فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 40 (زمستان 1389)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 40 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی داداشی حاجی صفحات 11-38
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی دعا درمانی بر سلامت عمومی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) است. سوال اصلی پژوهش عبارت است از اینکه تاثیر دعادرمانی بر سلامت عمومی دانشجویان چگونه است؟ جامعه آماری برای انجام این پژوهش عبارت است از 700 نفر از دانشجویان دانشگاه افسری است که به صورت داوطلب خواهان شرکت در جلسات دعا درمانی بوده اند. ابتدا به روش تصادفی، 40 نفر از این تعداد انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. در شرایط برابر، از دو گروه پیش آزمون به عمل آمد. آنگاه برای گروه آزمایش، هشت جلسه دعا درمانی گروهی یک و نیم ساعتی برگزار شد. در این مدت هیچ گونه مداخله ای در گروه کنترل صورت نگرفت. در پایان از دو گروه در شرایطی برابر، پس آزمون به عمل آمد.
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. ابزار مورد استفاده برای سنجش، پرسشنامه سلامت عمومی می باشد و داده های جمع آوری شده در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند که در سطح آمار توصیفی از شاخص هایی مانند نمودارها، میانگین، انحراف استاندارد، میانه و نما استفاده شد. در سطح آمار استنباطی نیز شاخص های آماری مانند ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و آزمون همگنی واریانس ها مورد استفاده قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون سلامت عمومی رابطه معناداری در سطح 01/0 وجود دارد (001/0 sig = و65/29 t =). بنابراین فرضیه اول پژوهش تایید می شود و نتیجه می گیریم که دعا درمانی بر سلامت عمومی اثر داشته و باعث افزایش آن شده است. در مورد مولفه های سلامت عمومی نیز در نمرات پیش آزمون و پس آزمون مولفه های «نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی» تفاوت معناداری مشاهده شد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که دعا درمانی بر «نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی، عدم تعامل با محیط و افسردگی» اثر دارد.
    کلیدواژگان: دعا، درمان، سلامت
  • حسین نصیری باری، اصغر محمدی فاتح، مهدی صمیمی صفحات 39-68
    فرهنگ سازمانی موضوعی است که به تازگی در دانش مدیریت و در قلمرو رفتار سازمانی راه یافته است. از دیرباز فرهنگ برای شرح کیفیت زندگی جامعه انسانی به کار می رفته است، ولی درباره فرهنگ سازمانی و آنچه مربوط به کار و رفتار مردمان در سازمان است، کمتر صحبت شده است. شناخت و درک چیزی که فرهنگ سازمان را می سازد، شیوه ایجاد و دوام آن به ما کمک می کند تا بهتر بتوانیم رفتار افراد در سازمان را توجیه کنیم. با درک فرهنگ سازمانی امکان کنترل و شکل دهی به رفتارکارمندان، هویت بخشی به کارمندان، ایجاد تعهد گروهی و ثبات کلیت سازمانی حاصل می شود. در این تحقیق وضعیت فرهنگ سازمانی دانشگاه امام علی(ع) از طریق مدل «دانیل دنیسون» که یک مدل پذیرفته شده در سطح جهانی است، بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دانشگاه افسری امام علی (ع) در هر چهار بعد مدل؛ یعنی درگیر شدن در کار، سازگاری، انطباق پذیری و رسالت در حد متوسط و بالاتر از متوسط قرار دارد. این دانشگاه بهترین وضعیت را در متغیرهای سازگاری و رسالت به دست آورده است. با این وجود برخی از شاخص ها از جمله هماهنگی و ایجاد تغییر در این دانشگاه ضعیف است. در طیف انعطاف- ثبات، دانشگاه امام علی (ع) به سمت ثبات تمایل دارد و در طیف تمرکز داخلی- خارجی نیز اختلاف قابل توجهی مشاهده نشده است؛ به عبارت دیگر دانشگاه به محیط داخل و خارج به یک میزان توجه و تمرکز دارد، ولی به صورت بسیار دقیق به تمرکز داخلی، اندکی بیشتر از تمرکز خارجی توجه دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، هنجارهای گروهی، الگوهای رفتاری، الگوهای اخلاقی، باورها، رسوم، آرمان ها، آداب، هنر، دانش شناسی، فن شناسی ها
