فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:5 Issue: 1, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/01/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد امانی ساری بگلو، مسعود غلامعلی لواسانی، جواد اژه ای، هیمن خضری آذر صفحه 1
    مقدمه
    پژوهش حاضر، با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری در پی وارسی رابطه میان ارزش های فرهنگی (فردگرایی/ جمع گرایی، مردانگی/ زنانگی، ابهام گریزی، فاصله قدرت) و استفاده از رایانه با توجه به نقش واسطه ای تمایل به نوآوری، سودمندی و سهولت استفاده ادراک شده، است.
    روش
    381 دانشجوی دوره کارشناسی دانشگاه تهران به پرسشنامه ای متشکل از خرده مقیاس های سودمندی و سهولت استفاده ادراک شده؛ گرایش به نوآوری؛ فردگرایی/ جمع گرایی؛ فاصله قدرت و ابهام گریزی و مردانگی/ زنانگی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش حداقل مجذورات جزئی(PLS) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها به طور کلی نشان دادند که تمایل به نوآوری، سودمندی و سهولت استفاده ادراک شده نقش واسطه ای را در رابطه میان جمع گرایی/ فردگرایی، ابهام گریزی، فاصله قدرت و استفاده از رایانه دارند: جمع گرایی/ فردگرایی از طریق تمایل به نوآوی، سودمندی و سهولت استفاده ادراک شده اثر غیر مستقیم و مثبت بر استفاده از رایانه دارد. ابهام گریزی و فاصله قدرت نیز از طریق تمایل به نوآوری، سودمندی و سهولت استفاده ادراک شده اثر غیر مستقیم و منفی بر استفاده از رایانه دارد. سهولت استفاده ادراک شده نیز از طریق سودمندی ادراک شده به صورت غیر مستقیم و مثبت بر استفاده از رایانه اثر دارد.
    نتیجه گیری
    متغیرهای فردی و ارزش های فرهنگی قادر به پیش بینی میزان استفاده از رایانه در دانشجویان هستند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، ارزش های فرهنگی، تمایل به نوآوری، سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده ادراک شده، رایانه
  • پریسا نیلفروشان، احمد عابدی، احمد احمدی، علی نویدیان صفحه 11
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی، اعتبار و روایی مقیاس انتظار از ازدواج (MES) در دانشجویان انجام شد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مجرد دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل 137 دانشجو (51 پسر، 86 دختر) از جامعه در دسترس به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده مقیاس انتظار از ازدواج (MES) و مقیاس نگرش نسبت به ازدواج (MAS) بود. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل عاملی، همبستگی و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد همسانی درونی این مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ 88/0 و ضریب بازآزمایی در فاصله سه هفته 91/0 بدست آمد. همچنین همسبتگی این مقیاس با مقیاس نگرش نسبت به ازدواج 43/0 بدست آمد. همچنین نتایج تحلیل عاملی نشان داد مقیاس انتظار از ازدواج (MES) یک ابزار چند بعدی و دارای سه عامل انتظار واقع گرایانه، انتظار ایده آل گرایانه، و انتظار بدبینانه می باشد. از سویی دیگر نتایج نشان داد که دختران در مقایسه با پسران انتظار بدبینانه تری نسبت به ازدواج دارند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان از مقیاس انتظار از ازدواج به عنوان ابزاری معتبر و مناسب برای سنجش انتظار از ازدواج استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقیاس انتظار از ازدواج، اعتبار، روایی، ساختار عاملی
  • نورله محمدی صفحه 21
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی شاخص های روان سنجی دو فرم حالت و رگه از مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفهمنفی (پاناس) بود.
    روش
    روش تحقیق از نوع همبستگی بود. یک گروه نمونه با حجم 447 نفر (191پسر و 256 دختر) از دانشجویان دانشگاه شیراز، به تصادف انتخاب شد. آزمودنی ها به دو فرم حالت و رگه از مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفه منفی و دو زیر مقیاس افسردگی و اضطراب از فهرست تجدید نظر شده نشانه های اختلالات روانی (Scl-90-R) پاسخ دادند.
