فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فتاح شریف زاده، سیدمصطفی رضوی، شمس سادات زاهدی، رضا نجاری* صفحه 11
    کارآفرینی دانشگاهی ازرسالت های جدید دانشگاه ها پس از رسالت های آموزش و پژوهش است. مفهوم کارآفرینی دانشگاهی با تجاری سازی دانش قرین می باشد. این مقاله به دنبال یافتن عوامل موثر بر کارآفرینی دانشگاهی است. از این رو در ابتدا سوالات و فرضیه هایی برای پاسخ به آن ها تدوین شد. سپس بر اساس منابع علمی مدل مفهومی برای عوامل موثر بر کارآفرینی دانشگاهی و نیز کارآفرینی دانشگاهی طراحی شد. برای سنجش عوامل و نیز کارآفرینی دانشگاهی دو پرسش نامه جداگانه طراحی شد که پرسش نامه اول را رئیسان یا معاونان مراکز و واحدها و پرسش نامه دوم را مسوولان کارآفرینی استان ها پاسخ داده اند. جامعه آماری همه ی مراکز دانشگاه پیام نور و نیز واحد هایی که حداقل سه سال از تاسیس آن ها گذشته باشد، بود. به دلیل محدود بودن جامعه آماری به 260 مرکز/ واحد در سراسر کشور، بین کل جامعه آماری پرسش نامه توزیع شد و با استفاده از روش های تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر،شاخص ها و رابطه ها بررسی شدند. با آزمون فرضیه ها از 25 فرضیه تدوین شده به جز یک فرضیه از عوامل ساختاری،دو فرضیه از عوامل محتوایی و چهار فرضیه از عوامل زمینه ای و دو فرضیه از فرضیه های اصلی، بقیه فرضیه ها تایید شدند. بر اساس اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش های تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر توسط نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل، الگوی مفهومی طراحی شده آزمون، اصلاح و برازش شده و الگوی نهایی پیشنهاد شد. در پایان برای تحقیق های آینده پیشنهاد هایی مطرح شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی دانشگاهی، دانشگاه پیام نور
  • ناهید رازقندی*، کمال درانی صفحه 39
    هدف این پژوهش شناسایی مهم ترین عوامل فردی و محیطی موثر بر موفقیت کارآفرینان برتر استان تهران، برای ارایه ی الگوی آموزشی است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی (80 نفر) کارآفرینان برتر برگزیده شده در دومین جشنواره کارآفرینان برتر سال 1385 استان تهران هستند. روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده و با انجام محاسبه ها، حجم نمونه 66 نفر به دست آمد. اطلاعات لازم از طریق سه پرسش نامه ی عوامل فردی، عوامل محیطی و موفقیت، جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده و روش های آماری ماتریس هم بستگی، رگرسیون چندگانه و آزمون T تک نمونه ای به کار رفته است.
    نتایج به دست آمده نشان داد که:1) بین موفقیت و مرکز کنترل درونی، خطرپذیری حساب شده، خلاقیت، توفیق طلبی، استقلال طلبی و اراده رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. 2) بین موفقیت و شرایط آموزشی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد، در حالی که بین شرایط سیاسی و موفقیت رابطه ی معناداری وجود ندارد. 3) در عوامل فردی مرکز کنترل درونی، خطرپذیری حساب شده، خلاقیت، استقلال طلبی و توفیق طلبی توانایی پیش بینی و شناسایی موفقیت را دارند. 4) در عوامل محیطی تنها شرایط آموزشی توانایی پیش بینی و شناسایی موفقیت را دارد. 5) کارآفرینان برتر استان تهران ویژگی های مرکز کنترل درونی، خطرپذیری حساب شده، خلاقیت، توفیق طلبی و اراده را در سطحی بالاتر از میانگین دارا هستند. 6) از نظر کارآفرینان برتر استان تهران شرایط آموزشی، اجتماعی- فرهنگی و سیاسی در حد متوسط بر موفقیت آن ها تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل محیطی، موفقیت، کارآفرینان برتر