  • فریدون عبدی صفحات 69-86
    سواد اطلاعاتی به معنای داشتن توانایی در شناخت درست منابع اطلاعاتی، توانایی دسترسی موثر به آنها و توانایی استفاده هدفمند از منابع می باشد. داشتن سواد اطلاعاتی به معنای واقعی آن، می تواند به توانمندسازی فرماندهان، مدیران و استادان حوزه دفاع کمک شایانی نماید. این پژوهش به منظور بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی فرماندهان، مدیران و استادان دانشگاه افسری امام علی(ع) و ارائه پیشنهادهایی برای ارتقای آن صورت گرفته است که از نظر نوع هدف، کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است و برای گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای (اینترنت، کتابخانه دانشگاهی، سایت های تخصصی) و پرسشنامه استفاده شده است. نوع جامعه مورد پژوهش فرماندهان، مدیران و استادان دانشگاه افسری امام علی(ع) است. در تجزیه و تحلیل داده ها نیز روش های آماری توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار spssبه کار گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که جامعه پژوهش از نظر تشخیص نیاز اطلاعاتی با میانگین (44/65%)، دسترسی موثر و کارآمد به اطلاعات با میانگین (05/66%)، ارزیابی اطلاعات و کانال های اطلاعاتی با میانگین (52/67%)، استفاده موثر از اطلاعات با میانگین نمره (63/59%)، رعایت مسائل حقوقی اطلاعات و شیوه های استناددهی با میانگین (88/59%) وضع نسبتا مطلوبی دارند. در مجموع سواد اطلاعاتی جامعه پژوهش با میانگین درصد (58/63%) و میانگین نمره 18/3 از 5 نمره بالاتر از حد متوسط برآورد شد. با تحلیل های صورت گرفته از دانشگاه افسری امام علی(ع) و ماهیت فعالیت های این مجموعه و سطح سواد اطلاعاتی فرماندهان، مدیران و استادان آن می توان نتیجه گیری کرد که با فرهنگ سازی، ارائه سمینارها و کارگاه های آموزشی، تهیه جزوات آموزشی و گنجاندن دوره آموزشی سواد اطلاعاتی (نظری و عملی) در سرفصل سند استانداردهای مهارت و آموزشی مشاغل فرماندهان، مدیران و استادان سازمانی دانشگاه می توان گام بلندی برای ارتقای سواد اطلاعاتی آنها برداشت.
    کلیدواژگان: اطلاعات، سواد اطلاعاتی، مهارت های سواد اطلاعاتی، استانداردهای سواد اطلاعاتی
  • محمد جمال رازقی، فزاد طرهانی، علی اصغر طیبی صفحات 87-124
    به منظور پشتیبانی از خدمات فناوری اطلاعات کاربران، سامانه ای با نام «پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات» ایجاد شده است. این سامانه تنها مرجع پشتیبانی کننده خدمات فناوری اطلاعات مورد استفاده کاربران در سازمان است و در آن خدمات فناوری اطلاعات، به عنوان واسطه ای برای دستیابی به اهداف سازمان در نظر گرفته شده است. در این تحقیق با بررسی بهترین تجربیات الگوهای مختلف و مطالعه ساختار و فرآیندهای مطرح شده و با مصاحبه و بررسی نظرات کاربران و ارائه دهندگان خدمات فناوری اطلاعات سازمان، تلاش گردیده است تا طرحی مناسب برای سامانه خدمات فناوری اطلاعات سازمان پیشنهاد و سپس تدوین گردد. در واقع ساختار و فرآیندهای خود سامانه مد نظر این تحقیق بوده است. در ادامه برای بررسی اعتبار طرح پیشنهادی، نظرات مدیران فناوری اطلاعات و