فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 36 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 36 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زینب آزادی، سیدعلی کیمیایی*، سکینه عباسی بورندرق صفحه 1
    رضایت زناشویی محور بسیاری از نظریه ها و پژوهش ها بوده است. رابطه بین توانایی حل مساله و تفکرات منطقی نیز با بهداشت روانی مورد مطالعات زیادی قرار گرفته است. پژوهش حاضر، با هدف تعیین رابطه توانایی حل مساله خانواده و باورهای منطقی با مشکلات و ناسازگاری زناشویی صورت گرفت. نمونه ای از مردان و زنان متاهل (تعداد= 103؛ 50% مرد) که تاکنون به دادگاه خانواده مراجعه نداشتند، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند و چهار پرسشنامه حل مساله خانواده، تفکرات منطقی، فهرست مشکلات زناشویی و مقیاس سازگاری زن و شوهر را تکمیل کردند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای حل مساله خانواده باورهای غیرمنطقی با مشکلات زناشویی و ناسازگاری زناشویی روابط معنی داری وجود دارد (001/0p<). نتایج دو رگرسیون سلسله مراتبی نشان دادند که پس از کنترل اثر جنسیت، سن، تحصیلات، نوع ازدواج، طول دوران عقد، طول ازدواج، تعداد فرزندان، افزایش توانایی حل مساله خانواده و باورهای منطقی با کاهش میزان مشکلات و ناسازگاری زناشویی همراه است. نتایج پیشنهاد می کند که توانایی حل مساله خانواده و باورهای منطقی در رضایت زناشویی از اهمیت زیادی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حل مساله خانواده، باورهای غیرمنطقی، مشکلات زناشویی، ناسازگاری زناشویی
  • منصور بیرامی*، سامره اسدی مجره، مریم حسینی اصل صفحه 19
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی تغییرات رفتارهای بهداشتی بر اساس متغیرهای احساس انسجام، خودکارآمدی کلی، خوش بینی و بدبینی در جمعیت دانشجویی بود. در این پژوهش نمونه ای به تعداد 135 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از میان دانشجویان کارشناسی ارشد دختر دانشگاه تبریز انتخاب شد. جهت اندازه گیری مولفه رفتار های بهداشتی از مقیاس رفتارهای بهداشتی پلانگ، مولفه احساس انسجام پرسشنامه احساس انسجام آنتونووسکی، مولفه خودکارآمدی کلی از پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران و مولفه خوش بینی بدبینی مقیاس خوش بینی و بدبینی توسط چانگ و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد رابطه احساس انسجام با رفتارهای بهداشتی مثبت و معنی دار است (01/0P<). متغیرهای مدیریت پذیری و معناداری احساس انسجام پیش بینی کننده های خوبی برای رفتارهای بهداشتی بودند. رابطه بدبینی با رفتارهای بهداشتی مثبت، ولی از نظر آماری غیرمعنی دار است. خوش بینی با رفتارهای بهداشتی، رابطه منفی و غیرمعنی دار دارد. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که احساس انسجام، خودکارآمدی کلی، خوش بینی بدبینی می تواند رفتارهای بهداشتی را پیش بینی کند فراهم آورد.
