فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:4 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فخرالسادات قریشی راد صفحه 1
    مقابله با بحران عبارتست از تلاش های فکری و رفتاری مستمری که برای برآوردن نیازهای خاص بیرونی و درونی فرد بکار می رود و نقش بسیار پراهمیتی را در سلامت و بهداشت جسمانی وروانی افراد بازی می کند و شامل رویکردهای متفاوتی از جمله مقابله مسئله مدار، هیجان مدارو اجتنابی می شود. پژوهش حاضر با هدف معرفی، هنجاریابی، رواسازی و اعتباریابی مقیاس مقابله بابحران در جمعیت نوجوان برروی گروه نمونه ای با حجم 410 دانش آموز سال اول دبیرستان شهر تبریز که با روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند اجرا شده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه 48 سوالی مقابله با بحران اندلر و پارکر تشکیل می دهد. برای محاسبه ضرایب پایایی آزمون از روش بازآزمایی و ضریب اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد و ضریب پایایی رضایت بخشی (آلفا =83/0) به دست آمد که با سایر نمونه ها در کشورهای دیگر قابل مقایسه است. همچنین با توجه به پنج رویکردی که این آزمون می سنجدتفاوت هایی در بین دو جنس دختر وپسر نمونه ایرانی بدست آمد.
    کلیدواژگان: مقیاس مقابله با بحران، سنجش مقابله با بحران، نوجوان
  • امید عیسی نژاد، سید احمد احمدی، عذرا اعتمادی صفحه 9
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر غنی سازی روابط بر بهبود کیفیت روابط زناشویی زوجین شهر اصفهان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور اجرای پژوهش 36 زوج در دو گروه آزمایش(20 نفر) و گواه(16) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل غنی سازی روابط بود که در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام شد و در گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه سازگاری زناشویی(RDAS) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که که غنی سازی روابط بر بهبود نمره کل کیفیت زناشویی زوجین (05/0>P) و ابعاد آن شامل توافق زناشویی(01/0>P)، رضایت زناشویی(01/0>P) و انسجام زناشویی(01/0>P) موثر بوده است. نتایج پیگیری پس از یک ماه نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه در میزان کیفیت روابط زناشویی و ابعاد آن تفاوت وجود دارد(001/0>P) و اثر بخشی غنی سازی بعد از یک ماه باقی مانده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که مهارتهای غنی سازی روابط، کیفیت روابط زناشویی را افزایش داده است که با یافته های پژوهشهای قبلی همسو است. یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی را برای پژوهشگران، مشاوران و رواندرمانگران در مورد اثر بخشی غنی سازی روابط بر بهبود ابعاد روابط زناشویی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: غنی سازی روابط، کیفیت روابط زناشویی، توافق، انسجام، رضایت
  • بنفشه فرزین راد، علی اصغر اصغرنژاد فرید، رخساره یکه یزدان دوست، مجتبی حبیبی عسگراباد صفحه 17
    این پژوهش به منظور مقایسه ی راهبردهای مقابله ای با سبک های شخصیتی در دانشجویان افسرده وغیر افسرده ساکن در خوابگاه انجام شده است.پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای بلینگز و موس، سبک های شخصیتی نئو و افسردگی بک به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی بر روی 215 دانشجوی دختر ساکن در خوابگاه های علوم پزشکی دانشگاه ایران اجرا شد. تحلیل داده های پژروهش با استفاده از تحلیل واریانس و رگرسیون خطی حاکی از آن بود که دانشجویان افسرده در مقایسه با دانشجویان غیرافسرده از راهبرد حل مساله، ارزیلبی شناختی و مهار جسمانی بیشتری استفاده می کنند و از طرفی دانشجویان افسرده در مقایسه با غیرافسرده از نظر ویژگی های شخصیتی با هم تفاوت معنی دار به لحاظ آماری نشان دادند.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، سبک های شخصیت، افسردگی
  • راضیه ایزدی فرد، میترا سپاسی آشتیانی صفحه 23
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری همراه با آموزش مهارت حل مسئله در کاهش علائم اضطراب امتحان دختران مقطع دبیرستان صورت گرفت.
