فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 18، زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد خدایاری فرد، محمود احمدپور داریانی، بهزاد هدهدی، لیلا مومنی صفحه 7
    دین اسلام به طور مستقیم به موضوع کسب وکار اشاره کرده و آن را به عنوان یکی از بالاترین ارزش ها در زندگی قلمداد می کند. این پژوهش نیز با هدف بررسی رابطه ی دینداری با موفقیت کارآفرینان ایرانی انجام شده است و برای انجام آن از مدل سه بعدی سنجش دینداری ابداعی خدایاری فرد و همکاران و نیز استانداردهای سنجش موفقیت کارآفرینان برتر ایرانی وزارت کار و امور اجتماعی استفاده شد. روش پژوهش توصیفی می باشد؛ برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری سنجش همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شده و برای دست یابی به نتایج دقیق تر تحلیل واریانس نیز انجام شد. حجم نمونه ی این پژوهش مشتمل بر 114 نفر می باشد، و نتایج به دست آمده نشان دهنده ی ارتباط معنی داری میان متغیرهای دینداری و موفقیت کارآفرینان نبود، البته می بایست این نکته را در نظر داشت که نمره ی دینداری کل و نیز نمره ی دینداری در هرکدام از ابعاد سه گانه (شناختی، عاطفی و رفتاری) کارآفرینان در حد بسیار بالایی قرار دارد و نشان دهنده ی هم سویی نتایج به دست آمده با نتایج طرح پژوهشی سنجش دینداری خدایاری فرد و همکاران است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، دین، دینداری، موفقیت، کارآفرینان موفق
  • سیدکمیل طیبی، مجتبی خانیزاده امیری، شهرام معینی صفحه 27
    کارآفرینی به عنوان شیوه ی شناسایی فرصت های جدید، تخصیص منابع مورد نیاز برای تعقیب آن فرصت ها با پذیرش نااطمینانی و ایجاد یک سازمان برای اداره ی آن منابع شناخته می شود. این مقاله با بازکاوی رویکرد آموزه های دینی در اقتصاد اسلامی نشان می دهد که کارآفرینی و لوازم و مقدمات آن از دیدگاه سودمندی اقتصادی برای خود، دیگران و اجتماع و به عنوان عاملی در جهت رشد و شکوفایی جامعه تایید می شود. این سودمندی با نوآوری و انجام کار توام با بهره وری و یا ایجاد موقعیت های کاری جدید در جامعه ی اسلامی به دست می آید. بنابراین اقتصاد اسلامی به طور عمیق کسب و کار کارآفرینانه که درنهایت حاصل جمع مثبت است را تایید و تشویق می کند، و هم زمان کسب وکارهای غیرکارآفرینانه که حاصل جمع صفر یا نامثبت اند را مردود می شمارند. قمار، غرر و رهان از مصادیق این کسب و کارهای غیرکارآفرینانه و حاصل-جمع نامثبت هستند. بر این اساس، اقتصاد اسلامی با تشویق و تقویت کسب وکارهای کارآفرینانه از یک سو و هم زمان مردود شمردن کسب وکارهای غیرکارآفرینانه قویا می تواند جهت گیری فعالان اقتصادی را به سمت فعالیت های حاصل جمع مثبت هدایت کند، که تضمین کننده ی شکوفایی اقتصادی است. درنهایت، اقتصاد اسلامی پذیرش نااطمینانی در فعالیت-های حاصل جمع مثبت و کارآفرینانه را تایید و پذیرش نااطمینانی در فعالیت های غیرکارآفرینانه و حاصل جمع صفر را رد می کند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اقتصاد اسلامی، نااطمینانی، بازی حاصل جمع مثبت، تحلیل فقهی
  • حسین خنیفر، سید مجتبی حسینی فرد، محمد جواد دهقان اشکذری، اسماعیل چزانی شراهی صفحه 47
