فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:6 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهناز دوران، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی، رضا پورحسین صفحه 299
    مقدمه
    با توجه به خصلت بازی مآبانه رسانه های جدید که آنها را دارای کیفیتی متفاوت از رسانه های روایتی قدیمی تر می سازد این سوال مطرح می‎شود که آیا هویت جوانانی که از دوره نوجوانی با رسانه های جدید آشنا بوده و به آن می پردازند با هویت جوانانی که این تجربه را نداشته اند تفاوتی دارد؟
    روش
    جامعه آماری پژوهش پسران گروه سنی 18 تا 28 سال در شهر تهران بودند. از این جامعه، بر مبنای سابقه آشنایی با بازی های رایانه ای، زمانی که صرف انجام بازی می شود و طول دوره آشنایی و کاربری بازی رایانه ای، دو گروه از بازیکنان قهار و کسانی که تجربه کاربری بازی رایانه ای را ندارند (یا تجربه اندکی دارند) به روش نمونه گیری در دسترس و گلوله برفی، انتخاب شدند. گروه بازیکنان قهار به ترتیب شامل یک گروه 43 نفره (که به پرسشنامه ها پاسخ دادند) و یک گروه 18 نفره (که در مصاحبه شرکت کردند) و گروه مقایسه شامل یک گروه 36 نفره (که به پرسشنامه ها پاسخ دادند) و یک گروه 14 نفره (که در مصاحبه شرکت کردند) بودند. این پژوهش روش کیفی (مصاحبه) و کمی (اجرای پرسشنامه های سنجش عینی منزلت هویت من و شش بعدی فرایند هویت) را برای جمع آوری اطلاعات بکار گرفته و از تحلیل مصاحبه و آزمون t جهت تحلیل اطلاعات استفاده کرده است.
    یافته ها
    گرچه هر دو گروه به هویت خویش عاطفه، الزام رفتاری و تعهد دارند اما تعهد گروه بازیکنان قهار مشروط و موقتی است.
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته ها بر تاثیر بازی های رایانه ای بر شکل گیری هویت جوانان تاکید می‎کند.
    کلیدواژگان: هویت، منزلت هویت، تعهد، جستجوگری، بازی رایانه‎ای، بازیکن
  • نادر حاجلو، ناصر صبحی قراملکی، سمیه باقری صفحه 307
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه کمال گرایی، خودکارآمدی و وظیفه شناسی با به تعویق انداختن با میانجی گری استرس، انجام شد.
    روش
    روش این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی بود. از این جامعه 204 دانشجو (113دختر، 91پسر) به طور تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های به تعویق انداختن عمومی (GPS) کمال گرایی سه بعدی (MPS)، بعد وظیفه شناسی پرسشنامه نئو، خودکارآمدی کلی (GSS) و استرس ادراک شده (PSS) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که کمال گرایی جامعه مدار و استرس تاثیر مثبت و مستقیم، اما وظیفه شناسی و خودکارآمدی تاثیر منفی و مستقیم بر به تعویق انداختن دارند. همچنین خودکارآمدی و وظیفه شناسی به واسطه متغیر استرس اثر غیرمستقیم و منفی بر به تعویق انداختن دارند. کمال گرایی جامعه مدار نیز به واسطه استرس تاثیر غیرمستقیم و مثبت بر به تعویق انداختن داشت.
    نتیجه گیری
    استرس رابطه خودکارآمدی، وظیفه شناسی و کمال گرایی جامعه مدار با به تعویق انداختن را میانجی گری می کند. احتمال می رود استرس یکی از تعیین کننده های اصلی رفتار به تعویق انداختن باشد.
    کلیدواژگان: استرس، به تعویق انداختن، کمال گرایی، خودکارآمدی، وظیفه شناسی
  • حسین قمری گیوی، حسن ایمانی، اوشا برهمند، فریبا صادقی موحد صفحه 315
    مقدمه
    تحقیق حاضر به بررسی بازداری و بازشناسی شناختی در افراد مبتلا به وسواسی- اجباری و مقایسه این گروه با افراد بهنجار پرداخته است.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری در دامنه سنی 25 تا 45 ساله بود که بیمارستان ها و مراکز درمانی و مشاوره شهرستان اردبیل مراجعه کرده بودند. جامعه بهنجار این پژوهش نیز کلیه افراد بهنجار 25 تا 45 ساله شهرستان اردبیل بودند. با روش نمونه گیری در دسترس از هر گروه 40 نفر و در مجموع 80 نفر انتخاب شدند. کلیه این افراد از نظر سن، جنس و سطح تحصیلی با همدیگر جور شدند. ابزارهای این پژوهش آزمون استروپ و مقیاس حافظه وکسلر بود. نتایج با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که افراد وسواسی در بازداری شناختی به طور معناداری، ضعیف تر از افراد بهنجار عمل کردند. ولی بین افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و افراد بهنجار در متغیر بازشناسی شناختی تفاوت معناداری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به وسواس براساس نتایج در پردازش های شناختی بازداری به طور معناداری ضعیف تر از گروه کنترل عمل کردند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، پردازش شناختی، بازشناسی شناختی، بازداری شناختی
  • فهیمه تابش، حسین زارع صفحه 323
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی اثر آموزش مهارت های هوش هیجانی بر سبک های تصمیم گیری عقلایی، شهودی، اجتنابی، وابسته و آنی انجام شده است.
