فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
پیاپی 2 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نرگس ایمانی پور*، مهدی زیودار صفحات 11-34
    یکی از شاخه های اصلی کارآفرینی، کارآفرینی در سازمان است که بدون شک سهم چشم گیری در توفیق و تعالی سازمان ها دارد. از سویی دیگر، صنعت بیمه به عنوان یک زیرساخت حیاتی، با یک عدم توفیق مشخص در انجام بهینه ی ماموریت خویش در کشور مواجه است. به نظر می رسد عنایت ویژه به توسعه ی مولفه های کارآفرینی در فرایندهای عملیاتی و خدماتی این صنعت و گسترش فرهنگ کارآفرینی میان کارکنان این صنعت بتواند، راه کار مناسبی در حل این مساله باشد. از این رو اهتمام این مقاله سنجش میزان همبستگی میان «گرایش به کارآفرینی شرکتی» نمایندگی های فروش حقوقی شرکت سهامی بیمه ایران در شهر تهران و «عملکرد» آن ها است. «ساختار منعطف»، «جو سازمانی اثربخش»، «فرهنگ پشتیبان و محرک خلاقیت و نوآوری» و «قابلیت ها و انگیزش فردی کارکنان» به عنوان ابعاد گرایش به کارآفرینی شرکتی و میزان «رضایت مندی کارکنان»، «رضایت مندی مشتریان» و «عملکرد مالی» به عنوان ابعاد عملکرد نمایندگی ها معرفی شده و همبستگی متقابل این مولفه ها با یک دیگر اندازه گیری می شود. نتایج تحلیل های آماری بر داده های گردآوری شده متشکل از کارکنان نمایندگی ها مشخص می کند که گرایش به کارآفرینی شرکتی دارای همبستگی مثبت و معناداری با عملکرد است. در پایان، با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهادهایی برای توسعه کارآفرینی سازمانی در صنعت بیمه و صنایع مشابه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، کارآفرینی شرکتی، گرایش به کارآفرینی شرکتی، عملکرد
  • حسین خنیفر*، فردین وکیلی صفحات 35-55
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی بین نوع ساختار سازمانی - اقتصادی و کارآفرینی سازمانی در شرکت های کوچک و متوسط می پردازد. در این بررسی مباحثی در زمینه ی ساختارهای مکانیکی-ارگانیکی و ساختار دانشی و کارآفرینی سازمانی مطرح شده است. در بخش دیگر مقاله، متدولوژی تحقیق شامل فرضیات، روش تحقیق، جامعه ی آماری و نمونه ی مورد مطالعه که مقاله بر اساس آن تنظیم شده، بیان می شود. روش انجام تحقیق به صورت میدانی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه است. جامعه ی آماری ما صد و پنج شرکت کوچک و متوسط واقع در شهرک شکوهیه استان قم و اندازه ی نمونه هفتاد شرکت است. تکنیک آماری مورد استفاده در این تحقیق، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون رتبه بندی فریدمن بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات با کمک نرم افزار spss انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین نوع ساختار سازمانی و کارآفرینی اقتصادی در شرکت های کوچک و متوسط رابطه ی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساختار دانشی، کارآفرینی سازمانی و اقتصادی، رابطه ی مبتنی بر اعتماد، رابطه ی تعاملی برون سازمانی، رابطهی عاطفی فراگیر
  • محمد سعیدی مهرآباد*، محمد مهدی مهتدی صفحات 57-73
    کارآفرینی ریشه ای به درازای تاریخ بشر دارد. با این وجود توجه آکادمیک به مفاهیم این دانش سابقه ی چندانی ندارد. یکی از مسائل مطرح در این حوزه، جایگاه آموزش کارآفرینی و از جمله مسائل مطرح درباره این آموزش ها نحوه ی ارزیابی اثربخشی آن ها است. با وجود تحقیقات متنوعی که در حوزه ی مزبور انجام شده و الگوهای متنوعی که در این زمینه ارائه شده اند، هنوز یک اجماع جهانی در این باره حاصل نشده است. به همین دلیل تحقیق درباره ی آن هم چنان ادامه دارد.
