فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بابک سهرابی*، امیر خانلری صفحه 11
    هدف این مقاله، شناسایی عوامل اثرگذار بر به کارگیری موفق تجارت الکترونیک در بنگاه های کوچک و متوسط در ایران است. بدین منظور ابتدا با بررسی پیشینه ی تحقیق شاخص های اثرگذار، استخراج و در قالب پرسش نامه ای از صاحب نظران علمی این حوزه در سطح شهر تهران و مدیران بنگاه های کوچک و متوسط مستقر در شهرک های صنعتی شهر تهران سوال شد. طبق محاسبه های فرمولی با توجه به نامحدود بودن حجم جامعه ی آماری، نمونه ی آماری این تحقیق شامل 150 نفر بوده است که 102 نفر از آن ها پرسش نامه های تحقیق را پاسخ دادند (نرخ بازگشت 68٪). روش نمونه گیری استفاده شده برای انتخاب این افراد «نمونه گیری هدف مند قضاوتی» بوده است. پس از دسته بندی شاخص ها با تحلیل عاملی اکتشافی، با استفاده از تکنیک الگوسازی معادله های ساختاری، روابط ساختاری این الگو آزمون شد. طبق یافته ها، کلیه ی شاخص های برازش الگو در دامنه ی قابل قبول بوده و تایید شدند. نتایج نشان داد که بلوغ بازارهای برخط (آنلاین) و زیرساخت فناوری شرکت دارای بیش ترین میزان اثرگذاری و هم بستگی هستند. در بخش پایانی، کاربردهای این الگو همراه با پیشنهادهای علمی و اجرایی بحث شده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، تجارت الکترونیک، بنگاه های کوچک و متوسط
  • علی اصغر پورعزت*، آرین قلی پور، سمیرا ندیرخانلو صفحه 35
    با توجه به اهمیت حیاتی دانش به مثابه مزیت رقابتی اصلی در اقتصاد جهانی و ضرورت مشارکت دانشگاه، به منزله ی اصلی ترین نهاد تولیدکننده ی دانش، در توسعه ی اقتصاد ملی و منطقه ای و هم چنین با توجه به نیاز دانشگاه ها به کسب درآمد و تجاری سازی دانش برای بقا، تدوین الگویی مناسب برای کارآفرینی دانشگاهی و انتقال تجاری دانش ضرورت دارد. در این مقاله با بررسی روش ها و الگوهای انتقال تجاری دانش در پنج دانشگاه معتبر جهان برمبنای رتبه بندی سال 2007 موسسه آموزش عالی تایمز (هاروارد، ییل، آکسفورد، کمبریج، کالج سلطنتی لندن)، به طراحی الگویی به گزین شده پرداخته و با نظرسنجی از خبرگان، عوامل استخراج شده از این الگو اولویت بندی شده اند. طبق نتایج به دست آمده از نظرسنجی به عمل آمده از خبرگان «انتخاب سیاست-های انگیزاننده برای استادان در توزیع درآمد» دارای بالاترین اهمیت برای تشویق تجاری سازی دانش در دانشگاه ها و کارآفرینی دانشگاهی بوده و ضرورت های «شبکه سازی»، «حمایت های مالی»، «ایجاد ساختارهای لازم» و «آزادی عمل استادان» به ترتیب اولویت های بعدی را تشکیل داده و «حمایت های فیزیکی» کم ترین اهمیت را نسبت به سایر ضرورت ها دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، تجاری سازی دانش، دارایی های فکری، شرکت های زایشی، واگذاری امتیاز
  • جمشید صالحی صدقیانی* صفحه 67
    موسسه های اجتماعی به سازمان هایی اشاره دارد که هدف شان تامین آن دسته از نیازهای اساسی انسان هاست که تامین آن از طریق سازمان های تجاری و بخش خصوصی امکان پذیر نیست. کارآفرینان اجتماعی کسانی هستند که مسایل اجتماعی را شناسایی و از اصول کارآفرینی برای سازمان دهی و مدیریت فعالیت هایی که موجب تغییرهای اجتماعی می شوند استفاده می کنند. اغلب مطالعه ها در زمینه ی کارآفرینی به بررسی ویژگی ها و صفت های کارآفرینان می پردازد. در حالی که شبیه نظریه ی صفت های رهبری، دست یابی به اجماع در این زمینه مشکل است. به همین دلیل این مقاله به بررسی بعد رفتاری کارآفرینی اقدام کرده و با استخراج و بررسی این مشخصه ها و ترکیب آن با نوع شناسی کارآفرینی، الگوی جدیدی را ارایه کرده است. دست یابی به الگوی تحقیق و اعتباریابی آن از طریق روش بررسی خبرگان (دلفی) انجام شد. پس از آماده شدن، پرسش نامه در اختیار 35 نفر از اساتید، صاحب نظران و مدیران سازمانی قرار داده شد و پس از جمع آوری و تعدیل، پاسخ 26 نفر از آن هایی که در دور دوم و سوم و تا انتهای تحقیق همراه بودند، برای تجزیه و تحلیل استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که از 15 متغیر بررسی شده 6 متغیر نوآوری، باور به کارآفرینی، جست وجوی روش های جدید برای ایجاد سرمایه ی اجتماعی، شناسایی و شکار فرصت ها، جست وجوی فرصت های جدید و خلاقیت بالاترین رتبه را دارند. با افزودن 6 متغیر پیشنهادی از سوی خبرگان در مجموع 21 متغیر رفتاری برای کارآفرینان پیشنهاد شد. در انتها با ترکیب الگوهای مطالعه شده در این بررسی و به آزمون گذاشتن الگوی مفهومی تحقیق، الگوی کارآفرینی اجتماعی با رویکرد رفتاری ارایه شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی، نوع شناسی کارآفرینی، رویکرد رفتاری در کارآفرینی اجتماعی، الگوی کارآفرینی اجتماعی
  • کامبیز طالبی*، محمدرضا زارع یکتا صفحه 95
    توسعه ی کارآفرینی از نیازهای اساسی برای توسعه ی کشورها در همه ی زمینه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی در عصر حاضر بوده و تجربه نشان داده است که در توسعه ی کارآفرینی، آموزش در کنار سایر عوامل تسهیل کننده، جایگاهی منحصر به فرد دارد. با وجود این که تاکنون تحقیق های بسیاری در زمینه ی آموزش کارآفرینی انجام شده و روابط میان آموزش و موفقیت در امر کارآفرینی و ایجاد کسب وکارهای جدید به تفصیل بیان شده اما تحقیق های قابل توجه در زمینه ی شیوه ی تدریس مباحث کارآفرینی و ویژگی های مدرسان این رشته وجود نداشته و یا بسیار کم است. از طرفی ایجاد انگیزه در دانش جویان به منظور افزایش بهره وری آن ها، با استفاده از نظام های مختلف از مهم ترین وظایف مدرسان است. در این تحقیق که طی دو سال در یکی از واحدهای دانشگاه جامع علمی کاربردی انجام شده و جامعه ی آماری آن 216 نفر بوده و همگی آزمون شده اند، به بررسی صفات شخصیتی و انگیزشی مدرسان کارآفرینی هم چون موارد زیر پرداخته شده است: ابتکار عمل، قاطعیت، اعتماد به نفس، مهارت ها، تجربه کارآفرینی، تسلط بر مثال ها و مصداق های عینی، شناخت محیط کسب وکار، آشنایی واقعیت های موجود و کمبودها،آگاهی از موانع ورود، شیوه ی تدریس مباحث مختلف در این واحد درسی. هم چنین روابط عوامل یادشده با ایجاد انگیزه در دانش جویان برای راه اندازی کسب وکار با آزمون های میانگین، هم بستگی و رتبه بندی فریدمن به وسیله ی نرم افزار SPSS اجرا، محاسبه و بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، شخصیت، اثربخشی، انگیزش
  • اسدالله کردناییج*، محمدرضا زالی، سارا شرکاء صفحه 117
    کارآفرینی فرایند مرتبط با کشف، ارزیابی و بهره برداری از فرصت ها است که طی آن کالاها و خدمت های نوینی خلق یا ارایه می شود. از این رو تشخیص فرصت به عنوان یکی از مهم ترین توانایی های کارآفرینان موفق است و به همین دلیل یکی از محورهای پژوهش های کارآفرینی به شمار می رود. فرصت های کارآفرینانه امکان دارد مستقل از فعالیت هایی که کارآفرینان انجام می دهند، وجود داشته باشند و یا شاید به وسیله ی فعالیت های کارآفرینان خلق شده باشند. این مقاله به شناسایی فرصت های کارآفرینانه از منظر کارآفرینی سازمانی پرداخته است نه ایجاد یک کسب وکار جدید. به منظور شناسایی و اولویت بندی فرصت های کارآفرینانه ی شرکت قطارهای مسافری رجا، براساس الگوی اولویک، پرسش نامه ای (با آلفای کرونباخ 914/0) در 8 بخش با دو مقیاس سنجش «رضایت» و «اهمیت» طراحی شد و پس از تایید خبرگان مرتبط با موضوع تحقیق در بین مسافران اکثر مسیرهای شبکه حمل و نقل ریلی کشور توزیع و جمع آوری شد. درنهایت نتایج تحقیق بیان گر وجود فرصت های کارآفرینانه (به ترتیب اولویت) در ایجاد کوپه ی معلولان، ارایه ی خدمت های اطلاع رسانی در ایستگاه راه آهن، ارایه ی خدمت حمل و نقل درب به درب، ارایه ی کارت توقف گاه همراه با بلیت، ایجاد کوپه و سالن بازی، ارایه ی خدمت الکترونیکی در ایستگاه راه آهن و ارایه ی خدمت های اینترنتی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، فرصت کارآفرینانه، تشخیص فرصت، الگوی اولویک
