فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 29 (بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 29 (بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید احمدی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، یدالله زرگر، نسرین ارشدی، حسن پالاهنگ صفحه 1
    هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمودن الگویی از برخی پیشایندها و پیامدهای خودشیفتگی بود. نمونه این پژوهش شامل 314 نفر از دانشجویان دانشگاه شهیدچمران اهواز بود که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی بزرگسال، تروماهای اوایل زندگی، شخصیت خودشیفته، پرخاشگری و سازگاری اجتماعی بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) 16 انجام گرفت. هم چنین جهت آزمودن فرضیه های واسطه ای از روش بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان دادند که الگو با برخی اصلاحات از برازش خوبی با داده ها برخوردار بود. شیوه فرزندپروری مستبدانه از طریق سبک دلبستگی اجتنابی بر خودشیفتگی اثر مثبت دارد. شیوه فرزندپروری مقتدرانه از طریق سبک دلبستگی ایمن بر خودشیفتگی اثر منفی دارد. تروماهای اوایل زندگی نیز بر خودشیفتگی اثر مثبت دارد. همچنین خودشیفتگی بر پرخاشگری و ناسازگاری اجتماعی اثر مثبت دارد. درباره ی مضامین درمانی و آموزشی نتایج و مدل ارائه شده خودشیفتگی در پژوهش حاضر به تفصیل بحث شده است.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، شیوه های فرزندپروری، تروماهای اوایل زندگی، سبک های دلبستگی، پرخاشگری
  • خلیل اسماعیل پور صفحه 25
    پژوهش حاضر، در جهت تعیین تفاوت ابعاد رضایت زناشویی زنان دارای مشاغل دولتی، آزاد و زنان خانه دار انجام شد. بدین منظور تعداد 322 زن متاهل (152 زن خانه دار و 170 زن شاغل) از شهر تبریز که با همسرشان زندگی می کردند، انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه جمعیت شناختی جمع آوری و با روش تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که زنان خانه دار در مقایسه با زنان شاغل در بیشتر زمینه ها (نگرش به ویژگی های شخصیتی طرف مقابل، رضایت از ارتباط، حل تعارض، مدیریت مالی، فعالیت های اوقات فراغت، روابط جنسی، و روابط با خویشاوندان و دوستان) از رضایت کمتری برخوردارند. بین کارمندان و فرهنگیان تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما زنان دارای مشاغل آزاد در مقایسه با مشاغل دولتی، از نظر نگرش به ویژگی های شخصیتی همسر، حل تعارض، مدیریت مالی، و فعالیت های اوقات فراغت، رضایت کمتری داشتند. بدین ترتیب روشن شد که بیشترین نارضایتی زناشویی مربوط به زنان خانه دار و در درجه دوم مربوط به زنان دارای مشاغل آزاد است. براساس نتایج این تحقیق، مشاوران و روانشناسان و افرادی که در زمینه اشتغال و مسائل مربوط به خانواده و زنان درگیر هستند، می توانند ابعاد فوق را به عنوان مشکلات بالقوه زنان خانه دار و زنان دارای مشاغل آزاد مدنظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، مشاغل دولتی، مشاغل آزاد، زنان شاغل، زنان خانه دار
  • منصور بیرامی صفحه 43
    نارساخوانی حالتی است که در آن پیشرفت خواندن پایین تر از حد مورد انتظار، بر حسب سن، آموزش و هوش کودک می باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی خودتنظیمی بر کارکردهای اجرایی و عملکرد خواندن بود. بدین منظور دو نفر دانش آموز پسر نارساخوان به صورت نمونه گیری در دسترس از مراکز مشکلات ویژه یادگیری تبریز انتخاب شدند؛ و به مدت 10 جلسه آموزش خودتنظیمی دریافت نمودند. پژوهش در چارچوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه منفرد و با پیگیری دو هفته ای به انجام رسید. به منظور ارزیابی پیشرفت این کودکان از آزمون خواندن، حافظه رقمی وکسلر آندره ری استفاده شد. نتایج نشان داد که آزمودنی ها در عملکرد خواندن و کارکردهای اجرایی پیشرفت داشتند و این پیشرفت در پیگیری دو هفته ای پایدار بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت آموزش خودتنظیمی به بهبود عملکرد خواندن و کارکرد های اجرایی دانش آموزان کمک می کند.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، خودتنظیمی، کارکردهای اجرایی
