فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 42 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 42 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • رقیه اسد، نسرین عبدلی *، علی دلاور، فریبرز درتاج، علیرضا اسماعیلی، نورعلی فرخی صفحات 1-25
    هدف از پژوهش حاضر هنجاریابی فرم 03 سوالی پرسشنامه پرخاشگری... بر روی رانندگان استان کرمانشاه برای کل رانندگان و به تفکیک حادثه سازی و غیرحادثه سازی بود. همچنین پژوهش حاضر به مقایسه وضعیت پرخاشگری و مولفه های آن در بین دو گروه از رانندگان پرداخت. بدین منظور 053 نفر از رانندگان استان کرمانشاه در این مطالعه شرکت کردند. نتایج نشان داد که نمرات کل و مولفه های پرسشنامه پرخاشگری از همسانی درونی خوبی برخوردار هستند. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که رانندگان حادثه ساز در مقایسه با رانندگان غیرحادثه ساز در تمام مولفه های پرخاشگری و همچنین در نمره کل پرخاشگری نمره بالاتری کسب کرده اند به طوری که این تفاوت در تمام موارد از لحاظ آماری معنادار بود.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، پرخاشگری، رانندگان حادثه ساز، رانندگان غیرحادثه ساز
  • اعظم بابایی*، جواد صالحی، طاهره الهی صفحات 27-50
    تخلفات رانندگی همواره یکی از علل بروز مشکلات، معضلات و حوادث ترافیکی در همه جوامع می باشد که بسته به بافت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی جوامع، میزان و نوع آن متفاوت خواهد بود. گرچه در بروز تخلفات رانندگی عوامل محیطی کنترلی، و تعداد خودروها دخیل است، اما علل انسانی به عنوان اصلی ترین عامل تخلفات محسوب می شود. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه هوش هیجانی و ویژگی های شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف اجرا شد. روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل کلیه رانندگان مرد خودروهای سواری شهر زنجان بود که از میان آنها 230 نفر در دو گروه متخلف (115 نفر) و گروه غیرمتخلف (115 نفر) انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس 90 سوالی هوش هیجانی بار- آن (1997)، و فرم کوتاه 60 سوالی مقیاس ویژگی های شخصیتی نئو (1992) بود. داده ها از طریق تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) و رگرسیون لجستیک تحلیل شد. یافته ها نشان داد که در مجموع هوش هیجانی رانندگان متخلف پایین تر از رانندگان غیرمتخلف است، و از نظر ویژگی های شخصیتی، رانندگان متخلف در مقیاس روان آزرده گرایی نسبت به رانندگان غیرمتخلف نمرات بیشتر، و در ویژگی های برون گرایی و با وجدان بودن نمرات پایین تری کسب کردند. نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک حاکی از آن بود که هوش هیجانی به طور معناداری می تواند رانندگی با تخلف و یا عدم تخلف را پیش بینی کند. نتایج تحقیق نشان داد که هوش هیجانی و همچنین ویژگی های شخصیتی با رفتار رانندگی رابطه معناداری دارد. بنابراین با توجه به اهمیت رفتار رانندگی در میزان تخلفات و تصادف، توصیه می شود جهت بهبود وضعیت رانندگی و کاهش میزان تصادفات، ارزیابی های روانشناختی در هنگام ارائه گواهی نامه و پس از آن به طور دوره ای صورت پذیرد و می توان آموزش های مخصوصی را برای آسیب پذیران به خطاهای رانندگی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ویژگی های شخصیتی، رفتار رانندگی، متخلف