    کلیدواژگان: رفتارهای بهداشتی، احساس انسجام، خودکارآمدی، خوش بینی، بدبینی
  • یوسف رضاپور، مریم عابدینی، سامره اسدی مجره* صفحه 37
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی و ابعاد کانون کنترل با سلامت عمومی در دانشجویان دانشگاه تبریز در چهارچوب یک طرح همبستگی انجام گردید. 381 دانشجوی دانشگاه تبریز (195 دختر و 186 پسر) در این پژوهش شرکت کردند. از دانشجویان خواسته شد مقیاس مقیاس کانون کنترل راتر (1966)، پرسشنامه سلامت عمومی و هوش هیجانی پترایدز و فارنهام (2001) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که منبع کنترل درونی رابطه مثبت و معناداری با سلامت عمومی دارد در حالی که منبع کنترل بیرونی رابطه منفی با سلامت عمومی داشت. بین منبع کنترل درونی با هوش هیجانی رابطه مثبت معنادار وجود داشت در حالی که منبع کنترل بیرونی با هوش هیجانی رابطه معنادار نداشت. هم چنین، یافته ها نشان داد از بین مولفه های هوش هیجانی، مهارت های شناختی به طور معنی داری قادر تغییرات سلامت عمومی را پیش بینی کنند. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخورداند و نیز افراد حائز کانون کنترل درونی از نظر سلامت عمومی در وضعیت بهتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، هوش هیجانی، کانون کنترل درونی، کانون کنترل بیرونی
  • حسن صبوری مقدم*، جلیل باباپور خیرالدین، بابک صادقی، ناصر اصلان آبادی، داود عزتی صفحات 62-78

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر هیجانی موسیقی با دو ریتم مختلف بر فشار خون و ضربان قلب بیماران مبتلا به فشار خون بالای اولیه براساس ابعاد شخصیتی درون گرایی و برون گرایی انجام شد.113 نفر از بیماران مرد مبتلا به فشار خون اساسی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی شهرستان تبریز، مقیاس تجدیدنظر شده NEO-FFI فرم کوتاه را تکمیل نمودند و پس از احراز نمره مورد قبول در دو گروه درون گرا و برون گرا (هر گروه 30 نفر و مجموعا 60 نفر) طبقه بندی شدند (دامنه سنی 50-31 و میانگین 42 سال). در مورد گروه ها، دو نوع موسیقی با دو ریتم آرام و تند در یک جلسه با فاصله زمانی نیم ساعت بین دو نوع موسیقی، اعمال شد. میزان فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب آزمودنی ها قبل و پس از ارائه موسیقی اندازه گیری و ثبت گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.نتایج نشان داد که بیماران برون گرا کاهش بیشتری را در فشار خون سیستولیک نسبت به بیماران درون گرا بعد از ارائه موسیقی با ریتم آرام به دست آوردند و به عبارتی هنگام ارائه موسیقی با ریتم آرام فشارخون سیستولیک بیماران برون گرا نسبت به میزان آن در مرحله خط پایه کاهش بیشتری داشت. با اینکه موسیقی با ریتم تند بر روی شاخص های فیزیولوژیکی موثر بود اما باعث به وجود آمدن تفاوت های معنی دار در دو گروه نشد. بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت که بیماران درون گرا عواطف منفی بیشتری نسبت به بیماران برون گرا تجربه می کنند و این عواطف منفی باعث به وجود آمدن تغییر کمتر در فشارخون این بیماران نسبت به بیماران برون گرا می شود.

    کلیدواژگان: موسیقی، فشارخون، ضربان قلب، درون گرایی، برون گرایی
  • زهرا فتحی رضایی*، علیرضا فارسی، سید محمد کاظم واعظ موسوی صفحه 75
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین شناختی با تکالیف حافظه کاری بر کارایی شبکه عصبی کنترل اجرایی توجه و سرعت پردازش بازیکنان تنیس روی میز بود. بدین منظور، 20 شرکت کننده در دو گروه تمرینی شناختی و جفت شده قرار داده شدند. پیش و پس از هشت جلسه تمرینی از شرکت کننده ها آزمون شبکه های توجه به عمل آمد. نتایج تحلیل واریانس مکرر دو در دو تفاوت معناداری را بین دو گروه در هر دو عامل (کنترل اجرایی توجه، زمان واکنش) نشان داد. در عامل کنترل اجرایی گروه اول بهبود در کارایی شبکه را نشان داده در حالی که گروه دوم هیچ تغییری را نشان نداد. در عامل سرعت پردازش در هر دو گروه بهبود مشاهده شد، ولی در گروه تمرین شناختی بهبود بیشتری نسبت به گروه جفت شده مشاهده شد. با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد تمرین شناختی روی کارایی شبکه عصبی و سرعت پردازش تاثیر مثبتی دارد و این موضوع براساس نظریه هب نشانگر اثر افزایش یافته ارتباط درون شبکه ای و انعطاف پذیری مغز به تکرار و تمرین است.