    روش
    روش این پژوهش از نوع تحقیق آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر پایه اول تا سوم مقطع دبیرستان شهرستان فریدونکنار در استان مازندران می باشد. به منظور انجام این پژوهش، تعداد30 دانش آموز دارای اضطراب امتحان پس از اجرای آزمون تشخیصی (پرسشنامه اضطراب امتحان TAI) به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایبه طور تصادفی انتخاب شدند. سپس آنها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به طور برابر (15 نفر) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه، تحت درمان شناختی- رفتاری همراه با آموزش مهارت حل مسئله قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که علائم اضطراب امتحان در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت. (001/0 >p)
    نتیجه گیری
    لذا می توان نتیجه گرفت که روش های شناختی- رفتاری همراه با آموزش مهارت حل مسئله راهبردهایی کارآمد و سودمند در کاهش اضطراب امتحان و بهبود کارکرد تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی می باشد. بر مبنای نتایج این پژوهش می توان به مشاوران، روان شناسان و معلمان پیشنهاد نمود که با استفاده از این روش ها در جهت کاهش اضطراب امتحان و بهبود کارکرد تحصیلی دانش آموزان دارای اضطراب امتحان بکوشند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، آموزش مهارت حل مسئله، اضطراب امتحان
  • علیرضا آقایوسفی صفحه 29
    هدف
    مطالعه رابطه اختلال تنیدگی پس آسیبی و شیوه های مقابله ای با نشانه های جسمانی و روانشناختی تنیدگی مزمن در جانبازان ساکن شهر قم
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 452 جانباز با شدت آسیب 25 تا 70 درصد (مطابق استاندارد سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران) شرکت داشتند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نظام دار (بر اساس شدت آسیب) انتخاب شدند و به کمک پرسشنامه شیوه های مقابله ای شییر و کارور (شکل کوتاه)، مقیاس نشانه های پس آسیبی و فهرست نشانه های تنیدگی مزمن متغیرهای مربوطه اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    اختلال تنیدگی پس آسیبی، شیوه های نارسا و هیجان مدار مقابله و سکونت در منطقه 1 شهر قم با نشانه های تنیدگی مزمن رابطه دارند و آن را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    مقابله درمانگری و درمان دارویی هم زمان می تواند به جانبازان برای دست یابی به سلامت روانی و جسمانی کمک کند.
    کلیدواژگان: جانباز، اختلال تنیدگی پس آسیبی، مقابله، نشانه های تنیدگی
  • سوگند قاسم زاده نساجی، مهرانگیز پیوسته گر، سیمین حسینیان، فرشته موتابی، سارا بنی هاشمی صفحه 35
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله شناختی رفتاری بر پاسخ های مقابله ای و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانات در زنان بود.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی همراه با گمارش تصادفی آزمودنی ها، در گروه های آزمایشی و لیست انتظار، به همراه پیش آزمون، پس آزمون و مطالعه پیگیری است. از میان کارمندان زن داوطلب شرکت در پژوهش 58 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و لیست انتظار قرار گرفتند (29n=). مداخله این پژوهش شامل 12 جلسه سه ساعته آموزش شناختی رفتاری به شیوه گروهی برای هر دو گروه بوده است. در این پژوهش، از پرسشنامه پاسخ های مقابله ای و پرسشنامه راهبرددهای تنظیم شناختی هیجانات استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل یافته ها مبتنی بر آزمون های t مستقل، تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر نشان داد که مداخله این پژوهش موجب تفاوت معناداری در مقیاس های پاسخ مقابله ای و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانات نشان داده است.
    نتیجه گیری
    اجرای مداخله شناختی رفتاری موجب افزایش استفاده از پاسخ های مقابله ای مساله مدار، راهبردهای شناختی متمرکز بر برنامه ریزی، بازنگری و ارزیابی مجدد به صورت مثبت در تنظیم هیجانات و نیز کاهش استفاده از پاسخ های مقابله ای هیجان مدار و راهبردهای شناختی خودسرزنشگری، نشخوار ذهنی، فاجعه آمیز کردن در تنظیم شناختی هیجانات شده است. هم چنین تغییرات بدست آمده در پیگیری سه ماهه نیز ماندگار بوده است.
    کلیدواژگان: مداخله شناختی رفتاری، پاسخ های مقابله ای، راهبردهای تنظیم شناختی هیجانات
  • هادی بهرامی احسان، کوروش بنی هاشمیان، منصور موذن صفحه 45
    مقدمه
    پژوهش حاضربا هدف بررسی رابطه سلامت عمومی و هوش هیجانی مدیران زن و مرد مدارس راهنمایی شهر تهران و ارتباط آن با رضایت شغلی معلمان آن مدارس تدوین گردید.
