فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 57 (پاییز 1397)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 57 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سید مرتضی میرهاشمی، معصومه سیم چی *، حبیب الله عباسی، بهادر باقری صفحات 13-39

    تصوف، که از آن می توان به عنوان یکی از عوامل مهم اجتماعی و فرهنگی یاد کرد، از قرن های نخستین در جامعه اسلامی شکل گرفت و به سرعت رشد کرد. با سنایی وارد عرصه ادبیات شد و آثار برجسته ای در این حوزه چه به صورت نثر و چه از نوع آثار منظوم پدید آمد که مثنوی های عطار و مولانا از جمله آنهاست. تحت تاثیر این آثار و با توجه به غلبه روح و فرهنگ تصوف در فضای اجتماعی قرون هفتم، هشتم و نهم، داستان های عاشقانه عصر نیز که به دلیل نگاه عاطفی و احساسی آن ها بیش از سایر داستان ها مورد توجه بوده اند دگرگون گشته، ضمن حفظ برخی ویژگی های آثار پیشین، آب و رنگ تازه ای به خود گرفتند. در این نوشتار برآنیم تا با بررسی برخی از برجسته ترین منظومه های عاشقانه این قرون یعنی هشت بهشت امیر خسرو دهلوی (قرن هفتم) ، جمشید و خورشید سلمان ساوجی و همای و همایون خواجوی کرمانی (قرن هشتم) ، و لیلی و مجنون مکتبی شیرازی (قرن نهم) ، عناصر مشترکی را که بیانگر تاثیرپذیری پدیدآورندگان این آثار از اندیشه های صوفیه است، استخراج کرده و مورد مطالعه قرار دهیم. نتایج پژوهش بیانگر این معناست که این اثرپذیری تنها به تحول شخصیت های داستانی و صفات و رفتار آنها محدود نگشته بلکه واژگان و تعابیر عاشقانه نیز چه بسا تحت تاثیر تصوف بار معنایی گسترده تری یافته اند؛ به عبارتی می توان اذعان کرد که عشق زمینی و مجازی در این داستان ها به پاکی و بلندای عشق آسمانی ارتقا می یابد و عشق و عرفان آنچنان در هم آمیخته و به هم پیوند می خورد که نمی توان حد و مرز مشخصی برای عاشقانه یا عارفانه بودن آن ها تعیین نمود.

    کلیدواژگان: داستان های منظوم عاشقانه، عشق، عاشق، تصوف، سالک
  • ناصر علیزاده خیاط، مهدی رمضانی * صفحات 41-62

    استفاده از مضامین متنوع، گوناگون و به تبع آن نمادپردازی، از جمله شیوه های شاعران و عارفان برای بیان مطالب و مافی الضمیر است. با توجه به تعدد آبشخورهای مضمون آفرینی که خود تحت تاثیر عوامل گوناگونی هستند، شاعران عارفی همچون سنایی، عطار، مولوی، سعدی، حافظ، عراقی، اوحدی و… برای پرورش هر چه بیشتر و انتقال اندیشه های عرفانی خود از همه امکانات زبانی و بیانی از جمله تامل برانگیزترین بازی؛ یعنی شطرنج – که در ارتباط مستقیم با حماسه و تداعی صحنه های رزم است و در ظاهر هیچ تناسبی با اندیشه های عرفانی ندارد- به بهترین شکل ممکن استفاده کرده اند. نوشته حاضر بر آن است تا با بازخوانی دقیق آثار منظوم عرفانی، به تحلیل ابیاتی که اصطلاحات شطرنج در آن به کار رفته است، بپردازد. حاصل پژوهش حاکی از تسلط کامل برخی از شاعران عارف به خصوص مولوی به این بازی است؛ چراکه مهمترین مباحث عرفانی و اندیشه های شاعرانه را با دقایق و ظرایف شطرنج، به نحو احسن بیان کرده اند.

    کلیدواژگان: شطرنج، عرفان، متون منظوم، مضمون آفرینی، نماد
  • سیدحمیدرضا میرعظیمی *، ماریه سیدقریشی، علی احمدپور صفحات 63-82

    معنویت یکی از مهم ترین بحث های امروز در جهان به ویژه غرب است که اصحاب حکمت خالده و سنت گرایان از جمله سیدحسین نصر نیز تاکید ویژه بر آن دارند. هدف اصلی این پژوهش، تبیین معنویت از منظر سیدحسین نصر است که با روش تحلیل محتوا در تبیین داده ها صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد ادعاهای نصر مثل وحدت متعالی ادیان، در عین اختلاف ظاهری و اذعان به حقانیت و حجیت همه مسالک معنوی و معنوی نما و رسیدن به معنویت واحد امکان پذیر نیست و این به نوعی به معنویت التقاطی می انجامد. در این مقاله کوشش بر آن است که ابتدا برای فهم بهتر معنویت و عرفان مورد نظر نصر به ریشه های فکری او مثل سنت گرایی، وحدت متعالی ادیان و حکمت خالده پرداخته شود تا تبیین معنویت بر اساس منظومه فکری وی روشن تر و بهتر فهم شود. سپس به تحلیل و بررسی دیدگاه نصر درباره معنویت خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: معنویت، عرفان، سیدحسین نصر، بررسی و نقد، ریشه های فکری
  • نرگس صالحی*، محمدرضا حاجی آقابابایی صفحات 83-102

