فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرحسین ملکی*، آرین قلی پور، حسن عابدی جعفری صفحات 11-34
    کارآفرینی یکی از حوزه های نوظهور و امید بخش در دهه های اخیر بوده است. شناسایی علت ها و پیامدهای تلاش های کارآفرینانه در این راستا اهمیت بسیاری پیدا کرده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر باورهای مذهبی بر راه اندازی یک کسب وکار جدید است. بدین منظور با استفاده از روش تحقیق آمیخته، که شامل پرسشنامه و مصاحبه است، از دانشجویانی که در مراکز رشد دانشگاه های تهران، شریف و شهید بهشتی اقدام به راه اندازی شرکت کرده بودند، آزمون به عمل آمد. نتیجه ی اولیه ی به دست آمده، نشان دهنده ی تاثیر نداشتن این باورها بر راه اندازی کسب وکار بودند. پاسخ دهندگان از وجود یک نظام درونی ارزشی قوی صحبت می کردند که به حفظ و تقویت آن گرایش داشتند و در تلاش بودند تا تقید و پایبندی خود را به اصول مذهبی نشان دهند. یافته ها نشان می دهند که تاثیر نداشتن باورهای مذهبی بر راه اندازی کسب وکار به دلیل وجود متغیرهای میانجی است که باعث می شوند تا باورها به صورت غیرمستقیم بر راه اندازی کسب وکار تاثیر بگذارند. مطالعات در غرب نیز حاکی از آن است که باورهای مذهبی بر راه اندازی کسب وکار تاثیری ندارند. از سویی در قرآن و احادیث اسلامی نیز درباره ی موضوع های اقتصادی و کارآفرینی، نشانه های زیادی وجود دارد که نشان دهنده ی تمایل و توجه زیاد اسلام به کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مذهب، باور، اخلاق اسلامی
  • علی جهانگیری*، محمدحسن مبارکی صفحات 35-60
    در این مقاله ضمن بررسی مهم ترین مبانی نظری کارآفرینی، کارآفرینی دولتی و سازمانی، الگوی اولیه ای از مبانی نظری مطالعه شده استخراج و سپس در یکی از سازمان های دولتی آزموده شد.
    پژوهش حاضر با طراحی سه پرسش نامه به ترتیب به سنجش عوامل فردی، سازمانی و عناصر کارآفرینی و همچنین آزمون مدل اولیه پرداخته و تاثیر متغیرهای مستقل (عوامل فردی و سازمانی) و متغیرهای وابسته (عناصر کارآفرینی) را الگوسازی کرده است. پس از جمع آوری اطلاعات، از طریق تحلیل عاملی چرخشی با روش واریماکس و چندین بار تکرار، هشت عامل برای عوامل سازمانی، هفت عامل برای عوامل فردی و پنج عامل برای عناصر کارآفرینی به دست آمد. پس از آن با استفاده از تحلیل های رگرسیونی، بنیادی و تحلیل مسیر (علیت) الگوی اولیه آزموده و در نهایت دو الگو با ترکیبی از عناصر مختلف و با ارزش های متفاوت ارائه شد. از این رو شاخص های اندازه گیری کارآفرینی و عوامل تاثیرگذار به صورت الگوی مناسب کارآفرینی همراه با یک الگوی ساختاری در مسیر تحقیق ارائه شد. نتیجه ی تحقیق نشان می دهد که سازه های اصلی کارآفرینی را در میان عوامل فردی، توفیق طلبی، تعهد سازمانی، مهارت های مذاکره و اعتماد به نفس؛ و در میان عناصر کارآفرینی، خطرپذیری، رفتار اثرگذار، استقلال و تمایل به اصلاح؛ تشکیل می دهند. از مجموع عوامل تاثیرگذار عوامل سازمانی نیز عوامل مشتری مداری، ساختار منعطف، فرهنگ کاری، کنترل استراتژیک، حمایت مدیریت و سیستم پذیرش ایده در الگوی ساختاری معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی دولتی، عوامل و عناصر کارآفرینی
