فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 47 (بهار 1395)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 47 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اکبر صیادکوه *، محمد انور بجارزهی صفحه 13
    نورالدین عبدالرحمان جامی بزرگ ترین شخصیت فرهنگی و ادبی قرن نهم است که در عمر پر برکتش بر سراسر جریانات ادبی و اجتماعی قرن نهم سایه افکنده است. ویشارح بزرگ نظریه وحدت وجود ابن عربی و جزو بزرگ ترین تاثیرپذیران از وی است و در شمار کسانی از جمله شیخ فخرالدین عراقی و شیخ محمود شبستری قرار می گیرد. جامی با دریافت دقیق و شرح درست وحدت وجود ابن عربی، اتهام حلولیت را از افکار مولانا جلال الدین بلخی زدود ودرهای ابتذال و سوء استفاده از نظریه عرفانی وحدت وجود را بست. او از شاعران و عارفان کثیر التالیف زبان پارسی است و از وی آثار متعددی به یادگار مانده که هفت اورنگ ازبرجسته ترین آن ها، با بن مایه های عرفانی است. جامی هفت اورنگ را با تفسیر ضمنی از «وحدت وجود» آغاز می کند و پس از آن به طور صریح، دو جهان را مظهری از حق می داند که درک آن کار منتهیان است نه مبتدیان. از نظر او محمد عربی(ص)به عنوان رسول و پیر کامل و راهنمای کاملان است. ابزار مهم جامی در هفت اورنگ برای رسیدن به وحدت، مراتب ولایت از جمله قرب فرایض و قرب نوافل می باشد. در این مقاله موضوع وحدت وجود و چند و چون آن از دید گاه جامی، بر اساس هفت اورنگ بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: جامی، عرفان، نظریه وحدت وجود، هفت اورنگ
  • احمدرضا یلمه ها *، مسلم رجبی صفحه 35
    شعر عرفانی از قدمتی دیرینه و پیشینه ای کهن در ادب فارسی برخوردار است. هر یک از شعرا و ادبا برای مانایی بخشیدن به کلام خویش و ماندگار ساختن آن در آسمان زبان و ادب فارسی، سعی کردند تا رنگ و روی کلام خویش را عرفانی کنند. مضامین عرفانی و مفاهیم معرفتی از همان بدایتی که نغمات موزون فارسی آهنگ شکفتن به خود گرفته، شکوفا شده و کماکان ادامه دارد. در عرفان مهم ترین ملاک سلوک سالک، برخورداری وی از حضوری پیری صاحب نفس و مرشدی دستگیر است. چهره های گوناگون پیر در دیوان صائب از قبیل «پیر مغان، پیر خرابات، پیر میکده، پیر می فروش و...»؛ می تواند نوع نگرش وی را نسبت به عرفان و طریقت آشکار کند. چه این پیرها را از بر ساخته های هنری و ادبی صائب باشد، و چه ما وی را سرسپرده بر دامان پیری کاردیده و مجرب در عالم واقع بدانیم، می توان با نقد و بررسی این واژه، پیوند عمیق و ارتباط ناگسستنی اشعار صائب را با عالم عرفان بیش از پیش آشکار ساخت. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف تبیین انواع پیر و با کندوکاو در اشعار صائب صورت گرفته تا در پایان بتوان از نوع نگاه صائب به این پیرها و نیز صفات و حالاتشان در اشعار صائب بیش از پیش پی ببریم. تجلی انواع پیر می تواند به عنوان موضوعی بدیع و تازه، در بردارنده نتایجی ارزنده پژوهشی باشد.
