فهرست مطالب

پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا) - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار و تابستان 1393)

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تیمور مالمیر صفحات 1-18
    در متون عرفانی همچون دیگر متون، گاهی به عبارت یا کلمه ای بر می خوریم که با مراجعه به فرهنگ های لغت، امکان دریافت معنای مناسب برای آن وجود ندارد، همچنین گاهی مصححان متون عرفانی در خواندن متن و ارائه صورت مناسبی از یک واژه در می مانند و تصحیح قیاسی بر مبنای قواعد نحوی و بلاغی نیز راه به جایی نمی برد. در این مقاله، با توجه به خاستگاه اجتماعی عارفان و مخاطبان عمومی کتاب ها و مقالات عرفانی کوشیده ایم برای حل مشکلات فهم و تصحیح متون عرفانی به زبان ها و گویش ها و آداب و رسوم محلی رجوع کنیم. بر مبنای این روش، به تصحیح و تبیین چند واژه و اصطلاح در آثار عطار نیشابوری و مولوی بلخی همچنین در کتاب هایی چون کشف المحجوب، رونق المجالس، اسرار التوحید و رساله سپهسالار پرداخته ایم. در بخش اول مقاله، معانی و کاربردهای کهن واژگان و تعابیر «پندام» در رساله سپهسالار، «نفارد» در فیه مافیه، «کمال» در بیتی از الهی نامه و «جفت» در بیتی از مولوی تبیین شده است. در بخش دوم، اصالت ضبط های دستنویس های کهن مانند «سبر» در کشف المحجوب، «سبیج کوفته»، «جار کرد» و «تابدانی» در منتخب رونق المجالس را تبیین کرده ایم. در بخش سوم، با توجه به اهمیت اطلاعات گویشی در تصحیح قیاسی به تصحیح عبارتی از اسرار التوحید پرداخته ایم که در هیچ یک از نسخه های موجود این کتاب صورت مناسبی نداشته است.
    کلیدواژگان: جفت، دجملکو، دم لکانی، سبر، سبیج کوفتن، فاردن
  • الهه عظیمی یانچشمه، محمود عابدی صفحات 19-58
    جدل از گونه های بیانی قیاس در علم منطق است که به شیوه پرسش و پاسخ بین دو تن به کار می رود. در این جستار ابتدا با توجه به تعریف جدل و نوع مباحثات دیالکتیکی کشف المحجوب، تعبیر «جدل گونه» که حدودی معنایی و مصداقی مابین مناظره و جدل دارد، برگزیده شد. سپس کل جدل گونه ها تحت دو عنوان کلی تحلیل «معناشناسیک» و «ریخت شناسیک» مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت. در بخش نخست، از رهگذر محتواشناختی جدل ها، مهم ترین دغدغه های فکری و عقیدتی صوفیان و عالمان دینی آن دوران به دست آمد و در بخش دوم، کل جدل ها از نظر شکل و ریخت کلی توصیف شد و با این توصیف، سه ضلع اصلی مثلث جدل گونه ها تبیین شد که عبارت است از: مخاطب، شگرد، شکل؛ این سه عنصر در رابطه ای متقابل و متداخل، ساختار و هندسه غالب جدل-گونه های هجویری را ترسیم می کند. در این میان از مباحث گفتمان شناختی و جامعه شناختی اثر نیز غافل نبوده ایم.