    یکی از مسائل مهم و اساسی در مباحث اسلامی، موضوع اخلاق و اخلاقیات است که در زمانه ی ما نیز از پرچالش ترین مباحث مدیریتی، در این حوزه می باشد. از طرف دیگر، بخشی از پژوهش هایی که به تازگی در زمینه ی کارآفرینی انجام شده به بررسی مسائل مرتبط با اخلاق و کارآفرینی می پردازد. این پژوهش ها به طور کلی به «کارآفرینی اخلاقی»، «اخلاق کارآفرینانه» و «تاثیر اخلاق در کارآفرینی» تقسیم می شوند. دسته ی سوم که کم تر به آن توجه شده است، تاثیر ارزش های اخلاقی در افزایش توان کارآفرینان را بررسی می کند. باتوجه به این که تاکنون در این زمینه پژوهش های اندکی انجام شده و جای بررسی صفات اخلاقی اسلامی خالی می باشد، در این مقاله تلاش می شود تا مهم ترین صفات اخلاقی مورد تاکید اسلام که از دید محققان در کارآفرینی تاثیرگذار هستند، شناسایی شده و میزان همبستگی آن ها با ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه سنجیده شود. بدین منظور از دو پرسش نامه ی محقق ساخته که حاوی 23و30 سوال بود استفاده شد. جامعه ی آماری پژوهش، دانشجویان مراکز آموزش عالی استان قم بوده و نمونه ی منتخب به تعداد 137نفر به دست آمد. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که برخی از ویژگی های کارآفرینانه مانند مرکز کنترل درونی، توفیق طلبی، تحمل شکست با بسیاری از صفات اخلاقی مانند غنیمت شمردن فرصت، بلندهمتی و مسوولیت پذیری رابطه ی معنادار دارند. درنهایت، مدل مفهومی تطبیق ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه و صفات اخلاقی اسلامی به دست آمد.
    کلیدواژگان: اخلاق، کارآفرینی، ویژگی های کارآفرینان
  • مرتضی اکبری، حجت شکیبا، منا زهتابی صفحه 87
    امروزه مذهب نقش مهمی در اجتماع ایفا می کند و عامل مهمی در زندگی مردم به ویژه کشورهای اسلامی می باشد. با توجه به این موضوع هدف این پژوهش تحلیل رابطه ی باورهای مذهبی و تمایل به کارآفرینی در دانشجویان دانشگاه تهران بود که به صورت پیمایشی به واکاوی دیدگاه گروه هدف پرداخته است. جامعه ی آماری پژوهش، تعداد 450 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشکده های کارآفرینی و کشاورزی دانشگاه تهران بودند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران به تعداد 120 نفر تعیین شد. نمونه ها با استفاه از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روایی ابزار به وسیله ی اعضای هیات علمی و پایایی بخش های مختلف آن توسط آزمون آلفای-کرونباخ محاسبه شد که بالای 65/0 بودند. نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین آثار دینی و تمایل به کارآفرینی در سطح پنج درصد رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین نتایج آزمون مقایسه ی میانگین نشان داد بین رشته ی تحصیلی، دانش دینی و اعمال دینی در سطح یک درصد و بین آثار دینی و تعهد دینی در سطح پنج درصد تفاوت معنی داری وجود دارد. در پایان با توجه به نتایج تحقیق پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مذهب، باورهای مذهبی، تمایل دینی، آثار دینی و تعهد دینی
  • سید حمید خداداد حسینی، امیرمحمد کلابی * صفحه 107

    هدف این پژوهش شناسایی و تبیین آمیخته ی بازاریابی کارآفرینانه از منظر اعتقادات مذهبی-اسلامی کارآفرینان برتر در کسب وکارهای کوچک-ومتوسط ایران می باشد. به منظور دست یابی به این هدف چارچوب پژوهشی آمیخته ی اکتشافی انتخاب شده است. نمونه ی آماری مرحله ی کیفی 10 نفر از کارآفرینان برتر معرفی شده توسط وزارت کار و امور اجتماعی ایران در سال 1388-1389و نمونه ی مرحله ی کمی 44 نفر از کارآفرینان برتر 4 سال متوالی می باشند. ابزار گردآوری داده ها در مرحله ی کیفی مصاحبه موردی و در کمی پرسش نامه است. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی روش تحلیل محتوا به کار گرفته شده و داده های کمی با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی؛ آزمونt تک نمونه ای، رگرسیون هم زمان و آزمون فریدمن تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج این بررسی بیان گر آن است که آمیخته ی بازاریابی کارآفرینانه با محوریت اعتقادات مذهبی- اسلامی کارآفرینان دربردارنده ی هفت عنصر می باشد که به ترتیب رتبه بندی عبارتند از: تولید محصول، قیمت گذاری، توزیع محصول، ترفیع و ترویج محصول، رویارویی با مشتری، رویارویی با رقبا، و فروش محصولات.