  • غلامرضا چلبیانلو*، رضا عبدی، مهناز رسول زاده، سعید شیخ صفحات 51-79
    مدل جدید AFECT در شخصیت، چارچوب مفهومی تازه ای را برای درک مفهوم خلق، رفتار و سازمان شخصیت فراهم ساخته است. در این مدل، سرشت ها و هیجانات ترکیبی مختلف باعث پدیدآیی وضعیت های خلقی و رفتارهای متنوع می شوند. به منظور بررسی ویژگی های روانسجی مقیاس AFECT در دانشجویان، تعداد 400 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به روش نمونه گیری خوشه-ای نسبتی انتخاب شدند و در نهایت، 350 نفر از آنها پرسشنامه ها را به صورت کامل و صحیح تکمیل نمودند. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد پرسشنامهAFECT می تواند دارای 4، 5 و 6 عامل باشد. تحلیل عاملی تائیدی گویای برازش مناسب مدل 6 عاملی برای این پرسشنامه بود. برای ثبات درونی پرسشنامه، آلفای کرونباخ کل 82/0 محاسبه گردید. روش بازآزمایی نیز گویای پایایی قابل قبول پرسشنامه بود. همچنین در بخش عاطفی مقیاس نیز، تمامی 12 طبقه سرشت عاطفی نیز توسط شرکت کنندگان انتخاب شده و پاسخ داده شد. نتایج نشان داد که مقیاس AFECT از قابلیت خوبی برای شناسایی ابعاد هیجانی و عاطفی شخصیت در دانشجویان برخوردار می باشد. یافته ها نشان دهنده قابل قبول بودن مولفه های روانسنجی آن می باشند.
    کلیدواژگان: سرشت عاطفی، سرشت هیجانی، مقیاس AFECT
  • یوسف رضاپور*، هادی جعفری نژاد، حسین دهقانزاده صفحات 73-103
    هدف این پژوهش شناخت نقش رویکردهای یادگیری، هوش و شخصیت در پیش بینی ترجیحات دانشجویان برای شش روش مختلف سنجش می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی- پیمایشی و از نوع همسبتگی بوده است. با روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 410 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو، پرسشنامه روش ها و مهارت-های مطالعه، آزمون هوش عمومی وندرلیک و پرسشنامه روش های سنجش استفاده شد. تحلیل داده ها با ضریب همبستگی نشان داد که بین پنج ویژگی شخصیتی و دو رویکرد یادگیری با روش های سنجش رابطه وجود دارد، و بین هوش با روش های سنجش رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره حاکی از آن بود که دانشجویان با هوش کم و گشودگی پایین روش چندگزینه ای را ترجیح می دهند. دانشجویان با ویژگی شخصیتی گشودگی و رویکرد یادگیری عمقی آزمون های تشریحی و کارعملی (پروژه) را ترجیح دادند. دانشجویان با رویکرد یادگیری عمقی و ویژگی شخصیتی وظیفه-شناسی و روان نجوری پایین آزمون های شفاهی را ترجیح دادند در مورد روش سنجش مستمر، رگرسیون ها معنادار نبودند. دانشجویان با رویکرد یادگیری عمقی و ویژگی شخصیتی گشودگی پایین، روش سنجش کار گروهی را ترجیح دادند. بحث و نتیجه گیری دانشجویانی که دارای ویژگی های شخصیتی گشودگی و وظیفه شناسی اند و از رویکرد یادگیری عمقی استفاده می کنند، بیشتر آزمون های تشریحی، شفاهی، کار عملی و گروهی را به عنوان روش سنجش انتخاب می کنند.
