فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 57 (پاییز 1396)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 57 (پاییز 1396)

  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اکبرپور شیرازی، بهروز کریمی، عبدالرسول رادمنش صفحه 4

    تکنیک لجستیک جدیدی که به طور موفقیت آمیز، در تعداد زیادی از زنجیره خرده فروشان به کار گرفته شده تحت عنوان انبار میانی نامیده می شود. در این سیستم، انبارها به جای اینکه نقاطی برای انبارش موجودی باشند، به منزله هماهنگ کننده موجودی هستند.
    این مقاله، با مدلی سروکار دارد که مسئله مسیریابی وسیله نقلیه با وجود انبار میانی و امکان ارسال جزئی محصولات به مشتریان را بهینه سازی کرده است. بدین صورت که با دو نوع توزیع محصولات سروکار دارد و وسایل نقلیه پس از ترک انبار، طی مسیرهایی محصولات را از تامین کنندگان جمع آوری کرده و به انبار باز می گرداند سپس پس از جداسازی و ادغام محصولات داخل انبار، اقلام را با توجه به ارسال جزئی در مسیرهای بین مشتریان توزیع کرده یا به طور مستقیم از کارخانه ها به مشتریان ارسال می کنند.
    مسئله مورد نظر چون از مسئله مسیریابی وسیله نقلیه پیروی می کند NP-hard بوده و در نتیجه استفاده از روش های دقیق برای حل آن ممکن نیست. در این مقاله برای حل، از دو الگوریتم فرا ابتکاری بهینه سازی توده ذرات و جستجوی ممنوع و یک الگوریتم ابتکاری جستجوی همسایگی، استفاده شده است و نتایج آن برای چهار دسته داده با سایزهای 5، 8، 9 ، 10 و 20 جفت مشتری در نظر گرفته شده است که از نتایج نهایی نتیجه گرفته می شود که الگوریتم بهینه سازی توده ذرات با وجود زمان زیاد به جواب های قابل قبول و نزدیک به بهینه می رسد و الگوریتم ابتکاری جستجوی همسایگی با جواب های خوب در رده دوم ولی کمترین زمان را برای دستیابی به جواب نزدیک به بهینه صرف می کند.

    کلیدواژگان: انبار میانی، الگوریتم بهینه سازی توده ذرات، الگوریتم جستجوی ممنوع، مسیریابی وسیله نقلیه
  • کوروش بروجی، ندا قویدست صفحه 17

    با توجه به ارتقاء کمی و کیفی محصولات و خدمات دفاعی کشور، باید سیستم‏ها و رویه‏های درگیر در زنجیره ارزش این محصولات و خدمات، از لحاظ کیفیت و ساختار فرآیندی نیز مورد بازبینی قرار گیرند. یکی از این فرآیندها و سیستم‏ها در خصوص شبکه‏سازی و مدیریت تامین کنندگان است که در صورت تحول به موقع و صحیح آن می‏توان بیش از پیش بر کیفیت محصولات و خدمات سازمان‏ها و صنایع دفاعی افزود و برخی هزینه‏هایی که مدل و ساختار سنتی شبکه‏سازی و مدیریت تامین‏کنندگان دربرداشت را به-طور قابل توجهی کاهش داد. در این میان آگاهی از شیوه‏های موثر و موفق شرکت‏های بزرگ و پیشرو جهانی در این حوزه، اگر در چارچوب منطقی و درست و با تفکر انسانی- اسلامی و بر مبنای واقعیات محیطی انجام شود می‏تواند در راستای معماری صحیح شبکه و مسیر درست حرکت سازمان‏های دفاعی مفید واقع شود. الگوبرداری و استفاده از دانش و تجربیات بشری آنچنان موضوع مهمی است که پیامبر (صلی‏ الله علیه و آله)، دستیابی به آن را حتی در چین و ثریا مورد تایید قرار داده است. بنابراین، پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی – تحلیلی، قصد دارد با مورد مطالعه قرار دادن شرکت بوئینگ به واکاوی رویکرد نوین ایجاد شبکه همکاران راهبردی و مدیریت مناسب تامین‏کنندگان بپردازد.
    نتایج حاکی از آن است که شرکت بوئینگ با طراحی و استقرار رویکرد نوین در مدیریت زنجیره تامین خود توانسته، افزایش هزینه‏، افزایش زمان تحویل و کیفیت نامرغوب که مبین عدم کارایی مدل سنتی است را برطرف و جبران کرده و خود به عنوان یکپارچه-کننده نهایی در زنجیره ارزش محصولات خود (بوئینگ 787) اقدام کند.