    یکی از حوزه‎های مهم فرهنگی که بهره های فراوانی از آموزه های عرفانی برده است، هنر سینماست و شاخه ای از مطالعات تطبیقی به روابط بینامتنی میان ادبیات و سینما اختصاص دارد. بسیاری از مفاهیم عرفانی که مفاهیمی ذهنی و انتزاعی هستند با بهره گیری از شگرد های سینمایی و تخیل خلاق سینماگران، به صورت تصاویری عینی نمود پیدا کرده است و با اقبال مخاطبان روبه رو شده است. داریوش مهرجویی از کارگردانان برجسته سینمای ایران است که در پاره ای از آثار سینمایی خود به طرح اندیشه های عرفانی پرداخته است. در پژوهش حاضر به بررسی فیلم پری از منظر پرداختن به مسائل عرفانی خصوصا عرفان اسلامی پرداخته شده است و عناصر پیرنگ، شخصیت‎پردازی مورد بررسی قرار گرفته است. مهم ترین نکته ای که در فیلم بر آن تاکید شده است، لزوم همراهی پیر در تمامی مراحل سلوک است. شخصیت اصلی فیلم به سبب آن که درک درستی از چگونگی سیر و سلوک ندارد، از پذیرش همراه شدن با پیر سر باز می زند و همین امر بر آشفتگی های درونی وی می افزاید. در بخش پایانی فیلم کارگردان به ویژگی نجات بخشی پیر اشاره می کند و شخصیت اصلی فیلم با تسلیم در برابر پیر و پذیرش او به عنوان راهنمای سلوک، به آرامش دست می یابد و درکی تازه از حقیقت به دست می آورد.

    کلیدواژگان: مطالعات تطبیقی، عرفان اسلامی، سینمای معناگرا، داریوش مهرجویی، فیلم پری
  • شعبان شفیع نسب، محمدعلی گذشتی *، عالیه یوسف فام صفحات 103-120

    تاریخ بیهقی از متون مهم نثر فارسی است که در قرن پنجم هجری بوسیله ابوالفضل بیهقی، دبیر دستگاه غزنویان ، و بر اساس نامه ها و اسناد رسمی دربار و یادداشت های نویسنده، نگاشته شد. نویسنده که فنون دبیری و نویسندگی را از جوانی زیر نظر بونصرمشکان، وزیر دیوان رسائل غزنویان، فراگرفت، به پشتوانه قریحه و ذوق شخصی، مطالعه و کتابت، چنان مهارت یافت که ریاست دیوان رسائل را بعد از مرگ استادش به او واگذار کردند. کتابش که تنها بخشی از آن در دست است، ترکیبی از تاریخ و ادبیات است. وی حوادث و رویدادهای عصر غزنویان را با مهارت و بیانی شعرگونه بدور از هرگونه جانبداری و حب و بغض به رش ته سخن پارسی کشید. بیهقی در عصری قلم میزد که تنگ نظری ها و تعصبات دینی و فرقه ای به اوج رسیده و در درباری کتابت می کرد که انحطاط، سستی اخلاق، ناایمنی و بی ایمانی بالا گرفته و وسوسه قدرت و ثروت، درباریان را به جان هم انداخته بود. با این حال، او بدور از این ناهنجاری های زمانه، اثری خلق کرد که آیینه ای است در برابر روزگار. بدون این که ایدئولوژی های حاکم بر عصرش او را بیالاید، لایه های آشکار و پنهان این ایدئولوژی ها، شریعت و اخلاقیات درباریان را با استادی تمام به تصویر کشید. این پژوهش، به انعکاسی از این لایه ها می پردازد.

    کلیدواژگان: بیهقی، تاریخ، غزنویان، شریعت، اخلاقیات، ایدئولوژی، تعصب دین
  • محمدرضا بیگی، عزت ملاابراهیمی *، بهرام پروین گنابادی، لیلا قاسمی صفحات 121-138

    از آن زمان که زبان و ادب فارسی و عربی با عرفان پیوند خورد آثاری ژرف و سترگ به نظم و نثر در پهنای این سرزمین ها رقم خورد. اگر عرفان را بیان هنری دین بدانیم، عارفان این سرزمین ها و بویژه شاعر به خوبی و تمام و کمال از عهده آن برآمده اند. این پیوند ناگسستنی میان ادبیات و عرفان، بویژه در حوزه شعر به سبب موزون و جذاب بودن، در دوران معاصر ادامه پیدا کرد و به نظر می رسد برای همیشه نیز باقی خواهد ماند. ادب عربی و فارسی پیوسته تجلی گاه عرفان و مسائل مرتبط با آن بوده است و خوانندگان با مطالعه آن به روح خود جلاء داده اند. یوسف خال از شاعران برجسته سوری می باشد که در شعر معاصر عربی مضامین عرفانی بسیاری در دیوان شعری خود منعکس کرده است احمد شاملو نیز شاعری نوآور در شعر سپید فارسی محسوب می شود که همواره مفاهیمی همچون مرگ و نیستی، قداست عشق، آزادی، واقعیت جهان هستی، و وحدت وجود در اشعارش پیوندی عمیقی داشته است. در این جستار با توجه به اقتران زمانی دو شاعر و اشتراکات اندیشه های عرفانی هر دوشاعر بر مفاهیمی همچون (وحدت وجود، عشق الهی، باده عرفانی، آزادی، بقاء و نیستی، حقیقت عالم، رضا وتسلیم) تاکید داشته اند که در ساختار و زبان شعری شباهت فراوانی دارد. در همین راستا نگارنده با روش توصیفی – تحلیلی به بررسی داده ها می پردازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عرفان، احمد شاملو، یوسف الخال
  • بابک ملایی، محمد جواد اسماعیل غانمی * صفحات 139-150

    حکمت و عرفان در همه دوره های ادبی جولانگاه شاعران بوده است. شعر، حکمت و عرفان از موارد تلاقی ادبیات با اندیشه های دینی است حمانی سروده های عرفانی خود را با حکمت و پند و اندرز در آمیخته و با تاثیرپذیری از قرآن و احادیث اهل بیت، سروده های خود را که از دلش می جوشید، با معانی آسان و مستقیم سعی در انتقال مضامین حکمت آمیز به مخاطب را داشته است این مضامین شامل: پیروی از اهل بیت (ع) ، دل نبستن به دنیا، نافرمانی از هوا و هوس، جهاد با نفس، درس گرفتن از ایام پیری است. نگارنده این مقاله درصدد است به بررسی و شرح اشعار این شاعر شیعی در زمینه حکمت و عرفان بپردازد.