    کلیدواژگان: رویکردهای یادگیری، شخصیت و روش های سنجش
  • علی عیسی زادگان*، حمزه سلمان پور، عزت الله احمدی، ابوالفضل قاسم زاده صفحات 95-111
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی رضایت از زندگی در بین دانشجویان بر پایه تمایل به بخشودگی، قدردانی، امید و بهزیستی ذهنی بود. نمونه های مورد مطالعه به شیوه نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. و با پرسشنامه های رضایت از زندگی دینر، قدردانی مکالخ و همکاران، مقیاس شادکامی فاعلی لیوبومرسکی و لپر، مقیاس تمایل به بخشودگی براون و مقیاس امید بزرگسالان اسنایدر ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آزمون معناداری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که رضایت از زندگی با تمام مقیاس های قدردانی، بهزیستی ذهنی، تمایل به بخشودگی و امید رابطه مثبت معناداری دارد. از بین متغیرهای پژوهش، امید، قدر دانی و بهزیستی ذهنی، 32 درصد از واریانس رضایت از زندگی را تبیین کردند. هرچقدر امید، قدردانی و بهزیستی ذهنی بالاتر، رضایت زندگی بالاتر خواهد بود. نتایج این پژوهش ضرورت بازشناسی نقش امید،قدردانی و بهزیستی ذهنی را در پیش بینی رضایت از زندگی دانشجویان مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، تمایل به بخشش، قدردانی، امید، بهزیستی ذهنی
  • باقر غباری بناب، حجت پیرزادی*، جعفر بخشی صفحات 113-131
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی راهبردهای فراشناختی مساله مدارانه و خودنظارتی بر دانش فراشناختی و عزت نفس دانش آموزان مبتلا به مشکلات خواندن بود. بدین منظور از بین دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی شهرستان کلیبر که مبتلا به مشکلات خواندن بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون خواندن و نارساخوانی، آزمون هوش ریون رنگی، مقیاس عزت نفس کوپر اسمیت، پرسشنامه آگاهی فراشناختی و کارت های خودنظارتی بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی مساله مدارانه و خودنظارتی بر آگاهی فراشناختی دانش آموزان مبتلا به مشکلات خواندن تاثیر مثبت و معنادار دارد اما بر عزت نفس این گروه اثر معناداری ندارد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گیری کرد که آموزش راهبردهای خودنظارتی و مساله مدارانه می تواند دانش فراشناختی دانش آموزان مبتلا به مشکلات خواندن را بهبود دهد اما بر بهبود متغیر انگیزشی عزت نفس تاثیر چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: دانش فراشناختی، خودنظارتی، عزت نفس، مشکلات خواندن
  • ساناز کبیرنژاد، تورج هاشمی، مجید محمودعلیلو، منصور بیرامی صفحات 133-156
    اختلال وسواسی-اجباری، یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات است که از سوی سازمان بهداشت جهانی علت عمده ناتوانی برآورد شده است. اختلال وسواسی-اجباری با درجات مختلفی از همبودی با سایر اختلالات از جمله اختلال افسردگی، اختلالات اضطرابی و اسکیزوفرنی مربوط است. شواهد تجربی متعددی بر ارتباط احتمالی بین اختلال وسواسی- اجباری و اسکیزوفرنی و اسکیزوتایپال تاکید می کنند. احتمالا پایه های روان شناختی مشترکی مانند آمیختگی فکر- عمل و تفکر جادویی بین این اختلالات وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر، برازش روابط علی-ساختاری بین نشانه های شخصیت اسکیزوتایپی و اختلال وسواسی-اجباری با توجه به نقش میانجی آمیختگی فکر-عمل بود. آزمودنی های پژوهش 300 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه تبریز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و پرسشنامه های وسواسی- اجباری مادزلی، صفات شخصیت اسکیزوتایپال، آمیختگی فکر-عمل را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بررسی شدند. نتایج نشان داد که در رابطه بین شخصیت اسکیزوتایپال و اختلال وسواسی- اجباری، آمیختگی فکر- عمل می تواند نقش میانجی داشته باشد. از این رو صفات شخصیت اسکیزوتایپال به واسطه آمیختگی فکر- عمل می تواند اثرات متفاوتی در پیامد درمانی اختلال وسواسی- اجباری داشته باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اسکیزوتایپال، آمیختگی فکر، عمل
  • مجید محمودعلیلو *، مریم امینی، کادینه طهماسیان، عباس بخشی پور صفحات 157-172
