فهرست مطالب

فصلنامه توسعه کارآفرینی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن رحمتی*، سید محمد مقیمی، سید مهدی الوانی صفحه 7
    در این مقاله ابتدا با اشاره به مبانی نظری، ابعاد تحقیق، الگوی تحلیلی استخراج شده است. هم چنین با توجه به این که در این تحقیق از 124 صاحب نظر در زمینه ی آموزش کارآفرینی (شامل اساتید، کارشناسان مراکز و دفاتر کارآفرینی دانشگاه ها و دستگاه های اجرایی که بالغ بر 21 دستگاه می شود) با پرسش نامه نظرسنجی شده، روش تحقیق این پژوهش از نوع پیمایشی است. سوال های پرسش نامه در مورد انواع آموزش کارآفرینی، عناصر نظام آموزش، مراحل خط مشی گذاری و نهادهای خط مشی گذاری در قالب مقیاس 5 گزینه ای لیکرت و گزینه ی صفر (بدون اثرگذاری) طراحی شده است. برای ارزیابی پایایی پرسش نامه از شیوه ی آلفای کرونباخ (برابر 94درصد) و روایی این ابزار از روش نظرسنجی از خبرگان استفاده شد و پس از احصاء نظرات و گردآوری اطلاعات و با تکنیک های آماری مناسب به سوال های تحقیق پاسخ داده شد. در پایان نتایج و یافته های تحقیق به تفکیک نهادهای خط مشی گذار، عناصر خط مشی گذاری در وضعیت موجود، وضعیت مطلوب و فاصله وضع موجود و مطلوب بررسی و ارایه شده است. در یافته های تحقیق نیز مشخص شده است که کدام نهاد در چه مرحله ای از خط مشی گذاری و درباره ی چه عنصری باید نقش آفرینی کند.
    کلیدواژگان: ایران، آموزش غیررسمی، نهاد خط مشی گذار، خط مشی گذاری، آموزش کارآفرینی
  • سید کمیل طیبی*، مریم فخری صفحه 37
    با توجه به اهمیت کارآفرینی در فرایند توسعه ی دنیای امروزی که در عصر گسترش تجارت بین الملل و جهانی شدن اقتصادی قرار دارد، ضرورت پرداختن به موضوع های مرتبط با کارآفرینی به ویژه از جنبه های اقتصادی آن احساس می شود. از این رو در این مطالعه سعی بر این است تا اثرگذاری تجارت بین الملل و جهانی شدن بر توسعه ی کارآفرینی بررسی شود. از آن جا که کشورهای OECD از سطح روابط تجاری بالایی برخوردارند و به ویژه نقش اساسی را در تکوین مناسبت های تجارت جهانی بازی می کنند، در این تحقیق به آن ها توجه شده است. در این باره پاسخ به سوال های تحقیق درباره ی کشف اثرگذاری روابط تجاری و جهانی شدن اقتصادی بر کارآفرینی در کشورهای توسعه یافته OECD می تواند درس هایی را برای کشورهای در حال توسعه و به ویژه ایران به دنبال داشته باشد تا بتوانند کارآفرینی را توسعه دهند. برای تحقق این هدف یک الگوی اقتصادسنجی تصریح شده و با استفاده از داده های پانلی انتخاب شده از کشورهای OECD در بازه زمانی 2005-2000 برآورد شده است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارد که توسعه ی صادرات و واردات و پدیده ی جهانی شدن آثار مثبت و معنی داری را بر سطح کارآفرینی در کشورهای مورد نظر داشته و در نتیجه ایجاد سرریزها و انتقال فناوری با تجارت خارجی، نقش مهمی را در تکوین فرایند کارآفرینی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کشورهای OECD، تجارت بین الملل، جهانی شدن
  • کامبیز طالبی، مهدی تاج الدین، مهدی سمیع زاده * صفحه 55
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ی معناداری بین عوامل محیطی و بین المللی شدن شرکت های کوچک و متوسط در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران است. بدین منظور با استفاده از فرمول محاسباتی کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای، تعداد 70 نفر از مدیران 44 شرکت کوچک و متوسط بین المللی در این صنعت انتخاب شدند و در ادامه با کمک یک پرسش نامه ی 35 سوالی پنج گزینه ای طیف لیکرت از آن ها نظرخواهی شد. قابلیت اعتماد پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برابر 85 درصد برآورد شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین عواملی مانند شدت رقابت: مشتمل بر «شدت رقابت داخلی (با ضریب هم بستگی601/0)» و «شدت رقابت خارجی (693/0)»؛ «سیاست های حمایتی دولت (679/0)»؛ و فرصت های رشد در صنعت مشتمل بر «نرخ رشد بازار جهانی (760/0)»، «نرخ رشد صنعت (726/0)» و «رقابت وارداتی (651/0)» با متغیر «بین المللی شدن شرکت های کوچک و متوسط» در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. اما بین عامل تهدیدهای رشد در صنعت مشتمل بر «نرخ رشد بازار داخلی (531/0-)»، «نسبت بازار داخلی/جهانی (656/0-)»، و «سود ناخالص صنعت (591/0-)» با متغیر «بین المللی شدن شرکت های کوچک و متوسط» در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباط منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بین المللی شدن، شرکت های کوچک و متوسط
