فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 54 (زمستان 1396)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 54 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن سعیدی *، صفر علی قدیری صفحه 13
    انسان شناسی، یکی از مسائل اساسی در عرصه معارف بشری است. که مکاتب مختلف از زاویه های گوناگون به آن پرداخته اند. هدف این مقاله، که با روش تحلیلی و با مراجعه به منابع کتابخانه ای انجام می پذیرد آن است؛ که بهمقایسه آراء و اندیشه های عزیزالدین نسفی با زرتشت دراین مساله بپردازد. در فرآیند تحقیق با مراجعه و اتکا بر آثار نسفی و زرتشت به این مساله دست یافته ایمکه دو طرف مقایسه در مسائلی مانند پذیرش اینکه انسان موجودی مخلوق خداست دارای ابعادی وجودی مانند جان و روان و خرد و بعد فیزیکی است. آدمی موجودی است برخوردار از نیروی اراده و اختیار، خیر و یا شر نیزبه گزینش او باز می گردد و اینکه علم و عمل انسان است که سازنده حقیقت اوست. دارای ظرفیت وجودی ویژه است که موجودات دیگر آز آن بی بهره اند و به دلیل همین ظرفیت وجودی است که نماینده و خلیفه الهی و یاور آفریدگار(به اصطلاح زرتشت) در جهان هستی می باشد. گل سر سبد خلقت و از همه برتر است و زمام اختیار و رهبری دیگر موجودات به وی سپرده شده است.
    از سویی دیگر به تفاوت هایی نیز دست یافته ایم که موجب تمایز دو نوع انسان شناسی می گردد مانند اینکه در اندیشه زرتشت، مساله ای به نام فطرت مطرح نشده است اما در اندیشه نسفی این مساله به خوبی نمود دارد. همچنین در این مساله که معرفت آدمی نسبت به مبدا هستی به چه میزان و چگونه میسر است؛آیا انسان می تواند نسبت به آفریننده، معرفت اکتناهی داشته باشد؟ نسفی به روشنی این نوع معرفت را نفی کرده است اما زرتشت ساکت است. در اندیشه وی چیزی به چشم نمی خورد. همچنین نسفی نگاهی شریعتمدارانه به حوزه رفتار آدمی دارد و پای بندی به شریعت را در مراحل سلوکی یک ضرورت می شمرد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، نسفی، حکمت ایران، زرتشت، عرفان
  • عبدالله صلواتی، فاطمه کوکرم * صفحه 29
    نظریه انسان کامل از دیرباز همواره مورد توجه و علاقه اندیشمندان بزرگ بوده است و این موضوع یکی از مهم ترین ارکان عرفان اسلامی است. انسان کامل،ویژگی های متعددی دارد واز مهم ترین ویژگی ها،خصیصه ولایت است. دراین جستاردرصددیم تا ولایت انسان کامل راازدیدگاه علامه طباطبایی بررسی کنیم و پرسش اساسی این پژوهش آن است که معناشناسی، وجودشناسی و کارکردهای ولایت از دیدگاه علامه طباطبایی چیست؟ از دیدگاه علامه فقط خدا ولایت دارد و تنها ولی، خداوند است و به این دلیل به نظر او ولی خدا به کسی گفته می شودک به مقام ولایت الهی رسیده باشد. ضرورت انسان کامل تنها برای عالم انسانی نیست، بلکه ضرورتش برای کل عالم است، یعنی انسان نه تنها برای طی مراتب کمال به انسان کامل نیاز دارد، بلکه کل عالم برای بقا و حفظش نیاز به انسان کامل دارد. علامه هر یک از موجودات عالم را اسمی از اسمای الهی می داند که در میان آن ها «انسان» جامع جمیع همه اسمای الهی است. دستاوردهای این پژوهش عبارت است از: 1. نگارندگان علاوه برضرورت وجودی انسان کامل که غالبا محو مباحث ضرورت وجود انسان کامل درعالم پیرامون این موضوع بحث می شود، به ضرورت سلوکی وضرورت معرفتی انسان کامل نیز پرداخته اند وهریک ازضرورت های سه گانه دلایلی جهت اثبات ضرورت وجود انسان کامل درعالم هستند. 2. علامه طباطبایی درکتاب المیزان به تبیین چهارقسم ازاقسام ولایت پرداخته است که عبارتنداز: ولایت تکوینی خداوند، ولایت تشریعی خداوند،ولایت تشریعی پیامبر(ص) و ولایت تشریعی علوی. 3. نگارندگان دو کارکرد کلامی و معرفتی ولایت را از آثار علامه طباطبایی استنباط نموده اند.
