فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 21 (بهار 1390)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 21 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خلیل اسماعیل پور، محسن سودمند، محمدصادق نظری صفحه 1
    از آن جا که در درمان بیماران دیابتی به استفاده از برنامه های مراقبتی تاکید می شود و توجه به ویژگی های شخصیتی بیماران، در تبعیت آن ها از برنامه های مراقبتی موثر خواهد بود، این پژوهش ابعاد شخصیت و راه های مقابله افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را در مقایسه با افراد غیردیابتی بررسی کرده است. آزمودنی های پژوهش را 60 نفر از بیماران دیابت نوع2 و 60 نفر از سایر بیماران بیمارستان امام خمینی(ره) اردبیل تشکیل دادند که با رعایت معیارهای ورود و خروج در مطالعه، انتخاب و براساس سن و جنسیت همتا شده بودند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی تجدیدنظر شده ی شخصیت آیزنک (EPQ-R) و پرسشنامه راه های مقابله فولکمن و لازاروس (WCQ)، و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز استفاده شد. نتایج نشان داد که بین دو گروه از نظر ابعاد شخصیت و راه های مقابله با استرس، تفاوت های معنی داری وجود دارد و تابع تشخیصی حاصل از ترکیب خطی راه های مقابله و ابعاد شخصیتی می تواند 87/9 درصد اختلاف بین مبتلایان دیابت نوع 2 و افراد غیردیابتی را تبیین کنند. براساس نتایج این تحقیق، می توان با مدنظر قرار دادن ویژگی های روان رنجورخویی، روان پریش خویی و سطح پایین برون گرایی، همچنین غالب بودن مقابله هیجان-مدار در بیماران دیابتی نوع 2، برنامه های مراقبتی مناسبی را تهیه کرد.
  • رحیم بدری گرگری، صمد مرادی، حامد حسین پور صفحه 19
    این پژوهش نیمرخ های انگیزشی دانشجویان و تفاوت نیمرخ گروه های مختلف را از نظر عملکرد شناختی، عاطفی و اجتماعی مورد مطالعه قرار داد. جامعه ی آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه تبریز بودند. 370 دانشجو از دانشکده های مختلف با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. پرسشنامه ی انگیزش تحصیلی، پرسشنامه اهداف جامعه پسند، مقیاس نگرش کلاسی و پرسشنامه ی راهبردهای یادگیری به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، تحلیل واریانس چندمتغیره (MNOVA) و آزمون تعقیبی استفاده شد. نتایج پژوهش، چهار گروه از دانشجویان:(الف) دارای جهت گیری انگیزش درونی(ب) دارای جهت-گیری های درونی و درون فکنی شده (ج) جهت گیری انگیزشی چندگانه بالا (د) جهت گیری بی انگیزشی را شناسایی کرد. از طرفی نتایج پژوهش نشان داد که دانشجویان خوشه «انگیزش چندگانه» از لحاظ شناختی، عاطفی و اجتماعی نسبت به سه گروه دیگر، عملکرد سازگارانه تری دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل مبتنی بر شخص، جهت گیری های انگیزشی، بازده شناختی، عاطفی، اجتماعی، تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، انگیزش درونی و انگیزش مهار شده
  • محمدعلی بشارت، صدیقه کوچی، محسن دهقانی، حجت الله فراهانی، سیروس مومن زاده صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده خودکارآمدی بر رابطه بین ناگویی هیجانی، شدت درد و ناتوانی ناشی از درد در بیماران مبتلا به درد مزمن انجام گرفت. 100 آزمودنی (67 زن و 33 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد که مقیاس های ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20)، پرسشنامه خودکارآمدی درد مزمن (CPSEQ)، مقیاس دیداری شدت درد (VAS) و پرسشنامه ناتوانی ناشی از درد (PDQ) را تکمیل کنند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی در رابطه بین ناگویی هیجانی، شدت درد و ناتوانی ناشی از درد نقش تعدیل کننده دارد. بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه بین ناگویی هیجانی، شدت درد و ناتوانی ناشی از درد در بیماران مبتلا به درد مزمن تحت تاثیر نقش تعدیل کننده خودکارآمدی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، خودکارآمدی، شدت درد، ناتوانی ناشی از درد، درد مزمن
