فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 48 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباسعلی وفایی*، سپیده موسوی صفحه 13
    یکی از عرصه های کاربرد طنز در ادبیات فارسی، آثار عرفانی است. نقاط اشتراک میان عرفان و طنز منجر به آن شده است که این دو در شعر عرفانی با یکدیگر تلاقی یابند و در آثار عرفانی با زمینه طنز عرفانی به کار گرفته شوند. بدین گونه که ساختار زبان عرفان و نیز ساختار طنز که بر وجهی از اجتماع نقیضین استوار است زمینه منطقی و ساختاری کاربرد طنز را ایجاد می کند، همچنین هم عرفان و هم طنز بر شادمانگی روح و آموزش استوار است، لذا عرفان و طنز به لحاظ ساختاری و مفهومی، پیوندی عمیق با یکدیگر دارند و موجب هم پوشانی یکدیگر می شوند.
    کلیدواژگان: طنز، عرفان، پارادوکس، تاثیر روانی، تعلیم و اصلاح
  • فاطمه (مهناز) توکلی*، فاطمه حسن پور صفحه 31
    از جمله مقامات عرفانی که سالک باید واجد آن گردد تا گرفتار رهزن ها و تنگناهای سلوک نشود «صبر» است. در بینش امام علی علیه السلام صبر در سیر انسان به سوی حق تعالی اهمیتی ویژه دارد، از همین روست که مسیر دستیابی به درجات و آثار آن را توصیف کرده اند تا از این طریق انگیزه های رسیدن به این مقام عرفانی تقویت شود. خواجه عبدالله انصاری نیز صبر را یکی از نخستین گام های رهروان به سوی حق و مقامی برای عوام و متوسطان می داند و با توجه به تاثیر «صبر» در سلوک از نقش آن در کمال نفس پرده بر می دارد. با بررسی دیدگاه امام علی علیه السلام و خواجه عبدالله انصاری به روش تحلیلی- توصیفی و بررسی اقسام سه گانه صبر بر معصیت، صبر بر مصیبت و صبر بر طاعت این نتیجه حاصل شد که تحقق درجات مختلف صبر در سالک باعث تربیت نفس او شده و او را در برابر وساوس و خواطر نفسانی مقاوم می کند تا آنجا که با ثبات قدم در سلوک، استعداد بهره مندی از مواهب الهی را پیدا کرده و به خداوند تقرب پیدا کند.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، خواجه عبدالله انصاری، مقام عرفانی، صبر، کمال نفس، سالک
  • زهرا کاشانی ها* صفحه 51
    سخن دل انگیز عشق، حدیثی است که اوراق دفتر اهل عرفان و ادب دوستان را آراسته است و با رایحه اش فضای جان خاکیان را عطرآگین ساخته و هستی، از جمله روح انسان را با شمیم خود تلطیف نموده تا برای اتصال به عالم ملکوت آماده و بلکه شائق گرداند. عشق اسرار و رموزی دارد که عرفای بسیاری در آثار خود به آن پرداخته و از آن راز گشایی نموده اند و آن را نیروی محرکه سیر انسان و بلکه همه موجودات به سوی حق تعالی می داند که در دل ذرات عالم نهاده شده و هیچ ذره ای در جهان وجود ندارد مگر این که در محور جاذبه حق در گردش است. در این مقاله که جنبه توصیفی دارد بر آن شدیم به عشق که کلید گنج هستی و اکسیر سعادت است، پرداخته و دیدگاه عارفان نامی را با رویکرد به افکار «مولوی رومی» مورد بررسی قرار دهیم تا در پرتو این حقیقت؛ جان هایی با بارقه عشق طراوت یافته و با تفکیک عشق حقیقی از مجازی بتوانند صهبای وجودشان را از محبت حق سرشار کنند که «یحبهم و یحبونه»، سخن آن معشوق سرمدی است.
