فهرست مطالب

پژوهش های سیاست اسلامی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد جواد هراتی*، رضا سلیمانی صفحات 11-34
    اصل بقاء در رویکرد رئالیستی،پدیده ای نو به شمار می رود (تاریخچه)؛ اما مبانی، چرایی و نقد آن ازمنظر اندیشه اسلامی، موشکافانه حلاجی نشده است (پیشینه)! این رویکرد می تواند شامل دو زیرشاخه اساسی باشد: اول، ارزیابی مبنای داروینیستی اصل بقاء در نظریه رئالیستی؛ و دوم، ارزیابی تفاوت در مدلول «بقاء» در رویکرد اسلامی در یک طرف، و نظریه رئالیستی در طرف دیگر (مسئله). ازاین رو، پرسش اصلی این است که زیرساخت داروینیستی اصل بقاء چگونه در چهارچوب اندیشه اسلامی قابل تجزیه وتحلیل است (سوال)؟ نوع متفاوت نگاه اسلام به موضوع بقاء و هدف از تشکیل نظام سیاسی، علت اساسی شکاف در رویکرد اسلامی و غربی درباره اصل بقاست (فرضیه). مقاله حاضر، با آشکار ساختن زیرساخت داروینیسم اجتماعی اصل بقاء در رویکرد بین المللی رئالیست ها، به نقد و ارزیابی آن ازمنظر اندیشه اسلامی می پردازد (هدف). این نوشتار، در چهارچوب مفهوم شالوده شکنی ژاک دریدا، خواهد کوشید از مفهوم بقاء، به عنوان یکی از اصلی ترین مفاهیم مطرح در تبیین به اصطلاح واقع گرایانه روابط بین الملل، ساختارشکنی کند و زمینه بازاندیشی در این اصل را فراهم سازد (روش)؛ و کشف نقاط اختلاف برانگیز در رویکرد اسلامی و غربی درباره اصل بقاء در روابط بین الملل از دستاوردهای مقاله است (یافته).
    کلیدواژگان: اصل بقاء، رئالیسم، دفاع، تعاون، حیات طیبه، حفظ نظام و اسلام
  • سید رضا موسوی *، کیامرث جهانگیر صفحات 35-60
    دگردوستی با رواج ارزش های اومانیستی رنسانسی، در مغرب زمین به بوته فراموشی رفت و با گسترش حوزه نفوذ غرب، به شرق هم راه یافت (تاریخچه) و به همین نسبت، اصل و مقایسه آن با فرهنگ دیگر، مورد توجه جدی قرار نگرفت (پیشینه). حقوق فرد در اندیشه سیاسی، زمانی معنا می یابد که تصوری از دیگری نیز داشته باشیم. تعامل بین حقوق فرد و نیازهای دیگری تحت عنوان دگردوستی یا عبارات و واژه هایی با همین معنا و مفهوم ازسوی صاحبان اندیشه، بررسی و در پذیرش و رد آن، استدلال شده است (مسئله). بنابراین، در این مقاله پرسش مهم ناظر بر چگونگی نظر دو اندیشمند یعنی جان رالز و مرتضی مطهری درخصوص نقش دگردوستی در سیاست می باشد (سوال). به نظر می رسد که بین دو اندیشمند، اختلاف نظر درباره نقش دگردوستی در سیاست جدی است (فرضیه). ازاین رو، غرض اصلی مقاله، فهم و تحلیل مفهوم دگردوستی و بیان ارتباط آن با سیاست نزد رالز و مطهری است (هدف). در این بررسی، یک مطالعه تطبیقی صورت خواهد گرفت که مبتنی بر داده های کتابخانه ای است و با تحلیل محتوا، نتایج مد نظر محقق خواهد شد (روش). رالز، دگردوستی را مانع عدالت سیاسی می داند؛ درحالی که مطهری، نه تنها آن را مانع عدالت سیاسی نمی داند، بلکه موجب قوام ارزش های انسانی می شمرد (یافته).
