فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:8 Issue: 3, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/09/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه گلیج، علیرضا مرادی*، هادی پرهون صفحه 205
    اهداف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد شناختی افراد مبتلا به اختلال وسواس شستشو، وسواس وارسی و اختلال اضطراب فراگیر در حوزه حافظه شرح حال است.
    روش
    در یک مطالعه علی- مقایسه ای با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 14 نفر بیمار مبتلا به اختلال وسواس وارسی، 14 نفر بیمار مبتلاء به اختلال وسواس شستشو و 17 نفر بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و نیز 15 نفر افراد سالم و عادی که در متغیرهای سن، جنس و سطح تحصیلات همگن شده و از شرایط اجتماعی و اقتصادی مشابه برخوردار بودند، انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه بالینی ساختار یافته برای اختلالات محور یک (SCID-I)، مقیاس وسواسی اجباری ییل برآون، سیاهه اضطراب وافسردگی بک، مصاحبه ساختار یافته حافظه شرح حال و نیز آزمون حافظه شرح حال بود. داده های بدست آمده با روش های آماری تحلیل واریانس چند متغیری یک راهه و آزمون تعقیبی بنفرونی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین گروه سالم در نمره کل مصاحبه حافظه شرح حال از گروه وسواس شستشو و در زیرمقیاس حافظه معنایی دوره کودکی از گروه وسواس وارسی به شکل معناداری بالاتر است و همچنین در آزمون حافظه شرح حال، میانگین تولید حافظه شرح حال اختصاصی بویژه هنگامی که لغات محرک مثبت می باشد در گروه سالم بالاتر از گروه وسواس شستشو است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که افراد مبتلا به اختلال وسواس وارسی و وسواس شستشو عملکرد ضعیف تری در حافظه شرح حال نسبت به مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر و افراد بهنجار دارند.
    کلیدواژگان: وسواس شستشو، وسواس وارسی، اضطراب فراگیر، حافظه شرح حال
  • علی محمدزاده*، عیسی جعفری، محسن احمدی طهورسلطانی، داوود اکبرزاده صفحه 213
    مقدمه
    از آنجا که جراحی های زیبایی برای تغییر ظاهر و افزایش خشنودی و بهبود اعتماد به نفس انجام می شود، آن را می توان پیامد یک الگوی روان شناختی معین دانست. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه گرایش به جراحی های زیبایی و دو متغیر روان شناختی خودشیفتگی و احساس کهتری انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و علی- مقایسه ای است. از بین بیماران متقاضی عمل جراحی زیبایی شهر تبریز 50 نفر انتخاب و با مقیاس احساس کهتری و پرسشنامه شخصیت خود شیفته مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری و رگرسیون لوجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بین داوطلبین جراحی زیبایی احساس کهتری بالا و خودشیفتگی پایین می باشد. همچنین، احساس کهتری بصورت مثبت و خودشیفتگی بصورت منفی با گرایش به جراحی های زیبایی رابطه دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که احساس کهتری یکی از متغیرهای روانشناختی موثر در گرایش افراد به جراحی های زیبایی است، روش های ارتقا و پذیرش خود بعنوان یکی از مهمترین جایگزین های درمانی عمل جراحی زیبایی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: جراحی زیبایی، احساس کهتری، خودشیفتگی
  • زهرا مطیعی*، احمد برجعلی، داوود تقوایی صفحه 219
    مقدمه
    رضایت زناشویی لازمه یک زندگی خانوادگی موفق و پربار و از ملزومات یک جامعه سالم است که در کانون آن نسل آینده پرورش می یابد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای قصه عشق در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی انجام شد.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش جمعیت عمومی متاهل شهر اراک بود. از این جامعه 210 زوج به صورت دردسترس انتخاب شدند. ابزار به کار رفته در پژوهش شامل پرسشنامه فرم کوتاه طرحواره یانگ (SH-YSQ)، رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، و مقیاس قصه عشق (LSS) بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه و قصه های عشق با رضایت زناشویی همبستگی معنادار داشتند. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که از میان قصه های عشق، قصه های گونه که شامل قصه های جنگ، تاتر، طنز و معما می شود، می توانند در رابطه با طرحواره های ناسازگار اولیه و رضایت زناشویی نقش واسطه ای داشته باشند. نتایج نشان دهنده ی تاثیرگذاری غیرمستقیم طرحواره-های ناسازگار اولیه بر رضایت زناشویی از طریق قصه های عشق زیرگروه گونه بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد طرحواره های ناسازگار اولیه و قصه های عشق معیارهای درونی انتخاب همسر و عامل مهمی در رضایت زناشویی هستند. از این رو در سنجش تناسب زوجین برای ازدواج در مشاوره های پیش از ازدواج و همچنین درمان کیفیت پایین رضایت زناشویی توجه به طرحواره های ناسازگار اولیه و قصه های عشق ضروری است.
