فهرست مطالب

International Journal of Behavioral Sciences
Volume:3 Issue: 3, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر ارجمندنیا، مریم سیف نراقی صفحه 173
    مقدمه
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر راهبرد مرور ذهنی بر عملکرد حافظه فعال دانش آموزان نارساخوان اجرا شد.
    روش
    در این تحقیق که از نوع کاربردی است و با روش نیمه تجربی به اجرا درآمده است، 15 دانش آموز نارساخوان به روش نمونه گیری در دسترس و 15 دانش آموز عادی به روش تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون WMTB-C که توسط پیکرینگ و گدرکول تهیه شده است، استفاده شد. راهبرد مرور ذهنی در گروه نارساخوان به اجرا درآمد.
    یافته ها
    عملکرد حافظه فعال دانش آموزان نارساخوان از دانش آموزان عادی ضعیف تر بود.
    نتیجه گیری
    راهبرد مرور ذهنی تاثیر معنی داری بر عملکرد حافظه فعال دانش آموزان نارساخوان ندارد.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، نارساخوان، مرور ذهنی، مجموعه تست حافظه فعال برای کودکان
  • معصومه پورمحمدرضای تجریشی صفحه 179
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده جنس در ارتباط بین سبک اسناد (با دو سطح مثبت و منفی) و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دبیرستان انجام شد.
    روش
    233 دانش آموز (118 دختر و 115 پسر) مشغول به تحصیل در سال سوم رشته ریاضی- فیزیک از دبیرستان های مناطق نوزده گانه آموزشی شهر تهران بر اساس نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، به تصادف انتخاب شدند و پرسش نامه سبک اسناد پترسون را تکمیل کردند. هم چنین، میانگین نمره های دروس ریاضی، فیزیک و شیمی دانش آموزان در ترم اول به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. نتایج با استفاده از تحلیل واریانس دو راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین سبک اسناد و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی دار (01/0 p<) وجود داشت؛ متغیر جنس موجب تغییرات معنی دار در میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای سبک اسناد مثبت شد؛ ولی در میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای سبک اسناد منفی، تغییرات معنی دار ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    سبک اسناد در مقایسه با جنس، مقدار بیشتری از تغییرات پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی می کند و این یافته در تبیین افت تحصیلی واجد اهمیت است.
    کلیدواژگان: سبک اسناد، جنس، پیشرفت تحصیلی، دانش آموز
  • علیرضا آقایوسفی، حسین زارع صفحه 187
    مقدمه
    پژوهش حاضر، با هدف مطالعه تاثیر مقابله درمانگری بر کاهش تنیدگی زنان مبتلا به اختلال عروق کرونر انجام شد.
    روش
    جامعه آماری، شامل همه بیماران زن مبتلا به این اختلال بود که در سال 1387 به کلینیک تخصصی قلب فرمانیه تهران مراجعه کردند. پرسش نامه رویدادها و تغییرات زندگی مک کابین توسط 100 نفر از زنان بیمار در فاصله سنی 35 تا 55 سال تکمیل شد. سپس، 40 نفر که بالاترین نمره تنیدگی را داشتند به عنوان نمونه انتخاب شدند. نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه آزمایش، 10 جلسه با استفاده از روش مقابله درمانگری تحت درمان فردی قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه های مکرر تحلیل شدند.
    یافته ها
    نمرات کل تنیدگی و تنیدگی با سرچشمه تعارضات و مشکلات درون خانوادگی در گروه آزمایش به طور معنی داری کاهش یافتند. اجرای پردازش های آماری با روش تحلیل کوواریانس نیز نتیجه یکسانی داشت.
    کلیدواژگان: تنیدگی، بیماری عروق کرونر، مقابله درمانگری
  • خدابخش احمدی، محمود رشادت جو، غلامرضا کرمی، جعفر انیسی صفحه 195
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه فراوانی اختلال فشار روانی آسیب زاد (PTSD) نیابی یا ثانویه در همسران جانبازان شیمیایی سردشت انجام شد.