    کلیدواژگان: حکمت، عرفان، حمانی- شعر
  • هدایت نقوی، مهدی ماحوزی *، شهین اوجاق علی زاده صفحات 151-174

    سعدی از شاعران بزرگ و طراز اول ادب ایرانی است که بر اندیشه و کلام بسیای از شاعران تاثیرگذار بوده است. دلبستگی شهریار به شاعران سبک عراقی به خصوص سعدی موجب شده است وی در غزل سرایی از مضامین شعرا بهره مند شود. بررسی تاثیرپذیری از شعر شاعران، از جذاب ترین مقوله های نقد ادبی است. هدف از این پژوهش بررسی مضامین عرفانی به کار رفته در غزلیات سعدی و شهریار مقایسه و تطبیق آن هاست. عناصر و مضامین مشترک و فراوان در غزلیات این دو شاعر دیده می شود و غزلیات شهریار از رهگذر تاثیرپذیری از غزلیات سعدی با توجه به رویکرد تطبیقی قابل مطالعه است.

    کلیدواژگان: سعدی، شهریار، غزل، عرفان، تاثیر پذیری
  • مهناز نوروزی، امیر نجفی *، محمد مهدی رشیدی صفحات 175-191

    گردشگری عرفانی به عنوان یک واقعیت اجتماعی و فرهنگی، دارای وظایف و کارکردهای مثبت در جامعه می باشد. گردشگری معرفتی شاخه ای از گردشگری فرهنگی است که ارتباط مسقیم با عرفان دارد به طوری که شخص گردشگر سفری هدفمند را برای کسب معرفت یا دیدار از مکان های مقدس عارفانه آغاز می نماید. بازیابی روانی، آرامش روح، لذت بردن از فضای معنوی، مشاهده جلوه های مختلف آداب و رسوم، محصولات معنوی، تمایلات (عرفانی- روحانی) ، جلای جان، خیر و برکت، صلح پایدار، کشف منابع و منافع، تحول اقتصادی و بازرگانی، کسب درآمد سرشار، اشتغال زایی، شناخت فرهنگ معنوی، احیای غرور ملی، منش فرهنگ (اسلامی- ایرانی) ، پاسداشت میراث فرهنگی، شناخت شیوه های زندگی، حفظ منابع فرهنگی، بروز تبادلات فرهنگی، ارتباط و پیوند متقابل (میزبان و میهمان) ، تعادل، تعامل، ترمیم، توسعه شهر و… از مهمترین کارکردها و اثرات مثبت این حوزه در جامعه می باشد. در این تحقیق به استخراج یک سری از عوامل تاثیرگذار بر گسترش و رشد صنعت گردشگری عرفانی در استان زنجان پرداخته شده است. بنابراین با ارائه راهکارها و پیشنهادات درخصوص توسعه اکوسیستم کارآفرینی و ایجاد برنامه ریزی های صحیح مبتنی بر واقعیت و نیاز (میهمان و میزبان) رفع کمبود تسهیلات و خدمات، افزایش اعتماد و سرمایه اجتماعی بین جامعه محلی و گردشگران، ثبات، کنترل و نظارت دقیق در حوزه اقتصادی و خدمات رفاهی و بهداشتی و… می توان به راهکارهای توسعه و رفع موانع پیشرفت این حوزه در استان زنجان کمک بسیاری کرد.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، اکوسیستم کارآفرینی، گردشگری، گردشگری عرفانی، فضاهای عرفانی
  • ودود ولیزاده، فاطمه لاجوردی * صفحات 193-209

    تاویلاتی که عرفا بر متون مقدس ارائه می دهند، معمولا پارادوکسیکال و متناقض نما بوده و همواره مورد مخالفت عده ای قرار می گیرد. در این مقاله ماهیت متن مقدس و تاویل مورد بررسی قرار گرفته تا اینکه نشان دهد چرا این تاویلات معمولا متناقض نما به نظر می رسند؟ تحقیقات نشان داد از آن حیث که متون مقدس دارای بطون و معانی چندلایه ای هستند، عارف در فرایند تاویل، می کوشد تا از سطح معانی ظاهری بگذرد و به دریافت معانی باطنی برسد، که این معانی باطنی در اغلب مواقع با معانی ظاهری سازگار نیستند و بدین ترتیب با مذاق اهل ظاهر هم همخوانی ندارد. و به همین دلیل، این تاویلات را مغایر با مبانی دینی می دانند. در حالی که با توجه به سطح ادراک و معرفت و ظرفیت انسان ها، دریافت و ادراک سطوح مختلف معانی کتب مقدس، جهت رهیافت هر کس به حقیقت، متناسب با شان خود، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: تاویل، باطن، متن مقدس، شطح، متناقض نما
  • عزیزالله سالاری * صفحات 211-234

    بحث فقر و فقیر در نظرگاه عارفان و صوفیان جایگاهی بس مهم دارد. خواجه عبدالله در تعریف فقر می گوید: «فقر نامی برای بیزاری جستن از دارایی و دارا دیدن خویش است». نجم الدین رازی، آن را با عزت و افتخار همزاد می بیند، قشیری شعار اولیا و پیرایه اصفیایش دانسته و درویشان را گزیدگان خدا و موضع رازهای او می خواند. نوری، فقر را با آرامش، ایثار همراه دیده و ابوسهل خشاب آن را با عز و عرش می نگرد. ابوحفص فقر را در سخا و فراخ دستی و نیز برتری داد برستد معنا می کند و ابن جلا شرف فقر را زیبنده خرامیدن می داند. عبدالرزاق کاشانی، فقیر را آن کسی می داند که هیچ دارایی و موجودیتی جز برای خدا نبیند. مولانا جلال الدین، فقر را با قناعت، امنیت، تقوی، ناز، استغنای معنوی و نهایتا نور ذوالجلال درآمیخته می داند و سعدی هم آن را با بذل و بخشش، قناعت و آزادگی همریشه و همسو می نگرد. شبستری هرکاری را در وادی سلوک به وفق فقر عالی یافته و لسان الغیب- حافظ- هم ارزش هایی چون قناعت، تنعم، خرسندی، بر تاج و تخت خسروی، آز ستیزی، بلندهمتی، کرامت، حشمت، دولت عشق، نازیدن بر فلک و حکومت بر ستاره را همه یکجا در فقر می بیند. علامه اقبال لاهوری، فقر را مشتمل بر عرفان، حماسه، شکوه و سرفرازی دانسته و مجموعه ای از آموزه های حکمی، ارزشی و آیینی را به عنوان ثمرات و برکات آن برمی شمرد انسان فقیر، انسان آرمانی اقبال است.