    کلیدواژگان: طرحواره ناسازگار اولیه، قصه عشق، رضایت زناشویی
  • بهناز دوران*، علی شیخ الاسلامی، ماندانا امیری، علیرضا کولیوند صفحه 227
    مقدمه
    در طی سال های اخیر به کارگیری روش های کیفی در پژوهش مورد توجه پژوهشگران علوم انسانی قرار گرفته است. با توجه به قابلیت های پژوهش کیفی و نقش بالقوه آن در تولید و توسعه علم روانشناسی، هدف پژوهش حاضر بررسی و ارزیابی پژوهش های کیفی انجام شده توسط روانشناسان ایرانی است.
    روش
    این پژوهش به روش مرور سیستماتیک انجام شده است، به این صورت که با جستجو در پایگاه های اطلاع رسانی اینترنتی جهاددانشگاهی، مجلات تخصصی نور، بانک اطلاعات نشریات کشور و پرتال جامع علوم انسانی؛ 21 مقاله با موضوع روانشناختی که به روش کیفی توسط روانشناسان ایرانی انجام شده، شناسایی شده و مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی نشان داد مقالات انتشار یافته، جزئیات کمی از روش و فرایند پژوهش منتشر کرده و در برخی موارد، سوالات پژوهش متناسب با روش کیفی نبود. همچنین روش پدیدارشناسی و تکنیک مصاحبه بیشترین کاربرد را داشته است.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان اظهار داشت با وجود گذشت بیش از یک دهه از انتشار اولین پژوهش انجام شده به روش کیفی توسط روانشناسان ایرانی، سهم مقالات انتشار یافته به روش کیفی اندک بوده و کیفیت روش شناختی آن ها چندان مطلوب نیست. انتظار می رود با توجه به نقشی که این رویکرد می تواند در تولید و توسعه علم روانشناسی داشته باشد، جایگاه واقعی و مطلوب خود را در میان پژوهشگران حوزه روانشناختی پیدا کند.
    کلیدواژگان: روش پژوهش، روش کیفی، مرور سیستماتیک
  • رضوان حکیم زاده، مسعودغلامعلی لواسانی، سوده نوروزی* صفحه 233
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش های شناختی-رفتاری در افزایش خودنظم جویی دانش آموزان دختر دبیرستانی انجام شده است.
    روش
    این مطالعه از نوع پیش آزمون-پس آزمون است که در آن 34 نفر از دانش آموزان پایه اول دبیرستان که در پرسشنامه خودنظم جویی بوفارد کمترین نمره راکسب کرده بودند انتخاب شدند و به عنوان آزمودنی های تحقیق به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. محتوای جلسات آموزش گروهی بر اساس تلفیق دو بسته آموزشی بیندرو شهنی ییلاق و همکاران تنظیم شده بود. در پایان جلسات آموزشی پرسشنامه به کار رفته در پیش آزمون مجددا بعنوان پس آزمون در مورد هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش های شناختی-رفتاری باعث افزایش خودنظم جویی در دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که یکی از روش های موثر افزایش خودنظم جویی، استفاده از آموزش های شناختی-رفتاری است که در این پژوهش بکار رفته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت معنادار بین گروه آزمایش و کنترل از آموزش های شناختی رفتاری می توان در افزایش خودنظم جویی دانش آموزان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خودنظم جویی، آموزش های شناختی، رفتاری، دانش آموز
  • سید مرتضی حسینی، علی فتحی آشتیانی*، مهدی ربیعی، سیما نوحی، هنگامه فجرک صفحه 239
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناخت با گروه کنترل در بهبود اختلال اضطراب فراگیر و باورهای فراشناختی انجام شده است.
