فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 16 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 13
    شیخ شهاب الدین سهروردی (587550 ه.ق) معروف به شیخ اشراق پیش از آنکه فیلسوف باشد، عارفی بزرگ بوده و شرح زندگی او بهترین دلیل بر گرایش کامل او به تصوف ایرانی است. شیخ چون سالکی کامل به جهانگردی پرداخته و ریاضت های دشوار برای تزکیه خود کشیده و همواره با مشایخ بزرگ و صوفیان برجسته هم نشینی داشته و به برکت مکاشفات صوفیانه به حکمه الاشراق رسیده است. او در نهایت به مکتب جمال یا زیبایی پرستی در عرفان ایرانی و اسلامی می پیوندد و اصول عقاید این مکتب را می پذیرد و در آثار خود بروز می دهد و از عرفان زرتشتی بهره می گیرد و عرفان ایرانی را با چنان زمینه ای به مکتب جمال می رساند و به نظر بازی، سماع و رقص عارفانه با اصالت به زیبایی و عشق پایبند می گردد و عشق و جمال مجازی را پلی برای رسیدن به زیبایی حقیقی می داند.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، مکتب جمال، عشق، محبت، اشراق، نظربازی، سماع، رقص
  • حسینعلی آقاباباییان صفحه 33
    گرایش به عوالم غیب و کشف اسرار ماوراء طبیعت و بهره مندی از جذبات وصول، امری فطری است و همه انسانها درکمون ذات خویش در جستجوی راهی برای پاسخ گویی به این نیاز اساسی می باشند. بر این اساس شاهد ظهور دستورالعمل های مختلف و بعضا متضاد در سیر و سلوک می باشیم، تا آنجا که هر گروهی مسلکی را برگزیده و به آن خشنود است. در این مختصر سعی شده است ماهیت تفکر به عنوان تنها عامل کمال و سیر و سلوک و معیار تقید فرد به شریعت و خودشناسی اصلی ترین موضوع تفکر مورد بررسی قرار گیرد، سپس با اشاره به تلازم و تطابقی که شریعت با طریقت و حقیقت دارد این مطلب اثبات گردد که براساس روایات و آثار عارفان ربانی، قلب عقول بالاترین موهبت الهی و اولیاء خاص و تفکر مفتاح ابواب معارف و کلید خزائن کمالات و علوم و مقدمه لازمه حتمیه سلوک انسانیت است.
    کلیدواژگان: تفکر، سیر و سلوک، خودشناسی
  • حمید محمودیان، مرضیه امامی صفحه 59
    در این مقاله به علت و کیفیت پیدایش شرور در نظام آفرینش پرداخته و ضمن بیان نظریه وحدت شخصی وجود یادآور می گردد نظام آفرینش از دید عرفان نظام تجلی و ظهور است و کثراتی که در عالم مشاهده می شود کثرت تجلیات و ظهور اسماء و صفات اوست و چون اسماء خداوند همه اسماء الحسنی می باشد در نگاه کلی به عالم همه چیز زیباست.
    پذیرش مطلب مذکور با مشاهده پدیده هایی چون سیل و زلزله و فقر و مرگ و... در تقابل و تناقض نبوده و می توان با بررسی مصادیق شر و تحلیل ماهیت شرور به رفع شبهه مزبور پرداخت.
    شرور قابل تقسیم به دو دسته عمده است: 1 شربالذات 2 شربالعرضشربالذات عدم است و عبارت از اشیاء و پدیده هایی است که به دلیل فقدان برخی کمالات متصف به شریت می شود. شر بودن این اشیاء وصف سلبی آنهاست اما آنچه در آنها ظهور یافته جز خیر و زیبایی چیزی نیست. شرور بالعرض نیز عبارت از پدیده هایی است که به خودی خود نیکو بوده و تنها از سنجش آنها با اشیاء دیگر مفهوم شر دریافت می شود.
    طبق تقسیم مذکور ظهور هر شیء در عالم خیر و رحمت است و سراسر هستی جز زیبایی نمی باشد. علاوه بر این، تحلیل دقیق ماهیت شرور نشان می دهد آنچه از نظر ما شر نامیده می شود لازمه تحقق نظام هستی است به طوری که بدون آنها اصلا نظامی در کار نخواهد بود.