    کلیدواژگان: فقر، بی نیازی، فخر، درویشی، عرفان، حماسه، انسان ایده آل
  • زهرا چراغی * صفحات 235-256
    شعر کلاسیک فارسی مشحون از ایماژها و تصاویر عاشقانه، عارفانه و ادبی است که هر خواننده مشتاقی را سر ذوق می آورد. این شعر، پر است از مضامین و بن مایه های شهودی و عارفانه. در میان شاعران کلاسیک فارسی، سنایی از جمله آغازکنندگان شعر عارفانه است. سنایی با شعر زاهدانه خویش، توانست صورت های شهودی و سیر و سلوک عارفانه سالک راه حق را به زیبایی تصویر کند. در واقع سنایی اولین شاعر ایرانی پس از اسلام به شمار می رود که حقایق عرفانی و معانی و نمادین تصوف را در ادبیات مطرح کرد. سنایی در عصر خودش یک شاعر نوگرا بود. بیشتر پژوهندگان او را پایه گذار شعر عرفانی و رمزی می دانند. کاری که او آغاز کرد، با عطار نیشابوری تداوم یافت و در شعر جلال الدین محمد بلخی به اوج خود رسید. درون مایه عرفانی و غزل سرایی عارفانه و عاشقانه، تنها نوآوری این شاعر بزرگ در ادب پارسی نیست. او در بیشتر قالب های شعر پیش از خود بازنگری می کند و حال و هوایی تازه در کالبد آنان می دمد. سنایی با وارد کردن درون مایه های عرفانی، نمادین و استعاری، جان و روح تازه ای به کالبد بی جان قصیده دمید. سنایی به جز درون مایه های عرفانی و اندرزهای اخلاقی؛ نوعی نقد اجتماعی را نیز وارد قصیده کرد. با این تفاسیر، رویکرد زبان شناختی به مفاهیم عرفانی و رمزی شعر سنایی، اهمیتی دو چندان پیدا می کند. از این رو ما در این مقاله سعی داریم ضمن تعریف زبان و کارکردهای آن و نیز تعریف زبان نمادین، علاوه بر واکاوی و نحوه استفاده سنایی از آرایه های زبانی در دو مجموعه به نام «حدیقه الحقیقه» و «سیر العباد الی المعاد» ، وجوه نمادین اشعار او را بازنمایی کنیم.
    کلیدواژگان: نماد، کارکردهای زبان، زبان نمادین، زبان عرفانی، سنایی
  • مهدی رضایی*، علی توحیدی صفحات 257-284

    اسلام که آیین رحمت و رافت، دین خاتم و اکمل، عرفان و ادیان الهی است. قرآن و مضامین عالی آن در بردارنده اصول و ارزش های عام انسانی حقوق بشر؛ عدالت، انصاف، تساوی و نماد حکمت و معرفت است. اصولی که بر حق خدشه ناپذیر آزادی و اختیار، استقلال و حاکمیت انسان بر سرنوشت خویش تاکید دارد و ارزش های انسانی را از اصول دینی می داند که خدای متعال، مردم را به رعایت آن ها رهنمون و دعوت می کند. در واقع دین شامل دستورکار، حقوق انسان از جمله «حق تعیین سرنوشت» و تعالیم مربوط به آن است. از این رو حکمت و عرفان نیز به عنوان معارف آسمانی و زمینی، پل و حلقه اتصال و پیوند آموزه های دینی با همه ادیان الهی هستند. براین اساس دعوت انبیاء و شیوه تبلیغ ایشان، همگی بر مبنای آزادی انتخاب استوار بوده و انسان در قاموس قرآن کریم، موجودی مختار و آزاد و پیامبر نیز به مثابه بشارت دهنده و انذارکننده توصیف، تا گزینش مسیر هدایت یا ضلالت کاملا آزادانه صورت پذیرد. دراین نوشتار عناصر و مولفه های فلسفی و عرفانی حق تعیین سرنوشت در آیات قرآن کریم، ادیان و اندیشه های عرفانی مورد تدقیق قرار گرفته و با کنار هم قراردادن گزاره های به دست آمده درباره این عناصر و مولفه ها، به دیدگاه قرآن کریم و اندیشه های عرفانی درباره حق تعیین سرنوشت اشاره گردیده است.