    روش
    طی یک مطالعه، کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، افراد براساس پرسشنامه اضطراب فراگیر (GAD-7) گروه بندی و 30 نفر از افرادی که شرایط ورود و خروج مطالعه را داشتند، بصورت تخصیص تصادفی، به دو گروه پانزده نفری شامل گروه درمانگری فراشناخت و گروه کنترل تقسیم شدند. افراد سه بار در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماه بعد از درمان از نظر پرسشنامه های GAD-7 و پرسشنامه فراشناخت مورد بررسی قرار گرفتند. گروه درمانی هشت جلسه اجرا شد ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS Ver. 18 و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تی وابسته و تی مستقل تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فراشناخت نسبت به گروه کنترل از نظر مقیاس اختلال اضطراب فراگیر و نمره کلی پرسشنامه فراشناخت بطور معناداری اثربخش تر است. همچنین اندازه اثر در درمان فراشناخت قابل توجه بود و بیشترین میزان بهبودی مربوط به اضطراب فراگیر(اندازه اثر=2/38) و بعد باورهای فراشناختی(اندازه اثر=1/67) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی معنادار درمان فراشناخت نسبت به گروه کنترل، این رویکرد می تواند یکی از درمان های اختلال اضطراب فراگیر باشد. زیرا درمان فراشناخت با هدف قرار دادن نگرانی که خصیصه شناختی اصلی اختلال اضطراب فراگیر است، سبب کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر می شود.
    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، اختلال اضطراب فراگیر، پرسشنامه فراشناخت، باورهای فراشناختی
  • عبدالعلی بانکی، سعیده اخوان، محمد حکمی، محمود برجعلی، علی اکبر کریمی زارچی* صفحه 247
    مقدمه
    امروزه شایع ترین نوع سردرد، سردر تنشی است که تاکنون علت آن به درستی شناخته نشده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه مولفه های کارکرد خانواده در بیماران مبتلا و غیر مبتلا به سردرد تنشی است.
    روش
    این مطالعه از نوع مورد- شاهد است که در آن مراجعه کنندگان به کلینیک سردرد و نیز بخش عمومی درمانگاه بقیه الله (عج)، 120 نفر با تشخیص متخصص مغز و اعصاب شامل دو گروه 60 نفری با و بدون سردرد تنشی انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس برای گروه اول و تصادفی برای گروه دوم بود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه سنجش کارکرد خانواده بود.
    یافته ها
    تحلیل داده ها مشخص کرد که بین کارکرد خانواده بیماران مبتلا به سردرد تنشی به صورت کلی و در بعد حل مساله، ارتباط، پاسخگویی عاطفی، درگیری عاطفی،کنترل رفتار و در بعد کلی با کارکرد خانواده بیماران بدون سردرد تنشی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که یکی از عوامل ایجاد کننده و یا نگهدارنده سردرد های تنشی، کارکرد خانواده می باشد. با اصلاح همه ابعاد کارکرد خانواده ها می توان بروز و نیز شدت سردرد های تنشی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، سردرد تنشی
  • علیرضا آقایوسفی، عارفه منجم* صفحه 253
    مقدمه
    در سال های اخیر منابع استرس زا و محیط های نامساعد رو به افزایش است. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی شخصی از طریق خودمیان بینی و طرح واره های ناسازگار اولیه است.
    روش
    در یک مطالعه از نوع همبستگی چهارصد دانشجو، از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور استان تهران به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین چهار دانشکده دانشگاه انتخاب شدند و به پرسشنامه های بهزیستی شخصی (PWB)، مقیاس افسانه پردازی شخص (PF)، خیالپردازی (IA) برای سنجش خودمیان بینی و طرح واره های ناسازگار اولیه (EMSs) پاسخ دادند. داده های بدست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد، بین خودمیان بینی و طرح واره های ناسازگار اولیه با رضایت کلی از زندگی و بهزیستی شخصی رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که پیش بینی طرح واره های انزوای اجتماعی/بیگانگی، محرومیت هیجانی، منفی گرایی/بدبینی، خویشتن داری و خودانضباطی ناکافی و آسیب ناپذیری در ارتباط بابهزیستی شخصی معنادار است. این متغیرها در مجموع 23 درصد از میزان بهزیستی روانشناختی دانشجویان را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    بهزیستی شخصی مستلزم آموزش روش دستیابی به طرح واره های سازگار است. از نظر کاربردی می توان گفت که با آموزش مهارت های اجتماعی، میتوان احساس تفاوت شان با دیگران را کاهش و غلبه براجتناب از موقعیت های اجتماعی را افزایش داد. هم چنین بهبود روابط فعلی با همسالان و گروه های اجتماعی با آگاهی از نیازهای هیجانی و با ورود به دنیای اشتغال موجب درک اجتماعی و کاهش خودمیان بینی و افزایش بهزیستی شخصی خواهد شد.
