فهرست مطالب

Behavioral Sciences - Volume:4 Issue: 2, 2010

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:4 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منظرسادات شهیدی شادکام، پرویز آزاد فلاح، حسین خدمت صفحه 83
    مقدمه
    با توجه به اهمیت بررسی زیرساخت های روانی در بیماری برگشت محتویات معده به مری (GERD)، این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان فعالیت سیستم های مغزی/رفتاری افراد مبتلا به GERD و افراد سالم، انجام پذیرفت.
    روش
    60 بیمار (30 زن و 30 مرد) مبتلا به GERD، از بین بیماران مراجعه کننده به یک کلینیک تخصصی گوارش در شهر تهران، با تشخیص پزشک فوق تخصص گوارش و 60 فرد سالم (30 زن و 30 مرد) که از نظر میانگین سنی و ملاک های ورود به گروه بیمار نزدیک بودند، به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. هر دو گروه، پرسش نامه شخصیتی، گری ویلسون را تکمیل کردند. میانگین های دو گروه در متغیرهای موردنظر، با استفاده از آزمون T برای مقایسه دو گروه مستقل، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان فعالیت سیستم بازداری رفتاری در افراد مبتلا به GERD، بیشتر از افراد سالم بود. در حالی که، میزان فعالیت سیستم فعال ساز رفتاری در افراد سالم، بیشتر از گروه بیمار بود. در فعالیت سیستم جنگ/گریز دو گروه، تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    بررسی بنیادی متغیرهای عصبی/رفتاری در قلمرو اختلالات گوارشی ضروری است.
    کلیدواژگان: بیماری برگشت محتویات معده به مری، سیستم های مغزی، رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، سیستم جنگ، گریز
  • احمد علی پور، ناهید یوسف پور صفحه 91
    مقدمه
    جراحی هیسترکتومی یکی از رایج ترین جراحی های زنان است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش رفتار درمانی شناختی در تسریع بهبود جسمی بیماران پس از جراحی هیسترکتومی بود.
    روش
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 20 آزمودنی کاندید عمل جراحی هیسترکتومی به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. رفتار درمانی شناختی پیش از جراحی در طول 8 جلسه برای گروه آزمایش آموزش داده شد و پس از عمل جراحی، هر دو گروه از لحاظ تسریع بهبود جسمی یعنی میزان دوز داروی مسکن مصرفی، تعداد روزهای بستری در بیمارستان و بازگشت به فعالیت های روزمره بررسی شدند. داده های پژوهش به کمک آزمون آماری T برای دو گروه مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    رفتار درمانی شناختی در مورد بیماران کاندیدای هیسترکتومی در گروه آزمایش، فرآیند بهبود بدنی را به طور معنی داری تسریع کرد و میزان درد و مصرف مسکن را پایین آورد.
    نتیجه گیری
    رفتار درمانی شناختی در جهت شناسایی و تغییر شناخت های منفی عمل می کند و باعث تسریع بهبود، کاهش درد و مصرف داروهای مسکن پس از جراحی هیسترکتومی می شود.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی شناختی، جراحی هیسترکتومی، زنان
  • خدابخش احمدی، زهرا بیگدلی، آزاده مرادی، فتح الله سیداسماعیلی صفحه 97
    مقدمه
    هدف این مطالعه شناخت رابطه بین اعتقاد به حجاب و انواع آسیب پذیری در حوزه های فردی، خانوادگی و اجتماعی بود.
    روش
    در این پژوهش همبستگی، 531 دختر نوجوان و جوان 29-15ساله از سراسر ایران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسش نامه محقق ساخته در زمینه ابعاد مختلف آسیب پذیری متشکل از 20 زیرمقیاس جمع آوری شد. داده های حاصل با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اعتقاد به حجاب با کاهش آسیب پذیری به میزان 80/0، رابطه معنی دار داشت (0001/0>p). گرایش به غرب به تنهایی 66% واریانس عدم رعایت حجاب را پیش بینی کرد. میزان پایبندی به حجاب با ویژگی های جمعیت شناختی (سن، تحصیلات، روابط خانوادگی و میزان کنترل والدین) در سطح 01/0>p رابطه معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    اعتقاد به رعایت حجاب به عنوان مانعی در برابر آسیب پذیری فرهنگی عمل می کند. بنابراین رشد و تقویت آن یکی از روش های مناسب برای پیشگیری و کاهش آسیب پذیری است.
