فهرست مطالب

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی باقری دولت آبادی، محمد باقری صفحه 11
  • محمدعلی توانا، محمود علی پور صفحه 37
    فضای مجازی، عرصه های تازه ای را برای زندگی بشر به وجود آورده است، به گونه ای که با قبلش مقایسه پذیر نیست(تاریخچه)، اما همچنان تاثر و تاثیر پدیده های نوینی مانند اسلام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی در فضای مجازی با منطق متفاوت، ابهام های فراوانی را برمی انگیزاند(مسئله). درباره آینده اسلام سیاسی، پژوهش های گوناگونی با دو گرایش بدبینانه و خوشبینانه صورت گرفته، اما درباره سرنوشتش در فضای مجازی، اثر چشم گیری وجود ندارد (پیشینه). حال سوال این است که در چنین وضعیتی، اسلام سیاسی در مقام دین، فرهنگ و هویت متفاوت چه سرنوشتی خواهد داشت (سوال). به نظر می رسد اسلام سیاسی ایران، با وجود استیلای غرب در فضای مجازی چندلایه و متکثر، می تواند بر مبنای ظرفیت های عقلانی اعتقادی اش، به پدیده ای جهان شمول تر تبدیل شود (فرضیه)، بنابراین، مقصود، معرفی ظرفیت های چنین اسلامی در فضای ارتباطی جدید است (هدف). شیوه پژوهش در این مقاله، تحلیل منطقی (اصل موضوعی) است که براساس آن در قالب گزاره ها و احکام علمی مبتنی بر سه ویژگی سازگاری، استقلال و تمامیت بررسی می شود (روش). انقلاب اسلامی می تواند با بازسازی مفهومی اش در وضعیت سیال و متکثر فضای مجازی، تولید پیام و بازتکثیر آن و گفت وگو انتقادی اصلاحی با دیگری، در برابر استیلای فرهنگی فراروایت غرب مقاومت نماید، و مخاطبان جهانی جدیدی بیابد (یافته).
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، انقلاب اسلامی، فضای مجازی، رسانه و آینده
  • عباس حیدری بهنوییه، محمد عبدالله پور چناری صفحه 63
    فقه و سیاست یا فقه سیاست، عمری به درازای ادیان الهی و، به طور مشخص، اسلام دارد (تاریخچه)، اما رابطه فقه و سیاست، به ویژه در دیدگاه عالمان دینی معاصر، بر جامعه علمی مبهم است (مسئله)، البته، درباره این موضوع مباحث فراوان ولی ناکافی، ارائه شده است (پیشینه)؛ درنتیجه اکنون با این پرسش روبه روایم: که فقهای معاصر(شیخ انصاری،آیت الله نائینی و امام خمینیŠ) از موضوع فقه سیاست چه خوانش هایی داشته اند؟ (سوال) به نظر می رسد از سویی ایشان خوانشی برگرفته از دین مطرح کرده اند، و ازسوی دیگر، به تناسب وضعیت و به میزان درک خویش،نسبت های گوناگون از فقه و سیاست را عرضه کرده اند (فرضیه). این پژوهش درباره فهم خوانش های فقهای معاصر از موضوع فقه سیاست است (هدف)؛ مقاله برای دستیابی به این هدف از روش تفسیری سود برده است (روش). بررسی ها پژوهش نشان می دهد شیخ انصاری با قائل شدن ولایت مطلقه برای امامان معصوم‰ تاسیس اصل ولایت مطلقه را برای فقی هان جامع الشرایط مطرح می کند؛ سپس، نائینی با قائل شدن ولایت تکوینی و تشریعی برای فقیه، به ولایت تشریعی او حکم می دهد. حضرت امامŠ برای امام معصوم و ولی فقیه، قائل به ولایت مطلقه است؛ ولایتی که مسئولیت فقیه در امور عامه و همگانی را به تصویر می کشد و ازدیگرسو، منصب قضا و سیاست را یکسان می انگارد و به عادل بودن فقیه جامع الشرایط حکم می دهد (یافته).