    کلیدواژگان: دگردوستی، سیاست، دیگری، رالز، مطهری، اسلام و لیبرالیسم
  • محمد شجاعیان *، محمدرضا طاهری صفحات 61-83
    هر نظریه ای درباره عدالت، مستلزم تبیین مجموعه حقوقی برای انسان است؛ زیرا این حقوق همان چیزهایی هستند که نظریه عدالت قرار است شیوه توزیع خاصی برای آن ها ارائه دهد (تاریخچه). تبیین معیارهای عدالت سیاسی ازمنظر انسان شناختی در متون دینی، موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده است (پیشینه). ازاین منظر، مسئله ای بدیع، ناکاویده و جدید است (مسئله). سوال مقاله حاضر، آن است که ایده دوساختی بودن وجود انسان ازمنظر دینی چه تاثیری در نظریه عدالت در عرصه سیاست دارد (سوال)؟ پژوهش حاضر، ضمن تلاش برای اثبات ایده دوساحتی بودن انسان، دو نوع حقوق را برای انسان ها در نظر می گیرد (فرضیه). در پاسخ به این سوال، متون دینی با این غرض (هدف) و با روشی توصیفی تحلیلی (روش) مورد تحلیل قرار می گیرد؛ تا دلالت های سیاسی تلقی شده از انسان در نظریه پردازی درباره عدالت تبیین شود. درنتیجه، تلقی اسلامی از ماهیت انسان، موجب می شود که هر برداشتی از عدالت معطوف به هر دوی این حقوق باشد. آنچه دراین میان اهمیت دارد، آن است که مبنای توزیع قدرت سیاسی در جامعه، بستگی به میزان رشد و تعالی فرد، متفاوت خواهد بود. این تفاوت در نظام توزیع قدرت در تقابل با اندیشه های قراردادگرایانه مدرن است که ساحت فطری و الهی وجود بشر را انکار می کنند (یافته).
    کلیدواژگان: عدالت، سیاسی، ماهیت انسان، حقوق و اسلام
  • عباسعلی رهبر *، امیررضا صفاریان خوزانی صفحات 85-108
    گذار از دوره بی ثباتی به زمانه تثبیت نظام جمهوری اسلامی و داعیه تمدن سازی آن و همچنین ناکارآمدی علوم سیاسی موجود در تبیین و تحلیل پدیده های بومی، لزوم تجدیدنظر در علوم سیاسی را به اتفاق دانشمندان این حوزه تبدیل کرده است (تاریخچه)؛ موضوعی که ضرورت های مطالعات نظری آن را بیش ازپیش گوشزد می کند (پیشینه). مذهب به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های جامعه ایرانی، تاثیر بسزایی در تولید و توسعه علوم سیاسی بومی دارد که نیازمند بررسی و واکاوی است (مسئله). ازاین رو، مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که تاثیر مذهب به عنوان مولفه ای اجتماعی بر تولید و توسعه علوم سیاسی بومی در جمهوری اسلامی ایران چیست (سوال)؟ مذهب به عنوان یکی از مولفه های جامعه ایرانی، بیشترین تاثیر همسو را بر تولید و گسترش علوم سیاسی بومی و تعین اجتماعی آن به مثابه معرفت دارد (فرضیه). مقاله درصدد بررسی مقتضیات همسوی مذهب بر تولید این علم (هدف) براساس چهارچوب نظری جامعه شناسی معرفت با رویکرد تفسیری است (روش). مقاله ضمن اشاره به تاثیر عمیق عامل مذهب (به عنوان یک مولفه اجتماعی) بر تولید علوم سیاسی بومی (به عنوان معرفت)، پیشنهادهایی برای بیشینه کردن تاثیر مولفه های همسو ارائه می دهد که اغلب متمرکز بر دو نهاد حوزه و دانشگاه و هم گرایی و هم افزایی آن دو است (یافته)
