فهرست مطالب

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال نهم شماره 2 (پیاپی 29، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر کریم پور، محمدرضا نصراصفهانی، محمود براتی صفحات 1-24
    کتاب حدایق الدقایق نسخه منحصر به فردی است که ابوالحسن وحیدالدین ابن زین الدین حاجز بن اسفرغابادی نگاشته است. تاریخ دقیق تالیف کتاب مشخص نیست اما آنچه مسلم است، میرجان آن را در نیمه اول قرن دهم تالیف کرده است. میرجان در حدایق به شرح سخنان شیخ جلال الدین محمد، پیر و مراد خود پرداخته است. مولف از بزرگان سلسله نقشبندیه بوده، به ناصرالدین عبیدالله، از خواجگان نقشبندیه نیز ارادت داشته است. از حدایق تنها یک نسخه منحصر به فرد نفیس و به خط نستعلیق در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران موجود است.
    این کتاب حاوی مطالب عرفانی است که به منزله آیینه روشنی، فضای عرفانی قرنهای نهم و دهم را به خوبی فرا روی پژوهشگران آشکار می سازد. میرجان در تبیین آرای خود از فصوص الحکم ابن عربی و گفتار و نوشته های عارفان سلسله نقشبندیه بهره برده است؛ گاه نیز خود مسائل طالبان و سالکان را رمزگشایی کرده که در این راه از توفیق نسبی نیز برخوردار بوده است. نثر میرجان در برخی قسمت های کتاب، مسجع و در اکثر موارد ساده و روان است. مسایل بنیادین این اثر عبارتند از: عوامل و موانع معرفت عرفانی، چگونگی تمسک به پیامبر(ص) در سلوک عرفانی، نقش مراقبت و تاثیر نظر پیر در سلوک مرید و... . این اثر به تمامی در حوزه فرهنگ عرفانی نقشبندیه به کمال رسیده است و از جهت تبیین اندیشه های این سلسله حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: حدایق الدقایق، میرجان، نقشبندیه، تصوف، نسخه خطی
  • طاهره کریمی، محبوبه مباشری صفحات 25-50
    قلمرو معنایی تصویر «آهو» در غزل های مولوی قلمرو گسترده ای است. این تصویر، تصویر همان آهوی سنت ادبی نیست که به واژه هایی چون نافه و مشک و تتار ختم شود بلکه در پس این استعاره، لایه های معنایی عمیق و ساحت های جدید عرفانی نهفته است. در این مقاله با استفاده از نظریه شناختی استعاره معاصر و بر اساس دیدگاه های لیکاف و جانسون، دو نظریه پرداز معنی شناسی ساخت گرا، کارکردهای استعاری آهو و خوشه های تصویری مرتبط با آن یعنی صحرا، شیر، شکار، ابراهیم ادهم و جز آن در غزل های مولوی تبیین می شود. تصویر آهو در اشعار مولوی شان و منزلتی یافته که پیش از آن نداشته است؛ آهو در غزل های مولوی عروج معنایی می یابد و همان نقشی را به عهده می گیرد که هدهد در منطق الطیر دارد، بل بیشتر و فراتر از آن. از رهگذر بررسی استعاره آهو در دیوان شمس در می یابیم آهو کلان استعاره ای از خداوند و پس از آن، استعاره هایی از خود مولوی، شمس، صلاح الدین، پیر، سالک، معشوق، عاشق، ابدال، روح و جان و معانی است.
    کلیدواژگان: آهو، استعاره مفهومی، صحرا، شیر، مولوی، دیوان شمس
  • پروین گلی زاده، عبدالله ادیم، علی فیروزی صفحات 51-70
    شمس و مولانا از مفاخر تاریخ و فرهنگ این مرز و بومند که به سبب واکاوی نشدن شخصیت آنان، رابطه آنان در پرده ای از ابهام باقی مانده است؛ به همین منظور، در این پژوهش از دیدگاه علم روانشناسی، مراحل شکل گیری شخصیت شمس، علت ارتباطش با مولانا، تحول روانی مولانا، علت غیبت های ناگهانی و مکرر شمس و هم چنین علت قتل شمس تحلیل شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد که شمس زایشگر خویشتن بوده است و مولانا دست مایه مطلوبی برای ارضای تمایلات و تعارضات درون روانی وی بوده است؛ هر چند از این ارتباط، مولانا هم بی بهره نمانده، تاثیر عمیقی پذیرفته است که موجب بلوغ دوم روانی- اجتماعی وی شده است.