    کلیدواژگان: کشف المحجوب، تحلیل معناشناسی و ریخت شناسی، تصوف قرن پنجم، جدل، مناظره
  • مریم فریدی، مهدی تدین صفحات 59-78
    ابن فارض از بزرگترین سرایندگان شعر صوفیانه در ادبیات عرب است و مولانا نیز خداوندگار عشق و عرفان در ادبیات فارسی است و زیباترین و مهمترین مضامین عرفانی در اشعار این دو یافت می شود. جهان بینی و نگرش این دو عارف بزرگ، با یکدیگر شباهت های قابل توجهی دارد و در بسیاری از موضوعات عرفانی مشابهت و مطابقت تام دارد. زیربنا و شالوده اعتقادشان بر وحدت حق و ادراک آن است و هر دو را باید قائل به وحدت شهود دانست. وحدت حق از مهمترین مباحثی است که در عرفان از دیر باز مطرح بوده است؛ این اندیشه سترگ در اشعار مولانا و ابن فارض نمود خاصی دارد و این دو با شهودی عاشقانه به وحدت حق دست یافته اند و با زبان رمز وتمثیل آن را بیان کرده اند. این دو عارف بزرگ، اگرچه هر کدام شیوه خاصی در سلوک داشته اند ولی به یک نتیجه واحد رسیده اند و آن رسیدن به وحدت از طریق عشق و شهود و فنا و... است. در این جستار تلاش می شود تا مقوله وحدت و چگونگی نایل شدن به آن، در اندیشه و آثار منظوم این دو عارف شاعر بررسی و با هم مقایسه شود.
    کلیدواژگان: مولوی، ابن فارض، وحدت، وحدت شهود، وحدت حق، تجلی
  • مهدی رضایی، حیدرعلی میمنه، ریحانه سادات داربوی صفحات 79-110
    عرفان اسلامی از آغاز پیدایش متکی بر زهد و کناره گیری از دنیا و اهل آن بوده است و در این باره، سخنان فراوانی از مشایخ این طریقه در دست است. دنیاگریزی و کناره گیری از مردمان، از باور های رایج درباره این مکتب معرفتی است که بر مبنای عملکردها و ادعاهای پیروان آن شکل گرفته است. حال آن که با بررسی متون برجسته عرفانی و دقت و تامل در زند گی بزرگان عرفان، شواهد فراوانی در نقض این باور به چشم می خورد. شواهدی که مشارکت اجتماعی آن ها را آشکار می نماید و شرکت آنان در عرصه های گوناگون اجتماعی را به وضوح نمایان می سازد. آنچه در این مقاله ارائه خواهد شد، گوشه هایی است از اقوال و اعمال صوفیان در جامعه و همراه با جماعت پیرامون خود؛ همچنین بر اساس متون نثر عرفانی فارسی سده های پنجم و ششم، در حد امکان سعی شده است تا زمینه های ارتباط صوفیان با دیگران، اعم از ارتباطات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... و مهم تر از آن، اهداف و انگیزه های آنان از این فعالیت های اجتماعی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد زیرا این فعالیت ها، معلول انگیزه های گوناگون قرآنی، دینی، روایی و... می تواند باشد. به عنوان حاصل مطالعه نشان داده می شود که انگیزه های قرآنی و دینی، مهم ترین و اصلی ترین دلیل ارتباطات صوفیان با دیگران است.
  • اندیشه قدیریان، مصطفی جلیلی تقویان، فردین نجف زاده صفحات 111-128
    گفتمان های موجود در یک دوره تاریخی، با یکدیگر ارتباط دارند و بر هم تاثیر می گذارند. شناخت کامل یک گفتمان، در گرو رجوع به گفتمان های دیگر است. «کلام» و «عرفان»، دو گفتمان قدرتمند در تاریخ تفکر اسلامی به شمار می آیند. این مقاله، کوششی در راستای کاویدن منابع کلامی بخشی از کتاب کشف المحجوب علی بن عثمان هجویری است. چنان که می دانیم، شکل گیری علم کلام بر علم تصوف مقدم بود. برخی از نخستین صوفیان در قرن سوم خود با مباحث کلامی آشنا بودند. از همین رو، ریشه برخی اصطلاحات و اندیشه های صوفیانه را باید در علم کلام جست. این موضوع پژوهشگران را بر آن داشت تا با چنین نظرگاهی به سراغ یکی از متون مهم تصوف در قرن پنجم بروند. هجویری در بخشی از کتابش با عنوان «کشف الحجاب الاول فی معرفه الله » پنج قول ذیل را درباره علت معرفت به خداوند ذکر می کند:1 معرفت به حق، عقلی است. 2- معرفت به حق، استدلالی است. 3- صحت عقل و رویت آیت، سبب معرفت به حق است نه علت آن. 4- الهام، علت معرفت به حق است. 5- معرفت خداوند، ضروری است. هر کدام از این آراء به جز شماره 4، بازتاب نگرشی کلامی است. هجویری تمام این آراء را مردود می شمارد و رای خود را صائب می خواند.