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، بومی، مذهب، جامعه شناسی، معرفت و ایران
  • عزت الله معتمد*، احمد رضایی، محمد ستوده صفحات 109-129
    از گذشته، سیاست مداران ایرانی مذاکراتی را برپایه منافع ملی با کشورهای مختلف انجام داده اند (تاریخچه)؛ اما ضوابط اسلامی آن، حتی در نظام جمهوری اسلامی ایران، به صورت مدون در دسترس نبوده است (پیشینه). ازاین رو، گاه عدم کاربست اصل عزت یا ابهام در مفهوم و ماهیت اصل تسامح، باعث ایجاد چالش و تناقض در دیپلماسی کشور شده است (مسئله). بنابراین، با این پرسش روبه روییم که: کدام تسامح در عرصه سیاست خارجی ازدیدگاه اسلام، پسندیده و با نرمش قهرمانانه همراه است (سوال)؟ تسامح یا نرمشی ازدیدگاه اسلام پذیرفتنی است که همراه با عزت و اقتدار باشد و جلوی هرگونه نفوذ و تسلط دشمن را بگیرد (فرضیه). ازآنجاکه منطق انقلاب اسلامی در تعامل با دنیا «لا تظلمون و لا تظلمون» است، هدف تحقیق حاضر تبیین اصل عزت و همچنین واکاوی تسامح (نرمش) ازدیدگاه اسلام است (هدف). ازاین رو، در این مقاله از روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی استفاده شده است (روش). نتایج این تحقیق، نشان می دهد که کاربست اصل عزت به صورت توامان با اصل تسامح (نرمشی قهرمانانه)، می تواند با پرهیز از تحمل زورگویی نظام سلطه و قدرت های مستکبر، موجبات اقتدار و عزت و منافع ملی و مصالح دینی را در عرصه های مختلف تامین کند (یافته).
    کلیدواژگان: عزت، تسامح، نرمش قهرمانانه، مذاکره سیاسی، و اسلام
  • مرتضی توکلی*، مرتضی مطهری فرد صفحات 131-157
    نفوذ، پدیده تازه ای نیست و مطالعه درباره آن، قدمت طولانی ندارد (تاریخچه)! پس از انقلاب اسلامی، به رغم مواجه بودن دستگاه ها با آن، به مطالعه جامع نفوذ، توجه همه جانبه نشده و تنها به ابعاد امنیتی آن پرداخته شده است (پیشینه). هشدارهای فراوان رهبر معظم انقلابa درمورد نفوذ، محقق را بر آن داشته است که به چرایی این تاکیدات، مخاطب این تاکیدات و چگونگی اثرگذاری این امر توجه کند (مسئله). ازاین رو، سوال اصلی تحقیق پیش رو، این است که هندسه نفوذ سیاسی در کلام رهبری چگونه ترسیم شده است(سوال)؟ طبق تعاریف موسعی که از امنیت ملی صورت گرفته، لازم است پدیده نفوذ را با نگاه به آن مورد توجه قرار دهیم (فرضیه). نگارندگان به دلیل نوپایی بحث نفوذ، بیشتر در پی تجمیع مدلول سخنان رهبری در طی سالیان گذشته بوده (هدف) و تحلیل های میان رشته ای و تخصصی مبتنی بر دسته بندی ارائه شده از مجموع سخنان رهبری در این تحقیق را به محققان دیگر واگذارده اند (روش). در خلال مطالعه سخنان رهبری در این تحقیق، این نکته به دست می آید که نفوذ، پدیده ای همه جانبه به لحاظ روش و مخاطب، متناسب با نقاط ضعف، زایل کننده نقاط قوت است و راه شناخت نفوذ و اشخاص و طیف های مورد نفوذ واقع شده، تمسک به سنجش تقویت یا تضعیف عناصر انقلابی، معد قوت در امنیت ملی است (یافته).