    کلیدواژگان: شبکه های توجه، کنترل اجرایی، تمرین شناختی، حافظه کاری بینایی، فضایی، سرعت پردازش، زمان واکنش، تنیس روی میز
  • پروین کدیور*، ندا افشاریان صفحه 101
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ازخودبیگانگی روانی و کیفیت دلبستگی با نگرش به رفتارهای خرابکارانه در دانش آموزان دبیرستانی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و شرکت کنندگان شامل 320 دانش آموز (176 دختر و 144 پسر) پایه سوم دبیرستان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ازخودبیگانگی روانی «ملوین سیمن (1959)»، پرسشنامه رفتار خرابکارانه و سیاهه دلبستگی به والدین و همسالان «آرمسدن و گرینبرگ (1987)» بود. نتایج نشان داد که مولفه های اعتماد و ارتباط با والدین و همسالان رابطه منفی و مولفه بیگانگی از والدین و همسالان و هر پنج مولفه ازخودبیگانگی روانی رابطه ای مثبت با نگرش به رفتارهای خرابکارانه داشتند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای احساس ازخودبیگانگی روانی، اعتماد به پدر، اعتماد به همسال، ارتباط با همسال و ارتباط با مادر توانستند واریانس نگرش به رفتار خرابکارانه را به طور معنی داری پیش بینی کنند (87/0R2=). با توجه به نتایج حاضر، توجه به روابط دلبستگی برای مشاوران و خانواده درمانگران در مواجهه با نوجوانان توصیه می شود
    کلیدواژگان: رفتار خرابکارانه، ازخودبیگانگی روانی، کیفیت دلبستگی، نوجوانی
  • رقیه کیانی*، پریچهر احمدی، سیمین جعفری صفحه 119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یوگا در درمان بیخوابی انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مراجعان با تشخیص بی خوابی به مراکز درمان روانپزشکی شهر تبریز در سال 1392 بودند که 60 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش به مدت 5 ماه تحت تمرین با یوگا قرار گرفتند. یکبار قبل از اجرای تمرین یوگا و یک بار بعد از اتمام دوره از هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. ابزار گردآوری داده ها از پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه شاخص کیفیت خواب، پرسشنامه افسردگی و اضطراب بک بود. نتایج نشان داد یوگا در بهبود کیفیت خواب، کاهش افسردگی و اضطراب موثر است. بنابراین می توان از یوگا به عنوان درمانی کم هزینه، قابل یادگیری و آسان برای درمان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: یوگا، بی خوابی، افسردگی، اضطراب
  • محمد نریمانی*، اعظم شاهعلی، عباس ابوالقاسمی صفحه 135

    هدف از انجام این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش مدیریت والدین بر مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و کم توجهی بود. طرح تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و به این منظور 833 دانش آموز پایه پنجم ابتدایی از مناطق تحصیلی1، 3 و 4 شهر تبریز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و آزمون کانرز (فرم معلم) همراه با مصاحبه بالینی، برای تشخیص کودکان بیش فعال و کم توجه اجرا گردید. آزمودنی های این پژوهش 40 نفر از کودکان ADHD که بر اساس مقیاس کانرز تشخیص داده شده بود، شامل می شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کانرز والدین و آزمون خشم کودکان استفاده شد که والدین و دانش آموزان (نمونه های انتخاب شده) آنها را در مراحل قبل و بعد از درمان تکمیل کردند.آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آموزش والدین و گروه گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. مطالب مورد نیاز در 8 جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد. داده های به دست آمده به روش تحلیل چندمتغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مدیریت والدین بر بهبود مشکلات رفتاری کودکان دارای ADHD تاثیر معنی دار (05/0P<) دارد. با توجه به نتایج این مطالعه، روش آموزش مدیریت والدین یکی از کارآمدترین روش های درمانی بوده و در کاهش تکانشگری، کم توجهی، اضطراب و پرخاشگری بدنی در کودکان دارای اختلال بیش فعالی و کم توجهی موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، مشکلات رفتاری، ADHD