    کلیدواژگان: صائب تبریزی، اشعار عرفانی، پیر مغان، پیر خرابات، پیر کنعان
  • علی حسینی *، جاسب نیکفر صفحه 55
    در عرفان بحث ولایت تکوینی ذیل موضوع انسان کامل مطرح می شود؛ که واسطه بدو و عود نظام آفرینش در قوس صعود و نزول است. انسان کامل، محل تجلی تمام اسماء و صفات الهی و حقایق کیانی و کی هانی است. چنین انسانی، به مثابه روح عالم و عالم چونان جسد او به شمار می رود. همان گونه که روح به وسیله قوای روحانی و جسمانی به تدبیر بدن و تصرف در آن می پردازد، انسان کامل با اتصاف به حقایق الهیه، به مقام تصرف در آفریدگان عالم نائل می شود و همان گونه که حیات بدن به روح است، حیات ماسوی الله نیز در پرتو تصرف خلیفه الله و با وساطت آن معنا می یابد. نیل انسان به مقام خلیفه اللهی در یک فرآیند سه تایی تحقق می یابد؛ نخست؛ اسماء و صفات الهی به انسان کامل عطاء می شود. دوم؛ دریافت حقایق الهی و انسانی نصیب او می شود و از اسرار عالم غیب آگاه می گردد و سوم؛ قدرت آفرینندگی و اقتدار برای او حاصل می شود. جانشین حق تعالی پس از فنای ذاتی، صفاتی و افعالی، به مقام صحو بعد از محو و بقای بعد از فنا متحقق شده و به وجود حقانی- پس از رفض وجود خلقی- دست می یابد. در این مقام است که حق تعالی پس از آن که بنده با قرب فرائض، گوش حق، چشم حق و دست حق گردید- به قوای ادراکی و تحریکی انسان متجلی می شود.
    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، ولایت تکوینی، انسان کامل، ملاصدرا، ابن عربی، فلسفه
  • ناصر کاظم خانلو، نسرین بیرانوند* صفحه 77
    «فرافکنی» یکی از مکانیسم های روان شناسی است که از طریق آن می توان به ضمیر و درون هرکس پی برد و شناخت نسبی از شخصیت وی به دست آورد. در بین سخنوران و اندیشمندان بزرگ ایران زمین کمتر کسی را می توان یافت که همانند مولانا جلال الدین محمد بلخی به جنبه های روان شناختی رفتار انسان توجه کرده باشد تا آن جا که در جای جای آثار منظوم و منثور او به ویژه در مثنوی معنوی و غزلیات شمس تحلیل های روان شناسی و حتی برخی از مسائل و مفاهیم نوین این دانش نظیر «خودفریبی»، «توجیه»، «فرافکنی» و... به کرات مشاهده می شود. غزلیات شمس منبع عظیم روان شناسی است که ویژگی های شخصیتی، علایق، نگرش و انگیزه های آفرینش اثر را همراه با عوامل آن منعکس می نماید.
    در این مقاله انعکاس یکی از مفاهیم جدید روان شناسی؛ یعنی «فرافکنی» در آثار مولانا، به خصوص در تمثیل های نمادین او، ردیابی شده و با استناد به شواهد متعدد، مدلل گردیده است و ضمن مشخص کردن مفهوم فرافکنی، منبع و سرچشمه فرافکنی و علل بروز آن در غزلیات شمس ذکر شده است.
    کلیدواژگان: فرافکنی، توجیه، روان شناسی شخصیت، غزلیات شمس، مولوی
  • مسروره مختاری* صفحه 101
    با وجود آن که پیرامون خطبه غدیر و مرد تکرارناپذیر تاریخ، حضرت علی(ع)، تاکنون کتاب های گرانسنگ و مقالات فراوانی به نگارش درآمده است، اما هنوز هزاران راز کشف نشده وجود دارد. سخنانی که در خطبه غدیر در شان و منزلت حضرت علی(ع) توسط پیامبر اسلام(ص) بیان شده، زمینه مساعدی را برای شاعران عارف فراهم آورده است، تا بتوانند بسیاری از مفاهیم عرفانی مندرج در این حدیث را، سرلوحه مباحث عرفانی خود قراردهند. مولانا جلال الدین محمد بلخی از شاعران سرآمد در این زمینه است که توانسته است با قالب ریزی ادبی غدیر، مبانی اعتقادی آن را بیان کند و در نشر و تداوم پیام غدیر سهم بزرگی داشته باشد. از آن جا که این خطابه سرشار از عرفان و معرفت است، این مقاله به چند جلوه عرفانی شاخص (ولایت، انسان کامل، علم شهودی و اتحاد جان های اولیا) در کلام مولانا پرداخته است. تجلی ولایت در آثار مولانا یکی از صدها و هزاران جلوه پر جاذبه از خطبه غدیر است. مولوی از مریدان و دلدادگان امام علی علیه السلام، و به فضائل و مناقب آن حضرت به خوبی واقف است و آن حضرت را نور الهی، مظهر ولایت الهی، دانای علوم غیبی، سرمنشا خوبی ها و مزین به صفات حمیده، نمونه اعلای انسان کامل، صاحب مکاشفات و مشاهدات عرفانی و پیشوای سالکان طریقت معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: عرفان، خطبه غدیر خم، علی علیه السلام، ولایت، مولانا و انسان کامل
  • محمد عبدالرحیمی* صفحه 123

    سلامت معنوی، سلامت ساحت معنوی انسان است و شامل همه مراتب غیر مادی او (ذهن و عقل و قلب...) می شود. بررسی آثار مولانا و فروم نشان می دهد که آنان «شناخت و درک حقیقت» را یکی از عوامل اصلی ایجاد سلامت در ساحت معنوی انسان دانسته اند و این موضوع در آموزه های آنان نقش محوری دارد.