    درد مزمن وضعیتی تحلیل برنده و ناتوان کننده می باشد که با متغیرهای روانشناختی متعددی همراه است. بدین خاطر، پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه دو متغیر روانشناختی فاجعه آمیز کردن و ترس از حرکت بر اساس انواع سبک های دلبستگی در بیماران مبتلا به دردهای مزمن عضلانی اسکلتی انجام گرفت. در این پژوهش 150 آزمودنی شرکت داشتند که به صورت در - دسترس از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان های شهدا، امام حسین و سینا در شهر تهران، انتخاب شدند و به پرسشنامه های سبک های دلبستگی هازن و شاور (ASQ)، فاجعه آمیز کردن PCS)، ترس از حرکت(TSK) و شدت درد (VAS) پاسخ دادند. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که از میان سه سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا، تنها سبک دلبستگی دوسوگرا با فاجعه آمیز کردن و ترس از حرکت رابطه دارد و میتوان نتیجه گرفت: بیماران با سبک دلبستگی دوسوگرا به هنگام مواجه شدن با تهدید مانند درد، از راهبردهای تنظیم هیجان با کنش وری بالا (مانند فاجعه آمیز کردن) استفاده میکنند. تلویحات عملی و نظری یافته ها به تفضیل در بخش پایانی مقاله، مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، فاجعه آمیز کردن، ترس از حرکت، شدت درد و درد مزمن
  • پریسا مساواتی آذر، علیرضا کیامنش*، حسن احدی صفحات 193-210
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش کارکردهای توجهی اجرایی (انتقال، بازداری و بروزرسانی) حافظه فعال در عملکرد ریاضیات دانش آموزان پایه دوم بود. به همین منظور تعداد 182 دانش آموزان پایه دوم دبستان شهر تبریز با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: تکلیف دسته بندی کارت های ویسکانسین، تکلیف استروپ، تکلیف نگهداشتن رد و آزمون محقق ساخته ریاضیات پایه دوم. برای بررسی توان پیش یبنی عملکرد ریاضی از طریق متغیرهای مستقل پژوهش و تبیین واریانس عملکرد ریاضی از تحلیل رگرسیون چندمتغیره گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد از میان کارکردهای توجهی اجرایی حافظه فعال، متغیر بازداری سهم بیشتری در پیش بینی عملکرد ریاضیات دارد.
    نتیجه گیری
    کارکردهای توجهی اجرایی حافظه فعال به عنوان یک فعالیت شناختی در یادگیری ریاضیات ضروری است. بنابراین توجه به ظرفیت و کارآیی حافظه فعال یادگیرندگان بر کارآمدی فرآیند آموزش و طراحی و ارائه مواد آموزشی که هدف نهایی همه آنها ایجاد، گسترش یا تسهیل یادگیری ریاضیات است، اثرات مثبت می گذارد.
    کلیدواژگان: انتقال، بازداری، بروزرسانی و عملکرد ریاضیات
  • فرزانه میکائیلی منیع، سهراب امیری* صفحات 211-236
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش بر روی جامعه دانشجویی صورت پذیرفت. برای این منظور تعداد 368 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه به صورت نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به مقیاس حساسیت به تنبیه و پاداش، مقیاس عاطفه مثبت و منفی و مقیاس سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری پاسخ دادند. پس از گردآوری داده ها، جهت تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس حساسیت به تنبیه و پاداش ابتدا پایایی این مقیاس از طریق ضریب آلفای کرونباخ و باز آزمایی و دو نیم سازی سنجیده، روایی ملاکی آن با مقیاس عاطفه مثبت و منفی و مقیاس سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ساختار عاملی آن با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی ارزیابی شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس حساسیت به تنبیه و پاداش دارای دو عامل است و بررسی پایایی مقیاس با استفاده از ضرایب آلفا، باز آزمایی و دو نیم سازی نشان دهنده ثبات مقیاس بود، همچنین روایی ملاکی پرسش نامه با دیگر مقیاس ها حاکی از روایی تفکیکی و همگرایی مطلوب بود. در مجموع یافته ها نشان داد که مقیاس حساسیت به پاداش و تنبیه دارای ویژگی روان سنجی مطلوبی در نمونه جمعیتی دانشجویی و بهنجار بوده و می توان از این ابزار در مطالعات صورت گرفته در فرهنگ ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حساسیت به پاداش، حساسیت به تنبیه، عاطفه مثبت و منفی، سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری
|
  • R. Asadi, N. Abdoli*, A. Delavar, N. Farrokhi, A. Esmaeili, M. Karami Pages 1-25
    The goal of this study was to validate the 30 item aggression questionnaire on Kermanshah high-risk and positive behavior drivers. Also, the present study compared aggression and its components between two groups of drivers. Therefore, 850 Kermanshahian drivers were selected. Results showed that aggression and its components had high inner-consistency. Also findings showed that compared with high risk drivers, the other group had a high score in aggression and its components.