  • ایرج نوروش*، حامد ذاکری، هادی سلامی صفحه 141
    در ادبیات نوین سرمایه گذاری به طور کلی تصمیم گیری را می توان شیوه ی عمل و یا حرکت در مسیر خاص تعریف کرد که با تامل و به صورت آگاهانه از بین روش های مختلف به منظور دست یابی به یک هدف مطلوب انتخاب شده است. در این مقاله که به دست آمده از تحقیق میدانی است سعی شده شاخص های سنجش شرکت های موفق به صورت ریشه ای مطالعه شود و سپس با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی AHP اولویت بندی بین شاخص ها انجام شود. سوال اصلی این تحقیق این است که چه شاخص هایی در انتخاب شرکت های موفق می تواند اثرگذار باشد و اولویت بندی آن ها برای تصمیم گیرندگان به چه صورت است؟ با توجه به فضای تصمیم گیری پیچیده ای که با آن مواجه هستیم از میان روش های تصمیم گیری چند شاخصه از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی برای انجام مطالعه ها استفاده شده است. در پایان، نتایج مطالعه حاکی از آن است که از میان 18 شاخص تعریف شده برای سنجش شرکت های موفق به ترتیب شاخص های بازده دارایی ها، خطر سرمایه گذاری و رتبه ی نقدشوندگی بیش ترین اولویت را داشته اند. از طرفی شاخص های گردش موجودی کالا، اندازه ی شرکت و هزینه ی تحقیق و توسعه به ترتیب رتبه های شانزدهم تا هجدهم را در میان این اولویت بندی کسب کرده اند.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیل سلسله مراتبی، شرکت های موفق، بازده دارایی ها، خطرسرمایه گذاری، رتبه ی نقدشوندگی
  • عادل آذر*، فاطمه قیطاسی، مسعود ربیعه صفحه 165
    در سال های اخیر، اهمیت و نقش صنایع کوچک در کشورهای صنعتی و در حال توسعه افزایش یافته است. در ایران نیز اهمیت صنایع کوچک رو به رشد بوده و از این رو دولت ها می توانند با ارایه ی راه کارهای حمایتی از صنایع کوچک و زودبازده، افزون بر رفع بخش قابل توجهی از مشکل بی کاری به افزایش تولید ملی و صادرات و توسعه ی کارآفرینی نیز کمک کنند. لازمه ی تحقق این هدف آن است که کمک های دولت به شکل درست و بهینه در کل کشور اختصاص داده شود تا بتواند اهدافی همانند عدالت اجتماعی و فقرزدایی را نیز تحقق بخشد. در این تحقیق ابتدا شاخص های تخصیص اعتبارات تعیین و سپس آرمان ها در الگوی برنامه ریزی آرمانی با استفاده از این شاخص ها که ضرایب اهمیت آن از طریق تحلیل سلسله مراتبی گروهی به دست آمد، تعیین شد. هم چنین از AHP گروهی در تعیین اهمیت هر یک از بخش های عمده ی اقتصادی استان ها (کشاورزی، صنعت و خدمت ها) استفاده و نتایج به تفکیک استان های کشور استخراج شد. در پایان الگوی آرمانی با استفاده از نرم افزار Lingo حل شده و نتایج آن بررسی شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، تجاری سازی دانش، دارایی های فکری، شرکت های زایشی، واگذاری امتیاز
|
  • Babak Sohrabi*, Amir Khanlari Page 11