  • عبدالزهرا نعامی، فضل الله شناور* صفحه 155
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر غیرمستقیم دگرگون سازی شغلی بر عملکرد تکلیفی و رفتار شهروندی سازمانی از طریق انگیزش شغلی انجام گرفت. نمونه پژوهش شامل 157 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس از میان کارکنان شرکت نورد و لوله اهواز در سال 1391 انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش پرسشنامه های دگرگون سازی شغلی (لاورنس، 2010)، انگیزش شغلی (رابینسون، 2004)، عملکرد تکلیفی (ویلیامز و اندرسون، 1991) و رفتار شهروندی سازمانی (پودساکف و همکاران، 1990) را تکمیل نمودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و جهت آزمودن اثرهای واسطه ای از روش خودراه انداز استفاده شد. شاخص های برازندگی به دست آمده نشان داد که الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. از بین روابط مستقیم، تنها رابطه مستقیم دگرگون سازی شغلی با عملکرد تکلیفی غیرمعنادار بود که از الگوی پیشنهادی حذف شد. شاخص های برازندگی به دست آمده نشان داد که الگوی اصلاح شده نیز از برازش خوبی برخوردار است. یافته ها نشان دادند که دگرگون سازی شغلی هم به طور مستقیم و هم از طریق انگیزش شغلی با رفتار شهروندی سازمانی، و فقط از طریق انگیزش شغلی با عملکرد تکلیفی رابطه دارد. دگرگون سازی شغلی نه تنها اثر قابل توجهی بر انگیزش شغلی کارکنان دارد، بلکه به واسطه آن بر عملکرد آن ها نیز اثر می گذارد. از این رو سازمان ها با به کارگیری راهکارهای مناسب و فراهم آوردن بستر لازم جهت دگرگون ساختن شغل، نه تنها می توانند انگیزه کارکنان خود را افزایش دهند، بلکه به تبع آن می توانند عملکرد آن ها را نیز بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: دگرگون سازی شغلی، انگیزش شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد تکلیفی
  • فرزانه میکائیلی منیع*، نرگس نوری زاد، سهیلا هاشمی صفحه 181
    از دیرباز پیشرفت تحصیلی مهم ترین شاخص موفقیت فرد و نظام های آموزشی محسوب شده است. از این رو، مطالعه پیش بینی کننده های آن جزو مهم ترین اولویت های پژوهشی حوزه روانشناسی و تعلیم و تربیت به شمار می آید. بنایراین، هدف مطالعه حاضر تعیین نقش متغیرهای آخرت نگری، امید، هدفمندی در زندگی و انگیزش تحصیلی در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانشجویان دوره کارشناسی بود. برای رسیدن به این مهم، 370 نفر از دانشجویان سال دوم به بالای دوره کارشناسی دانشگاه ارومیه از طریق نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. آزمون آخرت نگری، مقیاس امید اسنایدر، آزمون انگیزش تحصیلی والرند و همکاران و خرده مقیاس هدفمندی در زندگی آزمون بهزیستی روانشناختی ریف مورد استفاده قرار گرفتند. معدل تحصیلی نیز به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. جهت تحلیل داده ها از رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد. نتایج نشان داد متغیرهای آخرت نگری (مولفه های تعالی، تکلیف گریزی و لذت جویی)، هدفمندی در زندگی، امید و انگیزش تحصیلی (مولفه های انگیزش درونی، بی انگیزگی و نمره کل) قادرند به طور معنی دار عملکرد تحصیلی را پیش بینی کنند. روی هم رفته می توانند بیش از 64 درصد واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین و پیش بینی کنند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت متغیرهای شخصی غیرشناختی قادرند همانند متغیرهای شناختی پیشرفت تحصیلی دانشجویان را پیش بینی نمایند.