    کلیدواژگان: بوئینگ، شبکه سازی، رویکرد نوین زنجیره تامین، مدل سنتی زنجیره تامین، مدیریت تامین کنندگان
  • داود وحدت، فریدون شمس، اسلام ناظمی صفحه 31

    با پیشرفت فناوری، اشیاء فیزیکی زیادی در قالب رقمی مانند کتاب ها، بلیط ها و غیره طراحی شده اند. در بیشتر موارد هر نوع شیء مجازی را فقط می توان به وسیله یک نرم افزار کاربردی خاص تفسیر کرد، بنابراین مشکل تفسیر وجود خواهد داشت. اشیاء مجازی زیرمجموعه ای از موجودیت های واقع در فضای اینترنت اشیاء بوده و می توانند بسیاری از کارها را خودکار و برخط انجام دهند. در تحقیقات مختلف تلاش شده است ساختاری مشترک به منظور تعریف و مدیریت اشیاء مجازی بر پایه معماری سرویس گرا به نام سرویس های موقت وابسته به دستگاه ارائه گردد. در این مقاله ضمن تعریف شیء مجازی به بررسی ویژگی ها و مزایای معماری سرویس های موقت وابسته به دستگاه پرداخته و روشی به منظور پیاده سازی شیء مجازی بلیط اتوبوس به عنوان یک مورد مطالعه براساس ساختار مذکور ارائه شده است. سپس روش ارائه شده را به صورت عملی پیاده سازی و به کار برده و مزیت های استفاده از آن بیان گردیده شده است. نتایج نشان می دهد مزایای مجازی سازی بلیط اتوبوس در فرآیند بهره برداری از خدمات مربوطه نسبت به سایر راهکارها ارزش های کسب شده بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء4، اشیاء مجازی5، سرویس موقت وابسته به دستگاه6، بلیط اتوبوس
  • اقدس بدیعی، مهدی غضنفری صفحه 45

    امروزه، در دنیای تولید، حجم زیادی از اطلاعات شامل طراحی محصول و فرآیند، مونتاژ، برنامه ریزی مواد، کنترل کیفیت، برنامه ریزی، تعمیر و نگهداری، تشخیص خطا و غیره در سیستم های مدیریت پایگاه داده و انبار داده جمع آوری می شود. بنابراین استفاده از داده کاوی در حوزه های مختلف فرآیند تولید، در سال های اخیر با رشد چشمگیری روبه رو بوده است. این مقاله به بررسی مطالعات صورت گرفته در مورد کشف دانش و کاربردهای داده کاوی به عنوان یک ابزار مهم در حوزه گسترده تولید می پردازد. هدف از این تحقیق، ارائه چارچوب جدیدی برای تلاش های تحقیقاتی انجام گرفته در رابطه با شیوه های فعلی کاربرد داده کاوی در تولید براساس نوع دانش استخراج شده، روش مورد استفاده و در نتیجه شناسایی زمینه های امیدبخش برای مطالعه است. مقالات بررسی شده، کاربرد داده کاوی در فرآیند تولید را در چهار دسته مشتمل بر تعیین مشخصات و توصیف، پیش بینی، دسته بندی و خوشه بندی تقسیم بندی می کنند. در این بررسی، کاربردهای هر یک از ابزار های ذکر شده در بخش های مختلف تولید یک محصول یا ارائه خدمت معرفی می شود تا زمینه گسترش تحقیقات آتی فراهم شود.

    کلیدواژگان: داده کاوی، تولید، پیش بینی، دسته بندی، خوشه بندی
  • سید قاسم سلیمی زاویه صفحه 62