    کلیدواژگان: ولایت، معناشناسی ولایت، وجودشناسی ولایت، کارکرد ولایت، انسان کامل، علامه طباطبایی
  • عباس طالب زاده شوشتری، علی نوروزی، عباس عرب، فاطمه عسکری * صفحه 51
    آنچه که از جمله اهداف اساسی، در این تحقیق می باشد؛ به تصویر کشیدن و چگونگی ارتباط، و به نوعی تلفیق میان دو علم: «بلاغت» و «ادبیات عرفان اسلامی» و برخی از متون دینی پیرامون آن است که از حیث بررسی و مطالعات میان رشته ای و یا تطبیقی نیز می تواند مفید واقع گردد. مفهوم اصطلاحی «ادراک»، در نزد عبدالقاهر جرجانی دارای سیر گسترده و ابعاد مختلفی در نظریات وی است که از جمله مهم ترین آن، می توان به چگونگی ارتباط آن با «نظریه نظم»، و حتی نظرگاه منحصر به فرد او پیرامون چگونگی و انواع «ادراک» نیز اشاره نمود. به عبارت دیگر، جرجانی در فرآیند ادراک، به نوعی از تعقل قلبی نام می برد و تفکر و اندیشه را فائده قلب برمی شمآرد که با تحقیق و بررسی در آن، دریافتیم که این مسئله؛ در حالی است که در مباحث متون قرآنی و دینی، و به ویژه «ادبیات عرفان اسلامی»، مفهوم اصطلاحی «ادراک» به فرآیندی تعلق دارد که در اصل، فرد سالک مدرک برای قرب و شهود خود از محیط و جهان اطرافش، به وسیله تعقل با قلب، به ادراک می پردازد. درحقیقت، عبدالقاهر جرجانی در بیان نظریات خود، دارای وجه مشترکی است که چگونگی ارتباط آن با مفهوم اصطلاحی «ادراک» در «ادبیات عرفان اسلامی»، در این تحقیق مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادراک و آگاهی، تعقل قلبی، نظم، عبدالقاهر جرجانی، ادبیات عرفان اسلامی
  • مسعود حاجی ربیع*، زهرا شیردلی صفحه 71
    پژوهش حاضر که به تبیین اشارات عرفانی حافظ با توجه به تفکرات اسلامی علل خصوص نهج البلاغه پرداخته است. به صورت توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای با استفاده از فیش برداری منابع مختلف و همچنین برداشت های نگارنده تدوین گردیده است. برخی از غزلیات عرفانی حافظ که در این پژوهش آمده حاکی از آن است که روح آدمی در قفس تن اسیر شده و با آزادی به سوی ملکوت و منبع اصلی خویش عروج خواهد کرد و دنیای مادی را مانعی برای رسیدن روح به معنویات و سیر در ملکوت می داند. همچنین خطب نهج البلاغه و آیات قرآن کریم، فرایند بازگشت پذیری روح به مبدا الهی را با دلایلی عقلی تر و بیانی قابل ادراک برای هر خواننده ای به تصویر می کشد و حافظ که پرورش یافته مکتب قرآن است متاثر از این آموزه های معرفتی و با بیانی دلنشین این فراق و سرگشتگی روح را از منزل ازلی یادآوری نموده است.
    کلیدواژگان: عرفان حافظ، نهج البلاغه، عرفان اسلامی، روح، نفس، عشق
  • مصطفی همدانی * صفحه 89
    ارتباط معنوی عارفانه و عاشقانه با حضرت پروردگار که عرفان به آن توصیه می کند، نیاز بنیادی انسان در تمام زمان ها بوده و هست؛ اما متاسفانه در روزگار ما شورابه هایی ناگوار به جای عرفان حقیقی و خوش گوار به کام انسان معنویت خواه ریخته می شود و احیانا آموزه های وحیانی نیز با روش هایی نادرست و غیراجتهادی به اسم عرفان اسلامی فرآوری می شود.
    استاد عرفان عصر حاضر، آیت الاهی مرحوم استاد سعادت پرور از عارفان مجتهدی است که همواره سعی کرده است روش تفقه اجتهادی را در استنباط آموزه های عرفانی به کار گیرد؛ و از این رو پژوهه فرارو با شیوه اسنادی- کتابخانه ای به استخراج الگوی روش اجتهاد در عرفان ماثور بر اساس شیوه اجتهاد فقاهتی و طبق روش های موجود در پس زمینه تبیین های استاد سعادت پرور در کتاب سرالاسراء دست یازیده است.
    نتیجه تحقیق، ارائه الگویی کثیرالاضلاع شامل تحلیل سندشناختی، تحلیل تفسیری و فقه الحدیثی با محوریت قواعد عام، قواعد ادبی و اصولی و روش های حل اختلاف روایات متعارض و تفسیر روایات مشکل و نیز تحلیل عقلانی آیات و روایات عرفانی با ابتکار در تاکید بر آیات قرآنی و بهره وافر از ادعیه در منابع و بهره بردن از قواعد بلاغی در استنباط است.