  • جهانگیر یدالهی فارسی*، رضا میرعرب رضی صفحات 61-80
    هدف این پژوهش بررسی و اولویت بندی مواد و مهارت های اصلی، هدف های آموزشی، بهترین روش های یاددهی - یادگیری و ظرفیت زمانی مناسب برای آموزش کارآفرینی در رشته ی علوم تربیتی است. این تحقیق بر روی دو جامعه ی آماری انجام شده است؛ حجم نمونه ی اول تحقیق را 117 نفر دانشجوی مقطع کارشناسی (27 پسر و 90 دختر) دانشگاه تهران در سال تحصیلی 86-1385 و حجم نمونه ی دوم تحقیق را 40 نفر از صاحب نظران تشکیل داده اند. روش تحقیق به صورت آمیخته (کمی و کیفی) است. برای گردآوری داده ها در روش کمی از دو پرسشنامه با آلفای کرونباخ 31/88 (دانشجویان) و 69/88 (صاحب نظران) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل توصیفی (درصد و فراوانی)، تحلیل استنباطی (T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون) و تحلیل کیفی استفاده شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، اولویت های آموزشی برای توسعه ی کارآفرینی در بین دانشجویان رشته های علوم تربیتی که باید در برنامه درسی آن ها گنجانده شوند، عبارت اند از: انجام پروژه های تحصیلی مرتبط با رشته ی علوم تربیتی در قسمت آموزش سازمان های مختلف، آشنایی با نحوه ی تدوین طرح کسب وکار، آشنایی با شغل های مربوط به رشته ی تحصیلی، آشنایی با قانون های کسب وکار، آشنایی با مهارت های مالی و بازاریابی، آشنایی با مفاهیم خلاقیت، نوآوری و مهارت های مربوط به آن و...
    کلیدواژگان: برنامه ی درسی، آموزش کارآفرینی، مهارت های کسب وکار، فرایندهای کارآفرینی
  • مجتبی امیری*، محمدرضا زالی، مهدی مجد صفحات 81-102
    سالانه بسیاری از کارآفرینان نوظهور اقدام به راه اندازی کسب وکار جدید می کنند اما تنها تعداد اندکی از آن ها موفق به ایجاد یک شرکت پایدار می شوند. بیشتر این کارآفرینان در مواجهه ی با مانع ها و مشکل های راه اندازی کسب وکار جدید، دست از تلاش می کشند. این مطالعه به بررسی مانع های پیش روی کارآفرینان نوظهور که در دوره های آموزش کارآفرینی و مهارت های کسب وکار در تهران شرکت کرده اند، می پردازد. یافته های این پیمایش (179= n) نشان می دهد که محدودیت های نگرشی و فرهنگی (میانگین 3/7)، محدودیت های آموزشی (میانگین 3/66)، محدودیت های حمایتی و زیربنایی (میانگین 3/64)، محدودیت های بازار و محیط کار (میانگین 3/38)، محدودیت های قانونی و اداری (میانگین 3/41)، و محدودیت های مالی (میانگین 3/42) به ترتیب مهم ترین مانع های راه اندازی کسب وکار هستند؛ در حالی که محدودیت های شخصی افراد (میانگین 3/08) مانعی برای راه اندازی کسب وکار آن ها نمی باشند. اما نکته ی مهم این است که کارآفرینان نوظهوری که ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه ی قوی تری دارند با وجود درک این مانع ها، هم چنان تمایل بیشتری به راه اندازی کسب وکار دارند. در واقع، تبیین نقش تعدیل کنندگی متغیر «ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه» و تاثیر مانع ها بر تمایل به راه اندازی کسب وکار جدید، مهم ترین مشارکت علمی این تحقیق در توسعه ی دانش کارآفرینی بوده است.