    Keywords: Validation; Aggression; High risk drivers; Positive behavior drivers
  • A. Babai*, J. Salehi, T. Elahi Pages 27-50
    Driving aberrant behaviors have always been a cause of traffic problems and accidents in all countries. Rates and types of traffic problems vary depend on cultural, social, economic, and geographical contexts. Although environmental factors, administrative issues, and number of vehicles are among influencing factors on driving faults, the humanistic reasons are considered as the main factor. The purpose of this study was to compare emotional intelligence and personality characteristics of drivers with aberrant and non-aberrant behaviors. This study was conducted with a comparative method in which 230 male drivers in the city of Zanjan (offending drivers (N=115) and non-offending drivers (N=115) were selected. They were assessed by Bar-on's Emotional Intelligence Scale and short form of 60-item NEO FFI Personality Inventory. Data were analyzed using MANOVA and logistic regression. Results revealed that emotional intelligence of drivers with aberrant behavior was lower than drivers with non-aberrant behavior. Personality characteristic of neuroticism of drivers with aberrant behavior was higher than drivers with non-aberrant behavior. However, extraversion and conscientiousness of drivers with non-aberrant behavior were higher than the other group.
    * M.A, General Psychology, University of Zanjan, (Corresponding Author)
    ** Ph.D, Associate Professor, Psychology, University of Zanjan
    *** Ph.D, Assistant Professor, Psychology, University of Zanjan
    Logistic regression analysis showed that emotional intelligence could significantly predict aberrant and non-aberrant driving behavior. The finding of the present study demonstrated a significant relationship between emotional intelligence, personality characteristic and driving behavior. Therefore it is suggested to perform psychological assessments during granting driving licenses and periodically thereafter. Besides, trainings for fault-prone drivers could be provided.
    Keywords: Emotional intelligence, Personality characteristics, Driving behavior, Aberrant driving behavior
  • Gh. Chalabianloo*, R. Abdi, M. Rasoulzadeh, S. Sheikh Pages 51-79
    The new model of personality as AFECT, proposed a new framework for understanding mood, behavior and personality. In this model, composite of different emotions and temperament causes different moods and behaviors. In order to study of psychometric characteristics of AFECT scale in university students, 400 participants were selected by ratio clustering sampling procedure from Shahid Madani University of Azarbaijan. Finally, 350 students were responded completely to scale. Results of explanatory factor analysis showed that the scale extracted 4,5 and 6 factors. Confirmatory factor analysis indicated that the 6-factors model had goodness of fit. For internal consistency, total Cronbach’s alpha coefficient showed a good coefficient (.82). Test retests method, also showed good reliability of scale. In the affective section of scale, all 12 categories of affective temperament were completed. Results indicated that AFECT scale had good adequacy to identify of emotional and affective dimensions of personality in Iranian students. It has good psychometric properties for clinical & research goals.
