فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:5 Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/09/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا حیدری، پرویز آزاد فلاح، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 185
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی های روانشناختی همراه با پدیده ناباروری و مشخص ساختن پیامدهای آن، به بررسی تنیدگی، راهکارهای مقابله ای و سلامت روانی زنان و مردان نابارور پرداخته است.
    روش
    پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)، پرسشنامه راه های مقابله ای لازاروس و فولکمن (CWQ) و همچنین مقیاس عوامل تنیدگی‎زا، توسط 80 نفر از زنان و مردان نابارور (40 زن و 40 مرد)، تکمیل گردید. اطلاعات بدست آمده از طریق آزمون tوابسته، آزمون مجذور خی، آزمونt مستقل و روش تحلیل رگرسیون، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مشخص شد زنان نابارور نسبت به مردان نابارور از سلامت عمومی کمتری برخوردارند و همچنین نتایج نشان داد که افراد نابارور، از روش های مقابله ای متمرکز بر مسئله کمتری استفاده می کنند و آن عده از افراد ناباروری که از روش های مقابله ای متمرکز بر مسئله، استفاده بیشتری می کردند، از سلامت عمومی بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های این مطالعه بر نقش موثر راهکارهای مقابله ای مورد استفاده افراد نابارور در پیش‎بینی وضعیت سلامت روانی و نقش جنس بر رابطه بین متغیرهای مذکور تاکید می کند.
    کلیدواژگان: ناباروری، تنیدگی، راهکارهای مقابله ای، سلامت روانی
  • لیدا وحیدی مطلق، محمدباقر کجباف، مریم صالح زاده صفحه 195
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمانگری شناختی- رفتاری و شناخت درمانگری مذهبی بر اضطراب دانش‎آموزان دبیرستانی شهر تهران بود.
    روش
    در یک مطالعه تجربی، 45 دانش آموز دارای سطوح بالای اضطراب به تصادف در سه گروه درمانگری شناختی- رفتاری، شناخت درمانگری مذهبی و گروه کنترل قرار گرفتند. درمانگری شناختی- رفتاری و شناخت درمانگری مذهبی در طول 8 جلسه هفته ای یک بار برای دو گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. مقیاس اضطراب کتل به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به‎کار برده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات اضطراب در گروه های آزمایشی در مرحله پس آزمون و پیگیری به‎طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود، لیکن بین اثربخشی درمانگری شناختی- رفتاری و شناخت درمانگری مذهبی در کاهش اضطراب دو گروه، تفاوت معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    درمانگری شناختی- رفتاری و شناخت درمانگری مذهبی تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش اضطراب دانش‎آموزان دارند. نتایج این پژوهش، برای تحقیقات آینده در زمینه کاربرد رواندرمانی چند بعدی در درمان اختلالات روانی تلویحاتی را در بر دارد.
    کلیدواژگان: درمانگری شناختی، رفتاری، شناخت درمانگری مذهبی، اضطراب
  • مریم زرنقاش، سیامک سامانی صفحه 203
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر تهیه و طراحی مقیاسی معتبر و روا برای ارزیابی نیازهای خانواده بود.
    روش
    این مطالعه در دو مرحله صورت پذیرفته است. در مرحله مطالعه مقدماتی گروه نمونه شامل 50 خانواده و در مرحله اصلی مطالعه نمونه شامل 250 خانواده بود. سپس براساس نیاز های عنوان شده توسط خانواده ها در مرحله مقدماتی، پرسشنامه ای شامل 45 سوال طراحی گردید که در مرحله مطالعه اصلی توسط گروه نمونه تکمیل گردید. علاوه بر مقیاس نیازها از مقیاس های رضایت از زندگی، شادی، محتوای خانوادگی و راهبردهای مقابله با استرس نیز استفاده شد. در مورد کل اطلاعات گردآوری شده تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی به عمل آمد. به منظور مطالعه همسانی درونی و اعتبار مقیاس نیازهای خانوادگی از روش محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روش بازآزمایی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که مقیاس نیازها شامل 7 عامل (نیاز اقتصادی، نیاز محبت، نیاز امنیت اجتماعی، نیاز رفاهی اولیه، نیاز آموزشی، نیاز رفاهی ثانویه و نیاز خدمات روانشناختی)می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشانگر اعتبار مناسب مقیاس نیازها بود. همچنین روایی همگرای این پرسشنامه با پرسشنامه های ذکر شده حاکی از روایی این مقیاس می باشد. در مجموع نتایج حاکی از کفایت مقیاس نیازهای خانوادگی است.