    کلیدواژگان: عرفان ماثور، روش اجتهاد، استنباط عرفانی، سرالاسراء، سعادت پرور
  • شهرام باسیتی * صفحه 117
    دین، پدیده ای اجتماعی است و تمام جوامع بشری، امروزه دارای دین هستند و نوع دین آنها، مسیر زندگی، طرز تفکر و نگرش کلی آنان را تشکیل می دهد. به همین جهت دین، ارتباط تنگاتنگی با جامعه و اجتماع دارد. از سوی دیگر، دین و یا تفسیر هنری دین که «عرفان» خوانده می شود، همواره با انسان بوده و طی سده های مختلف زندگی بشری، همراه با تکنولوژی و طرز تفکر انسان رشد کرده و گاه جامه عوض کرده و به شکل های جدیدتر و تفسیرهای نوین تر تن درداده است. با نگاهی به جوهره دین و عرفان، مشاهده می شود که هریک بنابه مشرب خود، انواع تساهل ها یا مداراهایی را برای جامعه انسانی همواره کرده است، یعنی دین برای جامعه دارای تساهل و مدارا است و یا جامعه، چنین تمهیدی را برای دین مهیا می کند. در این پژوهش، به بررسی دین، ارتباط آن با عرفان، جامعه و تساهل یا مداراهایی که دین برای جامعه ایجاد می کند، می پردازیم
    کلیدواژگان: دین، تعامل دین و جامعه، عرفان، پیوند دین و عرفان، تساهل یا مدارا
  • بهرام خوشنودی*، احمدرضا نظری چروده، بیژن ظهیری ناو، معصومه نظری چروده صفحه 131
    نیایش و ستایش معبود یکی از روحانی ترین لحظه های زندگی هر مومن است. در همه ادیان آسمانی متناسب با تلقی و درک مومنان از دین، شیوه ها و شکل هایی برای راز و نیاز با معبود فراهم شده است. شاعران هم به عنوان دارندگان روح های لطیف و حساس، در لابه لای اشعار خود، مناجات هایی نغز و دلنشین گنجانده اند که از لطیف ترین فرازهای آثارشان است. مناجات های عطار که در لابه لای مثنوی هایش (الهی نامه، اسرارنامه، منطق الطیر و مصیبت نامه) پراکنده است، گاه از زبان شاعر و گاه از زبان شخصیت های داستان هایش نقل شده اند. بی پروایی و جسارت و صمیمیتی که در این مناجات های عارفانه وجود دارد، به آن ها عمق خاصی بخشیده است. نگاه برخاسته از عمق جان عطار که انواع لایه های گفت و گوی صمیمانه و خالصانه را با معبود شامل می شود، رنگ آسمانی به نیایش هایش می دهد.بنا به اعتقاد عطار، دعوت خداوند بزرگ برای دعا و نیایش، افتخاری بزرگ برای نوع بشر است و حتی در این راه، شور و شوق دعاکردن را نیز خود خداوند در آدمیان ایجاد می کند و برای انجام آن توفیق می دهد. درون مایه نیایش های عطار، ستایش خداوند بزرگ، عجز و عشق او نسبت به خدا و بیان درخواست هاست. مهم ترین دعا و خواسته وی، سلامت نفس و سعادت آخرت است. از مجموع نیایش های عطار آشکار می گردد که او مومنی است با اعتقاد راستین که در سیر و سلوک عارفانه، پای از جاده شریعت بیرون ننهاده و در تصوف جانب اعتدال را اختیار کرده است.
    کلیدواژگان: نیایش، ستایش، مناجات، عطار، مثنوی، عرفان
  • پروین گلی زاده * صفحه 157
    نزدیک بودن عرفان با دین اسلام و ارتباط گسترده آموزه های عرفانی با مسائل شرعی و اصول خاص این دین و تاثیرپذیری شاعران، نویسندگان و به ویژه عرفا از مکاتب اسلامی و مبانی اعتقادی آن در طول تاریخ شعر و ادب پارسی همواره منجر به پیدایش آثاری جامع در حوزه عرفان ایرانی- اسلامی شده است. توانمندی خاص عرفا و بزرگان علم فلسفه و کلام سبب تلفیق این دو حوزه (عرفان و آموزه های اسلامی) با یکدیگر شده و بر شمول کلی این آثار نیز افزوده است. در این میان، مولانا و شبستری، صرف نظر از وجوه مشترک اعتقادی در ایدئولوژی و سبک شخصی خویش، با بهره گیری از مشرب عرفانی و اسلامی، توانسته اند در آثار برجای مانده از خویش، سیمایی کامل از اصول اعتقادی خود را ارائه دهند که اعتقاد به معاد جسمانی و روحانی، از موضوعات مشترک در جهان بینی این دو عارف است. اگرچه میزان توجه به مسائل اعتقادی و نگرش فکری در مثنوی معنوی (به دلیل حجم بالای مطالب) بیشتر و در گلشن راز (به دلیل حجم محدود مطالب) بسیار کمتر از سایر موضوعات و مسائل متشابه است؛ اما می تواند پژوهش های تازه و بی نظیری را به خود اختصاص دهد که نگارندگان در این جستار، مساله قیامت را در اندیشه مولانا و شبستری با استناد به اصول و آموزه های اسلامی به طور تطبیقی بررسی می کنند تا از این رهگذر برخی از اعتقادات و شالوده های فکری این قبیل شاعران عارف مشرب، بر مخاطبان آشکار شود.