    یافته ها
    تحلیل عوامل نشان داد که هر یک از فرم های حالت و رگه از مقیاس پاناس دارای دو عامل به نام های عاطفه مثبت و عاطفه منفی هستند. در مورد روایی همزمان نیز نتایج نشان داد که عاطفه منفی با زیر مقیاس های افسردگی و اضطراب به ترتیب دارای ضریب همبستگی67/0 و 56/0 بود و ضرایب همبستگی عاطفه مثبت با زیر مقیاس های افسردگی و اضطراب نیز به ترتیب 32/0- و 40/0- به دست آمد. میزان شاخص آلفای کرونباخ نیز برای دو فرم حالت و رگه از مقیاس های عاطفهمثبت و عاطفهمنفی، بین 82/0 و 88/0 متغیر بود.
    نتیجه گیری
    فرم های حالت و رگه از مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفه منفی دارای اعتبار و روایی مناسبی بوده، و این مقیاس ها در موقعیت های پژوهشی و بالینی قابل استفاده اند.
    کلیدواژگان: اعتبار، عاطفهرگه، عاطفهحالت، روایی، مقیاس عاطفه مثبت و منفی (پاناس)
  • محبوبه داستانی، فرهاد جمهری، علی فتحی آشتیانی، خسرو صادق نیت، سمانه صومعلو صفحه 27
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دارو درمانگری و رفتاردرمانگری در زنان مبتلا به بی خوابی مزمن صورت گرفت.
    روش
    جامعه مورد پژوهش تمام زنان مراجعه کننده به یکی از کلینیک های خواب در شهر تهران، طی یک ماه، با شکایت بی خوابی مزمن بود. نمونه شامل 26 نفر از مراجعه کنندگان بود که بطور تصادفی در دو گروه 13 نفره (برای دارودرمانگری و رفتاردرمانگری) جایگزین شدند. هر دو گروه قبل از مداخله مورد ارزیابی روانشناختی قرار گرفتند. سپس افراد گروه رفتاردرمانگری افراد طی 4 جلسه تحت آموزش تنش زدایی عضلانی تدریجی، تصویرسازی ذهنی، موسیقی آرام بخش و بهداشت خواب قرار گرفتند و افراد گروه دارودرمانگری افراد تحت دارو درمانی با داروهای خواب آور به مدت 4 هفته قرار گرفتند و پس از 4 هفته مجددا هر دو گروه مورد ارزیابی روانشناختی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل شاخص شدت بی خوابی، مقیاس خواب آلودگی اپوورث، پرسشنامه وقفه تنفسی خواب برلین و پرسشنامه افسردگی بک بود.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد هر دو نوع مداخله می تواند باعث بهبودی بی خوابی شود اما در مقایسه با یکدیگر رفتاردرمانگری اثربخشی بیشتری در بهبود بی خوابی، نسبت به دارودرمانگری دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان رفتاردرمانگری را همراه با دارودرمانگری و حتی به عنوان جایگزینی مناسب برای درمان بی خوابی مزمن پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: بی خوابی مزمن، تنش زدایی عضلانی تدریجی، تصویرسازی ذهنی، موسیقی آرام بخش، بهداشت خواب، دارودرمانگری
  • مریم حناساب زاده، رخساره یزدان دوست، بنفشه غرایی، علی اصغر اصغرنژاد صفحه 33
    مقدمه
    هدف این مطالعه بررسی کیفی کارایی پروتکل شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی MBCT)) در مورد بیماران افسرده خودکشی گرا با اجرای گروهی بود.