    در این پژوهش پس از بیان تاریخچه و کلیات علم کارآفرینی، به بحث درباره برنامه های آموزشی به عنوان یکی از راه کارهای توسعه و ترویج کارآفرینی پرداخته شده و اهداف مطرح در آموزش آن و نحوه ی ارزیابی تاثیر برنامه ی آموزشی در مطابقت با اهداف مزبور مرور شده و در نهایت برنامه آموزش کارآفرینی وزارت کار و امور اجتماعی در قالب یک مطالعه ی موردی، از منظر تاثیر بر رفتارهای کارآفرینانه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، اثربخشی آموزش
  • رضا زعفریان*، مونا اسماعیل زاده، نساء شاهی صفحات 75-102
    امروزه اغلب صاحب نظران بر این باورند که سازمان ها باید به دنبال روش هایی موثر برای انتشار دانش سازمانی در میان سطوح مختلف نیروی انسانی در سراسر سازمان باشند. هم چنین، بایس و همکارانش معتقدند: «بعد رقابتی اصلی هر بنگاه اقتصادی، ایجاد و انتقال موثر دانش درون سازمان است». بدین ترتیب، ضرورت شناخت و به کارگیری روش های موثر برای تسهیم و انتقال دانش درون سازمان و مدیریت دانش در سازمان، بیش از پیش آشکار شده است.
    سازمان ها نمی توانند به طور صحیح دانش را مدیریت کنند چرا که دانش افراد به صورت درونی و تلویحی است اما می توانند محیط عملیاتی را به منظور توسعه و اشتراک اطلاعات، مدیریت کنند. آن ها باید تلاش کنند تا جای ممکن، از فنون و طرح های موجود مدیریت دانش به عنوان اهرم هایی برای راه اندازی مدیریت دانش خود استفاده کنند. از این رو در این مقاله مفهوم مدیریت دانش و اصول آن به همراه شرحی از انواع مدل ها ارایه شده و در نهایت الگوی پیشنهادی عنوان می شود. الگوی پیشنهادی جدید در شرکت نفت ایران زمین به عنوان یک شرکت فعال در حوزه ی صنایع نفت ایران بررسی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، پیاده سازی مدیریت دانش، مراحل مدیریت دانش
  • جمال عبدالملکی*، مجید یوسفی افراشته، مهرداد پیرمحمدی، مهدی سبک رو، نوشیروان محمدی صفحات 103-129
    دانش سازمانی و مدیریت در طول یک صد سال اخیر دستخوش تغییرات و تحولات بنیادی شده است. از اوایل دهه ی 1980، سازمان ها به منظور تسریع تغییرات، توجه زیادی به خلاقیت و نوآوری نشان دادند. امروزه سازمان ها باید نوآوری داشته باشند تا زنده بمانند؛ بنابراین بهترین روش تشویق افراد خلاق است تا در ساختار سازمان به یک کارآفرین تبدیل شوند. هدف از مقاله ی حاضر بررسی رابطه ی مهارت ها و قابلیت های کارآفرینی با میزان کارآفرینی سازمانی است. جامعه ی پژوهش کلیه مدیران میانی شرکت ایران خودرو هستند که به روش نمونه گیری تصادفی 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی محقق ساخته براساس طیف لیکرت است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه معناداری بین مهارت هاو قابلیت های کارآفرینی با میزان کارآفرینی سازمانی وجود دارد، هم چنین میزان کارآفرینی سازمانی با توجه به متغیر های جنس، سن، سطح تحصیلات و سنوات خدمت متفاوت است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مهار تها و قابلیت ها، کارآفرینی سازمانی، مدیران میانی
  • رضوان قمبرعلی*، کیومرث زرافشانی صفحات 131-160
    استقرار و بقای جامعه ی روستایی، بدون کار مولد و سودآور برای ساکنان غیر ممکن است. در این راستا ظهور و حضور کارآفرین روستایی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
    هنگامی که صحبت از موفقیت و ماندگاری کسب و کارهای روستایی به میان می آید، پاسخ به این پرسش که موفقیت و معیار سنجش آن چیست؟ ضروری به نظر می رسد.