    کلیدواژگان: مولوی، عشق، معناشناسی، محبت، معرفت
  • روح الله صیادی نژاد*، شهرام امیری صفحه 74
    شکی نیست که بین دین و شعر رابطه ای دیرین برقرار است؛ از این رو مدح پیامبر اسلام به عنوان تجلی ذات الهی، دست آویز و تکیه گاه محکمی برای شاعران صوفی مسلک است تا بدین طریق، فضایل و کمالات اخلاقی پیامبر(ص) را بر همگان آشکار نمایند و در ضمن به بیان بعضی از عقاید رایج در میان صوفیان، بپردازند.
    نا گفته هویداست که قصیده مشهور برده یکی از شاهکارهای ادبیات عرب به شمار می آید و «شرف الدین محمد بوصیری» به قصد توسل به حضرت رسول(ص) در دوره اوج و بالندگی عرفان؛ یعنی؛ عصر مملوکی- عثمانی آن را به رشته نظم در آورد. یافت ها و دریافت ها در این جستار، ما را به این سخن می رساند که بوصیری به معنای واقعی یک شاعر عارف مسلک نیست و ویژگی شاعران عارف چون اصطلاحات عارفانه در آثار او به وفور یافت نمی شود اما می توان چنین گفت که به تاثیر از جو حاکم بر عصر خود، حضور تصوف در برده بوصیری جای چندان تعجبی ندارد شاعر با به کارگیری زبان زیبای شعر، به بیان آموزه های مهم عارفان چون حقیقت محمدیه، شفاعت و مناجات می پردازد ودر این بیان شاعرانه خود زبان ساده را به کار می گیرد و کمتر از رمز و اصطلاحات عارفانه بهره می گیرد.
    کلیدواژگان: بوصیری، شعر عربی، برده، عرفان، حقیقت محمدیه
  • ابوالفضل غنی زاده*، حسین آریان صفحه 95
    مکتب فرانکفورت چشمه فلسفی- فکری است که به وسیله روشنفکران آلمانی با رویکرد انتقادی اجتماعی در قرن بیستم بنا شد. نظریه زیبایی شناختی انتقادی، مهم ترین و اصلی ترین جریان این چشمه به شمار می رود. طرفداران این نظریه- برخلاف شیوه تسلیمی و تمکینی دو مکتب جامعه شناختی: الف- سنتی قدیم (مادام دواستال و هیپولیت تن) که فقط به انعکاس مسائل اجتماعی در ادبیات بسنده داشتند. ب- سنتی جدید (جورج کوماج و لوسین گلدمن)- که از چارچوب منافع اجتماعی و ساختار واحد اجتماعی نتوانستند پا را فراتر بگذارند- اعتقاد به مبانی آگاهی بخشی، استقلال، انتقاد منطقی و انقلابی هنر دارند و اصالت یک اثر هنری را با این مبانی و بینش به وجود آمده از آن، ارزیابی می کنند.
    به اعتقاد نویسنده، این انتظارات هنری در ساختار فکری و مشرب عرفانی جلال الدین مولوی نیز جریان دارد. برای اثبات آن؛ در این نوشته ابتدا چهار مفهوم اصلی نظریه یادشده؛ از قبیل: جنبه انتقادی هنر یا اثر ادبی، منش ایدئولوژیک هنر (قوه سیاسی)، رویکرد انقلابی و ساختار استقلالی اثر هنری به اجمال گزارش شد و با تحلیل و بررسی تطبیقی داستان «شیرو نخجیران» مولوی با مفاهیم اصلی مکتب فرانکفورت، دانسته شد که در لایه های نهفته سروده- بر خلاف رمز ظاهری داستان که افکار اغلب مثنوی پژوهان را به خود معطوف ساخته است- سبک عرفانی- انتقادی و انقلابی خاصی به کار رفته است.