    روش
    5 بیمار دارای اختلال افسردگی با افکار خودکشی اخیر، تحت 10 جلسه درمان گروهی بر اساس راهنمای درمانی حاضر قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل یک فرم ساختاریافته ارزیابی کیفی محقق ساخته و فرم بدون ساختار محقق ساخته برای ارزیابی بازخوردهای کلی شرکت کنندگان به جلسات درمان بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کیفی دال بر کارایی این رویکرد بر کاهش افسردگی و افکار خودآیند منفی، افزایش علاقه مندی به زندگی و میل به زنده ماندن، کنار آمدن با مشکلات زندگی و نیز بهبود عملکرد خانوادگی، تحصیلی و شغلی در بیماران افسرده خودکشی گرا و همچنین سودمندی اجرای گروهی آن بود. به علاوه، به نظر می رسد، این درمان با ننگ زدایی، منجر به پذیرش افسردگی و دریافت خدمات درمانی برای این بیماری می شود. افزون بر این، از میان عناصر درمانی پروتکل حاضر، مراقبه ها، آموزش های روان شناختی و اطاعت پذیری از درمان دارویی، کاراترین جنبه های درمان توصیف شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، به نظر می رسد، اجرای گروهی راهنمای درمانی تهیه شده توسط محققین حاضر روی بیماران افسرده خودکشی گرا موثر بوده است. بنابراین پروتکل حاضر دارای دقت و اعتبار برای اجرا به شکل گروهی در مورد این بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بیماران افسرده خودکشی گرا، افسردگی
  • نادر حاجلو صفحه 39
    مقدمه
    این مطالعه، با هدف بررسی اعتبار و روایی سه روش مرسوم سنجش ویژگی های ابعادی اسنادهای علی (مقیاس بعد علی، درجه بندی اهمیت علل و اسنادهای باز- پاسخ)، به اجرا درآمد.
    روش
    اطلاعات این پژوهش از 147 دانشجو که داوطلب شرکت در مطالعه بودند جمع آوری و با استفاده از آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون، وتحلیل عاملی تاییدی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا روایی تشخیصی، روایی سازه، روایی همگرا، و اعتبار مقیاس های اسناد مورد ارزیابی قرارگیرد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که علیرغم وجود اشکالاتی در مقیاس فرعی کنترل پذیری، بطور کلی مقیاس بعد علی در مقایسه با سایر روش های سنجش ابعاد علی از روایی و اعتبار بالاتری برخوردار است.
    نتیجه گیری
    به پژوهشگران توصیه می شود که برای سنجش مستقیم نحوه ادراک اسناد دهنده از اسناد علی خودش، بهتر است از مقیاس هایی مثل مقیاس بعد علی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درجه بندی اهمیت علل، اسنادهای بازپاسخ، مقیاس ابعاد علی، اعتبار، روایی
  • فرشته حقیقت، سمیه زادهوش، سید کاظم رسولزاده طباطبایی، مسعود اعتمادی فر صفحه 47
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی الگوی چند بعدی در مورد درد مزمن با استفاده از ارزیابی رابطه یک متغیر روانشناختی (خودکارآمدی مربوط به درد) با شدت درد در بیماران مالتیپل اسکلروزیس بود.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی، 249 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با روش نمونه گیری در دسترس از بین بیماران مراجعه کننده به انجمن ام. اس شهر اصفهان، انتخاب شدند و به پرسشنامه چند وجهی درد و پرسشنامه خودکارآمدی مربوط به درد پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مانوا استفاده شد.