    کلیدواژگان: حجاب، آسیب پذیری فردی، آسیب پذیری خانوادگی، آسیب پذیری اجتماعی
  • ماندانا نیکنام، سیمین حسینیان، سیده منور یزدی صفحه 103
    مقدمه
    شناخت باورهای مثبت و منفی کمال گرایی و رابطه آنها با مولفه های روانی و شخصیتی اهمیت زیادی دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه باورهای کمال گرایانه و رفتارهای خودناتوان ساز بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 360 دانشجوی سال سوم کارشناسی دانشگاه های تهران (170 پسر و 190 دختر) براساس نمونه گیری خوشه ایانتخاب و با تکمیل مقیاس کمال گرایی فراست و مقیاس خودناتوان سازی در این پژوهش شرکت کردند. داده های پژوهش توسط روش های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بین کمال گرایی مثبت و منفی با خودناتوان سازی به ترتیب همبستگی منفی و مثبت معنی دار وجود داشت. همچنین، کمال گرایی مثبت و منفی هر دو توانستند تغییرات مربوط به خودناتوان سازی را به صورت معنی دار پیش بینی کنند (001/0>p).
    نتیجه گیری
    در حضور متغیر کمال گرایی مثبت احتمال افزایش رفتارهای خودناتوان ساز کمتر و در حضور متغیر کمال گرایی منفی احتمال وجود رفتارهای خود ناتوان ساز بیشتر است.
    کلیدواژگان: باورهای کمال گرایانه، رفتارهای خودناتوان ساز، دانشجویان
  • رضا مولودی، محمود دژکام، فرشته موتابی، نسرین امیدوار صفحه 109
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار در افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری و فاقد اختلال پرخوری بود.
    روش
    این مطالعه در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، به منظور شناسایی افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری و فاقد اختلال پرخوری، 151 نفر از افراد چاق مقیاس پرخوری را کامل کردند. در مرحله دوم، آزمودنی هایی که در مرحله اول، در مقیاس پرخوری نمره بیشتر از 17 کسب کرده بودند، به عنوان افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری انتخاب شدند (30=n). افرادی که نمره آنها در مقیاس پرخوری 6 یا کمتر از 6 بود، به عنوان افراد چاق فاقد اختلال پرخوری انتخاب شدند (30=n). این دو گروه پرسش نامه طرحواره یانگ را کامل کردند. به منظور اجتناب از تاثیر متغیرهای مزاحم، دو گروه براساس سن و جنس همتا شدند.
    یافته ها
    افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری در مقایسه با افراد چاق فاقد اختلال پرخوری در طرحواره های رهاشدگی/بی ثباتی، محرومیت هیجانی و خویشتن داری و خودانضباطی ناکافی به طور معنی داری نمرات بیشتری کسب کردند.
