فهرست مطالب

پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا) - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1388)

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی نوریان صفحات 1-10
    در میان شاعران پارسی گوی، شاعری که بیش از همه بارها از مولانا جلال الدین بلخی با ستایش و احترام بیش از اندازه نام برده و خود را مرید و پیرو اندیشه های او دانسته، میرزا محمدعلی صائب تبریزی است. صائب چه از لحاظ صورت؛ یعنی وزن و قافیه و ردیف و تعبیرات و ترکبیات و تصویرهای شعری و چه از لحاظ محتوی؛ یعنی مضامین و افکار و حکایات و تمثیلات، ازآثار مولانا بهره های فراوان برده است؛ چنان که کمتر صفحه ای از دیوان پر حجم او می توان یافت که نشانه ای از مولانا در آن نباشد. اندیشه های مولانا چنان با جان صائب آمیخته و در سخن او متجلی شده است که می توان او را یکی از برجسته ترین مولوی شناسان قرون گذشته به شمار آورد. در این گفتار، مطالب بالا با ذکر شواهد و دلائل گوناگون به اثبات می رسد؛ با تاکید بر این که این شواهد مشتی از خروار و اندکی از بسیار است.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین، صائب تبریزی، مثنوی، دیوان شمس، دیوان صائب
  • اسدالله جعفری، یحیی طالبیان صفحات 11-30
    برای ارائه ساخت روایی اسطوره مرگ و رستاخیز، با بهره گیری از دانش ساختارگرایی، داستان های متاثر از این اسطوره را تاحد یک پی رفت تقلیل داده ایم. پی رفت مرگ و رستاخیز، کوچک ترین ساخت روایی است که آن را از داستان های نشات گرفته از اسطوره مرگ و رستاخیز برگرفته ایم. این پی رفت چهارکارکردی شامل دل بستن ایزدبانوی عشق به قهرمان داستان (روساخت خدای باروری) است که چون با بی توجهی قهرمان همراه است، به مرگ تراژیک قهرمان می انجامد. این مرگ که در پایان با آیین رستاخیز قهرمان همراه است، نماد خزان گیاهی و باروری مجدد آن در اساطیر و حماسه های ملی جهان است که از ریشه ای بین النهرینی با قدمتی شش تا هفت هزارساله برخوردار است و در اساطیر و داستان های ملل گوناگون تجلی داشته است. کهنگی اسطوره مرگ و رستاخیز در سرزمین های آسیای غربی از یک سو و گستردگی پهنه داستانی این اسطوره در میان اقوام و ملل شرق و غرب از سوی دیگر، این پی رفت را به شکل کهن الگوی مرگ و رستاخیز جلوه گر ساخته است.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی، پی رفت، اسطوره، حماسه، مرگ و رستاخیز، رمزگان
  • محمدرضا صرفی، نجمه حسینی سروری صفحات 31-54
    هزار و یکشب با 251 روایت، نمونه عالی سبک خاص داستان پردازی در فرهنگ هند و ایرانی است و شاید بزرگ ترین مجموعه داستانی است که تا کنون توجه نظریه پردازان و پژوهشگران روایت شناسی را به خود معطوف داشته است. روایت شناسی، شعبه ای فعال از نظریه ادبی است و هدف نهایی آن، کشف الگوی جامع روایت است که تمامی روش های ممکن روایت داستان ها را در بر می گیرد. از دیدگاه روایت شناسی، روایت رشته بسته ای از حوادث است و به هر رو آن را انجامی است، همان طور که آن را آغازی است. شیوه های آغازکردن و به پایان بردن داستان، در پیکربندی روایت اهمیت بسزایی دارد. بسیاری از روایت شناسان، آغاز داستان را وضعیت ثابت اولیه ای می دانند که به واسطه نیرو یا نیروهایی به عدم تعادل می انجامد و در پایان با عمل نیرویی در جهت عکس به تعادل می رسد. صرف نظر از نود و یک حکایتی که ساختار داستانی ندارند، تقریبا تمام داستان های هزار و یکشب بر اساس چنین مدل روایتی آغاز می شوند و به پایان می رسند. تنها سه حکایت از وضعیت عدم تعادل آغاز می شوند و با وضعیت تعادل به پایان می رسند و یک حکایت در وضعیت عدم تعادل پایان می یابد. عباراتی نظیر «آورده اند که»، سرآغاز 192حکایت از مجموعه قصه های هزار و یکشب است که نقش عنوان داستان را هم برعهده دارد. این عبارت ها، مخاطب (روایت گیر) درون متنی و بیرون متنی را در مورد نقش راوی در آفرینش و یا بازتولید روایت، در سطح یکسانی از آگاهی قرار می دهند و نیز، بر نوعی بی زمانی دلالت می کنند که خاص چنین قصه هایی است. عبارات پایانی بسیاری از حکایت ها نیز، کارکردی مشابه عبارت های سرآغاز دارد.