    کلیدواژگان: مقیاس نیازهای خانوادگی، نیاز اقتصادی، نیاز آموزشی، نیاز خدمات روانشناختی، نیاز محبت، نیاز امنیت اجتماعی
  • علی خدایی، امید شکری، ملیتا پاکلک، فریبرز گراوند، سعید طولابی صفحه 209
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی و تایید استواری در ساختار عاملی مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان (SASA) در یک نمونه از نوجوانان ایرانی اجرا شد.
    روش
    نسخه فارسی مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان SASA، پرسشنامه دشواری های بین فردی در نوجوانان، نسخه کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی و پنج عامل بزرگ در مورد 500 نوجوان (276 دختر و 224 پسر) اجرا شد. به منظور بررسی ساختار عاملی ، روایی و اعتبار SASA به ترتیب از تحلیل عاملی تاییدی ، روایی همگرا و همسانی درونی استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب آلفا و ضرایب همبستگی حاصل از آزمون بازآزمون نشان داد که SASA اعتبار بالایی دارد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش اوبلیمین نشان داد که SASA از دو عامل تشکیل شده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد، در حالی که الگوی تک عاملی SASA برازش قابل قبولی با داده ها دارد، الگوی دو عاملی شامل ابعاد شناختی درک و ترس از ارزیابی منفی و رفتاری تنش و بازداری در تماس اجتماعی آن برازش بهتری با داده ها بدست داد. همبستگی مثبت و معنادار بین نمره کلی و ابعاد SASA با نمره کلی و زیرمقیاس های QIDA، نمره کلی و زیرمقیاس های BFNES و روان آزرده گرایی و همبستگی منفی و معنادار نمره کلی و ابعاد SASA با برونگرایی، روایی همگرای SASA را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر با تاکید بر ساختار عاملی ثابت و کارآیی بالقوه SASA به‎منزله یک ابزار معتبر برای اندازه‎گیری اضطراب اجتماعی در نوجوانان ایرانی، نشان می‎دهد که SASA از توان بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، ویژگی های روانسنجی، مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان
  • خدابخش احمدی، رضا شاهی، مجتبی حبیبی صفحه 217
    مقدمه
    این مطالعه با هدف گردآوری و مرور سیستماتیک پژوهشهای انجام شده در سطح کشور در ارتباط با سلامت روان جانبازان انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر با استفاده از روش مطالعه کیفی به صورت مرور سیستماتیک، اطلاعات موجود در پایگاه های اطلاعاتی داخلی در زمینه سلامت روانی جانبازان از جمله طرح های پژوهشی، مقالات و خلاصه مقالات ارائه شده در سمینارها و همایش ها بررسی گردید. در این مطالعه جامعه آماری شامل منابع آرشیوی بود که به واسطه پروتکل مرور سیستماتیک جمع آوری و طبقهبندی و با بهره گیری از مدل مارشال و راسمن تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از مجموع 257 مورد کار پژوهشی بدست آمده در حوزه سلامت روان جانبازان 42 درصد مقاله، 39 درصد گزارش تحقیق و 19 درصد خلاصه مقاله بود. از این مجموع 26/75 درصد در زمینه سلامت روان جانبازان و 72/16 درصد در زمینه خانواده آن ها بود. از نظر موضوعی به ترتیب اختلالات روانی (68/34درصد)، سلامت روان شناختی (37/21درصد)، خانواده (94/16درصد)، مداخله و درمان (68/9درصد)، کیفیت زندگی (06/8درصد)، مسائل رفاهی (63/3درصد)، مسائل اجتماعی (42/2)، شغل (02/2)درصد و مهارتهای زندگی (21/1درصد)، بود. نتایج نشان داد که پژوهشها در زمینه سلامت روان جانبازان در سه دهه رو به رشد بوده است.
