فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 12 (زمستان 1387)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم ارجی، عباس بخشی پور رودسری، مجید محمودعلیلو، بهرام صمدی راد صفحه 1
    هدف این پژوهش، مقایسه ویژگی های شخصیتی افرادHIV مثبت معتاد با افراد سالم است. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر (50 نفر بیمارHIV مثبت معتاد،50 نفر آزمودنی سالم) است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه سالم از نظر ویژگی های جمعیت شناختی با گروهHIV+ معتاد همتاسازی شدند سپس مقیاس هیجان خواهی زاکرمن (فرم پنجم) بر روی آزمودنی ها اجرا گشت. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان دادند که دو گروه در همه ویژگی های شخصیتی با یکدیگر تفاوت معنادار دارند (P<0/000). نتیجه پژوهش نشان داد که ویژگی شخصیتی ویژه ای (نمره بالا در بعد نوروتیسزم و نمرات پایین در ابعاد شخصیتی با وجدان بودن، توافق پذیری، برونگرایی و گشودگی در مقابل تجربه) وجود دارد که افراد به مشکلاتی چون آلودگی به ویروسHIV و اعتیاد آسیب پذیر می کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی شخصیتی، اعتیاد، HIV
  • منصور بیرامی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحه 17
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ابعاد شخصیتی، تیپ C و راهبردهای مقابله ای بیماران مبتلا به سرطان با افراد سالم صورت گرفت. نمونه این پژوهش شامل 100 نفر (50 بیمار سرطانی و 50 فرد سالم) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه سالم از نظر ویژگی های جمعیت شناختی (سن، جنسیت و میزان تحصیلات) با گروه بیمار همتا شدند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه شخصیتی آیزنک EPQ-RS، پرسشنامه تیپ شخصیتی C و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن استفاده شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل واریانس چندگانه (MANOVA) انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان دادند که نمره های گروه بیمار در بعد روان آزرده گرایی، برون گرایی (0/01>P)، روان پریش گرایی، تیپ (0/05>C (P و راهبرد مقابله ای هیجان مدار (0/01>P) به طور معنی داری بیشتر از گروه سالم است. همچنین براساس نتایج به دست آمده، بین دو گروه در راهبرد مقابله ای مساله مدار، تفاوت معنی-داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، تیپ c، راهبردهای مقابله ای، سرطان
  • بهرام جوکار، محمد خیر، محبوبه البرزی صفحه 41
    پرورش خلاقیت از جمله اهداف اساسی است که همواره مدنظر محققان و برنامه ریزان تعلیم و تربیت قرارگرفته است. تاثیر باورهای شناختی و انگیزشی برخلاقیت در تحقیقات بسیاری مورد کنکاش قرارگرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی قدرت پیش بینی باورهای اسنادی در خلاقیت کودکان با واسطه گری سبک های انگیزشی بود. در این راستا مدلی سلسله مراتبی ارائه شد که درآن باورهای اسنادی به عنوان متغیر برون زاد، سبک های تنظیمی انگیزش به عنوان متغیر واسطه ای و خلاقیت به عنوان متغیر درون-زاد در نظر گرفته شدند. مفروضه اصلی مدل وجود نقش واسطه گری سبک های انگیزشی در رابطه متغیر برونزاد و درون زاد مدل بود. نمونه پژوهش حاضر 132 دانش آموز پسر مقطع ابتدایی در پایه های کلاسی چهارم و پنجم، ناحیه یک آموزش و پرورش شهر شیراز بود. به منظور بررسی باورهای اسنادی از پرسشنامه ادراک کنترل دانش آموز ولبرن و همکاران و برای تعیین سبک های انگیزشی از پرسشنامه خودگردانی یادگیری ریان وکانل استفاده شد. جهت اندازه گیری خلاقیت شیوه سنجش عملیاتی خلاقیت آمابیل به کارگرفته شد. روایی و پایایی ابزارهای مورد نظر احراز گردید. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیون چندمتغیره به شیوه همزمان نشان داد که باورهای اسنادی راهبردی و ظرفیتی چه به-صورت تفکیکی و چه به صورت همزمان پیش بینی-کننده سبک های تنظیمی انگیزش بودند. چنانچه در سبک تنظیمی بیرونی، باورهای راهبردی تلاش و دیگران به صورت مثبت، و باورهای ظرفیتی تلاش و توانایی به صورت منفی پیش بینی-کننده بودند. در سبک تنظیمی درون فکنی، صرفا دیگران پیش بینی کننده مثبت بودند. در سبک تنظیمی همانندسازی، باورهای راهبردی تلاش و عوامل ناشناخته به صورت منفی و باور راهبردی دیگران و باور ظرفیتی توانایی به صورت مثبت این عامل را پیش بینی نمودند. در سبک تنظیمی درونی نیز عامل توانایی با ضریب مثبت و عامل راهبردی ناشناخته و عامل ظرفیتی شانس به صورت منفی پیش بینی کننده معنادار بودند. همچنین از سبک های تنظیمی فقط سبک تنظیمی درون فکنی با قدرت پیش بینی کنندگی منفی و سبک تنظیمی همانندسازی با قدرت پیش-بینی کنندگی مثبت، خلاقیت در کودکان را تبیین کردند. یافته های حاصل موید فرضیه های ذکر شده بودند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک های انگیزشی، باورهای اسنادی، (کنترلی، راهبردی و ظرفیتی)
  • فرحناز رحمت اللهی، مریم فاتحی زاده، سیداحمد احمدی صفحه 71
    هدف این پژوهش، رتبه بندی و تعیین مهم ترین آسیب های ازدواج زوجین شهر اصفهان است. این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همه گیرشناسی است. نمونه تحقیق500 نفر از افراد متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر اصفهان در سال 1385 بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. از این تعداد، 405 نفر زن و 95 نفر مرد بودند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته آسیب شناسی ازدواج بود. این پرسشنامه با 231 سوال و در قالب 26 خرده مقیاس، آسیب های ازدواج را می سنجد. برای تعیین پایایی آزمون از آلفای کرونباخ استفاده شد. آلفای کرونباخ کل آزمون 0/98 محاسبه شد. داده ها بوسیله نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل جداول فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل آزمونt تک متغیری تحلیل شد. نتایج به شرح زیر می باشد:سه گروه از ازدواج های فاقد آسیب، در معرض آسیب و آسیب دیده برمبنای انحراف معیار از هم تشخیص داده شد. 84/2 درصد افراد در گروه ازدواج های فاقد آسیب با نمره کمتر از یک انحراف معیار، 11/4 درصد افراد در گروه ازدواج های در معرض آسیب با نمره یک تا دو انحراف معیار و 4/4 درصد افراد در گروه ازدواج های آسیب دیده با نمره بیشتر از دو انحراف معیار قرار گرفتند. آسیب های زناشویی در این سه گروه بر حسب درصد فراوانی رتبه بندی شد. در ازدواج های فاقد آسیب و در معرض آسیب، «مشکلات ارتباطی با همسر و الگوهای ارتباطی» در صدر جدول قرار داشت. در ازدواج های آسیب دیده، «مشکلات رفتاری با همسر و مشکلات عاطفی» از بالاترین رتبه برخوردار بود. از میان حیطه های مختلف آسیب های زناشویی، به طور کلی، شش حیطه: «مشکلات رفتاری با همسر»،«مشکلات عاطفی»، «تفاوت ویژگی های شخصیتی زوجین»، «مشکلات مربوط به اوقات فراغت»، «مشکلات ارتباطی» و «الگوهای ارتباطی» مهم ترین آسیب های روابط زناشویی زوجین در شهر اصفهان شناخته شد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ازدواج، ازدواج فاقد آسیب، ازدواج در معرض آسیب و ازدواج آسیب دیده
  • فریبز گراوند، امید شکری صفحه 101
    با هدف بررسی اثر میانجیگر سبک های مقابله در رابطه بین تنشگرهای تحصیلی و واکنش ها به تنشگرهای تحصیلی، 419 دانشجو (166 پسر و 253 دختر) به پرسشنامه تنیدگی دوران دانشجویی (SLSI؛ گادزلا، 1991؛ نقل از گادزلا و بالوگلو، 2001) و پرسشنامه مقابله با موقعیت های تنیدگی زا (CISS؛ اندلر و پارکر، 1990) پاسخ دادند. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دو الگو، تنشگرهای تحصیلی با واکنش ها به تنشگرها رابطه مثبت و معنی دار؛ با سبک مقابله مساله مدار رابطه منفی و معنی دار و با سبک مقابله هیجان مدار رابطه مثبت و معنی-دار دارد. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه بین تنشگرهای تحصیلی و واکنش ها به تنشگرها از طریق سبک های مقابله مساله-مدار و هیجان مدار میانجی گری شد. در هر دو الگو، تمام وزن های رگرسیونی از نظر آماری معنادار بوده و متغیرهای پیش بینی کننده الگو، 0/75 از واریانس واکنش ها به تنشگرهای تحصیلی را تبیین کردند. نتایج پژوهش حاضر، بر ضرورت بازشناسی نقش میانجیگر سبک های مقابله در بررسی رابطه بین تنشگرهای تحصیلی با تنیدگی (مساله مدار و هیجان مدار) و واکنش ها نسبت به تنشگرهای تحصیلی تاکید می کند. تلویحات برای روان شناسان تربیتی بحث می شود.
