فهرست مطالب

پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا) - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1389)

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسحاق طغیانی، رضوان وطن خواه صفحه 1
    بهرام گور و بهرام چوبین از چهره های برجسته شاهنامه اند. به نظر می رسد، داستان زندگی این دو قهرمان، درگذر زمان دستخوش روایتهای افسانه ای و عامیانه شده و تا اندازه ای در هاله رمز و ابهام فرو رفته است. تشابه در برخی از روایات و حوادث زندگی این دو، این فرضیه را قوت می بخشد که این وقایع مربوط به زندگی یک نفر است. با وجود این از خلال ابیات شاهنامه می توان تا حدودی به شخصیت واقعی آنها پی برد. داستان بهرام گور و بهرام چوبین به علت آنکه در بخشهای پایانی شاهنامه قرار گرفته، کمتر مورد توجه بوده است، با این حال مردم همواره به نظر احترام به آنان نگریسته اند؛ زیرا شخصیت این دو قهرمان بزرگ را با روحیه حقیقت جویی خویش، همراه و هماهنگ دیده اند. هم نامی این دو چهره نیمه تاریخی، آمیختگی بیشتر سرگذشت آنها را در پی داشته است که بازتاب آن را در شاهنامه نیز می توان دید.
    در این جستار تلاش برآن است تا با در نظر گرفتن یکی از نیرومندترین انگیزه های بشری؛ یعنی قدرت که بسیاری از رفتارهای انسانی را شکل می دهد و همچنین د‍یگر نظریه های مربوط به آن، تصویری تقریبا واقعی از شخص‍یت این دو قهرمان بزرگ نشان داده شود. ظهور این دو شخصیت در شاهنامه، براست‍ی بروز «ناخودآگاه جمعی» ملتی آرمان خواه و حقیقت جو در برابر تجاوز بیگانه و استبداد داخلی است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، بهرام گور، بهرام چوبین، شخصیت، قدرت، ناخودآگاه جمعی
  • رحمان مشتاق مهر، رضا صادقی شهپر صفحه 29
    اقلیم گرایی در داستان نویسی معاصر ایران به طور جدی از دهه هزار و سیصد و سی شمسی آغاز می شود و در دهه های چهل و پنجاه به اوج خود می رسد. داستان های اقلیمی غالبا بازتاب دهنده ویژگی ها و عناصر مشترکی چون فرهنگ، باورها و آداب و رسوم منطقه ای جغرافیایی اند. با توجه به خاستگاه نویسندگان و ویژگی های اقلیمی بازتابیده در آثارشان، پنج حوزه یا شاخه داستان نویسی اقلیمی شمال، جنوب، غرب، شرق و آذربایجان، در داستان نویسی معاصر ایران قابل تشخیص است. این مقاله پس از ارائه تعریفی از داستان اقلیمی با توجه به عناصر و ویژگی های بازتابیده در داستان های اقلیمی، به معرفی انتقادی داستان های اقلیمی شمال و برشمردن ویژگی های آن ها با ارائه شواهد و نمونه های متنی، می پردازد و نشان می دهد که این شاخه از داستان نویسی اقلیمی از اهمیت و اعتبار ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: داستان، داستان نویسی معاصر ایران، داستان اقلیمی، شمال
  • سید کاظم موسوی، جهانگیر صفری، سید مجتبی حسینی صفحه 57
    تحلیل روانی افراد برمبنای روان شناسی رنگ، یکی از شیوه های رایج در روان شناسی محسوب می شود. کسانی که به اختیار و آگاهانه و بر پایه علاقه و سلیقه به انتخاب رنگ ها دست می زنند، زمینه را برای تحلیل روانی خود به دست می دهند.