    روش
    در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی، 306 نفر در دو گروه آزمون (150 نفر از همسران مصدومین شیمیایی شهرستان سردشت) و کنترل (156 نفر از همسران جمعیت عادی شهرستان سردشت) مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی شدت PTSD، برای هر فرد پرسش نامه 39سئوالی «می سی سی پی» تکمیل شد.
    یافته ها
    نمره کل می سی سی پی در همسران جانبازان شیمیایی 67/12±68/128 و در گروه کنترل 21/21±27/111 بود. میزان و شدت PTSD در همسران مصدومین شیمیایی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود. هم چنین نمره کل می سی سی پی در مصدومان شیمیایی (شوهران گروه آزمون)، بیشتر از شوهران گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    زمانی که واکنش به آسیب شدید باشد و برای مدتی درمان نشود، منشا مشکلات بزرگی در خانواده می شود. (نتیجه حاصل از این مطالعه بیان شود!) لذا با توجه به فراوانی و شدت بالای این اختلال در همسران جانبازان شیمیایی، پیگیری و درمان موارد مبتلا ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلال فشار روانی آسیب زاد، آسیب نیابی، قربانیان شیمیایی، جنگ شیمیایی
  • خدیجه فولادوند، ولی الله فرزاد، مهرناز شهرآرای، علی اکبر سنگری صفحه 201
    مقدمه
    این پژوهش، با هدف بررسی روایی و اعتبار پرسش نامه سلامت روانی و جسمانی (فرم کوتاه 36سئوالی نسخه 2) SF-36 (V2 ویر اجرا شد.
    روش
    320 دانشجوی کارشناسی دانشگاه تربیت معلم شهر تهران (188دختر، 132پسر) که از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند، به پرسش نامه (SF-36 (V2 و پرسش نامه فشارزاهای دانشجویی پولادی ری شهری پاسخ دادند. در این پژوهش، به منظور بررسی ساختار عاملی (روایی سازه)، روایی افتراقی و اعتبار پرسش نامه SF-36 از تحلیل عامل اکتشافی، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب آلفای کرونباخ نشان داد که عامل ها و مقیاس های پرسش نامه SF-36 (V2 از اعتبار بالایی برخوردارند. نتایج تحلیل عامل اکتشافی نیز دو عامل سلامت روانی و جسمانی را در این پرسش نامه نشان داد. ضریب همبستگی SF-36 (V2 و فشارزاهای دانشجویی، 68/0- بود (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    SF-36 (V2، پرسش نامه ای روا و معتبر برای بررسی سلامت روانی و جسمانی است.
    کلیدواژگان: روان سنجی، سلامت روانی، سلامت جسمانی، روایی، اعتبار، تحلیل عامل
  • الناز پوراحمدی، شهلا پاکدامن، علیرضا عابدین، محمدرضا شعیری، محسن جلالی صفحه 209
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه عناصر آزمون ترسیم آدمک رنگی در کودکان 7 تا 10ساله مبتلا به اختلال تضادورزی مقابله ای (ODD) و کودکان عادی انجام شد.
    روش
    این تحقیق از نوع علی- مقایسه ای است. جمع آوری نمونه، در دو مرحله تصادفی و مبتنی بر هدف صورت گرفت و در نهایت از 16 مدرسه ابتدایی (هشت مدرسه دخترانه و هشت مدرسه پسرانه) انتخاب شده از مدارس شهر تهران، 60 دانش آموز در محدوده سنی 7 تا 10سال بر اساس فهرست رفتاری کودک و فرم گزارش معلم (دارای نمره بالاتر از نقطه برش در مقیاس تضادورزی مقابله ای) به عنوان گروه آزمایش انتخاب شدند. 60 دانش آموزان نیز به عنوان گروه گواه انتخاب شدند که در تمام مقیاس های هر دو پرسش نامه مذکور، نمره کمتر از نقطه برش داشتند. آزمون ترسیم آدمک رنگی روی همه کودکان اجرا شد. از آزمون مجذور کای برای مقایسه فراوانی سطوح عناصر در آزمون ترسیم آدمک رنگی استفاده شد.