    کلیدواژگان: نفوذ، امام(ره)، رهبری(ره)، حکومت اسلامی، امنیت ملی و تهدیدها
|
  • Mohammad Javad Harati *, Reza Soliemani Pages 11-34
    The principle of survival in realist approach is regarded as a new phenomenon (History); however, the principles, its necessity and critique from the viewpoint of Islam have not been analyzed (Background)! This approach can encompass two basic sub-branches: first, assessing the Darwinist principles of the principle of survival in realist theory; and second, assessing the difference in the notion of "survival" in the Islamic approach in one hand, and in realist theory on the other (Problem). Therefore, the main question is: How the Darwinist infrastructure of the principle of survival can be analyzed in the framework of Islamic thought (Question)? The viewpoint of Islam to the issue of survival and the goal of establishing a political system is the main reason of the gap in the Islamic and western approaches regarding the principle of survival (Hypothesis). The present article criticizes and evaluates the principle of survival in the international approach of realists by revealing its Darwinist infrastructure (Objective). The present paper, in the framework of the concept of Jacque Derrida's deconstruction, tries to deconstruct the concept of survival as one of the main concepts in the so-called realistic explanation of international relations and provide the ground for rethinking in this principle (Methodology); and discovering the disputing points in the Islamic and western approaches regarding the principle of survival in international relations is another achievement of this article (Finding).
    Keywords: The Principle of Survival, Realism, Defense, Cooperation, The Pure Life, Protecting the System, Islam
  • Sayyid Reza Mousavi *, Kiamars Jahangir Pages 35-60
    Altruism was forgotten in the West by the emergence of renaissance humanistic values and by the influence of the West, it was spread to the East as well (History) and to the same extent, comparing it to other cultures has not been seriously considered (Background). Individual rights in political thought is meaningful when we have an idea of others. The interaction between individual rights and the needs of others is investigated under the title of altruism or words with the same meaning by thinkers and they have presented arguments in accepting or rejecting it (Problem). Therefore, in the present article, the main question refers to the viewpoints of two thinkers, i.e. John Rawls and Morteza Mutahhari, regarding the role of altruism in politics (Question). It seems that there is severe disagreement between these two thinkers regarding the role of altruism in politics (Hypothesis). Thus, the main purpose of the present article is understanding and analyzing the concept of altruism and expressing its relationship with politics from the viewpoint of Rawls and Mutahhari (Objective). The present research will be a comparative study which is based on library data and the results will be drawn through using content analysis (Methodology). Rawls considers altruism a barrier to political justice; whereas, Mutahhari does not consider it as a barrier to political justice, rather he regards it as the cause of strengthening human values.
    Keywords: Altruism, Politics, Others, Rawls, Mutahhari, Islam, Liberalism
  • Mohammad Shojaayan *, Mohammad Reza Taheri Taheri Pages 61-83
    Any theory about justice requires explaining a set of rights for humans; because these rights are the things that the theory of justice is supposed to present a method of distribution for (History). Explaining the criteria of political justice from anthropological viewpoint in religious texts is an issue which is not dealt with comprehensively (Background). From this perspective, it is a novel, unexplained and new issue (Problem). The question of the present article is: What is the effect of the idea of bi-dimensionality of human existence from the viewpoint of religion on the theory of justice in the realm of politics (Question)? The present research, while trying to prove the idea of bi-dimensionality of humans, considers two kinds of rights for human beings (Hypothesis). To answer the research question, religious texts are analyzed based on this goal (Objective) and by using descriptive analytical method (Methodology); so that the implications of man which are regarded political in theorizing about justice be explained. As a result, Islamic interpretation of human existence makes any perception of justice inclined to both these rights. What is important here is that the basis of distributing political power in a society will differ based on the level of individual growth and transcendence. This difference in distributing power is contrary to modern contractarianist thoughts which deny the primordial and divine dimension of human existence (Finding).