    نتیجه گیری
    مطالعات محدود انجام شده در زمینه جانبازان از نظر جامعه آماری، موضوعی و روش شناسی رو به رشد جهشی بوده ولی با این حال فقدان انسجام در آن کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، جانباز، مرور سیستماتیک، خانواده، تحلیل محتوا، مطالعه کیفی
  • نسیم نوری، مسعود جان بزرگی صفحه 225
    مقدمه
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه سبک های دلبستگی و نگرش افراد به عشق با ارزش‎های ازدواج پرداخته است.
    روش
    نمونه پژوهش 313 دانشجوی مجرد دانشگاه های جامع شهر تهران بود که از نمونه گیری غیرتصادفی دردسترس انتخاب شدند. داده های تجربی توسط پرسشنامه سبک های دلبستگی، نگرش های مربوط به عشق و پرسشنامه سنجش ارزش‎های ازدواج جمع آوری شد.
    یافته ها
    با تحلیل آماری داده ها مشخص شد که توان پیش بینی ارزش‎های ازدواج از طریق انواع عشق و سبک‎های دلبستگی وجود دارد به‎گونه‎ای که ارتباط منفی معناداری بین عشق آگاپه با ارزش سلسله مراتبی، بین عشق آگاپه با ارزش خودپیروی عقلی و ارتباط مثبت معناداری بین عشق مانیا با ارزش سلسله مراتبی، بین عشق استورگ و عشق مانیا با ارزش برابرنگری، بین عشق مانیا و دلبستگی ایمن با ارزش خودپیروی عاطفی، بین عشق استورگ و عشق پراگما با ارزش خودپیروی عقلی، بین عشق پراگما و عشق آگاپه و دلبستگی ایمن با ارزش محاط شدگی عشق پراگما و عشق مانیا با بازخورد کلی به ازدواج وجود دارد.
    نتیجه گیری: نتیجه این تحقیق اهمیت بررسی سبک های دلبستگی و نگرش نسبت به عشق زوجین را قبل از ازدواج با تاثیری که بر معیارهای ازدواج دارند، نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، نگرش به عشق، ارزش ازدواج
  • مهدی زارع، محمد زرگر، علی اصغر چگینی صفحه 235
    مقدمه
    در دهه های اخیر، تعدیل هیجانی و تاثیر آن بر رویارویی با مشکلات زندگی مورد توجه پژوهشگران و دانشمندان قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعدیل هیجانی و نگرانی، با سلامت‎روانی و کیفیت زندگی بود.
    روش
    نمونه مورد نظر شامل 193 نفر از دانشجویان دانشگاه امام خمینی قزوین بود که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه‎ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سلامت عمومی، مقیاس نقص در تعدیل هیجانی، پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه نگرانی استفاده شد. داده های بدست آمده با روش های آماری ضریب همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی نتایج بدست آمده بیانگر رابطه معنادار میان نقص در تعدیل هیجانی و نگرانی با کیفیت زندگی و سلامت‎روانی بود. در میان مولفه های تعدیل هیجانی، مولفه پذیرش با سلامت‎روانی و کیفیت زندگی همبستگی مثبت و با مولفه وضوح، همبستگی منفی داشت. همچنین میان میزان نگرانی، با تمام مولفه های کیفیت زندگی و سلامت‎روانی (به جز مولفه های مربوط به‎عملکرد جسمانی) رابطه معنادار مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای نگرانی، پذیرش و وضوح قادر به پیش‎بینی واریانس کیفیت زندگی و سلامت‎روانی بودند.
    نتیجه گیری
    توانایی تعدیل هیجان ها به ویژه در بعد پذیرش و وضوح می تواند سلامت‎روانی و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین نگرانی تاثیر منفی بر سلامت‎روانی و کیفیت زندگی دارد.
    کلیدواژگان: تعدیل هیجانی، سلامت روانی، کیفیت زندگی، نگرانی
  • منیژه حاتملو ی سعد آبادی_جلیل باباپور خیرالدین_حمید پورشریفی صفحه 245
    مقدمه
    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن عصر حاضر است که بروز و شیوع آن در دنیا و ایران به‎طور فزاینده ای درحال افزایش است. عوامل روانی و نگرشی نقش عمده ای را در خود مراقبتی و کنترل دیابت به عهده دارند. از این‎رو پژوهش حاضر به بررسی نقش گرایش های علیتی بر رفتارهای خود مراقبتی بیماران دیابتی نوع II پرداخته است.