سایر کاربران و کارشناسان مرتبط با این سامانه، پرسشنامه ای تهیه و دیدگاه های این افراد در خصوص ویژگی های این ساختار، فرآیندها و فعالیت های آن مورد ارزیابی قرار گرفته است. از نتایج مهم در این تحقیق می توان به تلفیقی از ساختار متمرکز در ارائه خدمات تخصصی و غیرمتمرکز در هر یک از واحدهای ماموریتی اشاره نمود. از دیگر نتایج این تحقیق، تناسب فرآیندهای مدیریت رخداد، مسئله، تغییر، نشر فرآیند مدیریت پیکر بندی الگوی کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات برای سامانه خدمات فناوری اطلاعات سازمان مورد نظر است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، مدیریت خدمات فناوری اطلاعات، پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات، کتابخانه زیرساخت فناوری اطلاعات، ساختار پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات، فرآیندهای پشتیبانی خدمات فناوری اطلاعات
  • جواد فقیهی پور، منصور افشار پور صفحات 125-176
    یکی از چالش های فعلی یگان های نظامی، حفظ و تقویت روحیه نیروی انسانی، برای انجام رسالت و ماموریت های سازمانی خود است، لذا در این میان عوامل و مولفه های بسیاری بر روحیه افراد، تاثیرگذار است که از جمله آنها می توان به مواردی؛ نظیر سلامتی، بهداشت، غذای خوب، استراحت مناسب، خواب کافی، آرمان بالا، اعتماد به نفس، ایمان و اعتقاد اشاره نمود. روحیه در فرآیند روابط انسانی اهمیت خاصی دارد که می تواند نمایانگر وضع کلی روابط انسانی در یک سازمان باشد. روحیه مجموعه ای از احساسات، عواطف و طرز فکر آدمی است و در مواردی آن را با رضایت مندی شغلی مترادف، ذکر کرده اند. از دیدگاه روان شناسان، روحیه عبارت است از عکس العمل عاطفی و ذهنی که شخص در باب محیط و کار خود دارد. نگاهی اجمالی به موارد بالا، این نکته را به ذهن می رساند که آیا آرم و علایم، نشان و درفش نظامی می تواند به عنوان منبعی برای ایجاد اعتماد به نفس بین کارکنان نظامی و در راستای حفظ و تقویت روحیه عمل نماید؟ سوال اصلی تحقیق بدین گونه بیان می گردد که چه رابطه ای بین آرم، علایم، نشان و درفش نظامی و روحیه نظامیان وجود دارد؟ به سخن دیگر، هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری آرم، علایم، نشان و درفش نظامی بر روحیه نظامیان است. جامعه این پژوهش، کلیه فرماندهان، کارکنان و دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) در سال 1389 می باشند. با توجه به جامعه آماری، نمونه ای به حجم 385 نفر از بین فرماندهان، کارکنان و دانشجویان به روش تصادفی- خوشه ایانتخاب گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از بسته نرم افزاری SPSS استفاده گردید. یافته ها نشان داد که ابعاد آرم، علایم، نشان و درفش نظامی بر روحیه و اعتماد به نفس نظامیان تاثیر بسزایی دارد؛ به عبارت دیگر چگونگی و کیفیت ساختار ظاهری، میزان ارزش و جایگاه، کارکرد، مفاهیم و فلسفه های وجودی آرم و علایم، نشان، درفش نظامی، با میزان روحیه و اعتماد به نفس رابطه مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: آرم، نشان، درفش، روحیه، اعتماد به نفس
  • بهنام عبدی، مهدی صمیمی صفحات 177-198
    سازمان ها یا تغییر می کنند، یا نابود شده و از بین می روند. یکی از تغییرات مهم اواخر قرن بیستم، ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات است. فناوری اطلاعات یکی از عوامل مهم پیشرفت در جوامع امروزی است. این مبحث جدید به سرعت رشد کرده و تغییرات بنیادینی در جوامع ایجاد نموده است. امروزه در هر سازمان و یا شرکتی اعم از دولتی یا خصوصی، بحث به کارگیری فناوری اطلاعات مطرح است.