    روش
    61 مدیر مرد و 52 مدیر زن از مدارس راهنمایی نواحی 19 گانه شهرتهران و 339 معلم زیر نظر همان مدیران به صورت تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ، هوش هیجانی شرینک و رضایت شغلی قاسمی مورد استفاده قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های معناداربودن ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون، t گروه های مستقل و تحلیل واریانس دو عاملی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که: رابطه مثبتی بین سلامت عمومی و هوش هیجانی و رابطه منفی بین سن و سلامت عمومی در مدیران مدارس وجود دارد. هوش هیجانی مدیران زن بالاتر از مدیران مرد است. در مدارسی که هوش هیجانی مدیران آنها بالا است، نسبت به مدارسی که هوش هیجانی مدیران آنها پایین تر است، رضایت شغلی معلمان بالاتر است و جنسیت و هوش هیجانی مدیران، اثر تعاملی بر سلامت عمومی آنها دارند.
    نتیجه گیری
    سلامت عمومی با هوش هیجانی رابطه مثبت داشته و مدیرانی که از هوش هیجانی بالاتری برخوردارند، هم از سلامت عمومی بالاتری برخوردارند و هم در تعامل و ارتباط با معلمان، می توانند روابط بین فردی سالمتر و موفق تری برقرار نمایند.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، هوش هیجانی، رضایت شغلی
  • غلامرضا چلبیانلو، میرتقی گروسی فرشی صفحه 51
    اهداف
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی ارتباط آزمون شخصیتی NEO-PI-R با پرسشنامه SCL-90-R جهت ارزیابی کارآمدی آتی آزمون مربوطه، در بررسی شاخص های مربوط به بهداشت روانی که به عنوان علائم اولیه اختلالات شایع روانپزشکی قلمداد می گردند، انجام گردید.
    ابزارها و
    روش
    تعداد 500 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های تبریز و شیراز به روش تصادفی ساده انتخاب شده و آزمون های NEO-PI-R و SCL-90-R بر روی آنها به اجرا درآمد.
    نتایج
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که عامل روان نژندی (N) توانست تا با بالاترین توان، تمامی شاخص های مربوط به SCL-90-R را پیش بینی نماید. در مجموع عوامل اصلی شخصیت توانستند تا بهترین و بالاترین پیش بینی ها را، به ترتیب در مورد شاخص های جسمانی کردن، وسواس جبری و هراس داشته باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به پیشینه پژوهشی اندک موجود و نتایج حاصل از این پژوهش، می توان از مقیاس ها و عوامل اصلی پرسشنامه نئو به عنوان شاخصی در ارزیابی بهداشت روانی و حتی بررسی علائم بارز مربوط به اختلالات محور یک روانپزشکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آزمون NEO، PI، R، پرسشنامه SCL، 90، R، ویژگی های شخصیت، سلامت روانی
  • وحید نجاتی صفحه 59
    مقدمه
    تشخیص بالینی زودهنگام اختلالات شناختی سالمندان می تواند موجب مداخله به موقع شود. هدف از این مطالعه بررسی کارکردهای شناختی- اجرایی سالمندان ایرانی با استفاده از آزمون های بالینی بود.
    روش
    این مطالعه به صورت مقایسه مقطعی با نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده در سال 1386 در 150 سالمند استان قم انجام شد. ابزار مورد استفاده آزمون معاینه مختصر وضعیت شناختی و آزمون های ارزیابی عملکردهای شناختی- اجرایی قطعه پیشانی مغز (آزمون ردیابی، آزمون فراخنای اعداد و آزمون روانی کلامی) بود. از آزمون های آماری تحلیل واریانس و T مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    معاینه مختصر وضعیت شناختی از سن، جنس و تحصیلات تاثیر پذیرفت (01/0>p). کارآیی سایر آزمون های مورد استفاده در دو جنس تفاوت نداشت (05/0>p). حافظه کاری، روانی و کلامی- معنایی در سنین کمتر و تحصیلات بالاتر کارآیی بالاتری داشتند (01/0>p). سرعت روانی- حرکتی (آزمون ردیابی؛ بخش نخست) ارتباط معنی داری با تحصیلات داشت (01/0>p). ولیکن انعطاف پذیری شناختی (آزمون ردیابی؛ بخش دوم) چنین ارتباطی را نشان نداد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    کارآیی حافظه کاری با افزایش سن کاهش می یابد و در کلیه ارزیابی های مربوط به کارکردهای شناختی باید نقش تحصیلات را در نظر گرفت. تحصیلات، عامل محافظتی در برابر زوال شناختی ناشی از سالمندی است.