    روش
    36 نفر از زنان شاغل داوطلب در سازمان راهداری و حمل و نقل کشور، به طور تصادفی به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل، تقسیم گردیدند. پرسشنامه هوش هیجانی بار- آن به منظور شناسایی نقاط ضعف مولفه های هوش هیجانی افراد و پرسشنامه سبک های عمومی تصمیم گیری اسکات و بروس در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید. گروه آزمایش طی 8 جلسه، مداخله مبتنی بر آموزش مهارت های هوش هیجانی را دریافت نمودند.
    یافته ها
    مقایسه نتایج آزمون ها با روش آماری تحلیل کواریانس، نشانگر وجود اثر مداخله در سبک های تصمیم گیری بود. به طوری که آموزش مهارت های هوش هیجانی باعث افزایش به کارگیری شیوه تصمیم گیری شهودی و کاهش به کارگیری شیوه های تصمیم گیری اجتنابی، وابسته و آنی می گردد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که تقویت هوش هیجانی به عنوان ترکیبی از رگه های مختلف شخصیت، به فرد این امکان را می دهد که با شناخت، ادراک، تنظیم و کنترل هیجان ها، پردازش های شناختی خود را مدیریت و بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک تصمیم گیری، شهودی، اجتنابی، وابسته، آنی
  • خدابخش احمدی، غلامرضا خدادادی، اخوی زهرا، انیسی جعفر صفحه 331
    مقدمه
    هدف از این تحقیق شناخت ویژگی ها و عملکرد خانواده های دارای فرزند معلول بود تا نقش فرزند معلول در نظام خانواده شناخته شود.
    روش
    پژوهش به روش توصیفی و مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری خانواده های کارکنان سپاه دارای فرزند معلول و ساکن در شهر تهران بودند. 100 نفر از خانواده های دارای فرزند معلول به عنوان گروه نمونه و 100 نفر از خانواده های فاقد فرزند معلول به عنوان گروه شاهد به شیوه نمونه‎گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مقیاس سنجش خانواده مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t گروه های مستقل (مقایسه میانگین ها) استفاده شد.
    یافته ها
    خانواده های دارای فرزند معلول در تمامی ابعاد عملکردی ضعیف تر از خانواده های فاقد فرزند معلول هستند و این تفاوت در ابعاد نقش ها، کنترل رفتار و آزمایش عاطفی معنادار است. از سویی دیگر ملاحظه شد که 88 درصد از فرزندان معلول فاقد فعالیت اجتماعی بوده و 47 درصد از داشتن دوستان صمیمی محروم هستند.
    نتیجه گیری
    خانواده های دارای فرزند معلول نیاز به حمایت و بازسازی دارند تا بتوانند عملکردی طبیعی داشته و مانع از بروز آسیب ها در عملکرد فردی، خانوادگی و اجتماعی در سایر اعضای خانواده بشوند.
    کلیدواژگان: خانواده، عملکرد، معلولیت، فرزندان
  • محمدحسین بهادری، مرضیه جهان بخش، شعله امیری، جعفر انیسی صفحه 339
    مقدمه
    مادر به عنوان چهره دلبستگی اصلی تاثیر غیر قابل انکاری در تحول عاطفی کودک دارد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان رابطه و پیش بینی علائم افسردگی در دختران از طریق سبک دلبستگی مادران انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی همبستگی است. نمونه مورد بررسی دراین تحقیق شامل 388 نفر از دانش آموزان دختر مقطع ابتدائی بود که براساس نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه فرم سلامت روانی انتاریو و پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان (AAS) بود. داده های به دست آمده از طریق روش همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه معنادار بین سبک دلبستگی دوسوگرا، اجتنابی و ایمن در مادران با ضریب همبستگی 41/0، 32/0 و 18/0- و علائم افسردگی در دختران بود. بعلاوه نتیجه تحقیق نشان داد که سبک دلبستگی دوسوگرا مادران بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی را برای ایجاد افسردگی در دختران را دارد. بر این اساس دلبستگی دوسوگرا مادر توانایی پیش بینی 12/0% از مشکلات دلبستگی در کودک را دارد. از سوی دیگر هر یک از سبک‎های دلبستگی اجتنابی و ایمن مادران نیز به ترتیب به میزان10/0 % و 4/0% توان پیش بینی ایجاد علائم افسردگی در دختران را دارا هستند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاضر با حمایت از نظریه دلبستگی، اهمیت تعامل مادر-کودک را نشان می دهند. دلبستگی ناایمن مادران می تواند پیش بینی کننده مهمی برای ایجاد علائم افسردگی در دختران آن ها باشد. درمان های مبتنی بر دلبستگی می توانند روش های مفیدی برای کمک به درمان افسردگی در کودکان باشند.
    کلیدواژگان: افسردگی، سبک دلبستگی مادران، دلبستگی دختران
  • زهرا برزگر، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، فاطمه بهنیا صفحه 347
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر بازی درمانی شناختی- رفتاری به همراه مشارکت والدین درکاهش ترس اجتماعی کودکان است.