    کلیدواژگان: موانع راه اندازی کسب وکار، فرایند کارآفرینی، کارآفرینی نوظهور، ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه
  • محمود صارمی*، محمدکاظم علیزاده ثانی صفحات 103-122
    «چرا»، «چه وقت» و «چگونه» برخی افراد در کشف فرصت های کارآفرینی توان مند ظاهر می شوند در حالی که برخی دیگر این توانایی را ندارند. این سوال یکی از مهم ترین سوال هایی است که در زمینه ی کارآفرینی و شناسایی فرصت مطرح است و پاسخ به آن می تواند پنجره ای جدید را پیش روی محققان بگشاید. هدف از این تحقیق بررسی عوامل تاثیرگذار بر شناسایی فرصت در بین کارآفرینان بوده است. برای رسیدن به این هدف از الگوی ارائه شده در این مقاله استفاده شده است. بر همین اساس پس از توزیع پرسش نامه میان 279 نفر از کارآفرینان برتر سومین جشنواره ی ملی کارآفرینی، در پایان 92 پرسش نامه تجزیه و تحلیل شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، ابتدا به بررسی درستی الگوی نظری با داده های حاصل از جامعه از طریق نرم افزار لیزرل پرداخته شد. نتایج نشان داد که الگوی یادشده برای جامعه ی آماری قابل استفاده است. سپس تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون همبستگی انجام شد. نتایج نشان داد که بین متغیر هوشیاری کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی کارآفرین، شبکه های اجتماعی، دانش اولیه و نیروهای پیش برنده با شناسایی فرصت های کارآفرینی ارتباط معناداری وجود دارد. این مطالعه می تواند در شناخت عوامل اصلی شناسایی فرصت و آموزش و تقویت آن در میان کارآفرینان بالقوه سبب پیشرفت آن ها در زمینه های مختلف شود.
    کلیدواژگان: شناسایی فرصت، هوشیاری کارآفرینی، خلاقیت و نوآوری، شبکه های اجتماعی، نیروهای پیش برنده، دانش اولیه
  • رحمت الله قلی پور*، حسنعلی آقاجانی، محمدعلی کرامتی کریمی صفحات 123-158
    در سال های اخیر کارآفرینی در حوزه ی فناوری اطلاعات به عنوان مهم ترین عامل در توسعه ی اقتصادی کشورها شناسایی شده است. با توجه به این که تشخیص فرصت به عنوان اولین و مهم ترین مرحله در کارآفرینی است، از این رو شناسایی عامل های موثر بر تشخیص فرصت موضوع بسیار با اهمیتی بوده و در همین راستا مقاله ی حاضر با هدف بررسی عامل های موثر فردی و اجتماعی بر تشخیص فرصت های کارآفرینانه در حوزه ی فناوری اطلاعات انجام شده است. در راستای سوال اصلی تحقیق، اثرهای متغیرهای مستقل (دانش سابق کارآفرین، احساس خود اثربخشی، جستجوی منظم فرصت ها، پیوندهای قوی و ضعیف اجتماعی، مربیان و جریان های اطلاعاتی) بر متغیر وابسته (تشخیص فرصت کارآفرینانه) آزموده شد. جامعه ی آماری این تحقیق230 نفر ازکارآفرینان در حوزه ی فناوری اطلاعات در شهر تهران بوده اند که از میان آن ها حدود 142 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه، روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده و روایی پرسش نامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ (0/7) تایید شده است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای مستقل دانش سابق، وجود مربی در صنعت فناوری اطلاعات و احساس خوداثربخشی، تاثیر مثبت بر تشخیص فرصت کارآفرینانه دارند؛ اما متغیرهای مستقل دیگر تاثیر معناداری بر تشخیص فرصت در این حوزه نداشته اند. هم چنین مقایسه ی پیوندهای ضعیف و قوی اجتماعی نشان می دهد که پیوندهای ضعیف اجتماعی تاثیر بیش تری بر تشخیص فرصت کارآفرینانه در مقایسه با پیوندهای قوی دارند.