  • علی کرمانشاه*، حسین صامعی صفحه 81
    شناسایی عوامل اثرگذار بر رشد بنگاه های جدید، توجه بسیاری از تحقیق ها را به خود معطوف کرده است. این تحقیق به شناسایی راهبرد رقابتی اولیه ی بنگاه های جدید صنعت نرم افزار که توانسته اند به رشد بیش تری دست یابند، می پردازد. نمونه ی آماری این تحقیق شامل 32 بنگاه صنعت نرم افزار ایران است که در سال های 1380 و 1381 تاسیس شده و عضو شورای عالی انفورماتیک ایران هستند. نتایج تحقیق نشان می دهد، بنگاه های جدیدی که بر محصول و بازار اولیه ی خود متمرکز بوده اند، توانسته اند نسبت به آن هایی که به دنبال توسعه ی محصولات و بازارهای متنوع بوده اند رشد بالاتری را به دست آورند. بنابراین راهبرد رقابتی اولیه ی اثربخش برای بنگاه های صنعت نرم افزار ایران در بدو تاسیس، تمرکز بر محصول و بازار اولیه قلمداد می-شود. تمرکز بر محصول و بازار اولیه به بنگاه های جدید این امکان را می دهد که با تخصیص اثربخش منابع بتوانند قابلیت های کلیدی را درون بنگاه توسعه داده و به موقعیت مناسب تری برای رشد آتی دست یابند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، رشد سازمانی، بنگاه جدید، راهبرد
  • میر علی سیدنقوی*، مونا عبدالله پور صفحه 103
    مباحث مرتبط با کارآفرینی در دنیای امروز، توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است. درباره ی ابعاد و شاخص های کارآفرینی پژوهش های متعددی انجام شده اما از دیدگاه این مقاله وجود بستر مناسب می تواند نقش تعیین کننده ای در توسعه ی کسب وکارهای جدید داشته باشد، به این منظور این مقاله به بررسی رابطه ی سرمایه ی اجتماعی و کارآفرینی سازمانی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می پردازد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل 545 نفر از کارکنان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و نمونه ی انتخاب شده 118 نفر براساس فرمول نمونه گیری از جامعه ی محدود و در سطح خطای 0.08، بوده است. برای سنجش سرمایه ی اجتماعی از الگوی گروه کندی و برای سنجش کارآفرینی سازمانی از الگوی آنتونیک و هیسریچ استفاده شده و در این راستا با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی تغییرهایی در الگوی اصلی اعمال شد تا الگوی متناسب با جامعه ی آماری موردنظر به دست آید. نتایج نشان می دهد که رابطه ی مثبتی بین سرمایه ی اجتماعی و کارآفرینی سازمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، نوآوری، سرمایه ی اجتماعی، اعتماد
  • علی اصغر سعیدی*، خیام عزیزی مهر، ندا طوسی، ریحامه تمیزی فر صفحه 131
    سرمایه ی اجتماعی، به عنوان یک مفهوم، در دهه های اخیر کاربرد چشم گیری داشته و به مثابه یک دارایی برای شرکت ها تلقی می شود که با بهره گیری از آن بتوانند کارایی خود را افزایش دهند. از این رو، این تحقیق به سنجش میزان سرمایه ی اجتماعی و ارتباط آن با نوآوری در واحد تندر ایران خودرو پرداخته است. در چارچوب نظری این تحقیق از نظریه ی پاتنام استفاده شده که شاخص های سرمایه ی اجتماعی را اعتماد، شبکه های اجتماعی و هنجارها معرفی می کند. با توجه به ویژگی های کاری واحد تندر، نوآوری نیز با امکانات نرم افزاری و سخت افزاری برای اجرای ایده، اهمیت دادن سازمان به ارایه ایده ها و نیز میزان نوآور بودن سازمان از نگاه پاسخ گویان سنجیده شده است. روش استفاده شده در این تحقیق پیمایش بوده و با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران با عنایت به جامعه ی آماری که تعداد 2908 نفر هستند 293 نفر به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند که چیزی قریب به یک دهم جامعه ی آماری است.