    کلیدواژگان: مولوی، عرفان انتقادی و زیبایی شناختی
  • صدیقه سلیمانی*، یوسف عالی عباس آباد صفحه 115
    خواب و رویا، ملازم همیشگی انسان، به عنوان ابزاری توانمند، برای کشف رمزهای هستی یا واکاوی درباره امور جهان است. اتفاقاتی که در اعماق تاریخ افتاده و متن هایی از آن به دست رسیده، نشان می دهد که از دیرباز، همراه انسان در تمام جنبه های مدنی و فردی بوده است. هریک از جوامع انسانی براساس قوانین جامعه شناسی و قبلیه ای، تعریف های خاصی از آن دارند و در موقعیت ها و مقاطع خاصی از آن بهره برده اند. در دانش بشری تئولوژی و خداشناسی، هم تعریف های مستقلی و هم کارکردهای خاصی دارد. رویا در زندگی انسان در تمام عصرها، ابزار شگرفی برای تصویرسازی های تمایلات انسان و زبانی کردن مفاهیم خاصی است که بنا به دلایلی قادر به گفتار واضح آن نیستند. جای شگفتی این است که با مفهوم رویا که خود نیاز به زبانی کردن دارد، به مفهوم سازی و ایماژپردازی دست زده اند.
    کلیدواژگان: رویا، خواب، ادیان، تفکر و تخیل
  • منصور شاکر، پروانه عادلزاده*، کامران پاشایی فخری صفحه 139
    سیاست به مفهوم روش حکومت داری از عوامل مهم تسلط بر جوامع است و بر اموری اطلاق می شود که بر رابطه حکام با زیر دستانشان تاثیر می گذارد و مسئولیت ثبات سیاسی و امنیت جامعه بر عهده سیاستمداران است.
    عشق نیز از پدیده هایی است که هیچ کس نمی تواند تاثیر آن را در زندگی خود نادیده بگیرد. در واقع عشق و سیاست، شباهت ها و تفاوت هایی با هم دارند و اثرگذار بر یکدیگرند، چنان که در برهه هایی از تاریخ، اعمال نادرست حکام، کژراهه هایی در عشق ایجاد کرده و همین کج روی ها موجب سرنگونی حکومت را فراهم کرده است. در این پژوهش ضمن بیان دیدگاه های مختلف درباره عشق و سیاست، این دو مقوله در اشعار سه شاعر عارف: سنایی، مولوی و حافظ مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه این که شاعران عارف هر پدیده ای را (سیاست و عشق) به صورتی معنوی تاویل کرده، آن را راهی برای انعکاس جلوه الهی می دانند این ویژگی بیشتر در مولوی و حافظ دیده می شود و در اشعار سنایی (قبل از40 سالگی) انحراف در عشق، مورد نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عشق، عرفان، سیاست، حکومت
  • ملیحه جعفری لنگرودی* صفحه 166
    درباره سماع و مقبولیت و مردودیت آن در سیر و سلوک عرفانی سخنان بسیار گفته اند. نگارنده بر آن است تا با بیان دلایل گوناگون و ذکر شواهد ادبی و عرفانی، اهمیت سماع حقیقی را بر همگان روشن نموده، آن را وسیله ای آسان، پرشور وجاذب در جهت تحریک و تهییج روان آدمی برای رسیدن به حق و کسب معرفت معرفی کند؛ وسیله ای که به دلایل مختلف از نظر برخی از بزرگان مردود شمرده شده است؛ در حالی که می توان بین سماع عارفانه و طواف عابدانه ارتباط منطقی ایجاد کرد؛ چرا که سماع همچو طواف به عنوان یک وسیله یا راه با انجام اعمالی خاص دارای شباهت هایی از حیث ظاهر بوده به گونه ای قابل توجیه است؛ البته این توجیه باید به نحوی باشد که با دین اسلام تعارضی نداشته باشد و راهی پر جذبه تر برای درک حقیقت و کامل شدن انسان در برابر آدمی بگشاید.
    هدف از نگارش این مقاله آن است که ارتباط معنوی این دو چرخش را نشان داده؛ دلایل موافقت و مخالفت بعضی از بزرگان صاحب نظر ارائه شود. در نتیجه رهروان افزونتری را جذب مسیر حقیقت کرده آنان را از سیر در مسیر انحراف آمیز بر کنار بدارد. با این دیدگاه، سماع عارفانه وسیله ای در دست گروهی خاص محسوب نمی شود و به فرقه ای خاص تعلق نمی گیرد؛ بلکه عموم انسان های حق طلب می توانند از آن برخوردار گردند؛ اگر به اصل معنی آن بنگرند.