    نتیجه گیری
    طرحواره های رهاشدگی/بی ثباتی، محرومیت هیجانی و خویشتن داری و خودانضباطی ناکافی نقش مهمی در شناخت تفاوت های بین افراد چاق مبتلا به اختلال پرخوری و فاقد اختلال پرخوری بازی می کنند.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، اختلال پرخوری، چاقی
  • هاجر براتی، حمیدرضا عریضی صفحه 115
    مقدمه
    این پژوهش نقش تعدیلی متغیر سانحه شغلی را در رابطه بین نارسایی های شناختی و مولفه های فراشناخت مورد بررسی قرار داد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع رابطه ای است. جامعه آماری 4726 نفر از کلیه کارکنان زن و مرد (رسمی و غیر رسمی) یک کارخانه تولید ماشین در سال 1386 بودند. در نهایت 254 نفر به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسش نامه نارسایی های شناختی و (CFQ) و پرسش نامه فراشناخت (MCQ) ابزار جمع آوری داده ها بودند. شرکت کنندگان براساس میزان سوانح به دو گروه با سوانح و بدون سوانح تقسیم شدند. به منظور بررسی ارتباط و مقایسه بین متغیرها از روش های آمار توصیفی مناسب، همبستگی، آزمون T مستقل و تحلیل عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    بین دو گروه از نظر میزان فراشناخت و نارسایی های شناختی تفاوت معنی دار وجود داشت. همچنین رابطه بین نارسایی های شناختی و مولفه های فراشناخت در دو گروه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نارسایی شناختی در سنخ صبح (افرادی که بیشترین آگاهی و هوشیاری را در صبح دارند) از افراد سنخ عصر (افرادی که بیشترین آگاهی و هوشیاری را در عصر دارند) بیشتر است. با توجه به این نکته، با گماردن افراد سنخ عصر به مشاغلی که نوبت کاری و شیفت شبانه دارند، می توان از سانحه پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: نارسایی های شناختی، مولفه های فراشناخت، سوانح شغلی
  • سمیرا کرملو، محمد علی مظاهری، یاسمن متقی پور صفحه 123
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی برنامه آموزش روان شناختی خانواده بر جو خانوادگی در خانواده های بیماران مبتلا به اختلالات شدید روان پزشکی بود.
    روش
    نمونه پژوهش شامل خانواده های 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلالات شدید روان پزشکی بود که در سال 1386 در بیمارستان طالقانی و امام حسین(ع) شهر تهران بستری بودند و از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افرادی که مایل به شرکت در برنامه بودند در گروه آزمایش و افرادی که در برنامه شرکت نکردند در گروه کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه به پرسش نامه جو خانواده پاسخ دادند (پیش آزمون) و سپس برنامه آموزشی 6 جلسه به صورت جلسات هفتگی 2 ساعته برای گروه آزمایش به اجرا درآمد. داده ها با استفاده از آزمون T مستقل و کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    آموزش روان شناختی باعث افزایش انسجام و بیانگری (001/0>p) در گروه آزمایش شد، اما تغییری در مولفه های جو کلی خانواده و تعارض در دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    آموزش روان شناختی خانواده افراد مبتلا به اختلالات شدید روان پزشکی تاثیر مثبتی بر جو خانوادگی آنها ندارد. آموزش روان شناختی خانواده باعث افزایش بیانگری و انسجام خانواده می شود، اما تغییری در مولفه تعارض ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش روان شناختی خانواده، جو خانوادگی، اختلالات شدید روان پزشکی
  • حسین زارع، علیرضا مهدویان، پروانه نهروانیان صفحه 129
    مقدمه
    به منظور بررسی تفاوت تاثیر رویداد های خوشایند و ناخوشایند در حافظه، این پژوهش به بررسی تاثیر محتوای عاطفی تکالیف بر عملکرد حافظه آشکار و ناآشکار دانشجویان پرداخت.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی است و با انتخاب و تخصیص تصادفی 90 نفر از دانشجویان به صورت انفرادی اجرا شد. به هر آزمودنی یکی از تکالیف دارای بار عاطفی مثبت، خنثی یا منفی داده شد. سپس با دو روش برای سنجش حافظه آشکار و حافظه ناآشکار، میزان یادآوری تکالیف عاطفی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تکلیف عاطفی (مثبت، منفی و خنثی) تاثیر متفاوتی بر عملکرد حافظه آشکار و ناآشکار داشتند. در حافظه آشکار، بهترین عملکرد مربوط به تکالیف عاطفی مثبت و کمترین عملکرد حافظه، در تکلیف منفی بود. عملکرد حافظه ناآشکار در هر دو نوع تکالیف عاطفی مثبت و منفی بهتر از تکلیف خنثی بود.
    نتیجه گیری
    حافظه آشکار نسبت به مسایل عاطفی مثبت و خوشایند بیشترین کارآیی را دارد؛ کمترین میزان کارآیی حافظه مربوط به مسایل عاطفی ناخوشایند و منفی است. در حافظه ناآشکار خوشایند (مثبت) یا ناخوشایند (منفی) بودن مسایل عاطفی موجب بهتر به خاطر سپردن اطلاعات می شود، اما مطالبی که دارای محتوای خنثی هستند، کمترین میزان تاثیرگذاری را بر حافظه ناآشکار دارند.