    کلیدواژگان: تشخیص فرصت کارآفرینی، فناوری اطلاعات، دانش سابق، مربی، احساس خود اثربخشی
  • نادر سیدامیری*، رضا تهرانی، وینا ترجمان صفحات 159-190
    تعداد محدودی از مطالعات ساختار سرمایه در مورد شرکت های کوچک و متوسط (SME) انجام شده است. تحقیقات اخیر در مورد کسب وکارهای خانوادگی نشان می دهند که فرایندهای تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه، تحت تاثیر گرایش مالکان در به کارگیری بدهی به عنوان شکلی از تامین مالی است. عوامل دیگری همچون فرهنگ، ویژگی های کارآفرینانه، تجربه های پیشین کارآفرین در زمینه ی ساختار سرمایه نیز بر تصمیمات تامین مالی تاثیر می گذارند. این مطالعه با کمک پژوهش انجام شده توسط کلادیو و همکاران (2000) قصد دارد الگویی را برای تامین مالی کسب وکارهای خانوادگی ایران ارائه دهد. این پژوهش کسب وکارهای خانوادگی در دو صنعت نساجی و شرکت های پیمانکاری صنعت نفت در استان تهران را بررسی کرده است. در صنعت نساجی حدود 78 شرکت خانوادگی و در صنعت نفت 80 شرکت خانوادگی شناسایی و در نهایت یک نمونه ی 88 تایی از دو صنعت به عنوان نمونه ی آماری بررسی شد. یافته های تحقیق نشان می دهند که اندازه ی شرکت، کنترل کسب وکار خانوادگی، برنامه و اهداف کسب وکار به طور معناداری با بدهی شرکت دارای ارتباط است.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، کسب وکار خانوادگی، تامین مالی، کارآفرینی
|
  • Amir, Hossein Maleki*, Arian Gholipour, Hassan Abedi Jafari Pages 11-34
    Entrepreneurship is an emergent field in the recent decades which has been accompanied by very important efforts towards recognition of the grounds for its development. This research is conducted through a mixed method of questionnaire and interviews. The target group consists of students from the University of Tehran, and Shahid Beheshti as well as the Sharif University of Technology who have managed to start up businesses. The respondents believe in a strong inherent value system while they are trying to reinforce it and showing their adherence to religious principles. The findings indicate that owing to some intermediary variables, religious beliefs can indirectly impact the business venture. On the other hand, most of the Islamic teachings and Qoranic traditions which address economic issues largely evidence the religious tendency and association with entrepreneurship and new business startups.
    Keywords: Entrepreneurship, Religion, Belief, Islamic, Ethics
  • Ali Jahangiri*, Mohammad, Hassan Mobaraki Pages 35-60
    This article survey is the theoretical literature about entrepreneurship, governmental entrepreneurship, corporate intrapreneurship and entrepreneurship dimensions and then explores a primary model from contextual field for experiment in the public sector organizations.In this study, three questionnaires are designed to measure individual and organizational elements accompanied by entrepreneurship dimensions. To obtain adequate assurance about the information accuracy, all questionnaires should have reliability and validity. Upon gathering information, we focused on analyzing on these factors: eight organizational factors, seven individual factors and five dimensional factors. The research results show that many factors may affect entrepreneurship. The canonical correlation in the study suggests two models for measuring entrepreneurship in public sector organizations. Also regression analysis explored some linear functions as dependent and independent variables in five alternatives. Among the individual elements: achievement, self-confidence, organizational commitment, negotiation skills are significant and among the entrepreneurial dimensions: the main constructs of entrepreneurship risk-taking, proactiveness, autonomy and tendency to reform are noteworthy. Accordingly customer-oriented factors, flexible structure, working culture, strategic control, management support and idea acceptance system are affecting entrepreneurship.
    Keywords: Entrepreneurship, Corporate Entrepreneurship, Governmental Entrepreneurship, Entrepreneurship Dimensions
  • Jahangir Yadollahi Farsi*, Reza Mirarab Razi Pages 61-80
    This study aims to explain the major skills, instructional objectives, best teaching and learning methods and appropriate timetable to implement entrepreneurship curriculum in the field of education. There are two categories of statistical population: the first sample includes 117 master students (27 males and 90 females) at University of Tehran during the semester 2006, 2007. The second sample includes a group of 40 experts selected from among university professors, top entrepreneurs and practitioners.The research is conducted through a mixed quantitative and qualitative method. First sampling has been carried out by using the descriptive and survey method whereas second sampling employs a qualitative method. The information gathered from questionnaires indicated the Alpha Cronbach of 88/31 for students and 88/69 for experts respectively. The analysis has been made in view of the percentage, frequency and Pearson Correlation. The findings demonstrate that the respondents, preferences and priorities in connection with curriculum development in the field of education include: Contact of research projects, introduction to business plans, introduction to occupations in related discipline, business rules and regulations, financial skills, marketing technique, concepts of innovation, creativity and related issues.