    کلیدواژگان: بهزیستی شخصی، خودمیان بینی، طرح واره های ناسازگار، دانشجویان
  • رقیه اطلسی*، محمد نریمانی، توکل موسی زاده صفحه 263
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضرمقایسه اثربخشی درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم وبازپردازش مجدد با درمان فراشناختی برخودکنترلی بیماران مبتلا به حملات هراس بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این تحقیق شامل 48 بیمار مبتلا به حملات هراس بود که از بین بیماران مبتلا درشهر تبریز انتخاب و در دو گروه آزمایشی (حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد و فراشناختی) و یک گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند (هر گروه16نفر). از دو روش درمانی حساسیت زدایی با حرکات چشم و باز پردازش مجدد و فراشناختی استفاده شد. برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه خودکنترلی تانجی در دو مرحله پیش-آزمون وپس-آزمون استفاده شد. داده های پژوهش با آزمون تحلیل واریانس چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه درمانی (حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد و فراشناختی) و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. آزمون چند مقایسه ای نشان داد که درمان فراشناختی در مقایسه با درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد در افزایش خودکنترلی موثرتر بود. همچنین اثربخشی درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازپردازش مجدد بر افزایش خودکنترلی بیماران مبتلا موثرتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اثربخشی درمان فراشناختی بیشتر از درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و باز پردازش مجدد در افزایش خودکنترلی است، پیشنهاد می گردد درمانگران از این شیوه در درمان بیماران مبتلا به اختلال هراس استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: حملات هراس، درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم، باز پردازش مجدد، درمان فراشناختی
  • عباسعلی رستگار، مهدی دهقانی سلطانی* صفحه 271
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان با در نظر گرفتن نقش میانجی مشارکت در تصمیم گیری و یادگیری مشارکتی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و بر اساس چگونگی به دست آوردن داده ها، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی در شهر کرمان بود که به منظور انتخاب شرکت کنندگان پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 264 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استاندارد بود.
    یافته ها
    تحلیل نتایج بیانگر تاثیر تسهیم دانش بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان دارد. این در حالی است که تاثیر تسهیم دانش از طریق دو متغیر میانجی مشارکت در تصمیم گیری گروهی (با ضریب استاندارد 76 /0+0/87) و یادگیری مشارکتی (با ضریب استاندارد 0/65+0/71) بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان بیشتر می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان می دهد تسهیم دانش، مشارکت در تصمیم گیری گروهی و یادگیری مشارکتی به طور مستقیم باعث بهبود توانمندسازی روانشناختی کارکنان می شود، در صورتی که اگر تسهیم دانش از طریق مشارکت در تصمیم گیری گروهی و یادگیری مشارکتی صورت گیرد، اثر این بهبود دوچندان می شود.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، مشارکت در تصمیم گیری، یادگیری مشارکتی، توانمندسازی روانشناختی کارکنان
  • داود کردستانی* صفحه 279
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش رفتاری والدین به مادران کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در افزایش سلامت عمومی این مادران و کاهش مشکلات برون ریزانه فرزندان شان است.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از اینرو تعداد 24 نفر از مادرانی که فرزندان شان دارای این اختلال تشخیص داده شده بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های، سلامت عمومی، فهرست رفتاری کودک و مقیاس درجه بندی کانرز والدین برای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود. آموزش رفتاری والدین در قالب نه جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان، دو گروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش نمره پرخاشگری و قانون شکنی کودکان مبتلا بود، همچنین تحلیل ها نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش، مشکلات سلامت عمومی مادران گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان می دهند که آموزش والدین رفتار ی مشکلات رفتاری برون ریزانه فرزندان را کاهش داده و از به وجود آمدن مشکلات روانشناختی و سلامتی در والدین پیشگیری می نماید.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، آموزش رفتاری والدین، سلامت عمومی، مشکلات برون ریزانه
  • خدامراد مومنی*، رزیتا امانی، محمدرضا مجذوبی، زینب محبی صفحه 287
    مقدمه
    با توجه به رشد جامعه ی سالمندی و شیوع بیش از پیش پدیده ی اقامت در سرای سالمندان، بروز اختلالات روان شناختی در این افراد به امری اجتناب ناپذیر بدل شده است. در چنین شرایطی توجه به روش های درمانی غیردارویی ضروری به نظر می رسد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی خاطره پردازی ساختارمند گروهی بر افسردگی و عزت نفس زنان سالمند انجام شد.