    کلیدواژگان: تکالیف عاطفی، حافظه آشکار، حافظه ناآشکار، دانشجو
  • ژیلا کتیبایی، هوشنگ حمیدی، سجاد یاریان، سعید قنبری، پریسا سیدموسوی صفحه 135
    مقدمه
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای کیفیت زندگی، تنیدگی و سلامت روان در معتادان و غیرمعتادان مبتلا به HIV و افراد سالم بود.
    روش ها
    30 معتاد مبتلا به HIV و 30 غیرمعتاد مبتلا به HIV از مراکز مراقبت از بیماران HIV و 30 فرد سالم از پارک های شهر تهران از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نمونه ها با پرسش نامه محقق ساخته، پرسش نامه کیفیت زندگی، پرسش نامه رویدادهای زندگی پیکل و پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ) ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از تحلیل واریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد.
    یافته ها
    کیفیت زندگی و سلامت روان در معتادان مبتلا به HIV پایین تر از غیرمعتادان مبتلا به HIV و در غیرمعتادان مبتلا به HIV پایین تر از افراد سالم بود. همچنین، میزان تنیدگی در معتادان مبتلا به HIV بالاتر از غیرمعتادان مبتلا به HIV و در غیرمعتادان مبتلا به HIV بالاتر از افراد سالم بود.
    نتیجه گیری
    تشخیص عفونت HIV در کنار اعتیاد، به دلایل مختلفی همچون برچسب های اجتماعی، نامعلوم بودن وضعیت بیماری و عدم درمان قطعی، می تواند مشکلات جسمانی، روانی و اجتماعی شدیدتری را به مشکلات و دردهای بیمار بیافزاید.
    کلیدواژگان: اعتیاد، ایدز، کیفیت زندگی، تنیدگی، سلامت روان
  • سیدعلی کیمیایی، فاطمه بیگی صفحه 141
    مقدمه
    بیش فعالی/نقص توجه (ADHD)، اختلال مزمن و آسیب زایی است که از کودکی تا بزرگسالی ادامه می یابد. این پژوهش به منظور مقایسه کارکردهای خانوادگی مادران دارای فرزندان سالم و ADHD و بررسی تاثیر آموزش حل مساله بر کارکردهای خانوادگی مادران دارای کودکان ADHD انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با گروه کنترل است. نمونه آماری، 8 مادر ADHD و 12 مادر سالم با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پس از همتاسازی به لحاظ سن و جنس در دو گروه قرار گرفتند. قبل و بعد از آموزش حل مساله به روش بدل و لانکس، آزمودنی ها پرسش نامه کارکرد خانوادگی را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها از برنامه های آماری SPSS 15 و برای تحلیل فرضیه ها از آزمون T مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    کارکردهای خانوادگی مادران با فرزندان سالم در مقایسه با مادران دارای کودکان ADHD مختل بود (05/0>p). به علاوه، آموزش حل مساله به مادران ADHD کارکرد خانوادگی آنها را بهبود بخشید؛ به خصوص این آموزش قدرت حل مساله، نقش های والدی، کنترل رفتار و کارکرد کلی آنها را افزایش داد (05/0>p)، اما تغییر معنی داری در پاسخ دهی عاطفی، ارتباط و حمایت عاطفی به وجود نیاورد (05/0>p) که بیانگر حساسیت و اثرات عوامل متعدد بر کارکردهای خانواده است.