    کلیدواژگان: مرگ، قیامت، معاد جسمانی و روحانی، مولانا، شبستری
  • محمود بهاروند، سید حسین واعظی * صفحه 175
    از مباحث مهم در عرفان عملی، «حالات و مقامات عرفانی» است. سالک در جهت نیل و وصول به حق باید همراه پیر و مرشد خود، منازل و مقاماتی را کسب نماید و در این راه نیز حالاتی بر وی حادث می شود. هدف در پژوهش حاضر بیان بعضی از این حالات و مقامات از دیدگاه ابن سینا و قشیری است؛ که با روش کیفی و به نحو تحلیل محتوی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت پذیرفته است. بعضی از یافته های تحقیق بیانگر است که: ابن سینا اجمالا در آثار عرفانی خود، مخصوصا در نمط نهم اشارات، بعضی از آنها را تحت عنوان: «مقامات العارفین» مطرح کرده است. قشیری نیز در رساله قشیریه، تفصیلا به بیان تعدادی از حالات و مقامات عرفانی پرداخته است. محقق نیز به روش تحلیلی به بیان، سنجش و مقایسه نظرات این دو دانشمند پرداخته است. از دیگر یافته ها می توان تعداد حالات و مقامات؛ تقدم تاخر این ها و وجوه اشتراک و افتراق نظر این دو دانشمند را در خصوص حالات و مقامات دانست.
    کلیدواژگان: ابن سینا، قشیری، عرفان، حالات، مقامات
  • زیبا اسماعیلی، علی عین علیلو * صفحه 199
    «نوستالوژی» اصطلاحی است که از پزشکی وارد روان شناسی شده سپس جای خود را در ادبیات رمانتیک وغنایی باز کرده است. این حس در تمامی انسان ها به صورت غریزی وجود دارد و زمانی ظاهر می شود که فرد از گذشته پر اقتدار خود فاصله بگیرد. نوستالژی در آغاز ورود به ادبیات فقط شامل احساس این جهانی افراد بود، اما طولی نکشید که با طرح مساله«هبوط» حضرت آدم، بعد متافیزیکی نوستالژی نیز خود را آشکار کرد. هبوط حس دلتنگی برای وطن غیر مادی است که از آغاز خلقت با آدمیان بوده و در تمامی آثار هنری خود را نشان داده است. شعر یکی از ابزار هایی است که هنرمندان برای نشان دادن این حسرت از آن استفاده می کنند. شاعران عارف در بیان این حس روحانی آثار بی بدیلی را از خود به جا گذاشته اند. حافظ شیرازی نیز درغزلیات خود، عالی ترین مفاهیم را در حوزه نوستالوژی هبوط خلق کرده است. این مقاله از دو قسمت تشکیل شده است. در قسمت نخست به معرفی نوستالوژی به مفهوم عام و نوستالوژی هبوط پرداخته شده است و قسمت دوم مقاله اختصاص به اندیشه های حافظ در خصوص نوستالوژی هبوط دارد. بخش اخیر نشان می دهد که شرح اشتیاق و مهجوری و چاره گری برای رسیدن به جایگاه نخستین، بر بسیاری از غزلیات خواجه سایه انداخته است.
    کلیدواژگان: ادبیات عرفانی، حافظ، نوستالوژی، هبوط
  • اسماعیل سلیمانی*، سمیه رجب زاده صفحه 217
    اذان و اقامه، به عنوان شناسه اعتقادی و سرود ایمان مسلمانان فقط ندایی برای اعلام وقت حضور در محضر حق نیست، بلکه دارای مضامین بلند ایمانی و عرفانی است و آثار عبادی و معنوی بسیاری در آن نهفته است. در این نوشتار سعی بر آن است که علاوه بر ارائه یک مفهوم شناسی کلی و بیان ارزش و اعتبار وحیانی و عبادی آن، پرده دیگری از برکات عرفانی و معنوی این آوای خوش رحمانی پیش چشم آویزیم. بر این اساس، پس از اشاره به منشا آسمانی و وحیانی اذان و فلسفه تشریع آن، به ارزش و اهمیت عبادی آن در سیمای احادیث پرداختیم، فرازهای اذان و اقامه را از دیدگاه مذاهب مختلف برشمردیم و گفتیم که اختلاف ایشان در تعابیر اذان از چه روست و چون است و در ادامه و در بخش دوم که هسته اصلی این نوشتار است سعی کردیم گوشه های کمتر شناخته شده این صلای عشق را مورد بازشناسی قرار دهیم و لطایف ذوقی و مضامین عرفانی فرازهای بلند آن را در ستیغ نظر نشانیم تا بشناسیم و بدانیم که این آوای ربانی نه فقط دربردارنده اصول ایمان و پایه های اعتقادی بلکه همه واژگان آن ذکر الهی است، اقرار و استشهاد به رسالت و ولایت حق است و ترکیب و ترتیب اذکار آن حاوی یک سیر از الله به الله و سلوک معنوی از افق قلب تا اعلاعلیین است. در فرجام سخن به برخی آثار معنوی اذکار اذان اشاره نمودیم و برآمد این مطالعه را در معرض ملاحظه طالبان معارف دینی گذاردیم.