    هدف این مطالعه شناسایی شاخص های موفقیت کارآفرینان روستایی از دیدگاه آنان بوده و از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی با استفاده از گروه متمرکز، از 15 نفر کارآفرینان روستایی به صورت مصاحبه ی باز، خواسته شد تا شاخص هایی که کارآفرین موفق را از کارآفرین غیر موفق متمایز می کند، بیان کنند. پس از تحلیل محتوایی داده ها 12 شاخص موفقیت به دست آمد. در بخش کمی، پرسش نامه ای با 18 گویه در اختیار 60 نفر از کارآفرینان روستایی قرار گرفت تا شاخص های موفقیت را اولویت بندی کنند. سپس با استفاده از مقیاس بندی چندبعدی، اطلاعات تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج نشان داد که مردان کارآفرین شاخص هایی چون خدمت به جامعه، کسب درآمد و تعادل کار و خانواده را به ترتیب به عنوان مهم ترین شاخص های موفقیت اولویت بندی می کنند. این در حالی است که از دیدگاه زنان کارآفرین روستایی شاخص هایی نظیر تعادل کار و خانواده، کسب درآمد و علاقه به کار به ترتیب به عنوان مهم ترین شاخص های موفقیت رتبه بندی شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینان روستایی، موفقیت، شاخص، مقیاس بندی چند بعدی
  • محمدرضا رضوانی*، محمد نجارزاده صفحات 161-182
    توجه به کارآفرینی روستایی با نگرشی به مشکلات موجود در این نواحی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در این راستا با رویکرد رفتاری و براساس الگوی فر ایندی به بررسی زمینه های کارآفرینی پرداخته شده است. بنابراین هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل میزان آشنایی روستاییان با زمینه ها و مهارت های کارآفرینی است. ناحیه ی مورد مطالعه، «دهستان براآن جنوبی» از بخش مرکزی شهرستان اصفه ان است. روش تحقیق، کتابخانه ای و میدانی بوده و پس از تعیین شاخ ص ها و متغیرهای تحقیق، با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته داده های لازم گردآوری شده است. بر این اساس با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 150 نفر از افراد روستایی واقع در سن فعالیت (15 تا 65 سال) با حداقل سواد راهنمایی بررسی شدند.
    نتایج نشان داد که 2/33 درصد از روستاییان آشنایی خیلی زیاد، 18/76 آشنایی زیاد، 23/56 درصد دارای آشنایی کم و 55/35 درصد آشنایی بسیار کم با زمینه ها و مهارت های کارآفرینی دارند. این وضع در همه ی شاخص ها و متغیر های م طالعاتی کم و بیش یکسان است. در این راستا، آموزش کارآفرینی و آماد ه سازی محیط اجتماعی و اقتصادی روستاها برای جذب نیروی انسانی جوان، متخصص و ماهر به نواحی روستایی و فعالیت های کشاورزی می تواند به عنوان راه کار اصلی در ایجاد و تقویت کارآفرینی این نواحی در راستای توسعه ی پایدار بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، شاخصه ای کارآفرینی، توسعه ی روستایی، استان اصفهان
|
  • Narges Imanipour*, Mehdi Zivdar Pages 11-34
    Corporate Entrepreneurship is a major branch of entrepreneurship that plays a key role towards excellence in most organizations. On the other hand, Insurance industry as a vital infrastructure meets a considerable deficiency in accomplishing its mission in Iran, and it seems that developing entrepreneurship components in different processes of this industry and also developing entrepreneurial culture among its personnel can be a superior solution for this problem. Accordingly, this study measures the relationship between corporate entrepreneurship orientation and performance of a sample selected from among the personnel of corporate agencies of Iran Insurance Company in Tehran. In this research, "flexible structure", "effective organizational climate", "supporting and motivating culture to creativity and innovation" and "employee's individual competencies and motivation" are dimensions of corporate entrepreneurship, and "employee's satisfaction", "customer's satisfaction" and "financial performance" are dimensions of agencies performance through which their reciprocal relationships are measured. Results of correlation analysis on sample research composed of agencies personnel, totally demonstrates that corporate entrepreneurship orientation has a positive and significant correlation with performance of agencies. In conclusion, Implications regarding entrepreneurship concept for managerial practice in insurance industry, other comparable industries, and also future research programs are provided.