    کلیدواژگان: کارکردهای شناختی، اجرایی، قطعه پیشانی مغز، سالمندان
  • دل آرام جزء مطلبی، مهدی حبیبی، علی فتحی آشتیانی صفحه 65
    مقدمه در طول تاریخ همواره نوعی تعامل بین تغییرات نگرشی خانواده، جامعه و خرده نظام های مربوط به آن وجود داشته است. بررسی نگرش نسل های مختلف به مقوله های مهم مربوط به خانواده به عنوان ملاکی برای تغییرات و تفاوت نسلی در نظر گرفته شده اند. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف مقایسه نظام ارزشی بین دو نسل انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پس رویدادی می باشد. نمونه مورد بررسی شامل 200 نفر (50 پدر، 50 مادر، 50 دختر و 50 پسر پایه سوم متوسطه) می باشد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه نظام ارزشی می باشد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون t مورد تجربه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نتایج بدست آمده از مقایسه ترجیح نظام ارزشی والدین و فرزندان بیانگر تفاوت معنادار (5 0/0>p تا 01/0>p) بین والدین و فرزندان از نظر ارزش فردی می باشد. نتایج بدست آمده از مقایسه شدت جهت گیری ارزشی والدین و فرزندان بیانگر تفاوت معنا دار (5 0/0>p تا 01/0>p) بین والدین و فرزندان از نظر ارزش خانوادگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، هنری و دینی می باشد. بحث عدم وجود تفاوت معنادار از نظر اغلب مقوله های نظام ارزشی بین والدین و فرزندان بیانگر همسانی نظام ارزشی بین دو نسل می باشد. همچنین بالا تر بودن شدت جهت گیری ارزشی والدین نسبت به فرزندان بیانگر ریشه دار تر بودن نظام ارزشها در آنها و پایبند تر بودن والدین به ارزشها می باشد.
    کلیدواژگان: نظام ارزشی، نسل، والدین، فرزندان
  • ساره بهزادی پور، شهلا پاکدامن، محمدعلی بشارت صفحه 69
    چکیده پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سبک های دلبستگی و نگرانی های مربوط به وزن در دانش آموزان دختر 17_15 ساله دبیرستانهای شهر شیراز در یک نمونه 322 نفری از رشته های ریاضی، علوم تجربی و علوم انسانی که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. پس از یک بررسی مقدماتی و تعیین قابلیت اعتماد و اعتبار ابزارها، اجرای اصلی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه ویژگی های فردی آزمودنی، پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور (AAQ) نسخه جدید (1993)، پرسشنامه نگرانی های مربوط به وزن کیلن (WCS)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI) و نیز اندازه گیری قد و وزن برای بدست آوردن شاخص توده ی بدنی (BMI) صورت گرفت. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که 1- دختران دارای سبک دلبستگی ناایمن (اجتنابی و اضطرابی/ دوسوگرا) در مقایسه با دختران دارای سبک دلبستگی ایمن، نگرانی مربوط به وزن بیشتری دارند.2- بین میانگین نمرات نگرانی مربوط به وزن افراد دارای سبک دلبستگی اضطرابی/دوسوگرا و اجتنابی تفاوت معنادار نیست. 3- دختران دارای شاخص توده بدنی بالا نسبت به دختران دارای شاخص توده بدنی متوسط و پایین نگرانی مربوط به وزن بیشتری دارند.4- تعامل سبک دلبستگی دختران نوجوان و شاخص توده بدنی آنان بر میزان نگرانی مربوط به وزنشان اثر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، نگرانی های مربوط به وزن، شاخص توده بدنی
  • مهدی حبیبی صفحه 77
    مقدمه
    با توجه به پذیرش حجاب به عنوان یک اصل مسلم در دین مبین اسلام و نقش آن در استقلال فکری، سیاسی و اجتماعی جامعه، این تحقیق با هدف مقایسه دیدگاه جوانان و میانسالان درباره حجاب برتر در سال 1384 صورت گرفته است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعات زمینه یابی مقطعی است.نمونه مورد مطالعه را 823 نفر از جوانان و میانسالان مراجعه کننده به مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) تشکیل می دهد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و آزمون«خی دو» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بدست آمده بیانگر وجود تفاوت معنادار (01/0 p<) بین دیدگاه جوانان و میانسالان راجع به ضرورت رعایت حجاب توسط بانوان، میزان آشنایی با شرایط پوشش صحیح اسلامی، بهترین نوع پوشش برای بانوان جامعه، ایجاد محدودیت در فعالیتهای زنان در صورت استفاده از چادر بین گروه های مورد مطالعه می باشد.