    کلیدواژگان: فقه سیاست، ولایت فقیه، امور عامه و امور حسبه
  • عربی علیرضا سمیعی اصفهانی، حمدالله اکوانی، محسن شفیعی سیف آبادی صفحه 89
    در چند قرن اخیر، درباره تاثیر غرب بر شرق، پژوهش هایی صورت گرفته (تاریخچه)، اما چنین تتبعاتی اغلب عالمانه نبوده است(مسئله)؛ درنتیجه، ریشه یابی میزان و شیوه اثرپذیری های گوناگون شرق از غرب پاسخ های علمی نیافته است (پیشینه). این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش کلیدی است که جهانی شدن چگونه باعث ظهور گفتمان اسلام سیاسی سلفی جهادی در منطقه خاورمیانه شده است(سوال)؟ جهانی شدن با تشدید بحران معنا، به تقویت گفتمان اسلام سیاسی سلفی جهادی در منطقه خاورمیانه منجر شده است (فرضیه). مقاله پیش رو درپی کشف چگونگی ظهور گفتمان اسلام سیاسی سلفی جهادی داعش، و جبهه النصره است (هدف). این پژوهش که بر پایه روش تحلیل گفتمان سامان یافته (روش)، نشان می دهد که جهانی شدن در منطقه خاورمیانه با به چالش کشیدن هویت های حاکم، ضرورت جست وجوی معنای غلط را تشدید کرده است. سلفی گری، نیز از پاسخ هایی است که به این نیاز داده شده است. آنها با انحصاری کردن چنین معنایی، با تکیه بر مفاهیمی چون شریعت، رهبری، جهاد، بازگشت به سلف و تقابل با سکولاریسم در صدد ایجاد هویت های به ظاهر مقاومی اند که بیش از آنکه به ایجاد انسجام و حمایت از افراد در برابر دنیای خصمانه بیرونی باشد، اسلام مقاومت گرا را می شکند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، بحران معنا، تحلیل گفتمان، هویت سلفی، خاورمیانه عربی
  • محمد عابدی اردکانی، محمدعلی نظری صفحه 115
    از دیرباز بحث درباره امامت و رهبری، در جامعه اسلامی شیعی مطرح بوده، ازاین رو چنان اهمیتی یافته است که از آن به عنوان مدار مذهب شیعه یاد کرده اند (تاریخچه)، اما در اندیشه سیاسی شهید بهشتی،ماهیتش چندان کالبدشکافی نشده (مسئله)، موضوعی که توجه جدی جامعه پژوهشی کشور را درپی نداشته است (پیشینه)، در نتیجه این پرسش مطرح می شود که ماهیت رهبری جامعه اسلامی و ملزومات آن چون نقش مردم و نسبت بین مردم و رهبر، در دیدگاه آن شهید چگونه است؟(سوال)به نظر می رسد شهید بهشتی پاسخ به این سوال را در چهارچوب مفهومی نظریه امامت و امت می جوید (فرضیه). این مقاله می کوشد برای دستیابی به دیدگاه آن شهید، رابطه مردم و رهبری جامعه اسلامی (هدف)، را با بهره گیری از شیوه توصیفی تحلیلی و جمع آوری داده های مناسب کتابخانه ای تبیین کند (روش). نتایج پژوهش بیان می دارد که شهید بهشتی، امامت را خط مستمری از پیامبر... و معصومان‰ تا فقها در زمان غیبت می داند که اینک در نظام جمهوری اسلامی تجلی یافته، و در دو مقوله جمهوریت به نشانه حاکمیت مردمی و اسلامیت بیانگرحاکمیت الهی ظاهر شده است، به گونه ای که در طول و نه در عرض یکدیگرند.
    کلیدواژگان: امامت، امت، شهید بهشتی، رهبری و جامعه اسلامی
  • آیت مظفری صفحه 139
    از دیرباز، سبک زندگی از جمله سبک زندگی اسلامی، مهم ترین بخش گفتار و نوشتار بشر بوده است(تاریخچه)، با این وصف، تاثیر سبک های زندگی به ویژه، سبک زندگی اسلامی در کاهش یا افزایش مشارکت و رقابت سیاسی، کمتر توجه شده است (مسئله). البته این موضوع منابع مستقیم، یا نظریه آشکاری ندارد که رابطه بین دو متغیر یاد شده را کاویده باشد (پیشینه). درنتیجه همچنان با پرسش از تاثیر سبک زندگی اسلامی بر مشارکت و رقابت سیاسی مواجه ایم (سوال). سبک زندگی اسلامی به دلیل تاثیر در زندگی فردی،اجتماعی و سیاسی،به لحاظ هدف و ابزار در نوع مشارکت و رقابت سیاسی به صورت اساسی اثرگذار است (فرضیه). هدف از این پژوهش پاسخ گویی به یکی از مسائل جامعه امروز ایران، یعنی تبیین رابطه بین سبک زندگی اسلامی و مشارکت و رقابت سیاسی است (هدف). شیوه پژوهش این مقاله، درون دینی و استقرایی است و نتایج با جست وجو درآیات، روایات و آموزه های مرتبط با سبک زندگی و نقش آن در مشارکت و رقابت سیاسی به دست آمده است (روش). تاثیر اساسی سبک زندگی اسلامی از جمله تقوا و شورا و نظایر آن در مشارکت و رقابت سیاسی بخشی از نتایج این نوشتار است (یافته).