    نتیجه گیری
    کارکرد خانوادگی مادران دارای کودکان ADHD به مراتب ضعیف تر از مادران دارای فرزند سالم است و آموزش مهارت های حل مساله، کارکرد خانوادگی مادران ADHD به خصوص قدرت حل مساله، نقش والدی، کنترل رفتار و عملکرد کلی آنها را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: کارکرد خانوادگی، بیش فعالی، نقص توجه، مهارت حل مساله
  • علی نویدیان، محمدرضا عابدی، ایران باغبان، مریم سادات فاتحی زاده، حمید پور شریفی صفحه 149
    مقدمه
    این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در مردان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر مطالعه ای تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است که در زمان های مختلف روی 40 نفر با مشکل اضافه وزن و چاقی (نمایه توده بدنی بیش از 25) در شرکت پلی آکریل شهر اصفهان در سال 88-1387 اجرا شد. افراد از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل پنج جلسه مصاحبه انگیزشی گروهی، به همراه برنامه کنترل وزن به گروه آزمایش ارایه شد. داده های به دست آمده از طریق پرسش نامه کارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن، با استفاده از آزمون های آماری آنالیزکوواریانس و T وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره گروه دریافت کننده مصاحبه انگیزشی نسبت به گروه کنترل، در مقیاس خودکارآمدی کلی سبک زندگی مربوط به وزن (0001/0=p) و همه خرده مقیاس های آن شامل دسترسی به مواد غذایی (0001/0=p)، فشارهای اجتماعی (0001/0=p)، ناراحتی جسمانی (006/0=p)، هیجانات منفی (002/0=p) و فعالیت های مثبت و سرگرم کننده (0001/0=p)، به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    افزودن مصاحبه انگیزشی به برنامه های کنترل وزن معمول می تواند خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن را به عنوان شاخص پیش بینی کننده کاهش وزن، افزایش دهد
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، خودکارآمدی، سبک زندگی، اضافه وزن، چاقی
  • اکرم مالکی، مرجان دلخوش، زهرا حاجی امینی، عباس عبادی، خدابخش احمدی، امین اجلی صفحه 155
    مقدمه
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی مقایسه ای تاثیر آموزش بهداشت بلوغ از طریق منابع موثق آموزش بلوغ بر رفتارهای بهداشتی دختران مقطع راهنمایی یکی از شهرک های مسکونی منطقه یک شهر تهران بود.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای نیمه تجربی از نوع کارآزمایی میدانی است. جامعه و نمونه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان دختر مقطع دوم راهنمایی (132 نفر) مدارس دولتی یکی از شهرک های مسکونی شهر تهران بودند. ابتدا دانش آموزان پرسش نامه محقق ساخته را تکمیل کردند. آنگاه با برنامه آموزشی یکسان، تمامی دانش آموزان مورد آموزش قرار گرفتند. برنامه آموزشی با استفاده از روش های آموزش چهره به چهره و بحث و گفت وگو طی یک جلسه حدودا 5/2ساعته برای گروه ها اجرا شد. بعد از گذشت 3 ماه از پایان برنامه آموزشی، مجددا پرسش نامه ها توسط دانش آموزان تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون های پارامتری و غیرپارامتری، T زوجی، مجذور کای و ANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمره کل رفتارهای بهداشتی، در مرحله قبل از مداخله، در سه گروه مورد تفاوتی وجود نداشت، ولی در مرحله بعد از آموزش، در سه گروه تفاوت معنی دار بود (05/0>p). همچنین، در مقایسه میانگین نمرات قبل و بعد در هر گروه، در هر سه گروه تفاوت معنی دار بود (05/0>p گروه مادران، 001/0>p گروه معلمان، 001/0>p گروه پرستاران).
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق پرستار بهداشت از آموزش از طریق مادران و معلمان موثر تر است و منجر به بهبود و ارتقای رفتارهای بهداشتی دختران نوجوان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت بلوغ، نوجوانی، رفتارهای بهداشتی
|
  • Shahidi Shadkam , Azad Fallah P. *, Khedmat H Page 83
    Introduction
    With regard to importance of psychological substructures in onset of gastro esophageal reflux disease (GERD), this study was done to investigate and compare the activity of brain/behavioral systems in patients with GERD and healthy people.
    Method
    60 patients (30 female and 30 male) attending to an outpatient gastrointestinal clinic in Tehran, and diagnosed as GERD cases by a gastroenterologist and 60 other healthy subjects (30 female and 30 male) with the same age average and similar entry criteria were selected as comparison groups. Two groups completed Gray Wilson personality questionnaire (GWPQ). The means of variables in both groups were compared by independent T-test.
    Results
    The activity of behavioral inhibition system (BIS) in GERD patients was significantly higher than healthy people; while behavioral activation system’s (BAS) activity in healthy people was significantly higher than patients group. No significant difference was observed in fight/flight system’s (FFS) activity of two groups.