    به طور کلی ساختار ریسک های مدیریت زنجیره های تامین به وسیله تجارت الکترونیک و اینترنت تغییر کرده است. هزاره جدید با ظهور فناوری اطلاعات و محیط کسب وکار جدید، منجر به ایجاد مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی شده است. از طرفی مدیریت ریسک زنجیره تامین سایبری یک ضابطه جدید طراحی شده برای کمک به مجریان فناوری اطلاعات در بیان چالش های جهانی سازی سریع و انتشار خارجی سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری است. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل ریسک مدیریت زنجیره تامین سایبری و تاثیر آن بر عوامل ریسک مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی است. این مقاله از نوع پژوهش کاربردی و به روش توصیف و از نوع همبستگی بوده و از تکنیک های تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری در تعیین عوامل موثر بر ریسک مدیریت زنجیره تامین سایبری و الکترونیکی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. برای سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. براساس نتایج حاصل، مشخص شد که پنج عامل ریسک در مدیریت زنجیره تامین سایبری (محیطی، اطلاعاتی، مشتری، زیرساخت ها، سازمانی) و پنج عامل ریسک در مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی (سیاسی، فناوری، انسانی، زیرساخت ها و امنیت) در شرکت داروپخش موثر است. در این راستا تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی ساختاری پیشنهاد می کند که بین ریسک های زنجیره تامین سایبری و ریسک های زنجیره تامین الکترونیکی رابطه مثبت و معناداری در شرکت داروپخش وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریسک مدیریت زنجیره تامین سایبری، ریسک مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی، مدل معادلات ساختاری
  • میلاد فهیمی، پیمان برزگر کلیجی، هانیه دستیار، سمانه زراعت پیشه صفحه 76

    همزمان با آگاه تر شدن مشتریان در زمینه های زیست محیطی، دولت ها قوانین زیست محیطی سخت گیرانه تری را تدوین می کنند. ازاین رو، صنایع باید تاثیرات زیست محیطی خود را بر زنجیره تامین کاهش دهند. امروزه در کشور ما تاسیس کارخانجات سیمان با بهره گیری از سرمایه گذاری های کلان معمولا با اشتغال زایی و جوانب اقتصادی دیگر انجام شده و باعث توسعه روند رو به رشد صنعت سیمان می گردد. اما در راستای این منافع اقتصادی آسیب های زیست محیطی ناشی از این کارخانجات اجتناب ناپذیر است. بر این اساس توجه به محیط زیست برای این صنعت ضروری است. این پژوهش به تجزیه و تحلیل موانع پیش روی زنجیره تامین سبز شرکت های کوچک، متوسط5 و به طور خاص صنعت سیمان می پردازد. در این پژوهش ابتدا به شناسایی موانع پیاده سازی6GSCM پرداخته شده است. سپس با استفاده از روش مدل ساختار تفسیری به سطح بندی این عوامل و دسته بندی آنها پرداخته شده است. نتایج این روش نشان می دهد که فقدان فناوری، مواد و فرآیندهای جدید، در سطح اول خروجی این مدل قرار داشته و همچنین نیروی پیش برندگی بسیار مناسبی دارد. سپس با استفاده از روش تحلیل شبکه وزن موانع استقرار GSCM تعیین می شود. در پایان، درجه اهمیت هر یک از موانع مشخص خواهد شد. نتایج این پژوهش نشان داد که موانع مشکل در حفظ آگاهی های محیطی تامین-کنندگان و سپس فقدان مشارکت مدیریت ارشد در اتخاذ زنجیره تامین سبز مقدار وزن بیشتری برخوردار شده اند. برای تحلیل خروجی پژوهش از ابزار 2016 EXCEL و MATLAB و SUPER DECISION استفاده شده است. در این پژوهش، برای افزایش کارایی نتایج حاصل از وزن داده ها با استفاده از روش تحلیل شبکه تعیین گردید. همچنین، برای تفسیر میزان تاثیر موانع در استقرار GSCM به طور همزمان از مدل ساختار تفسیری استفاده گردید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، موانع GSCM، معادلات ساختاری، تفسیری، صنعت سیمان، فرآیند تحلیل شبکه
  • حسین غفاری توران، حبیب بدلی صفحه 93