    Keywords: Innovation, Corporate Entrepreneurship, Corporate Entrepreneurship Orientation, Performance
  • Hussein Khanifar*, Fardin Vakili Pages 35-55
    This paper addresses the issue of the relationship between the type of organizational / economic structure and organizational entrepreneurship in small- and- medium- sized enterprises (SMEs). It further provides discussions on mechanical/organic structures as well as organizational entrepreneurship and knowledge structure. In another section, the methodology of the research includes hypotheses, research method, target population and case studies on which this study is based. The research method is a field study and the means for data collection is questionnaire. Our population includes 105 SMEs in Shokuhieh Town (Qom Province) with 70 firms. The applied statistical technique is Spearman's correlation coefficient and Freedman's ranking test.Data analysis is performed by SPSS software. The findings show that there is a significant relationship between the type of organizational/economic structure and organizational entrepreneurship in SMEs.
    Keywords: Knowledge Structure, Organizational, Economic Entrepreneurship, Trust, Based Relations, Interactive External Organizational Relationship, Throughout Affection Relationship
  • Mohammad Saeidi Mehrabad*, Mohammad, Mahdi Mohtadi Pages 57-73
    Entrepreneurship, as a general concept, has a history since time immemorial. However, theoretically this concept has recently been explored as an academic disipline whereby various research programs have been conducted on the positioning of entrepreneurship education and effectiveness of the study materials. So far some models have been presented by researchers, but far from reaching a global consensus in this field. Still, challenging investigations are moving in a direction to reach adaptability.This paper first starts with the historical background of entrepreneurship and then introduces some guidelines for promotion and extension of entrepreneurial knowledge and skills. Additionally the objectives of entrepreneurship education are discussed along with a model which is employed to assess the effectiveness of entrepreneurial instruction. Lastly, a case study is introduced on the back of the training programs of the Ministry of Labor and Social Affairs to survey their impact on the entrepreneurial behavior.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Effectiveness
  • Reza Zafarian*, Mona Esmaeil, Zadeh, Nesa Shahi Pages 75-102
    Nowadays, most of the experts believe that organizations should select effective ways for diffusing organizational knowledge among their human resources. Bias and his coworkers believe that the principal aspect of each enterprise is creation and transmission of interorganizational knowledge. Therefore, the necessity of recognition and use of effective ways for sharing and transmission of knowledge management in an organization is revealed. Organizations cannot manage the knowledge correctly because the personal knowledge is inherent and tacit. However, the operating environment may be better managed for knowledge diffusion and development. Organizations should strive to find most of the inner knowledge along with mechanisms to manage and measure it. In this paper, we explain the meaning of knowledge management and present different models. Finally, we offer our model. As a case study, the model has been implemented in Iran Zamin Oil Company.