  • محمود احمدپور داریانی، مریم صالحی*، زهره خسروی صفحه 57
    کارآفرینی فرایند ابتکار و نوآوری و ایجاد کسب وکارهای جدید در شرایط مخاطره آمیز از طریق کشف فرصت ها و بهره گیری از منابع است. به ویژه مک کللند (1961) بر ارتباط انگیزه ی پیشرفت، کارآفرینی و توسعه تاکید فراوان دارد. این پژوهش به بررسی مقایسه ای سطح انگیزه ی پیشرفت در سه گروه کارآفرینان فردی، کارآفرینان سازمانی و غیر کارآفرینان پرداخته است. 150 تن از مدیرعاملان شرکت های صنعتی شهر تهران (در هر گروه 50 نفر) به صورت تصادفی انتخاب شده و به پرسش نامه ی انگیزه ی پیشرفت باهارگاوا (1994) پاسخ دادند. براساس تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه انگیزه ی پیشرفت کارآفرینان (فردی و سازمانی) به صورت معنی داری بیش از گروه غیرکارآفرین است و از این رو فرضیه ی اول تایید شد. به رغم وجود تفاوت بین دو گروه کارآفرین فردی و سازمانی در سطح انگیزه ی پیشرفت، از آن جا که این تفاوت معنی دار نبود فرضیه ی دوم پذیرفته نشد. بررسی سطح تحصیلات سه گروه و نوع شغل پدر (آزاد و یا دولتی) توسط مجذور خی نشان داد که سطح تحصیلات کارآفرینان بالاتر از غیرکارآفرینان است و پدر اغلب کارآفرینان به صورت آزاد- و نه دولتی- شاغل هستند و بدین ترتیب فرضیه ی سوم و چهارم تایید شدند.
    کلیدواژگان: کارآفرین فردی و سازمانی، انگیزش پیشرفت
  • شهرزاد بارانی*، زهرا اطهری، کیومرث زرافشانی صفحه 73
    نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده ی آژن به صورت گسترده ای به منظور پیش گویی رفتار کارآفرینانه استفاده شده است. اما این نظریه در بین دانشجویان مراکز علمی- کاربردی به کار گرفته نشده است. هدف کلی این پژوهش که با روش توصیفی-همبستگی انجام شده است، بررسی دلایل گرایش به کارآفرینی دانشجویان علمی-کاربردی کشاورزی است. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان علمی-کاربردی کشاورزی استان کرمانشاه تشکیل دادند که تعداد 96 نفر از آن ها به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های مورد نظر از طریق پرسش نامه جمع آوری شد. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که 37 درصد از تغییرات متغیر نیت کارآفرینانه را سه متغیر شامل: نگرش نسبت به کارآفرینی، هنجارهای جامعه و باور به خودکارآمدی تبیین می کنند. هم چنین رابطه ی مثبت و معنی داری بین هر یک از متغیرهای مستقل یادشده با نیت کارآفرینانه به دست آمد. در کل، یافته ها نشان داد که در بین دانشجویان علمی-کاربردی کشاورزی، نیت کارآفرینانه ی بالایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، نیت های کارآفرینانه، نگرش، هنجار جامعه، باور به خودکارآمدی
  • حمیدرضا فرتوک زاده، میثم رجبی نهوجی* صفحه 97
    در دل تهدید ترافیک تهران فرصت کارآفرینی نهفته و این فرصت بزرگ، فرصت کارآفرینی در حوزه ی توزیع فیزیکی کالای درون شهر است؛ اما این حوزه از کسب وکار، هنوز در سطح کلان جامعه به رسمیت شناخته نشده، نهادهای پشتیبانی کننده و توسعه دهنده ی آن شکل نگرفته اند و ظرفیت بالقوه ی این کسب وکار با آن چه امروز شاهد آن هستیم فاصله ی زیادی دارد.
    در این مقاله تلاش شده است تا پس از شناسایی عوامل کلیدی اثرگذار بر کسب وکار «توزیع فیزیکی درون شهری»، الگویی پویا از این کسب وکار براساس روش تحلیل پویایی نظام ارایه و رفتار نظام مند آن در محیط نرم افزار Vensim شبیه سازی شود. پس از تایید اعتبار الگو، براساس سناریو های مفروض ناشی از نبود قطعیت های محیط آینده ی این کسب وکار، راه کارهایی که بهترین نتایج را در خروجی شبیه سازی داشته اند به عنوان راه کارهای موثر توسعه ی خدمت ها «توزیع فیزیکی درون شهری» پیشنهاد شده است.