    روش

    از میان دبستان ها و مهدکودک های منطقه 6 شهر تهران 4 دبستان و مهدکودک به شیوه دردسترس انتخاب شدند، از این میان 70 نفر کودک با کسب رضایت از والدین آزمون هوش ریون را تکمیل کردند، آنگاه کودکانی که نمرات هوش بالاتر از میانگین کسب کردند والدینشان، به مقیاس‎های اضطراب اسپنس (فرم والدین و کودک) پاسخ دادند. نهایتا 30 کودک دچار ترس اجتماعی انتخاب شدند که به‎طور تصادفی در دو گروه آزمایشی وکنترل قرارگرفتند، گروه آزمایش طی 2 ماه به مدت 8 جلسه تحت بازی درمانی شناختی رفتاری قرارگرفتند. والدین ایشان نیز دوجلسه آموزشی دریافت کردند درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند، پس از مداخله پس آزمون اجرا شد و یک ماه بعد نیز پیگیری انجام شد، داده ها از طریق روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه بازی درمانی شناختی- رفتاری در کاهش ترس اجتماعی کودکان موثراست.

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت معنادار بین گروه آزمایشی وکنترل از بازی درمانی می توان درکاهش اضطراب اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، درمان شناختی، رفتاری، کودکان
  • زینب رضایی *، مهرانگیز پیوسته گر، فاطمه قدیری صفحه 355
    مقدمه

    بسیاری از کودکان در سال های نخستین کودکی واجد مشکلات عاطفی و رفتاری هستند که ممکن است در طی زمان و شاید تا بلوغ و حتی بزرگسالی نیز تداوم یابد. به همین دلیل، پژوهشگران به پیشگیری و درمان چنین مشکلاتی توجه ویژه ای مبذول داشته اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی بازی بر مشکلات برونی سازی کودکان پیش دبستانی با مشکلات رفتاری انجام شد.