    Keywords: Knowledge Management, Implementing Knowledge Management, Stages of Knowledge Management
  • Jamal Abodlmalki*, Majid Yousefi, Noshirwan Mohammadi Zahra Rashidi, Saber Abodlmalki Pages 103-129
    During the last one hundred years, the organizational and management knowledge have undergone fundamental changes. At the beginning of the 1980s, organizations paid great attention to creativity and innovation. Today, organizations should be creative, so that they would continue to survive: therefore, the best way is to encourage creative people to be entrepreneurs in the organizational structure. The aim of the present study is to investigate the relationship between entrepreneurial skills and abilities with organizational entrepreneurship. About 132 of Iran khodro middle managers were randomly selected. The data was gathered via questionnaires. For validity the method of Cronbachis Alpha was employed which resulted in 86% and 89% to be consistent with research tools. The results showed that there is a significant relationship between entrepreneurial skills and abilities with organizational entrepreneurship; The degree of organizational entrepreneurship among members varied according to sex, age, education level and service records.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Skills, Competencies, Organizational Entrepreneurship, Middle Managers
  • Rezvan Ghambarali*, Kiumars Zarafshani Pages 131-160
    The survival of rural communities depends on appropriate investments and creation of viable and sustainable job opportunities. Rural entrepreneurship is a driving engine of job creation and economic growth in rural communities. When we speak of rural business success or longevity, it seems important to determine how rural entrepreneurs define success. For the past decades, profit, growth and innovation have been the normative criteria to assess business owner's success. Therefore, the purpose of this descriptive study was to investigate the content of the entrepreneurial success construct in more detail, by generating more insight into the way different types of rural entrepreneurs define success. This study utilized both quantitative and qualitative research design. On qualitative side, 15 rural entrepreneurs were interviewed using focus group sessions to determine success criteria that distinguish between successful and non-successful rural entrepreneurs. Content analysis was used to analyze the collected data. Results revealed 12 success criteria as perceived by focus group participants. Quantatively, a structured questionnaire was completed by 60 rural entrepreneurs with 18 statements to prioritize success criteria. Data from this part was analyzed by using multidimensional scaling. Results indicated that rural male entrepreneurs strive for contributing back to society, profit, and work-life balance. However, their female counterparts strive for work-life balance, profit, and personal satisfaction. Additionally, multidimensional scaling indicated that a two-dimensional solution best explained the rank-order of success criteria: namely, personal dimensions including personal satisfaction, work-life balance, contributing back to society; work dimensions including satisfied customers, quality of products or services, and longevity. Based on our results, which show that the personal dimension is more important to entrepreneurs than the business dimension, it is advisable to use multiple criteria in order to assess business success.
    Keywords: Entrepreneure, Rural Entrepreneurs, Success, Criteria, Multidimensional Scaling
  • Mohammad Reza Rezvani*, Mohammad Najjarzadeh Pages 161-182
    With respect to many problems in rural areas such as poverty, inequality, migration, vulnerability and unemployment, the rural entrepreneurship is of great importance. Doubtless entrepreneurship can increase the level of employment and income and play an important role for sustainable development in rural areas. In this article, through a behavioral approach and based on a procedural model indicating that personal experiments and environmental factors will affect entrepreneurship, the background knowledge on entrepreneurship is analyzed. The primary goal of this article is to determine the extent of entrepreneurial knowledge and skills in rural areas. The study area is Baraan District in Esfahan County. The research method is documental and field study and data is gathered via questionnaires. The sampling method was random and 150 people of 15-65 years of age with middle school education level were asked to fill the questionnaires. After data entry then analysis was made by SPSS software. The results indicate that only 2.33 percent of villagers have very high acquaintance and 18.76 percent of them have high acquaintance with entrepreneurship while 23.56 percent have low acquaintance and 55.35 percent have very low acquaintance with this subject. The acquaintance rate is almost the same in all indicators and variables. Therefore, entrepreneurship training and improving facilities and amenities in rural areas for attracting young, specialist and skilled people can promote entrepreneurship and lead to development in this area.
    Keywords: Entrepreneurship, Indicators of Entrepreneurship, Rural Development Regions, Isfahan County