    یافته ها
    بین خودکارآمدی مربوط به درد و شدت درد ادراک شده در بیماران مالتیپل اسکلروزیس رابطه منفی معناداری مشاهده شد. تحلیل مانوا نیز نشان داد که در نوع پیشرونده ثانویه، بیشترین میزان شدت درد و کمترین میزان خودکارآمدی مربوط به درد گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    این پژوهش شواهد تجربی در حمایت از الگوی زیستی- روانی- اجتماعی فراهم آورده و نشان می دهد که عوامل روانشناختی نیز در تجربه شدت درد مؤثرند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی مربوط به درد، شدت درد، مالتیپل اسکلروزیس (ام، اس)
  • نجمه حمید صفحه 55
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مدیریت استرس مبتنی بر روش شناختی-رفتاری بر اختلالات اضطرابی، افسردگی و میزان باروری زنان نابارور شهر اهواز بوده است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه مورد مطالعه شامل 40 نفر از زنان نابارور شهر اهواز طی سال های 85-88 بوده است. برای انتخاب نمونه این پژوهش از روش نمونه گیری داوطلبانه در دسترس با گمارش تصادفی در گروه ها استفاده شد. از میان افراد مراجعه کننده زنانی که بر اساس پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب کتل و مصاحبه بالینی مبتلا به اختلال اضطراب و افسردگی بوده و از لحاظ متغیرهای موردنظر در پژوهش همتاسازی شده بودند؛ انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل به طور برابر (20نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 2 ساعته تحت درمان مدیریت استرس مبتنی بر فنون شناختی – رفتاری قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل آشکار ساخت که میان دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ افسردگی و اضطراب پس از خاتمه جلسات درمانی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین میان دو گروه از لحاظ افسردگی در مرحله پیگیری 12ماهه تفاوت معنی داری وجود داشت. میزان افسردگی و اضطراب گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون کاهش معناداری داشته است. از سوی دیگر، تعداد 9 زن از زنان نابارور بعد از 6 ماه تا یکسال باردار شدند.
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس مبتنی بر نظریه شناختی-رفتاری باعث کاهش افسردگی و اضطراب در زنان نابارور پس از خاتمه جلسات درمانی و بعد از دوره پیگیری 12ماهه شد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، مدیریت استرس، روش شناختی، رفتاری، ناباروری
  • سمیه محمدی، شهرزاد ایزد پناه، علیرضا فاضلی مهرآبادی، لیلی پناغی، فاطمه قدیری صفحه 61
    مقدمه
    مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط میان سبک های هویتی ای که افراد در دوره نوجوانی و بلوغ شکل می دهند با افکار مربوط به خودکشی و گرایش به خود کشی انجام پذیرفت، علاوه بر این سعی شده است نقش برخی دیگر از متغیر های تاثیرگذار در افکار مربوط به خودکشی جوانان از جمله جنس و عوامل خانودگی نیز مورد بررسی قرار گیرد.
    روش
    این پژوهش از نوع مقطعی- توصیفی بود. شرکت کنندگان 330 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بودند که به پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسشنامه سبک های هویتی برزونسکی پاسخ دادند. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان می داد که میان دختران و پسران در افکار مربوط به خود کشی تفاوت معناداری وجود دارد. بعلاوه زمانی که نقش جنس و سبک های هویتی همراه با تعهد وارد رگرسیون می شوند تنها تعهد پیش بینی کننده منفی افکار مربوط به خودکشی است. همچنین نتایج نشان داد متارکه والدین به صورت مثبت افکار مربوط به خودکشی را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص می شود که این تعهد است که می تواند پیش بینی کننده قدرتمندی برای افکار مربوط به خودکشی باشد به طوری که حتی اثر آن باعث از بین رفتن تاثیر سایر سبک های هویتی می شود
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سبک های هویتی، تعهد
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد، زهرا داودآبادی فراهانی صفحه 69