    کلیدواژگان: آخرت نگری، هدفمندی در زندگی، امید، انگیزش تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • تورج هاشمی، نسیم عبداللهی هریس*، مجید محمودعلیلو، نعیمه ماشینچی عباسی صفحه 209
    هدف این پژوهش تعیین نقش راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در نشانه های شخصیت مرزی بود. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود که در راستای آن،300 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز به شیوه تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و مقیاس شخصیت مرزی و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که راهبرد سرزنش دیگران به طور مثبت و راهبردهای دیدگاه گیری، برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، سرزنش خود و تمرکز مجدد مثبت به صورت منفی، تغییرات نشانه های شخصیت مرزی را پیش بینی می کنند. این یافته ها تلویحات عملی در پیشگیری از تشدید علایم این اختلال و نیز مداخلات بالینی داشته که به طور تفصیلی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شخصیت مرزی، سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوار فکری، دیدگاه گیری
|
  • Z. Azadi, S.A. Kimiayee, S. Abbasi Bondarag Page 1
    Marital satisfaction has been the subject of many theories andstudies. The relationship between problem-solving ability, rational thinking and mental health has also been extensively studied. The present study examined the relationship between problem-solving ability, rational thinking, as well as marital problems and maladjustments. Using convenience sampling, married participants (N=103; 50% male), with no history of legal problems with their spouse, were selected. They completed four scales in cluding family problem-solving; irrational beliefs questionnaire (IBQ); and marital problems checklist as well as Dyadic Adjustment Scale (DAS). Results of pearson correlation coefficient showed that there were significant relationships among family problem-solving, irrational thinking and marital problems and maladjustments. Besides, findings of two hierarchical regression method showed that controlling the effects of age, gender, education, marriage type length of the spouses familiarity as fiancés, length of their marriage, and the number of children, family problem solving abilities and their rational beliefs could negatively predict their marital problems and maladjustments. The results suggest that spouses’ problem solving abilities and rational thinking play an important role in marital satisfaction.
    Keywords: Family problem, solving, Irrational thinking, Marital problems, Marital maladjustment
  • M. Bayrami, S. Asadi Majareh, M. Hoseiny Asl Page 19
    This study aimed to predict the changes of health behaviors based on the sense of cohesion, general self-efficacy, optimism, and pessimism variables in students. In this study, using convenience sampling, 135 female M.A students were selected from University of Tabriz. Data were collected through Plang health behaviors scale, Antonovsky sense of coherence questionnaire, Shrr et al general self-efficacy scale and Chang et al optimism and pessimism scales and were analyzed by simultaneous regression method. The results showed there was a positive and significant relationship between sense of coherence and health behaviors (P<.01). Besides, manageable and meaningful variables of sense of coherence were good predictors of health behaviors. There was a positive and non-significant relationship between pessimism and health behaviours. Moreover, there was a negative and insignificant relationship between optimism and health behaviours. Results suggest that sense of coherence, general self-efficacy, optimism, pessimism could predict health behaviour.
    Keywords: Health behavior, Sense of coherence, General selfefficacy, Optimism, Pessimism
  • Y. Rezapour, M. Abedini, S. Asadi Majareh Page 37
    The aim of this study was to determine the relationship between emotional intelligence, dimentions of locus of control and general health in students of Tabriz University, which was conducted with a correlation method. 381 students of Tabriz University (195 female and 186 male) were included in this study. They were asked to complete the Rotter (1966), locus of control scale general health questionnaire and Petrides and Furnham (2001) emotional intelligence scale. Data were analyzed using regression method. Results showed that there was a positive and significant relationship between internal locus of control and general health, while there was negative relationship between external locus of control and general health. There was a positive and significant relationship between internal locus of control and emotional intellignce, however, no significant relationship was found between external locus of control and emotional intellignce. Also, results demonstrated that among components of emotional intelligence, cognitive skills could significantly predict the changes of general health. Hence, it could be concluded that people with high levels of emotional intelligence as well as those with internal locus of control are in the optimum l evel of general health.