    نتایج تحقیق حکایت از آن دارد که میزان سرمایه ی اجتماعی در واحد تندر ایران خودرو در حد متوسطی بوده و نتایج آزمون فرضیه نیز نشان می دهد که بین سابقه ی کار با سرمایه ی اجتماعی، اعتماد به مدیران و اعتماد نهادی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. هم چنین بین انواع گروه های استخدامی مختلف میزان سرمایه ی اجتماعی متفاوت است. بین سرمایه ی اجتماعی با نوآوری و نوآور بودن سازمان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. بین عضویت شبکه ای و نوآوری و نیز اعتماد اجتماعی با نوآوری رابطه معناداری وجود داد.
    کلیدواژگان: هنجارهای اجتماعی، نوآوری، سرمایه ی اجتماعی، اعتماد
  • مریم تیموری*، مریم عاشوری صفحه 157
    مدیریت خطر به عنوان فرایندی مستمر و پیش بینی کننده، امری حیاتی در هر نوع فعالیت تجاری و صنعتی محسوب می شود. شناسایی خطرهای بالقوه و اقدام صحیح قبل از بروز مسایل، حرکت سازمان را در رسیدن به اهداف مدنظر سرعت بخشیده و آثار نامطلوب را درطول حیات پروژه کاهش می دهد. این فرایند می تواند با کنترل تهدیدها نقش عمده ای در مدیریت راهبرد هر سازمان ایفا کند. امروزه در بسیاری از سازمان ها بعد از منابع انسانی، زیرساخت های اطلاعاتی مهم ترین سرمایه ی راهبردی به حساب می آید، زیرا توانسته با فراهم آوردن اطلاعات معتبر سبب موفقیت های کاری شود. در این تحقیق ضمن بررسی اهمیت فرایند مدیریت خطر، فناوری اطلاعات به عنوان یکی از عوامل تسهیل کننده در شناسایی، ارزیابی و کنترل خطر پروژه ها معرفی می شود. روش به کارگرفته شده در این تحقیق، روش پیمایشی و به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است. پرسش نامه در شرکت های فعال در پروژه های نفتی میان متخصصان مدیریت خطر توزیع و پس از جمع آوری داده ها برای انجام آزمون فرضیه از آزمون دو جمله ای (نسبت) با جامعه ی آماری 300 و حجم نمونه ی 64 استفاده شده است. برای بررسی اثرگذاری فناوری اطلاعات بر فرایند مدیریت خطر، شاخص های زمان، هزینه و کیفیت تعریف شده است. تحلیل آماری داده های جمع آوری شده نشان می دهد که اثرگذاری فناوری اطلاعات بر شاخص زمان بیش از دیگر شاخص های هزینه و کیفیت است.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، مدیریت خطر، شاخص های ارزیابی، مدیریت راهبرد، فناوری اطلاعات
  • حسین خنیفر*، هادی احمدی آرزم، محسن زمانی فر صفحه 181
    کسب وکارهای خانگی یکی از مهم ترین بخش های کسب وکار هستند که در سال های اخیر مراجع سیاست گذاری در کشورهای مختلف به آن توجه کرده و حمایت می کنند. محاسنی که بر کسب وکارهای خرد مترتب است (هم چون چابکی و انعطاف پذیری) در کنار مزایایی که خانه به عنوان محل کسب وکار در اختیار افراد قرار می دهد (هم چون حذف هزینه های محل فعالیت) انگیزه های مضاعفی را در افراد برای گرایش به سمت چنین کسب وکارهایی را ایجاد کرده است. این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل (انگیزه های) اثرگذار بر تصمیم افراد در کارآفرینی خانگی بوده و جامعه ی آماری شامل کلیه ی کارآموزان مرکز فنی و حرفه ای یزد به تعداد 254 نفر می شود. نتایج آزمون تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که پنج عامل (به ترتیب اهمیت: انگیزه های کارآفرینانه، خانوادگی، کارجویانه، مالی و اعتقادی) در مجموع بیش از 60 درصد این انگیزه ها را تبیین می کند. هم چنین نتایح آزمون مقایسه ی میانگین ها در میان دو جامعه ی مستقل نشان می دهد که بین متغیرهای جنسیت و تاهل با این انگیزه ها رابطه وجود دارد. درحالی که در مورد انگیزه های کارآفرینانه،کارجویانه و اعتقادی هیچ تفاوتی میان زنان و مردان و هم چنین متاهلان و مجردها به دست نیامد. انگیزه های خانوادگی در زنان و متاهلان درمقایسه با مردان و مجردها قوی تر بوده و برعکس انگیزه های مالی درمردان قوی تر از زنان است.