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکرد برنامه ریزی لب پیشانی در نوجوانان بزهکار پرخاشگر، نوجوانان پرخاشگر غیربزهکار و نوجوانان عادی صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. نمونه مورد مقایسه متشکل از سه گروه 35 نفری از نوجوانان بزهکار پرخاشگر، پرخاشگر غیربزهکار و عادی با همتاسازی در متغیرهای سن، جنس، میزان تحصیلات و شرایط اجتماعی و اقتصادی بود. داده های پژوهش پس از جمع-آوری از طریق پرسشنامه پرخاشگری آیزنگ و مقیاس برنامه ریزی در نظام ارزیابی شناختی (CAS)، با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس یکراهه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن بودند که بین کارکرد برنامه ریزی لب پیشانی نوجوانان بزهکار پرخاشگر، نوجوانان پرخاشگر غیربزهکار و نوجوانان عادی تفاوت معنا دار وجود دارد. در نتیجه نوجوانان بزهکار پرخاشگر و پرخاشگر غیربزهکار در مقایسه با نوجوانان عادی، از کارکرد برنامه ریزی ضعیف تری برخوردارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتیجه بدست آمده احتمال دارد در افراد پرخاشگر، وجود نقایص عصب روان شناختی، نظیر ضعف در کارکرد برنا مه-ریزی، منجر به عملکرد ضعیف تر این افراد در مقایسه با افراد عادی شده باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، لب پیشانی، نوجوانان، بزهکاری، پرخاشگری
  • عبدالزهرا نعامی صفحه 75
    مقدمه
    در این پژوهش رابطه استعداد خستگی شغلی به عنوان متغیر پیش بین با عاطفه مربوط به شغل، نارسایی شناختی و قیود سازمانی به عنوان متغیرهای ملاک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    آزمودنی های این تحقیق 400 نفر از کارکنان یک سازمان صنعتی بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند و سپس ابزارهای پژوهش (پرسشنامه استعداد خستگی شغلی، پرسشنامه نارسایی شناختی در محل کار، پرسشنامه قیود سازمانی و پرسشنامه سلامت عاطفی مربوط به شغل) را تکمیل نموده اند. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که روابط مثبت و معناداری بین استعداد خستگی شغلی و حیطه های آن با متغیرهای ملاک وجود دارد. بعلاوه ادراک زمان و بی قراری از ابعاد خستگی شغلی بیشترین نقش را در پیش بینی واریانس متغیرهای ملاک داشته اند.
    نتیجه گیری
    استعداد خستگی شغلی می تواند ادراک کارکنان را از وجود قیود سازمانی و عاطفه منفی نسبت به شغل تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر آن استعداد خستگی شغلی می تواند در افزایش نارسایی شناختی نقش مؤثری ایفا کند.
    کلیدواژگان: استعداد خستگی شغلی، عاطفه مربوط به شغل، نارسایی شناختی، قیود سازمانی
  • مریم حکیمی، محمدکریم خداپناهی، محمود حیدری صفحه 83
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه دست برتری با توانایی های دیداری- فضایی و انعطاف پذیری شناختی به مرحله اجرا در آمد.
    روش
    120 نفر از دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی شهر تهران با میانگین سنی 18-17 سال که شامل 60 دختر و 60 پسر که نیمی از آنها چپ برتر و نیم دیگر راست برتر بودند با آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و مکعب های کهس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس عاملی نشان داد که توانایی های دیداری- فضایی و انعطاف پذیری شناختی با دست برتری رابطه ای معنادار دارند.
    نتیجه گیری
    هم خوانی تفسیرهای نهایی این پژوهش در زمینه متغیرهای مرتبط با چپ برتری در جمعیت غیر بالینی، مبنی بر توانایی های بالای دیداری-فضایی در افراد چپ برتر و کاهش انعطاف پذیری شناختی در این افراد، قویا در تایید نظریه گشوایند، بهان و گالابوردا (1980) است.
    کلیدواژگان: دست برتری، انعطاف پذیری شناختی، توانایی های دیداری، فضایی
|
  • Javad Amani Saribagloo, Masoud Gholam Ali Lavasani, Javad Ejei, Hemin Khezri Azar Page 1
    Introduction
    The current study aimed at structural equation modeling of the relationship between cultural values (individualism/ collectivism, masculinity/ femininity, uncertainty avoidance, power distance) and computer use, with regard to the meditational effects of personal innovativeness, perceived usefulness and ease of use applying the partial list squares (PLS) method.
    Method
    Three hundred and eighty-one B.A students in Tehran University answered a questionnaire comprising of the following subscales: perceived usefulness and ease of use; willingness to innovate; individualism/ collectivism, uncertainty avoidance, and power distance and masculinity/ femininity. Partial least squares method was used for data analysis.