    کلیدواژگان: کشف المحجوب هجویری، باب معرفه الله، مبانی کلامی معرفه الله
  • حامد ناجی صفحات 129-144
    محیی الدین بن عربی، بزرگ چهره برجسته عرفان اسلامی، در طی آثار خود همواره با نگاهی ژرف به آموزه های دینی توجه کرده است. وی بر بنیاد آموزه های عرفان نظری خود، با نگرشی باطنی به تاویل و تحلیل آیات قرآن و احادیث نبوی همت گمارده و در این راستا سعی نموده است که با قرائتی نو از آموزه های دینی بنیان دستگاه فکری خود را مستحکم تر سازد. وی در اثر جاودان خود، فصوص الحکم، با تحلیل احوال بیست و هفت نبی، به تاویل آموزه های دینی موجود درباره هر نبی پرداخته و به کشف اسرار نبوت هر نبی نائل آمده است؛ وی در طی این اثر ماندگار تاویلات بسیار بدیعی درباره آیات وارده درباره حضرت نوح (ع) ارائه کرده ولی پیچیدگی و آشفتگی عبارت او در این بخش، بیشتر شارحان وی را دچار سردرگمی کرده، تا بدان جا که در پی بازسازی آرای قرآنی وی در آثار متاخر، عملا توجهی به یافته های وی در این بخش نشده است و در پژوهش هایی که ذیل فص نوحی عرضه شده، فقط به آموزه تشبیه و تنزیه بسنده شده است. گفتار حاضر بر آن است که از سویی به بازسازی بی پرده و صریح تاویلات وی در آیات نوحی همت گمارد و از سوی دیگر به وجوه ضعف کلامی و تاویلی آن اشاره کند.
    کلیدواژگان: نوح، ابن عربی، تاویل، تنزیه، تشبیه
  • زهرا نصر اصفهانی، مائده شیری صفحات 145-168
    روان درمانی، فرآیندی علمی و روشمند است که امروزه برای کمک به افرادی به کار گرفته می شود که مشکلات روانی عملکرد زندگی آنان را مختل کرده است. شیوه ها و روش های گوناگونی وجود دارد که با استفاده از آن می توان گنجایش روانی افراد را افزایش داد تا بتوانند بر مشکلات روحی - روانی خود فائق آیند و بیشتر از زندگی خویش لذت ببرند. اندیشمندان حوزه روان شناسی در آثار خود، نظریه ها و روش های روان درمانی بسیاری را ارائه کرده اند؛ جالب اینجاست که بزرگ مردی چون مولوی نیز قرن ها پیش و با روشی منحصر به فرد، بسیاری از شیوه ها و روش های روان درمانی مطرح و شناخته شده امروزی را در مثنوی به کار برده است. آنچه مولوی را از دیگر روان درمانگران متمایز می سازد، انتخاب شیو های هنرمندانه و نامحسوس در ارائه راهکارهای درمانی به مخاطب است. ابیات ارزشمند مثنوی علاوه بر محتوای عمیق معنوی و عرفانی و کارکردهای متعدد دیگر از دیدگاه روان درمانی نیز می تواند مورد توجه ویژه قرار گیرد و جایگزین مناسبی برای انواع روان درمانی ها باشد. کلیت مثنوی به عنوان اثر منظوم ادبی در شعردرمانی و محتوای اشعار آن از زوایای مختلف می تواند بر مخاطب اثر بگذارد و او را در تنگناهای زندگی به سوی آرامش هدایت نماید. نگارندگان در این مقاله ضمن بررسی هفت شیوه روان درمانی شناخته شده از جمله: شعردرمانی، روان درمانی عارفانه (عشق درمانی)، تکنیک خواب و رویا، مذهب درمانی و روش های هفتگانه آن، واقعیت درمانی، طنزدرمانی و معنا درمانی در مثنوی، مصداق ها و نمونه های هر یک از این شیوه ها را در این اثر ارزشمند ارائه داده اند.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، روان درمانی، شیوه ها، مصداق ها
|
  • T. Malmir Pages 1-18
    In mystical texts، like other texts، we sometimes face with a word or phrase whose proper meaning cannot be found out via consulting dictionaries. Also، correctors of such texts are sometimes at their wits end in reading the text and proposing the correct form of a word، and analogical correction on the basis of syntactic and rhetorical conventions is useless too. Considering the social origin of mystics and general addressees of mystical books and essays، this article tries to refer to local languages، dialects and costumes in order to solve the difficulties in understanding and correcting mystical texts. On the basis of this method، a few words and expressions are corrected and explained in the works of Attar Nishaburi and Molavi Balkhi as well as several books such as Kashf Al-Mahjoub، Ronagh al-Majalis، Asrar al-Tawhid and Sepahsalar treatise. In the first section of the article، the archaic meanings and usages of the words and idioms “Pendam” in Sepahsalar treatise، “Nafared” in Fih-e Mafih، “Kamal” in a verse of Elahi Nameh and “Jaft” in a verse by Molavi are explained. In the second section، the authenticity of recordings of old manuscripts like “Sabr” in Kashf al-Mahjoub، “Sabij Kufteh”، “Jarkard” and “Tabdani” in the selection of Ronagh al-Majalis are explained. In the third section، regarding the importance of dialectal information in analogical correction، an expression of Asrar al-Tawhid is corrected which has no correct form in any existent copy of this book.