    کلیدواژگان: خیر و شر، تجلی، اسماء و صفات، رحمت
  • محمد سلمان طاهری صفحه 79
    در فرهنگ غربی و در دوران معاصر، نظام حقوقی ادیان به ویژه دین یهودیت و مسیحیت زن ستیزانه بوده و تمدن غربی ادعا دارد که می خواهد حقوق زن را به او برگرداند. این مطلب به دنبال نهضت های فمینیستی از فرانسه به دیگر کشورهای غربی گسترش یافته و منجر به تصویب کنوانسیون رفع تبعیض از زنان در سازمان ملل متحد و کنفرانس های مشابه شد. در بررسی مواد کنوانسیون مبنای اصلی «تساوی کامل زن و مرد» است که چون تفاوت های عاطفی، جنسی، روحی و جسمی زنان را با مردان در نظر نگرفته، ظلمی جدید به زنان کرده و زنان را معرض آسیب های مختلف قرار داده است. در مقابل از دیدگاه اسلام و به ویژه در عرفان اسلامی، زن احترامی بالاتر از مرد دارد و همین ویژگی از اندیشه حقوق غربی جلوتر است، شاید برخی از احکام آن اجرا نشده باشد، اما از نظر منطقی و نظری با حقوق زن مناسبت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، کنوانسیون رفع تبعیض، عرفان اسلامی، یهودیت، مسیحیت، خانواده
  • یونس نیک اندیش صفحه 98
    مقام عشق مقامی بس رفیع و فاتح آن به غایت در سعادت و خرسندی است، عرش وجودش منتهای آمال عارفان و سایر مقامات وابسته بدانند، ندای عشق حقیقی عامل تصفیه و به سازی روح و روان و نسیم دل افزایش الهام بخش رضایت درون است.
    محبت و عشق اصلی، رابطه ای است طرفینی بین خداوند و انسان، به گونه ای که هستی انسان همه متوجه خداوند است و حب الهی هم متوجه او. آن چه را در پیش رو دارید تحقیقی است مختصر پیرامون عشق حقیقی از دیدگاه عارفان. در مقاله حاضر موضوعاتی از قبیل: پیشگفتار، معنای عشق، حقیقت سیر و سلوک عرفانی، عرفان حقیقی و...، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و نتیجه گرفته شده است که عارفان حقیقی و عاشقان راستین کوی دوست نه تنها از پیامدهای سوء شرک و محبت به انداد (حب نفس، مال دنیا و...) بدورند، بلکه، کمال دوستی و محبت را فقط به خدا مخصوص دارند و پیوسته گویند: بارالها دلهامان را از آن چه خلاف دوستی توست کور مگردان و ده ها ندای جان بخش دیگر که سرانجام عاملان خود را به منزلگاه اصلی و ابدی خود که همان قرب خداست خواهد رساند.
    ملت عشق از همه دین ها جداست عاشقان را ملت و مذهب خداست
    کلیدواژگان: عشق، عاشق، معشوق، حکیمان، عارفان، عرفان حقیقی و مجازی و سرابی، محبوب، حبیب، انداد
  • حسین نوروزی صفحه 119
    در این مقاله به بحث از نسبت عقل و وحی پرداخته شده و عقاید یکی از بزرگترین عرفای اسلامی یعنی ابن عربی را با یکی از اندیشمندان غربی یعنی پل تیلیش در این زمینه مقایسه نموده و دیدگاه های آنها را بررسی نموده است. در عرفان و تصوف محدوده علم و دانش به حدودی خاص منحصر می شود و از عقل نمی توان انتظار داشت که به همه پرسش های انسان پاسخ دهد. پل تیلیش هم که متکلمی مسیحی است در بسیاری از موارد با اندیشه های عرفانی و عقاید ابن عربی هم سویی داشته که پنج مورد از موارد اشتراک در اینجا ارائه گردیده و در مقایسه به پنج مورد اختلاف نظر آنها نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: وحی، عرفان، عقل، احوال، اسرار، خودآیینی، دیگر آیینی، صورت گرایی، مطلق گرایی، نسبی گرایی، عاطفه گرایی
  • عبدالحسین طریقی صفحه 135
    تجلی به معنای جلوه گری، ظاهر، آشکار و درخشنده شدن است. در اصطلاح درخشش نور الهی بر دل عارف و کلا تجلی حق بر هستی است. این جلوه الهی با محو و نابودی صفات بشری همراه می باشد.