    Results
    Findings, in general, showed personal innovativeness, usefulness and ease of use had a meditational role in the relationship between individualism/ collectivism, masculinity/ femininity, uncertainty avoidance, power distance, and computer use: individualism/ collectivism exerted an indirect positive influence on use through personal innovativeness, usefulness and ease of use. In addition, uncertainty avoidance and power distance had an indirect negative influence on use through personal innovativeness, perceived ease of use and usefulness. On the other hand, perceived ease of use influenced computer use indirectly and positively, with the perceived usefulness being the meditational variable.
    Conclusions
    Individual variables and cultural values can predict student's computer use.
  • Nilforooshan P., Abedi A., Ahmadi A., Navidian A Page 11
    Introduction
    The aim of this research was to investigate the factor structure, convergent validity, and reliability of the Marriage Expectation Scale (MES).
    Method
    The statistic population of this research was the single B.A. college students at Isfahan University. The sample was 137 students (including 51 males, 86 females) who were selected from available population by stratified sampling. Marriage Expectation Scale (MES) and marital attitude Scale (MAS) were the instruments of this research.
    Results
    Data were analyzed by using descriptive statistic, factor analysis, correlation, and multivariate analysis of variance. Internal consistency of this scale by using Cronbach’s Alpha was 0.88 and the 3-week test-retest coefficient was 0.91. In addition the correlation of this scale with the Marital Attitude Scale was 0.43(p<0.01).The results of the factor analysis revealed that the MES is a multidimensional instrument with three distinct and related factors including realistic, idealistic, and pessimistic expectations. In addition, the comparison between male's and female’s expectations indicated that females have more pessimistic expectations than males.
    Conclusion
    In general, the Marital Expectation Scale is a reliable and suitable instrument for assessing the marital expectations.
  • Nurallah Mohammadi Page 21
    Introduction
    The goal of this research was to investigate psychometric properties of the of state and trait forms of positive and negative affect (PANAS).
    Methods
    This study was correlation design. The samples consist of 447 randomly selected students (191 male, 256 female) from Shiraz University. They completed PANAS and anxiety and depression subscales of the SCL-90-R.
    Results
    Factor analysis showed that each of state and trait forms of PANAS have two factors labeled positive and negative effects. In concurrent validity, correlation coefficients of negative factor in the trait form of PANAS with depression and anxiety subscales of the SCL-90-R were 0.67 and 0.56 respectively. Furthermore, correlation coefficients of positive factor in trait form of PANAS with depression and anxiety subscales of the SCL-90-R were -0.32 and -0.40, respectively. As for reliability, Cronbach's alpha coefficients for state and trait forms of PANAS were between 0.82 and 0.88.
    Conclusion
    The state and trait of the PANAS have appropriate reliability and validity and are suitable scales for research and clinical applications.
  • Mahboubeh Dastani, Farhad Jomehri, Ali Fathi-Ashtiani, Khosro Sadeghniiat, Samane Someloo Page 27
    Introduction
    This research aimed to compare medical and psychological interventions to improve chronic insomnia among adult women who sought advice from a sleep clinic in the city of Tehran.
    Method
    The study population included all of the clients in a sleep clinic in the city of Tehran suffering from chronic insomnia. The sample for this study included 26 clients, who were randomly divided into two groups with 13 clients in each group. Psychological intervention group subjects were given instructions for progressive muscle relaxation, guided imagery, relaxing music, and sleep hygiene in 4 sessions. Subjects in medical intervention group used hypnotic drugs in 4 weeks. All participants were examined after 4 weeks. The tools for obtaining information consisted of Pittsburgh Sleep Quality Index, Insomnia Severity Index, Epworth Sleepiness Scale, Berlin Questionnaire for Sleep Apnea, and Beck Depression Inventory.
    Results
    The analysis of data showed that both psychological and medical interventions could improve sleep quality and insomnia. Comparison between the two kinds of interventions showed that psychological interventions are more effective than medical intervention.
    Conclusion
    According to the results, we may suggest that psychological interventions are a more proper remedy for insomnia.