    Conclusion
    Fundamental analyzing of neural/behavioral variables in the study of gastrointestinal disorders is necessary.
  • Alipour A. *, Yoosef Pour N Page 91
    Introduction
    Hysterectomy surgery is one of the most common women’s surgeries. The purpose of this research was to examine the role of cognitive behavioral therapy (CBT) in accelerating the physical recovery of patients after hysterectomy surgery.
    Method
    In this clinical trial study, 20 subjects candidate for hysterectomy surgery were randomly selected and divided into in two groups of experimental and control. Cognitive behavioral therapy (CBT) was instructed before surgery during 8 sessions for experimental group and after surgery both groups were examined in terms of accelerating the physical recovery, i.e., amount of sedatives dose, duration of hospitalization and return to daily activities
    Results
    Cognitive behavioral therapy (CBT) significantly accelerated the process of physical recovery, relieved pain and lowered sedatives consumption for patients of the experimental group.
    Conclusion
    Cognitive behavioral therapy (CBT) acts in accordance with the recognition and changing the negative cognitions and causes the acceleration of recovery, reduction of pain and consumption of pain after Hysterectomy surgery.
  • Ahmadi Kh. *, Bigdeli Z., Moradi A., Seyed Esmaieli F Page 97
    Introduction
    The aim of the present research was to investigate the relationship between the belief in Hijab and various types of vulnerability in personal, familial and social areas.
    Method
    In this correlation research, 531 teenage and young daughters, aged 15-29 years old were selected, from different cities of Iran, using multistage cluster sampling. The required data collected through researcher-made questionnaire concerning different dimensions of vulnerability, consisting of 20 subscales. The data were analyzed using statistical methods of correlation coefficient, regression analysis and variance analysis.
    Results
    Belief in Hijab had significant relationship with decrease in vulnerability with rate of 0.80 (p<0.0001). Tendency to west predicted 66% of Hijab noncompliance alone. There were significant correlation between the level of compliance to Hijab and demographic characteristics (age, education, family relationships and parental control level) at p<0.001 level.
    Conclusion
    Belief in Hijab acts as an obstacle to cultural vulnerability. Therefore, its growth and strengthening is one of the appropriate methods of preventing and reducing the vulnerability.
  • Niknam M. *, Hosseinian S., Zazdi S. M Page 103
    troduction: Identifying the positive and negative perfectionism beliefs and their relationship with psychological and personality factors is highly important. The purpose of the present study is to investigate the relationship between perfectionism beliefs and self-handicapping behaviors.
    Method
    Current study is a descriptive research of correlation type. 360 students of third year of bachelor degree (170 male and 190 female) in Tehran universities were selected through cluster sampling and participated in this research through completing Frost Multi Perfectionism Scale (FMPS) and self handicapping scale (SHS). Data were analyzed using correlation and regression analysis.
    Results
    Between negative and positive perfectionism, and self-handicapping, there were significant positive and negative correlations, respectively. Also both negative and positive perfectionism could significantly predict changes in self handicapping (p<0.001).
    Conclusion
    In the presence of positive perfectionism variable, probability of self-handicapping behaviors increase is lower and in the presence of negative perfectionism variable the probability of self-handicapping behaviors existence is higher.
  • Moloodi R. *, Dezhkam M., Mootabi F., Omidvar N Page 109
    Introduction
    The purpose of this study was to compare early maladaptive schema in obese individuals with binge eating disorder (BED) and those without it.
    Method
    This study was conducted in two stages. At first stage, 151 obese participants completed Binge Eating Scale (BES) in order to identify obese binge disorder eaters and those without this disorder. In the second stage, subjects who scored above 17 in BES selected as obese binge eaters (n=30). Subjects who scored 6 or less than 6 in BES identified as obese non-binge eaters (n=30). These two groups completed Young Schema Questionnaire. Two groups were homogenized in terms of their sex and age to avoid the influence of confounding variables.
    Results
    Obese with binge eating disorder gained significantly higher scores than obese without binge eating disorder in abandonment/ instability, emotional deprivation and insufficient self-control/ self-discipline.