    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حقوق بشر، قرآن، حق حیات، ادیان، عرفان
  • فرشته آزادتبار، مهرداد اکبری گندمانی*، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحات 285-310

    بدخوانی خلاق مبتنی بر ایده وجود رابطه ای موروثی میان آثار ادبی است؛ اما، نه رابطه ای بر پایه هم سویی و ادامه مسیر یکدیگر؛ بلکه، رابطه ای جدید متضمن دیالکتیکی بنیادین، میان بازشناسی قدرت گذشته و انحراف از جباریت آن. شاعر متاخر، با هدف کسب هویت مستقل ادبی، با خارج شدن از زیر سایه پدر ادبی خود، حرکتی تدافعی را آغاز می کند که نه تنها، آن حرکت، جهت و رویکردی انفعالی ندارد؛ بلکه، در نهایت، به آفرینش هنری، ختم می شود. ترفندهای بدخوانی خلاق، می توانند به صورت ارادی (خودآگاه) و یا غیر ارادی (ناخودآگاه) ، متن متاخر را از اضطراب تاثیر، رهایی بخشند. یکی از عوامل موثر بر بدخوانی خلاق آثار داستانی، عنصر تداعی است. در مقاله پیش رو، حکایتی از مثنوی برگزیده شده است که مولانا آن حکایت را با تلفیق و اقتباس، از دو حکایت دیگر ساخته است. بی زمانی و بی مکانی حکایت مولانا، نزدیکی زاویه دید سوم شخص به اول شخص و نکره ذکر شدن شخصیت اصلی و گرایش به راوی مفسر به جای راوی مشروح، تداعی شدن گروه فتیان در اثر شخصیت پردازی شاعر، تک گویی های درونی، حدیث نفس گویی های شاعر، جریان سیال ذهن و اطناب در گفت و گوها و…، از جمله ترفندهایی است که به تاثیر از عنصر تداعی، در جهت بدخوانی خلاق، در ساخت حکایت جدید به کار گرفته شده است؛ ازین رو، در ادامه، پس از معرفی و شناخت نظریه بدخوانی خلاق، آشنایی با عنصر تداعی و شاخصه های آن، به توضیح و تحلیل چگونگی تاثیر تداعی بر عناصر داستانی در جهت رهایی از اضطراب تاثیر دو حکایت مبدا، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بدخوانی خلاق، عناصر داستانی، مثنوی معنوی
  • کریم شاکر * صفحات 311-328

    عشق از مهم ترین مسایل عرفانی است که پیش از غزالی عارفان دیگر کمابیش از آن سخن گفته و به اهمیت آن اشاره کرده اند. اما احمد غزالی اولین عارفی است که رساله یی مفرد در عشق عرفانی نگاشته است. در این رساله غزالی از عشق به گونه یی سخن می گوید که در همان نگاه اول درمی یابیم که با متنی مرکزگرا مواجهیم و هر آنچه بر زبان او جاری گشته به نوعی با عشق در پیوند است. بنابراین ما نیز با این طرز تلقی پس از درآمدی کوتاه از عشق به مثابه عاطفه یی که نه تنها انسان، بلکه تمام هستی را زیر نفوذ دارد و هر چه در عالم هست به گرد آن می چرخد و از آن نیرو می گیرد، سخن گفته ایم. از آن پس به معشوق که هر چه و هر که هست عاشق را به خود فرامی خواند، اشاره کرده ایم و سرانجام از عاشق که عامل تحقق عشق است سخن گفته و ویژگی های او را از دید غزالی به اختصار برشمرده ایم. تمام اطلاعات این مقاله با استفاده از روش کتاب خانه یی گرد آمده و این داده ها با شیوه توصیفی تحلیل شده است. مهم ترین نتیجه این بررسی این است که سوانح را «روایت» و در اصل روایتی مرکزگرا می یابیم و عشق را هسته اصلی ساختاری می دانیم که تمام عنصرهای سازنده این ساختار بدان می گرایند و از آن متاثراند.

    کلیدواژگان: غزالی، روایت، مرکزگرایی، عشق، معشوق، عاشق
  • فریدون طهماسبی *، سیدمحسن حسینی موخر، حسین جبارپور صفحات 329-351

    صبر، یکی از مقامات عرفانی و از بنیان های اساسی سیر و سلوک عارفانه است. در قرآن کریم، 104 بار از صبر و متعلقات آن سخن گفته شده است. رسول اکرم (ص) نیز صبر را یکی از دو قاعده ایمان دانسته اند. عارفان، با تاسی به کلام وحی و سیره نبوی، برای طی مراحل سلوک، رسیدن به مقام صبر و تمکن در آن را امری ضروری و لازم دانسته اند و هر یک تعریفی برای صبر ذکر کرده اند. برخی از مهم ترین انواع صبر در این متون عبارتند از: صبر بر مصیبت، معصیت، فراخی نعمت، صبر ستوده و ناستوده، صبر عابدان، محبان و زاهدان، صبر مکتسب و غیرمکتسب، صبر با خدا، صبر از خدا و صبر برای خدا. عرفا صبر را هدیه و عنایت الهی به انبیا و اولیا دانسته آن را یکی از مقامات نامیده اند. این پژوهش که به روش تحلیلی- توصیفی صورت گرفته ، بر آن است تا بر اساس امهات متون نثر عرفانی فارسی، ضمن بیان تلقی عرفا از مفهوم صبر انواع و مراتب آن را از منظر آنان تبیین نماید.

    کلیدواژگان: صبر، نثر عرفانی، مقام، عرفان اسلامی
  • هما یمینی، تورج عقدایی * صفحات 353-376

    مطالعه دیوان حافظ، در هر شرایطی و برای جست وجوی هر مقوله یی، لذت بخش و آموزنده است. اما تردید نباید کرد که عشق، در غزل های آسمانی او، هرگز عطش جست وجوگر را فرونمی نشاند؛ بلکه همواره او را تشنه تر می کند. در این مقاله کوشیده ایم یک بار دیگر به این موضوع آشنا بپردازیم و عواطف و اندیشه های حافظ را با اندیشه های فیلسوفان و عارفان، رویاروی کرده، سهم حافظ را در پیش برد «طریقت عشق» ، در کنار انبوهی از مسایل که با این عاطفه انسانی، همراه می شوند، نشان دهیم. اطلاعات این مقاله از طریق کتاب و اسناد، گرد آمده و سپس داده های تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیل شده است. برای بازنمود اندیشه حافظ در این مقوله، ابتدا به سراغ مباحث کلی عشق رفته و آن را در قالب یک مثلث در دیوان حافظ کاویده ایم. مثلثی که پایه اش عشق و دو ضلع آن معشوق و عاشق است. حاصل کار این است که تمام آن چه بر زبان حافظ جاری شده، محصول تجربه های شخصی اوست و با سخن کسانی که «عشق» را با «عقل» توصیف کرده اند، بسیار متفاوت است.