  • منصور بیرامی، اصغر پوراسمعلی، مجتبی صالحی حیدرآباد، مرتضی عندلیب کورایم صفحه 61
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تحول اخلاقی و میزان نوعدوستی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی براساس عامل های شخصیتی بود. به این منظور 208 نفر (88 پسر و 120 دختر) از دانشجویان کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی به روش نمونه گیری تصادفی نسبتی، انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های جمعیت شناختی، پنج عامل شخصیتی (NEO-FFI) و پرسشنامه های تحول اخلاقی و نوعدوستی «ما»، استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS17 و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و رگرسیون همزمان، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج رگرسیون همزمان نشان داد که که از بین پنج عامل شخصیتی دو بعد روان رنجور خویی (به طور منفی) و انعطاف پذیری (به طور مثبت) سهم معنی داری در پیش بینی تحول اخلاقی دارند، و در ادامه نتایج رگرسیون همزمان نشان داد که که از بین پنج عامل شخصیتی تنها بعد وجدانی بودن قادر به پیش بینی میزان نوع دوستی دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل شخصیتی، تحول اخلاقی، نوع دوستی
  • لیلا حیدری نسب، محمدرضا شعیری صفحه 77
    پرسشنامه سبک های دفاعی1 توسط باند2 (1983) و سپس آندروز3 و همکاران (1993) بر روی نمونه-های بالینی و غیربالینی وارسی های متعددی را تاکنون پشت سر نهاده است. یکی از موارد مرتبط با این وارسی ها، تحلیل عاملی می باشد. براساس نتایج تحقیقات مختلف در کشورهای متعدد، این پرسشنامه در کشورهای متعدد همنوا نبوده و در عین برخورداری از شباهت ها دارای نوساناتی در نتایج نهائی بوده است. هدف مطالعه ی فعلی تحلیل عاملی مربوط به پرسشنامه ی سبک های دفاعی بر روی نمونه های دانش آموزی (n=666) و دانشحویی (n=401) به منظور کشف تعداد سبک های دفاعی در آنان می-باشد. نتایج به دست آمده در تحلیل های عاملی یاد شده در دو گروه به طور مجزا و در کل نمونه (1067 نفر) با توجه به تحلیل عاملی اکتشافی و موازی، بیانگر وجود سه عامل بوده است. گرچه دفاع های لانه گزیده در هر سبک با داده های اولیه آندروز و همکاران (1993) و نیز سایر محققان تفاوت های را دارد اما به-طور کلی یافته های تحقیقی از نتایج این مطالعه حمایت می کند.
    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، سبک رشدیافته، سبک روان آزرده وار، سبک رشدنایافته
  • امیرمحمد شهسوارانی، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی، حسن عشایری، کلثوم ستاری صفحه 99
    در پژوهش حاضر، هدف تعیین تاثیر استرس بر توجه انتخابی بینایی با در نظر گرفتن نقش عامل شخصیتی روان رنجورگرایی (N) بود. به این منظور تعداد 60 نفر دانشجوی پسر به صورت نمونه گیری چندمرحله ای و با رعایت متغیرهای کنترل غربالگری عصب روانشناختی از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران انتخاب شدند (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل؛ هر گروه 20 نفر). آزمودنی های گروه های آزمایشی که از نظر افراشتگی در عامل N با هم متفاوت بودند، پس از انجام تکالیف استرس زای شناختی مورد آزمایش توجه انتخابی و متمرکز بینایی قرار گرفتند. توجه انتخابی و متمرکز بینایی آزمودنی های گروه کنترل بدون انجام این تکالیف سنجیده شد. شاخص های سنجش توجه بینایی تعداد خطاهای شمارش و خطاهای طبقه-بندی آزمودنی ها بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یکراهه (ANOVA) مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که استرس به افزایش معنادار خطای شمارش و خطای طبقه بندی منجر می شود (0/001>p) و عامل روان-رنجورگرایی (N) نیز به افزایش بیشتر خطای شمارش و خطای طبقه بندی (0/0001>p) در آزمودنی ها منجر می شود. نتایج پژوهش حاصل نشان دهنده این است که استرس به کاهش توجه انتخابی و متمرکز بینایی به محرک های خنثی در افراد منجر می شود و عامل روان رنجورگرایی (N) نیز این اثر منفی را تشدید می کند.