  • محمدرضا تمنایی فر، اعظم منصوری نیک صفحه 67
    در جوامع در حال توسعه، ارضای نیازها و به تبع آن، رضایت از زندگی آثار مطلوبی به همراه دارد. رضایت از زندگی به عنوان یک ارزیابی جامع و عمومی، از عوامل مختلف درونی و برونی تاثیر می-پذیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی با رضایت از زندگی انجام گرفته است. نمونه پژوهش شامل 250 دانشجوی دختر و پسر بود که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو (NEO-FFI)، مقیاس حمایت اجتماعی شربورن و استوارت (MOS-SSS)، مقیاس بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون (SWBS) و مقیاس رضایت زندگی داینر و همکاران (SWLS) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون گام به گام محاسبه شد. نتایج نشان داد که بین رگه های شخصیتی، حمایت اجتماعی و بهزیستی معنوی با رضایت از زندگی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که روان رنجورخویی پیش بینی کننده قوی تری برای رضایت از زندگی است. با توجه به اهمیت مجموعه عوامل درونی و بیرونی مرتبط با رضایت از زندگی در دانشجویان، شناخت این عوامل به درک بهزیستی و برنامه ریزی در جهت افزایش رضایتمندی آنان کمک می نماید.
    کلیدواژگان: رگه های شخصیتی، حمایت اجتماعی، بهزیستی معنوی، رضایت از زندگی
  • مریم جلوخوانیان، علی خادمی صفحه 89
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش تحریف های شناختی بر میزان رضایت زناشویی در زنان بوده است. نمونه این تحقیق، 60 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره بهزیستی شهر اصفهان در سال 1390 بودند که به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون رضایت زناشویی انریچ استفاده شد. تحریف های شناختی نیز پرسشنامه تحریف های شناختی، سنجیده شد و در 6 جلسه تنظیم و به گروه آزمایش آموزش داده شد. داده ها با تحلیل کوواریانس و آزمون t بوسیله نرم افزار SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش تحریف های شناختی، رضایت زناشویی را بهبود بخشیده (001/0P <) و آموزش تحریف های شناختی موجب کاهش میزان این تحریف-ها شده است (001/0P <).
    کلیدواژگان: تحریف های شناختی، رضایت زناشویی
  • افسانه جلوه گر، حسین کارشکی، محسن اصغری نکاح صفحه 111
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش خودتنظیمی بر حل مساله در کودکان پیش دبستانی انجام شد. آزمودنی ها شامل 40 کودک (20 دختر و 20 پسر) پیش دبستانی شهرستان میبد با میانگین سنی 5 سال و 6 ماه بودند که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند. یک برنامه آموزش خودتنظیمی به مدت 20 ساعت روزانه به روش های بازی و قصه-درمانی برای کودکان گروه آزمایش ارائه شد. جهت سنجش حل مساله در کودکان از 3 خرده-مقیاس هوش عملی وکسلر پیش دبستانی (WPPSI) که عبارتند از: مازها، مکعب ها و حساب استفاده شد. داده های به دست آمده با روش تحلیل کوواریانس نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین نمرات حل مساله در دو گروه آزمایش و گواه بوده است و تفاوت آموزش بر افزایش مهارت حل مساله بر حسب جنسیت معنادار نبود. به عبارتی تاثیر افزایشی آموزش روی پسرها و دخترها به میزان یکسانی می باشد. با توجه به اثربخشی آموزش خودتنظیمی در حل مساله لازم است برنامه های گسترده ای با هدف ارتقای توانایی حل مساله کودکان طراحی گردد که محتوای آن مبتنی بر آموزش خودتنظیمی باشد. آموزش چنین مهارت هایی در ارتقای سایر حیطه های شناختی هم مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: حل مساله، خودتنظیمی، جنسیت، آموزش
  • مریم چگینی، علی دلاور، بنفشه غرایی صفحه 135