    به منظور حداقل کردن ذخیره موقت اقلام، بارانداز عبوری تکنیکی است که گام های تخلیه ماشین های باری ورودی به محل انبار، دسته بندی و مرتب سازی اقلام داخل این ماشین ها و بارگیری مجدد و مستقیم این اقلام به داخل ماشین های باری خروجی از محل انبار را شامل می شود. با توجه به اینکه پژوهشگران در چند سال گذشته به این موضوع روی آورده اند و تعداد مقالات مرتبط با این موضوع رشد بسیار سریعی داشته، به نظر می رسد اکثریت این مقالات مطابقت چندانی با تجربیات صنعتی نداشته باشد.
    به منظور پاسخ به این پرسش که آیا پژوهش های کنونی با تجربیات صنعتی تطابق دارد یا خیر، یک چارچوب رایج پیشنهاد می شود تا به کمک آن به مقایسه ادبیات علمی عملیات بارانداز عبوری با مشاهدات میدانی و مصاحبه های صورت گرفته با مدیران صنعتی پرداخته شود. با تحلیل شکاف های کشف شده میان وضعیت موجود ادبیات علمی و تجربیات صنعتی می توان جهت گیری های تحقیقات آتی در ارتباط با نیازهای صنعت را مشخص کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت مواد، عملیات بارانداز عبوری، جهت گیری های تحقیقاتی، تحقیقات میدانی، تجربیات صنعتی
|
  • M. Akbarpourshirazi, B. Karimi, A. Radmanesh Page 4

    The middle repository is a relatively new logistics technique that has been used successfully in a large number of retail chains. In this system, repositories instead of being points for storing goods, are coordinators of the stock. This paper by modeling two objective functions simultaneously has simulated and optimized the problem of routing vehicle with middle repository and possibility of slight sending of products to customers. In this way, vehicles after leaving repository through some routes collect goods from suppliers and return to repository and after the separation and integration of products within repository, distribute items among customers with respect to slight sending in routes or send items directly from factory to customers.
    Because of the inherent complexity of integer hybrid models and their NP-hardness, they cannot be solved by exact methods. In this paper, optimization of the mass of particles and the Tabu search as two meta-heuristic algorithms and a heuristic algorithm for searching neighborhoods are used and the results of the five data sets with different sizes are analyzed. The findings show that the algorithm of optimization of the mass of particles despite being time-consuming finds acceptable and near-optimal solutions and heuristic algorithm of searching neighborhoods despite good results is in the second rank. However, in terms of time, it takes minimum time to find near-optimal solution.

    Keywords: Cross Docking, Particle Swarm Optimization Algorithm, Tabu Search Algorithm, Vehicle Routing Problem
  • Kourosh Borouji, Neda Ghavidast Page 17

    According to enhancement of the quality and quantity of goods and services in the country's defense sector, it is necessary to revise systems and procedures involved in the value chain of these products and services in terms of quality and the process. One of these processes is, in particular, networking and management of suppliers whose correct and timely transformation can improve the quality of the products and services of defense organizations and industry while reducing significantly some costs of traditional networking and supplier management model and structure. In this regard, knowledge of effective and successful practices of large companies and the global leaders in this field, if in the context of logical and correct and or Islamic human thinking and based on environmental facts is implemented, can be in line with the correct network architecture and the right direction to move the defense organizations be useful. Learning from exemplars and use of knowledge and human experience is such an important issue that the Prophet emphasized its achievement even in China and Pleiades. Therefore, the present study with a descriptive analytical approach, plans to study the Boeing Company to investigate a new approach to creating strategic partners network and proper management of suppliers.
    Results show that the Boeing company with the design and deployment of a new approach in its supply chain management could compensate its rising costs, increasing delivery time and poor quality as indicators of the inefficiency of the traditional model, and function as an ultimate integrator of its value chain of products (Boeing 787).

    Keywords: Boeing, Networking, New Supply Chain Approach, Traditional Model of Supply Chain, Supplier Management
  • Davood Vahdat, Fereidoon Shams, Eslam Nazemi Page 31

    With the advancement of technology, many physical objects have been designed in a digital format such as books, tickets, and so on. In most cases, any virtual object can only be interpreted by a particular application software, so there will be a problem of interpretation. Virtual objects are a new set of objects in the cyber space and can do many things online and offline. Different research efforts have tried to provide a common structure for defining and managing virtual objects based on service-oriented architecture called device-dependent temporary services. In this paper, while defining a virtual object, it examines the features and benefits of the architecture of the device-dependent temporary services, and a method for implementing the virtual object of bus ticket as a case study based on it. The results show that the benefits of virtualization of bus tickets in the process of utilizing the relevant services have more value than other solutions.
    Key words: Internet of Things, Virtual Object, Device-Dependent Temporary Services (DDTS), Bus Ticket.