    روش

    از منطقه 16 شهر تهران 5 مهدکودک به شیوه در دسترس انتخاب شدند و تمامی مادران داوطلب، چک لیست رفتاری کودک (CBCL) را تکمیل کردند.30 کودک که نمره بالا را به دست آورده بودند به عنوان کودکان واجد مشکلات برونی سازی در نظر گرفته شدند و به تصادف در گروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله به 5 گروه (3 نفره) تقسیم شد و در 16 جلسه یک ساعته (2 جلسه در هر هفته) در برنامه مداخله ای بازی شرکت و گروه کنترل برنامه عادی مهد را دریافت کردند. پس از مداخله، والدین مجددا CBCL را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تاثیر بازی بر کاهش مشکلات برونی سازی، پرخاشگری و نادیده گرفتن قواعد در کودکان پیش دبستانی دارای مشکلات رفتاری معنادار بود.

    نتیجه گیری

    بازی احتمالا روش موثری در کاهش رفتار برونی سازی در کودکان پیش دبستانی به شمار می رود و به وسیله آن می توان از بروز یا تداوم رفتارهای ضد اجتماعی در سنین بزرگسالی پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: بازی، مشکلات برونی سازی، کودکان، پیش دبستانی
  • علیرضا آقایوسفی، مریم علاقبند صفحه 363
    مقدمه
    صرع یکی از جدی ترین و شایع ترین بیماری های نورولوژیک مزمن دوره کودکی می باشد که شیوع آن به 7/5 درصد می رسد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر مقابله درمانگری مادران کودکان مصروع بر روش های مقابله ای آنها در قم انجام شده است.
    روش
    در یک مطالعه از نوع همبستگی، 34 مادر دارای فرزند 2 تا 11 ساله مبتلا به صرع گراندمال فعال مراجعه کننده به منتخبی از مراکز تخصصی مغز و اعصاب شهر قم، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با گمارش داوطلبانه به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در مرحله پیش آزمون دو گروه به صورت همزمان به پرسشنامه راه های مقابله ای فولکمن-لازاروس پاسخ دادند و در مرحله بعد، گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مقابله درمانی جهت اصلاح راهبردهای مقابله ای قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات درمانی هر دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون مجددا با پرسشنامه فوق مورد آزمون قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آنالیز کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقابله درمانگری روش های مقابله ای دوری جویی و گریز- اجتناب را کاهش داده و روش های خودمهارگری، جستجوی حمایت اجتماعی و بازبرآورد مثبت را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود مقابله درمانگری برای کلیه مادران دارای کودکان مصروع جهت بهبود روش های مقابله ای انجام شود.
    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، کودکان مصروع، مقابله، مادر
  • فاطمه ترابی، دیبا سیف صفحه 369
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ابعاد خلاقیت بر مبنای مولفه های تشکیل دهنده سبک تفکر در میان دانشجویان استعداد درخشان و دانشجویان ممتاز دانشگاه انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی- همبستگی بر روی 147 نفر (95 دختر و 52 پسر) دانشجوی استعداد درخشان و دانشجوی ممتاز دانشگاه شیراز که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند، انجام شد. از پرسشنامه سنجش خلاقیت عابدی و نسخه کوتاه شده پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ و واگنر به عنوان ابزار سنجش استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام با نرم افزار spss 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین خلاقیت با مولفه های تشکیل دهنده سبک تفکر نوع اول استرنبرگ رابطه معنادار مثبتی وجود دارد. در تحلیل رگرسیون گام به گام برخی از مولفه های تشکیل دهنده نوع اول (قضاوتی، قانون گذاری، کلی و آزادمنشانه) پیش بینی کننده ابعاد و نمره کل خلاقیت بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، مولفه های تشکیل دهنده سبک تفکر نوع اول می توانند به عنوان سازه ای بنیادین و اثرگذار در روند بهبود و تقویت خلاقیت به شمار روند. بنابراین می توان از طریق آموزش سبک تفکر نوع اول در توسعه خلاقیت اقدام موثر نمود.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سبک تفکر، تیزهوشی، دانشجویان ممتاز، دانشجویان استعداد درخشان
  • شیدا آذری، حمید بورشریفی، لادن فتی صفحه 377
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر با توجه به شیوع روز افزون اختلال پرخوری و پیامدهای ناشی از آن، بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری کوتاه مدت بر این اختلال و مشکلات همراه با آن است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه مراجعه کنندگان به مراکز کاهش وزن شهر تهران بودند که طی فراخوان از کلیه افراد مبتلا به اختلال پرخوری مراجعه کننده به این مراکز برای شرکت در پژوهش دعوت به عمل آمد. از بین این افراد 28 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای مورد نظر این پژوهش شامل افسردگی، پرخوری، استرس ادراک شده و عزت نفس، به ترتیب از ابزارهای پرسشنامه افسردگی بک، مقیاس پرخوری، مقیاس استرس ادراک شده کوهن و مقیاس عزت نفس روزنبرگ استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره و چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان شناختی- رفتاری کوتاه مدت بر افسردگی، عزت نفس و پرخوری تاثیرمعنادار داشت اما این اثر بر استرس ادراک شده معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی- رفتاری کوتاه مدت می تواند به عنوان یک درمان مناسب و مقرون به صرفه برای افراد مبتلا به اختلال پرخوری با مشکلات روانشناختی همراه با آن مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، اختلال پرخوری، افسردگی، عزت نفس، استرس ادراک شده
  • مرضیه سلطانی، محمدرضا شعیری، رسول روشن صفحه 383