    یافته ها
    فراوانی 18 مورد از عناصر آزمون ترسیم آدمک در گروه آزمایشی به طور معنی داری بالاتر از گروه گواه (05/0 p≤) و فراوانی 13 مورد از عناصر نیز در گروه گواه به طور معنی داری بالاتر از گروه آزمایش بود (05/0 p≤). میان فراوانی عناصر آزمون ترسیم آدمک دختران و پسران مبتلا به ODD، تفاوت معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    عناصری در ترسیم آدمک رنگی کودکان مبتلا به اختلال تضادورزی مقابله ای وجود دارند که می توان به واسطه آنها به تشخیص کودکان مبتلا به این اختلال نزدیک شد و این عناصر، صرف نظر از جنس، به شکل مشابهی در آزمون ترسیم آدمک رنگی این کودکان دیده می شوند.
    کلیدواژگان: آزمون ترسیم آدمک رنگی، اختلال تضادورزی مقابله ای، کودکان، فهرست رفتاری کودک، فرم گزارش معلم
  • علی نویدیان، محمدرضا عابدی، ایران باغبان، مریم سادات فاتحی زاده، حمید پورشریفی صفحه 217
    مقدمه
    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع مقطعی است و در آن 118 نفر که با نمایه توده بدنی بیش از 25 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند به کمک پرسش نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی اعتبار از روش بازآزمایی و برای تعیین روایی از روش های مختلف از جمله روش تحلیل عاملی با مولفه های اصلی، همبستگی سئوالات با نمره کل و با پرسش نامه خودکارآمدی عمومی شرر و روایی بیرونی بهره گرفته شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های آماری ضریب همبستگی، تحلیل عاملی و آزمون T تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضریب اعتبار این ابزار به شیوه بازآزمایی برای کل پرسش نامه 91/0 به دست آمد. به کمک تحلیل عاملی، 5 عامل «هیجان های منفی»، «در دسترس بودن مواد غذایی»، «فشارهای اجتماعی»، «ناراحتی های جسمانی» و «فعالیت های مثبت و سرگرم کننده» از پرسش نامه اصلی استخراج و تایید شد. همچنین، همبستگی 5 عامل با نمره کل پرسش نامه، همبستگی معنی دار با نمره پرسش نامه خودکارآمدی عمومی شرر (62/0= r؛ 001/0 p<) و افزایش نمره کل پرسش نامه طی آموزش تغذیه، همه نشان دهنده کفایت و کارآیی این پرسش نامه بود.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه سبک زندگی مبتنی بر خودکارآمدی وزن را می توان به عنوان ابزاری معتبر و مناسب برای استفاده در محیط های آموزشی، بالینی و پژوهشی به کار برد.