    کلیدواژگان: سماع، طواف، عرفان، تصوف، وجد
  • کامبیز صفیئی* صفحه 185
    اعتقاد به وحدت وجود مستلزم اعتقاد به اصالت وجود است. معتقدان به اصالت ماهیت می گویند که آنچه متحقق و ثابت است ماهیات و ذوات اشیاء است، و ماهیت دو شیء با هم از لحاظ حقیقت و ذات مخالف است و هستی یا وجود امری ذهنی و اعتباری است که در ذهن از تحقق ماهیتی در عالم خارج یا در ذهن پیدا می شود. و خود هستی بدون ماهیات متحقق حقیقتی ندارد. پس به عقیده حکما، حقایق اشیاء و ماهیات از یکدیگر جداست و جهت جامع و وحدت میان آن ها امری ذهنی و اعتباری است و آنچه محقق است اشیاء متعدد و ماهیت متکثر است. مقاله حاضر به بررسی «وحدت وجود» در نگاه محیی الدین ابن عربی و مایستر اکهارت آلمانی می پردازد. هر دو عارف و نظریه پرداز، یکی مسلمان و پیرو سنت نبوی و دیگری مسیحی ای پیرو کلیسای رومی، هر دو به فرهنگ عرفانی ادیان ابراهیمی تعلق دارند.
    کلیدواژگان: مایستر اکهارت، ابن عربی، وحدت وجود، عرفان
  • طاهره چال دره*، محبوبه مونسان صفحه 208
    ابن فارض و ابن عربی در آثار خویش درباره ویژگی ها و شایستگی های انسانی که سبب عروج سالک از خاک به افلاک می شود و او را به صفت کمال آراسته می کند، سخن ها رانده اند. یکی از برجسته ترین ویژگی هایی که سالک کوی حق را به مراتب اعلای انسانی سوق می دهد، رضای الهی است که ثمره معرفت بنده است. بنده عارف دل به حقمی سپارد و در برابر پیشگاه الهی و خواسته های خدا تسلیم محض می شود، و همواره خشنودی و رضای خدا را می طلبد و این رسیدن به رضا نتیجه خشیت بنده از خداست؛ آنگاه به جایی می رسد که خدا از او راضی و او هم از خدا راضی است. نظر به اینکه هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی «رضا در اشعار ابن فارض و ابن عربی» می باشد نخست مفهوم رضا و سپس دیدگاه های هر یک از این دو عارف و اصل مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. بهره نهایی مقاله مبین آن است که: ابن-فارض و ابن عربی با استفاده از زبان نافذ شعر و تاکید بر عشق و محبت، عبادت، مبارزه و مجاهده با هوای نفس، صبر، تحمل و پذیرش مصائب، راه رسیدن به مرحله رضا را برای سالکان طریق یار روشن نمودند.
    کلیدواژگان: رضا، ابن فارض، ابن عربی، عرفان، محبوب
  • بهروز رومیانی*، معصومه بخشیزاده، اسماعیل عبداللهی صفحه 222
    مهدویت، مبحثی بسیار مهم در عرفان اسلامی است. این مبحث به واسطه ادغام دو مبحث عرفانی و اسلامی حقیقت محمدیه و ولایت مذهبی تشیع به وجود آمده است. حقیقت محمدیه، بیانگر مفهوم ولایت و خاتمیت در عرفان است و مهدویت، مبین اندیشه تداوم ولایت مذهبی پیامبر(ص) به واسطه حضرت صاحب الزمان(عج) است. این دو مقوله با ادغام و تلفیق در یک تعبیر مستقل در عرفان اسلامی موسوم به مهدویت، عامل طرح مباحثی گردیده که موضوع پژوهش پیش رو است.