    هدف این پژوهش تعیین ویژگی های روانسنجی پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون 3 بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی بود. آزمودنی های پژوهش 774 نفر بودند (311 نفر بیمار و 463 نفر غیربیمار) که آزمودنی های بیمار به روش نمونه گیری هدفمند و آزمودنی های غیربیمار به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون 3 استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که پایایی این پرسشنامه به روش آزمون بازآزمون در گروه بیمار (793/0-611/0) و در گروه غیربیمار (972/0-795/0) و پایایی به روش آلفای کرانباخ (89/0-64/0) است. توان پیش بینی مثبت مقیاس های شخصیتی (47/0-13/0) و مقیاس های بالینی (78/0-33/0)، توان پیش بینی منفی آزمون (99/0–91/0) و توان تشخیص کل (97/0-77/0) بدست آمد. در محاسبات تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس 9 عامل با ارزش ویژه بیشتر از یک بدست آمد که عبارتند از: پریشانی هیجانی، افکار انتساب به خود/فرافکنی پارانوئید، اعتیاد به مواد، الکلیسم، عدم کنترل هیجانی/مشکلات بازداری، نشخوار فکری، اجتماع گرایی، تروما/ ضربه روانی و انفعال. مبتنی بر یافته ها می توان گفت که پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون 3 از پایایی و روایی کافی جهت استفاده با جمعیت بیماران مبتلا به اختلال روانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون، 3، اختلال شخصیت، روایی، پایایی
  • راحله حسنی، بهرام میرزاییان، علیرضا خلیلیان صفحه 163
    این پژوهش به منظور بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری بر اضطراب و عزت نفس کودکان مبتلا به ADHD انجام گرفت. با اعمال طرح شبه آزمایشی از میان کودکانی که به مراکز روانپزشکی سطح شهر مراجعه نموده و با تشخیص روانپزشک مبتلا به ADHD از نوع مرکب بوده اند، مصاحبه شد علاوه بر این جهت اطمینان از پرسشنامه علایم مرضی کودک (CSI-4) نیز استفاده شد. پس از اعلام آمادگی خانواده ها، 24 کودک به صورت غیرتصادفی انتخاب و در دو گروه 12 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در هر دو گروه آزمایش و کنترل تعداد 6 پسر و 6 دختر با دامنه سنی 7 تا 12 سال قرار گرفتند. پیش از اجرای بازی درمانی مبتنی آزمون های عزت-نفس کوپر اسمیت و اضطراب اسپنس به عنوان پیش آزمون اجرا گردید. پس از اجرای بازی درمانی، پس آزمون اجرا شد. نتایج با استفاده از روش کوواریانس تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که بازی درمانی باعث افزایش معنی دار سطح عزت نفس کودکان ADHD می شود. ولی این رویکرد درمانی منجر به کاهش معنی دار علائم اضطراب کودکان ADHD نگردید. مبتنی بر یافته ها می توان بیان داشت که بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری به عنوان یک روش موثر برای افزایش عزت نفس کودکان مبتلا به ADHD است.
    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی، رفتاری، ADHD، اضطراب کودک، عزت نفس
  • فاطمه شهامت ده سرخ، جواد صالحی فدردی صفحه 181
    شواهد پژوهشی زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه افراد با اضطراب بالا به طور انتخابی به اطلاعات تهدیدکننده توجه می کنند. در این میان نتایج متناقضی در رابطه با سوگیری توجه در اضطراب صفت و حالت وجود دارد. در پژوهش حاضر هدف نویسندگان بررسی سوگیری توجه در اضطراب صفت و حالت است. پژوهش علی مقایسه ای 120 دانشجوی دختر و پسر از دانشگاه فردوسی بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دو ابزار پرسشنامه اضطراب صفت حالت اسپیل برگر (STAI) و آزمون کامپیوتری ردیابی نقطه بر آزمودنی ها اجرا شد. از میان شرکت کنندگان حاضر، داده های مربوط به 76 آزمودنی (%1/76 مونث) که به عنوان اضطراب صفت و حالت بالا و پایین تعیین شده بودند، تحلیل گشت. تحلیل نتایج این پژوهش با روش تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که اثر اصلی مربوط به اضطراب صفت معنادار است (68/0=d، 006/0=p، 174/8= (75و1)F) اما اثر تعاملی مربوط به اضطراب حالت و تعامل این دو معنادار نمی باشد. بر این اساس افراد با اضطراب صفت بالا نسبت به اطلاعات تهدیدکننده سوگیری داشته و در برداشت توجه از این اطلاعات مشکل دارند. سوگیری توجه نسبت به منابع تهدید در اضطراب صفت بالا مرتبط با تمایل انتخابی به ردیابی اطلاعات تهدیدکننده است، که خود مولفه ای از گوش به زنگی بالا در این افراد است.