    این راه کارها شامل توسعه ی ظرفیت خدمت ها در شرایط قطعیت نداشتن درآمد سرانه، کاهش خطر محصول ها از طریق بیمه در شرایط قطعیت نداشتن رشد جمعیت، افزایش ضریب امنیت در شرایط قطعیت نداشتن جرایم کارکنان خدمت ها، کاهش هزینه ها از طریق بهبود فرایندها در شرایط قطعیت نداشتن قیمت سوخت و افزایش کیفیت اطلاعات در شرایط قطعیت نداشتن توسعه ی زیرساخت های اطلاعاتی هستند.
    کلیدواژگان: توزیع فیزیکی درون شهری، فرصت های کارآفرینی، سیاست های توسعه ی کسب وکار، شبیه سازی رایانه ای، الگوسازی دینامیکی
  • حسن دانایی فرد* صفحه 125
    صاحب نظران معتقدند براساس نظریه ی شکست بازار، «ارتقای کارآفرینی» می تواند موضوع مداخله ی دولت ها باشد. مداخله ی دولت ها در قالب بسته ای به نام «خط مشی» (سیاست) شکل عملی به خود می گیرد. در فرایند خط مشی (سیاست) گذاری ملی که شامل شناخت مساله، تدوین دستور کار، فرموله کردن، اجرا، ارزش یابی، تغییر و خاتمه ی خط مشی می شود، مرحله ی فرموله کردن خط مشی (به معنای احصای بدیل های برخورد با یک مساله عمومی) از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا به شدت بر مراحل دیگر تاثیر می گذارد. روش شناسی فرموله کردن خط مشی ها برای قانون گذاران کشور می تواند در تدوین خط مشی های کارآمد و اثربخش یاری دهنده باشد. اما در حوزه ی خط مشی گذاری کارآفرینی روش شناسی مشخصی وجود ندارد. در این مقاله پژوهش گر تلاش می کند نوعی روش شناسی مفهومی برای تدوین خط مشی های ملی کارآفرینی در کشور ارایه دهد. این روش شناسی به سبکی ابتکاری- تحلیلی و با مرور بر دانش موجود و مشارکت نویسنده در طراحی فرایند شکل گیری بدیل های خط مشی ارایه شده است. بنابراین پس از ارایه چارچوب مفهومی فرایند احصای بدیل های خط مشی، نحوه ی تدوین خط مشی کارآفرینی ملی به عنوان محتوای عملی اجرای آن چارچوب اجرا می شود.
    کلیدواژگان: فرایند خط مشی گذاری، مدیریت دولتی، فرموله کردن خط مشی، خط مشی ملی کارآفرینی، شکست بازار، روش شناسی خط مشی گذاری
  • جعفر محمودی، هانیه سادات بی ریایی* صفحه 157
    به منظور برخورداری از مزایای کارآفرینی در سازمان های دولتی ایران باید بر روی عوامل موثر بر کارآفرینی سازمانی تمرکز و سرمایه گذاری کرد. یکی از عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی سازمانی، نظام های اطلاعاتی کارآفرینانه است. در اکثر سازمان های دولتی ایران برای ایجاد چنین نظام هایی پروژه ی معماری فناوری اطلاعات سازمان پیاده سازی می شود. با توجه به هزینه بر و زمان بر بودن پروژه ی معماری سازمانی و هم چنین نیاز به پی گیری مستمر روند ایجاد نظام های اطلاعاتی کارآفرینانه در سازمان های دولتی، کنترل و ارزیابی پروژه ی معماری سازمانی ضروری به نظر می رسد. در این مقاله به منظور ارزیابی ایجاد نظام های اطلاعاتی کارآفرینانه به عنوان یکی از عوامل ساختاری موثر بر ارتقای سطح کارآفرینی سازمانی از چارچوب ارزیابی بلوغ معماری سازمانی استفاده شده است. با پیاده سازی این چارچوب در معاونت برنامه ریزی وزارت بازرگانی، بلوغ معماری فناوری اطلاعات فعلی این مرکز و هم چنین نقاط ضعف و قوت نظام های اطلاعاتی آن معین شد. سپس با استفاده از نتایج این ارزیابی اولویت های تمرکز و سرمایه گذاری حوزه ی فناوری اطلاعات این مرکز برای ایجاد و بهبود نظام های اطلاعاتی کارآفرینانه استخراج شدند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، عوامل ساختاری کارآفرینانه، نظام های اطلاعاتی کارآفرینانه، معماری فناوری اطلاعات سازمان (معماری سازمانی)، ارزیابی بلوغ معماری سازمانی
|
  • Fatah Sharifzadeh, Seyyed Mostafa Razavi, Shams Sadat Zahedi, Reza Najari* Page 11
    Academic entrepreneurship (AE) is considered as one of the new university missions after research and educational ones. The concept of AE is accompanied by commercializing knowledge and producing wealth. AE is a university response to the economic needs in the society. One of the most interesting topics to researchers is AE. On the basis of the three-aspect model of effective variables on AE (structural, content and contextual) a conceptual framework and model was designed, and hypotheses and questions were formulated to find appropriate theoretical responses to above problems.In this study, the survey research and descriptive-correlative methods were applied and the statistical population covered all Payam noor (PN) academic centers throughout the country established in 2005. Mail questionnaires were distributed among 260 university academic centers and then variables and criteria were analyzed by using confirmatory factor analysis, path analysis and correlative tests. Twenty-five hypotheses were tested. Except for one structural, two contextual and four background hypotheses, all research hypotheses were statistically confirmed. Along with the findings of the AE at PNU centers, all data collected were analyzed and tested by using LISREL and SPSS statistical software packages. A conceptual model of study was tested and finalized and refined on the basis of research findings. At the end of this study, findings were concluded and recommendations were presented to PNU with respect to staff and policymakers.