    صائب شاخص ترین چهره ادبی قرن یازدهم هجری و یکی از پرکارترین شاعران این مرز وبوم گزینه مناسبی برای تحلیل روان شناختی برمبنای روان شناسی رنگ ها است؛ زیرا از طرفی مجموعه اشعار او هم از نظر حجم و هم از نظر مضمون از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است و از طرفی خود صائب به عنوان نمونه ای از افراد جامعه و تحت تاثیر عوامل بیرونی ودرونی و از طریق استفاده از رنگ ها به نمایاندن مسائل و مشکلات فردی و اجتماعی خود پرداخته است.
    در اشعار صائب بین کاربرد رنگها دو رنگ سرخ و سیاه کاربرد برجسته تری دارند. رنگ سرخ نمایان گر شور و شوق و انگیزه های بی پایان او برای دست یافتن به تمام آرزوهایی است که به گونه های مختلف از او سلب شده است. رنگ سیاه نماد تیرگی ونفی همه چیز است. در ورای آن چیزی متصور نیست. از همین رو پایان راه، ناامیدی وانصراف و تسلیم تلقی می گردد.
    اما همراهی این دو رنگ، نشان از تلاش شاعر برای رهایی از وضعیت به وجود آمده دارد وگویی هنوز امید به بهبود روزگار دارد.
    رنگ سرخ و واژگانی که نماد رنگ سرخ هستند، یاد آور وطن به صورت عام و ایران و اصفهان به طورخاص است و رنگ سیاه و واژگان یادآور سیاهی، نماد هند و سرزمین های تابع آن است تا جایی که اصفهان و هند در ذهن (و روان) شاعر، مترادف و جایگزین دو رنگ سرخ و سیاه شده است.
    کلیدواژگان: رنگ، سرخ، سیاه، مکان، زمان، صائب، روانشناسی
  • غلامرضا رحیمی، فرشته محمدزاده صفحه 93
    تمثیل یکی از مباحث گسترده، پرسابقه و پرکاربرد در اشعار شاعران در دوره های مختلف شعر فارسی است. با توجه به اهمیت این موضوع، در کتابهای بیانی و بلاغی تعریفهای متعدد و پریشانی برای آن نقل کرده اند. خاقانی که یکی از نمایندگان صاحب سبک شعر در دوره سلجوقی محسوب می شود، به مقوله تمثیل نگاهی ویژه دارد. در این مقاله نگارندگان در ابتدا ضمن پرداختن اجمالی به تعریفهای مختلف تمثیل، اشعار خاقانی را از این جنبه در دو مقوله اصلی؛ یعنی اهداف و همچنین ابزار کاربرد تمثیل بررسی کرده، در پایان به این نتیجه رسیده اند که اولا بخش عمده ای از اندیشه محوری خاقانی که از ویژگی های معمول و مرسوم شاعران این عصر است، در تمثیلات وی؛ بویژه تمثیلاتی که به صورت تلمیح در آموزه های قرآنی و اعتقادی بیان شده، تجلی پیدا کرده است؛ ثانیا اغراض و ابزار متنوع کاربرد تمثیل در اشعار خاقانی، گواه دیگری بر فردیت و سبک شخصی وی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تمثیل، خاقانی، دیوان، اهداف، ابزار، تنوع
  • رحیم کوشش صفحه 113
    در میان عناصر تصویرساز گوناگونی که شاعر با تامل و تعمد برمی گزیند، ترکیب می کند و به کار می برد، از لحاظ منطقی، روابط معنایی و زیبایی شناختی خاصی وجود دارد که بررسی و تجزیه و تحلیل آنها می تواند بیش از پیش ما را در فهم و حتی نقد و تصحیح متون یاری نماید. وجود این پیوندها در میان این عناصر، موجب پیدایی اشکال خطی و هندسی خاصی در تصاویر شعری می شودکه توجه به آنها ظرایف، دقایق و لطایف فنی و معنی شناختی موجود در متون را آشکارتر می گرداند.
    نگارنده در این مقاله، در پی آن است تا با تجزیه و تحلیل طبقه بندی این روابط را طرح و با توسل به نمونه هایی که به تناسب، از متون گذشته و امروز برگزیده، تا آنجا که ممکن است، تبیین نماید.