    روش
    مطالعه ی حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری مطالعه شامل کلیه ی زنان سالمند ساکن سرای سالمندان شهرستان کرمانشاه می شد که از میان آن ها تعداد 24 سالمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. سالمندانی که در گروه آزمایشی بودند تحت 12 جلسه ی هفتگی خاطره پردازی ساختارمند گروهی قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. به منظور ثبت تغییرات نمرات، پرسشنامه های معاینه ی مختصر وضعیت روانی، افسردگی سالمندان و عزت نفس روزنبرگ در مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و سه ماه پس از اتمام مداخله توسط شرکت-کنندگان تکمیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از تاثیر خاطره پردازی ساختارمند گروهی بر کاهش علائم افسردگی و افزایش عزت نفس زنان سالمند بود. این دستاورد در پیگیری سه ماهه تنها برای نمرات افسردگی حفظ شده بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش بار دیگر می توان بر اهمیت خاطره پردازی ساختارمند گروهی در بهبود اختلالات روان شناختی سالمندان تاکید کرد.
    کلیدواژگان: خاطره پردازی ساختارمند گروهی، سالمند، افسردگی، عزت نفس
|
  • Somaye Golaij, Alireza Moradi*, Hadi Parhoon Page 205
    Introduction
    The present research aims to compare the cognitive performance of the people suffering from washing compulsion، checking compulsion and generalized anxiety disorders in the realm of autobiographical memory.
    Methods
    The selected samples in this causal-comparative study include 14 people suffering from checking compulsion، 14 suffering from washing compulsion، 17 suffering from generalized stress and 15 normal people who were all homogenized in the variables of age and level of education، and had the same social and economic conditions. The tools in this research included the Yale-brown obsessive-compulsive scale، Beck’s depression and anxiety inventories، the structured autobiographical memory interview and the autobiographical memory test. Finally، the research findings were analyzed through ANOVA، MANOVA analysis statistical methods.
    Results
    The results indicate that the average overall score of the healthy group is higher than that of the washing compulsion group in the autobiographical memory interview and higher than that of the checking compulsion group in the subscale of the childhood semantic memory. Also in the autobiographical memory test، the average production of the specialized autobiographical memory in the healthy group is higher than that of the washing compulsion group especially when the stimulus words are positive.
    Conclusion
    It seems that the people suffering from washing and checking compulsions have weaker performances in the autobiographical memory in compared to the normal people and those suffering from general anxiety disorders.
    Keywords: Washing Compulsion Disorder, Checking Compulsion, Generalized Anxiety, Autobiographical Memory
  • Ali Mohammadzadeh*, Esa Jafari, Mohsen Ahmadi Tahor Soltani, Davood Akbarzadeh Page 213
    Introduction
    As the main motivation for cosmetic surgery is appearance changing and improving happiness and self-confidence, this issue can be viewed as a consequent of psychological patterns. The purpose of this study was to study the relationship between cosmetic surgery seeking and two psychological factors of narcissism and inferiority feelings.
    Method
    This study was a correlative and post facto research. 50 individuals who were seeking cosmetic surgery and were admitted at cosmetic clinics in Tabriz were asked to participate. The subjects were assessed by a inferiority feeling scale and narcissistic personality inventory [NPI-16]. Data were analyzed by using a multivariate analysis of the variance and logistic regression analysis methods.