    به رغم فاصله زمانی و مکانی و اختلاف فرهنگ ها و تفاوت رویکردها، اشتراکات فراوانی را می توان در کلام ایشان مشاهده کرد، که این مطلب حاکی از قرابت اندیشه های فروم و عرفان مولوی در این مورد است.هر دو اندیشمند به حقیقتی در خود و جهان پیرامون قایل هستند و انسان را نیز مستعد و قادر به شناخت و وصول به آن حقیقت می دانند؛ هیچ کدام به شناخت نظری اکتفا نمی کنند لذا هر دو به «عمل به حق» و به اصول اخلاقی و رعایت ارزش ها و الزامات- برای وصول به مراتب بالاتری از ادراک حق تاکید دارند.
    هر دو آثاری برای «درک حقیقت» قایل شده اند که آن آثار از ملازمات اصلی سلامت ساحت معنوی انسان محسوب می شود؛با اینکه مولانا به موضوع انسان وسلامتی او در افقی وسیع تر می نگرد و موضوعات و جزئیات بیشتری را مطرح می کندولیکن در مجموع می توان گفت که در دیدگاه فروم و مولوی «شناخت و درک حقیقت» نیاز اصیل انسان برای سالم شدن و سالم ماندن مراتب معنوی است به طوری که بدون آن آدمی گرفتار بیماری های معنوی می گردد.

    کلیدواژگان: شناخت، حقیقت، انسان، سلامت معنوی، فروم، مولوی
  • عفیفه حامدی* صفحه 149
    یکی از اساسی ترین اعتقادات عرفا و فلاسفه صدرایی اعتقاد به وحدت وجود است. مهم ترین مساله ای که در فلسفه اسلامی بعد از مبحث اصالت وجود مورد بحث و بررسی قرار گرفته و موجب به وجود آمدن نحله های گوناگون فلسفی و عرفانی گشته است بحث از وحدت وجود و رابطه آن باکثرات موجود در عالم هستی می باشد. فهم صحیح این مساله موجب حل بسیاری از معضلات فلسفی شده است. فیلسوف بلند پایه قرن یازدهم، ملاصدرای شیرازی نیز از منادیان وحدت وجود است و پس از جامی یگانه کسی است که به این عقیده شهرت یافته است.
    وی در کتاب کبیرالاسفار الاربعه، وجود را طبق برهان مانند «حکمای فهلوی» دارای وحدت تشکیکی دانسته، یعنی حقیقت یگانه ای که مراتب مختلفی دارد، او در همان کتاب (جزء دوم از سفر اول) نظر نهایی خود را در وحدت وجود بر وفق ذوق و عرفان آشکار ساخته و به اثبات وحدت شخصی وجود پرداخته است. بنابراین وی وجود ممکنات را «وجود فقری» خوانده که تماما شعاع و پرتو یک حقیقت اند و اندیشه استقلال و کثرت درباره آن ها خیالی بیش نیست. و در نهایت علیت را به تشان برگردانده است. نگارنده در این مقاله کوشیده است نظریه نهایی ملاصدرا را به دست آورده و یگانگی وحدت وجود از دیدگاه حکمت متعالیه با وحدت وجود عرفانی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت تشکیکی، وحدت شخصی، ملاصدرا، عرفان، برهان
  • الهام غزازانی* صفحه 171