    روش
    تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است، تعداد 60 نفر با شیوه نمونه گیری در دسترس از بین کسانی که به مرکز آموزش دیابت بیمارستان سینا در شهر تبریز مراجعه کرده بودند برگزیده شدند. اطلاعات ازطریق دو پرسشنامه شامل رفتارهای خودمراقبتی وگرایش های علیتی جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین رفتار خودمراقبتی با گرایش علیتی خودمختار رابطه مثبت معنادار و با گرایش غیرشخصی رابطه منفی معنادار وجود دارد. در صورتی که بین گرایش کنترل با رفتارهای خودمراقبتی رابطه معناداری مشاهده نشد. براساس یافته های این پژوهش، مولفه گرایش علیتی خودمختار بیشترین سهم را در پیش بینی رفتار خودمراقبتی فرد مبتلا به‎عهده دارد(01/0‎،p<61/0=β).همچنین در این پژوهش از نظر گرایشهای علیتی و رفتار خودمراقبتی بین زنان و مردان تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده لازم است آموزش ها در مراکز دیابت با تاکید بیشتر بر ایجاد تغییرات در رفتار و بهبود نگرش افراد و حمایت خودمختاری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: گرایش‎های علیتی، رفتار خودمراقبتی، بیماران دیابتی
  • وجیهه ابراهیمی دهشیری*، محمدعلی مظاهری، کارینه طهماسیان صفحه 253
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش تعیین تاثیر بازی درمانی شناختی-رفتاری در مقایسه با روش آموزش مادران در درمان ترس از شب کودکان است.

    روش

    جامعه آماری، کلیه دختران هفت ساله پایه اول دبستان یکی از مدارس ابتدایی شهر یزد می باشد که دچار ترس از شب بودند. 30 کودک دچار ترس از شب به روش نمونه گیری خو شه ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه بازی درمانی، آموزش مادران و گواه (ده کودک در هر گروه) جایگزین گردیدند. آزمودنی ها در گروه بازی درمانی طی شش جلسه هفتگی یک ساعته به صورت انفرادی تحت بازی درمانی شناختی-رفتاری قرار گرفتند و در گروه آموزش مادران، سه جلسه آموزش گروهی هر دو هفته یکبار برگزار شد. در گروه گواه هیچ مداخله ای انجام نگرفت. پس از پایان مداخله ها، پس آزمون و سرانجام دو هفته بعد از اجرای پس آزمون، آزمون پیگیری اجرا شد. ابزارهای شامل مصاحبه ساختاریافته ترس از شب کودکان، پرسشنامه ترس از شب والدین، و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی بود. در تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس (اندازه های مکرر) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اثربخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری در کاهش ترس از شب کودکان بود. به علاوه تفاوت میان گروه بازی درمانی با گروه آموزش مادران و گروه گواه، معنادار بود.

    نتیجه گیری

    این یافته ها با پژوهش های پیشین همخوانی دارند، گرچه برخلاف برخی از پژوهش ها یافته های این پژوهش تاثیرگذاری روش درمانی آموزش مادران بر کاهش ترس از شب کودکان را تایید نمی کند.

    کلیدواژگان: ترس از شب، کودکان، درمان شناختی، رفتاری، بازی درمانی
  • حسن شفیعی، عبدالله معتمدی صفحه 261
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر خودکارآمدی عمومی ادراک شده بر پردازش چهره های هیجانی انجام شد.
    روش
    30 دانش آموز دارای خودکارآمدی بالا و 30 دانش آموز دارای خودکارآمدی پایین براساس نمرات پرسشنامه باورهای خودکارآمدی و انجام یک مصاحبه بالینی نیمه ساختاریافته برگزیده شدند و سپس تکلیف اصلاح شده دات پروب تصویری بر روی آنها اجرا گردید. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تحلیل واریانس چندعاملی برای تحلیل نتایج استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که دانش آموزان دارای خودکارآمدی پایین نسبت به چهره هیجانی خشمگین، گوش به زنگی توجهی نشان می دهند در حالی که دانش آموزان دارای خودکارآمدی بالا نسبت به همین چهره اجتناب توجهی نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که خودکارآمدی عمومی می‎تواند باعث ایجاد سوگیری پردازش اطلاعات نسبت به چهره هیجانی خشمگین گردد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، چهره های هیجانی، پردازش اطلاعات، سوگیری توجه، تکلیف دات پروب
  • علی محمدزاده، اکبر رضایی صفحه 269
    مقدمه
    پرسشنامه شخصیت مرزی (BPI) بر اساس نظریه کرنبرگ از سازمان بندی شخصیت مرزی و همچنین ملاک های تشخیصی D SM-IV ساخته شده است، این پرسشنامه شامل مقیاس هایی برای سنجش آشفتگی هویتی، مکانیزم های دفاعی اولیه، واقعیت آزمایی آسیب دیده و ترس از صمیمیت می باشد. هدف پژوهش حاضر اعتبارسنجی این پرسشنامه بود.