    کلیدواژگان: سبک زندگی، اسلام، مشارکت، رقابت، سیاست
|
  • Ali Bagheri Dolatabadi, Mohammad Bagheri Page 11
    The Quran "explains everything clearly", therefore, it has not ignored any point about human's life (History), but criteria of political development as the nodal points of Quranic pure life (Hayat al-Tayyibah) have still remained vague (Problem). An issue which has not been investigated carefully as a conceptual model (Background). Considering this issue entails the question of this research about the features of political development in the Quran (Question). The possible answer to this question is based on the Quranic political development in the conceptual network in which divine signs of political development are articulated in the interconnections and interactions about the center of human promotion and perfection (Hypothesis), discovering a network through which human and human community can enter a life called pure life by getting rid of the straits and limitations of worldly life in the light of a divine policy is the aim of this article (Objective). The research method was qualitative in analytical-explanatory form (Methodology). Findings also show that components of political development from the viewpoint of the Quran are below the nodal point of pure life and include rationality, legitimacy, political participation, consultation and communication, supervision on power and affection (Finding).
    Keywords: Political Development, Islam, Conceptual Network, Pure Life, The Quran
  • Mohammad Ali Tavana, Mahmud Alipour Page 37
    Cyberspace has created a new arena for human's life, such a way that it is not comparable to its past (History); however, impact and influences of new phenomena like the political Islam which is emerged from the Islamic Revolution in cyberspace with a different logic, raises numerous ambiguities (Problem). About the future of political Islam, various research projects have been conducted with two optimistic and pessimistic inclinations, but about its destiny in the cyberspace, there is no significant work (Background). Now, the question is: what will be the destiny of political Islam in this situation regarding different religion, culture, and identity? (Question) It seems that Iran's political Islam, in spite of the domination of the West in the multilevel and pluralist cyberspace, can turn into a universal phenomenon based on its rational-doctrinal capacities (Hypothesis); therefore, the aim is introducing the capacities of such an Islam in the new communication environment (Objective). Research method used in this article is logical analysis (axiomatic manner), according to that in the form of scientific propositions and rules based on three features of adaptability, independence, and integrity are investigated (Methodology). Islamic Revolution can resist against the cultural domination of the West and gain universal audiences by rebuilding its concept in the pluralist and flowing cyberspace, creating message and redistributing it and critical-reformative dialogues with others (Finding).
    Keywords: Political Islam, Islamic Revolution, Cyberspace, Media, Future
  • Abbas Heidari Behnoiyeh, Mohammad Abdullahpour Chenari Page 63
    Jurisprudence and politics or the jurisprudence of politics is as long as divine religions especially Islam (History), but the relationship between jurisprudence and politics, especially from the viewpoint of contemporary religious scholars, is vague (problem), of course, this issue has been discussed a lot but insufficiently (Background); as a result, we face this question now: What are the readings of contemporary religious scholars (Morteza Ansari, Ayatollah Naeini and Imam Khomeini (RA)) of the issue of jurisprudence of politics (Question). It seems that, on the one hand, they have presented a reading adapted from religion, and on the other hand, according to the situation and to the extent of their understanding, they have presented different relations between jurisprudence and politics (hypothesis). The present research is about the understanding of contemporary religious scholars of the issue of jurisprudence of politics (Objective); in order to reach this goal, interpretive method was used (Methodology). Investigations of this research showed that Morteza Ansari, by considering absolute wilayah for the Infallible Imams (A.S), introduced establishing the principle of absolute wilayah for the duly competent religious scholars; Naeini, by considering genetic (al-Takwini) and legislative (al-Tashri‘i) wilayah for religious scholars, regards legislative wilayah for them. Imam Khomeini (RA) considers absolute wilayah for Infallible Imams and Wali al-Faqih; a wilayah that manifests the responsibility of religious scholars in public affairs and on the other hand, regards the position of judgment and politics as equal and stipulates that the duly competent religious scholar must be just (Finding).