    یکی از مهمترین بخش های مطرح در این زمینه، هوش مصنوعی و سیستم های خبره بوده است که ظهور این سیستم ها جهش بزرگی در این عرصه محسوب می شود. در این میان، بخش نظامی یکی از اولین حوزه هایی بوده که نسبت به طراحی و توسعه این سیستم ها تلاش نموده و بی تردید، یکی از موفق ترین بخش ها در این زمینه بوده است. در این مقاله، پس از بررسی تغییرات به وجود آمده در جوامع و سازمان ها، به بررسی اهمیت هوش مصنوعی و سیستم های خبره با توجه به این تغییرات پرداخته می شود و پس از معرفی نمونه هایی از کاربردهای این سیستم ها در بخش نظامی، سیستم خبره طراحی شده برای عیب یابی سلاح های انفرادی (کالیبر کوچک) موجود در نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با استفاده از VP-Expert ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: تغییر، فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی، سیستم های خبره، بخش نظامی، سلاح انفرادی
  • فربد خدایی، محمد عباسیان صفحات 199-220
    مزیت رقابتی اصلی سازمان های امروزی، دانش است. دانش ابزار قدرتمندی است که روز به روز در حال توسعه و تغییر است؛ کنترل و مدیریت دانش نیازمند کسب مهارت های ویژه ای است و به تناسب نوع فعالیت سازمان ها، این مهارت ها با یکدیگر متفاوت هستند. تحقیقات زیادی برای شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش انجام شده است و در هر یک از این پژوهش ها عوامل کلیدی موفقیت متفاوتی معرفی شده است. در این مقاله کوشش شده که با استفاده از تحقیقات انجام گرفته، مدلی جامع برای شناسایی عوامل کلیدی موفقیت برای پیاده سازی سیستم مدیریت دانش در دانشگاه ها ارائه شود. در این پژوهش عوامل کلیدی موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه ها شناسایی شدند، سپس برای هر یک از این عوامل شاخص هایی تعریف شدند و سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی ابعاد و شاخص های به دست آمده در دانشگاه های شهر تهران مورد آزمون و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و ابعاد اصلی و عوامل آن استخراج شدند. در نهایت از طریق آزمون فریدمن عوامل کلیدی موفقیت شناسایی شده در دانشگاه ها، اولویت بندی شدند.عوامل کلیدی موفقیت شناسایی شده در این پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی چارچوبی مناسب برای سنجش میزان آمادگی دانشگاه ها و مراکز علمی و پژوهشی کشور برای پیاده سازی مدیریت دانش مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش، عوامل کلیدی موفقیت در سیستم مدیریت دانش
|
  • Mehdi Dadashi Haji Pages 11-38
    This study was an investigation into the medical efficiency of pray regarding general health of the cadets of Imam Ali(puh) Military University. The main research question is: "What are the effects of pray on the cadet's general health?" the participants were randomly selected 700 cadets of Imam Ali(puh) Military University attending voluntarily Pray–Based medical treatment sessions. Out of them, first, 40 subjects were randomly selected and then divided into two equal groups, experimental and control ones; both were exposed to a per-test. Then, the experimental group received a 90-minute pray-based medical treatment for eight sessions; however, the control group received no treatment. Later, both groups received a post-test. As a true-experimental research, it employed GHQ 28 general health questionnaire and the collected data was analyzed using SPSS. Both descriptive and inferential statistics indicates that there is a significant deference between the groups (sig=0.001 and t= 29.65) and the null hypothesis is rejected in that pray-based medical treatment affects general health in areas such as: Physical Stress and Insomnia, Social Inefficiency and Embarrassment".
    Keywords: Pray, Treatment, Health
  • Hussein Nasiri –Bari, Asghar Mohammadi –Fateh, Mehdi Samimi Pages 39-68
    Organizational culture is a new notion to the field of knowledge management and organizational behavior. Culture has been traditionally used to describe life quality of human society; however, organizational culture and whatever concerned with people's action and behavior in an organization have been rarely investigated. Knowledge and understanding what builds up organizational culture and the way it is established and sustained assist us to justify organizational behavior in the best way possible. Through understanding organizational culture exercising control and modeling staff behavior, rendering identity to them creating group commitment and stabilizing totality of an organization are made feasible. This study was an attempt to investigate organizational culture in Imam Ali University based on Daniel Denison's model as a common and agreed –upon approach.Findings revealed that the university moderate and relatively higher measures in terms of all four aspects of the model including engagement, adaptation, adaptability and mission; however, the adaptation and mission criteria were evaluated as the highest in rank. Nevertheless, the university was evaluated weak in terms of coordination and development.On the flexibility– stability continuum, stability loads more, but on that of the external –internal one no significant difference was recorded. In other words, these factors enjoyed equal load, though internal tendency loaded a bit more than the external one.
    Keywords: Culture, Organizational culture, Behavior Models, Ethical Models –Beliefs, Ideals
  • Feridoon Abdi Pages 69-86
    Information literacy means an ability to identify information resources truly, find effective access to them and take purposeful advantages of them. It truly empowers commanders, managers and professors involved in defense field. This study aimed to investigate the state of information literacy among the commanders, managers and professors of Imam Ali Military University and offer constructive proposals. The study is an applied research in design based on descriptive statistical analysis of the data collected using questionnaire and library resources. The findings show following statistics in the areas of informant literacy: Information need= %65.44, effective and easy access =%66.05, information and information channels analysis =%67.52, effective utilization =%59.63, legal and documenting considerations =%59.88. The population totally enjoys a mean score of 3.18 out of 5 (i.e. %63.58); indicating higher than the average level.Given the analyses made and the nature of activities in the university, it is concluded that it would be possible to take lofty steps as to the improvement of information literacy in the light of cultural activities, holding seminars and training workshops, educational pamphlets, holding respective training courses (theoretical and practical) in the educational curriculum.