    Conclusion
    Abandonment/ instability, emotional deprivation and insufficient self-control and self-discipline schemas play principal role in identifying the differences between the obese individuals that have binge eating disorder and those without this disorder.
  • Barati H. *, Oreyzi H. R Page 115
    Introduction
    The present study investigated the moderator role of job accident variable in relation to cognitive failure and meta-cognitive components.
    Method
    This study is correlation. The participants of this study were 4726 male and female -formal and informal-personnel of car producing factory in 2007. At the long last, 254 persons were selected as the main studied participants. Cognitive Failure Questionnaire (CFQ) and Meta Cognition Questionnaire (MCQ) were the data collection instruments. Participants were divided into two groups of with accident and without accident, according the rate of accidents. In order to investigate the relationship between variables and comparing them, appropriate statistical descriptive procedure, correlation, independent T-Test and factor analysis were used,
    Results
    There was significant discrepancy between two groups in terms of cognitive failure and meta-cognitive components. Also the relationship between cognitive failures and meta-cognitive components was significant in two groups.
    Conclusion
    Cognitive failure in the morning class (individuals who have the maximum level of consciousness and awareness in the morning) is higher than evening class (individuals who have the maximum level of consciousness and awareness in the evening). Taking this point into account, applying the evening class individuals in jobs that have shifts and night shift can prevent the accident.
  • Karamlou S. *, Mazaheri A., Mottaghipour Y Page 123
    Introduction
    The purpose of the study was to investigate the effectiveness of family psycho-educational program on family environment in families of patients with severe mental disorders.
    Method
    Research sample consisted of 30 patients suffering from severe psychiatric disorders that were hospitalized in Taleqani and Imam Hossein hospitals of Tehran in 2007, and were selected via available sampling. Patients who were willing to participate in the program placed in experimental group and those who were not willing to participate placed in control group. Both groups answered to the family environment questionnaire (pretest), then, curriculum was implemented for experimental group for six 2 hours sessions weekly. Data were analyzed using independent T-test and covariance.
    Results
    Psycho-education improved cohesion and expressiveness of experimental group (p<0.01) but no change was seen in conflict and total family environment components in two groups.
    Conclusion
    F amily psycho-education of patients who suffer from severe mental disorders has no positive effect on their family environment. Family psycho-education causes to increase in expressiveness and family cohesion, but do not change conflict component.
  • Zare H., Mahdavian A. R. *, Nahravanian P Page 129
    Introduction
    This study investigated the effects of affective content of tasks on explicit and implicit memory function of students, in order to examine the difference in effect of pleasure and unpleasure events on memory.
    Method
    This is an experimental study with random selection of 90 university students that was conducted individually. Each subject received one task with positive, inactive and negative affective contents. Then, the rates of affective tasks recall measured using two methods for evaluation of explicit & implicit memory.
    Results
    Affective content tasks (positive, negative, inactive) had different effects on explicit and implicit memory function. Explicit memory had the best function associated with positive affective content tasks and the minimum memory function in negative task. Implicit memory function in both positive and negative affective tasks was better than inactive task.
    Conclusion
    Explicit memory has the highest efficiency for positive and pleasant affective issues; the lowest rate of efficiency is due to unpleasant and negative affective issues. In implicit memory, affective issues, being pleasant (positive) or unpleasant (negative), lead to better memorization of information, but inactive content has the minimum amount of influence on implicit memory.
  • Katibaei J. *, Hamidi H., Yarian S., Ghanbari S., Seyed Mousavi P. S Page 135
    Introduction
    T he purpose of this study was comparative analysis of the quality of life, stress and mental health in addicts and non addicts affected by HIV and healthy people.
    Method
    30 addicts affected by HIV and 30 non addicts affected by HIV were selected from HIV patients’ caring centers and 30 healthy people in Tehran’s parks were selected by available sampling. Participants were evaluated by researcher-constructed questionnaire, Peakle life events questionnaire and general health questionnaire. The results were analyzed by one-way ANOVA and HSD.
    Results
    Quality of life and mental health in addicts affected by HIV are lower than non addicts affected by HIV, and in non addicts affected by HIV are lower than healthy people. Also, the level of stress in addicts affected by HIV was higher than non addicts affected by HIV and in non addicts affected by HIV was higher than healthy people.