    تجلی سه قسم است: تجلی ذات که نشانه اش فنای ذات و تلاشی صفات سالک در سطوات انوار ذات الهی است. آن را صقعه می گویند. تجلی صفات که نشانه اش به صفات جلال خضوع و خشوع در برابر قدرت و جبروت حق است یا به صفات جمال که نشانه اش سرور و انس در برابر لطف، رحمت و رافت حق است.
    تجلی افعال که نشانه اش ندیدن افعال خلق و مشاهده فعل الهی در همه جا و هر فعل را از نسبت دادن به خود ساقط کند.
    افعال آثار صفاتند و صفات مندرج تحت ذات پس شهود تجلی افعال را محاضره و شهود تجلی صفات را مکاشفه و شهود تجلی ذات را مشاهده نامند.
    علت پیدایش همه موجودات همان تجلی حق است که به دو صورت تعبیر شده است.
    تجلی علمی: ظهور حق در صورت اعیان ثابته در حضرت علم (فیض اقدس) است.
    تجلی شهودی وجودی: ظهور حق به احکام و آثار اعیان ثابته (فیض مقدس).
    در تجلی نخست در مرتبه علم، حق به صورت اعیان و قابلیت و استعدادهای آن ظهور کرده است و در تجلی دوم به احکام و آثار اعیان مطابق استعدادها و قابلیت های آن ها تحقق بخشید و عالم را به وجود آورد. وجود عالم اثر تجلی حق است.
    اگر تجلی حق بر همه اشیاء نباشد حقیقت اشیاء ظاهر نمی شود.
    چون عالم از تجلی خالی ماند آنا نابود می گردد و چون تجلی خدا در عالم جریان یابد جهان باقی ماند پس کل هستی به ظهور و تجلی حق باقی است.
    در ازل پرتو حسنت زتجلی دم زد عشق پیدا شد و آتش به همه عالم زد
    کلیدواژگان: تجلی، تعین، حضرات خمس، محاضره، مکاشفه، مشاهده
  • علی محمد برنا صفحه 167
    بهره بردن از استاد و راهنما در سیر الی الله امری ضروری است زیرا سالک راه حق برای نجات یافت از دام نفس و وسوسه های شیطانی نیازمند راهبری است که او را دستگیری نماید اما نکته اساسی در نحوه استاد واجد شرایط است زیرا سالک به او دل می سپارد و اعتقادات او را در امور دینی می پذیرد و در حقیقت به سوی مقصدی راه می پوید که استاد قبلا به آن رسیده است به این جهت در این نوشتار از ضرورت استفاده از راهنما و شرایط او و نحوه یافتن استاد واجد شرایط سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: استاد، سیر و سلوک، راهنمائی، مرشد دروغین، طبیب روحانی، طلب
  • فاطمه حیدری صفحه 189
    درباره نحوه نگرش عرفا به هستی این جهانی و آن جهانی موضوعات گوناگونی در «مثنوی معنوی» ذکر شده است. تجسد به قالب جسمانی و فراموشی عالم پیشین و موطن اولیه از موضوعات اصلی «مثنوی معنوی» است. در این مقاله کوشش شده تا نگاه مولانا در این باره با توجه به ابیات و اشاره به آثار منثور وی تبیین گردد و با عالم مثل افلاطون مورد مقایسه قرار گیرد. صرف نظر از اختلاف نگاه مولانا و افلاطون در زمینه های دیگر، موطن نخستین و فراموشی آن به دلیل آویزش ها و علقه های دنیوی و استعداد یادآوری آن از مشترکات نگاه آن دو است که به آن پرداخته شده است.