    Keywords: Entrepreneurship_Academic Entrepreneurship_Effective factors on Academic Entrepreneurship_Payam Noor University (P N U)
  • Nahid Razghandi*, Kamal Dorani Page 39
    The purpose of the present study is to recognize the most important individual and environmental factors that influence the superior entrepreneurs, success in Tehran for presenting an educational model.Statistical population consisted of (80 persons) selected as superior entrepreneurs in the Second Superior Entrepreneurs, Festival in Tehran in 2006. The method was a simple random sampling, after calculating the content of sample for 66 persons. The required information was collected through the three questionnaires for individual factor, environmental factors and success factors. Data was analyzed by SPSS statistical software and statistical methods were descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation matrix, simple regression and one-way analysis of variance).The present research demonstrates that:•There is a positive and significant relationship between locus of control, risk-taking propensity, creativity, need for achievement, need for independence, volition and success.•There is a positive and significant relationship between educational, economic, sociocultural conditions and success, whereas there is no significant relationship between political conditions and success.•In individual factors, the locus of control, risk-taking propensity, creativity, need for achievement, need for independence can predict success.•In environmental factors educational conditions can predict success.•In the locus of control, risk-taking propensity, creativity, need for achievement, there is a significant difference between theoretical mean and experimental mean.•In economic conditions, there is a significant difference between theoretical mean and experimental mean.
    Keywords: Individual Factors, Environmental Factors, Success Superior Entrepreneurs
  • Mahmood Ahmadpour Daryani, Maryam Salehi*, Zohreh Khosravi Page 57
    Entrepreneurship is the process of initiative and invention, creation of new business in perilous conditions through opportunity exploration and sources management which will result in productivity, wealth and employment. Innovation and initiative, self-confidence, internal locus of control, risk-taking, desire for independence and need for achievement are the most important entrepreneurial characters. Especially, McClelland (1961) has emphasized the need for achievement motivation. The current research explores the relationship between the need for achievement and entrepreneurship. For this purpose, 150 managing directors were randomly selected in industry in Tehran: Fifty people in each group. These groups filled the Bhahargava Achievement Motivation Test (1994). We analyzed the comparison of 3 group’s averages by one-way analysis of variance (ANOVA) and post hoc test in terms of need for achievement and Chi Square was used for education levels as well as the type of father’s occupation. The results indicated that the need for achievement in entrepreneurs and intrapreneurs is significantly more than that in non-entrepreneurs. Therefore, the first hypothesis was confirmed. There is a difference between entrepreneurs and intrapreneurs in need for achievement levels, which was not significant, and therefore, the second hypothesis was not confirmed. According to the calculated chi-square, there are significant differences between entrepreneurs/intrapreneurs and non-entrepreneurs in education levels and the type of father’s occupation (businessman or government employees). In other words, the education levels of entrepreneurs and intrapreneurs are more than those of no-entrepreneurs and their fathers were mostly businessmen and not government employees; therefore, the third and fourth hypotheses were confirmed.