    مقدمه
    هدف اساسی تحقیق حاضر تعیین میزان اثربخشی زوج درمانی متمرکز بر هیجان بر افزایش میزان سازگاری زناشویی زوجین نابارور، بوده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی بود. نمونه این پژوهش، 12 زوج (6 زوج مرد دچار ناباروری و 6 زوج زن دچار ناباروری) بودند که با توجه به نظر متخصصان زنان و زایمان به عنوان نابارور شناخته شده و با توجه به آزمون سازگاری زناشویی اسپانیر ناسازگار تلقی می شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردیدند. برای 6 زوج (3 زوج مرد نابارور و 3 زوج زن نابارور) جلسات زوج درمانی متمرکز بر هیجان (EFT) تشکیل داده شد و 6 زوج (3 زوج مرد دچار ناباروری و 3 زوج زن دچار ناباروری) در انتظار درمان (به عنوان گروه کنترل) ماندند.
    یافته ها
    زوج درمانی متمرکز بر هیجان به طور معناداری میزان سازگاری زناشویی، توافق دو نفره، ابراز محبت، رضایت زناشویی و همبستگی دو نفره گروه آزمایش را نسبت به گروه کنترل افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    به کارگیری برنامه زوج درمانی متمرکز بر هیجان می تواند میزان سازگاری زناشویی زوجین نابارور را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: زوج درمانی متمرکز بر هیجان، سازگاری زناشویی، ناباروری
|
  • Behnaz Dowran *, Parviz Azadfallah, Ali Fathi, Ashtiani, Reza Pourhosain Page 299
    Introduction
    Given the entertaining character of modern media, which makes them qualitatively different from older narrative media, the question arises whether the identity of the youth who are familiar with the modern media is different from that of the youth who did not experience them.
    Method
    The statistical population comprised of boys from 18 to 28 years old from Tehran. Of these people, two groups of heavy gamers and those with little or no computer game experience were selected based on their experience with computer games, the time spent playing and their familiarity with and application of computer games. Convenience snowball sampling was used. Heavy gamers comprised of 43 people who completed the questionnaires and 18 people who attended an interview. The control group comprised of 36 people who completed the questionnaires and 14 people who attended an interview. This study used qualitative method (interview) and quantitative method (Identity Status Scale (EOM-EIS-2) and Identity Formation Scale) to collect the data. Interview analysis and t-test were used to analyze the data.
    Results
    The results revealed that although both groups have similar affection and behavioral commitment to their identities, the heavy gamers’ commitment is conditional and temporal.
    Conclusion
    In general, results stress the impact of computer games on construction of youth’s identity.
    Keywords: Identification, Identity status, Commitment, Exploration, computer game player, computer game
  • Nader Hajloo *, Naser Sobhi, Garamaleki, Somaeh Baqeri Page 307
    Introduction
    The present study was conducted to investigate the relationship of perfectionism, self-efficacy and conscientiousness with procrastination through the mediating role of stress.
    Method
    The research design was descriptive correlational and the study population consisted of all undergraduate students of Mohaghegh-Ardabili University. From this population, 204 students (113 females, 91 males) were randomly selected by multistage cluster sampling and responded to General Procrastination Scale (GPS), Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Dimension of Conscientiousness Neo Inventory (NEO-FFI), General Self-efficacy Inventory (GSS), and Perceived Stress Scale (PSS). The data were analyzed using path analysis method.
    Results
    The results indicated that socially prescribed perfectionism and stress had a direct and positive effect on procrastination whereas conscientiousness and self-efficacy had a direct and negative effect on procrastination. Also it was found that self-efficacy and conscientiousness had an indirect and negative effect on procrastination through stress. Socially prescribed perfectionism had an indirect and positive effect on procrastination through stress.
    Conclusion
    Stress mediates the relationship of self-efficacy, conscientiousness and socially prescribed perfectionism with procrastination. Probably stress is an important determinant of procrastination behavior.
    Keywords: Stress, Procrastination, Perfectionism, Self, efficacy, Conscientiousness
  • Hosseyn Ghamarigivi, Hassan Imani, Osha Barahmand, Fariba Sadeghi, Movahed Page 315
    Introduction
    The present study aimed to investigate cognitive inhibition and recognition in patients with obsessive-compulsive disorder and to compare them with normal group.
    Methods
    Statistical population of this research comprised of all patients with obsessive-compulsive disorder aged 25-45 that had come to mental hospitals, clinics and consulting centers located in Ardebil, Iran. The normal population included all the normal people aged 25-45 in Ardebil. Forty people were conveniently selected for each group (80 in total). They were matched for age, sex, and education. The instruments were Stroop test, and Wechsler Memory Scales. The data were analyzed by multivariate analysis of variance.