    مارتین بوبر یکی از فیلسوفان اگزیستانسیالیستی قرن بیستم است که طرفدار فلسفه همسخنی است، فلسفه همسخنی در مقابل و به مخالفت فلسفه ایده آلیسم به وجود آمده است. در این نوع نگاه دیگر «من» انتزاعی مورد توجه قرار نمی گیرد بلکه سرو کار با «من» حقیقی و عینی است. وقتی صحبت از «من» عینی به میان می آید به دنبال آن، بحث رابطه میان موجودات که بخش مهمی از موضوعات اگزیستانسیالیستی محسوب می شود مورد توجه و مداقه قرار می گیرد. در این میان مارتین بوبر در بحث رابطه سخنان جدیدی را مطرح می سازد که در بن مایه های اندیشه او کاملا مولفه های عرفانی هویدا است. مارتین بوبر در بحث رابطه از دو نوع رابطه سخن به میان می آورد و آن ها عبارتند از رابطه «من- آن» و رابطه «من- تو». این دو رابطه دارای ویژگی های متفاوتی هستند هنگامی که شخص در برقراری رابطه با دیگری نگاهی ابزارگونه را پیش می گیرد و به دیگری به عنوان شیئی که قابل استفاده و بهره برداری است نگاه می کند و آن را مورد تجربه قرار می دهد رابطه «من- آن» شکل می گیرد. در این نوع رابطه انسان فاعل شناسا و دیگری متعلق شناسا واقع می شود. بوبر بیان می دارد که انسان تنها در این نوع رابطه است که قادر خواهد شد تا خود یعنی «من» را بشناسد و استعدادهای درونی خویش را به شکوفایی برساند همچنین هر یک از این روابط می تواند در سه حوزه متفاوت رخ دهد یعنی رابطه بین انسان با مادون انسان، بین انسان با انسان و بین انسان و مافوق انسان صورت بپذیرد. از نظر مارتین بوبر هر رابطه «من- تو»یی می تواند به رابطه «من- آن» بدل شود اما در برقراری رابطه با «تو»ی ابدی که همان خداوند است هرگز خداوند به «آن» تبدیل نمی شود.
    کلیدواژگان: رابطه، من، تو، من، آن، خداوند
  • محمدرضا حصارکی* صفحه 195
    مولانا شاعر پرآوازه ایران همانند سایر فلاسفه، اندیشمندان و عرفا نگاه ویژه ای به انسان دارد. نگاه او به انسان نگاهی فرا دنیوی است. او به روح خدایی انسان ایمان دارد و انسان را مظهر صفات الهی می داند و بر این اعتقاد است که انسان می تواند با رهایی از قید و بند دنیای مادی به مقام فرشتگی برسد و در جهت مخالف با دل بستن به هوای نفس از حیوان نیز پست تر شود. مولانا روح خدایی انسان را عاملی مهم در جهت خداجویی می داند و گرفتار شدن در محسوسات را مانع درک جهان حقیقی توسط انسان می داند. نوع نگاه و نگرش مولانا به انسان حکایت از توجه ویژه این شاعر نامدار به جنبه ها ی مادی و معنوی انسان دارد. این نگاه چنان دقیق و عمیق است که همه صفات و ویژگی ها ی انسان را به بهترین شکل ممکن بیان می کند.
    در این مقاله تلاش شده است با بهره گیری از مفاد و محتوای اشعار این شاعر نامی، ویژگی و صفات انسان به تصویر کشیده شود و نگرش عارفانه وی را پیرامون این مقوله توضیح و تفسیر نماید.
    کلیدواژگان: انسان، ویژگی های انسانی، منظر، مولانا
  • محمدتقی قندی*، محمدرضا آرام صفحه 209
    اسپینوزا و ابن عربی دو متفکری هستند که درباره «هستی» دیدگاهی نو و ابتکاری ارایه دادند و ما در این پژوهش سعی داریم مختصری از تفکرات این دو اندیشمند را درباره وجود بررسی نماییم.
    اسپینوزا به عنوان یک فیلسوف دکارتی شناخته می شود.
    مساله جوهر و صفات خداوند و کیفیت اتصاف ذات اقدس ربوبی به اوصاف کمالیه و ارتباط آن با توحید حقیقی و خالص پروردگار از اساسی ترین مسایل در مبداشناسی است.