    کلیدواژگان: حافظ، عشق، عاشق، معشوق
|
  • Seyed Morteza Mirhashem, Masoumeh Simchi, Habibullah Abbassi, Bahador Bagheri Pages 13-39

    Sufism that can be mentioned as one of the most important social and cultural factors was formed in Islamic community since early centuries and grew up rapidly.it was introduced into literature via Sanaee, and outstanding works appeared in this field in both verse and prose such as those of Rumi’s and Attar’s. Impressed by these works and the domination of the spirit and culture of Sufism over the social atmosphere of seventh, eighth, and ninth centuries, the love stories that were more appealing than other kinds of stories due to their emotional and sensational perspectives, were more evolved and while keeping the characteristics of former works took up new colors. This paper is trying to study some of the most outstanding works of these centuries, namely Hasht Behesht by Amir Khosro Dehlavi,7th century, Jamshid va Khorshid by Salman Savoji, Homa va Homayoon by Khajavi Kermani(eighth century),and Leili va Majnoon by Maktabi Shirazi (Ninth Century), and explore the shared elements that depict the effectiveness of the composers by Sufi mindsets. The result of the writers reveals that the effectiveness was not limited to only the evolution of the characters’ behavior, but the love words and statements have further meanings under the influence of Sufism. In other words, one can admit that the earthly and virtual love are enhanced as high as heavenly loves so that the love and mysticism are intertwined so much that no one can determine any borderline between their love or mystical status.

    Keywords: Love poems, love, lover, Sufism, spiritual journey man
  • Nasser Alizadeh Khayyat, Mahdi Ramezani Pages 41-62

    Resorting to a wide range of themes, and symbolizing them accordingly, is a very common technique employed by mystics and poets to express their innermost meanings. Due to the wide range of conceptual resources available, which are affected by different variables, such mystic poets as Sana’ee, Attar, Molawi, Sa’adi, Hafez, Eraghi, Awhadi and others have resorted to all linguistic and rhetorical devices in hand, to further develop their mystic thoughts and get them across. Surprisingly, they have even used concepts from chess, an interesting mental exercise that is straightly associated with epic and scenes of battleground, apparently having very little to do with mystic notions. The present study was an attempt to thoroughly review Persian mystic poetry for the purpose of analyzing poems for the notions borrowed from chess. The findings indicate that Iranian mystic poets, in general and Molawi, in particular must have owned a deep understanding of chess since they have been able to display mystic issues and poetic thoughts through the delicacy and precision inherent in chess.

    Keywords: Chess, Mystics, Poetry, Thematization, symbol
  • Seyed hamidreza Mira'zam, Marieh Seyed Ghoreysh, Ali Ahmadpour Pages 63-82

    Spirituality is one of the most important discussions in the world today, especially in the west, which the Khaledeh philosophy disciples and traditionalists including Seyed Hassan Nasr have special emphasis on it. The main purpose of this paper is to explain spirituality from Seyed Hassan Nasr's viewpoint conducted through the content analysis in explaining data. The findings of the research show that the claims made by Nasr such as sublime unity of religions despite the superficial difference and admitting the righteousness and reasons by the entire spiritual and pseudo spiritual manners and achieving spirituality is not possible so that this will lead to a sort of eclectic spirituality. This paper strives to first deal with better understanding of Nasr's desired spirituality and mysticism through his intellectual roots such as traditionalism, sublime unity of religions and philosophy, so that his spiritual explanation on the basis of his intellectual poetry could be better and more clearly understood. Then, the analysis and study of Nasr's viewpoint about spirituality is investigated.

    Keywords: Spirituality, mysticism, Seyed Hassan Nasr, Investigation, Criticism, Intellectual roots
  • Narges Salehi, Mohammadreza Haji Aghababaei Pages 83-102

    One of the significant fields of culture that has benefitted a great deal from mystical teachings is cinema, and a branch of comparative studies is dedicated to the interdisciplinary relationship between literature and cinema. A lot of mystical concepts that are mental and abstract are illustrated in objective pictures through cinematic tricks and creative imagination of cinematographers, which has been appealing to the audience. Dariush Mehrjooyee who is one of the outstanding directors of cinema in Iran has been dealing with mystical thoughts in some of his cinematic works. The present paper investigates the movie called Pari (Fairy) from the mystical issues point of view, especially Islamic mysticism, and the elements of plot and characterization are also studied. The most important point emphasized in the movie is the company of mentor throughout the spiritual journey. Since the main character of the movie does not have a true understanding of the spiritual journey, he will not accompany the mentor, and this will add to his internal conflict. In the final episode of the movie, the director indicates the lifesaving feature of the mentor so that the main character of the movie comes to peace by submission to the mentor and accepting him as the spiritual journey guide, a new comprehension of the truth.

    Keywords: Comparative studies, Islamic mysticism, spiritual cinema, Daiush Mehrjooyee, the movie Pari
  • Shaban Shafie Nasab, aliyeh Youssef Fam Pages 103-120

    Tarikh-e Beyhaghi is one of the important Persian prose works written by Abolfazl Beyhaghi, an elite of the Ghaznavid Dynasty. The book was written in the fifth Hegira century based on the official letters and documents of the King's court as well as the author's diaries. At an early age, Beyhaghi learned didactic and writing skills from Bunasr Moshkan, the minister of the Ghaznavid Divan-e Rsaael Dynasty (the highly confidential correspondence department). Thanks to his flair and enthusiasm for reading and writing, Behayaghi became prominent enough to be entrusted with the managerial affairs of the Divan-e Rsaael after the demise of his supervisor, Moshkan. His book, part of which remained to date, included both historical and literary texts. While religious fanaticism, degeneration of ethical values, insecurity, indecency, and the greed for wealth and power among the officials was highest, Beyhaghi delineated events during the Ghaznavid dynasty both meticulously and impartially in very rhythmic words. As a result, he created a unique piece of work that unequivocally mirrored his age. The present study is an attempt at reflecting the overt and covert layers of ideology, Sharia, and ethics of the officials he worded.