    Result
    Results showed that the seeking cosmetic surgery group got high scores in inferiority feelings and low scores in narcissistic characteristics. It also became clear that seeking cosmetic surgery was positively related to inferiority feelings and negatively related to narcissistic characteristics.
    Conclusion
    As inferiority feelings play an important role in approaching to cosmetic surgeries, self enhancement and self-acceptance methods are recommended as alternative therapeutic methods in the treatment of cosmetic surgery patients.
    Keywords: Cosmetic Surgery, Inferiority Feeling, Narcissism
  • Zahra Motiee*, Ahmad Borjali, Davood Taghvaie Page 219
    Introduction
    Marital satisfaction is necessary for a successful and productive family life and is regarded as one of the determiner factors of a healthy society that will lead to a better next generation. The aim of the present study is to examine the mediating role of love stories in regards to early maladaptive schemas and marital satisfaction.
    Method
    The statistical population of this study was the married population in Arak city. For this purpose 210 couples were selected via available sampling. These couples answered to the Young Schema Questionnaire-short Form (YSQ-SF), the ENRICH’s marital satisfaction questionnaire, and the Love Stories Scale (LSS).
    Results
    The results showed that the early maladaptive schemas have a negative and significant correlation with marital satisfaction. In addition, the results of the path analysis indicated that the genre stories (war, theater, and mystery) have a mediating role in regards to early maladaptive schemas and marital satisfaction and early maladaptive schemas have an indirect effect on marital satisfaction through love stories.
    Conclusion
    It seems that both early maladaptive schemas and love stories are the internal criteria in selecting a spouse and is considered as an important factor in marital satisfaction. Thus, it is important to consider the role of early maladaptive schemas and love stories in assessing and also beginning treatments for low marital satisfaction.
    Keywords: Early Maladaptive Schema, Love Story, Marital Satisfaction
  • Behnaz Dowran *, Ali Sheikholislami, Mandana Amiri, Alireza Kolivand Page 227
    Introduction
    In recent years researchers in human science have been interested in qualitative researches. Considering the qualitative research capabilities and its potential role in the development of psychology, this study evaluated the qualitative research conducted by Iranian psychologists.
    Method
    The present study is a systematic review. By Searching the Internet websites of Scientific Information Database (SID), Noormags, Magiran and Ensani, 21 articles in the subject of psychology, which had been conducted by Iranian psychologists, were identified and evaluated.
    Results
    The findings reveal that few details on methodologies and the research processes have been presented and in some cases, applying the qualitative method was not appropriate for the research questions. The phenomenological and the interview method have been mostly used.
    Conclusion
    Although more than a decade has passed since the publication of the first qualitative study by Iranian psychologists, the number of articles with a qualitative approach and their quality are poor. Due to the role of this approach on the production and the development of psychology, it is expected that qualitative research will find its actual and desired position among researchers in psychology.
    Keywords: Research Methods, Qualitative Method, Systematic Review, Qualitative Approach
  • Rezvan Hakimzadeh, Masoud Gholamali Lavasani, Soude Noroozi* Page 233
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effect of cognitive-behavioral training on increasing self-regulation.
    Method
    This studywas a pretest-posttest study in which 34 students who had the lowest total scores from the Bofard questioner (1995) were selected and randomly assigned to two experimental and control groups. Afterwardseight cognitive-behavioral training sessionswere administrated for the experimental group. The content of the sessions weredesigned based on combining the twotraining packages of Binder (2000) and Shahni Yelagh and colleges (1385). At the end of the training sessions, the post-test (self-regulation) was administrated to both the experimental and control groups.
    Results
    The results of the analysis of the covariance showed that self-regulation in the training group significantly increasedas compared to the control group.
    Conclusion
    In sum, it is proposed that it is best to use acombination of cognitive-behavior training and other methods or strategies in order to increase self-regulations in students.
    Keywords: self, regulation, cognitive, behavioral training, student
  • Seyed Morteza Hosseini, Ali Fathi Ashtiani*, Mehdi Rabiei, Sima Nouhi, Hengameh Fajarak Page 239
    Introduction
    The present study was done to compare the effectiveness of meta-cognitive therapy (MCT) with the control group in the treatment of general anxiety disorder (GAD) and meta-cognitive beliefs.