    کلیدواژگان: شعر، تصویر، منطق، وحدت، تناسب، توازن، توسعه و تکامل، سلطه و غلبه
  • مریم محمودی، محمود عابدپور صفحه 137
    متون ادبی مجموعه ای از ذخایر فکری و فرهنگی ملتها و بازتاب اندیشه ها و عقاید و آمال آنهاست که در هر عصر و دوره ای متاثر از جامعه و مردم و نیازهای آنان است. مسائل بسیاری همچون جامعه شناسی، مدیریت، اقتصاد، سیاست، نمودهای فرهنگی و اجتماعی و حقوق در ادبیات نهفته است؛ بنابراین در شناخت ملت ها ناگزیر از آشنایی با ادبیات آنها هستیم. مباحث حقوقی و مفاهیم و اصطلاحات وابسته به آن از جمله مسائلی است که در این متون برجستگی خاصی دارد و تاکنون کمتر به آن توجه شده است. در این مقاله تلاش نگارندگان آنست که باب شیر و گاو و با بازجست کار دمنه را به لحاظ حقوق کیفری که خود یکی از شاخه های اصلی علم حقوق است، بررسی کنند؛ زیرا پدیده جرم و مجرم در این دو باب پررنگ تر جلوه گر شده است. جرم و مجرم، انواع مجازات و اهداف آن و مباحث مربوط به عدالت کیفری همچون شهادت، تحقیقات قضایی و تاثیرپذیری قاضی در این مقاله مطرح شده است. در هر مورد سعی بر آنست که مباحث طرح شده در مقایسه با حقوق جزای اسلامی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این تحقیق مبین آنست که با تامل و توغل در متون ادبی می توان به نقطه تلاقی در ادبیات و مباحث حقوقی دست یافت تا در نتیجه ادبیات و محتوای پربار و ارزشمند آن در جهت غنای قوانین و مقررات حقوقی و به عنوان عاملی مؤثر در پیشگیری از جرایم و اصلاح فرد و سلامت جامعه به کار رود.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، شیر، گاو، جرم، مجرم، مجازات، عدالت کیفری
  • محمدکاظم یوسف پور، محسن بتلاب اکبرآبادی صفحه 157
    روزه وقتی در ساختار اندیشگانی عارفان قرار می گیرد، بنا بر ویژگی بطن گرا و تاویلی عرفان، از حوزه معنای ظاهر شرعی فراتر رفته، با گسترش معنایی، جایگاهی فرا شرعی می یابد تا جایی که گاه توجه به روزه شرعی از مبطلات این روزه فرا شرعی می شود. ساختار صیروری- دیالکتیک عرفان که پدیده ها را در فرایند ایجاب و سلب، پیوسته در معرض شدن قرار می دهد، از سه اصل و الگوی سلوکی مشترک شریعت، طریقت و حقیقت تشکیل شده است. هریک از مباحث و مقوله ها در این ساختار در حکم عناصر و اجزایی اند که بلافاصله بعدی تاویلی به خود می گیرند و می توان آنها را زیر سه اصل شریعت، طریقت و حقیقت، با ابعاد معنایی متفاوت، جای داد. با نگاه در زمانی و تاریخی به روزه، مشخص می شود که در مراحل آغازین عرفان و تصوف، بیشتر، مباحث شرعی روزه مد نظر عارفان است؛ اما هرچه از تاریخ عرفان می گذرد، مفهوم روزه جنبه تاویلی می گیرد و خود را با ساختار سه مرحله ای آن تطبیق می دهد. در این مقاله با اتکا به سیر تحول روزه در کتاب های برجسته عرفانی در یک نگاه ساختاری به ذکر شباهت ها و تفاوت های این نگرش ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: روزه، عرفان، تطبیق، ساختار، تقابل، دیالکتیک
  • فرشته محجوب صفحه 179
    در ادبیات فارسی مولانا از برجسته ترین شاعرانی است که درسرودن مضامین عارفانه دستی توانا دارد و تمثیلاتش مشحون از معرفت و عشق است. از زمره این حکایات عرفانی داستان مرد و گنج از دفتر ششم مثنوی معنوی است که رد پای این شناخت را بوضوح در کتاب کیمیاگر پائولوکوئیلو می بینیم. این تاثیر انسان راوادار می سازدکه بر فراگیر بودن اندیشه عالی و جهانی مولانا آفرین گوید و او را بستاید. پژوهش حاضر در صدد است با تطبیق بین این دو داستان، وجوه تشابه و تفریق آن دو را بنماید و تاثیر ذهن و سخن مولانا را بر اندیشه نویسنده بزرگ آمریکای لاتین بوضوح نشان دهد.