    کلیدواژگان: هزار و یکشب، روایت شناسی، ساختار، روایت، سرآغاز، آغاز، پایان
  • علی اکبر احمدی دارانی، اکرم هراتیان صفحات 55-74
    چشم خروس در شاهنامه و دیگر متون فارسی فراوان به کار رفته است. شاعران و نویسندگان به صورتی ثابت و تقلیدی از پیشینیان، آن را مظهر آراستگی، صفا و سرخی آورده اند؛ اما چشم خروس هیچ کدام از این ویژگی ها را ندارد یا دست کم این ویژگی ها در آن برجسته نیست که مورد توجه شاعران قرار گرفته باشد. محققان برای تطبیق این ویژگی ها با چشم خروس اظهارنظرهایی کرده اند و با توجه به اهمیت خروس در ایران باستان، چشم خروس را برگرفته از آن فرهنگ می دانند یا آن را با عین الدیک عربی تطبیق می دهند، حتی آن را با آدونیس، در فرهنگ یونانی برابر دانسته اند. جستجو در متون، نکته ای ظریف را به اثبات می رساند که تاکنون به آن توجه نشده است. در این نوشتار کوشیده ایم، با ارائه مستنداتی نشان دهیم که منظور از چشم خروس، چشم تذرو است. تذرو با نام خروس و خروس دشتی در متون به کار رفته است و چشمی زیبا دارد و ویژگی آراستگی، صفا و سرخی در مورد چشم تذرو مصداق پیدا می کند.
    کلیدواژگان: چشم خروس، شاهنامه، عین الدیک، آدونیس، خروس دشتی، تذرو
  • محمد حکیم آذر صفحات 75-102
    بررسی سبک شناختی آثار ادبی به منزله ابزاری برای کشف روابط بین عناصر سازنده متن، زمانی ثمربخش خواهد بود که نسبت اثر با ذهنیت هنری شاعر از یک سو و اوضاع فرهنگی- اجتماعی زمان خلق اثر، از سوی دیگر، سنجیده شود. اواخر قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری قمری زمانه ای است که ایران آبستن دگرگونی های شگرفی سیاسی و اجتماعی است. روی کار آمدن سلسله صفوی و رسمیت یافتن مذهب تشیع شرایط فرهنگی را برای شاعران به گونه ای رقم زد که تا پیش از آن عصر، سابقه نداشت. بابافغانی شیرازی از شاعران نام آشنای نیمه دوم قرن نهم و اوایل قرن دهم هجری در همان اوان می زیست.از لحاظ ادبی دوره او، دوره افول سبک عراقی و پیدایی طرزی نو بود که در روزگار ما آن را با عنوان «سبک هندی» می شناسند. بابا فغانی شیرازی از معدود شاعرانی است که قضاوت اغلب منتقدان و شاعران درباره او یک سویه است.کمتر منتقدی را می توان یافت که در تذکره یا در خلال مباحث انتقادی، زبان را خصمانه به نکوهش یا جانبدارانه به ستایش بابا فغانی نگشوده باشد. به تعبیری ساده،گویا قضاوت درباره بابافغانی حد وسط ندارد. شاعران و سخنوران پس از او، یا او را می ستایند یا او را و شعرش را خوار می شمارند. این نوع نگرش به فغانی، باعث شده که او را در کانون ادبی روزگارش فردی موثر بدانیم. پیروی اغراق آمیز وی از حافظ و تلاشش برای پایه ریزی شیوه ای نو در غزل باعث شد که نگارنده در صدد بررسی سبکی دیوان او برآید و نتیجه را در این جستار عرضه کند.