    اثر حاضر بر آن است تا فرآیند وحدت وجود را در نزد متفکرانی چون ابن عربی و اسپینوزا مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: شکاکیت، تصوف، عرفان، وحدت وجود، ابن عربی، اسپینوزا
  • معصومه سامانی، احمد حسنی رنجبر* صفحه 235
    کشف المحجوب یکی از متون مهم عرفانی است. این کتاب و نیز سایر متون عرفانی به دلیل مطرح نمودن مفهوم انسان کامل، قابلیت بررسی از دیدگاه روان شناسی کمال و به طور ویژه، نظریه خودشکوفایی آبراهام مزلو را دارند. مزلو در نظریه خود، ملاک هایی برای افراد خود شکوفا برمی شمارد. این ملاک ها کمابیش در حالات و کردار عارفان قابل مشاهده است. به همین منظور در این پژوهش، پس از ذکر توضیحات لازم در مورد کتاب، مفاهیم و اصطلاحات مربوط به نظریه مزلو بیان شده و شواهدی از متن ذکر شده است. می توان گفت دیدگاه نویسنده کشف المحجوب با نظریه خودشکوفایی مزلو شباهت هایی دارد، اما هنوز تا تطبیق کامل با آن فاصله دارد. توزیع فراوانی عوامل فردی خودشکوفایی نسبت به عوامل اجتماعی آن نشان می دهد که شیوه تربیت عرفانی هجویری در کتاب کشف المحجوب، بیشتر یک شیوه خودسازی فردی است تا اجتماعی. بنابراین اگر چه هر دو نفر، ملاک های کمال یا خودشکوفایی را بیان می کنند، اما نوع نگاه هجویری نسبت به مساله خودشکوفایی با نگاه مزلو متفاوت است.
    کلیدواژگان: کشف المحجوب، آبراهام مزلو، خودشکوفایی
|
  • Akbar Sayyadkuh*, Mohammad Anvar Bejarzehi Page 13
    Norodin Abdorahman Jami is the greatest cultural and literary figure of 9th century that in his blessing life he has pervaded on all literary and social currents of 9th century. He is one of the greatest commentator of pantheism by Ebn Arabi and one of his true disciple and is also well known among others such as Fakhrodin Araghi and Sheikh Mahmoud Shabestari. Jami removed the charges of incarnation from the thoughts of Molana Jalolodin Balkhi by true comprehension and correct delineation of Ebn Arabi’s pantheism and closed the doors of vulgarity and misuse from the mystical theory of pantheism. He is the one poet and mystic with much compilation and many works have remained that Haft Awrang with mystic theme is the most prominent one. Jami starts Haft Awrang with an implicit interpretation of pantheism and thereafter presents explicitly two worlds as God’s manifestation that its comprehension is done by thoroughbred not by novice. Mohammad , the Arab (pbuh) is the prophet and a perfect guide for true followers . The important tools of Jami in Haft Awrang to reach the pantheism are hierarchies of protector namely closeness to duties and practices. In this article, features of pantheism have been studied from the point of Jami’s Haft Arangh.
    Keywords: Jami, Mysticism, Pantheism theory, Haft Awrang
  • Ahmadreza Yalameha *, M. Rajabi Page 35
    Mystical poetry has a long history in the Persian literature. Poets and writers in order to make their work eternal have made use of this genre in the Persian literature. Mystical contents and concepts of knowledge have combined with Persian rhythmic words to express aesthetically the intended meaning of poets and this process still has continued to the present time. The most important element in the mysticism is the existence of an old assistant who helps the wayfarer. different types of old assistants have been mentioned in Saeb’s Divan such as Pire Moghan, Pire Meykadeh , Pire Kharabat, Pire Meyforoosh, etc. by studying these types of old assistants, we can understand the attitude of Saeb towards mysticism and different stages of it. Whether these old assistants to be made-up by Saeb himself or an real old assistant in the real world, we can investigate them to understand better the relationship between Saeb’s poetry and mysticism. The present paper is used the analytical- descriptive method to distinguish different types of old assistants in Saeb’s poetry and study their characteristics from Saeb’s point of view. Studying the attributes of old assistants could be an innovative way in the field of research in the Persian literature.