    کلیدواژگان: افسانه شخصی، اکسیر اعظم، روح جهان رؤیا، کیمیاگری، گنج
|
  • E. Toghyani, R. Vatankhah Page 1
    Bahrame Gur and Bahrame Chobin are among the prominent characters of Shahnameh. It seems that the story of the life of these two champions has been exposed to legendary and popular narratives and it has been hidden in ambiguity and mystery. Similarity in some of the narratives and events of the life of these two characters enforces this hypothesis that these events are related to the life of one person. Since the story of Bahrame Gur and Bahrame Chobin has been located at the end of Shahnameh little attention has been paid to it. Nonetheless people who loved culture and peace always respected them because they found the character of these two champions in harmony with their own truth-seeking character. The sameness of the name of these two semi-historical characters made their adventures more complex and this matter has been also reflected in Shahnameh. This research tries to give an approximately real illustration of these two great champions by considering one of the most powerful humane motives, namely power, and the related theories which form a great degree of human's manner. The appearance of these two characters in Shahnameh represents the "collective unconscious" of an idealist and truth-seeking nation against the assault of foreigners and inner monarchy.
  • R. Moshtaghmehr, R. Sadeghi Shahpar Page 29
    Regionalism in the contemporary Iranian story writing begins seriously in 30's and reaches its peak in 40's and 50's. The regional stories reflect, mostly, the common characteristics and elements such as cultures, beliefs, rules and ceremonies in the geographical area. In the contemporary Iranian story writing, with respect to the geographical origins of writers and regional specifications reflected in their works, five realms of regional story writing in the north, south, east, west, and Azarbaijan can be distinguished. After presenting definition of regional story, this article counts and introduces critically the northern regional stories and their specifications. It indicates that this realm of regional story writing has special importance and validity, in spite of simplistic theories of some critics.
  • S.K. Musavi, J. Safari, S.M. Hosaini Page 57
    Psychological analysis of people based on psychology of color is considered as one of the current methods in psychology. Those who choose colors freely and consciously and on the basis of their interests and taste pave the way for their psychological analysis. Saeb as the most prominent literary figure of the 11th century A.H and as one of the most active poets of this country is a suitable choice for psychological analysis based on psychology of colors because not only his poems are significant in volume and content, but also he has represented individual and social problems by using colors in his works. In Saeb’s poems red and black have been used mostly. Red is an indicator of passion, enthusiasm and his endless motivation for achieving all the desires which have been taken away from him in different ways. Black is the symbol of darkness and negating everything. Beyond this color nothing is imaginable and so it is considered as the end of the road, despair and resignation. The use of these two colors together shows the poet’s struggle for escaping from the existing condition and it seems that there is still the hope for improvement and better times. The red (and the words which are the symbols of it) reminds fatherland, in general, and Iran and Isfahan, in particular. Black (and the words associated with it) is the symbol of India and its dependent lands. This is to the extent that in poet’s mind and soul Isfahan and India are synonyms and substitutes of red and black.
