeimi Sadiq2 Industrial Engineering DepartmentAmirKabir University of TechnologyAbstractToday the traditional problem of decision making, make or buy, is discussed as source selection, sourcing, or outsourcing, and is of the issues that modern organizations widely face it. Commercial and industrial managers should choose the candidate activities of the organization/ supply chain for outsourcing by a decision making process in a systematic structure to enjoy from the benefits of outsourcing. An important issue in outsourcing that should be considered is that how an organization decides which activities to outsource and which done by its own? Significant academic researches in the use of outsourcing in producing activities are available, but unfortunately few studies in the field of outsourcing services have been made. This paper introduced applied aspects of techniques and approaches of outsourcing decision making, advantages, disadvantages and fields of application of each of them. Also, focusing on logistics outsourcing, criteria that should considered in the model of decision-making for outsourcing logistic activities are discussed. This paper can provide a decent practical and scientific context for managers.Keywords:Outsourcing, decision making methods, Logistic activities. Using e-procurement in logistic organizationsHossein Ghaffari Tooran Logistics Studies and Research Center; University of Imam Hossein (PBUH)AbstractInternet has provided many opportunities to improve supply chain activities, especially in the area of procurement. One of these emerging fields is electronic procurement. Supply and procurement processes carried out by using the Internet are called e-procurement. It is possible to integrate procurement activities throughout the supply chain by using the solutions presented in electronic procurement. Electronic procurement using Internet technology has mechanized purchasing and supply activities in organizations. Considering that many organizations attempt to reduce costs of their staff and management. And are willing to manage their cash flow in a more favorable way, electronic procurement systems can be presented as an efficient and effective tool in this field.Procurement is preparation and purchasing needed items and can include instances like supplier selection, recording and evaluating the needs and requests to buy, confirm orders, processing purchase orders, attempts to put order to run, the coordination of prices paid items, loading and receiving items. Electronic procurement is doing affairs above, through the Internet. Electronic procurement systems are fully automated and web-based and are controlled and guided through internet. These systems fully integrate procurement of goods and services between the supplier and buyer. Providing timely and useful information to increase the effectiveness of buying decisions is of the other advantages of this system.In this paper in addition to expressing to the role, status and benefits in the deployment of e-procurement in logistical organizations, the e-procurement system implementation process and the implementation requirements and considerations are also expressed.Keywords:Logistics, Supply Chain, Electronic procurement, purchasing, system. Dynamic programming for supplier selection and determining the order quantityMirBahador Gholi Aryanejad, Ebrahim Teymouri, Mohammad Mehdi Muqri Hamidreza Ghazi MoqaddamIndustrial Engineering DepartmentIran University of Science and Technology Railway Engineering DepartmentIran University of Science and TechnologyAbstractIn this paper the problem of supplier selection and determining the order quantity assigned to each supplier in a multi-period planning status has been studied simultaneously. Considered supply chain, has been composed from a few supplier companies and a producer company, and the producer is willing to select suppliers and determine the order quantity in each period from eligible suppliers. Each supplier offers a different price and the ordering fixed cost is also different. In each period, producers need to a product is different and known and holding costs are also considered. We have provided a mathematical model and a forward dynamic programming method for optimizing and obtaining an exact result. Finally a numerical example mentioned and computational results have been compared with branch and bound method, indicating much higher performance of the presented algorithm.Keywords:Supply chain, Supplier selection, Order quantity. Arcs of integration: an international study ofsupply chain strategiesArash Armoon Ali Hamidi Logistics Deputy of Sepah Logistics Studies and Research Center; University of Imam Hossein (PBUH)AbstractThough there is a wide acceptance of the strategic importance of integrating operations with suppliers and customers in supply chains, many questions remain unanswered about how best to characterize supply chain strategies. Is it more important to link with suppliers, customers, or both? Similarly, we know little about the connections between supplier and customer integration and improved operations performance. This paper investigated supplier and customer integration strategies in a global sample of 322 manufacturers. Scales were developed for measuring supply chain integration and five different strategies were identified in the sample. Each of these strategies is characterized by a different “arc of integration”, representing the direction (towards suppliers and/or customers) and degree of integration activity. Therewas consistent evidence that the widest degree of arc of integration with both suppliers and customers had the strongest association with performance improvement. The implications for our findings on future research and practice in the new millennium are considered.
    Keywords: Supply chain management, Operations strategy, Integration
  • Arash Armoon, Ali Hamidi Page 76
    Though there is a wide acceptance of the strategic importance of integrating operations with suppliers and customers in supply chains, many questions remain unanswered about how best to characterize supply chain strategies. Is it more important to link with suppliers, customers, or both? Similarly, we know little about the connections between supplier and customer integration and improved operations performance. This paper investigated supplier and customer integration strategies in a global sample of 322 manufacturers. Scales were developed for measuring supply chain integration and five different strategies were identified in the sample. Each of these strategies is characterized by a different “arc of integration”, representing the direction (towards suppliers and/or customers) and degree of integration activity. Therewas consistent evidence that the widest degree of arc of integration with both suppliers and customers had the strongest association with performance improvement. The implications for our findings on future research and practice in the new millennium are considered.
    Keywords: Supply chain management, Operations strategy, Integration