    کلیدواژگان: اضطراب صفت، اضطراب حالت، سوگیری توجه، ردیابی نقطه
  • اسکندر فتحی آذر، یوسف ادیب، تورج هاشمی، رحیم بدری گرگری، حسن غریبی صفحه 195
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردی تفکر بر تفکر انتقادی دانش آموزان پایه پنجم دبستان بود. در یک طرح آزمایشی از بین دانش آموزان پنجم دبستان شهر سنندج 80 نفر (40 دختر و 40 پسر) به عنوان نمونه آماری به صورت خوشه ایانتخاب شدند و بطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 15 جلسه و هر جلسه یک ساعت آموزش تفکر دریافت نمودند. تفکر انتقادی دانش آموزان هر دو گروه (آزمایش و کنترل) در دو مرحله پیش و پس از آموزش با ابزار آزمون سطحX کرنل مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج بیانگر این بود که آموزش تفکر تاثیر معنی داری بر افزایش تفکر انتقادی دارد. تفکر انتقادی می تواند از طریق آموزش مستقیم تفکر در کلاس و مشارکت آزمودنی ها در بحث ها و فعالیت های کلاسی و نیز درگیر نمودن آنها در فرایند تفکر، افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آموزش تفکر، تفکر انتقادی
|
  • V. Ahmadi, M. Mehrabizade Honarmand, Y. Zargar, N. Arshadi, H. Palahang Page 1
    The aim of this study was designing and testing a model of some antecedents and consequences of narcissistic personality. The sample of this study consisted of 314 students of Shahid Chamran University selected with multistage random sampling. Instruments were, Baumrind’s Parenting Style, Adult Attachment (AAI), Early Trauma, Narcissistic Personality (NPI-16), Ahvaz Aggression and Bell’s Social Adjustment Inventory. Structural equation modeling (SEM) was used for data analysis. The indirect effects were tested by using Bootestrap procedure in Preacher and Hayse Macro program. Results revealed that model with some modification had good fit with the data. Based on the tested structural equation modeling, authoritarian parenting was predictive of narcissism through avoidant attachment style. Moreover, Authoritative parenting style was predictive of narcissism through secure attachment style. Early trauma was predictive of narcissism. Also, narcissism was predictive of aggression and social maladjustment. The result obtained and the model presented in this study discussed in terms of other therapeutic and educational implications on narcissism.
    Keywords: Narcissistic personality, Parenting style, Early trauma, Attachment style, Aggression
  • K. Esmaeilpour Page 25
    The current research sought to compare dimensions of women's marital satisfaction in non-governmental and government jobs and Housewives. To do so, 322 married women (152 housewives and 170 employed women), who were from Tabriz and have been living with their husbands, were selected. The data were gathered using a demographic information questionnaire and ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire, and analyzed through MANOVA. Results showed that in many dimensions, (i.e. personality issues, communication, conflict resolution, financial management, leisure activities, sexual relationship, and friends and family) housewives were less satisfied than employed women. There was no significant difference between teachers and administrative employees, while non-governmental employees had lower marital satisfaction than governmental employees, in personality issues, conflict resolution, financial management, and leisure activities. Therefore, it was indicated that the highest rate of marital dissatisfaction is among housewives, and then non-governmental employee women. Based on these results, psychologists, counselors and all those who are engaged in issues of family and women’s employments, could take mentioned dimensions into account as potential problems of housewives and non-governmental employee women.