    کلیدواژگان: کارآفرینان، اعتقادات مذهبی، اسلامی، بازاریابی کارآفرینانه، آمیخته ی بازاریابی کارآفرینانه
  • زهرا آراستی، فاطمه سادات غفوریان، محمد کاویانی صفحه 129
    کارآفرینی مذهبی نوعی از کارآفرینی اجتماعی است که به صورت تلاشی به منظور تبلور ارزش های حاکم بر جامعه منبعث از باورهای دینی در فعالیت های کارآفرینی دیده می شود. ضرورت به کارگیری برنامه ی راهبردی در این نوع سازمان ها با توجه به تغییرات محیطی و پیچیده شدن تصمیم های سازمانی، بیش تر از گذشته ملموس می باشد. تفاوت های موجود میان سازمان های مذهبی و اجتماعی با سازمان هایی که اهداف اقتصادی دارند موجب می شود نتوان به سادگی از چارچوب های سودمحور راهبردی استفاده کرد. این پژوهش کیفی، با ترکیب سه روش گردآوری داده ها (مصاحبه، مشاهده و مطالعه ی اسناد) به مطالعه ی موردی نهاد پدران آسمانی به عنوان یک سازمان کارآفرین مذهبی می پردازد و فرایند برنامه ریزی راهبردی در این سازمان را براساس الگوی برایسون بررسی می کند. داده های تحقیق با استفاده از مصاحبه ی عمیق گردآوری شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفته اند. هم چنین داده های تحقیق با بررسی اسناد و مشاهده ی روند برنامه ریزی راهبردی در موسسه تکمیل شده اند. یافته ها عملیاتی شدن همه ی ابعاد ده گانه ی الگوی برایسون به جز تدوین چشم انداز در سازمان پدران آسمانی را نشان می دهد، اما در عین حال مقوله ها و شاخص های جدیدی نیز به این الگو اضافه می کند. این نتایج کمک اثرگذاری بر بهبود اجرای فرایند برنامه ریزی راهبردی در سازمان های کارآفرین مذهبی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینی مذهبی، برنامه ریزی راهبردی، مدیریت راهبردی، سازمان های غیر انتفاعی
  • حجت ورمزیاری، خلیل کلانتری صفحه 149
    نحوه ی توزیع اعتبارات کشاورزی باید از یک نظریه و عقبه ی فکری پیروی کند. این پژوهش، در ابتدا شاخص های پنج الگوی نظری به ویژه الگوی اسلام را در رابطه با نحوه ی توزیع اثرگذار اعتبارات تولیدی، بررسی کرده و سپس به منظور بررسی پایایی الگوهای یادشده، به یک مطالعه ی موردی درباره ی اعتبارات بانکی کشاورزی پرداخت. این تحقیق با استفاده از رهیافت نظریه ی بنیانی، شصت نفر کشاورز شهرستان خوی را مطالعه کرد که از وام های کشاورزی استفاده کرده بودند. ابزار جمع آوری داده ها، مشاهده و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل بسیار زیادی در استفاده درست از اعتبارات کشاورزی اثرگذار بوده و بر خلاف الگوی سرمایه داری، طبقه ی اجتماعی افراد تعیین کننده نیست. همچنین یافته های این مطالعه نشان داد که دین اسلام، عوامل یادشده را در قالب رهنمودهای کلی جلوگیری از انحصار سرمایه در دست ثروتمندان و عدم غفلت از پروژه های کوچک و فقرا و اعطای آن با توجه به شایستگی ها و قابلیت ها در نظر گرفته است. آموزه های اسلامی، بخشیدن مال در غیر موردش را اسراف محسوب کرده و آن را منع کرده اند. بنابراین از نظر اسلام، صرف افزایش دسترسی به اعتبارات تولیدی در نواحی روستایی، یک اقدام ساده انگارانه بود و فرصت های شغلی درآمدزا و عدالت اقتصادی پایدار را ایجاد نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: الگوهای نظری، رشد و عدالت، اعتبارات کشاورزی
  • حسن سبحانی، میثم احقاقی*، اسماعیل نادری صفحه 169