    Keywords: Curriculum, Entrepreneurship Education, Business Skills, Entrepreneurial Trends
  • Mojtaba Amiri*, Mohammad Reza Zali, Mahdi Majd Pages 81-102
    Each year a great number of nascent entrepreneurs embark on startups, but a few of them manage to create a sustainable enterprise. They often cease efforts when they confront obstacles. This study makes a great attempt to deal with the barriers in the way of the nascent entrepreneurs who are taking courses to acquire entrepreneurial knowledge and business skills in Tehran. The findings indicate that limitation s such as cultural and attitudinal (mean: 3.7), educational (mean: 3.66), supports and infrastructural (mean: 3.64), operating business environment (mean: 3.38), legal and administrative (mean: 3.41) and financial (mean: 3.42) respectively are the key impediment to business startups. However, personal reservations (mean: 3.08) will not be classified as big problems. The critical point here is that nascent entrepreneurs endowed with stronger entrepreneurial characteristics, tend more to start up businesses notwithstanding their perception of such problems. In reality, the adjusting role of the "entrepreneurial personality traits" in proportion to the impact of barriers on tendency towards starting up new businesses is the major scientific achievement of the present research.
    Keywords: Business Venture Barriers, Entrepreneurial Trend, Emergent Entrepreneurship, Entrepreneurial Personality Traits
  • Mahmood Saremi*, Mohammad, Kazem Alizade Sani Pages 103-122
    Why, when and how are some people more capable of recognizing opportunities while others lack such ability? This is a key question to pose in the field of entrepreneurship and opportunity recognition. The answer to this question can open up a new window before researchers. The aim of this research is to examine the factors that are effective in determining opportunities among entrepreneurs. To achieve this goal, we use the model suggested by Bany Ovoroa (2003). In doing so, after distribution of questionnaires among 279 to entrepreneurs in the Third National Festival of Entrepreneurship we have analyzed 92 of questionnaires. For analysis, firstly we have examined the reliability of theoretical model via data gathering from statistic population by Lisrel software. The results show that the model can be used for population. The next phase of analysis is made by correlation test. The results show that there is a significant relationship between entrepreneurial alertness, personal characteristics of entrepreneur, social networks, primary knowledge and thrust forces, and identifying entrepreneurship opportunities. This survey can be used to develop potential entrepreneurs in different fields to gain ability to determine the key elements of opportunity recognitions.
    Keywords: Opportunity Recognition, Entrepreneurship Alertness, Creativity, Innovation, Primary Knowledge, Social Network, Thrust Forces
  • Rahmatalah Gholipor*, Hassan Ali Aghajani, Mohammad Ali Keramati Karimi Pages 123-158
    In recent years, entrepreneurship in IT industry has been viewed as a prime factor of economic development. Since opportunity recognition is a critical step in entrepreneurship, identification of effectual factors in opportunity recognition is of great significance. The main objective of this study is to examine the effects of individual and social factors in opportunity recognition in IT industry. In this research, eight hypotheses were presented and the effects of independent variables (prior knowledge, self-efficacy, systematic search, weak ties, strong ties, mentors and information flow) on dependent variables (opportunity recognition) were tested. The statistical population and sample include 230 and 142 entrepreneurs respectively in IT industry in the city of Tehran. The data collection instrument was questionnaire and research method was descriptive and correlational research. Cronbachs alpha and content were made to test reliability and validity. The results indicated that independent variables (like knowledge, self-efficacy and mentors) had direct positive effects on opportunity recognition but other variables did not have any effect on opportunity recognition. By comparing relative influence of strong and weak ties on opportunity recognition, weak ties will be more positively associated with opportunity recognition than strong forms.
    Keywords: Opportunity Recognition, IT, Prior Knowledge, Mentor, Self, Efficacy
  • Nader Seyyed Amiri*, Reza Tehrani*, Vina Tarjoman Pages 159-190
    A limited series of studies on capital structure have been conducted on small-to-medium size enterprises (SMEs). Recent family-bases business literature suggests that these processes are influenced by firm owners’ attitudes toward the utility of debt as a form of financing. Other factors like culture, entrepreneurial characteristics, and prior experiences may also be involved. This study intends to present a model for family business financing and in view of the research conducted by Claudio A.Romono et al. This survey deals with textile and oil industries in Tehran. Almost 78 family businesses in textile industry and 80 family businesses in oil industry were identified. A sample of 88 firms from the two industries was investigated in our study. If findings suggest that the firm size, family control, business planning, and business objectives are significantly associated with debt.
    Keywords: Capital Structure, Family Business, Financing, Entrepreneurship