    Keywords: Marital satisfaction, Government jobs, Non, governmental jobs, Employed women, Housewives
  • M. Bayrami Page 43
    Dyslexia is a situation in which the reading progress is lower than expectations regarding age, education and intelligence of child. The goal of this study was to investigate the effectiveness of self regulation training on improvement of executive functions and reading performance. For this purpose, 2 students (male) with dyslexia were selected by available sampling from one of LD centers in Tabriz city and received 10 sessions of self regulation training. The study was performed in single subject design using single base line plan with 2 weeks of follow up. Dyslexia test, Andre Rey and Wechsler’s digit span were used to evaluate student’s improvement. Results indicated that the cases improved in reading performance and executive functions. This improvement was stable during two weeks follow up. It can be Concluded that self regulation training was effective on reading performance and executive functions in dyslexic students.
    Keywords: Dyslexia, Self regulation, Executive functions
  • M.R. Tamannayeefar, A. Mansoori Nik Page 67
    Needs satisfaction and following life satisfaction lead to desirable outcomes in developing societies. Life satisfaction as a comprehensive and general evaluate on is affected by various internal and external factors. The aim of the present study was investigating relationship among Personality Factors, social support and spiritual well being with life satisfaction. 250 subjects were selected by stratified sampling. Data were gathered using NEO-Five Factors Inventory (NEO-FFI), Satisfaction with Life Scale (SWLS), MOS-Social Support Scale (MOS - SSS) and Spiritual Well-Being Scale (SWBS). Data were analyzed by Pearson correlation and regression analysis. Results indicated significant relationship among personality factors, social support and spiritual well - being with life satisfaction. Regression analysis indicated that neuroticism is stronger predictor for life satisfaction. With respect to importance of internal and external factors related to students, life satisfaction, cognition of these factors can help understanding well-being and planning to increase their life satisfaction.
    Keywords: Personality Factors, Social Support, Spiritual Well, Being, Life Satisfaction
  • M. Jelokhanian, A. Khademi Page 89
    The purpose of this study was to examine the effect of cognitive distortions training on marital satisfaction in women. The sample was 60 married women who referred to Behzisti Counseling Centers in Isfahan. They were placed randomly in the experimental (30 people) and control group (30 people). Enrich marital satisfaction inventory was used. Cognitive distortion was assessed by cognitive distortion inventory and it was trained to experimental group in 6 sessions. Data were analyses by analysis of covariance and t-test by SPSS software. Results showed that cognitive distortions training improved marital satisfaction (P<0.001) and Cognitive distortions training reduced these distortions (P<0.001)
    Keywords: Cognitive distortion, Marital satisfaction
  • A. Jelvegar, H. Karshaki, M. Asgari Nekah Page 111
    The purpose of this study was to investigate the effects of self-regulation training on problem solving in preschool children. The study participants included 40 children 20 girls and 20 boys from Meybod city with mean age of 5 years and 6 months, were randomly assigned to experimental and which control group. A self-regulation training program was taught to the children in the experimental group for 20 hours by games and story therapy techniques. Three subscales of Arithmetic, Mazes and Block Design from Wechsler Pre-school and Primary scale of intelligence (WPPSI) were used as a measure of problem solving using Analysis of covariance. The difference between the experimental and control groups in the pre-test and post-test was significant (p0.01). Although the boys were better at problem-solving tasks than the girls (p0.01) but difference was not statistically significant for interaction of gender and intervention (p0.01). In other words, effect of the education on boys and girls was the same. Regarding the effectiveness of self-regulation training in problem solving, it is essential that extensive programs be designed to promote children's problem solving ability with its content based on training Self-regulation. Training these skills will also be useful in the development of other cognitive domains.