    کلیدواژگان: بابافغانی، طرز تازه، سبک هندی، عصر صفوی، سبک شناسی
  • خسرو قلی زاده صفحات 103-122
    در اساطیر هند و اروپایی، اسب بهترین یاور هر قهرمانی است. پهلوانان نامدار نیز اسبی در خور برمی گزینند و از آن لحظه به بعد، این دو در همه سختی های و آسانی ها در کنار هم اند. به تفاهم و زبان مشترکی می رسند. با هم زندگی می کنند و سرانجام با هم می میرند. حتی گاه بین آنان پیمان برادری بسته می شود. باره های پهلوانان، مانند خود آنها به اساطیر می پیوندند و در پرتو این خصلت، ویژگی های منحصر بفردی را کسب می کنند. حتی گاه همچون ایزدان ستایش می شوند. آنان خورشیدفش، آبی نژاد و گاه باد سرشتند. بال دارند و به آسمان پرمی کشند. بدین سان بخش اعظم نیروی هر پهلوانی در اسب او نهفته است. باره او سلاح کارآمد اوست. باره های پهلوان با اژدهایان و ماران نبرد می کنند و درپاره ای موارد قهرمان را به آرزوهای خود می رسانند.
    کلیدواژگان: اسطوره، اسب، پهلوان، خورشید، آب، ایزدان
  • راضیه آزاد صفحات 123-140
    روایت شناسی علم مطالعه نظام مند روایت است که از حدود سال 1960 وارد دوره روایت شناسی ساختارگرا می شود. نظریه پردازان این دوره در پی تحلیل ساختاری روایت ها برآمدند و اغلب با الگو قرار دادن دستور زبان و یا کمک گرفتن از مباحث زبان شناسی، حیطه ای برای بررسی برگزیدند و به نتایجی دست یافتند؛ از آن جمله، ویلیام لابوف، طی تحلیل و بررسی حکایت های شفاهی بحران ساز به ساختار شش وجهی دست یافت که به الگوی الماسی شکل معروف است. شیوه داستان در داستان حکایات مرزبان نامه سبب شده است تا حال و هوایی شبیه به حال و هوای داستان گویی های شفاهی بر حکایت های این کتاب حاکم شود. بر همین اساس، در این مقاله به تطبیق ساختار حکایت های مرزبان نامه با الگوی الماسی شکل لابوف پرداخته شده است. این تطابق نشان می دهد، داستان های مرزبان نامه از این الگو پیروی کرده اند. از طرفی اهمیت پند و اندرز، به عنوان درون مایه و زمینه اصلی کتاب، در این ساختار متبلور شده است.
    کلیدواژگان: روایت شناسی ساختارگرا، الگوی الماسی شکل لابوف، حکایت های مرزبان نامه، پند و اندرز
|
  • Seyyed M. Norian Pages 1-10
    Among the Persian-speaking poets, Mirza Mohammad Ali-e Saeb-e Tabrizi is the one who has repeatedly and more than the others admired Mowlana Jalalo’din-e Balkhi with extreme praise knowing himself as one of the disciples of his thoughts. Saeb has gained great benefits of Mowlana’s works either from the form which means; rhymes and rhythms, compounds, phrases and poetic images or the meanings including contents and thoughts, anecdotes and allegories so that there are few pages of his voluminous book (divan) with no signs of Mowlana’s. Mowlana’s thoughts have highly mixed with Saeb’s soul and have been manifested in his statements that he can be reckoned as one of the most eminent of those who have known Mowlana in the past centuries. In this article, what mentioned above is proved through various examples and reasons; with the emphasis that these examples are just a handful of the whole.
  • A. Jafari, Y. Talebian Pages 11-30
    To Present the narrative structure of "Death & Resurrection" motif, we need to Limit the stories influenced by this myth by a Sequence. The sequence of "Death & Resurrection" includes four functions in which the love goddess falls in love with the hero of the story but the hero pays no attention to her. So he is killed tragically by her. At the end, this death leads him to the resurrection. This myth which is the symbol of herbaceous fruitfulness is about 6000 years old and, in fact, its roots must be searched in the Baynonnahrayn civilization. Considering the antiquity of the myth and motif of "Death & Resurrection" in the west Asiatic countries and the spreading of its narrative area in the eastern and western nations, this mythical sequence can be introduced as an archetype in man's Culture.