    نتیجه گیری
    توجه بیشتر به فرهنگ اصیل اسلامی و سرمایه گذاری بر روی فعالیتهای فرهنگی و هویت واقعی بخشیدن به شخصیت زن در جهت شناخت و پذیرش ارزشهای اسلامی و انتقال صحیح آن به نسل آینده لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: حجاب برتر، جوانان و میانسالان
|
  • Ghoreyshi Rad F. * Page 1
    Introduction
    The present study was carried out aiming at finding the validity and reliability of Endler & Parker coping inventory.
    Method
    The research sample consisted of 410 students of different high schools of Tabriz, studying in first grade, that were selected by multistage cluster sampling. They were evaluated by administering CISS, and Billings and Moos coping Inventories. To obtain the structural validity, the confirmatory factor analysis and Principal component analysis (PCA) were used. Also, Test-retest, half splitting, and Cronbach’s alpha coefficient were used to investigate reliability.
    Results
    The obtained components explained the 58% of total variance.
    Conclusion
    The number of extracted final factors gives the main agreed factors of Endler & Parker which corresponds with the factor analysis results of present study and reveals that this scale has appropriate validity. Also, there are correlation and correspondence between scale factors. Instrument and its subscales have acceptable validity and reliability.
  • Isanezhad O. *, Ahmadi S. A., Etemadi O Page 9
    Introduction
    This study aimed at investigating the effect of relationship enhancement on improving the marital quality of couples.
    Method
    The design of this study is quasi-experimental with pretest, posttest with control group. 36 couples were randomly divided into two groups: experimental group (20 couples) and control group (16 couples). The independent variable was relationship enhancement which was administrated in 8 sessions on the experimental group while there was no treatment for the control group. The research instrument was Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS). The data was analyzed using covariance analysis.
    Results
    Relationship enhancement led to improvement of marital quality of couples (p<0.05) and its aspects including marital consensus (p<0. 01), marital satisfaction (p<0.01), and marital cohesion (0.01). According to the results of following up after a month, there was significant difference between experimental and control group regarding the amount of marital quality and its aspects (0.01) and the efficacy of relationship enhancement has remained after a month.
    Conclusion
    Relationship enhancement skills effectively lead to improvement of marital quality.
  • Farzin Rad B., Asgharnejad Farid A. A., Yekke Yazdandoost R., Habibi Asgarabad M. * Page 17
    Introduction
    This study was conducted in order to compare the copying strategies and personality styles in depressed and non-depressed dormitory students.
    Method
    215 female students living in Iran University Medical Science’s dormitory were selected by random cluster sampling method. Billings and Moos copying strategies questioner, NEOPI-R personality styles, and Beck depression interview were administrated. Data were analyzed using linear regression and variance analysis.
    Results
    Depressed students used more problem solving, cognitive assessment and somatization (physical control) comparing to non-depressed students. On the other hand, there was significant difference between two groups of depressed and non-depressed students.
    Conclusion
    There is relationship between copying strategies and personality traits of neurosis, extroversion and openness to experiments, and depression.
  • Eizadifard R. *, Sepasi Ashtiani M Page 23
    Introduction
    The present study was conducted aiming at investigating the efficacy of cognitive-behavioral therapy accompanying with instruction of problem solving skill, in reducing the test anxiety symptoms in female high school students.
    Method
    This study is experimental with pretest-posttest design. The studied population was all the high school female students of first to third grade in Feraydoon Kenar, Mazandaran. Thirty students who have taken TAI diagnostic test (Test Anxiety Inventory) and shown the test anxiety symptoms were chosen randomly based on cluster sampling method and were randomly divided into two equal (15 participants) groups: experimental and control groups. The experimental group was receiving cognitive-behavioral therapy with problem solving skill instruction for 10 sessions while the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed by covariance method (ANCOVA).