    کارآفرینی به عنوان موتور رشد و توسعه ی سازمان ها و جوامع شناخته می شود، در واقع فرایند تاسیس یک شغل بر مبنای یک فکر و ایده ی نو و راهبردی می باشد. در این مقاله ضمن بررسی مقوله ی کارآفرینی و اهمیتی که برای وضعیت کنونی اقتصاد دنیا دارد، به نقش ادیان مختلف در امر کارآفرینی و مقایسه ی راه کارها و رهیافت هایی که این ادیان (با تاکید بر دین اسلام به عنوان کامل ترین و برترین دین الهی)، برای گسترش اشتغال و تولید ثروت و بهبود شرایط اقتصادی برای جوامع دارند، پرداخته ایم و با توجه به این که از مهم ترین دغدغه های نظام اقتصادی اسلام (همانند هر نظام اقتصادی دیگر) کاهش نرخ بیکاری و به تبع آن افزایش سرانه ی تولید و در نتیجه افزایش رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی و نیز گسترش عدالت اجتماعی می باشد، مساله ای که در این پژوهش به آن پرداخته شده بررسی نگرش ادیان الهی به مقوله ی کارآفرینی و به طور خاص نگاه اسلام به امر کارآفرینی است. پس از بررسی ها مشخص شد که ادیان آسمانی به ویژه اسلام به تشویق و تکریم مقوله ی کار و کارآفرینی می پردازند، در حالی که برخی از ادیان غیرتوحیدی هم چون بودیزم نه تنها نگرش مثبتی به این مقوله ندارند بلکه پیروان خود را از آن نهی می کنند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نظام اقتصادی اسلام، ادیان توحیدی، مقایسه ی تطبیقی
|
  • Mohammad Khodayaryfard, Mahmoud Ahmadpour Dariani, Behzad Hodhodi, Leila Momeni Page 7
    Islam has directly addressed the issue of business and considered it as one of the most significant issues in life. The purpose of this study is to investigate the relationship between religiosity and Iranian entrepreneurs’ achievements using the multi-component religiosity scale proposed by Khodayaryfard, et al. as well as the standards set for measuring the Iranian top entrepreneurs’ achievement by the Ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare. The results of this descriptive study in which Pearson Test Spearmen formula and ANOVA Test were utilized to analyze the data collected from 114 subjects revealed that there was no significant relationship between religiosity and entrepreneurs’ achievements. However, the total score for religiosity and the score for each single component (beliefs, affection and behaviors) indicated a high level of religiosity which was also in conformity with the results obtained by Khodayaryfard, et al. in their research project on measuring levels of religiosity.
    Keywords: Entrepreneurship, Religion, Religiosity, Achievement, Successful Entrepreneurs
  • Seyed Komail Tayebi, Mojtaba Khanizadeh Amiri, Shahram Moeeni Page 27
    Entrepreneurship has been known as a method of identifying new opportunities, allocating resources in the situation of uncertainty and creating an organization to manage resources. This paper describes religious learning approaches in which entrepreneurship is beneficial to society and individuals through its economic advantages. The benefits are gained through innovation, productivity and new business opportunities promoted by the Islamic society. Hence, the Islamic economy widely recognizes and encourages the entrepreneurial businesses with a positive-sum game while non-entrepreneurial businesses with a zero-sum or negative-sum game are simultaneously rejected. Gambling, Gharar and Rehan are examples of such non-entrepreneurial and zero-sum businesses a indeed. Based on the findings of this study, the Islamic economy strongly encourages people towards economic activities that are entrepreneurial businesses and comprise positive-sum game. However, it discourages non-entrepreneurial activities which include uncertainty with zero-sum consequences and even uncertainty with a positive-sum game is somehow accepted.