    کلیدواژگان: اذان، اقامه، مضامین عرفانی
  • رحمان پرچگانی * صفحه 242
    نگاهی به هنر و عرفان اسلامی از جمله، معماری مساجد، نگارگری، خوشنویسی اسلامی، تذهیب، هنرهای نمایشی (پرده خوانی، تعزیه خوانی) نقاشی قهوه خانه ای و سقاخانه ای از جمله هنرهای قدسی تلقی می شوند که با به کارگیری صحیح و اصولی از تکنیک ها و عوامل مختلف و ارزش های هنری همه و همه بیانگر این آمیختگی میان فرم و محتوا و تعامل میان هنر با افکار و اعتقادات انسانی است. در اینجا پرسش اساسی این است که امروزه چرا در میان بزرگ ترین آثار جاویدان ادبی و هنری که به جهت سهولت انتقال پیام و معنا و سرعت نمایش رسانه ای آن، جهانی می شوند، سهم آموزه های دینی اندک است؟ در حالی که در گذشته استفاده از رسانه ها و هنر کمتر امکان پذیر بود، اما با این وجود هنر بیشتر، مورد استفاده فرهیختگان اسلامی قرار می گرفت، به طوری که کهن ترین و با ارزش ترین آثار دینی و تاریخی سرزمین های اسلامی به جهت آمیختگی با هنر پایدار مانده است. با توجه به این نکته که استفاده از ابزار هنری وابسته به خالق اثر هنری است و در هر مسیری می تواند از آن بهره برداری نماید لذا هنرهای تجسمی، ادبیات و کلیه رسانه ها توانائی این را دارند که بر خلاف کاربرد آن ها در مسیر انفعال، در جهت حیات روحی، احیای فطرت و در مسیر حکمت معنوی و حقیقت استفاده گردند
    کلیدواژگان: قرینگی، هنر، عرفان
  • نورالدین میرزایی، حسنیه سادات حسینی * صفحه 255
    صلح درون عبارتی است آرمانی که معانی متفاوتی را در ذهن انسان متبلور می سازد، با مطالعه و بررسی پیرامون این مفهوم روانی و متعالی، می توان به دستاورد های شگرف علمی با هدف سلامت روحی، ذهنی و جسمی انسان ها نائل آمد.آنچه که در این مقاله تبیین گردید، مفهوم صلح درون از منظر روانشناسی و عرفان به ویژه عرفان اسلامی بود، که در آن برخی از مولفه های روانی، روحی و رفتاری، مورد بررسی قرار گرفت. در مقدمه این مقاله روند تدوین مطلب توضیح داده شده و پیرامون واژگان کلیدی و دو موضوع اصلی یعنی نقش روانشناسی و عرفان در تقویت صلح درون، مطالبی به صورت اختصاری گنجانده شده است. در متن اصلی نخست آیه ای از قران در خصوص صلح کلی آمده است. سپس در دو بخش شامل تفسیر آیه مذکور و نظر مولانا مطالبی نگاشته شده است. صلح درون درقالب عناوینی مانند: کل نگری، فردیت، وحدت، ازمنظر روانشناسی و عرفان، تبیین گردیده و نیز تاثیر عناصری چون عقل و عشق، خودپنداره، خود کامرواسازی و طبیعت انسان در تقویت صلح درون مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: روانشناسی، عرفان، صلح درون
  • عبدالله مرادی، مظاهر نیکخواه *، حسین خسروی صفحه 275
    امیرهوشنگ ابتهاج (ه.ا.سایه) شاعری است دارای سبک ویژه و مختص به خویش. او با توجه به ذوق سرشار و استعداد و نبوغ شاعرانه اش چیزی بیشتر و بالاتر از آن چه را می طلبد که در جامعه موجود است. از نظر فکری، شاعری اندیشه گرا است که تلفیقی از درون گرایی و برون گرایی را در اندیشه اش می پروراند و آن گاه که از نابسامانی های جامعه بیرون رنج می برد به درون گرایی یا به عبارتی به شعرهای درونی می گراید. ابتهاج در غزلیاتش در عین هنجار گریزی و سنت شکنی، رگه هایی از عرفان را دخیل می سازد. با همه اصالت و نجابت و سنت ایرانی بودن، اشعاروی رنگ و بوی تجدد، مرزشکنی و تازگی به خود می گیرد و مفاهیم، مضامین و پیام هایش حتی بادرون مایه های عرفانی رنگ دیگری دارد. این مقاله به روش پژوهشی، توصیفی- تحلیلی، به درون مایه های عرفانی اشعار سایه می پردازد.
    کلیدواژگان: هوشنگ ابتهاج، غزل، نمادهای عرفانی
|
  • Hassan Saeidi *, Safarali Ghadiri Page 13
    Anthropology is an essential issue in the field ofhuman knowledge that different schools dealt with from different angles. The aim of this essay is to do a comparative study on this issue from the viewpoint of Nasafi and Zoroaster. This study is made by analytic method and by a reference to library sources. During the process of this study, by relying on Nasafi's and Zoroaster's works, we have come to realize that both sides of comparison have similarities, for instance, in the following issues: human being is created by God and has some aspects including spirit, soul, wisdom, and physical ones. Human being is a creature that has voluntary and volitional faculty. Good and evil are the result of his selection. Knowledge and action are constructor ofhis essence. Human being has a special capacity that other creatures do not have, and because of this existential capacity, he is the representative and divine caliph and the aid of creator (as Zoroaster says) in the world. Human being is the flower of the creation, and for this reality, the control and leadership of other creatures is given to him
    On the other hand, the writers reached some differences that result in distinction between two kinds of anthropology, for instance, there is no idea of instinct in the thoughts of Zoroaster, but in that of Nasafi’s,it clearly exists. In addition, the issue that to what extentis human knowledge concerning the origin of existence and how is it possible, and that can human being get to the core of the knowledge about the creator? Is what Nasafi clearly denies this kind of knowledge, whereas Zoroaster has nothing to say and keeps silent about it. Also, Nasafi looks at human behavior as a subject of religious law, and in his viewpoint, being bound over religious law is necessary in the stages of mystical journey.