    روش
    این پژوهش در یک بررسی زمینه یابی مقطعی انجام گرفته است. نمونه ای به حجم 411 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. شرکت کننده ها به پرسشنامه شخصیت مرزی و مقیاس شخصیت مرزی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل مولفه های اصلی با چرخش پروماکس چهار عامل پیشنهاد نمود که به ترتیب عامل های آشفتگی هویتی، مکانیزم های دفاعی اولیه، واقعیت آزمایی آسیب دیده و ترس از صمیمیت نام گرفتند. علاوه بر این، روایی (همزمان با ضریب 70/0 و همبستگی خرده مقیاس ها با کل مقیاس و با یکدیگر با ضرایب 71/0 تا 80/0 و سه نوع اعتبار بازآزمایی، تنصیفی و همسانی درونی به ترتیب با ضرایب 80/0، 83/0 و 85/0) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر به تحقیقات قبلی نزدیک است. براساس نتایج حاصله، پرسشنامه شخصیت مرزی (BPI) در جامعه ایرانی روایی و اعتبار مناسبی دارد و در تحقیقات مربوط به شخصیت مرزی به عنوان یک ابزار معتبر قابل کاربرد می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، اعتبار، روایی
  • مهرزاد فراهتی، علی فتحی آشتیانی، علیرضا مرادی صفحه 279
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده (جهت گیری گفت و شنود و جهت گیری همنوایی) با منبع کنترل و عزت نفس نوجوانان دختر و پسر انجام شد.
    روش
    در این مطالعه که از نوع همبستگی بود، 367 دانش آموز (232 دختر، 135 پسر) مقطع متوسطه شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه‎ای چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه تجدیدنظرشده الگوهای ارتباطی خانواده (RFCP)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و منبع کنترل لونسون (IPC) را تکمیل کردند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسون استفاده شد.
    یافته ها
    جهت گیری گفت و شنود خانواده رابطه مثبت و معناداری با منبع کنترل درونی و عزت نفس دارد و آنها را به طور مثبت پیش بینی می کند. همچنین جهت گیری همنوایی خانواده رابطه مثبت و معناداری با منبع کنترل بیرونی داشته و آن را به طور مثبت پیش بینی می کند و رابطه منفی و معناداری با عزت نفس دارد و پیش بینی کننده منفی آن می باشد.
    نتیجه گیری
    الگوهای ارتباطی خانواده تاثیر مهمی بر ویژگی های شخصیتی نوجوانان دارد. خانواده هایی با جهت گیری گفت و شنود که بر ارتباطات آزاد و راحت در زندگی خانوادگی تاکید دارند، در مقایسه با خانواده هایی با جهت گیری همنوایی، منجر به شکل گیری منبع کنترل درونی و عزت نفس بالا در فرزندان می شوند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، جهت گیری گفت و شنود، جهت گیری همنوایی، منبع کنترل، عزت نفس
|
  • Samira Heidari, Parviz Azad-Fallah, Sayed-Kazem Rasoolzadeh-Tabatabaei Page 185
    Introduction
    To identify the psychological traits associated with infertility, and clarify its consequences, this study investigated stress, ways of coping and mental health of infertile men and women.
    Method
    The General Health Questionnaire, the Lazarus and Folkman Ways of Coping Questionnaire, and scale of factors causing stress were completed by 80 infertile individuals (40 females and 40 males). The information was analyzed by a dependent t-test, the chi square test, a t-test to compare two independent groups, and a regression analysis. Results Infertile women had fewer mental health issues compared to those of infertile men. The results showed that infertile people used problem-focused coping less than emotional focused coping and that infertile men and women that used problem-focused coping more than emotion focused coping had better mental health.