    کلیدواژگان: پرسش نامه خودکارآمدی وزن، اعتبار، روایی، کنترل وزن
  • فرزانه ذیقیمت، زینب نادری *، عباس عبادی، حسین کچویی، سودابه مهدی زاده، جواد عاملی، زهرا نیکنام صفحه 223
    مقدمه
    تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس چارچوب مدل «پرسید- پروسید» بر آگاهی، نگرش و رفتار بیماران مصروع انجام گرفت.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی، 64 بیمار مبتلا به صرع بزرگ بر اساس معیارهای ورود به مطالعه و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. مداخله آموزشی بر اساس الگوی «پرسید- پروسید» به عنوان چارچوب برنامه ریزی برای آموزش بیماران در گروه آزمون صورت گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته شامل سئوالاتی در زمینه مشخصات جمعیتی- بهداشتی بیماران و شاخص های الگوی «پرسید- پروسید» بود. اطلاعات از طریق تکمیل پرسش نامه طی مصاحبه ساختاریافته با نمونه های منتخب در دو نوبت قبل از مداخله آموزشی و دو ماه بعد از آن جمع آوری شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد میانگین نمرات عوامل مستعدکننده شامل آگاهی و نگرش و نیز نمرات عوامل تقویت کننده و نمرات رفتارها افزایش معنی داری داشت (05/0 p<)، اما بین میانگین نمرات عوامل قادرکننده در گروه آزمون و شاهد بعد از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 p>). به علاوه، میانگین نمرات تمامی سازه های مدل پرسید- پروسید در بیماران گروه آزمون و رفتار هدف یعنی «رعایت دقیق رژیم درمانی» نسبت به قبل از مداخله افزایش معنی داری یافت (05/0 p<). در گروه شاهد نیز میانگین نمرات شاخص های آگاهی، نگرش و عوامل قادرکننده قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش بر اساس چارچوب مدل «پرسید- پروسید» در افزایش آگاهی، نگرش، عوامل تقویت کننده و نیز رفتارهای مقابله ای مثبت در بیماران مصروع مؤثر است.
    کلیدواژگان: صرع، آگاهی، نگرش، رفتار، آموزش، مدل
  • فرشته باعزت، مهرانگیز پیوسته گر، راضیه ایزدی فرد صفحه 231
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های دلبستگی دانش آموزان مبتلا به اختلال رفتاری، نارساخوان و عادی صورت گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان پایه های سوم تا پنجم ابتدایی شهر تهران بودند. به منظور انجام این پژوهش، ابتدا تعداد 55 دانش آموز نارساخوان و 43 دانش آموز دارای اختلال رفتاری پایه سوم تا پنجم شهر تهران پس از اجرای آزمون های تشخیصی (آزمون اختلال خواندن و آزمون اختلال رفتاری راتر) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس 60 دانش آموز عادی از مقطع ابتدایی به منظور مقایسه با دانش آموزان مبتلا به اختلال رفتاری و نارساخوان به صورت هدفمند انتخاب شدند. پس از نمونه گیری، آزمون دلبستگی رندولف روی دانش آموزان اجرا شد. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین سبک های دلبستگی دانش آموزان مبتلا به اختلال رفتاری، نارساخوان و عادی تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    دانش آموزان عادی از سبک دلبستگی ایمن برخوردار هستند، اما دانش آموزان نارساخوان دارای سبک دلبستگی ناایمن از نوع اجتنابی و دانش آموزان مبتلا به اختلال رفتاری دارای سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا هستند.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، دانش آموزان عادی، دانش آموزان نارساخوان، دانش آموزان مبتلا به اختلال رفتاری
  • روح الله عباسی، کاظم رسول زاده طباطبایی صفحه 237
    مقدمه
    هدف از پی ریزی این پژوهش، بررسی مهم ترین عوامل شخصیتی مؤثر در رضایت مندی زناشویی زوجین بود.
    روش
    600 نفر (300 زوج) به روش نمونه گیری تصادفی (چندمرحله ای) از میان دانشجویان 3 دانشگاه به عنوان گروه نمونه انتخاب شده و پرسش نامه های NEO-FFI و رضایت زناشویی ENRICH را تکمیل کردند. داده ها به کمک رگرسیون چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    چهار عامل مسئولیت پذیری، روان آزرده خویی و سازگاری مردان و مسئولیت پذیری زنان، 2/29% واریانس رضایت مندی زناشویی مردان را به طور معنی داری تبیین کردند (03/0 p<). همچنین، مسئولیت پذیری و روان آزرده خویی زنان و روان آزرده خویی مردان، 27% از تغییرات رضایت مندی زناشویی زنان را تبیین نمودند (002/0 p<).