    Method
    This research was a randomized controlled clinical trial study. They were initially screened according to general anxiety inventory, and then 30 participants who met the exclusion-inclusion criteria were selected and randomly assigned to two groups of meta-cognitive therapy and control group (15 in each group). The population of the study was comprised from the pretest, posttest with a one month follow up design and a control group by a GAD scale and a meta-cognitive questionnaire. The experimental groups received 8 sessions of meta-cognition therapy while the control group did not receive any interventions. Data were entered into the SPSS Ver. 18 and analyzed by repeated measurements, Paired T Test, Independent T Test.
    Results
    A significant efficacy was observed in reducing GAD and meta-cognitive scale and also a significant effect size (ES) was observed among the meta-cognition group. Also the level of effectiveness in meta-cognition therapy was significant. The highest rates of recovery were related to the scales of GAD (ES=2.38) and meta-cognitive beliefs (ES=2.38) respectively.
    Conclusion
    Meta-cognition therapy can be considered as one of the treatment strategies for general anxiety disorder in comparison to the control group due to significant efficacies. All this is because MCT targets worry as a key cognitive feature of GAD and reduces the symptoms of GAD.
    Keywords: Meta, Cognitive Therapy, General Anxiety Disorder, MCQ, Meta, Cognitive Beliefs
  • Banki A., Akhavan S., Hakami M., Borjali M., Karimi, Zarchi Aa.* Page 247
    Introduction
    Today, the most common type of headache is a tension which its cause has not yet been well understood. The purpose of this study was to family performance components in patients with Tension-type headaches and patients without Tension type headaches.
    Methods
    This research was a case-control study in which 120 patients (including two groups with and without tension headaches) referred to the headache clinic and public center of Baqiyatallah in 2013. The cases were selected by a convenience sampling method and the controls were selected randomly. In order to collect data family functioning devices were used (FAD).
    Results
    Data analysis showed that there are significant differences between family functioning in patients compared to the Controls. Results also showed that there are significant differences among the factors of problem solving, communication, affective responsiveness, affective involvement, behavior control, and general functioning.
    Conclusions
    It can be concluded that one of the factors that can cause or maintain family functioning are tension-type headaches. By improving all the aspects of family functioning we can reduce the incidence and severity of tension-type headaches.
    Keywords: Family Functioning, Tension Headache
  • Alireza Aghayousefi, Arefeh Monajem* Page 253
    Introduction
    Over the recent years, the sources of stress and unfavorable situations are increasingly rising. The main purpose of the present study was to investigate the relationship between egocentrism and early maladaptive schemas with well-being in students.
    Method
    The methods which were used in this research were correlation and stepwise regression. The number of the studied cases consisted of 400 students of the Tehran Payam- Noor University from four different social classes and levels in the society that were sampled by using stratified random sampling. They were asked to complete the personal fable scale and the new imaginary audience scale in order to evaluate egocentrism and three other scales were completed to consider early maladaptive schemas (EMSs), Personal well-being (PWB), individually. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient, stepwise regression analysis.
    Results
    The analysis showed that there were significant negative relationships between well-beings and maladaptive schemas and egocentrism. Stepwise the regression analysis showed that there were significant negative correlations between social Isolation/Alienation, emotional deprivation, negativity/pessimism, insufficient self-control/self-discipline and in vulnerability with well-being.
    Conclusion
    The maladaptive schemas and invulnerability has a key role in predicting students’ psychological well-being. By being aware of the emotional needs and creating a better relationship with the same age groups, these students can lead to a much better social perception and an increase in psychological well-being status.
    Keywords: Well, Being, Egocentrism, Early Maladaptive Schemas, Students
  • Rogayeh Atlasi*, Mohammad Narimani, Tavakol Musazadeh Page 263
    Introduction
    The aim of the present research was to compare the efficacy of desensitization with eye movements, reprocessing therapy and meta- cognitive therapy on the self- control of patients suffering from panic disease.
    Method
    This study was a quasi- experimental study with a pretest- posttest design and a control group. The sample consisted of 48 selected patients with panic disease in Tabriz city. The subjects were randomly assigned to two experimental groups and a control group. The two used techniques were desensitization with eye movements, reprocessing therapy and meta- cognitive therapy. In order to collect data the Tanji self- control Questionnaire and also the pretest- posttest were used in two stages. Data were analyzed by using the multivariate analysis of variance.