    Keywords: Jaft, Dajamlakoo, Domlakani, Sabr, Sabij Kuftan, Fardan
  • E. Azimi Yancheshmeh, M. Abedi Pages 19-58
    Dialectic is one of the expressive types of analogy in logic which is used in the form of question and response between two persons. Considering the definition of dialectic and type of dialectic discussions in Kashf al-Mahjoub، the word “debate-like” which has a semantic scope between debate and dialectic was chosen in this article. Then، all debate-likes were analyzed under two general categories of “semantic” and “morphological” analysis. In the first section، as a result of semantic analysis، the most important intellectual and ideological preoccupations of sufis and religious scholars were obtained. In the second section، all debate-likes were described regarding their general form and morphology، and with such description the three main sides of debate-likes’ triangle was discovered including: addressee، technique and form. These three elements draw the structure and dominant geometry of Hojviri’s debate-likes in an interconnected relationship. Moreover، discourse analytic and sociological issues of the work have been considered as well.
    Keywords: Kashf al Mahjoub, semantic, morphological analysis, fifth century Sufism, dialectic, debate
  • M. Faridi, M.Tadayon Pages 59-78
    Ibn Fairz is one of the greatest composers of Sufi poems in Arab literature; on the other hand، Molana is the master of love and mysticism in Persian literature and the most beautiful and important mystical themes are found in their poems. The worldview and attitude of the two great poets have notable similarities and in many mystical issues they are completely similar. The foundation of their view is “the unity of God” and its understanding، and they should be considered as believers in the unity of understanding. Unity of God is one of the most important issues which has been under discussion in mysticism for a long time. This idea has a special manifestation in the poems of Molana and Ibn Fariz. The two great mystics have achieved the unity of God via loving epiphany and have expressed it via symbolic and allegorical language. Though each of them had a different manner of Progression، they have achieved the same result، i. e. reaching the unity through love، epiphany، annihilation etc. Accordingly، the issue of “unity” and the quality of achieving it is explored and compared in the thought and poems of the two mystic-poets.
    Keywords: Molavi, Ibn Fariz, unity, unity of perception, unity of God, manifestation
  • M. Rezai, Ha .Meimaneh, R.Darboei Pages 79-110
    From its genesis، Islamic mysticism has relied upon asceticism and withdrawal from the world and its inhabitants، and there are numerous words by the great figures of such manner in line with this. World-escaping and retiring from the people is one of the prevailing ideas in this intellectual school which has been fashioned based on the actions and claims of its followers. However، numerous evidence contradicting such belief are seen while investigating the prominent mystical texts and contemplating on the life of senior mystics. Such evidence reveals clearly their social participation in various scenes of social life. This study sheds light on some corners of Sufis’ words and actions in society based on Persian mystical prose texts of fifth and sixth centuries. It is tried to analyze and investigate the grounds of their interaction with others including political، cultural، economic interactions and، more important than this، their motivations for doing such social activities since they are the result of different Quranic، religious and other kinds of motivations. The results of this study show that Quranic and religious motivations are the main and most important reasons of Sufis’ interactions with others.