    نتیجه گیری
    از میان ویژگی های شخصیتی، دو عامل مسئولیت پذیری و روان آزرده خویی بیشترین نقش را در تبیین تغییرات رضایت مندی زناشویی زوجین به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی زناشویی، ویژگی های شخصیتی، رگرسیون چندگانه
  • اسفندیار ازادمرزآبادی صفحه 243
    مقدمه
    پیوستگی تنیدگی با شغل، به خصوص مشاغل نظامی، نیاز روزافزون به بررسی و تحقیق علمی درباره پیامدهای ناشی از محیط کار و نوع شغل را طلب می کند. هدف اصلی این مقاله بررسی و رتبه بندی علایم جسمانی و روانی ناشی از تنیدگی های زندگی در افراد نظامی بود.
    روش
    این تحقیق از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه مورد مطالعه گروهی از کارکنان یکی از مراکز نظامی بودند. ابزار تحقیق متشکل از پرسش نامه محقق ساخته و پرسش نامه رویدادهای زندگی هلمز و راهه بود که توسط 766 نفر از کارکنان نظامی تکمیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات جسمانی افراد موردمطالعه بر حسب نمره رویدادهای زندگی معنی دار بود. به علاوه، افرادی که نمره رویدادهای زندگی آنها بالاتر از 250 بود نسبت به افرادی که نمرات پایین تری داشتند به طور معنی داری میزان بیشتری از علایم جسمانی تنیدگی زا نشان دادند؛ هم چنین افرادی که نمره آنها کمتر از 200 بود نسبت به افرادی که نمره آنها زیر 100 بود، علایم جسمانی تنیدگی زای بیشتری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در نیروهای نظامی، بین تنیدگی ناشی از رویدادهای زندگی و علایم جسمانی و روان شناختی تنیدگی رابطه معنی داری وجود دارد. با افزایش نمره رویداد زندگی، علایم جسمانی و روان شناختی تنیدگی نیز افزایش می یابد.
  • مجتبی حبیبی عسگرآباد، احمد عاشوری، مهدی ترکمن ملایری، علی جوان اسمعلی صفحه 249
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین افکار خودکشی و صفات شخصیتی در افراد معتاد وابسته به مواد افیونی انجام شد.
    روش
    80 آزمودنی در این پژوهش شرکت داشتند که به صورت تصادفی خوشه ایاز بین معتادان خودمعرف مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شیراز انتخاب شدند و به پرسش نامه های اصلاح شده افکار خودکشی و شخصیتی نئو پاسخ دادند. داده های پژوهش حاضر با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی گام به گام تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در معتادان، ویژگی های شخصیتی «روان نژندگرایی» و «باوجدان بودن» به ترتیب دارای رابطه مثبت و منفی با احساس گناه و خود تخریبی بودند. ویژگی های شخصیتی «برون گرایی» و «باز بودن در برابر تجارب» در معتادان با ناامیدی و احساس حقارت رابطه منفی داشتند. علاوه بر این، ویژگی های شخصیتی «برون گرایی» و «باوجدان بودن» نیز با نمره کل افکار خودکشی گرا رابطه منفی داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به خطرآفرین بودن افکار خودکشی و بالا بودن میزان اقدام به خودکشی در بین معتادان، به خصوص بعد از عودهای مکرر، شناسایی عوامل خطر آفرین و پیش بایست های شاخص شناسایی این افکار، میزان خطر را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی گرا، ویژگی های شخصیتی، معتاد
|
  • Arjmandnia A. A. *, Seifenaraghi M Page 173
    Introduction
    The purpose of this research was to compare the working memory performance in dyslexic and non-dyslexic students and investigate the effect of rehearsal on working memory performance in dyslexic children.