    Keywords: anthropology, Nasafi, wisdom of Iran, Zoroaster, mysticism
  • Abdullah Salavati, Fatemeh Kookaram * Page 29
    The theory of a perfect man has always been attractive and interesting to great thinkers ever since so that it has become one of the main pillars in Islamic mysticism. The perfect man has many features the most important of which is the feature of province (Velayah). In this article the authors are going to make a survey on the perfect man's province from AlamehTabatabayee's viewpoint in which the main question remains to be what The semantics, ontology, and the province functions are in his opinion. Allameh believes that God is the only possessor of province and thus He is the sole province; accordingly, to him the Saint of God is someone who has achieved the divine Sainthood. The necessity of the perfect man is not only for the human kind, but also it extends to the whole world, that is, for a human being to be elevate to perfection, he needs not only a perfect human, but also all of the world needs the perfect man for his survival and preservation. Allameh assumes each one of the creatures to be the divine names among which the word human is the most comprehensive of all the divine names. After all, the outcomes of this research include: 1- In addition to the necessity of existence for the perfect man that is often the basis of the necessity, the writers have dealt with the necessity of the knowledge and epistemological necessity of human being in the universe; each of the three-fold evidences are proofs of the perfect man necessity in the universe; 2- AllamehTabatabai in his book called Al-Mizan has expressed four categories for different provinces including the developmental province for God, the provincial legislation for God, the provincial legislation for the prophet Muhammad, and the provincial legislation of Alawi; 3- The authors have comprehended two verbal and cognitive functions out of Sainthood in the Works of AllamehTabatabai.
    Keywords: Sainthood (Velayat), Sainthood Semantics, Sainthood Ontology, Sainthood Functions, Perfect Man, AllamehTabatabai
  • Abbas Talebzadehshoshtari, Ali Nouroozi, Abbas Arab, Fatemeh Askari * Page 51
    The main goal of this study is to illustrate the relationship and combinations of two sciences: rhetoric, the discussions which relate to semantics and some religious Islamic texts which is useful in the comparative studies. The term “Perception” for Add- al-Qahir-al-Jorjani concern with the wide, different aspects such as the relations between them and metaphor in the meaning, even in his aspects to the different Perceptions. On the other hand, he concerned with the heartily reflection, while it is the term on “the Perception” in the Islamic, mystical texts. The followers perceived the world by hearty reflections. Whereas Add- al-Qahir-al-Jorjani has not entered in the Islamic, mystical texts, but he unconsciously considered the term, ”Perception” in the mystical literature”.
    Keywords: Perception, Add, al, Qahir, al, Jorjani, The Islamic, mystical texts
  • Masood Haji Rabie *, Zahra Shirdeli Page 71
    This paper tries to explain the mystical allusions in Hafiz’s sonnets according to Islamic thoughts, exclusively in NahjulBalaghah, in descriptive analytical method and use of index cards in library searching, out of various source books, as well as the personal implication of the writer. Some of Hafiz’s sonnets taken into account in this paper relate that the spirit of humankind is captured in the cage of body, and of liberated, it will ascend to its authentic source with this idea that the material world is a barrier for itself to get into the world of spirituality and the divinity. In addition, with reference to NahjulBalaghah and verses of the Quran, the sonnets draw a picture of the process in which the spirit returns to its divine source with a more rational and intelligible explanation to the reader; moreover, grown out of the Quranic school and affected by its cognitive teachings, Hafiz reminds the reader of the detachment of soul from its everlasting source by a very heartfelt narration.
    Keywords: Hafiz's mysticism, NahjulBalaghah, Islamic mysticism, spirit, soul, love
  • Mostafa Hamadani * Page 89
    The spiritual and intimate relationship with God, recommended by mysticism, has been and is the fundamental need of men at all times. But unfortunately, today’s human beings, who are interested in spiritualism, experience false doctrine rather than the true mysticism. Perhaps, the teachings of revelation are processed by incorrect and non-ijtihad methods in the name of Islamic mysticism
    The contemporary master of mysticism, the deceased Ayatollah Saadatparvar, is one of the clerical mystics who have always tried to apply the method of ijtihad wisdom to deduce mystical teachings. Hence, the current study applies documentary & library research methods to extract pattern of ijtihad method in reliable religious mysticism based on jurisprudential ijtihad and according to the methods that are implicitly mentioned by master Saadatparvar in Sirrul-Isra (Secret of Nightly Travel.