    The goal of this paper is to determine the factors affecting e-commerce adoption in the Iranian SMEs. For this purpose, first we have recognized the elemental factors for e-commerce implementation by reviewing the literature. We have developed a questionnaire which is based on the extracted factors. The sampling includes 150 experts whose selection is based upon research areas or professional experiences in e-commerce and SMEs. The questionnaire data is analyzed by using structural equation model (SEM) to test the presented causal model. The findings indicate that all indicators prove the model’s fitness. Finally, we have some applications and suggestions for managers and future researches.
    Keywords: Internet, E, commerce, Adoption Model, Small, Medium Sized Enterprises
  • Ali, Asghar Porezat*, Arian Gholipor, Samira Nadirkhanlo Page 35
    The importance of knowledge as the main competitive advantage in the world economy and necessity of participation of universities, as the major knowledge generation institution, in national and regional economic development and also the need for income generation and knowledge commercialisation for survival of universities, will demand the urgency of compiling a proper pattern of commercial knowledge transfer. This paper examines the methods of five top universities of the world based on The Times Higher Education-QS 2007 ranking (Harvard, Yale, Oxford, Cambridge and Imperial College of London) to compile a benchmarked pattern and rank extracted factors from this pattern according to experts’ viewpoints. Results of this study show that “incentivizing of income sharing” is the most important factor in promotion of knowledge commercialisation and academic entrepreneurship; then “networking”, “financial supports”, “proper structures”, “the faculty freedom of action” and “physical supports” are placed in subsequent ranks.
    Keywords: Academic Entrepreneurship, Knowledge Commercialization, Intellectual property, Spinoffs, License
  • Jamshid Salehi Sedghiani* Page 67
    The Social entrepreneurs typically attempt to use certain principles in entrepreneurship towards directing and managing the activities which will result in social transformations.Since entrepreneurial studies often center on the characteristics and traits of entrepreneurs, which seem to be a far cry from reaching a consensus, the major goal of the present article is to survey the behavioral dimension of entrepreneurship and introduce a new model by combining such components with the entrepreneurial typology. The research methodology and its validation are based on Delphi model. Information is mainly collected through questionnaires which were selectively delivered to 35 experts and directors of enterprises. The views, comments and suggestions of the respondents, in particular, the viewpoints of 26 respondents who continued to remain in the second and third rounds of supplementary investigation were critically probed and analyzed. The findings demonstrate that out of the 15 target variables, six variables of innovation, belief in entrepreneurship, seeking new methods for creation of social capital, recognition of new opportunities, hunting for opportunities and creativity had the highest scores. In the final analysis, 21 variables have been suggested within a conceptual framework to illustrate the model of social entrepreneurship based on the behavioral approach.