    کلیدواژگان: صاحب الزمان، مهدویت، خاتمیت، حقیقت محمدیه، عرفان اسلامی
  • مسعود پاکدل*، ناهید بهرامی صفحه 245
    حافظ بلبل عاشق نغمه خوان گلزار هستی ما، قرن هاست که در دل ها و در خانه های ما جا خوش کرده و غم زدای پریشانی ها و شوررسان شادی های ماست. عشق و معشوق در اشعار و غزلیات حافظ به علت پیچیدگی و تنیدگی هر کسی را به تفکر و تدبر وامی دارد، که حافظ کدام معشوق را جستجو می کند و هدفش از این معشوق چیست؟ هر کس هم از ظن خود یار او شده است و همراه حافظ پا در این بحر مواج و خون فشان نهاده تا کجا سربرآورد؟ همه حافظ پژوهان و شارحان از گذشته تا حال، تلاش های فراوانی برای شرح و بیان مضامین عاشقانه و نکته یابی و موسیقی و زیبایی های ادبی و معنای ظاهری ابیات حافظ نموده اند و هر کدام حافظ را با آیینه خود تماشا کرده و نامی به او داده اند. در اینکه معشوق حافظ سیمای زمینی دارد یا آسمانی، اتفاق نظر ندارند. به نظر می رسد معشوق حافظ فراتر از مرزهای خاکی و زمینی است و آن نشانه هایی که در مورد معشوق می دهد، نوری است که از چهره برافروخته معشوق واقعی به عاشقان می دهد تا آسان تر دلبر جانان خود را درک کنند. در این مقال به بررسی برخی از ویژگی های ظاهری معشوق در تبیین اهداف والای عرفانی حافظ پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: معشوق، حافظ، ویژگی های ظاهری، مقاصد عرفانی
|
  • Abbas Ali Vafaie *, Sepideh Mousavi Page 13
    One of the areas of humor application is in Farsi literature and theosophical works. Common points between theosophy and humor have caused them to be conjoined in theosophical poetry and to be used with the background of theosophical humor in mystic works. Hence, theosophical language structure and also humor structure which rely on some aspect of non-contradiction principle; creates the logical and structural basis for usage of humor. Moreover, both theosophy and humor are based on spirit elation and training as well. Therefore, theosophy and humor have a deep bond together and overlap on another in terms of structure and concept.
    Keywords: Humor, Theosophy, Paradox, Psychological Effect, Training, Correction
  • Fatemeh (Mahnaz) Tavackoli*, Fatemeh Hasan Pour Page 31
    “Patience” is one of the most important mystical stations – to which the mystic should become eligible not to be troubled by the problems of the conduct. In the viewpoint of Imam Ali (as.), patience plays a significant role in man’s spiritual journey towards God. Accordingly, Imam Ali describes the way to achieve its ranks and effects in order to strengthen the motivations to achieve this mystical station. KhwajahAbdullah Ansari also considers patience as one of the first steps that should be taken by the mystics guiding their way to the right; he also regards patience as a station for the lower and middle ranks; moreover, he uncovers the role of patience in soul’s perfection concerning the effect of ‘patience’ in the spiritual journey.
    Keywords: Imam Ali (as.), Khwajah Abdullah Ansari, mystical station (maqām), patience (sabr), soul perfection, mystic
  • Zahra Kashaniha* Page 51
    Sweet story of love is a common theme in theosophy and among lovers of literature, which fills humankind's life with its heavenly perfume as a way to remind us of heaven and even encouraging setting off. Love is featured with codes and secrets, and it is Molavi's job to reveal the secretes as he considers it as a trust to all creatures in their quest toward the One, and it is trusted in heart of very particles in the universe. This essay as a descriptive work is a try to discuss love as a key toward treasure of existence and heaven and surveys viewpoint of Molavi Roomi in this regard, so it is a fresh air of love and reminder of the source of love through recognizing true and fake love.
    Keywords: Molavi, Love, Semantics, kindnes, knowledge
  • Rouhollah Sayyadinezhad*, Shahram Amiri Page 74
    Undoubtedly there is a relationship between poem and religion from long ago so that praise of Islam prophet as a manifestation of God is a support for those poets who are Sufi, o clear virtues and perfections of prophet for all the people and also mention some popular traditions of Sufi.
    It's clear unsaid that Borde elegy is one of the masterpieces of Arab literature and Sharafod-in- Mohammad Bousiri change it to poem for the aim of resorting to prophet Mohammad in the pride and boasting period of Gnosticism Osmani-Mamlooki era.