    Keywords: Affective temperament, Emotional Temperament, AFECT scale
  • Y. Rezapour*, H. Jafarinezhad, H. Dehganzadeh Pages 73-103
    The purpose of this research was to understand the role of learning approaches, intelligence and personality in predicting student's preferences for six different assessment methods. Research method of this study was correlation. 410 participants selected through cluster sampling. They completed NEO five-factor personality questionnaire, questionnaire of study skills, Wonderlic’s general intelligence test and assessment methods questionnaire. Results showed that there was a relationship between five personality traits and two learning approaches with assessment methods. There was relationship between intelligence and multiple choice assessment method. Regression analysis also showed that intelligent and low openness students preferred multiple choice methods. Students with the openness personality and deep learning approaches, preferred descriptive tests and practical projects .students with deep learning approaches and conscientiousness personality and low neuroticism preferred oral tests. Regarding continuous measurements, no significant result was obtained. Students with deep learning approaches and below openness personality preferred teamwork assessing method. Students with openness and conscientiousness characteristics that use deeper learning approach select descriptive and oral tests, group and practical works more than the other approaches.
    Keywords: Learning approaches, Intelligence, Personality traits, Assessment Methods
  • A. Issazadegan*, H. Salmanpour, E. Ahmadi, A. Ghassemzadeh Pages 95-111
    The aim of the present study was to investigate the role of life satisfaction between Students University based on tendency to forgive, gratitude, hope and subjective well-being. Therefore, a random stratified sampling was used in the research. The participants were assessed using Deiner satisfaction with life scale, Gratitude questionnaire McCullough and et al, Subjective Happiness scale Lyubomrisky and Lepper, Tendency to Forgive Brown and Hope scale Snyder. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The finding indicated that there were significant positive relationships between life satisfaction and all research variables .It was found that hope, gratitude and subjective well-being accounted for 32% of the variance of life satisfaction. The higher life satisfaction, the higher will be hope, gratitude and subjective well-being. The findings emphasize the need to recognize the role of hope, gratitude and subjective well-being in predicting students’ life satisfaction.
    Keywords: Life satisfaction, Tendency to forgive, Gratitude, Hope, Subjective well-being
  • B. Ghobari Bonab, H. Pirzadi*, J. Bakhshi Pages 113-131
    The aim of the current study was to investigate the effect of two metacognitive strategies, SQP4R, and self- monitoring on metacognitive knowledge and self-esteem of children with reading problems. Therefore, thirty students were selected among fifth grade students by multi-stage cluster sampling. Pretest-posttest control group design was used. Following instruments were used in this study. Colored Raven's Progressive Matrices of Intelligence, Reading and Dyslexia Test, Cooper-Smith self-esteem inventory, and Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory. The results of analysis of covariance (ANCOVA) revealed the effectiveness of SQP4R strategy and self- monitoring in the enhancement of metacognitive knowledge in experimental group. However, the intervention was not effective on enhancement of self-esteem in participants.
    Discussion
    on the basis of finding it is viable to conclude that metacognitive strategy of SQP4R and self- monitoring were effective in increasing metacognitive knowledge base, but was not significantly effective in increasing self-esteem in children with reading problems.
    Keywords: Metacognitive strategies, Self, monitoring, Metacognitive knowledge, Self-esteem, Rading difficulties
  • S. Kabirnezhad, T. Hashemi, M. Mahmoodaliloo, M. Bairami Pages 133-156
    Obsessive Compulsive Disorder (OCD) is one of the most incapacitating of the disorders, having been rated as a leading cause of disability by the World Health Organization. OCD is associated with high degrees of psychiatric comorbidity, including major depression, anxiety disorders and schizophrenia. There is growing empirical evidence which highlights the possible link between OCD a schizophrenia and SPD. Probably common psychological bases such as thought-action fusion and magical thinking occurs between this disorders. The aim of this study was to investigate the fitness of structural relation between schizotypal personality and obsessive-compulsive disorder symptom: mediation role of thought action-fusion. Subjects of the study were three hundred undergraduate students selected by random cluster sampling from University of Tabriz. The students completed Maudsley Obsessional-Compulsive Inventory (MOCI), Schizotypal Personality Questionnare (SPQ) and thought action-fusion (TAF). Data were analyzed by structural equation modeling. Results showed that thought action-fusi on can play a mediating role in relation between schizotypal personality and obsessive-compulsive disorder. Therefore, schizotypal personality traits could have different effects on treatment outcome of obsessive-compulsive disorder through thought-action fustion.