    کلیدواژگان: ت، وجه ان، تخابی بینایی، اس، ترس، ش، خصیت، نظریه پنج عاملی (FFM)، روان رنجورگرایی (N)
  • امید عیسی نژاد، سیداحمد احمدی، فاطمه بهرامی، ایران باغبان، مریم شجاع حیدری صفحه 129
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر غنی سازی روابط بر خوش بینی و شادمانی زناشویی زوجین شهر اصفهان صورت گرفت. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش-آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور اجرای پژوهش 36 زوج در دو گروه آزمایش (20 زوج) و گواه (16 زوج) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل غنی سازی روابط بود که در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام شد و در گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه شادمانی زناشویی (MHS) و پرسشنامه جهت گیری به زندگی (LOT-R) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که غنی سازی روابط بر افزایش نمره شادمانی زناشویی زوجین (0/05>P) و خوش بینی (0/01>P) موثر بوده است. نتایج پیگیری پس از یک ماه نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه در میزان شادمانی زناشویی و خوش بینی تفاوت وجود دارد (0/001>P) و اثربخشی غنی سازی بعد از یک ماه باقیمانده است. نتایج پژوهش نشان داد که مهارت های غنی سازی روابط، خوش بینی و شادمانی زناشویی را افزایش داده است که با یافته های پژوهش های قبلی همسو است. یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی را برای پژوهشگران، مشاوران و روان درمانگران در مورد اثر بخشی غنی سازی روابط بر بهبود ابعاد روابط زناشویی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: غنی سازی روابط، شادمانی زناشویی، خوش بینی
  • مجید محوی شیرازی صفحه 151
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه رگه های شخصیتی افراد مبتلا به سندرم روده ی تحریک پذیر (IBS)، بیماری التهاب روده (IBD) و افراد سالم اجرا گردید. در این مطالعه علی مقایسه ای، 90 نفر (30 نفر بیمار مبتلا به IBS، 30 نفر بیمار مبتلا به IBD و 30 نفر سالم) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس پرسشنامه ROM-II توسط پزشک متخصص گوارش برای بیماران IBS و IBD تکمیل گردید. همه افراد در گروه های IBS و IBD و افراد سالم پرسشنامه-های جمعیت شناختی و مقیاس پنج عاملی شخصیتی (NEO-PI) را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با روش تحلیل واریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد میزان نوروزگرایی در بیمارانBS و IBD بیشتر از افراد سالم بود، در حالی که میزان گشودگی در افراد سالم بیشتر از بیمارانIBS و IBD بود. به علاوه میزان برون-گردی در افراد سالم بیشتر از بیماران IBS و میزان باوجدان بودن در بیماران IBD بیشتر از بیماران IBS بود. از نظر رگه توافق تفاوتی بین افراد مبتلا به IBS در مقایسه با بیماران IBD و افراد سالم وجود نداشت. شاید بتوان گفت با شناخت رگه های شخصیتی مبتلایان به IBS و آشنا کردن بیماران با این ویژگی ها، آنها را در جریان بازخورد مثبت در جهت شناخت ویژگی های شخصیتی خویشتن قرار داد.
    کلیدواژگان: رگه های شخصیتی، سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری التهاب روده (IBD)
  • محمدعلی نظری، فرزانه پولادی، لیلا شکاری خانیانی، فاطمه سلیمانی، زهرا صدیق مستحکم، رویا شاملی صفحه 165
    پژوهش حاضر با هدف بررسی واکنش های هیجانی عاطفی به قطعات موسیقی دستگاهی ایرانی انجام شده است. در این مطالعه از هفت دستگاه موسیقی ایرانی در دو بخش ریتمیک و غیرریتمیک استفاده شد که به منظور بررسی حالات هیجانی این دستگاه ها از آزمون 9 درجه-ای SAM با سه بعد خوشایندی، انگیختگی و غلبه در 166 دانشجوی غیرموسیقی استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل واریانس مکرر مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد دستگاه های ریتمیک با خوشایندی بیشتر و انگیختگی بالاتری همراه هستند در حالی که دستگاه های غیرریتمیک خوشایندی کمتر و انگیختگی پایین تری را موجب می شوند. این مطالعه نشان داد با تغییر عناصر اصلی موسیقی همانند ریتم و دستگاه می-توان حالات متفاوت خلقی را القا کرد.