    کلیدواژگان: شمس، مولانا، شخصیت، هورنای، یونگ، اریک برن
  • رضا الهی منش*، نعیمه ابراهیمی صفحات 71-86

    نظریه ولایت در عرفان اسلامی با سه مفهوم دوستی، نزدیکی و سرپرستی گره خورده است و هر یک از عرفا بر یک یا چندی از این مفاهیم برای تبیین نظریه ولایت تاکید کرده اند. ابن عطاء الله اسکندرانی به عنوان یک صوفی برجسته ، نظام بخش، گسترش دهنده و اولین نگارنده اندیشه های طریقه شاذلیه مصر است که سالک را برای طی مسیر و دستیابی به «معرفت الله » به «اسقاط تدبیر»، «مجاهده با نفس»، «خلوت، عزلت و ذکر» و «طی مقامات و احوال» فرا می خواند. سیر طولی مقامات نه گانه او همگی با اصل اسقاط تدبیر همراه هستند که مهم ترین اندیشه اوست. سالک بعد از طی مقام ها و واگذاری کامل سرپرستی خود به خداوند، به آرامشی دست می یابد که در نتیجه آن مورد پسند حق تعالی قرار می گیرد و با درک حال «فنا» و دست یابی به «معرفت الله » از حق تعالی اجازه می یابد تا به عنوان «ولی» امور عالم را تدبیر کند.
    ابن عطاء با طرح دو نوع ولایت ایقانی و ایمانی، ولایت ایقانی را برتری می دهد زیرا در ولایت ایقانی، سالک با یقینی که نسبت به حق پیدا کرده است، به اراده خداوند نسبت به خود اعتماد دارد و با اسقاط تدبیر، سرپرستی خود را به طور کامل به حق تعالی واگذار می کند؛ این اسقاط تدبیر در نگاه ابن عطاء، همان مفهوم سرپرستی را در نظریه ولایت عرفان اسلامی را دارد. این مقاله در پی آن است تا به رابطه این دو اندیشه با یکدیگر بپردازد. به دلیل آن که رسیدن به کمال اسقاط تدبیر، جز از راه طی مقامات میسر نیست، به توضیحی مختصر درباره مقامات و احوال از نظر ابن عطا نیز پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: ابن عطاء الله اسکندرانی، اسقاط تدبیر، ولایت، مقامات و احوال
  • امیرحسین همتی صفحات 87-108
    کشف المجوب پس از کتاب شرح تعرف، قدیم ترین و در عین حال نخستین اثر مستقل است که در تصوف و عرفان اسلامی به زبان فارسی نگاشته شده است. این اثر به رغم آن که در حوزه مباحث عرفان اسلامی، کتابی به شمار می آید که شرح یا ترجمه آثار پیش از خود نیست اما در محتوا و مضمون، تاثیر پذیر از منابع پیشین بوده است. هجویری در نگارش این کتاب، ضمن بهره مندی از افکار و اندیشه های مشایخ متقدم یا معاصر، به منابع موجود و مباحث مندرج در آن ها نیز نظر داشته است. یکی از این تاثیرپذیری ها، اخذ و اقتباسی است که او درخصوص مساله «آگاهی یا عدم آگاهی ولی از مقام ولایت خویش» به عمل آورده است. با وجود آن که مولف کشف المحجوب، در باب موضوع مورد اشاره، مستقیما از آرا و عقاید مشایخ متقدم متاثر بوده است و به ذکر مجدد همان مطالب پرداخته اما در ذکر نام «ابوبکر بن فورک اصفهانی» به عنوان سرشناس ترین شخصیت عرفانی اواخر قرن چهارم هجری که بر عدم اطلاع ولی از ولایت خویش نظر داشته، برخلاف پیشینیان عمل کرده است. در این مقاله سعی بر آن است ضمن بررسی موضوع، دلایل مترتب بر این اختلاف، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، ولایت، ابوبکر بن فورک، ابواسحاق اسفراینی، ابوعلی دقاق
  • علی جلالی صفحات 109-138
    فهم و تحلیل بطون متون عرفانی و زبان خاص عرفا همواره از اهداف پژوهشگران ساحت عرفان است. گرچه نظریاتی برای تحلیل متون طرح ریزی شده است و بسیاری از آثار بر اساس آن الگوها بررسی و تحلیل شده است لیکن به کارگیری نظریات تحلیل متون ادبی برای تحلیل زبان عرفا همیشه مقرون به صواب نبوده است و گاه به نتایجی منجر می شود که با روح عرفان اسلامی ناسازگار است. یکی از علل این ناسازگاری نتایج تحلیل این است که این نظریات در فضای غیر عرفانی شکل گرفته است و با قواعد عرفانی همخوان نیست.