  • G. Rahimi, F. Mohamadzadeh Page 93
    Allegory, an old widely- used tradition in poetry, has been employed by Persian poets all through the history of Persian literature. Khaghani who is considered as one of the stylist poets of Seljuk era, paid special attention to allegory. The present article is a survey of the use of allegory in Khaghani’s Divan and points to certain verses in which the poet has employed this technique. The results of the present study reveal two points. First, the main part of Khaghani’s central thought which is considered as a usual and customary characteristic of stylist poets of this era has appeared in allegories, specially those that come in form of allusion to Koran and ideological instructions. Second, various intentions and tools of application of allegory in Khaghani’s poems are another evidences for his personal style.
  • R. Kooshesh Page 113
    Logically, among the various pictorial elements that poet chooses, merges, and uses contemplatively and deliberately in his work, certain semantic and aesthetic connections exist that studying and analyzing them can help us in comprehension, criticism, and editing of literary texts. These relations between these elements construct certain linear and geometric shapes in poetic images that attention to them can display the technical and semantic delicacies of poetic texts. In this article, the author wants to propose this point by analyzing and classifying these relations and clarify it by recursion to instances that have been chosen and studied from past and present texts.
  • M. Mahmoudi, M. Abedpour Page 137
    Literary texts are a set of intellectual and cultural reserves of nations and reflect their thoughts, ideas and hopes which in every era and period are affected by people and their needs. Many problems such as sociology, management, economy, politics, cultural and social aspects and law exist in literature. Thus, in order to know nations one has to be affiliated with their literature. Legal subjects and related concepts and terms are among issues which are specifically prominent in these texts and so far little attention has been paid to them. In this research authors try to examine the chapters of "Lion and Cow" and "investigating Demne's work" in terms of criminal law, which alone is one of the principal branches of law, because the phenomena of crime and criminal are highly manifested in these two chapters. Crime and criminal, various punishments and their objectives, and subjects related to penal justice such as testimony, juridical investigations and judge's impressionability are posed in this paper and in each case it is tried to analyze the subjects in comparison to Islamic criminal law. This research indicates that by thinking and going through literary texts one can find the point of similarity between literature and legal discussions. As a result, literature and its valuable content can be used for enriching legal rules and regulations as well as preventing crimes and promoting health of society
  • M.K. Yusofpoor, M. Botlab Akbarabadi Page 157
    Fasting, as a common practice in mystic schools, has a special status due to religious obligation it demands, its constructive nature, and its role as the first step in spiritual aspiration. In the context of mystical thought, and due to interpretive and spiritual quality of mysticism, fasting goes beyond the boundaries of superficial religious interpretations, expands its meaning and finds a meta-religious stance, so that sometimes attention to religious fasting itself defiles such meta-religious fasting. The dialectic/interactive structure of mysticism which, in the process of presence and absence, constantly exposes the phenomena to "becoming," is comprised of three common mystical principles and patterns: religion, spirituality, and truth. In this structure each concept or category is an element or component which, immediately, gains an interpretive dimension and can be placed under the principles of religion, spirituality and truth with different semantic dimensions. A diachronic and historical study of fasting reveals that in the early stages of mysticism and Sufism, what matters most for mystics is the religious aspect of fasting. In recent years, however, the practice of fasting has come to exhibit a closer relationship with interpretation, in alignment with its three-partite structure. In this article, we review the various approaches to fasting in prominent mystical texts and analyse the similarities and differences among these approaches in a structuralist reading.
  • F. Mahjoob Page 179
    Gnosticism and true knowledge are not limited to any special nation or individual. Anyone who is created by God has the ability to understand these holy concepts. Thus all men of union, although they live far away from each other, have the same beloved and therefore the hidden meaning of their expressions is the same. In our literature, Molana's mystical poems cannot be challenged and his parables are saturated with mysticism and love. One of such mystical anecdotes is the story titled man and treasure selected from the sixth book of Masnavi Manavi. The traces of such understanding can be seen clearly in the Alchemist story by Paolo Queleo which has been and still is the most sold book in the world. This effect (on Queleo's work) makes any person praise Molana's great thought. The present research is going to show the differences and similarities between these two stories by comparing them. Also, it is going to show the effect of Molana's mind and discourse on this great American writer's thought.