    Keywords: General health, Emotional intelligence, Internal locus of control, External locuse of control
  • H. Sabouri Moghaddam, J. Babapour Kheyroddin, B. Sadeghi, N. Aslan Abadi, D. Ezzati Pages 62-78

    The present study investigated the music emotional effect on blood pressure and heart rate in patients with essential hypertension based on introversion and extraversion personality dimensions. 113 male patients with essential hypertension referred to shahid Madani Hospital in Tabriz city completed the NEO-FFI questionnaire and after obtaining acceptable scores were classified as introverted and extroverted groups (30 subjects in each group, age range 31-50, age mean 42). All groups received slow and fast rhythm of music in separate sessions with a half-hour interval between the two types of music. The blood pressure and heart rate were assessed before and after music induction. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. Results showed that compared with introvert patients extrovert patients obtained lower scores in systolic blood pressure after presenting music with slow rhythm. In other words, in extrovert patients, during the presentation of music with sloworhythm, the rate of systolic blood pressure decreased more than the baseline. Although the fast rhythm music was effective in physiological indices, it did not cause significant differences in two groups. Based on the obtained results it could be suggested that introvert patients experience negative emotions more than extravert patients and negative emotions cause less change in blood pressure in these patients compared with extrovert patients.

    Keywords: Music, Blood Pressure, Heart rate, Introversion, Extraversion
  • Z. Fathirezaie, A.R. Farsi, M.K. Vaez Mousavi Page 75
    The purpose of this study was to investigate the effect of cognitive training by working memory tasks on attention and processing speed executive control network efficiency among table tennis players. Therefore, 20 participants were divided into two group of training: cognitive and paired. Before and after training sessions (8 sessions), Attentional Networks Test (ANT) was performed. Results of repeated measure ANOVA 2×2 showed significant differences between two groups in each factor (attentional executive control reaction time). Cognitive training group showed improvement in executive control, while the second group did not. Processing speed was improved in both groups, however, the cognitive training group showed more improvement than the paired group. Based on the study results, it seems that cognitive training has positive effect on neural network efficiency and processing speed and according to Hebb’s theory, this issue indicates an increased effect of intra network communication and brain plasticity of as a result of repetition and practice.
    Keywords: Attentional networks, Executive control, Cognitive training, Visuospatial working memory, Processing speed, Reaction tim, Table tennis
  • P. Kadivar, N. Afsharian Page 101
    The present study aimed to examine the relationship between psychological self-alienation, attachment quality and attitudes towards vandalistic behaviors in high school students. This study was conducted with a correlation method and the study population included 320 students (176 females and 144 males) in third grade of high school who were selected through multistage cluster sampling. The psychological self-alienation questionnaire (Seeman, 1959), vandalistic behaviors questionnaire and the inventory of parent and peer attachment (Armsden & Greenberg, 1987) were applied. Results showed that there was a negative relationship between trusting parents and peers and vandalistic behaviors. Moreover, findings demonstrated that there was a positive relationship between alienation from parents and peers as well as all aspects of self-alienation had a positive relationship with vandalistic behaviors. The analyses of stepwise regression indicated that psychological self-alienation, trusting father and peers as well as relationship with mother and peers could significantly explain the variance of attitudes towards vandalistic behaviors (R2=.87) Hence, the counselors and family therapists are suggested to pay attention to attachment relationship while studying adolescents’ behaviors.
    Keywords: Vandalistic behaviors, Psychological self, alienation, Attachment quality, Adolescence
  • R. Kiyani, P. Ahmadi, S. Jafari Page 119
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Yoga in the treatment of secondary insomnia. It was a kind of quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The population of this study was all of individuals with insomnia diagnosis who were referred to Tabriz psychiatric clinics in 2014. Using convenience sampling 60 people were selected and were assigned in two groups. The experimental group was provided with Yoga treatment for about 5 months. The pretest and posttest were carried out before and after the treatment. The demographic questionnaire, sleep quality index as well as and Beck depression and anxiety questionnaires were used for data collection. Results of the study showed that Yoga was effective in the improvement of sleep quality, decreasing depression and anxiety. Thus it could be used as a kind of and easy to learn treatment.