    This study aims to present a multi-dimensional pattern including (1) documentation analysis, (2) interpretive analysis and Fiqh al-Hadithi (study of narration) based on general rules, (3) rules of Arabic literature and knowledge of principles, (4) methods to obviate the contradiction between conflicting narratives, (5) interpretation of difficult narrations and (6) rational analysis of verses and mystical narrations, while using innovations made by Saadatparvar who emphasized on Quran’s verses, benefited many adeieh (prayers), and utilized rhetorical rules in inference.
    Keywords: Reliable religious mysticism, ijtihad method, mystical inference, Sirrul, Isra (Saadatparvar's book), Ayatollah Saadatparvar
  • Shahram Basiti * Page 117
    Religion is a social phenomenon, and the entire human communities have religion nowadays, which makes up their religious type, career, thinking, and overall attitudes. Thus, religion has a close tie with society and communities. On the other hand, religion or the artistic interpretation of religion that is called "mysticism" has always been adjacent to human being so that during various centuries of human lives, it has grown up with technology and human way of thinking, and sometimes it has changed clothes to lend itself to modern interpretation and different shapes. A look at the essence of religion reveals that each one of religions per se has proposed different kinds of compromises for human communities in a sense that either religion possesses compromise for society or society offers something identical for religion. Accordingly, this paper deals with the study of religion and its relationship with mysticism, society, and compromises that religion generates for society
    Keywords: Religion, interaction between religion, society, mysticism, tie of religion, mysticism, compromise
  • Bahram Khooshnodi *, Ahmadreza Nazaricharvadeh, Bijan Zahirinav, Masoomeh Nazaricharvadeh Page 131
    Prayer and praise of God, is one of the most spiritual moment of every believer. In all religions, according to the believer's perception of the religion, some methods are prepared for mystery and need of God. The poets, whom have gentle and sensitive spirit, have fine and pleasant chant in their works, which are the most delicate of their works. praises in the Attar's Masnavies; Elahi-Nameh, Asrar-Nameh, Mantegh-o-Teyr and Mosibat-Nameh. Attar's chant, were scattered among the Masnavies, which are expressed through Masnavi's characters or even himself. Audacity, temerity and intimacy of his mystical chant, gave Attar's works a special depth. The pure spirit of Attar, which is existed in every layer of hearty and sincerely dialog with his God, blow a heavenly and pure spirit to his chant.Attar believed that the God's call for prayer and invocation is a great honor for human being; and even, God himself, gave the enthusiasm of prayer to his worshipers and help them. The theme of Attar's invocations is the praise of God, his love to God and expressing requests. The most important of his prayer is healthy oneself and happiness hereafter. By study of the Attar's invocations, it is realized that Attar is a believer who in the spiritual journey, does not exit from Shariat road, and in the Mysticism, he choose moderation.
    Keywords: invocation, praise, Persian poem, chant, Attar, Masnavi, mysticism
  • Parvin Golizadeh * Page 157
    The proximity of mysticism with Islam, and the extensive relationship of mystical education with Sharia issues and special principles of Islam, and the effectiveness of poets, writers, and especially Islamic mystics and doctrines throughout the history of Persian poetry and literature, have always led to the creation of comprehensive works of art in the field of Iranian Islamic mysticism. Special capability of mystics and great scholars of philosophy and Islamic philosophy has caused the combination of these two fields, namely mysticism and Islamic education, and has added to their general coverage, too. In this regard, Rumi and Shabestary, regardless of their common grounds of beliefs in ideology and personal style, had been able to project their doctrines totally in their remaining works of art, out of which believing in physical and spiritual resurrection is a common issue in their worldview. Although the attention toward tenets and attitudes in Masnavi-e-Manavi by Rumi is more, due to a large amount of points available, and lesser in Golshan-e-Raaz, on account of restricted points available, than other similar issues, it can designate fresh and unique researches per se so that the writers endeavor to investigate the matter of resurrection comparatively in the minds of Rumi and Shabestary base on evidences of Islamic tenets and trainings, so that some of the dogmas and beliefs of some mystic poets of this kind could be revealed
    Keywords: Death, resurrection, physical, spiritual resurrection, Rumi, Shabestary
  • Mahmoud Baharvand, Sayyedhossain Vaezi * Page 175
    One of the important issues in practical mysticism is "mystical states of mind". In the way to become one with God, the disciple should achieve spiritual positions and experiences along with their preceptor and mentor; also, in this way, some spiritual states occur to them. The aim of the study is to show some of these states and spiritual positions from the viewpoints of IbnSina and Qushayri. The method of this study is a qualitative approach, and the content analysis is conducted using library resources. Some findings of this study reveal that in his mystical books, IbnSina has briefly argued some of these states and positions under the title of "Maqamat al-Aarefin" -- Mystic's Spritual Positions -- especially in the ninth section of "Esharat"-- Indications. Qushayri in his dissertation entitled "Qushayriyeh" has expressed some of the mystical states and positions in detail. The researcher has also analyzed and compared these two scholastic views by using analytic method. Other findings include the number of states and positions, their priority and hierarchy, the similarities and differences between these two scientist's comments about the mystical states and positions
    Keywords: IbnSina, Qushayri, Mysticism, States, Positions
  • Esmaeili Ziba, Ali Eynealiloo * Page 199