    Method
    This is a quasi-experimental study. Statistical sample of research consisted of 15 dyslexic students who were selected by achievable method as test group and 15 normal students who were selected randomly as control group. These groups matched upon to age mean and academic grade. Data was collected by working memory test battery for children (WMTB-C) designed by Pickering & Gathercole. Rehearsal performed on dyslexic group.
    Results
    Performance of working memory in dyslexic students was weaker than normal students.
    Conclusion
    Rehearsal does not have a significant effect on working memory performance of dyslexics.
  • Pourmohamadrezaye Tajrishi M. * Page 179
    Introduction
    The purpose of this study was to study the mediating role of gender in relationship between attribution style (positive and negative) and academic achievement in high school students.
    Method
    233 junior high school students (118 girls and 115 boys) in Tehran selected randomly through multiphase cluster sampling. Subjects completed Peterson attribution style questionnaire. The average of mathematics, physics and chemistry scores in fall semester were used as an index of academic achievement. Data analyzed with two-way ANOVA.
    Results
    There was a significant relation (p<0.01) between attribution style and academic achievement. There was a significant difference between girls and boys regarding to positive attribution. There was no significant relation between gender and negative attribution.
    Conclusion
    In comparison with gender, attribution style is a good predictor of academic achievement. The results are important for explaining school drop-out.
  • Aghayousefi A. *, Zare H Page 187
    Introduction
    The aim of present study was to evaluate the effect of coping-therapy on decreasing the stress of female coronary artery patients.
    Method
    The sample society was all patients referred to Farmanyeh heart clinic of Tehran during 2008-09. 100 females between 35 and 55 years old filled McCabin family stress and changes questionnaire. 40 females with the highest scores were chosen as samples. Participants divided to two test and control groups, randomly. Experimental group received 10 sessions of coping-therapy in individual form. Data analyzed by mixed ANOVA.
    Results
    Total scores of stress and Interfamily conflicts and problems as a source of stress decreased in experimental group, significantly. ANCOVA showed same results.
    Conclusion
    Coping-therapy may reduce stress among coronary diseases female patients and can predict decrease of the diseases by stress in long term periods, according to theoretical model.
  • Ahmadi Kh. *, Reshdatjoo M., Karami Gh. R., Anisi J Page 195
    Introduction
    This study was to evaluate the vicarious or secondary post traumatic stress disorder (PTSD) in Sardasht chemical warfare victim's wives.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study, 306 persons were analyzed in two case (150 wives of Sardasht chemical warfare victims) and control (156 wives of Sardasht normal families) groups. A 39-query Mississippi questionnaire was filled for each person in order to evaluate the severity of PTSD.
    Results
    The total Mississippi degree was 128.68±12.67 in chemical warfare victim's wives and 111.27±21.21 in control group. The prevalence and severity of PTSD in chemical warfare victim's wives were sensibly more than the control group. The total Mississippi score in chemical victims (case group's husbands) was higher than normal people (control group's husbands).
    Conclusion
    According to high prevalence and severity of this disorder in chemical warfare victim's wives, it is necessary to follow up and treat the involved cases.
  • Fooladvand Kh. *, Farzad V., Shahraray M., Sangari A. A Page 201
    Introduction
    This study aimed to analyze the validity and reliability of Ware mental and physical health (short form 36-itemed; version 2).
    Method
    Research sample includes 320 undergraduate students of Tarbiat Moallem University of Tehran (188 females; 132 males) which were selected by multi-stage sampling method. Samples completed Ware SF-36 (V2) and Pooladi Reyshahri students stressors questionnaire (SSQ). Exploratory factor analysis, Pearson correlation coefficient and internal consistency were used to compute the SF-36 (V2)’s factor structure (construct validity), discriminant validity and reliability, respectively.
    Results
    Alpha Cronbach coefficients indicated that both factors and the sub-factors of SF-36 (V2) were highly reliable. Also, the results of the exploratory factor analysis indicated two factors (mental and physical) in this questionnaire. The correlation coefficient of SF-36 (V2) and SSQ were -0/68 (p<0/001).