    Keywords: mysticism, Sufism, seclusion, society, politics, economy
  • Pages 111-128
    The discourses present in a historical period are connected to and influence on each other. Perfect knowledge of a discourse is dependent on referring to other discourses. Theology and mysticism are two powerful discourses in the history of Islamic thought. This article aims to explore theological sources of a part of Kashf al-Mahjoub by Ali Ibn ‘Osman Hojviri. As is known، the formation of theology was prior to Sufism. Some of the sufis themselves were familiar with theological issues. Thus، the etymology of several terms and thoughts of Sufism should be sought in theology. Following such an attitude، the authors of this article have chosen one of the important texts of Sufism of fifth century. In a section of his book named “unveiling the first veil in the knowledge of God”، Hojviri enumerates the following five sentences as the cause of God’s knowledge: 1) knowledge of God is intellectual، 2) knowledge of God is argumentative، 3) soundness of intellect and seeing the sign lead to the knowledge of God، not cause it، 4) inspiration is the cause of God’s knowledge، 5) knowledge of God is necessary. Each of these ideas، except the fourth one، reflects a theological attitude. Hojviri refutes all of these ideas and consider his own as sound and true.
    Keywords: Hojviri's Kashf al Mahjoub, the section of knowledge of God, theological foundations of God's knowledge
  • H. Naji Pages 129-144
    Mohei al-Din Ibn Arabi، the great prominent figure of Islamic mysticism، have always paid attention to religious teachings in his works deeply. Based on the teachings of intellectual mysticism، he has interpreted and analyzed the verses of Quran and prophetic hadiths with an esoteric attitude and، in line with this، has tried to strengthen the foundation of his system of thinking via a new reading of religious teachings. In his lasting work، Fosus al-Hikam، analyzing the states of twenty seven prophets، he has interpreted the religious teachings about each prophet and has achieved unraveling the prophethood’s mysteries of each prophet. Throughout this lasting work، he has offered vary novel interpretations of the verses related to Noah (PBUH) but his complicated and convulsive language in this part have confused most commentators to the extent that، in search of reconstructing his Quranic ideas in later works، his findings in this part have been neglected in all and، in the researches done about the Noah section، simply the teaching of simile and transcendence has been mentioned. The present research aims to reconstruct straightforwardly his interpretations in the Noah verses، on the one hand، and point to its theological and interpretive flaws، on the other.
    Keywords: Noah, Ibn Arabi, interpretation, transcendence, simile
  • Z.Nasr Isfahani, M.Shiri Pages 145-168
    Psychotherapy is a scientific and systematic procedure which is used today for helping those whose life has been disrupted by mental problems. There are different methods by means of which mental capacity of people can be enhanced in order to conquer their mental-psychological problems and enjoy their life more. In their works، scholars in the field of psychology have proposed many theories and methods of psychotherapy. Interestingly enough، a great figure like Molavi have used many prevailing and contemporary methods of psychotherapy in Mathnavi many centuries age with a unique manner. What distinguishes him from other psychotherapists is the choosing of an artistic and intangible method for offering therapeutic strategies to the reader. In addition to deep spiritual and mystical content and various other functions، Mathnavi’s valuable verses can be considered from the perspective of psychotherapy and be a good substitute for different kinds of psychotherapy. The totality of Mathnavi as a poetic work and the content of its poems can affect the reader from different dimensions and guides him to calmness in the predicaments of life. While investigating seven known methods of psychotherapy like verse-therapy، mystical psychotherapy (love-therapy)، the technique of dream، religion-therapy and its seven methods، reality-therapy، irony-therapy and meaning-therapy in Mathnavi، the referents and examples of each method in this valuable work is provided.
    Keywords: Molavi, Mathnavi, psychotherapy, methods, examples