    Keywords: Jurisprudence of Politics, Wilayat al-Faqih, Public Affairs, Non, Litigious (Hisbah) Affairs
  • Alireza Samiee Esfahani, Hamdollah Akvani, Mohsen Shafiei Seifabadi Page 89
    In the past recent centuries, some research projects have been conducted on the influence of the West on the East (History), but such investigations have not often been scientific (Problem); consequently, tracing the roots of the extent and methods of the influences of the West on the East have not been scientifically answered (Background). The present research seeks to answer this fundamental question that how globalization caused the emergence of the discourse of salafi-jihadi political Islam in the Middle East region (Question)? By increasing the crisis of meaning, globalization has led to the strength of the discourse of salafi-jihadi political Islam in the Middle East region (Hypothesis). The present article seeks to discover how the discourse of salafi-jihadi political Islam of Daesh and Jibhat al-Nusrah emerged (Objective). The present research, which is conducted based on the discourse analysis method, shows that how globalization in the Middle East region increases the necessity of searching for false meaning by challenging dominant identities. Salafism is also among the answers which are given to these needs. By making these meaning exclusive to themselves, and by focusing on concepts like shariah, leadership, jihad, returning to predecessor (salaf), and confronting secularism, they seek to create identities which are apparently strong, but instead of creating integrity and protecting the people against the apparently hostile external world, they destroy resistant Islam (Findings).
    Keywords: Globalization, Crisis of Meaning, Discourse Analysis, Salafi Identity, Arabic Middle East
  • Mohammad Abedi Ardakani, Mohammad Ali Nazari Page 115
    For a long time, the issue of Imamate and leadership has been discussed in the Shiite Islamic community; therefore, it has gained high importance and it has been called "the pivot of Shiism" (History), but in the political thought of Martyr Beheshti, its nature has not been investigated enough (Problem), an issue which has not been given serious attention by the research community of the country (Background); therefore, this question is raised: What is the nature of leadership of the Islamic community and its requirements like the role of people and the relationship between people and the leader in Martyr Beheshti's point of view? (Question) It seems that Martyr Beheshti seeks the answer to this question in the conceptual framework of the "Theory of Imamate and Leadership" (Hypothesis). In order to achieve Martyr Beheshti's point of view, the present article seeks to explain the relationship between people and the leader of the Islamic community (Objective) through using descriptive-analytical method and collecting appropriate library data (Methodology). The results show that Martyr Beheshti considers Imamate as a continuous line from the Holy Prophet (PBUH) and the Infallible Imams (A.S) to religious scholars at the time of occultation which is now manifested in the Islamic Republic, and emerged in two categories of being republic as a sign of the sovereignty of the people and being Islamic as showing divine sovereignty, such a way that they are hierarchically related not as parallel ones (Finding).
    Keywords: Imamate, Community (Ummah), Martyr Beheshti, Leadership, Islamic Community
  • Ayat Mozaffari Page 139
    For a long time, lifestyle, including Islamic lifestyle, has been the most important part of human speech and writing (History); therefore, the effect of lifestyle, especially Islamic lifestyle, in reducing or increasing political participation and competition has not been given considerable attention (Problem). Of course, this issue does not have direct sources or a clear theory which investigate the relationship between the two mentioned variables (Background). As a result, the question of the effect of the Islamic lifestyle on political participation and competition has not been answered yet (Question). Since Islamic lifestyle influences individual, social, and political life, it is highly influential in the type of political participation and competition regarding their goals and tools (Hypothesis). Answering one of the problems of Iran's contemporary society, i.e. explaining the relationship between Islamic lifestyle and political participation and competition, is the aim of the present research (Objective). The research method used in this article is intra-religious and deductive and the results are achieved through searching in the verses of the Quran, narrations and religious teachings related to lifestyle and its role in political participation and competition (Methodology). The fundamental effect of the Islamic lifestyle on political participation and competition like piety and consultation and the like are among the findings of the present article (Finding).
    Keywords: Lifestyle, Islam, participation, Competition, Politics