    Results
    The results of research suggested poorly cognitive inhibition in patients with obsessive-compulsive disorder than healthy people, but not in cognitive recognition.
    Conclusion
    In cognitive inhibition, people with OCD performed significantly more poorly than normal people.
    Keywords: Obsessive, Compulsive Disorder, Cognitive Process, Cognitive Recognition, Cognitive Inhibition
  • Fahimeh Tabesh, Hossein Zare Page 323
    Introduction
    The present study aimed to study the effect of training emotional intelligence skills on rational, intuitive, avoidant, dependent and spontaneous decision making styles.
    Method
    Thirty-six volunteered female employees in Road Maintenance and Transport Organization were randomly divided into 2 equal groups of trial and control. Barr Emotional Intelligence Questionnaire and Scott and Bruce Decision Making Style Scale were used to recognize the weaknesses of individual’s emotional intelligence as pretest and posttest. The trial group received the intervention based on emotional intelligence skills training for 8 sessions.
    Results
    Comparing the results of tests by covariance analytical method showed the interventions affect decision making styles in that emotional intelligence skills training increased using the intuitive decision making and decreased using avoidant, dependent and spontaneous decision making.
    Conclusion
    According to the research findings, the enhancement of emotional intelligence as a combination of different traits empowers the individual to manage and improve cognitive processing through recognizing, understanding, regulating and controlling emotions.
    Keywords: Emotional Intelligence, Decision Making, Intuitive, Avoidant, Dependent, Spontaneous
  • Khodabakhsh Ahmadi, Gholamreza Khodadadi, Zahra Akhavi, Jafar Anisi Page 331
    Introduction
    This study aims to investigate the function of families with disabled children so that the role of the disabled child is recognized in family.
    Method
    This was a descriptive comparative study. Statistical population was the families of Sepah personnel who had disabled children and lived in Tehran. Through convenience sampling, one-hundred families with disabled children were selected as the experimental group and 100 families without disabled children were selected as the control group. Data were collected by Family Function Questionnaire. Data were analyzed by independent t-test (comparison of means).
    Results
    Families with disabled children had weaker functions in all aspects as compared with families without disabled children. These differences were significant in roles, control of behavior and emotional tests. Furthermore, 88% of such children did not have social activities and 47% of them lacked close friends.
    Conclusion
    Families with disabled children need support and reform to have normal function and prevent personal malfunctions as well as family and social problems in other family members.
    Keywords: Family, Function, Disability, Children
  • Mohammad, Hossien Bahadori, Marzieh Jahanbakhsh, Sholeh Amiri, Jafar Anisi Page 339
    Introduction
    Mother as the main attachment figure has undeniable effect on affective development of children. The aim of the current study was to investigate the relationship and predictability of girls’ depression symptoms through mothers’ attachment style.
    Method
    The present study is of descriptive correlational design. The sample included 388 individuals of the second and the fourth grade students of elementary school that had been chosen through multistage random sampling. The Ontario Mental Health and Adults Attachment Style (AAS) questionnaires were used. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    The results showed a significant relationship between ambivalent (r=0.41), avoidant (r=0.32) and secure (r=-0.18) mothers’ attachment style and the girls’ depression symptoms. Final results showed that mothers’ ambivalent attachment style had the most power to predict girls’ depression symptoms. Therefore, mothers’ ambivalent attachment style can predict 0.12% of attachment problems in children. Furthermore, avoidant and secure mother’s attachment styles had 0.10% and 0.4% power to predict girls’ depression symptoms.
    Conclusion
    Supporting the attachment theory, the results of this study show the importance of mother-child interaction. Mothers’ insecure attachment style can be a strong predictor of girls’ depression symptoms. Attachment based therapies may be useful to help treat depression in children.
    Keywords: Depression, Mother's Attachment Style, Girl's Attachment
  • Zainab Rezaee, Mehrangiz Peivastegar, Fatemeh Ghadiri Page 347
    Introduction