    کلیدواژگان: دستگاه های موسیقی ایران، هیجان، عاطفه، انگیختگی، SAM
|
  • Kh. Esmailpour, M. Soodmand, M. Sadegh Nazari Page 1
    One of the effective methods of diabetic treatments is training and caring plans; and personality traits are the most effective variables in adherencing to these plans. So the purpose of this research was to compare the personality dimensions and ways of coping in type 2 diabetic patients. Subjects of this research were 60 type 2 diabetic and 60 non-diabetic patients from Imam Khomeini hospital in Ardabil city. All subjects met the inclusion criteria. The groups were matched by age and gender. Eysenck Personality Questionnaire-Revised (EPQR) and Folkman and Lazarus Ways of Coping (WCQ) were used for data gathering. Data were analyzed by discriminant analysis. The results showed that there are significant deferens between diabetic and non-diabetic patiant in personality dimensions and ways of coping, and that generated discriminant function based on linear combination of personality dimensions and ways of coping can explains 87/9% of diabetic and non-diabetic patients differences. According to the result, considering neurotism, psychotism, introversion and predominantly use of emotion-focused ways of coping in diabetes patients, it can be prepared effective caring plans for type 2 diabetic patients.
  • G.R. Badri, S. Moradi, H. Hosseinpoor Page 19
    This study examined students’ profiles regarding motivation orientations and tested whether profile groups differed on cognitive, affective and social outputs. Study was performed on Tabriz university students. The sample consisted of 370 students, which were randomly selected. The instrumentals employed in the study were The Academic Motivation Scale, Prosocial Goals, Classroom Attitudes and Learning Strategies Questionnaires. Hierarchical cluster analysis method, MANOVA and post Hoc Tests were used to determine the optimal cluster structure of students. The results revealed that 4 profiles: (a) students with high level of autonomous motivation (b) students with high level of interojected regulation and internal motivation, (c) students with high levels of both autonomous and controlled motivations and (d) students with low levels of both controlled and autonomous motivation but high levels of amotivation. In addition, it was found that students in the high autonomous/high controlled group reported the highest degree of cognitive, affective and social outputs.
  • M.A. Besharat, S. Koochi, M. Dehghani, H.A. Farahani Page 43
    The aim of this study was to investigate the moderating role of self-efficacy on the relationship between alexithymia and experience of pain (severity of pain and disability of pain) in chronic pain patients. One hundred chronic musculoskeletal pain patients (67 women, 33 men) participated in this research. All participants were asked to complete the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), the Chronic Pain Self-Efficacy Questionnaire (CPSEQ), Visual Analogue Scale for Pain Severity (VAS), and Pain Disability Questionnaire (PDQ). Data were analyzed by regression analysis. The results showed that self-efficacy moderated the relationship between alexithymia and experience of pain including both severity of pain and disability of pain. Self-efficacy decreased the effect of alexithymia on experience of severity and disability of pain. It can be concluded that the relationship between alexithymia and experience of pain in chronic pain patients was influenced by self-efficacy.
  • M. Bayrami, A. Pouresmaeeli, M. Salehi Heydarabad, M. Andalib Quraim Page 61
    The aim of current study was the prediction of moral development and altruism on the base of personality factors among students of Mohagege Ardebili University. In this study, 208 students (120 female, 88 male) were chosen through stratified random sampling were from Mohagege Ardebili University. For gathering information, the NEO personality Inventory (NEO-FFI) and the ''ma'' moral developments Questionnaire were used. The gathered data was analyzed through multiple regression. The results of regression showed that from five factor on personality, the neuroticism (negatively) and openness (positively) have significant role in prediction of moral development. Also the result showed that only the conscientiousness factor can predict the altruism, significantly.
  • L. Heydarinasab, M.R. Shaeri Page 77
    The defense style questionnaire was examined through factor analyses on clinical and non-clinical samples by several researchers, namely Bond (1983), Andrews et al.(1993). Although their findings are somehow similar, there are some contradictions in their final
    Results
    there is not total consistency among different existing results. The present study is the factor analysis of this questionnaire with a total sample of 666 Iranian high school students and 401 university students. The objective of this study was identifying the number of factors related to their defense styles. The results of explorative parallel factor analysis indicated that in the whole statistical population (n=1067), three distinct factors were observed. In spite of differences of defense mechanism types embodied in each style, our results are in accordance with the early data reported by Andrew et al. (1993) and the findings of other researchers.