    Keywords: eyhaghi, History, The Ghaznavid Dynasty, Ideology, Sharia, Ethics, Religious Fanaticism
  • Mohammadreza Beigi, Ezzat Molla Ebrahimi, Bahram Parvin Gonabaadi, Leila Ghasemi Pages 121-138

    Ever since Arabic Language and Literatue tied up with mysticism, profound and massive works of prose and verse flourished throughout the territory of Iran. If mysticism is assumed to be the artistic account of religion, the mystic of this territory especially poets have been able to afford it pretty well and perfectly. The unbreakable tie between literature and mysticism, especially in the field of poetry, due to its appealing and balanced aspect, kept on in the contemporary era and it seems that it will last forever. The Arabic and Persian literature have always been the manifestation of mysticism and relevant issues so that the readers could have polished their soul through reading it. Yusuf El Khal is an outstanding Syrian poet who in the contemporary Arabic poetry he has reflected a lot of mystical themes in his poetry divan. Ahmad Shamloo, too, is an innovative poet in the blank verse of Persian language whose poetry consists of concepts such as life and death, holiness of love, freedom, reality of existence, and monism. Due to the contemporaneity of these two poets and their shared mystical thoughts on some concepts such as monism, divine love, mystical wine, freedom, survival and non-existence, reality of universe, satisfaction and surrender, both poets emphasized that the structure and poetic language are much alike. In this regard, the writers have studied data through descriptive analytic method.

    Keywords: Comparative literature, mysticism, Ahmad Shamloo, Yusuf al-Khal
  • Babak Malayee, Mohammd Javad Esmail Ghanemi Pages 139-150

    Philosophy and mysticism has been the arena for poets throughout the literary eras. Poetry, philosophy, and mysticism are among the intersection of literature with religious thoughts. Hammami mingled his mystical poems with philosophy, advice, and recommendation, and impressed by the Koran and Ahlulbayt hadith, he tried to convey the philosophical concepts to the audience through simple and straightforward by his poems coming from heart. These themes include following Ahlul bayt (pbut), not loving the world, defiance against fancy, self-crusade, and learning from old age. The writers of this paper endeavor to deal with the study and explanation of the poet's poetry in terms of philosophy and mysticism.

    Keywords: Philosophy, mysticism, Hammami, poetry
  • Hedayat Naghavi, Mehdi Mahoozi, Shahin Ojaghalizade Pages 151-174

    Sa'di is one of the great poets and first class of Iranian literature who has influenced many poets' ideas and words. The attachment of Shahriar to Iraqi style poets, in particular Saadi, has led him to gaze at poetry themes. The impact of poetry poetry is one of the most attractive categories of literary criticism. The purpose of this research is to compare the mystical themes used in the Saadi and Shihryan dialects. The elements and themes are common in the sonnets of these two poets, and Shahriyan Gholzaliyah can be studied through the influence of Saadi's sonnets, according to the comparative approach.

    Keywords: Sa'adi, Shahriar, Ghazal, Sufism, Impact
  • Mahnaz Noroozi, Amir Najafi, Mohammad Mehdi Rashidi Pages 175-191

    Mystical tourism as a social and cultural reality has positive tasks and functions in society. Knowledge tourism is a branch of cultural tourism that has a direct relationship with mysticism so that the tourist set up a targeted journey to gain knowledge or to visit holy mystical places. Psychological recovery, peace of spirit, enjoying spiritual atmosphere, observing different manifestation of customs, spiritual products, inclinations (mystical-spiritual), deserting life, grace, sustainable peace, resources and benefit discovery, economic and commercial evolution, acquiring abundant income, job creation, understanding spiritual culture, retrieving national pride, cultural behavior (Islamic-Iranian), commemoration of cultural legacy, understanding life styles, preserving cultural resources, emerging cultural exchanges, mutual connection and exchange (host and guest), balance, interaction, reformation, urban development, etc. are among the most important functions and positive works in this field in society. This research tries to extract an array of effective factors over the expansion and growth of mystical tourism industry in Zanjan Province.Therefore, by offering solutions and proposals in terms of entrepreneurship ecosystem and creating correct planning based on realities and need (host and guest), removing lack of facilities and services, increasing trust and social capital among local community and tourists, stability, precise control and supervision in the field of economy, welfare services, hygiene, etc., one can help a great deal to development solutions and removing the barriers of development in this field in Zanjan Province.

    Keywords: Cultural development, entrepreneurship ecosystem, tourism, mystical tourism, mystical spheres
  • Wadood Valizadeh, Fatemeh Lajevardi Pages 193-209

    The interpretations that mystics offer on holy texts are usually paradoxical and are always opposed by some people. This paper tries to investigate the nature of holy texts and relevant interpretations so as to show why these interpretations are usually paradoxical. The studies reveal that since the holy texts have multi-layer cores and meanings, during interpretation, the mystic endeavors to skip the superficial meanings and arrive at the core meanings, which most often are not in harmony with superficial meanings, and thus they are not matched with the best interest of the superfici al seekers. That's why these kinds of interpretations are in contrast with religious principles. Whereas in terms of the level of understanding and knowledge and capacities of human beings, the intake and comprehension of different levels of meanings in the holy books are in proportion to the status of a person is necessary to pass through toward reality.