    Conclusion
    Diagnosis of HIV infection along with addiction, because of different reasons such as social labels, uncertainty of disease condition and the lack of definite cure can add more severe physical, psychological and social problems to patients’ problems and pains.
  • Kimiaee S. A. *, Baygi F Page 141
    Introduction
    ADHD is chronic and traumatic disorder, which continues from childhood to adulthood. This research was conducted in order to compare the family functions of mothers with normal and ADHD children and investigating the effectiveness of problem solving skill instruction on the family function of mothers with ADHD children.
    Method
    This research is a quasi-experimental study with a control group. 8 ADHD mothers and 12 normal mothers were selected using available sampling as the statistical sample, and were divided into two groups after homogenization in terms of their age and gender. Before and after the Badell & Lannox problem solving skill training, the subjects completed the family assessment device (FAD) questionnaire. Data were analyzed using SPSS.15 software and for analysis of hypothesis, independent T-test independent was used.
    Results
    Family functions of mothers of normal children were disturbed comparing to those of ADHD mothers (p<0.05). Moreover, the problem solving skill training for ADHD mothers improved their family function; especially this training improved their problem solving ability, parental roles, behavior control and general function (p<0.05); but did not significantly change emotional responsiveness, communication and support (p>0.05), which suggest the sensitivity and effect of multiple factors on family function.
    Conclusion
    Family function of mothers with ADHD children is considerably weaker than mothers of normal children and problem solving skill instruction improves family function of mothers with ADHD children, especially their problem solving ability, parental roles, behavior control, and general function.
  • Navidian A. *, Abedi M. R., Baghban I., Fatehizade , Poursharifi H Page 149
    Introduction
    The purpose of the study was to determine the efficacy of motivational interviewing on lifestyle self-efficacy in terms of weight in men.
    Method
    The present research is an experimental study with Pre-test, post-test and a control group that was conducted at different time on 40 subjects suffering from overweight and obesity (Body Mass Index more than 25) working in Isfahan Poly Akril Company in 2009. The subjects were selected by random sampling and were randomly classified into the experimental group (n=20) and the control group (n=20). The intervention consisting of five sessions of group motivational interviewing and weight controlling program was given to the experimental group. The obtained data were analyzed using statistical tests of covariance analysis and dependent t-test, via weight efficacy lifestyle questionnaire.
    Results
    The score of the group receiving motivational interview was significantly higher than the control group in general weight self-efficacy lifestyle scale (p=0.0001) and all its subscales including availability of nutrition (p=0.0001), social pressures (p=0.0001), physical discomfort (p=0.006), negative emotions (p=0.002) and positive entertaining activities (p=0.0001).
    Conclusion
    Including motivational interview in usual weight controlling programs can increase weight self-efficacy lifestyle as a predicting index of losing weight.
  • Maleki A., Delkhoush M. *, Haji Amini Z., Ebadi A., Ahmadi Kh., Ajali A Page 155
    Introduction
    The main purpose of this study was comparative analysis of the effect of puberty health education through reliable sources of puberty education on heath behaviors of girl students of the guidance school in one of residential towns of Tehran, district 1.
    Method
    This research is a quasi experimental study of field trial type. Population and the studied samples were all female middle school students of the second grade (132 students) of public schools located in one of residential town of Tehran. At first, the researcher-made questionnaire was completed by students. Then, with an identical educational program, all students were instructed. Curriculum was implemented by face to face educational method and discussion and debate technique during single 2.5 hours session for each group. Three months after the end of educational program, questionnaires were completed by students again. Data were analyzed using parametric and nonparametric tests, paired T, Chi square and ANOVA.
    Results
    There was no significant difference among total mean scores of health behaviors in pre intervention phase, but, there was significant difference in three groups in post intervention phase (p > 0.05). Also, the difference was significant in comparing the pre and post scores of each group (p > 0.05 mothers group, p > 0.001 teachers group, p > 0.001 nurses group).
    Conclusion
    Education through health nurse is more effective than instruction through mothers and teachers and leads to improvement and promotion of teenage girls’ health behavior.