    Keywords: Saeb Tabrizi, mystical poetry, Pire Moghan, Pire Kharabat, Pire Kanan
  • Ali Hosseini *, Jaseb Nikfar Page 55
    In mysticism, discussion about evolutionary guardianship is studied under the subject of the supreme man (the perfect man) who is initial medium of creation system in the Arc of ascent and descent (the arc of rise and fall). The perfect man or the supreme-human is the core or place of manifestation of all divine names and attributes and the cosmic and the earth facts such that human is like the spirit of the world (universe) and the universe is as his body. As spirit manages or modifies the organization of the body by physical and spiritual powers, the perfect man or the supreme-human also reaches the universe creatures with connecting or having divine facts, and as the life of body depend to the spirit, and without the spirit, it would be deprived from perfection, the divine life also becomes meaningful only by modifying or seizing the successor of Allah and by its mediation. Without the perfect man the life also becomes ruined (decayed) and will die out. The human access to the successor of Allah is occurred through three processes. First, the divine names and attributes are given to the perfect man, and second, the receiving or acquisition of divine and humanistic facts are granted to the supreme human and he becomes aware of the unseen world. Third, he gains the creating or innovating power and authority. The successor of Allah, after Intrinsic, attribution and behavioral extinction, arrived at life and thrived after elimination and the survival position after elimination. He also existed in the factual or right. After that, when the perfect man becomes the ears, eyes and hand of Allah, He becomes manifested by perceptual and excitatory forces (powers).
    Keywords: Philosophy, Mysticism. Evolutionary Guardianship, The Supreme Human, Mullasadra, Ibn Arabic
  • Nasser Kazem Khanloo, Nasrin Beyranvand* Page 77
    "Projection" in psychology is one of the mechanisms through which we can realize and understand the mind and the relative recognition of his personality. Among poets and great thinkers of Iran, there are few people such as Maulana Jalaluddin Balkhi who could be found as the psychological aspects of human behavior is attended by him. All through his poetic and prose works, especially in the Masnavi and -the psychological analysis and even some knowledge of the issues and concepts such as "self-deception", "justification", "projection" and frequently viewed is. The Great source psychology that personality traits, interests, attitudes and motivations with the creation of its elements reflect.
    One of the new concepts in this article reflect the psychology of the "projection" in his works, especially his iconic imagery, tracking and based on evidence, are reasonably determining the concept of projection, projection and causes along with the incidence listed.
    Keywords: projection, justification, character psychology, lyrics Shams, Rumi
  • Masrooreh Mokhtari* Page 101
    Although a lot of valuable books and essays have been written about Ghadir speech and the unique man of history, Imam Ali; there are thousands secrets which have not been discovered yet. The words told by Prophet Mohammad in Ghadir speech about the Imam Ali's merits allows gnostic poets to use the plenty of gnostic concepts expressed in this speech as a model in their own gnostic issues. Maulana Jalaleddin Mohammad Balkhi is one of prominent poets in this domain who could state belief-related bases of Ghadir through its literal modeling and make a contribution to revive the message of Ghadir. Since this speech is full of Gnosticism and knowledge, this article is an attempt to investigate some important gnostic manifestations (guardianship, ideal human, intuition, unity of guardian's souls) in poems of Maulana. The manifestation of guardianship in Maulana's works is one of thousands attractive manifestations in Ghadir speech. Molavi, as a devotee of Imam Ali, is aware of his virtues and has introduced Imam Ali as divine light, origin of divine guardianship, intuition master, source of goodness, ideal human prototype who has experienced intuitive observations, and pioneer of disciples.
    Keywords: Gnosticism, Ghadir, e, Khom speech, Imam Ali, guardianship, Maulana, ideal human
  • Mohammad Abdolrahimi* Page 123

    The spiritual health refers to the health of human spiritual dimensions that includes all levels of the non-material aspects (mind, intellect, heart, etc.) of human. Rumi and Forum have considered"Knowledge and Truth" as one of the major causes of mental (spiritual) health. This issue does have a pivotal role in their teachings. Despite the distance of time and space and differences in their cultures and approaches, abundance of sharing can be found in their words. This suggests propinquity with Rumi’s mysticism and Forum’s thoughts on this subject.
    Both scholars believe in the truth in human being and the surrounding world, and they consider human as being talented and capable of recognizing and achieving that truth and neither rely on the theoretical knowledge. Therefore, both of them emphasize on the "practice the right" and adhere to ethical principles and values and requirements - to achieve higher levels of perception of the truth.
    Both have considered some influences for the "perception of the truth" and those influences are the primary requirements of the dimensions of human spiritual health. It can be said that "Knowledge and the Truth" are not only anultimate for the creation of human nature and human life, but also a genuine need for spiritually becoming and staying healthy and human beings would be suffering from spiritual and mental illnesses without them.

    Keywords: Truth, Understanding, Human, Spiritual health, Forum, Rumi
  • Afifeh Hamedi* Page 149
    One of the basic Sadrian mystics and philosophers opinions is the unity of existence .The most important issue in Islamic philosophy that has been discussed after discussion on principality of existence, and caused to form various sects of philosophical and mystical. Mulla Sadra, the great philosopher of 16th century, also is one of the herald unities of existence. And after Jami is the only one that has become famous in this theory and according to many thinkers, he had been influenced by Ibn arabi.