  • Hanassabzadeh M., Yazdan Doust R., Gharayee B., Asgharnejad A. A Page 33
    Introduction
    The present study was designed in order to assess the accuracy and reliability of prepared protocol. The aim was qualitative study with group administration on these patients.
    Method
    Five patients with depressive disorder and recent suicidal thoughts participated in 10 sessions of group therapy based on the present treatment manual. The instruments consisted of consent form, a researcher-made structured qualitative assessment form and also searcher-made unstructured global feedback assessment of therapeutic sessions.
    Results
    The findings of quality analysis indicated the efficacy of this approach on reduction of depression, negative automatic thoughts, increase of life interest, tendency to remain alive, coping with life problems, and also improvement in family educational and occupational functioning in depressed suicidal patients. Furthermore, its group administration benefit was also proved. In addition, it seems this treatment results in accepting depression and receiving treatment services for this disorder by destigmatizing. Moreover, considering treatment components of present protocol meditations psycho educations and compliance with medication were described the most efficient.
    Conclusion
    Considering research findings, it seems group administration of the treatment manual prepared by present researchers on suicidal depressed patients is effective.
  • Nader Hajloo Page 39
    Introduction
    This research was conducted to evaluate the validity and reliability of three common methods of causal dimension: causal dimension scale, causal important rating, and open – ended attributions.
    Method
    Research's data were gathered from 147 university students that volunteered for this study. The data were analyzed using Cranach’s alpha, Pearson correlation coefficient, and confirmatory factor analysis for evaluation of discriminate validity, construct validity, and reliability of attribution scales.
    Results
    Results showed that in spite of problems in controllability subscale, Causal Dimension Scale generally has high validity and reliability in comparison with other causal dimension measurements.
    Conclusion
    It is recommended for researchers to use the Causal Dimension Assessment Scales in attribution researches to measure the attributer perception of own causal attribution.
  • Haghighat F., Zadhoosh S., Rasoolzade Tabatabaei S. K., Etemadifar M Page 47
    Introduction
    Studies show that pain is a widespread symptom in multiple sclerosis (M.S) patients. A multi-dimensional comprehensive model in pain can be an appropriate approach for evaluation and management of pain related to multiple sclerosis. This model needs a comprehensive and accurate investigation of medical-biological factors. It also takes into consideration disabilities related to pain, affective deprivation, and psychological factors which result in constant pain simultaneously. This model is multi-dimensional and multidisciplinary, which can view each of bio-psycho-social dimensions of pain. This study aimed at investigating these models through evaluation of one psychological variable correlation (pain self efficacy) with pain intensity in M.S.
    Method
    In this study, 249 patients were selected through convenient sampling. They were selected among those who referred to M.S assembly of Isfahan. The data were analyzed through Pearson product moment correlation, regression analysis, and MANOVA.
    Results
    There is a significant negative correlation between pain self-efficacy and perceived intensity in M.S patients. The results of MANOVA also indicate that the highest correlation was reported to be between the highest rate of pain and the lowest rate of pain self-efficacy among the patients.
    Conclusion
    This study provided empirical evidence supporting bio-psycho-social model and shows that psychological factors influence the perception and experience of pain intensity.
  • Najmeh Hamid Page 55
    Introduction
    The aim of the present research was to study the effectiveness of stress management based on cognitive-behavior method on depression, anxiety and fertilization of infertile women in Ahvaz.
    Method
    This study is a quasi-experimental design with pre-test post-test and follows-up. The sample consisted of 40 infertile women with high level of depression and anxiety based on Beck Depression Inventory (BDI), Cattle Anxiety Inventory and clinical interview. They were matched for age, education, duration of infertility and other criteria considered in this research. They were randomly assigned to two experimental and control groups (n=20). The experimental group administered 12 sessions of stress management 2 hours weekly. Beck Depression Inventory (BDI) and Cattle Anxiety Inventory were used to collect data, which were analyzed using covariance analysis and repeated measure.
    Results
    There was a significant difference between two groups in depression and anxiety after the final session of intervention. Cognitive behavioral stress management significantly decreased the rate of depression and anxiety in the experimental group. The changes were persistent in 12 months of follow-up. Also, 9 women of the experimental group were fertilized after one year follow-up period.