    Keywords: Yoga, Insomnia, Depression, Anxiety
  • M. Narimani, A. Shahali, A. Abolghassemi Page 135

    The present study aimed to determine the effectiveness of parent management training in behavioral problems of children with Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). This study was semi-experimental design with pretest-posttest and control group. Therefore, using multi-stage random cluster method, 833 students in grade five in elementary level were selected from Districts 1, 3, and 4 in Tabriz. They were assessed by Conner 5 test (teacher-from) and clinical interview. Therefore, 40 children with ADHD were diagnosed based on Conners test. For data collection, Conners test (parent from) and children anger, scale were used, which were completed by the students and their parents (study sample) both before and after the treatment. The subjects were randomly assigned in parent training and control groups (20 subjects in each group). The experimental group received the instruction in 8 sessions. Data were analyzed by multivariate analysis of variance. Results showed that parent management training had a significant effect on the improvement of behavioral problems of children with ADHD (P<.05). Hence, parent management training is one of the most efficient therapeutic methods and it is effective in the reduction of impulsivity, inattention, anxiety, physical aggression in children with attention- deficit / hyperactivity disorder.

    Keywords: Parent management training, Behavioral problem, ADHD
  • A. Naami, F. Shenavar Page 155
    This study aimed to investigate indirect effect of job crafting on task performance and organizational citizenship behavior through job motivation. Using convenience sampling, 157 subjects were selected among Ahwaz rolling and pipe Mills Company in 1391. Participants completed questionnaires of job crafting (Laurence, 2010), job motivation (Robinson, 2004), task performance (Williams & Anderson, 1991) and organizational citizenship behavior (Podsakoff, et al. 1990). Evaluation of the proposed model was conducted by structural equation modeling and bootstrapping method was used for examining the intermediate effects testing. The obtained fitness indices showed that the proposed research model had a good fitness. Among direct relationships, only the relationship between job crafting and task performance was insignificant, which was eliminated from the proposed model. The obtained fitness indices demonstrated that the moderated model had also a good fitness. Findings demonstrated that job crafting was directly related to task performance. Besides, it was related to organizational citizenship behavior through job motivation; however, it was related to task performance only through job motivation. Job crafting had not only a significant effect on employers’ job motivation, but also it impacted on their performance. Thus, organizations using appropriate strategies and preparing the could increase their employees’ motivation, but also as a result, they could improve their performance.
    Keywords: Job crafting, Work motivation, Organizational citizenship behavior, Task performance
  • F. Michaeli Manee, N. Nourizad, S. Hashemi Page 181
    Academic achievement has long been considered as the most important indicator of the success of individuals and the educational systems. Thus, the study of its predictors is among the most important research priorities in the field of psychology and education. Therefore, the present study aimed to investigate the rote of hereafter beliefs, hope, and purposefulness in life and academic motivation in the prediction of academic performance undergraduate students. Therefore, 370 junior undergraduate students in Urmia University were selected through multistage sampling. Hereafter thought test, Schnieder's Hope scale, Vallerand et al academic motivation test life purposedfulness sub-scale of Ryff Psychological Well-Being were used. Grade Point Average (GPA) was also considered as education achievement index. Data were analyzed by hierarchical regression. Results showed that the hereafter thoughts (transcendence, duty evasion and enjoyment componenets), sense of purpose in life, academic motivation and hope (intrinsic motivation factors, lack of motivation, and total score) could significantly predict the academic performance. Altogether they could explain and predict more than 64% of the variance of academic performance. Hence, it could be concluded that like cognitive variables, non-cognitive personal factors could successfully predict student’s academic achievement.
    Keywords: After life Beliefs, Purpose in Life, Hope, Academic Motivations, Academic Performance
  • T. Hashemi, N. Abdollahi Hersis, M. Mahmoodaliloo, N. Mashinchi Abbasi Page 209
    The present study aimed to determine the role of cognitive emotion regulation strategies in borderline personality symptoms. It was conducted with a correlation method. Therefore, using random sampling, 300 students were selected from University of Tabriz. They were assessed by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and borderline personality scale. Data were analyzed by path analysis. Results showed that other-blame could positively predict variances of borderline personality. Besides, perspective taking, refocus on planning, positive reappraisal, self-blame, as well as positive refocusing could negatively predict changes of borderline personality. These findings have applied implications in the prevention of symptoms of the disorder, which have been comprehensively discussed.
    Keywords: Borderline personality, Self, blame, Other, blame, Rumination, Perspective taking