    Keywords: Information, Information Literacy, Skills, Standards
  • Mohammad –Jamal Razeghi, Farzad Tarhani, Ali, Asghar Tayyebi Pages 87-124
    In order to meet the needs of IT users, a system referred to " IT Supportive Service Model " as the exclusive supportive source has been established through which it acts as a service mediator in organizations. Having examined various experiences and models as well as the common structure and processes and conducted interview with IT users and service providers, this study attempted to offer an appropriate framework for IT users. In fact, this study was basically concerned with the structure and process of the system. In the continuation, in order to make sure of the validity of the framework, opinions of the IT users and experts were sought through a questionnaire. The results favored an integrative centralized structure for providing service in each unit. Second finding revolves around compatibility of event management processes, problem, change, and distribution of management process based on an infrastructure library for IT service.
    Keywords: IT_IT Management_IT Supportive Service – IT Infrastructure Library_IT Supportive Processes
  • Javad Faghihipour, Mansour Afsharpour Pages 125-176
    One of the current challenges in military units is how to sustain and strengthen military sprit of human force in order to carry out the organizational missions. In this process, various factors and parameters including health, good nutrition, good relaxation, sufficient sleep, lofty ideal, self-confidence and belief affect individual spirit. Sprit is of crucial importance in human relation, which can represent over all human relation in an organization. Spirit defined as totality of feelings, emotions and belief system, is sometimes equated with job satisfaction. Psychologists hold that the spirit refers to one’s emotional and intellectual reactions in an environment. The afore-mentioned discussion raises the question whether military labels, sign and flag can play a role in creating military self-confidence and boost their spirit of action. In other words, what is the relationship between military signs, labels and flag and spirit of military personnel? To find the answer to the question, 385 subjects from among the commanders, personnel and cadets of Imam Ali military university were randomly selected. To collect the required data, a questionnaire was distributed and the data was processed using SPSS, finding sustained positive correlation among the variables and significant effects of the independent ones. In other words, quality of apparent structure, extend of the value of position assigned, use of concept and philosophy of the sign, label and flag have positive correlation with the extent of military sprit and self-confidence.
    Keywords: Label, Sign, Flag, Spirit, Self, Confidence
  • Behnam Abdi, Mehdi Samimi Pages 177-198
    Organizations either change or are demolished. One of the main developments in late 20 century is the advent of ITC, as one of the main parameters of contemporary progresses which has quickly developed and entailed fundamental changes. Nowadays, employment of IT is being spread in any organization even governmental or non- governmental.One of the most important issues revolves around Artificial Intelligence (AI) and Expert Systems (ES) in which employment of IT is identified as a great advent. In this trend, military sector is one of the pioneer areas making efforts in designing and developing these systems and undoubtedly, has been one of the most successful ones.This paper was an attempt to study the significance of AI and ES developments Which having introduced examples of the use of these systems in military sector, offers an expert system designed for fault-finding with light guns (small caliber) employed by the Army of the I.R of Iran using VP Expert.
    Keywords: IT, Artificial Intelligence, Expert Systems, Military Sector, Individual Guns
  • Farbod Khodaie, Mohammad Abbasian Pages 199-220
    In contemporary organizations Knowledge is the main competitive advantage. Knowledge is considered as a powerful means developing and changing continuously. So, controlling and managing of knowlede requires special skills which differ from one organization to another according to its nature. Myriad researchers examined the Critical Succsess Factors (CSFs) in Implementation of Knowledge Management System (KMS). In this particular study, we tried to introduce a comprehensive model identifying CSFs in Implementation of KMS for universities regarding those studies. To fulfill the aforementioned target, the main CSFs for implementing KMS in the universities were primarily identified from existing litratures. Secondly, for each CSF some Indexes were defined. Then Exploratory Factor Analysis was applied to obtain the main dimensions and key factors by testing the indexes in the universities located in Tehran. Finally, these dimensions and key factors were ranked by Fridman Test. The final explored model can be employed as an effective and efficient guide and blueprint for measuring the feasibility of implementation of Knowledge Management for Iranian universities and educational and research institutions.
    Keywords: Knowledge Management (KM), Knowledge Management Strategy, Critical Success Factors (CSFs) in Knowledge Management System (KMS)