    برای تبیین این نظریه، ترک تعلقات و کدورات نفسانی و کسب معرفت، روح و قدمت آن و تعلق آن به عالم علوی، فلسفه آفرینش از نظر عارف و استعداد یادآوری عالم علوی یا موطن پیشین مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مولانا، مثنوی معنوی، عرفان، فراموشی ونسیان، تذکر و یادآوری، موطن پیشین، عالم مثل، روح
|
  • Dr. Ali Akbar Afrasiyabpour Page 13
    Sheikh Shahaboddin Sohrevardi (550-587 A.H.) known as Sheikh Ishraq, before being a philosopher he was a great mystic whose biography is the best evidence for his inclination toward the Iranian Sufism. Just like a perfect disciple, he considered touring around the globe and suffered severe mortification for self-purification, and always sat with grand sheikhs and outstanding Sufis so that due to the virtue gained from sophisticated contemplation he could elevate to the illumination philosophy. In the end, he joined the school of aestheticism and beauty loving in the Iranian and Islamic mysticism and accepts the ethical principles of the school and reveals them in his works. He enjoys the Zoroastrian mysticism and upheavals the Iranian mysticism up to the school of aestheticism upon that background. He devotes himself to the original mystical courtship, singing, and dancing and love and beauty so that he deems the virtual beauty and love to be a bridge toward the real one.
  • Dr. Hosseinali Aghababaiyan Page 33
    Tendency toward the unknown world and discovery of metaphysics and benefiting from charming linkage are something instinctive so that the whole human beings are looking for ways to meet these essential needs from within. Accordingly, there are different instructions and sometimes opposing ones in the spiritual revolution and behavior so far that each group selects a certain doctrine and is happy about it. This abstract endeavors to study the concept of meditation as the only factor of evolution, revolution and behavior, and criterion for an individual devotion to the Shariah and self-discovery as the foremost principle of mediation, then pointing out to the requirement and conformity of Shariah with religion and reality, it should be proved that due to traditions and the divine mystic works, the core of reasoning is the highest virtue of God and special saints and meditation is the key to education and evolution treasury and science, and a necessary and certain introduction to the human behavior.
  • Dr. Hamid Mahmoodian Page 59
    The paper deals with the origin and cause of wicked formation in the cosmos, and in addition to explaining the pantheism, it is noted that the cosmos is mystically a system of manifestation and emergence. And the multiplicity that exists in the universe is the one in His manifestation and emergence and attributes. And since His various names are the sublime ones in general everything looks beautiful.Accepting the above while witnessing phenomenon such as flood, earthquake, poverty, and death, are not contrary to that. One can remove that suspicion of wicked people upon studying the true nature of wickedness and the relevant concept.Wickedness is divisible into two categories: 1- Instinctively wicked 2- Comparatively wicked. The first category implies those objects that lack some virtues thus attributing the wickedness. Their wickedness is something to be obtainable so that whatever has been manifested in them is instinctively graceful and beautiful. The second category belongs to those phenomena good per se but if compared to other things the concept is obtained.Upon the above categories, manifestation of any object in the world is the virtue of God and the whole universe is not something away from beauty. In addition, the analysis of wickedness reveals that whatever deemed wicked to us is the necessary element of creating the universe without which there wouldnt be any system of living.
  • Mohammad Salman Taheri Page 79
    In western culture and contemporary period, the jurisdiction of religions, especially that of Christianity and Judaism, has been misogynistic, whereas western civilization claims that it wants to give women rights back to them. Following the feministic movements initiated in France, This matter was imported by other western countries leading to the approval of conventions on removing discrimination of women in the United Nations and similar conferences. Studying the convention items reveals that the basis is the thorough equality of men and women so that since it has compared their emotional, sexual, spiritual, and physical differences, they are newly oppressed and are subject to various vulnerabilities. In contrast, in Islamic viewpoints, especially in Islamic mysticism, a woman is more respectful than a man making it ahead of the western legal attitude toward women. Perhaps some verdicts about women had not been executed but logically and theoretically it matches more to the women rights.