    Results
    The results showed significant differences between the therapeutic groups and the control group. The multi- comparison tests revealed that meta- cognitive therapy is more effective compared to desensitization with eye movements and reprocessing therapy in increasing the self- control of patients. Also, the efficacy of desensitization treatment with eye movements and reprocessing therapy in increasing the self- control of patients was more effective compared to the control group.
    Conclusion
    Considering the advantages of meta- cognitive therapy over desensitization with eye movements and reprocessing therapy in increasing self- control, it is recommended that therapists use this method in patients who are suffering from panic disease.
    Keywords: Panic Disease, Desensitization Therapy with Eye Movement, Reprocessing Facility, Meta, Cognitive Therapy
  • Abas Ali Rastegar, Mehdi Dehghani* Page 271
    Introduction
    The aim of the present research is to study and investigate the impact of knowledge sharing on employees’ empowerment through contribution in decision making and contributive learning in the Kerman University of Medical Sciences.
    Method
    The current study is a descriptive research and has a correlative approach. The population of this survey consists of the whole employees of Kerman University of Medical Sciences. In order to select the attendance of this study, 264 people were chosen according to the simple random sampling. The data collection method in this survey was a standard questionnaire.
    Results
    Findings indicate that there is a significant positive association between knowledge sharing and employees’ psychological empowerment through contribution in collective decision making (with standardized solution 0/87+0/76) and contributive learning (with standardized solution 0/87+0/76) in the Kerman University of Medical Sciences.
    Conclusion
    According to the results of this research, knowledge sharing, contribution in decision making and contributive learning can improve psychological empowerment directly. It is said that if knowledge sharing is done through contribution in decision making and contributive learning, the effect of this improvement will decrease.
    Keywords: Knowledge Sharing, Contribution in Decision Making, Contributive Learning, Employee's Psychological Empowerment
  • Davood Kordestani* Page 279
    Introduction
    The purpose of the current study was to investigate the effects of behavioral parent training methods for the mothers of children with Attention Deficit Disorder (ADHD) in improving the mental health of these mothers and reducing the externalizing behavior symptoms of their children.
    Method
    The research method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group. To do so, 24 mothers of children with ADHD were selected using at-hand sampling and were divided into control and experimental groups. Both groups filled out the general health scale, children behavior checklist, and Conners’ parents rating scale for ADHD. In the next step, the behavioral parent training methods were implemented in the experimental group in 9 ninety-minute sessions while the mothers in the control group went under their normal procedures. At the end of the instructional session, both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data.
    Result
    The results of the analysis of the covariance showed that behavioral parent training methods improved the mental health scores in mothers in the experimental group in comparison with the control group. Also it can be said that the aggression and rule breaking scores decreased among children.
    Conclusion
    The results totally showed that the behavioral training of mothers improves their mental health and also the behavior problems in their children suffering from ADHD.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Parent Behavior Training, General Health, Externalizing Behavior
  • Khodamorad Momeni*, Rozita Amani, Mohammadreza Majzoobi, Zeynab Mohebi Page 287
    Introduction
    Due to the growing elderly population and the prevalence of the phenomenon of staying in nursing homes, psychiatric disorders in this population have become inevitable. In such circumstances, paying more attention to the non-drug therapies seems necessary.Therefore, the aim of this study is to investigate the effectiveness of structured group reminiscence on the depression and self-esteem of older women.
    Method
    This study is quasi-experimental, pretest-posttest-follow up design with a control group. The population includes all the elderly female nursing home residents in the city of Kermanshah. Among them, 24 elderly were selected and have been randomly assigned to experimental and control groups. Seniors who were in the experimental group received 12 weekly sessions of structured group reminiscence and control group received no intervention during this time. In order to record the score changes, the brief mental status examination, depression among seniors, and Rosenberg's Self-Esteem Scale questionnaires were filled out by participants during the pretest-posttest level and three months after the intervention.
    Results
    The result of the analysis of the covariance indicates the effect of the structured group reminiscence on reducing the symptoms of depression and increasing self-esteem among female seniors. These results were maintained in a three month follow-up only for depression scores.
    Conclusion
    Based on the findings of this study one can once again emphasize the importance of the effect of structured group reminiscence on the improvement of psychological disorders among the elderly.
    Keywords: Structured Group Reminiscence, Elderly, Depression, Self, esteem