    Conclusion
    The findings indicate the effective role of coping strategies used by infertile individuals to predict mental health status and the role of gender on the relationship between the mentioned variables.
  • Lida Vahidi-Motlagh, Mohammad-Bagher Kajbaf, Maryam Salehzadeh Page 195
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the efficacy of cognitive behavioral therapy and religious cognitive therapy on anxiety in Tehranian high school students.
    Method
    In an experimental study, Forty-five students with high anxiety levels were randomly assigned to a cognitive behavioral therapy (CBT), religious cognitive therapy (RCT), or control groups. CBT and RCT were applied to the experimental groups during eight sessions once per week, whereas the control group did not receive any therapy. Cattle’s Anxiety Scale was used as the pre-test, post-test, and follow-up for each of the three groups. Analysis of covariance was applied to analyze the data.
    Results
    The analysis of data showed that mean anxiety scores in the experimental groups were significantly lower than those in the control group on the post test and follow-up. However, no significant difference was observed between the effectiveness of CBT and RCT for decreasing anxiety in students.
    Conclusion
    CBT and RCT were remarkably effective for reducing anxiety in students. These results have implications for future research in the field of multidimensional psychotherapy for psychological disorders.
  • Maryam Zarnaghash, Syamak Samani Page 203
    Introduction
    The aim of this study was to develop a family need scale for Iranian families.
    Method
    The study was administered in two stages. In the pilot study, 50 families were interviewed to list their needs. A 45-item scale was designed based on the pilot study data. The scale was completed by 250 families in the second stage (the main stage). In addition, the Satisfaction with Life Scale, the Psychology of Happiness Scale, Family Content Scale and Coping Stress Styles Scale were used. A principle factor analysis was used to check the factor structure of the family. The alpha coefficient and test-retest reliability were used to check the internal consistency and reliability of the scale.
    Results
    The results revealed seven factors in the scale, including economic need, kindness need, social security need, first welfare need, educational need, second welfare need, and psychological need. In addition, the reliability for the questionnaire was found to be 0.89 using alpha coefficient and 0.96 using retest.
    Conclusion
    The results of the alpha coefficient and test-retest showed that the family needs scale was a reliable scale to assess family needs and that it had high convergent validity. The family needs scale was efficient, reliable, and valid to use in Iranian families.
  • Ali Khodaei, Omid Shokri, Melita Puklek, Fariborz Geravand, Saeed Toulabi Page 209
    Introduction
    The current investigation evaluated the psychometric properties and confirmed factor structure stability of the Social Anxiety Scale for Adolescents (SASA) in a sample of Iranian adolescents.
    Method
    The Persian version of the SASA and the Questionnaire about Interpersonal Difficulties for Adolescents, the Fear of Negative Evaluation Scale-Brief Version, and the Big Five Inventory were administered to a sample of 500 adolescents (276 females and 224 males). Confirmatory factor analysis (CFA), convergent validity, and internal consistency were used to compute the factor structure, validity, and reliability of the SASA, respectively.
    Results
    Both alpha coefficient and test-retest correlations indicated high reliability for the forms of the SASA. The results of principle component analysis (PCA) and oblique rotation replicated the two-factor structure of the SASA. The results of a CFA revealed that while one factor model in the SASA had an acceptable fit to the data, the two factor model consisted of apprehension and fear of negative evaluation. Tension and inhibition of social contact demonstrated a superior fit. The significant positive correlation between the forms and SASA total score with subscales, the FNES-B total score with subscales, the QIDA total score and neuroticism, as well as the significant negative correlation with extraversion extended empirical support for the convergent validity of the SASA.
    Conclusion
    These findings speak to the robustness of the SASA and reveal its relatively stable structure, and, consequently, its potential usefulness as a valid measure of social anxiety for Iranian adolescents.
  • Khodabakhsh Ahmadi, Reza Shahi, Mojtaba Habibi Page 217
    Introduction
    This study systematically reviewed veteran mental health studies performed at the national level.