    Keywords: Entrepreneurship, Islamic Economy, Uncertainty, Positive, sum Game, Juridical Analysis
  • Hossein Khanifar, Sayyed Mojtaba Hosseini Fard, Mohammad Javad Dehghan Ashkezary, Ismaeil Chezani Sharahi Page 47
    An important and fundamental issue in Islamic discussions is ethics as one of the most challenging topics in management. More importantly, some recent researches in the field of entrepreneurship have explored the area of ethics in entrepreneurship. These studies are generally divided into three categories of "ethical entrepreneurship", "entrepreneurial ethics", and "influence of ethics on entrepreneurship". The third category that has received less attention is the effect of moral values on entrepreneur's abilities. As since the research done so far in this field is scarce and there is little evidence for the Islamic moral components, attempt is made to identify the most important moral components that Islam has emphasized in entrepreneurship and then measure their correlation with entrepreneurial personality characteristics. Thus two questionnaires containing 23 questions for measuring entrepreneurial characteristics and 30 questions for measuring moral components were used. The statistical community of this study was the students of the higher education centers in the Province of Qom with over forty thousand people and a sample of 137 persons was selected. The results of data analysis showed that some entrepreneurial characteristics such as internal controls, need to succeed, and tolerance of failure have a meaningful relationship with many of the moral components such as efforts, opportunities, and responsibility. Finally, an adaptive conceptual model covering the entrepreneurial personality characteristics and Islamic moral components was obtained.
    Keywords: Ethics, Entrepreneurship, Characteristics of Entrepreneurs
  • Seyed Reza Hejazi Page 67
    In this paper, first, the concept of value-based and religious entrepreneurship and also entrepreneurial behavior from Islamic viewpoint have been studied. The most important factor affecting this behavior from Islam perspective is "Shakeleh" (Manner) in the Holly Quran (Surah Al-Isra, 85): Say, Each work according to his Shakeleh (Manner), but your Lord is most knowing of who is best guided in this way). Second, the role of Shakeleh (Manner) in the entrepreneurial behavior has been investigated and a new Shakeleh-based behavioral model has been presented. The method of qualitative content analysis has been applied to explain the behavior based on religious data. The results show that a change in Shakeleh leads to a permanent change in entrepreneurial behavior. Accordingly any change in Shakeleh depends on the change in the minds and spirit which also depends on the religious faith.
    Keywords: Value, based Entrepreneurship, Religious Entrepreneurship, Shakeleh (Manner), Faith, Mind, Spirit
  • Morteza Akbari, Hojat Shakiba, Mona Zehtabi Page 87
    Religion plays a leading role in community, and has been cited as an important factor in people's lives, especially in the Islamic countries. The purpose of this paper was to identify the relationship between religious believe and entrepreneurial intention of the University of Tehran students. The population consisted of M.Sc. students at the Faculty of Entrepreneurship and College of Agricultural and Natural Resources. A sample of 120 students was selected using random sampling method. Data were collected through a questionnaire. The validity of questionnaire was determined through the opinions expressed by the faculty members of the University of Tehran. Cronbach’s-alpha formula was used to calculate the reliability, and it was found to be acceptable (alpha > 0.65). The results revealed that there were positive significant relationships between entrepreneurial intention and religious impacts. Also, the results showed that there were significant differences at 0.01 level (2-tailed) between course and religious knowledge and practices and also between religious impacts and commitment at 0.05 level (1-tailed). Based on the findings and conclusions of this study, specific recommendations were presented.