    کلیدواژگان: کسب وکارهای خرد، کسب وکارهای خانگی، کارآفرینی خانگی، کار در خانه
|
  • Mohammad Hossein Rahmati*, Seyed Mohammad Moghimi, Seyed Mahdi Alvani Page 7
    This study comes up with an analytical model based on a survey method. The data have been collected through a questionnaire distributed among 124 experts in the area of entrepreneurship education and training. The target group is composed of professors, instructors and specialists at the entrepreneurship centers and other administrative agencies adding up to 21 establishments. The questions had been based on the policy-making procedures and functions of the policy-making bodies in the form of Likert five muliple choice scale and a zero-sum choice. The Alpha Cronbach Method (94%) has been used accompained by the opinion poll in terms of validity and reliability. the analysis of the collected data demonstrates the gap between the status quo and the ideal situation, taking into the account policy-making factors: Accordingly the research findings have specified the role that an entity can play with regard to the stage of policy-making and factors involved.
    Keywords: Policy, making, Policy, Making body, Entrepreneurship Education, Informal Education
  • Seyed Komail Tayebi*, Maryam Fakhri Page 37
    Due to the important role of entrepreneurship in the current global development trend, particularly in the era of trade expansion and globalization, the study of various enrepreneurship-related issues seems to be a necessity in this time and age. This paper attemps to examine the impacts of international trade and economic globalization on entrepreneurship development. The core of the study relies on the OECD countries which play a dominant role in the world trade relations. Emprical findings for such countries should imply lessons for developing countries like Iran to develop their entrepreneurial activities. To this end, we have specified an econometric regression model, and then have estimated the model by panel data using cross-sectional data of the selected OECD countries over the period of 2000-2005. The results obtained have shown that both international trade and globalization process have significantly and positively affected entrepreneurship in the given countries, and consequently spillovers and technology transfer through international trade will play a significant role in the process of entrepreneurship development.
    Keywords: Entrepreneurship, Globalization, International Trade, OECD
  • Kambiz Talebi, Mahdi Tajeddin, Mahdi Samizade* Page 55
    The major goal of the present study is to contemplate the significant relationships which may emerge between the environmental factors and internationalization of the SMEs in the area of Information and Communication Technology (ICT). The study has been conducted by using the Cochrane sampling formula in which the target group is composed of 70 directors picked from among 44 small and medium-sized enterprises. A 35-item Likert scale questionnaire of five choices for each item was used to collect date with the reliability of 85% in the Cronbach Alpha index. The findings demonstrate that there is a significant and meaningful relationship between the factors like the intensity of competition including domestic competition (0.601)foreign competition (0.693) and governmental protection policies (0.679) as well as growth opportunities in industry including the global market growth (0.760), industry growth rate (0.726) and import competition (-0.651) and the variable of commercializing SMEs in the information and communication technology. However the relationship between the factors threatening industry growth rate such as domestic market rate (-0.531), global / domestic market rates (-0656) and industry gross profit (-0.591) with the variable of commercializing SMEs is negative and insignificant.
    Keywords: Internationalization, Small, Medium, sized Enterprises (SMEs), Information, Communication Technology
  • Ali Kermanshah*, Hossein Samei Page 81
    Recognizing the determinants of new firms growth have been the subject of many studies. In this research we recognize the initial strategy of new firms in Iranian software industry that have been more successful and reached a better growth rate. The research sample contains 32 Iranian software new firms, established in 2001 and 2002 and are registered in Iranian High Council of Informatics. Results indicate that diversification was the least used, that different firms focused on product development or market development and that the most successful path, in the first phase of life cycle, seemed to be market penetration or focus on the initial product- market. So effective competitive strategy for new firms in Iranian software industry could be focus on initial product and market.