    Method
    We used qualitative methods to systematically review information in the domestic research database on veteran mental health, including research projects, articles, and abstracts from seminars. The study population included archival sources, and data were collected using the APA-based protocol for systematic review of studies and were classified using the Marshall and Rossman model. Consequential steps included organizing, and classifying the information, answering questions, and developing a conceptual model for classifying information, and compiling a report.
    Result
    The results showed that among 257 studies in the field of veteran mental health, 42%, 39%, and 19% were published as articles, research projects, and abstracts presented at seminars or conferences, respectively. Overall, 75.26% and 16.72% of these studies were conducted on the mental health of veterans and their families, respectively. The content of these studies were ranked in categories, including mental disorders (34.68%), mental health (21.37%), family (16.94%), psychological treatment, intervention (9.68%), quality of life (8.06%), welfare issues (3.63%), social issues (2.42%), occupation (2.02%), and life skills (1.21%). The results showed that research on veteran mental health in the three previous decades is growing.
    Conclusion
    The number of studies conducted on veterans in terms of population, subject, and methodology has been growing, but the studies lack cohesion.
  • Nasim Nouri, Masoud Janbozorgi Page 225
    Introduction
    This study scrutinized the relationship between attachment styles and love attitudes with the marital values.
    Method
    The sample included 313 single undergraduate students of large universities in Tehran who were chosen by nonrandom sampling at hand. Experimental data were collected using the Adult Attachment Styles Questionnaire, the Love Attitude Scale, and the Adult Marital Values Questionnaire.
    Results
    The statistical analysis indicated that it is possible to predict marital values using attachment style and the kind of love. A negative relationship was found between the Agape love style and hierarchy marital values, and between Agape love style and cognitive autonomy marital values. Storge and Mania love styles had a positive meaningful relationship with Egalitarianism marital values, and the Mania love style, and secure attachment style were positively related to affective autonomy marital values. A negative relationship was observed between Agape love and cognitive autonomy values. In addition, a positive relationship was observed between the Pragma and Agape loving styles and secure attachment with embeddedness. The mania and Pragma love styles were positively related to the general attitude toward marriage.
    Conclusion
    The results show the importance of analyzing attachment style and love attitudes in couples before marriage and how these variables work on marital values.
  • Mahdi Zare, Mohammad Zargar, Ali-Asgar Chegini Page 235
    Introduction
    The effect of emotion regulation on life difficulties has been a focus of attention for researchers and scientists. The aim of this investigation was to examine the relationships among affect regulation and worry with mental health and quality of life.
    Method
    The sample consisted of 193 students from Imam Khomeini University who were selected by a categorical randomized method. The General Health Questionnaire, the Difficulties in Emotion Regulation Scale, the Short Form (36) Health Survey and the Worry Questionnaire, were used to measure variables. Data were analyzed using correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    Significant relationships were observed between affect deregulation and worry about quality of life and mental health. Among affect regulation components, acceptance was positively related and clarity was negatively related with quality of life and mental health. Significant correlations were observed between worry and all components (except body-related components) of mental health and quality of life. The results of a regression analysis showed that worry, acceptance, and clarity predict variability in mental health and life quality.
    Conclusion
    Emotion regulation can affect mental health and quality of life. Worry had a negative effect on quality of life and mental health.
  • Manizheh Hatamloo-Sadabadi, Jalil Babapour Kheiroddin, Hamid Poursharifi Page 245
    Introduction
    Diabetes is one of the most common chronic diseases with an increasing incidence and prevalence in Iran and worldwide. Attitudinal and psychological factors play a major role in self-care and in the control of diabetes. The aim of this study was to assess the role of a health locus of control on self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.
    Method
    In this descriptive correlational research, sixty patients from the Tabriz Center of Sina Hospital were selected by sampling at hand. Data were collected through two questionnaires including General Causality Orientations and Self-Care Behavior. Analysis of the data involved Pearson's correlation coefficients, regression analysis, and t-tests.
    Results
    Self-care behaviors were significantly positively associated with autonomy orientation but were significantly negatively associated with impersonal orientation. But no significant association was found with controlled orientation. The results also revealed that autonomy orientation had additional roles predicting self-care behavior. In addition, the results showed that males and females did not differ significantly in self-care behaviors or causality orientations.
    Conclusions
    Based on our findings, it is necessary to provide instructions to the diabetes centers with more emphasis on making changes in behavior, healing patient’s attitudes, and supporting autonomy.