    Keywords: Obsessive, Compulsive disorder, Schizotypal, Thought, Action fusion
  • M. Mahmoudalilou*, M. Amini Fasakhoudi, K. Tahmasian, A. Bakhshipour Roudsari Pages 157-172
    Chronic pain is an assimilating and debilitating status accompanied by multiple psychological variables. This study aimed to investigate the comparison between tree psychological variants of catastrophizing and fear of movement based on different attachment styles in patients with chronic musculoskeletal pains. In this study, 150 participated who were selected by convenience sampling from the subjects referred to Shohada, Imam Hossein and Sina hospitals in Tehran. They answered Hazen and Shaver attachment style questionnaire and the questionnaires of catastrophizing, fear of movement, and pain intensity. Data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results showed that among three secure, avoidant and ambivalent attachment styles, the ambivalent style is the only one that is related to catastrophizing and fear of movement. When facing threats such as pain, patients with ambivalent style, can use emotion regulation strategies with hyper-activation (like catastrophizing). Theoretical and practical implications of findings are discussed in details in the last section of the article.
    Keywords: Chronic pain, Catastrophizing, Fear of movement, Pain intensity, Attachment style
  • P. Mosavati Azar, A. Kiamanesh, H. Ahadi Pages 193-210
    The present study investigated the role of attention executive function (shifting, inhibition and updating) of working memory in predicting mathematic performance of second grade students. Therefore, 182 students from elementary schools of Tabriz city were selected by multistage sampling and completed Wisconsin Card Sorting Test, stroop task, Keep track task and math performance test. Results of stepwise multivariate regression analysis revealed that among attentional executive function of working memory, inhibition was the strongest predictor in explaining variance of math. Hence, attentional executive function of working memory as a cognitive activity in learning is essential. Thus, the capacity and performance of learners’ working memory have positive effects on efficiency of training process, designing and providing educational materials all of which aim to create, expand or facilitate learning and academic achievement.
    Keywords: Shifting, Inhibition, Updating, Mathematical Performance
  • F. Mikaeli Manee, S. Amiri* Pages 211-236
    This study aimed to evaluate the psychometric properties of sensitivity to punishment and sensitivity to reward scale in the student. Therefore, 368 students of Urmia University were selected by multi-stage cluster sampling; they were assessd by sensitivity to punishment and sensitivity to reward scale, positive as well as negative affect scale and behavioral inhibition system and behavioral activation system scale. In order to determine the psychometric properties of the sensitivity to punishment and sensitivity to reward scale exploratory and confirmatory factor were used. The validity of the scale was assessed by Cronbach's alpha, retest and splitting coefficient, its criterion validity with Positive and Negative Affect Scale and Behavioral activation and inhibition systems scale was investigated. The results of the factor analysis indicated that the scale of sensitivity to punishment and reward had two factors, and examining the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha, retest and splitting coefficient reflected the reliability of the scale. The criterion validity of the questionnaire with other scales showed desirable discriminant and convergence validity. Overall, the findings indicated that scale of sensitivity to punishment and reward; had good psychometric properties in a sample of the student population and the normal and it could be used in studies in the Iranian culture.
    Keywords: Sensitivity to reward, Sensitivity to punishment, Positive, negative affect, Behavioral inhibition system, Behavioral activation system