  • Aghdas Badiee, Mehdi Ghazanfari Page 45

    In today's world of production, a large amount of information, including product and process design, assembling, material planning, quality control, planning, repair, maintenance, error detection, etc., is collected in database management systems and data warehouses. Therefore, the use of data mining in different areas of the production process has been growing dramatically in recent years. This paper reviews the studies on the discovery of knowledge and data mining applications as an important tool in the wider field of production. The purpose of this research is to provide a new framework for research efforts in relation to the current methods of using data mining in production based on the type of extracted knowledge, the used method and thus the identification of promising fields for study. The reviewed articles divide the application of data mining in the production process into four categories, including specifying, predicting, classifying and clustering. In this study, the applications of each tool mentioned in the different sections of the production of a product or service are introduced in order to expand the scope of future research.

    Keywords: Data Mining, Manufacturing, Prediction, Classification, Clustering
  • Seyyed Ghasem Salimi Zaviyeh Page 62

    E-commerce and the Internet have fundamentally changed the structure of supply chain management risks. The new millennium has led to the creation of an electronic supply chain management with the advent of information technology and the new business environment. On the other hand, cyber security risk management is a newly designed code designed to help IT executives express the challenges of rapid globalization and the release of external hardware and software systems. The main objective of the present research is to identify the risk factors of cyber supply chain management and its impact on the risk factors of electronic supply chain management. This paper is a descriptive-correlational research method. Confirmatory factor analysis techniques and structural equation modeling are used to determine the factors affecting the risk of cyber and electronic supply chain management. The data gathering tool was a questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the questionnaire. Based on the results, the impact of five risk factors in the management of the cyber supply chain (environment, information, customer, infrastructure, organization), and five risk factors in the management of the electronic supply chain (political, technological, human, infrastructure and security) on Darupakhsh company were identified. In this regard, confirmatory factor analysis and structural modeling suggest that there is a positive and significant relationship between cyber supply chain risks and electronic supply chain risks in the drug distribution company.

    Keywords: Risk Cyber Supply Chain Management, Risk Electronic Supply Chain Management, Structural Equation Modeling
  • Milad Fahimi, Peyman Barzegar Keliji, Haniyeh Dastyar, Samaneh Zeraat Pisheh Page 76

    As clients gain more awareness of environmental issues, governments codify stricter environmental regulations, while industries have to control their environmental effects on the supply chain. Nowadays, considering major investments in establishing cement manufacturing companies in Iran, as well as related job opportunities and other economic dimensions, the cement industry in the country has been following a rising trend. Despite these economic advantages, such companies inevitably contribute to environmental damages, which should be prevented considering environmental regulations. The present study is concerned with analyzing the obstacles to developing green chain supply of small and medium size enterprises in general, while it is specifically concentrated on Fars Cement Industry, Fars, Iran. To do this, primarily the obstacles to implementing GSCM are determined. Then, through the use of the Interpretive Structural Modeling (ISM) the factors are prioritized and categorized. Results of this method showed that lack of technology and new materials and processes counted as the first output of the model, while it showed a suitable force for development. At the next step, Analytic Network Process (ANP) was used to determine the obstacles to establishing GSCM. Finally, the degree of significance of each of the obstacles was determined. Following the whole analysis, results of the study indicated that the obstacle promoting suppliers’ environmental awareness followed by lack of participation of high-ranking managers in adopting green supply chain showed a higher weight. To analyze the output data, Excel, MATLAB and SUPERDECISION were used. To enhance the applicability of the results observed in the study, the weight of the factors were analyzed by ANP. Furthermore, to interpret the degree of effectiveness of each factor in establishing GSCM, ISM was also used.

    Keywords: Green Supply Chain, Obstacle to GSCM, Interpretive-Structural Modeling, Cement Industry, Analytic Network Process
  • Hossein Ghaffari Touran, Habib Badali Page 93

    The technique of cross-docking, which consists in unloading trucks, sorting the items they contain and reloading them directly into outbound trucks in order to minimize temporary storage, has attracted researcher's attention in the past few years. The number of articles on the subject has been growing very fast, but largely detached from industry practice. In order to see whether the current state of-the-art matches the industry practice, we propose a common framework that helps comparing the literature review regarding cross-docking operations with on-field observations and platform manager's interviews. Analyzing the gaps between the state-of-the-art and the industry practice helps drawing future research directions, in relation to industrial needs.

    Keywords: Materials Handling, Cross-Docking Operations, Research Directions, Field-based Research, Industry Practice