    این مقاله بر آن است تا ضمن تبیین آرای عرفا درباره لفظ و معنا و کارکرد الفاظ در متون عرفانی، الگویی برای تحلیل این متون در ساحت واژگان ارائه دهد و سپس متنی عرفانی را به عنوان کاربست آن الگو تحلیل کند. بررسی وجوه مختلف معنایی یک واژه و ارتباط آن وجوه با واژگان دیگر متن و تبیین اقسام ارتباطات درون متنی و فرامتنی واژگان، به ترسیم شبکه های درهم تنیده معنا در این متون منجر می شود و راه را برای تحلیل متنی عرفانی در ساحت واژگان هموار می سازد.
    کلیدواژگان: لفظ، معنا، زبان عرفانی، شبکه های معنایی، تحلیل متن
|
  • Naser Karimpour, Mohammadreza Nasre., Esfahani, Mahmood Barati Pages 1-24
    Hadayegh Aldaghayegh book is a unique copy which is written by Abolhasan Vahidedin Ibn Zeinodin Hajez ibn Asfarghabadi. The exact time of writing the book is not clear but what is obvious is that, it is written in the first half of tenth decade. The writer has written another book about four Caliph which is called Rozatol Ashab in 944 Hijri. Hadayegh has payed attention to the description of Sheykh Jalaledin Mahmood and it is about Sufism and Gnostic (see Mirjan A: 1) . As it is understandable from the book's content, Mirjan was a chief of Naghshbandiye chain and he was one of the Naseredin Obeidolah's fans. There is only one unique copy of Hadayegh Aldaghayegh in Nastaligh( style of writing) in central library of Tehran university. This valuable book consists of Gnostic things which is like a light mirror and brights the Gnostic space of ninth and tenth decade in front of researchers.Mirjan has proved his gnostic subjects by using Fosousolhekam book and Naghshbandiye's gnostic speeches. Most of the time he himself decoded the problem of gnostic persons beautifullyas we can say he has been very successful. The book is some times in rimed and beautiful prose and most of the time it is fluently.
    Keywords: Hadayegh Aldaghayegh, Mirjan, Naghshbandiye, Gnostic, Sufism, Manuscript Copy
  • Tahereh Karimi, Mahbobeh Mobasheri Pages 25-50
    The present article analyzes one of the most amazing symbols of Maulana in Divan-e Shams (the Book of Shams) the semantic domain of Deer's image is a vast domain in Maulana's sonnets. This Deer is not the deer of literary tradition which ends to the Nafe (navel-bag) and musk and Tatar, but behind this symbol, there lies deep layers of meaning and new spiritual realm. In other words, Maulana has bestowed different functions to the picture of Deer and this image has found a dignity in his poems which had not had before Deer's meaning rises in Rumi's sonnets, and adopts the role which the hoopoe has in Manteq al-tayr (the logic of bird) butmore over and beyond. In Divan-e Shams, Deer is a symbol of God generally, and then it comprises Maulana himself, Shams, Salah al-din, Pīr (saint preceptor, the man who guides towards God), Sālek (the man who goes towards God by purifying his soul), Mashouq (beloved), 'Asheq (inloved), Abdāl (the main preceptors in the way towards God), Rouh (Soul), Jān (Spirite) and ma'āni (meanings). To achieve a better result, deer's organs and all the images associated with it have been analyzed, and if necessary, Rumi's verses have also been cited.
    Keywords: Deer, symbol, desert, lion, Divan, e Shams (the Book of Shams)
  • Parvin Golizadeh, Abdollah Adim, Ali Firoozi Pages 51-70
    Shams and Molana are higher peaks of Culture and history of this land that no analysis of the inter-personality, remains their relationship together in a veil of ambiguity. In this study, for sheering some illusions and opinions, has been analysis Shams personality and his relationship with Molana regarding to personality psychology from the Karen Horney. more explicitly, Forming Shams personality and his sudden and frequent absences have been analysis and his murder, also. On the other hand, despite saying of others that Molana was following Shams and Sham has influence on Molana that he reaches his mental development, based on Psychological Perspectives on Karen Horney, Shams has been procreation of himself and Rumi is Mask or pan with a committed capability in delivering ideal self-image to real self-concept and indeed, Molana is fertile soil for satisfy the desires of Shams inter mental-personality conflicts.