    Conclusion
    SF-36 (V2) is a valid and reliable questionnaire for studying mental and physical health.
  • Pourahmadi E. *, Abedin A. R., Pakdaman Sh., Shaeiri M. R., Jalali M Page 209
    Introduction
    The present study evaluated the ability of possible components of Draw-A-Person (DAP) test in distinguishing oppositional defiant disorder (ODD).
    Method
    60 students (30 males; 30 females) from 16 randomly selected schools in Tehran who had received scores above the cut off point on ODD subtest of child behavioral check list (CBCL) and teacher report form (TRF) were selected as the subjects of the study. They ranged from 7 to 10 years old. 60 other students from the same schools, compatible in age and sex, who scored below the cut off point on CBCL and TRF served as the control group. Both groups were administered DAP test. Data was analyzed by chi-square to compare groups across components of DAP.
    Results
    ODD group rated significantly higher than the control group in 18 components of DAP (p<0/05); the control group rated significantly higher than the ODD group in 13 components of DAP (p<0/05). No significant difference was observed between the male and female subjects
    Conclusion
    Human figure drawings of individuals diagnosed with ODD, irrespective of their gender, are significantly different than those of the non-ODDs.
  • Navidian A. *, Abedi M. R., Baghban I., Fatehizade , Poursharifi H Page 217
    Introduction
    The aim of the present study was to assess the psychometric properties of weight efficacy lifestyle questionnaire (WEL).
    Method
    This experiment is a cross-sectional study. The subjects consisted of 118 individuals with BMI higher than 25 kg/m2 who were selected using available sampling and then were evaluated using WEL. Reliability was evaluated by test-retest method and validity was assessed using different methods such as factor analysis, principal component analysis, items correlation with the total score and with Shrer general self efficacy questionnaire and external validity. Data was analyzed using descriptive statistics, T test, Pearson correlation coefficient and factor analysis.
    Results
    Test-retest reliability coefficient of WEL was 0/91. Using factor analysis revealed and confirmed five subscales of original WEL including "negative emotions", "availability", "social pressures", "physical discomfort" and "positive amusing activities". Furthermore, the correlation of five factors with the total scores, the significant correlation of WEL with total scores of Shrer general self efficacy questionnaire (r=0.62; p<0.001) and the increase in total scores after nutrition education, all indicated the questionnaire’s efficiency.
    Conclusion
    WEL has a highly significant validity and reliability and is suitable to be used in educational, clinical and research domains.
  • Zigheymat F., Naderi Z. *, Ebadi A., Kachuei H., Mehdizade S., Ameli J., Niknam Z Page 223
    Introduction
    The current research was to determine the effects of education based on framework of precede-proceed model on the knowledge, attitude and behavior of epilepsy patients.
    Method
    In this quasi-experimental study, 64 patients with grand-mal epilepsy based on inclusion criteria were randomly divided into case & control groups. Education interference was performed based on precede-proceed model as framework of the planning for patient's education in case group. Data accumulation instrument was a questionnaire constructed by researcher that contained demographics and hygienic qualification of patients and precede-proceed model parts. Data was accumulated by questionnaire filling during organized interviews with selected samples two times before and two months after educational interference.
    Results
    The mean scores of the predisposing factors including knowledge, attitude, behaviors and also reinforcing factors increased significantly in case group compared to control group following the intervention (p<0.05); but there was no significant difference between case and control groups in mean scores of enabling factors, following the intervention (p>0.05). In addition, mean overall scores of precede-proceed model constructs in patients of case group and target behavior means "precise observance therapeutic regime" than before of intervention was significantly increased (p<0.05). The mean scores of the knowledge, attitude and enabling factors was significant in control group following the intervention.
    Conclusion
    Education based on framework of the precede-proceed model is effective to increase the knowledge, attitude, enabling and reinforcing factors and positive coping behaviors in patients with epilepsy.