    Conclusion
    Stress management based on cognitive behavior method decreased the depression and anxiety in infertile women in Ahvaz and increased the fertility in them. So these results indicate that stress management is considered as an important part of the treatment.
  • Mohammadi S., Izadpanah Sh., Fazeli Mehrabadi A. R., Panaghi L., Ghadiri F Page 61
    Introduction
    The present study was conducted to evaluate the relationship between identity styles that individuals form during their adolescence and maturity with their suicidal thoughts. Additionally, the role of other factors like gender and familial factors has been evaluated.
    Method
    The participants were 330 students of Shahid Beheshti University that answered ISI and GHQ-28 questionnaires.
    Results
    The results indicate that there is a significant difference between girls and boys in suicidal thoughts, nevertheless, when sex and identity styles were entered into the regression with commitment, the only predictor that negatively predicts suicidal thoughts is commitment. Also parental divorce predicts suicidal thought positively.
    Conclusions
    As results indicate, commitment has a significant effect in prevention from suicidal thoughts as far as it can eliminate the effects of other identity styles.
  • S. Abolghasem Mehrinejad, Zahra Davoodabadi Farahani Page 69
    Introduction
    The present study aimed to compare the planning function of frontal lobe in delinquent aggressive adolescents, aggressive non-delinquent adolescents and normal adolescents.
    Method
    This is a causal-comparative research. The sample consisted of 3 groups of 35, chosen from delinquent aggressive, aggressive non-delinquent and normal adolescents, who were matched according to these variables: age, sex, education and social and economic status. Research data, collected according to Eysenck Aggression Inventory and planning test (CAS), were interpreted by these statistical
    Methods
    One-way ANOVA, and Tokey method.
    Results
    Data analysis indicated that there is a meaningful difference between operation of aggressive delinquent adolescents, aggressive non-delinquent adolescents and normal adolescents in the process of frontal lobe of planning (P<0.01). The results showed that delinquent aggressive and aggressive non-delinquent adolescents had poorer function of planning as compared with normal adolescents.
    Conclusion
    Normal adolescents had better function of planning in relation to delinquent aggressive and aggressive non-delinquent adolescents. Aggressive non-delinquent adolescents had poorer function of planning than the normal group, and delinquent aggressive adolescents had poorer function of planning than the two other groups. It’s likely that the existence of neuropsychology deficits such as weakness in function of planning in aggressive people led to their poorer performance in comparison to normal people.
  • Abdolzahra Naami Page 75
    Introduction
    In this research, the relationship of job boredom proneness as a predictive variable with job-related affective, cognitive failure, and organizational constraints as criterion variables was investigated.
    Method
    Participants of this research were 400 employees of an organization who were selected via a stratified random sampling method, and then completed the research instruments.
    Results
    The results showed that there is a positive and significant relationship between job boredom proneness and its facets with criterion variables. The facets of perception of time and restlessness from job boredom proneness had the most predictive role variance of criterion variables.
    Conclusion
    Job boredom proneness can affect employee’s perception of job-related affective and organizational constraints. In addition, job boredom proneness can have an affective role in increasing cognitive failure.
  • Maryam Hakimi, Mohammad Karim Khoda Panahi, Mahmood Heydari Page 83
    Introduction
    In the present study, the relationship of handedness with visual-spatial ability and cognitive flexibility has been investigated.
    Method
    A sample of 120 pre-university students, 60 boys and 60 girls, aged 17-18 was chosen through Wisconsin card sorting test, and Koh’s block design test.
    Results
    Statistical analysis using two-way variance analysis method showed that visual-spatial abilities and cognitive flexibility have a significant relationship with handedness.
    Conclusions
    The final interpretations of the variables of left-handedness in the non-clinical population, all agree on the high visual-spatial ability and the reduction of cognitive flexibility. This is strongly supported by one of the theories in the etiology of left-handedness which was proposed by Geshwind, Behan, and Galaburda.