    کلیدواژگان: تنشگرهای تحصیلی، واکنش ها به تنشگرها، سبک های مقابله، میانجی گر، مدل ربایی، معادلات ساختاری
  • تورج هاشمی، مجید علیلو، منصور بیرامی، معصومه اسماعیلی، اکرم ارجی صفحه 123
    پژوهش حاضر به بررسی حافظه سرگذشتی بیش کلی-گرا و تاخیر زمانی در بازیابی خاطرات، در افراد افسرده و مضطرب، می پردازد. بدین منظور 10 فرد افسرده، 10 فرد مضطرب و 10 فرد سالم از بین دانشجویان دانشگاه تبریز که به مرکز مشاوره دانشگاه مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، پس از تکمیل پرسشنامه افسردگی و اضطراب بک، از آزمون بازخوانی از حافظه سرگذشتی، استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش، تحلیل واریانس یک متغیره (ANOVA)، برای مقایسه بیش کلی گرایی و تاخیر زمانی در 3 گروه افسرده، مضطرب و سالم و آزمون توکی برای مقایسه دو به دو به کار برده شد. همچنین از تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) برای بررسی میزان یادآوری خاطرات مثبت و منفی در 3 گروه استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بیش کلی گرایی در حافظه سرگذشتی افراد افسرده بیشتر از افراد مضطرب و سالم است. همچنین تاخیر زمانی در بازیابی خاطرات در افراد افسرده بیشتر از افراد مضطرب و سالم است. و افراد افسرده و مضطرب خاطرات منفی بیشتر و خاطرات مثبت کمتری را نسبت به افراد سالم یادآوری می نمایند.
    کلیدواژگان: حافظه سرگذشتی، تاخیر زمانی، افسردگی، اضطراب
  • محمد یمینی، پروین کدیور، ولی الله فرزاد، علیرضا مرادی صفحه 139
    هدف این مطالعه بررسی رابطه بین ادراک دانشجویان از محیط یادگیری ساختن گرای اجتماعی با سبک های تفکر، رویکردهای یادگیری و بازده ها یا پیامدهای یادگیری در آنها است. این مطالعه یک مطالعه همبستگی است که از تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون سلسه مراتبی بهره می برد تا تاثیر تفاوت سبک های تفکر و رویکردهای یادگیری را در ارتباط بین ادراک از محیطی یادگیری ساختن گرای اجتماعی و پیامدهای یادگیری مورد بررسی قرار دهد. آزمودنی های تحقیق حاضر277 نفر از دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی، ریاضیات، و علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد به تعداد 193 دختر و 84 نفر پسر بودند. این مطالعه نشان داد که ادراک دانشجویان از محیط یادگیری ساختن گرای اجتماعی با بازده ها یا پیامدهای یادگیری آنها در ارتباط است و دانشجویان دارای سبک تفکر و رویکرد یادگیری متفاوت با وجود داشتن ادراک ساختن گرایی اجتماعی از محیط یادگیری، نتایج یادگیری متفاوتی را بروز خواهند داد. نتایج این مطالعه نشان دادند که هرچند محیط یادگیری ساختن گرای اجتماعی در کلاس درس، برای کلیه دانشجویان، محیط مطلوبی است و بر بازده ها یا پیامدهای یادگیری آنها تاثیر به سزایی می گذارد، اما دانشجویان دارای سبک تفکر نوع 1 و همچنین دارای رویکرد عمیق به یادگیری از چنین محیطی بهره بیشتری می برند و به نتایج یادگیری بهتری می رسند.
    کلیدواژگان: سبک تفکر، رویکرد یادگیری، بازده با پیامدهای یادگیری، ادراک از محیط یادگیری، ساختن گرای اجتماعی در دانشگاه