  • M.Sarfi, N. Hoseinin Pages 31-54
    “Thousand and one night” –with 251 narratives- is the best example of distinct storytelling in Indian and Iranian cultures. Perhaps, it is the most voluminous story collection which has so far attracted researchers and theorist of narratology. Narratology is a dynamic branch of literary theory. Its final goal is discovering universal pattern of narrative. Narrative is a closed chain of events with both an ending as well as a beginning. Beginning and ending methods of story telling are so important in narrative configuration. Many narratologists describe beginning of stories as a firm primary state. It goes to an imbalanced situation because of one or other forces. At the end, the story comes to a balanced position through the action of a reverse power. In spite of 91 tales which do not have a story structure, approximately all “thousand and one night” tales have this pattern of beginning and ending. Only three tales begin in imbalance, however even these stories finish in a balanced state. A statement like “they said that” is the opening sentence of most of these tales. This statement not only puts the intertexual and extratexual readers at the same level of consciousness-regarding the narrating or regenerating of the story- as the writer, but it also refers to such a kind of timelessness which is the hallmark of such tales. Ending statements of numerous tales have the same function as the opening sentence, as well.
  • A.A.Ahmadi Darani, A.Haratian Pages 55-74
    Rooster`s eye has been used a lot in Shahnameh and other contexts. Poets and authors, following their ancestors, have talked about it as a symbol of beautification, purity, and redness; however rooster`s eye doesn’t have any of these features, nor are these features important enough to be noticed by poets. Researchers have mentioned some opinions to match these features with rooster`s eye, and paying attention to the importance of rooster in ancient Iran. They believe the idea of rooster`s eye comes from that culture. They often match it with its Arabic equivalent Ayn-al-dic, and even its Greek equivalent Adonis. Going through the texts shows something that has not so far been noticed. In this article, offering some evidence, we have tried to show the concepts of rooster`s eye as pheasant`s eye. Pheasant has been used in texts as rooster and moor rooster. It has beautiful eyes and beautification, purity, and redness are confirmed to pheasant`s eye.
  • M. Hakimazar Pages 75-102
    A survey of stylistics of literary works as a means of discovering relationships between text construction elements would be effective when the relationships between the work and artistic mentality of the poet on one hand and socio-cultural situation of the time in which the work has been created come under close scrutiny. Late 9th century and early 10th century (AH) is considered in the history of Iran as an era which enwombed with great revolutionary changes as far as socio-political issues are concerned. The monarchy of Safavids Dynasty and accepting Shiism as the official religion in the country provided the poets with such a pleasing cultural condition which they did not have before. Babafaghani Shirazi, a well-known poet lived in the second half of the 9th and early decades of 10th century. His lifetime coincided with the time of fall of Iraqi Style of poetry and flourishing era of a new style which is now called the "Indian Style". Faghani Shirazi is among the few poets that most critics and other poets have had a biased judgment against him. Few critics can ever be found who have not opened up a hostile language to reprimand or admire Faghani in their critical discussions or comments. Simply put, there is no medium point in judging about Faghani. Poets and writers either have praised or humiliated him and his poems. These kinds of attitudes towards Faghani have made us consider him as an influential figure. His exaggerative adherence to Hafiz and his attempts to devise a new style in sonnet made the present writer to examine his stylistics in his Diwan (collection of poems) and report it in this piece of writing.
  • Kh. Gholizadeh Pages 103-122
    In Indo-European Mythology, a steed is always the best companion of any hero. Famous heroes, as well, have their own deserving steeds. Since then, both of them have been always together in all events of their life whether in hardness or pleasure. They come to a common understanding. They live and die together; even they sometimes sign a brotherhood agreement. Hero's steeds graft to Myths in the same way as the heroes, and in the light of such an attribute they accept unique characteristics. Even the steed turns to a subject of worship as gods, or seems to be sun-like, water descendant, or even to be of wind nature. They become winged and sometimes they fly to sky. In this way, much of the power of every hero is hidden in his steed, as if his steed is his efficient weapon. Steeds of heroes struggle with dragons, demons and serpents; and sometimes they help heroes achieve their goals.
  • R. Azad Pages 123-140
    Narratology is the systematic study of narration which has come in the realm of structuralism since about 1960. Since then, the theoreticians have attempted to structurally analyze most stories; they often do so by the use of some frameworks as grammar, linguistics and so on. In doing so, they have come to some results as well. Among these theoreticians, we can name William Labov who through analysis of folk stories came to a new model of analysis called hexagon structure, known as diamond pattern as well.The story style of stories in Marzban Nameh`s fables is in a way that makes it appear in the same way as folk stories. Therefore, in the present paper, it is attempted to compare the structure of Marzban Nameh`s fables with the Labov`s diamond pattern. This comparison shows that Marzban Nameh`s fables have all been featured to have the same structure as what Labov claimed to obtain. On the other hand, the significance of admonition and advice as the main motif of this book is highlighted in this structure.