    Results
    Test anxiety symptoms in subjects of experimental group significantly reduced comparing with control group (p<0.001).
    Conclusion
    The methods of cognitive-behavioral therapy with problem solving skill instruction are effective and useful strategies in reducing test anxiety and improving the high school students’ educational efficiency.
  • Aghayousefi A. R. * Page 29
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), coping ways and chronic stress psycho-physiological symptoms.
    Method
    452 disabled veterans with severity of disability from 25 to 70% (according to martyr foundation and Isargaran affairs organization standards that have been recorded in disabled veteran's files) were selected by systematic categorical randomized sampling method (based on severity of disability) from the society of Qom city veterans. The studies instruments were Scheier & Carver brief cope questionnaire, post traumatic symptoms scale (PTSS-10) and chronic stress symptoms checklist (CSSC).
    Results
    PTSD, dysfunctional and emotion oriented coping ways and residence in area 1 of Qom city related to and could predict the chronic stress symptoms.
    Conclusion
    Coping-therapy and simultaneous medication can help disabled veterans to have psychological and physical health.
  • Eizadifard R. *, Sepasi Ashtiani M Page 35
    Introduction
    The present study was conducted aiming at investigating the efficacy of cognitive-behavioral therapy accompanying with instruction of problem solving skill, in reducing the test anxiety symptoms in female high school students.
    Method
    This study is experimental with pretest-posttest design. The studied population was all the high school female students of first to third grade in Feraydoon Kenar, Mazandaran. Thirty students who have taken TAI diagnostic test (Test Anxiety Inventory) and shown the test anxiety symptoms were chosen randomly based on cluster sampling method and were randomly divided into two equal (15 participants) groups: experimental and control groups. The experimental group was receiving cognitive-behavioral therapy with problem solving skill instruction for 10 sessions while the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed by covariance method (ANCOVA).
    Results
    Test anxiety symptoms in subjects of experimental group significantly reduced comparing with control group (p<0.001).
    Conclusion
    The methods of cognitive-behavioral therapy with problem solving skill instruction are effective and useful strategies in reducing test anxiety and improving the high school students’ educational efficiency.
  • Banihashemian K., Bahrami Ehsan H. *, Moazzen M Page 45
    Introduction
    The present study was performed to analyze the general health and emotional intelligence of female and male head masters of Tehran city guidance schools and its relation with teacher's job satisfaction of those schools.
    Method
    61 male and 52 female head masters of 19 regions of Tehran city’s guidance schools and 339 teachers of the same schools were randomly selected and completed emotional intelligence and general health questionnaire as well as job satisfaction questionnaire, respectively. Pearson correlation coefficient, independent t-test, regression analysis and two-factor variance analysis were used to analyze data.
    Results
    There was a significant relationship between emotional intelligence, general health and head master's age. Female head masters had more emotional intelligence than males. At schools in which head masters had more emotional intelligence, teachers had more job satisfaction. Head masters’ emotional intelligence and gender had interaction effect on general health.
    Conclusion
    There is a positive relationship between general health and emotional intelligence and head masters that had high emotional intelligence, have both general health and successful interaction with teachers.
  • Chalabianloo Gh. R. *, Garoosi Farshi M. T Page 51
    Introduction
    Present study was conducted in order to evaluate the relationship between NEO-PI-R personality test with the questionnaire SCL-90-R, aiming at evaluation of this test efficiency in investigating the indices related to mental health that are considered as the primary symptoms of common psychiatric disorders.
    Method
    500 students of Tabriz & Shiraz Universities were selected through simple random sampling procedure in 2008-9. NEO-PI-R & SCL-90-R tests were carried out on participants. For analysis of data the regression analysis, Pearson Correlation Coefficient and independent T-test were used.
    Results
    The neuroticism (N) factor with the highest power, predicted all indices related to SCL-90-R. Totally, the main personality factor had the highest and the best predictions for somatization, obsession & phobia indices, respectively.
    Conclusion
    The scales and main factors of NEO questionnaire can be used as indices for evaluation of mental health, and even for investigating the explicit symptoms of axis I psychiatric disorders.