    In his great book,( Al-asfar-al Arbae), he regarded existence according to proof, like phahlavi philosophers gradational,(tashkiki) i.e oneness reality that has different degrees .He in the same book(second part of first trip) manifested his final opinion in unity of existence on the basis of talent and mysticism, and has approved the individual unity of existence. So, he has named existence of possibilities ,dependent being. that whole are the reflex of one reality and the thought of independence and multiplicity of them is not real. In the end he has causation to dignity .In this research author has tried to obtain final theory of Mulla Sadra and to show oneness of unity of existence by hikmat-al motaliyah and mystical unity of existence.
    Keywords: Unity of existence, Gradational unity, Individual unity, Mulla Sadra, Argument, Mysticism
  • Elham Ghazazani* Page 171
    Martin Buber is one of the existential philosophers in the 20th century. He agrees with dialogue philosophy. Dialogue is opposing idealism, the dialogue philosophy pay attention to really "I" instead of abstract "I". When we talk about really "I" we should talk about relationship too. Relationship is one of important subject in existentialism, Martin Buber state new concepts about relationship that has mystery concept. Martin Buber explains two types of relationship: " I – it" and " I – thou". These relations have different attribute when someone treats other as object, he goes into "I – it" relation but when someone makes alternate relation, Men only can know them self into "I – thou" relation. Both of relations can occur in three realms, relationship between human and inferior, human and human, human and above. Every "i-thou" relation could change to" I – it" relation except relationship between human and God. God never ever will convert to "it".
    Keywords: relationship, i, thou, i, it, God
  • Mohammad Reza Hesaraki* Page 195
    Maulana, the Famous Iranian poet, like other philosophers, scholars and mystics has special view toward human. He looks at the man beyond mundane. He believes in humans as the Spirit of God, and knows human as manifestation of divine attributes and believes that one can be free from the bondage of the material world and get up to the status of an angel and conversely can decline to be even lesser than animals. Maulana knows spirit of God of human being as the main factor of looking for God, and in the true sense of the world it is a barrier to perceive real world by human. View points and attitude of the poet Maulana show his special attention toward the material and the spiritual poets. This look is so in-depth that states all human traits and characteristics of human. By using the terms and contents of the lyrics of the poet, This paper has tried to reveal the whole traits and features of human being and Maulana's spiritual attitude toward this issue has been explained and interpreted.
    Keywords: human, humanity, respect, Maulana
  • Mohammadtaghi Ghandi *, Mohammadreza Aram Page 209
    Ibn-e-Arabi and Spinoza have come up with brand new insights about existence. This study is concerned with a study of their views. Espinoza was also known as Cartesian philosopher too.The problem of substans and divine attributs and how they are attributs to the Lord being and their relation with the true and pure unity of God are of the most fundamental epistemological problem in the realm knowing the origian.The present article is going to study the process of pantheism from the point of view thinkers such as Ibn-e-Arabi and Aspinoza.
    Keywords: scepticism, Sufism, mysticism, pantheism, Ibn, e, Arabi, Aspinoza
  • Masoumeh Samani, Ahmad Hassani Ranjbar* Page 235
    Kashf ul Mahjoub is one of the most important mystical texts¡ This book and other mystical texts introduced the concept of a perfect man, able to study psychology from the perspective of perfection and, in particular , Abraham Maslow’s theory of self-actualization. Maslow’s theory takes into account the basis for actual people. This criterion is visible almost in mystic moods and actions. Therefore, in this paper, after mentioning some details about Maslow’s theory, the concept and terminology related to the expression and evidence of the text are listed. It can be said that the views of the author of Kashf ul Mahjoub are similar to the theory of self-actualization by Maslow, but are away from fully implementing it. The frequency of distribution of individual self-actualization than social factors shows that Hojviri’s mystical way of training in Kashf ul Mahjoub is more away from what the individual self is social. Thus, although both cases express the criterion of perfection or self-actualization but Hojviri’s looking at the issue of self-actualization is different with Maslow’s. Maslow knows self-actualization as a combination of individual and social but Hojviri sees individual self as more important.
    Keywords: Kashf ul Mahjoub, Abraham Maslow, self, actualization