  • A.M. Shahsavarani, S.K. Rasoolzadeh Tabatabaei, H. Ashayeri, K. Sattari Page 99
    In this research, the main goal was to study the effect of stress on visual selective attention, by moderating role of to Neuroticism (N). The sample group was selected with respect to neuropsychological screening variables by multi-session random sampling from unmarried male students of the universities in Tehran (60 individuals in three equal groups (20 individuals in each group; two experimental groups and one control group). Individuals in experimental groups administered cognitive stressful tasks and subsequently their visual selective attention was assessed. The attention of visual selective control group member's was assessed without administrating cognitive stressful tasks. Sum of errors in counting and errors in classification designated as visual attention indexes. Data were analyzed by oneway analysis of variance (ANOVA). The results indicated that stress significantly increased both counting and classification errors (p<0.0001). In addition, Neuroticism (N) aggravated the effect of stress on both counting error and classification error (p<0.0001) considerably. These results revealed that stress reduces the visual selective attention on neutral stimuli and Neuroticism (N) intensifies this negative effect.
  • O. Isanezhad, S.A. Ahmadi, F. Bahrami, I. Baghban, M. Shojaheidari Page 129
    This study aimed to investigate the effect of relationship enhancement trainingon improving optimism and marital happiness of couples in Isfahan. The design of this study is quasi-experimental with pretest, posttest and control group. In order to conduct this study 36 couples were randomly selected and assigned in an experimental group (20couples) and a control group (16 couples). The independent variable was relationship enhancement which was administrated in 8 sessions on the experimental group while there was no instruction for the control group. The instruments for this study were Marital Happiness Scale (MHS) and Revised Life Orientation Test (LOT-R). The data was analyzed by analysis of covariance. The result showed that relationship enhancement training has effectively led to improving of optimism and marital happiness of couples (p<0.01). As a result of following up after a month, it was shown that there is difference between experimental group, and control group considering the amount of marital quality and its aspects (0.01) and the efficacy of relationship enhancement has remained after a month. The result showed that relationship enhancement has effectively led to improving of marital quality, that similar to previous researches. These results may be product useful information abut effectiveness of relationship enhancement on marital quality for researchers, counselors and psychotherapists.
  • M. Mahvi, Shirazi, A.Fathi, Ashtiani, S.K. Rasoulzadeh, Tabatabaei, M. Amini Page 151
    The present research aimed to compare the personal traits level of the people suffering from irritable bowel syndrome (IBS), inflammatory bowel disease (IBD) and healthy people. In a comparative study, 90 people (30 with IBS, 30 with IBD and 30 healthy persons) were selected through the convenience sampling method. Thereafter, ROME-II questionnaires for IBS and IBD patients were completed with the help of medical expert in digestion. All groups of IBS, IBD and healthy people completed demographic information questionnaires and five dimensional (NEO-PI) scales. The acquired data were analyzed through the one-way analysis of variance (ANOVA). The results showed that the neurosis levels in IBS and IBD patients are higher than the healthy persons although rate of openness in healthy people have been more than IBS and IBD patients. Apart, extroversion in healthy people has been more than those of IBS and IBD patients. Similarly, conscientious in IBD patients is more than IBS ones. From the point of view of anxiety, there is no disagreement between IBS patients and IBD and healthy people. It can be said that with the identification of personal traits of patients suffering from IBS and familiarizing the patients with these characteristics, they are being put in the positive feedbacks in order to identify their own personalities.
  • M.A. Nazari, F. Pooladi, L. Shekari K., F. Soleinmani, Z. Sadigh M., R. Shameli Page 165
    The goal of study was to verify the emotional reactions to Persian classical music excerpts. The musical stimuli comprised seven traditional excerpts that differed in mode and rhythm (rhythmic and non-rhythmic). The participants were 166 nonmusic undergraduate students. Using the paper and pencilversion of the self-assessment manikin (SAM), emotional valence, arousal, and dominance of the perceived excerpts were rated on a 9-point scale. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance. Results revealed that in contrast to non-rhythmic excerpts, more pleasantness and high arousal affect were associated with rhythmic excerpts. One might conclude that mode and rhythm manipulations in Persian classical music excerpts could induce different mood states.