  • Vahid Nejati * Page 59
    Introduction
    Immediate clinical diagnosis of cognitive disorders in older adults can cause timely intervention. The goal of this study was to investigate the executive-cognitive functions of Iranian older adults using clinical measures.
    Method
    This cross sectional study with categorical random sampling was conducted on 150 elderly people in Qom Province in 2007 (Iran- Qom). Research instrument included mini-mental state examination (MMSE) and clinical tests of evaluation of cognitive executive functions of frontal lobe (Trail Making Test, Verbal Fluency Test and Digit Span Test). ANOVA and Independent T-Test were used for statistical analysis.
    Results
    Mini-mental state examination (MMSE) affected by age, gender and education (P<0.01). The efficiency of other used tests had no difference in both genders (P> 0.05). Semantic verbal fluency and working memory had higher performance in lower age and higher education (P< 0.01). Psychomotor speed (Trail Making Test; first part), showed significant correlation with education (P<0.01), but cognitive flexibility (Trail Making Test; first part) did not show any significant difference (P>0.05).
    Conclusion
    Working memory performance is reduced with increasing the age and in all cognitive evaluations concerning cognitive functions the role of education should be taken into account. Education is a protector factor against cognitive deterioration resulted from senescence.
  • Jozmotallebi D., Fathi-Ashtiani A., Habibi M. * Page 65
    Introduction
    There was always a kind of attitude interaction between family, community and sub-systems related to it during history. Attitude of different generations to the categories related to the family is considered as an important criterion for evaluating changes and differences between generations. Accordingly, the present study aimed to compare the value system of two generations.
    Method
    This is a descriptive after event study. The sample was 200 persons consisted of 50 fathers, 50 mothers, 50 daughters and 50 sons. The instrument wass “value system questionnaire” and all data were analyzed by using descriptive statistics and T-test.
    Results
    The results showed significant difference between child and parents in the personal­ values (p>0.05). The collected results from intensity of orientation of parents and child showed significant difference between parents and child in family, socio-economic, political, art and religion values (p>0.05).
    Conclusion
    Lack of significant difference in terms of most categories of value systems between parents and children showed a concurrence between the two generations’ value systems. Also, being more the intensity value orientation of parents than children shows that the parents have more ciliated value system and are more committed to the values.
  • Behzadipour S. *, Pakdaman Sh., Besharat M. A Page 69
    Introduction
    This study was to determine the relation between attachment styles and weight concerns of adolescence girls.
    Method
    This descriptive-correlation study performed on 322 freshman, sophomore and junior high school students of Shiraz that were selected randomly. After clarifying the validity and reliability of the study tools, the main study was done by adult attachment questionnaire (AAQ); new version (1993) and weight concern scale (WCS), Beck depression index (BDI) and body mass index (BMI). Two way analysis of variance and Scheffe were the two statistical methods used to analyze data.
    Results
    Girls with insecure attachment styles (avoidant and ambivalent) in comparison with girls with secure attachment were more concerned about their weight. There was no significant difference between the weights concern of subjects with avoidant attachment style and ambivalent attachment style. There was no significant affect interaction between attachment styles. Body mass index had no significant effect on weight concern.
    Conclusion
    Attachment style knowledge can play a significant role as an important variable in predicting weight concern and also in psychopathology toward eating disorders.
  • Aghayani Chavoshi A. *, Talebiyan D., Habibi M., Dehaghin V., Anvari S. S Page 77
    ntroduction: With regard to the admission of Hijab as one of the most important and fundamental principles of Islam for women, and its role in intellectual, political, and social independence, this study was conducted aiming at comparing the attitudes of young and middle aged people toward the superior Hijab.
    Method
    This study is a cross-sectional survey; statistical population was 823 young and middle aged individuals who referred to the medical centers of one of the medical science universities of Tehran in 2005. The data was collected with the researcher’s prepared questionnaire and analyzed using SPSS 15 software, and statistical techniques such as frequency, percentage, mean, standard deviation and chi square.
    Results
    There is significant difference (p<0.01) between the attitudes of young and middle aged population concerning the necessity of observing the Islamic Hijab by women, the degree of familiarity with the conditions of proper Islamic dressing, the best kind of Islamic dressing for women and restricting role of veil (or Chador) in performing their activities.
    Conclusion
    Paying more attention to Islamic genuine culture and investment in cultural activities and giving real identity to Muslim women personality in order to understand and accept Islamic values and its proper transfer to the next generation is necessary.