    The objective of this research was to explore the impact of cognitive-behavioral play therapy with parental involvement in reducing children’s social phobia.

    Method

    Among elementary schools and kindergartens, 4 kindergartens and elementary schools were selected at convenience. Among these, 70 children completed Reiven Intelligence Quotient Test after acquiring parents’ consent. Then parents of children who gained IQ scores above average completed Spence Anxiety Scales (child and parent version). Finally, 30 children with social phobia were selected and assigned randomly to experimental and control groups. The experimental group was under cognitive behavioral play therapy for 8 sessions in 2 months. Their parents took 2 training sessions, too, whereas no intervention was taken in the control group. After the intervention, posttest was done and they were followed up after 1 month. Data were analyzed by covariance statistical method.

    Results

    The results revealed play therapy reduced children’s social phobia.

    Conclusion

    Given the significant difference between the case and control groups, play therapy can be used to reduce social phobia.

    Keywords: Play Therapy, Cognitive, Behavioral Therapy, Children
  • Zahra Barzegar, Masoume Pourmohamadrezatajrishi, Fateme Behnia Page 355
    Introduction

    Many children have behavioral and affective problems in early childhood that may continue during puberty and even adulthood. So, many researchers have focused on the prevention and therapy of such problems. This study aimed to determine the effectiveness of playing on externalizing problems in preschool children with behavioral problems.

    Method

    Five kindergartens were selected at convenience from 16th district of Tehran. All mothers completed the Child Behavior Checklist (CBCL) voluntarily. Thirty children, who had high scores (34 and higher) in CBCL, were considered as having externalized problems and were divided to intervention and control groups equally and randomly. Children in intervention group were divided to 5 subgroups (3 children in each) and participated in 16 sessions (2 sessions weekly) receiving playing intervention, and the control group received mainstream program in kindergarten. All mothers completed CBCL again after intervention. Analysis of covariance was used for data analysis.

    Results

    The findings showed that the effect of playing on decreasing the externalizing problems, aggression and ignoring rules was significant in preschool children with behavioral problems.

    Conclusion

    Playing is probably an effective method for decreasing externalizing problems in preschool children. It can be used to prevent from causing or continuing antisocial behaviors in adulthood.