    Keywords: Gender, Problem solving, Self, regulation, Training
  • M. Chegini, A. Delavar, B. Garrayi Page 135
    The aim of this study was to determine the psychometric characteristics of Millon Clinical Multiaxial Inventory. The research method was descriptive in which 774 participants (311 patients, 463 normals) were selected through purposeful and simple random sampling, respectively. For gathering data, Millon clinical multiaxial inventory was utilized. Analysis of data revealed that reliability of this inventory via test-retest were 0.611-0.793 in patients and 0.795-0.972 in normals. Reliability using chronbach’s alpha were 0.64-0.89. Positive prediction power for personality scales (0.13-0.47), for clinical scales (0.33-0.78), and negative prediction power for inventory (0.91-0.99), and total discrimination power (0.77-0.97) were found. In factor analyzing through principal factors and varimax rotation, 9 factors with eigenvalue more than 1 were found. They included: emotional distress, self-referring thoughts/paranoid projection, drug abuse, alcoholism, lack of emotional control/inhibition problems, rumination, sociability, trauma, passivity. On the basis of findings, it can be said that Millon clinical Multiaxial Inventory-III gas sufficient reliability and validity to be used among people with psychological disorders.
    Keywords: Millon Clinical Multiaxial Inventory, III, Personality disorder, Validity, Reliability
  • R. Hassani, B. Mirzaeeian, A.R. Khalilian Page 163
    The study was carried out to investigate the Effectiveness of based on cognitive behavior-based play therapy on anxiety and self-esteem in children with ADHD. In a semi_experimental design, children admitted to psychiatry center which received psychiatric diagnosis and suffered from compound type ADHD, were interviewed, child symptom inventory (CSI_4) was used too, families and additionally. 24 children were selected and assigned to experimental (12 subjects) and control group (12 subjects). Both experimental and control groups were included 6 boys and 6 girls with the age range 7 to 12. Before, implementing play therapy of approach, coper smith's self-esteem and spence's anxiety tests were administrated as pre_test. Then post_ test was done. Data were analyzed using analysis of covariance. Findings revealed that play therapy, caused significant increase in the self-esteem of children with ADHD, but this therapeutic approach did not lead to significant reduction in anxiety symptom in children with ADHD. It can be noted that play therapy based on cognitive_ behavior approach an effective method to increase the self-esteem in children with ADHD.
    Keywords: Play therapy based on cognitive behavior approach, Attention deficit hyper activity disorder (ADHD), Child anxiety, Self esteem
  • F. Shahamat Dehsorkh, J. Salehi Fadardi Page 181
    There is strong evidence that high anxious individuals selectively attend to threatening information. But the results of attentional bias in trait and state anxiety is inconsistent in this filed.In this article, the authors were aimed to investigate the attentional bias in state and trait anxiety. In a causal- comparative research, 120 male and female students were selected randomly from Ferdowsi University. Instruments involving, State and Trait Anxiety Inventory (STAI) and Dot- Probe Test, were administered on the participants. The data of 76 (76/1% female) participants which determined as high and low trait and state anxious individuals were analyzed. The results of ANCOVA analysis showed that main effect of trait anxiety was significant (F(1,75)=8.174, p≤0.01,d=0.68), But there is no significant interaction between trait and state anxiety in interference scores in Dot-probe test. High trait anxious individuals selectively has Oriented Attention toward the threatening information. Attentional bias toward to threatening sources is correlated threatening information that is the component of hypervigilance in these persons.
    Keywords: Trait anxiety, State anxiety, Attentional bias, dot– probe
  • E. Fathi Azar, Y. Adib, T. Hashemi, R. Badri, Gargari, H. Gharibi Page 195
    The present research investigates the effects of strategic training of thinking on critical thinking in k-5 students. An experimental study, 80 students (40 female, 40 male) were selected through cluster sampling and assigned into experimental and control groups. The experimental group received training of thinking session (15 sessions, each in one hour). Student’s critical thinking were assessed by Cornell critical thinking –x level scale, then wee compared. Data were analyzed through analysis of covariance (ANCOVA). Results revealed that training of thinking did have significant effect on critical thinking. Critical thinking can be increased via direct training of thinking, participating students in classroom tasks, and sharing them in thinking process.
    Keywords: Critical thinking, strategic training of thinking, thinking