    Keywords: Justice, Political Justice, Human Nature, Rights, Islam
  • Abbasali Rahbar *, Amirreza Saffarian Pages 85-108
    Passing from the period of unstability to the period of stability of the Islamic republic and its claim of making civilization and inefficieency of the existing political science in explaining and analyzing local phenomena has made rethinking about political science a necessity for all scientist in this field (History); an issue which reminds the necessities for its theoretical studies (Background). Religion as one of the most important components of the iranian society has a significant effect in producing and developing local political science which requires investigation and analysis (Problem). Therefore, the present article seeks to answer the following question: What is the effect of religion as a social component on the production and development of local political science in the islamic Republic of Iran (Question)? Religion as one of the components of the iranian soceity has the most significant effect on the production and development of local political science and its social manifestation as knowledge (Hypothesis). The present article tries to investigate the requirements of religion on production of this science (Objective) based on the theoretical framework of the sociology of knowledge using interpretive approach (Methodology). While refering to the deep effect of the factor of religion (as a social component) on the production of local political science (as knowledge), the paper present some suggestions for maximizing the effect of components that are concentrated on two institutions of religious seminary (Hawzah) and university and their convergence and cooperation (Finding).
    Keywords: Political Science, Local, Religion, Sociology, Knowledge, Iran
  • Ezzatollah Motamed Kutiani *, Ahmad Rezaei Pages 109-129
    From the past, Iranian politicians have conducted negotiations with other countries based on national interests (History); however, its Islamic regulations, even in the Islamic Republic of Iran, have not been compiled and collected systematically (Background). Therefore, sometimes lack of application of the principle of dignity or ambiguity in the concept and nature of the principle of tolerance has brought about challenges and contradictions in the countries diplomacy (Problem). Thus, we face the following question: What kind of tolerance in the field of foreign policy is acceptable and in line with heroic flexibility from the viewpoint of Islam (Question)? A kind of tolerance or flexibility is acceptable from the viewpoint of Islam that is accompanied with dignity and authority and prevents any kinds of infiltration and domination of the enemy (Hypothesis). Since the logic of the Islamic Revolution in interaction with the world is “neither harming others, nor suffering harm” (Al-Baqarah: 279), the aim of the present research is explaining the principle of dignity and also analyzing tolerance (flexibility) from the viewpoint of Islam (Objective). Therefore, descriptive-analytical research method is used in the present article (Methodology). Findings show that applying the principle of dignity simultaneously with the principle of tolerance (heroic flexibility) can provide the authority, dignity, national and religious interests in different fields by avoiding the toleration of oppression of the domination system and arrogant powers (Finding).
    Keywords: Dignity, Tolerance, Heroic Flexibility, Political Negotiation, Islam
  • Morteza Tavakkoli Mohammadi *, Morteza Motaharifard Pages 131-157
    Infiltration is not a new phenomenon and its investigation does not have a long history (History)! After the Islamic Revolution, despite encountering it, infiltration is not comprehensively studies and has not been given a holistic attention and only its security dimensions have been dealt with (Background). Warnings of the Supreme Leader regarding infiltration made the researcher to pay attention to reasons of these warnings, their audiences and how they affect other issues (Problem). Therefore, the main question of the present research is: How the geometry of political infiltration can be drawn in the words of the Supreme Leader (Question)? According to the definitions presented for national security, it is necessary to consider the phenomenon of infiltration by looking at the specific issue (Hypothesis). The authors mostly sought to collect the reference of the words of the Leader in the past because of the novelty of the issue of infiltration (Objective) and inter-disciplinary and technical analyses based on the present categorizations presented from the words of the Supreme Leader are left for other researchers (Methodology). By studying the words of the Leader in the present research, it is understood that infiltration is a comprehensive phenomenon with regard to its method and audience, and along with weak points, it destroys positive points and the way of recognizing infiltration and infiltrated people and groups is resorting to assessing the enforcement or weakening the revolutionary elements and this will strengthen national security (Finding).
    Keywords: Infiltration, Imam Khomeini, The Supreme Leader, Islamic Government, National Security, Threats