    Keywords: Play, Externalizing Problems, children, Preschool
  • Alireza Agha, Yousofi, Maryam Alagheband Page 363
    Introduction
    Epilepsy is one of the most serious and most common chronic diseases of children with a prevalence of 5.7 percent. This research was conducted to evaluate the effect of coping-therapy on coping ways of mothers with epileptic children in Qom, Iran.
    Method
    In a correlative study in selected neurology centers of Qom, 34 mothers of children with grand mal epilepsy (2-11 years old) were selected at convenience and divided to two groups. During pretest, both groups completed Folkman-Lazaros Coping Style Questionnaire. In the next stage, the control group received 8 sessions of intervention to modify their coping styles. After this course, both groups filled the questionnaire again. Data were analyzed using ANCOVA.
    Results
    The results showed that coping-therapy decreased distancing and escape-avoidance and increased self-controlling, seeking social support and positive reprisal.
    Conclusion
    The results of this study suggest coping therapy be used for all mothers with epileptic children to improve coping.
    Keywords: Coping, Therapy, Epileptic Children, Coping, Mother
  • Fatemeh Torabi, Diba Seif Page 369
    Introduction
    It is necessary to notice the relationship between creativity and thinking styles because creative performance can be affected by the way people think. The purpose of the present study was to predict the creativity dimensions based on components of thinking styles among talented and high-achiever university students.
    Method
    This descriptive correlational study was performed on 147 (52 males and 95 females) talented and high achiever students in Shiraz University selected purposively. Abedi Questionnaire of Creativity and Wagner-Sternberg Thinking Styles Questionnaire were used as measurement instruments. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and stepwise regression by SPSS 16 software.
    Results
    The results showed that there is a significant positive correlation between components of Sternberg type 1 thinking styles and creativity. The results of stepwise regression showed some components of Sternberg type 1 thinking styles (legislative, judicial, global, liberal) predicted all dimensions of creativity and general creativity.
    Conclusion
    components of Sternberg type 1 thinking styles can be considered as influential and fundamental construct in improving and reinforcing creativity. Therefore, effective measures can be taken by training type 1 thinking styles role in improving creativity.
    Keywords: Creativity, Thinking styles, Giftedness, High, achiever students, Talented students
  • Sheida Azari *, Hamid Poursharifi, Ladan Fata Page 377
    Introduction
    Given the growing outbreak of Binge Eating Disorders (BED) and its consequences, the present study aims at evaluating the efficacy of short term cognitive behavioral therapy (CBT) on the aforementioned disorder.
    Method
    This is a pretest-posttest study with control group. The statistical population comprised all people who came to Tehran’s weight loss clinics. Those suffering from BED were invited to participate in the test. Out of these, 28 patients who met inclusion criteria were randomly selected and assigned to experimental and control groups. In order to measure the variables such as depression, binge eating (BE), perceived stress and self esteem the following tools were used; Beck Depression Inventory, Binge Eating Scale, Cohen Perceived Stress Scale and Rosenberg Self-esteem Scale. Then data were analyzed using ANCOVA and ANOVA.
    Results
    The findings of the study showed that short-term cognitive-behavioral therapy has a meaningful effect on depression, self-esteem, binge eating, but not on perceived stress.
    Discussion
    Short-term cognitive-behavioral therapy can be used as an appropriate and economical treatment for people with binge eating disorder and comorbid psychological problems.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Being Eating Disorder, Depression, Self, Esteem, Perceived stress
  • Marziyeh Soltani, Mohammad, Reza Shaeiri, Rasol Roshan Page 383
    Introduction
    The present research aims at investigating the effects of emotional focused therapy on increasing the adjustment of infertile couple.
    Method
    The present research was a quasi-experimental study. The samples included 12 couples, (6 couples in which husband was infertile, and 6 couples in which wife was infertile). Infertility was diagnosed by a gynecologist and maladjustment was diagnosed by Spanir Marriage Suitability Test. They were assigned to control and experiment groups. Six couples (3 couples in which husband was infertile and 3 couples in which wife was infertile) received emotional focused therapy couple therapy and the other 6 couples waited for treatment (as the control group).
    Result
    Emotional focused therapy meaningfully increased marriage adjustment, twosome settlement, love expression, marriage consent, and twosome consistency.
    Conclusions
    The emotional focused therapy increases infertile couple’s marriage suitability.
    Keywords: Emotional Focused Therapy, Marriage Suitability, Barrenness