    Findings in this research show that Bousiri is not really a gnostic poet and especially of gnostic poets such as mystically idioms is not so much in his works but it can be said that in effect of his period existing of Sufism in Bousiri Borde is not so surprising.
    The poet speaks about the important points of mystically such as Mohammadie reality, intercession and praising by using beautiful language of poem and amorous statement, using simple language and also using less mystically idioms.
    Keywords: Bousiri, Arabic poem, Borde, Gnosticism, Mohammadie reality
  • Aboulfazl Ghanizadeh*, Hosein Arian Page 95
    Frankfort school is a philosophical, intellectual source founded by German intellectuals in 20th century with a socio-critical approach. The aesthetic theory tends to be the most principal drive of this school. Unlike the proponents of the theory- the submission method of two sociology schools: (a) old traditional (Madam Duvstal and Hippolyte Taine) who just focused on social issues in the literature, and (b) newer traditional (George Koumaj and Lucien Goldman) who could not surpass the social interests and the structure of social unit- the thinkers of Frankfort school believe in the informativeness, independence, logical and revolutionary nature of art and try to evaluate the originality of an artistic work based on theses insights.
    This paper deals with four above-mentioned concepts, i.e. the critical aspect of art, the ideological nature of art (political component), revolutionary approach, and the independence nature of artistic work. Analysin the story of ‘Lion and forest animals’ of Moulavi, it was revealed that-unlike the surface layer in which most scholars of Masnavi deal with- in the underlying layers of the this story, there resides a special revolutionary, critical and mystical style.
    Keywords: Moulavi, critical mysticism, aesthetics
  • Seddiqeh Soleimani*, Yusef Aali Abbassabad Page 115
    Dream and sleep, always accompanying man, act as a means of empowerment to discover the secrets of the universe or analysis of global affairs. Events that happened in the depths of history and the texts obtained from show that they have long been inherent in human beings throughout their various civil and individual aspects. According to sociological and tribal regulations, each one of human communities has certain definition of that and on certain situations and circumstances they have enjoyed using that. In theology of human knowledge the word sleep has both independent definitions and special functions. The dream of human life at all ages is a great tool for visualization of human desires and specific language concepts that for any reason he is not able to talk about it clearly. It is surprising that through the concept of dream that itself requires putting into language human beings have committed the conceptualization and illustration.
    Keywords: Dream, sleep, religion, thought, imagination
  • Mansour Shaker, Parvaneh Adelzadeh*, Kamran Pashayee Page 139
    Politic has the meaning of governing and is an important factor that shows domination over communities. It refers to the things that affect the relationship between the ruler and his subjects and political stability. Responsibility and safety of community are other responsibilities of politicians. Love is another issue that no one can ignore its impact on his/her lives. Love and politics have both similarities and differences and influence each other. As in the episodes of history, governor's mistakes caused deviations in love, and these deviations have toppled the government. In this study, while expressing different opinions about love and politics, these two issues have been studied in poetries of three mystic poets namely Sanaei, Molavi and Hafez. The result of this study is that mystic poets have interpreted each phenomenon in a spiritual way to reflect the divine effects. Among the three poets discussed here, this feature can be seen in Molavi and Hafez. Deviation in love can be seen in Sanayee's lyrics more and also a little in poems of Hafez that is criticized.
    Keywords: Love, Mysticism, politics, Government
  • Maliheh Jafari Langroudi* Page 166
    Regarding the word Sama and its acceptance and condemnation in mystical journey and conduct much has been said. The writer has tried to shed light on the importance of the real Sama for everyone by expressing various reasons and literary evidences, introducing it as an attractive means toward stimulating and exciting mankind’s psyche for reaching the truth and gaining cognition; the means that due to various reasons has been condemned from the view points of some; nevertheless, a logical relation between gnostic Sama and worshipful circumambulation, because Sama like circumambulation is justifiable as a means or way of doing particular actions, that in the light of appearance have similar manner in common; of course, this justification must be in a way that should not be against the religion of Islam and will open a more attractive way for understanding the truth and perfection of human being as gainst mankind.