  • Vajiheh Ebrahimi-Dehshiri, Mohammad-Ali Mazaheri, Karineh Tahmasian Page 253
    Introduction

    This study investigated the efficacy of cognitive-behavioral play therapy for reducing children’s night-time fears, and compared this therapeutic method with educating fearful children’s mothers.

    Method

    Thirty night-time fearful 7-year-old girls were recruited using accessible proportional stratified sampling and randomly assigned to play therapy, mother’s education, and control groups (10 in each). Subjects in the play therapy group had cognitive-behavioral play therapy during six sessions once per week. Three group learning sessions were held every 2 weeks in the mother’s education group, and no intervention was taken in the control group. Nine week post-test and 11 week follow-up tests were done. All subjects were assessed using the Structured Children’s Night-time Fear Interview, Parent’s Night-time Fear Questionnaire, and the Demographic Questionnaire. Data were analyzed using analysis of variance (repeated measures) statistical methods.

    Results

    The results revealed a significant reduction in night-time fears of children in the play therapy group, compared with those in the mother’s education and control groups.

    Conclusion

    These findings agree with previous studies; however, no evidence shows that educating mothers is a therapeutic method for reducing children’s night-time fears, despite some previous studies.

  • Hassan Shafiee, Abdullah Motamedi Page 261
    Introduction
    This study aimed to investigate the effect of perceived self-efficacy on emotional face processing.
    Method
    Thirty students with high self-efficacy and 30 students with low self-efficacy were selected based on their scores on the Self-Efficacy Belief Questionnaire and performance on a semi-structured clinical interview. A modified pictorial version of the Modified Dot-Probe Task was conducted. Data were analyzed with a repeated-measures analysis of variance and a multiple factor analysis.
    Results
    The results indicated that students with low self-efficacy showed significant vigilance to angry emotional faces, whereas students with high self-efficacy showed significant avoidance of angry faces.
    Conclusion
    The findings demonstrated that generalized self-efficacy was associated with biased information processing towards angry emotional faces.
  • Ali Mohammadzadeh, AkbarÓ Rezaie Page 269
    Introduction
    The Borderline Personality Inventory (BPI) is based on Kernberg’s concept of borderline personality organization and DSM-IV diagnostic criteria. The BPI contains scales for assessing identity diffusion, impaired primitive defense mechanisms, reality testing, and fear of closeness. The aim of this study was to investigate the validity of this scale.
    Method
    We conducted the study in a survey and cross sectional context. Using a stratified random sampling method, 411 normal participants were selected for the study. Participants answered the BPI and the Borderline Personality Scale. Data were analyzed using explanatory factor analysis of variance and Pearson’s correlation methods.
    Results
    Principle component analysis with promax rotation extracted four factors labeled identity diffusion, primitive defense mechanisms, impaired reality testing, and fear of closeness. However two other types of validity (convergent validity and inter-correlations between subscales and the whole scale) and three reliabilities (test retest, split half and internal constancy) have been reported for this scale.
    Conclusion
    The findings were similar to the results of previous studies. It was concluded that the BPI has good validity and reliability in an Iranian population, and that it can be used as valid measure in borderline personality studies.
  • Mehrzad Farahati, Ali Fathi-Ashtiani, Alireza Moradi Page 279
    Introduction
    This study investigated the relationship between family communication patterns (conversation orientation and conformity orientation) with the locus of control and self-esteem in male and female adolescents.
    Method
    In this correlation study, 367 students (232 girls, 135 boys) of high school age in Tehran were selected by cluster sampling and the revised Family Communication Patterns Inventory, Rosenberg Self-esteem Scale, and Levenson Locus of Control Scale were used for the analysis. Pearson’s correlation and regression analysis were performed for the data analysis.
    Results
    The conversation orientation of the family had a significant and positive relationship with the internal locus of control and self-esteem and predicted it positively. In addition, the conformity orientation of the family had a positive and significant relationship with external locus of control and predicted it positively, The conformity orientation of the family had a significant negative relationship with self-esteem and was a negative predictor.
    Conclusion
    Family communication patterns affect personality characteristics that have important consequences in social life. Families with a free, comfortable, and rich conversation orientation have a joyful family life compared with families with a conformity orientation, resulting in an internal locus of control and higher self-esteem in adolescents.