    Keywords: Shams, Rumi, Horney, Personality, AggressivePersonality, Detached Personality, Compliant Personality
  • Reza Elahi Manesh*, Naeimeh Ebrahimi Pages 71-86

    Ibn Atᾱ Iskandarani as a distinguished Sufi was the first author, organizer and promoter of Shazeli school of Sufism in Egypt. In order to reach to the "knowledge of God", he called his disciples in spiritual journey to reject any resourcefulness, "self-acting", solitude, hermitage, reciting and pass the spiritual degrees. There are some similarities and differences between the teachings of Ibn atᾱ and other mystics about his ninefold spiritual status, namely: Repentance, Piety, Patience, Thanksgiving, Fear, Hope, Acquiescence, Reliance (on God), and Love. There are some reasons for these differences that we can find them by analyzing Attar's and Kalabadi's works about mysticism, such as: diversities between spiritual principles among various sufi schools, differences between the reports of mystics from their religious experiences, shortness or detail in their expressions…, so that Attar bolded Love in his works, and widespread it in his all seven spiritual degrees but Ibn Atᾱ supposed Piety as the first step and Love as the ultimate step in spirituality while all of them associated by rejecting the resourcefulness. In this regard, rejecting of resourcefulness means that man leaves all of his resourcefulness's to God and thereby its meaning includes "Wilayah" that is a degree in which the wayfarer because of reaching to the degree of Fana (disappearing in front of God) and Marefah (Knowledge) becomes omnipresence and undertakes resourcefulness of the world by God's permission, while God himself is the original manager. These are the marks that we can pursuit the footprints of Willayah in his thoughts.

    Keywords: Shazeliah, Ibn atᾱ ullah Iskandarani, (spiritual) degrees, states, rejecting resourcefulness, Wilayah
  • Amir Hosein Hemati Pages 87-108
    Notification of one point in Hajviri’s Kashf al Mahjoob correction Whether an authoritarian, ( Allah’s authority ),is aware of his own supreme leadership or not By: Hemati. A. Ph.D Associate Professor at Azad University Shahrekord Branch Abstract Kashf al Mahjoob, after the book called Share Tasharooh the description of pilgrimage,has been the first and the oldest independent book which is written in Islamic mysticism and Sophy in the Persian Language . This book in spite of the fact that covers the issues in the Islamic mysticism , is the only unique book which doesn’t cover the previous interpretations and descriptions. Hajviri, in the creation of this work ,has not only enjoyed the latter or his own contemporary scholars’ ideas and thoughts ,but also paid a close glance over the available sources and debates in that period. One of the consequences obtained from these effects which Hajviri has taken in to consideration is the extraction and acceptance of whether the authoritarian, ( Allah’s authority ),is aware of his own supreme leadership or not .Although the writer of the book called Kashf al Mahjoob had been under the direct influence of the previous scholars about the mentioned issue and had repeated those subjects which can obviously be seen in the works before him ,he has been in strong disagreement with Abobekr-in Fork who had held the most well-known mystic characteristic of his own time and believed that the authoritarian is not aware of his own supreme leadership . The following article is an attempt to take the mentioned issue in to consideration and to analyze those superior reasons which has resulted in such a disagreement. Key words :: Islamic mysticism and Sophy, authorities ( Allah’s authorities ), supreme leader, , authoritarian leadership , Abobekr-ibn Forak , Aboeshagh Esfaraeni.
    Keywords: Islamic mysticism, Sophy, authorities (Allah's authorities), supreme leader, authoritarian leadership, Abobekr, ibn Forak, Aboeshagh Esfaraeni
  • Ali Jalali Pages 109-138
    Understanding and analysis of Mystical texts and Mystical language, the goal of researchers is the realm of mysticism. However, Was planned Theories to analyze texts, Analyzed Many of the works Based on patterns, but Always Applying theories of literary analysis for Mystics language analysis Not true and May lead to results that are incompatible with the spirit of Islamic mysticism. The reason for this incompatibility that This Theories is created in non-mystical atmosphere and is not consistent with the Mysticism rules. This article will express the views of mystics About the word and the meaning and function of words in Mystical texts and Offers a Model to analyze Mystical texts and Analyzed one Mystical text According to this model.
    Keywords: Word, meaning, mystical language, semantic network, text analysis