  • Baezzat F. *, Eizadifard R., Peivastegar M Page 231
    Introduction
    The present study aimed to compare the attachment styles in conduct disorder, dyslexic and normal students.
    Method
    This is a casual comparative research. The statistical community consists of the whole students from third to fifth grades of primary school of Tehran. First, 55 dyslexic and 43 conduct disorder students were chosen randomly according to multiple stage cluster sampling method after participating in identical tests (reading disorder test and Ruter conduct disorder test). Then 60 normal students were chosen purposefully to be compared with dyslexic and conduct disorder students. After sampling, The Randolph attachment disorder questionnaire was performed. Data was analyzed through one-way ANOVA and schefe method.
    Results
    Data analysis through one-way Anova and schefe method indicate that attachment styles among normal, dyslexic and conduct disorder students have significant difference (p > 0.0001). The results show that dyslexic and conduct disorder students have insecure attachment in compare with normal students.
    Conclusion
    Normal students have secure attachment, but dyslexic student have avoidant insecure attachment and conduct disorder students have ambivalent insecure attachment.
  • Abbasi R. *, Rasoolzade Tabatabaei S. K Page 237
    Introduction
    The purpose of this study was to analyze the most important personality factors effective in couples marital satisfaction.
    Method
    600 people (300 couples) from habitants of 3 university dormitories were chosen by random (multi-stage) sampling method and filled "NEO-FFI" and "ENRICH" marital satisfaction questionnaires. Data was analyzed by multiple regression, Pearson correlation coefficient and independent T test.
    Results
    The factors of "female's conscientiousness", "male's conscientiousness", "male's neuroticism" and "male's agreeableness" can predict %29.2 variances of males marital satisfaction (p<0.03); and factors of "female's conscientiousness", "female's neuroticism" and "male's neuroticism" can predict %27 variances of females marital satisfaction (p<0.002).
    Conclusion
    The findings emphasis the role of "conscientiousness" and "neuroticism" factors in prediction of variances of marital satisfaction.
  • Azad Marzabadi E. * Page 243
    Introduction
    Relationship of physical and psychological symptoms with stress in military organization and environment need to study. The goal of this article was to consider and rank psychological and physical symptoms of life stressors in military personnel.
    Method
    This is a cross-sectional study. Sample society was a group of military personnel in one of the military centers. The instruments of this study were Holmes & Rahe life event scale and a researcher-made questionnaire, which have been filled by 766 militants.
    Results
    Differences between groups were significant according to life event score. Militants with life event scores more than 250 showed higher score in somatic sign and militants with life event scores less than 200 showed higher score in somatic symptom scale than the personnel with less than 100 in life event score.
    Conclusion
    There is a significant relationship between stress of life event and psychological and physical signs of stress in militants. More the life event score, more the psychological and physical signs of stress.
  • Ashoori A., Habibi Asgarabad M. *, Torkman Malayeri M., Javan Esmali A Page 249
    Introduction
    The main purpose of this study was to investigate the relationship between suicidal ideations and personality traits in substance abusers.
    Method
    80 substance abusers were selected by random cluster sampling and were assessed with revised version of Neo-Five Factor Inventory (NEO-FFI-R) suicidal ideations questionnaire. Data analysis ran by product-moment Pearson correlation matrix and linear regression.
    Results
    There was a positive meaningful relationship between neuroticism with guilt feeling and self-destruction and a negative meaningful relationship between conscientiousness with guilt feeling, self-destruction, isolation and depression. Extraversion had a negative relationship with isolation, inertia, hopelessness and inferiority openness had a negative relationship with hopelessness and inferiority, too. Furthermore, there was a negative significance relationship between extraversion and conscientiousness with total score of suicidal ideations.
    Conclusion
    According to risk of suicide ideation and high rate of the suicide attempt in addicts, especially after relapse identification of risk factors and pre-determinants index to investigating suicide ideation in addicts cause to reduce the risk of suicide attempt in them.