    Keywords: Interpretation, core, holy text, mystical words, paradox
  • Zahra Cheraghi Pages 211-234

    Persian poetry is full of romantic and mystical images. It is full of intuitive and mystical themes. Among classical Persian poets, Sanai is one of the pioneers of mystical poetry. Sanai was a modernist poet and a founder of mystical and esoteric poetry. He presented mystical themes in literature by using symbolic language. He used symbolic and metaphorical language and in this way he revived Ode. Considering these facts about Sanai, it seems so important to have a linguistic approach to mystical and symbolic contents of Sanai ’s poems. So in this study the researcher has tried to present the history of Language, its functions and also the definition of symbolic language. In addition, the content of mystical and symbolic language of some mystical poets, specially Sanai, was examined. It was shown that how Sanai used symbolic language to speak about mysticism and his beloved in his two-valuable works, "Hadighatolhaghighah" and " Seirolebad elalmaad".

    Keywords: Symbol, Linguistic applications, symbolic language, mystical language, Sanai
  • Mehdi Rezaei, Ali Towhidi Pages 257-284

    Islam is the ritual of mercy and righteousness, the religion of Khatam and Akmal, mysticism and divine religions. The Qur'an and its main themes embody the principles and values of human rights; justice, fairness, equality and the symbol of wisdom and knowledge. The principles that emphasize the undeniable right to liberty and freedom, independence and sovereignty of man on his own destiny and deduces human values from the religious principles that the Almighty God directs and invites people to follow. In fact, religion includes the agenda, human rights, including "self-determination" and its teachings. Hence, wisdom and mysticism are also celestial and earthly teachings, bridges, and connecting rings of religious doctrines with all divine religions. Accordingly, the prophets' invitation and the manner of their propaganda are all based on the freedom of choice, and human beings, in the Quranic verses, free and free prophets, and the Prophet also act as the gospel and the warner of the description, in order to choose a completely free path of guidance or disorientation. In this paper, the philosophical and mystical components and components of the right to self- determination in Quranic verses are reviewed and, by putting together the statements about these elements and components, it is referred to the Quranic view of self-determination.

    Keywords: right to self-determination, human rights, right to life, fairness, Islam, the Quran
  • Fereshteh Azadtabar, Mehrdad Akbari Gandomani, ehdireza Kamali Baniyani Pages 285-310

    Creative misreading is based on the idea of the presence of an inherited relationship amongst literary works; however, not a relationship based on alignment and congruency or continuation; rather, a new relationship involving a fundamental dialectic, a relationship between the recognizing the power of the past and the deviation from its domination. With the aim of getting out of the shadow of his or her literary parent, the literary child initiates a defensive move; a move whose direction and approach are not passive; rather, it will ultimately lead to artistic creation. The techniques of creative misreading can voluntarily (consciously) and involuntarily (unconsciously) help the succedent text to escape the anxiety of being affected. One of the factors affecting the creative misreading of literary works is the element of association. In the current paper, a story from Masnavi by Rumi has been chosen which was created by Rumi through combination of and extraction from two other stories. The timeless and placeless nature of Rumi’s story, the closeness between the point of view of the third person and the first person, the indefinite main character and utilizing interpretive narrator instead of descriptive narrator, associating the Fetyan Group due to the characterization of the poet, internal monologues, soliloquies of the poet, stream of consciousness, and prolixity of dialogues, among others, are some of the techniques used in the creation of the new story in line with creative misreading influenced by the association element. Therefore, after introducing and discussing the theory of creative misreading, understanding the element of association and its characteristics, the influence of association on story elements in order to avoid the influence tension from the two source stories is discussed in detail.

    Keywords: association, creative misreading, story elements, Masnavi Manavi
  • Karim Shaker Pages 311-328

    Love is the most important mystical issue that other mystics have talked about it and mentioned its importance before Qazali. However, Qazali is the first mystic who has written a unique paper on mystical love. In his paper, Qazali talks about love in a way that at the very beginning we realize that we are dealing with a centralized text and whatever he has talked about is in a way in connection with love. Therefore, we, too, with this in mind have written about love after a short introduction just like an emotion that has influenced not only human beings but also the whole universe and whatever existing in the universe is rotating around it and gains its power from. Then, we have pointed out to the beloved that whatever or whoever it is summons the lover toward itself, and finally we have indicated the love that is the source of the realization of love and its features from Qazali’s point of view. The entire information of this paper is obtained through library methodology whereby the data is analyzed through descriptive method. The most important result of this study is that events are “narration” and originally a centralized narration within which the core of the structure is love and the overall building blocks of the structure are oriented and impressed by.

    Keywords: Qazali, narration, centralism, love, beloved
  • Fereydoon Tahmasbi, Seyed Mohsen Hossieni, Hossein Jabarpoor Pages 329-351

    Patience is one of the mystic statuses as well as basic foundations in the mystical demeanor. In the holy Quran patience along with its accessories have been cited 104 times and the prophet Muhammad has regarded patience as one of the two rules of faith. Mystics following the revelation and prophecy for proceeding demeanor have considered the achievement of patience dignity and reverence toward it as essential an affair and each has provided a definition and an arrangement for patience. This research has been conducted according to the documentary and library method so that the Persian mystical prose on the basis of original texts elucidates what types and levels the patience can have from perspective of mystical and finality it determines the role and impact of patience on the spiritual and material life in general and in particular.

    Keywords: Patience, Mystical prose, status, mystic status
  • Homa Yamini, Tooraj Aghdayee Pages 353-376

    The study of Hafiz‟ divan for any conditions and for every research subject is enjoyable and educational. But no one should doubt that love, in his heavenly lyrics, would never quench the thirst of the researcher, rather, it makes him or her thirstier. This paper endeavors to once more deal with this familiar topic and compare Hafiz‟ thoughts with those of philosophers and mystics, and reveal the share of Hafiz in terms of “love tariqa” along with a pile of issues that come along with this human emotion. The information available in the paper comes from the books and documents amassed and then the research data are analyzed through descriptive method. To reveal the Hafiz‟ thought in this regard, the general issues of love is first discussed in the form of a triangle in Hafiz‟ divan. The triangle base is love and the other sides are beloved and lover. The outcome is that whatever said by Hafiz is the product of his personal experience and is different from those who have described „love‟ with „wisdom‟.

    Keywords: Hafiz, love, lover, beloved