    Keywords: Religious, Religious Believes Religious Intention, Religious Impacts
  • Hamid Khodadad Hosseini, Amir Mohammad Kolabi Page 107

    Considering the importance of marketing and entrepreneurship from the Islamic perspective and academic literature and the significance of entrepreneurs, religious beliefs in applying marketing concepts, the aim of this study is to identify and verify entrepreneurial marketing mix from the viewpoint of the top entrepreneurs` Islamic-religious in small and medium sized enterprises. In order to achieve this purpose, the mixed exploratory method is selected as the research approach. Samples at the qualitative stage are 10 top entrepreneurs who were selected by the Ministry of Cooperative, Labor and Social Welfare in 2009-2010. Quantitatively the samples were 44 top entrepreneurs in the 4 recent years. The data collection tools were interviews and questionnaire for the qualitative and quantitative stages respectively. Qualitative data were analyzed using content analysis method, and for quantitative data the descriptive and inferential statistics indicators such as One Sample T-Test, Simultaneous Regression and Friedman were employed. The results of this study showed that entrepreneurial marketing mix based on the Islamic-religious orientation consisted of seven elements which were ranked as follows: production, pricing, distribution, promotion, customers handling, competition, and products sales.

    Keywords: Entrepreneurs, Islamic, Religious Beliefs, Entrepreneurial Marketing, Entrepreneurial Marketing Mix
  • Zahra Arasti, Fatemeh Sadat Ghafourian, Mohammad Kaviani Page 129
    Religious entrepreneurship falls within the category of the social entrepreneurship which attempts to put the societal values derived from religious beliefs - into entrepreneurial perspective. Because of the environmental changes and more complex organizational decisions, the necessity of using strategic planning in such organizations is now more obvious. the differences between social and religious organizations with business entities will make it hard to use strategic frameworks designed for profit. This paper presents "Pedaran Asemani" as a case of religious entrepreneurial organization and surveys the strategic planning process by using Bryson's model. This qualitative research applies data triangulation by utilizing the three data gathering methods (in-depth interviews, observation and document review) in order to increase its reliability. Thematic analysis was applied to analyze the data and the results show that all of the ten steps of Bryson's strategic planning model except making the vision statement are implemented and some elements are also added to this model. These results may encourage the implementation of strategic planning process in religious entrepreneurial organizations.
    Keywords: Social Entrepreneurship, Religious Entrepreneurship, Strategic Management, Strategic Planning, Nonprofit Organizations
  • Hojjat Varmazyari, Khalil Kalantari Page 149
    Lending agricultural credits should follow a theoretical background. This research primarily investigated five theoretical patterns especially the Islamic pattern about distribution of productive credits. Then it examined the reliability of the patterns by accomplishing a case study about agricultural credits. The research was based on grounded theory approach. Data were collected through observation and semi structured reviews. Results of the study revealed that many factors affected productive use of agricultural loans and social class of farmers was not an effective factor in contrast to capitalist system. The findings showed that the Islamic pattern has considered these effective factors in the framework of general guidelines including prevention of capitalists’ monopoly, consideration for small projects and poor people for loans and lending credits in respect of the competencies and capabilities of farmers. The Islamic instructions have considered resources as extravagance if not granted to the right purpose and have forbidden it. Thus in contrast to basic needs pattern, Islam believes that mere increase in the availability of productive loan in rural areas is an unrealistic effort and it would not lead to lucrative jobs and economic justice.
    Keywords: Theoretical Patterns, Growth, Justice, Agricultural Credits
  • Hassan Sobhani, Meysam Ehghaghi, Esmaeil Naderi Page 169

    Nowadays entrepreneurship is known as the engine of growth and development in societies and organizations Indeed, the process of establishing a career is based on an innovative idea. In this paper, we have sought to review the concept and the importance of entrepreneurship in the current world economic situation. Additionally, we discuss the role of religions in entrepreneurship and (with emphasis on Islam, as the perfect divine religion) in creating employment, generating wealth and improving economic conditions in societies. Considering that the main concern of the Islamic system (like any other economic system) is to curb unemployment and consequently increase the per capita production and thereby improve the economic growth, social welfare and social justice, the basic question in this study is to address the factors of production and production methods which could lead to development of a dynamic and stable business environment in the Islamic society.

    Keywords: Entrepreneurship, Islamic Economic System, The Monotheistic Religions, Comparative Study