    Keywords: Social Entrepreneurship, Entrepreneurial Typology, Behavioral Approach
  • Kambiz Talebi*, Banafsheh Peyrovian Page 95
    Promotion of entrepreneurship is significantly regarded as an essential need towards the development process across the globe in all economic, political and social fields in the modern era. Experiences have proved that education has a unique position along with other facilitators in the development of entrepreneurship. Despite the extensive research in the area of entrepreneurship education and emphasis on the interdependency between education and business start ups, scant attention has been paid to the personality traits of instructors and their prevalent methodologies which might have a stimulating effect on the students to start up their own businesses.This research was conducted at the Applied-Scientific University with a target population of 216 persons in which the personality traits and motivational factors of entrepreneurship educators have been thoroughly investigated with focus on the elements such as initiative, decisiveness, self-confidence, skills, entrepreneurial experiences, objectivity, recognition of business environment, familiarity with current facts and shortages, barriers in the way and various teaching methods. Then the impact of such elements on motivating the students towards creating a business venture has been studied through the means tests, correlation analysis and Friedman ratings by using SPSS.
    Keywords: Education Design, Personality Traits, Effectiveness, Motivation
  • Assadolah Kordnaiej*, Mohammad Reza Zali, Sara Shoraka Page 117
    Entrepreneurship is a process which is interwoven with exploration, assessment and exploitation of opportunities whereby new products and services are defined and launched. Recognition of opportunity plays a fundamental role in this respect. Opportunities may exist independently of entrepreneurial activities or may be created by entrepreneurs. For this reason, the present article has focused on the opportunity recognition as the main theme rather than a business creation.We have conducted an investigation into the Raja Passenger Railway Company to identify the entrepreneurial opportunities. For this purpose, a questionnaire based on Ulwik,s Opportunity Algorithm(with Cranbach Alpha 0.914) at two assessment factors of "satisfaction" and " importance" were designed and distributed among the passengers of the national railway transport network The findings in the order of priority indicate the entrepreneurial opportunities in the compartment for the invalid (the disabled), information dissemination at the railway station, door-to-door transport services, parking cards-cum tickets, creation of compartments and play areas, provision of electronic and internet services.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Opportunities, Opportunity Recognition, Ulwik, s Opportunity Algorithm
  • Iraj Noravesh*, Hamed Zakeri, Hadi Salami Page 141
    In the modern literature of investment, decision making can be generally defined as an action plan or a movement in a special direction which is consciously selected from among different methods. In this research which is thematically the result of a field study by measuring the indicators of successful companies and then by using AHP ranking between indicators, the main question is: what indicators can influence the selection of successful companies and how is ranking accomplished for decision makers? that is a complex decision making process in a Multi-Attribute Decision Making Approach aided by the Analytic Hierarchy Process (AHP) in this study. The results suggest that from among the eighteen indicators defined for assessing the successful companies, return on assets, risk of investment and rank of liquidity are of the top priorities and inventory turnover, size of company and cost of Research and Development have the sixteenth to eighteenth place in this ranking.
    Keywords: Analytic Hierarchy Process, Successful Companies, Return on Assets, Risk of Investment, Rank of Liquidity
  • Adel Azar*, Fatemeh Gheytasi, Masood Rabieh Page 165
    In recent years, the importance of Small and Medium-Sized industries has increased in both the industrialized and developing countries. In Iran, the importance of SMEs is well recognized. Therefore, governments can present some support mechanisms for SMEs, which will contribute to solving a considerable part of unemployment problem and providing assistance to increase national production and exports and developing entrepreneurship as well. To this end, this important goal requires channeling the governmental aid properly so as to pave the way for social justice and poverty alleviation. In this paper, we pick budget allocation indicators and then determine goals in model programming by using the indicators which are obtained from their weights via an analytical hierarchy process. In this manner, we use the team AHP to identify the significance of each economic sector separately in each province (industry, services & agriculture). Finally, we detect the ideal model by using Lingo software.
    Keywords: Small Industries, Budget Allocation, Goal Programming, Analytic Hierarchy Process