    Keywords: Strategy, Firm growth, Entrepreneurship, New firm
  • Mirali Seyyed Naghavi, Mona Abdolahpour Page 103
    Development of a business and entrepreneurship are important issues in management literature. There are numerous research activities on the components of entrepreneurship but this article assumes that an appropriate context has a determining role in development of a new business. For this purpose, the relationship between social capital and intrapreneurship has been studied in this research. 545 staff members of the Iranian Oil Refining and Products Distribution Company constitute the statistical population of this research. Sampling in this study forms 118 members of them, as selected on the basis of sampling from a limited population. Social capital is analyzed by using the Kenedi’s Model of Harvard University and Antoncic and Hisrich’s Model to measure intrapreneurship. We have applied exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis along with changes in the original model so as to enhance their fitness with our statistical population. The result shows that there is a positive relationship between social capital and intrapreneurship.
    Keywords: Social Capital, Intrapreneurship, Trust, Innovation
  • Ali Asqar Saeidi*, Khayyam Azizimehr, Neda Tousi, Reyhane Tamizifar Page 131
    The social capital concept has developed notably in recent decades and it is regarded as an asset for firms and industrial firms which, by enjoying it, can increase their efficiency. This paper deals with Social Capital Measurement and Its Relationship with Innovation in Tondar Irankhodro car manufacturing unit. The Putnam’s social capital theory is used in order to measure social capital by introducing the indexes such as trust, social network (network membership), and norms. Considering the Tondar car manufacturing unit characteristics and its situation, innovation is measured by software and hardware facilities in order to demonstrate the importance of novel ideas to organizations and level of organizational innovativeness from the respondents’ viewpoints. The survey is used as research method by using Cochrane sampling formula and 293 persons were selected as respondents.The paper’s findings show that the social capital in Tondar Irankhodro car manufacturing unit is at middle level and there are significant and negative relationships between work experience and social capital and trust in managers and institutions. Also, accordingly the social capital level is different between recruitment groups. There are significant and positive relationships between social capital and innovation, between network membership and innovation, and between trust and innovation. The regression analysis shows that the social norms, inter-group and institutional trust can explain 29 percent of innovation changes.
    Keywords: Social Capital, Social Norms, Trust, Innovation
  • Maryam Teimori*, Maryam Ashori Page 157
    In many organizations, information system and IT infrastructure have been considered as the most strategic capital after human resources. Valid information is an important factor which will lead to business success. In this paper, we investigate IT effects on project risk management which is vital in industrial and business activities as a continuous and forecasting process. Risk management involves identifying the potential risks, measuring, monitoring and controlling them in an organization to meet its strategic objectives and cause to decrease the undesired effects in the project life cycle. It also has a main role in strategic management of the organization by controlling the threat. In this paper, we have estimated the effects of IT usage on 50 Iranian oil companies by analyzing the data which have been provided through questionnaires. The findings of this study are demonstrated in the form of one-tailed binomial test to accept or reject the hypothesis. The statistical population and the sample society were experimented on 300 and 64 people respectively.Three different indices—cost, time, and performance—have been utilized to evaluate the information technology impact on the risk management. Our results illustrate the positive impact of information technology on the risk management especially in optimizing time of process rather than cost and performance.
    Keywords: Risk Management, Strategic Management, Project Management, Information Technology, Evaluation Indices
  • Hossein Khanifar*, Hadi Ahmadi Azarm, Mohsen Zamanifar Page 181
    Home-based business is one of the important business sectors that have been supported by policy makers in different countries in recent years. The microbusiness privileges (such as agility and flexibility), alongside the advantages of using a home as a business location (including elimination of business location costs) have triggered multiple motivations in the tendency toward such businesses. This research is designed to identify the factors affecting home-based entrepreneurship decisions. The statistical population of this research covers all of the trainees of the Yazd Technical and Vocational Training Center (N=254). The exploratory factor analysis demonstrates that five factors (started in the order of importance: entrepreneurial, domestic, job seeking and creedal motivations) explain more than sixty (60%) percent of such motivations. From among such motivations, there is no significant difference between men and women in respect of entrepreneurship, job seeking and creedal factor, but domestic and family motivations are found to be stronger among women and married couples compared to men and singles. Also men’s financial motivations are stronger than those of women.
    Keywords: Home, based Businesses, Home, based Entrepreneurship, Home, based Work, Micro Businesses