    The aim of writing this paper is to show the spiritual relations of the above two rotations, and the reasons for the agreements and disagreements of the great theoreticians will be presented. Therefore more disciples will be absorbed on the way towards truth and take them away from deviating path. With this viewpoint in mind, mystical Sama is not accounted as a means in the hands of neither a particular group nor a particular sect, but all the truth-seekers can enjoy it, provided that they take a look at its original meaning.
    Keywords: Sama, Circumambulation, Gnosticism, Sufism, Ecstasy
  • Kambiz Safiie* Page 185
    Believing in Unity of Existence (Pantheism) involves necessarily believing in existentialism. Essentialists argue that things essence and substance are fixed and invariable; and things vary in terms of their essences and truths. Existence or being is subjective and is being realized through creation of a substance in outside world or mind. Being could not be true, without realized essences. Also, philosophers argue that essences and truths of things are separate and their unity is subjective. And what are realized are different things and plural essences. The paper analyzes Ibn Arabi and Meister Eckhart’s views on unity of existence. Both of these mystics and thinkers belong to Abrahamic religions, but one of them is a Muslim and the other is a Christian and proponent of roman church.
    Keywords: Meister Eckhart, Ibn Arabi, Unity of Existence, mysticism
  • Tahereh Chaldareh*, Mahbubeh Moonesan Page 208
    Ebne Farez and Ebne Arabi had so many talks about the characteristics and qualifications of the human that causes the wayfarer to ascend from earth to heavens and array him with perfection attributes. One of the most important characteristics that lead the wayfarer of God to the highest rank of the human being is satisfaction of God that results from the knowledge of the worshipper. The gnostic worshipper relies on God and yields towards Him and His wants and always seeks divine satisfaction. Getting to this satisfaction is the result of the worshipper's fear of God so that he gets to a point where God is pleased with him and he is pleased with God in turn. With this in mind that the main purpose of the present research is the investigation of "satisfaction in the poems of Ebne Farez and Ebne Arabi", the ultimate advantage shows that: Ebne Farez and Ebne Arabi enlighten the way to the level of satisfaction for the wayfarer by means of the effective language of poetry and emphasis on love and kindness, worship, fighting and struggling with one's whimsical desires, patience, forbearance and acceptance of difficulties.
    Keywords: Satisfaction, Ebne Farez, Ebne Arabi, Gnosticism, beloved
  • Behrouz Roomiani*, Masoumeh Bakhshizadeh, Esmaeil Abdolahi Page 222
    Mahdaviat is a very important topic in Islamic mysticism. This topic is because of merging two topics of haghighat-e Mohammedia, Sufism and Islam and Shiism emerged province. Haghighat-e Mohammedia is the concept of finality in mysticism and messianism province is an expression of religious ideas-the continuation of the Prophet because of Imam, Imam Mahdi. These two issues with integration in an independent interpretation of mysticism are called Islamic messianism, which has been a subject of discussion before it lawful scheme.
    Keywords: mahdi, messianism, haghighate mohammadiye, Islamic mysticism
  • Masoud Pakdel*, Nahid Bahrami Page 245
    Hafiz is adorer nightingale who singes in our rose garden Bing, is centuries that is in our hearts and houses and it is eliminates distress and make us happiness. Love and loved in the doses of Hafiz and his poems, because everybody think about them, because of its complexity. And that Hafiz seeks which loved? And what is his aim from this loved? And everybody has become his friend from oneself suspicion and along with him go to wavy sea, till where he peer? All Hafiz seeker/ researchers and commentators from past till know. Numerous attempts have done for explaining of Hafiz caplets and any one has watched him with oneself heart and have given him a name but they don’t agree that Hafiz loved has a land appearance or a he evenly conscience. It seems that Hafiz loved is beyond from soiled and terrestrial boundaries and its signs that tell us about loved, is a light that give from real loved in flamed face to lovers till to understand oneself sweet heart easier. In this article, some loved appearance specificities is investigated in explaining of mystical high purposes of Hafiz.
    Keywords: Loved, Hafiz, appearance specialties, mystical purposes