    Nostalgia is a word that came into psychology terminology from medicine, finding its place in romantic and lyrical literature. This is a sensation that exists in the instincts of every man. It appears when the person stays away from his or her power in the past. At the advent of its inception in literature, nostalgia included merely the global sensation of the person, but it didnt last long before the idea of ''descent" found its way into the metaphysical nostalgia. Descent is a missing feeling for the non-materialistic home that existed ever since the creation of man, which has revealed itself in any work of art. Poetry is an instrument by which artists try to show their envy. Mystic poets have left unparalleled work of art to express such a spiritual sensation. Hafiz created the most excellent concepts in the field of descent nostalgia in his sonnets. This paper is prepared in two sections. The first section deals with an introduction into nostalgia in general and the nostalgia of descent. The second section, then, illustrates Hafiz's notions over the nostalgia of descent. The latter section shows that the expression of ambition and separation and solution to reach the first position has overshadowed a large number of Hafiz's sonnets
    Keywords: Mystical literature, Hafiz, Nostalgia, Descent
  • Esmaeel Soleimani *, Somaye Rajabzadeh Page 217
    It is believed that Azan and Iqameh (Prayer call and practice), as a sign of belief and the song of faith of Muslims, are not just a call to declare their presence in the rightful place; however, they carry high content of faith and mysticism with many worship and spiritual works. In the present study, attempts have been made so as to provide a general conceptualization, indicate the value and credibility of its revelation and worship, and offer the mystical and spiritual blessings of this awesome sound. Accordingly after referring to the heavenly and revelatory origin of Azan, special attentions have been paid to its devotional value in the hadiths. In the meanwhile from different religions perspectives on Azan and Iqameh, Azan’s interpretations were taken into account. In the second major section of this paper, some less well–known contents of Azan were considered with regard to the brilliant mystical themes on the basis of faith and belief since all its vocabularies are divine, the confession and affirmation of the mission, and the manifestation of right. In addition, the composition and arrangement of the statements comprise a course of Allah to Allah with the spiritual journey from the horizons of the heart to the Alailin. In the end, some of the spiritual works of Azan’s versions were also provided for religious subject advocates.
    Keywords: Azan, Iqameh, Mystical Themes
  • Rahman Parchegani * Page 242
    Painting (screen reading, mourning ceremony), performance arts, miniature, Islamic calligraphy, architecture of mosque, art and Islamic mysticism using techniques and art values appropriately, and coffee house or Saqqa-khaneh are all examples of sacred arts, and constitute samples of the combination of form and contents and indicate interaction between art and human thoughts. Here, what remains a main question today is now that among the greatest immortal literary and art works that become globally significant due to their facilitation power in conveying meaning, massage, and medium displaying speed, then why religious teachings get a very low share in this respect? Although, in the past, using media and art was less possible, art was used more by Islamic scholars so that the oldest and most valuable religious and historical works within Islamic territories have survived for the sake of their mingling with art. Noticing that the use of artistic tools depends on the creator of artistic works who can use them in any way he or she desires, visual arts, literature, and all media are capable of being utilized to boost spiritual life, revival of nature, and spiritual wisdom and truth.
    Keywords: Symmetry, art, mysticism
  • Nouruddin Mirzayee, Hosniyesaadaat Hosseini * Page 255
    Inner peace is something wishful that connotes different meanings to the mind of every person. By studying over such a sublime and psychological concept, anyone can obtain scientific and magnificent achievements with the purpose of spiritual, mental, and physical health for human beings. What follows in this paper is focused on the concept of inner peace psychologically and mystically, especially Islamic mysticism, in which some components of psychology, spirit, and behavior are investigated. In the introductory part of the paper, the process of preparing the idea is explained and as for the key words and the two main topics, that is, the role of psychology and mysticism in strengthening the inner peace, some points are briefly included. In the main body, a verse from the Quran about general peace is treated, and then, there are two parts that the former interprets the above mentioned verse and the latter accounts for Rumi’s idea respectively. Inner peace is explained by some topics such as holistic, individualistic, and unanimous ones in terms of psychology and mysticism, in addition to the impact of such elements as wisdom and love, selfishness, self-satisfaction, and the nature of human being that strengthen the peace
    Keywords: Psychology, mysticism, inner peace
  • Abdullahi Morad, Mazaher Nikkhah *, Hossein Khosravi Page 275
    Amir HooshangEbtehaj, with a pen name as Sayeh, is a writer with special style and exclusive to himself. Due to his great talent and poetic genius, he sought something more than what was available in the society. Mentally speaking, he is a thought-centered poet who makes a combination of introversion and extroversion in his thoughts, and when he suffers from external social disorders, he refuges to introversion; in other words, inner poems. Despite evading from norms and going unconventional, he involves some arrays of mysticism. In spite of their originality, grace, and Iranian tradition, his poems takes the color of novelty, cross bordering, and freshness. His concepts, themes, and messages have a different color even with mystical themes. This paper tries to investigate the mystical themes of Sayeh’s poem through the descriptive analytic method in research
    Keywords: HooshangEbtehaj, sonnet, mystical symbols