  • Younes Nikandish Page 98
    The state of love is something lofty and the one who conquers is ultimately in felicity and joy. Its heaven is the acme of mystic's aspiration on which other states rely. The real love cry is the cause of refinement and betterment of spirit, and cheerful and inspiring breeze for the inner self. Original affection and love is mutual relation between God and mankind so that the existence of human being is directed toward the creator while God's love reciprocates toward man. What follows is a paper briefly made on the real love as seen by mystics. It studies topics including the meaning of love, reality behind mystical revolution and behavior, mysticism, reality, and the like. It is concluded that real mystics and lovers of His domain are not only far from the negative outcome of paganism and affection— self-love, worldly material, etc.—but also they believe that the perfect friendship and affection goes only to God, praying that "Oh Lord, dont blind our soul to what is against your affection" as well as tens of thousands other life bestowing cries eventually taking their people to the original and eternal living place, namely proximity with God. Detached is the love people religion Divine is the lover's people and religion
  • Hossein Noroozi Page 119
    The paper deals with the relation between wisdom and revelation and compares the beliefs of one of the greatest Islamic mystic, namely Ibn Arabi with one of the western scholars, Paul Tilish, in terms of their viewpoints. In mysticism and Sufism, science and knowledge are not restricted to any special domain. Wisdom is not expected to answer the whole questions of human being. Paul Tilish who is a Christian spokesman is in parallel with mystical beliefs in many cases out of which five common cases have been compared and contrasted in the paper.
  • Dr. Abdolhossein Tarighi Page 135
    Manifestation means emergence, apparent, clear, and brightening. Literally it is the divine shining over the mystic heart and overall manifestation of God onto the existence. Such a divine manifestation ends up with the removal of the whole human attributions. Manifestation is of three types: essence manifestation that is a sign of fatality of inner self and melting of the features of devotees into the power of the almighty God, called "Seaghe". Another type is the manifestation of attributions whose signs include being qualified for the Almighty attributions, courtesy and humility toward the power and majesty of God, or being attributed to the beauty features as joy and familiarity with the mercy, favor, and kindness of God.Manifestation of action is the third type with the sign of ignoring people actions but watching divine action everywhere as well as disregarding the action associated with one's own.Action is caused by attributes and attributes come from essence. Thus, the intuition of action manifestation is called "Mohazereh", the intuition of features manifestation as "Mokashefah", and that of essence is "Moshahedah". The origin of the whole living things is manifestation of God interpreted in two ways: scientific manifestation, i.e. God emergence as fixed nobility within majestic science (divine grace); and intuitive existing manifestation, i.e. manifestation of God within the order and effect of fixed nobility (Sacred grace).Within the first manifestation in science, God has first emerged as His nobility and talents and capabilities while making the universe. The existence of universe is the manifestation of God.If there are no God's manifestation over the objects, the reality of objects wont be shown.If the universe lacks the manifestation it disappears instantly and if it streams within the universe it survives. Therefore, the whole existence lives on the God's manifestation.Your ray of virtue manifested in eternity,Love came and the universe was glowed.
  • Dr. Ali Mohammad Borna Page 167
    Enjoying the master and a guide on the way toward God is something necessary because devotee of the God's path is in need of a leader to save him from the self and temptation of Satan. But the point is the method of the master because devotee gives his heart to him and believes whatever he says in religion matters, and in fact he gets onto a way that the master has already gone through. Thus this paper focuses on the necessity of a guide and his qualifications and how to find a qualified master.
  • Dr. Fatemeh Haydari Page 189
    There are various topics in Spiritual Couplets (Mathnavi Manavi) stated about the attitude of mystics toward existence in this world and the other one. Personification in physical body and forgetting the earlier world, and the primary homeland make up the topics in Spiritual Couplets. This paper endeavors to explain the Rumi's viewpoints respectively in terms of his poetry lines and his prose as compared with the "Sample World" of Plato. Regardless of the differences between Rumi and Plato in other issues, the primary land and its forgetfulness due to the worldly interests and hangings and their talented capabilities to recall that in common is what has been investigated.To explain this theory, leaving dependencies and carnal desires and acquiring insight, soul and its ancient history, and its dependency on the sublime universe, or earlier homeland, have been discussed.In stating the lines of the poetry, to prevent the repetition of the footnotes, mentioning the number of the line and other ones indicated at the bottom of lines.