    Keywords: Entrepreneurs, Intrapreneurs, Need for Achievement
  • Shahrzad Barani*, Zahra Athari, Kiumars Zarafshani Page 73
    The Theory of Planned Behavior has been widely employed to predict entrepreneurial behavior among technical and vocational agricultural students. The purpose of this descriptive correlational study is to determine entrepreneurial intention among a random sample of technical and vocational agricultural students in Kermanshah Province. The second objective was to identify factors influencing entrepreneurial intention. Using structured questionnaire, 96 students were selected for the study. The results indicated that students had relatively high intentions to become entrepreneurs. Step-by-step regression analysis revealed that 37% of entrepreneurial intention could be explained by attitudes towards entrepreneurship: entrepreneurial beliefs, social norms and entrepreneurial self-efficacy.
    Keywords: Agriculture, Entrepreneurial Intention, Attitude, Social Norm, Self, Efficacy
  • Hamidreza Fartookzadeh, Meisam Rajabinohouji * Page 97
    Although the heavy traffic of metropolitan areas has created many problems, from another perspective, there is a big opportunity at the heart of this threat. This great opportunity is an entrepreneurial field in the form of urban physical distribution services. Still, this field of business has not been adequately recognized and known by society. It needs more supporting and complementary institutions and regulations to be reliable for the society. In this research, the issue of inner urban physical distribution services is analyzed by using dynamic modeling in the shape of systems dynamic analysis. First, the important aspects of the problem are specified. Afterwards, the dynamic assumptions are presented and the causal model is developed. In the next step, the behavioral credibility is verified by the current statistics and by using mathematical functions and simulating the models in “Venism”. As a result, certain policies are presented for development of inner urban physical distribution services and are evaluated by software simulation. Finally, the most effective policies which can affect development of inner urban physical distribution service are recommended.
    Keywords: Inner Urban Physical Distribution Services, Entrepreneurial Opportunities, Business Development Policy, Computer Simulation, Dynamic Modeling
  • Hassan Danaee Fard* Page 125
    According to some authors, based on market failure theory, “promoting entrepreneurship” can be a central focus of government intervention. Government intervention is exerted in terms of a package as “Policy”. In the national policy making process (including problem diagnosis, agenda setting, formulation, implementation, evaluation, change and termination), the formulation stage (finding policy alternatives) is very important, because it has affected other stages. The purpose of this paper is to develop a methodology for entrepreneurship policy. This methodology is based on a heuristic-analytic style and existing knowledge in combination with the author’s contribution to the formulation stage.
    Keywords: Public Policy Process, Entrepreneurship Policy, Government Intervention, Public Administration
  • Jafar Mahmoudi, Hanieh Sadat Beiryaie* Page 157
    To obtain advantages of entrepreneurship in the Iranian governmental organizations, focusing on entrepreneurial structural success factors is essential. One of the critical factors in these entrepreneurial structural success factors is entrepreneurial information system (IS). Most of the Iranian governmental organizations are due to generate entrepreneurial IS and implement enterprise IT architecture project. The assessment of enterprise architecture project is necessary in terms of high cost and the need of monitoring entrepreneurial IS development in organizations. The current study has employed enterprise architectural maturity assessment framework for evaluating and measuring entrepreneurial IS progress. By applying this framework at the Deputy,s Office for Planning of the Ministry of Commerce, the current maturity state of this organization and its strengths and weaknesses are demonstrated. Then by using the result of this maturity assessment, the IT investment priorities for enhancing and improving entrepreneurial IS are revealed.
    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Entrepreneurial Structural Factors, Entrepreneurial Information system, Enterprise IT Architecture, Enterprise Architecture Maturity Assessment