فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 43 (پاییز 1390)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 43 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا عباسیان، جواد شیرمحمدی، مجید نکویی صفحات 11-42
    ارزیابی یک برنامه آموزشی از این جهت مهم است که می تواند به بهبود برنامه و در نتیجه موفقیت آن در دست یابی به اهدافش کمک کند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی برنامه های آموزش های علمی در بافت سازمان های نظامی با تاکید بر ارزیابی برنامه آموزش زبان انگلیسی عمومی در دانشگاه افسری امام علی(ع) به عنوان مصداقی از برنامه های علمی در جریان آموزش است تا از این طریق با پیدا کردن نقاط ضعف و قوت آن، بتوان به بهبود آن کمک نمود و نتایج حاصل را اعتبار بیرونی داده و تعمیم پذیر نمود. این مطالعه در دو مرحله ی کیفی و کمی انجام گرفت؛ به طوری که داده های مرحله کیفی گردآوری شده با استفاده از پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده نشان دهنده هماهنگی نسبتا ضعیف بین سه عامل اصلی تشکیل دهنده یک برنامه آموزشی یعنی هدف گذاری، نحوه آموزش و نیازهای داوطلبان است. داده های کمی که به عبارتی مکمل مرحله کیفی می باشد؛ موید نتایج به دست آمده از مرحله کیفی است. در واقع مرحله کمی که به وسیله پیش آزمون و پس آزمونی که بر اساس اهداف برنامه آموزش زبان طراحی و عملیاتی شده، نشان دهنده عدم پیشرفت قابل توجه و معنادار دانشجویان در طول نیم سال تحصیلی است. این موضوع می تواند موید نبود هماهنگی کامل و همه جانبه بین اجزای تشکیل دهنده برنامه آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه باشد که نه تنها ضرورت مطالعه در سایر حوزه های آموزشی را اجتناب ناپذیر می نماید، بلکه مستلزم ضرورت برقراری تطابق و توازن بین سه عامل اهداف، آموزش و نیازها در برنامه های آموزش های علمی از یک طرف و برنامه آموزش زبان انگلیسی عمومی در دانشگاه افسری امام علی(ع) از طرف دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش زبان انگلیسی، بافت نظامی، نیازسنجی
  • عباس خورشیدی، حسین ذوالفقاری، ایرج مشهدی اسماعیل صفحات 43-74
    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه و تاثیر «اجرای صحیح قانون» بر «نظم اجتماعی» انجام گرفته است تا با تعیین شاخص های اساسی اجرای صحیح قانون و نظم اجتماعی و شناخت این رابطه به اهمیت یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر نظم اجتماعی پی برده شود. روش تحقیق مطالعه حاضر، روش پیمایش با تکنیک دلفی است که با بهره گیری از داده های پرسش نامه در سه مرحله، نظر صاحب نظران این حوزه را در این مورد جمع آوری نموده است. نمونه مورد استفاده در این تحقیق 55 نفر شامل صاحب نظران حوزه نظم و امنیت با حداقل مدرک تحصیلی دانشجوی دکتری و با بیست سال سابقه کار، مستقر در شهر تهران است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مولفه اجرای مناسب قانون بیشترین تاثیر را بر شاخص های نظم اجتماعی اعم از اعتماد عمومی، کنترل موثر اجتماعی، نهادینه شدن قواعد و هنجارهای اجتماعی دارد. شاخص های اجرای مناسب قانون شامل: اجرای بدون تبعیض قوانین، برابری در مقابل قانون، فصل الخطاب بودن قانون، به ترتیب بیشترین تاثیر را بر مولفه نظم اجتماعی داشته اند.
    کلیدواژگان: قانون، اجرای صحیح قانون، نظم اجتماعی، شاخص
  • ناصر عباس زاده صفحات 75-102
    امروزه، یکی از دغدغه های سازمان های موفق استفاده بجا از فناوری های دیجیتال موجود در بستر اینترنت در راستای اهداف و منافع سازمان است. با توجه به این امر، تاثیر اینترنت در حوزه استخدام و پذیرش افراد نیز مساله ای است که بررسی و تحلیل آن می تواند راهکارهای موثر و منافع متعددی را برای سازمان های بزرگ از جمله ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) ارائه نماید. از این رو، هدف ما در این پژوهش بررسی وب گاه آجا و تاثیر آن بر روی داوطلبان ورود به دانشگاه های افسری بر اساس مدل پذیرش فناوری بوده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که «لذت»، «سهولت استفاده» و «سودمندی درک شده» از وب گاه آجا موجب «خود-کارآمدی» داوطلب شده و اثر بسیار مثبتی بر «نگرش» وی به فناوری خواهد داشت. توامان با «نگرش» مثبت به فناوری، مجموعه این عوامل موجب ارتقای «تصویر سازمانی» ارتش جمهوری اسلامی بین داوطلبان شده و در نتیجه «جذابیت» حضور در ارتش را در آنها افزایش خواهد داد. در نتیجه افراد بیشتری به ثبت نام در آزمون ورودی دانشگاه های افسری و حضور در ارتش ترغیب خواهند شد. در این پژوهش از پرسش نامه به عنوان ابزار گردآوری داده استفاده شده و جامعه آماری داوطلبان حضور در دانشگاه های افسری آجا بودند. از آزمون فرضیه ها و همچنین آزمون های دقت، سازگاری، صحت هم گرایی و تفکیک پذیری برای ارزیابی مدل مورد استفاده، به کار گرفته شدند.
    کلیدواژگان: جذب الکترونیکی، اینترنت، فناوری، مدل، الگوی پذیرش فناوری، تصویر سازمانی، خود، کارآمدی
  • منصور کرباسی، مهرداد شهسورای، امید ویسی، صمد فتحی صفحات 103-134
    اهمیت تجهیزات و وسایل در نیروهای نظامی و همچنین ویژگی های خاص آن ها و این که خیلی از این تجهیزات به آسانی قابل تهیه نبوده و هزینه تهیه آنها بسیار بالا است، توجه به نگهداری و تعمیرات را در نزاجا بیش از پیش کرده است.
    با توجه به ضایعات و هزینه های ناشی از استفاده نکردن از روش های مناسب و علمی نگهداری و تعمیرات، ضمن بررسی انواع روش های نگهداری و تعمیر، به شناسایی مواردی که اثربخشی تجهیزات یگان های نزاجا را افزایش می دهد و این که هر کدام چه تاثیری بر افزایش اثربخشی تجهیزات دارند، پرداخته ایم.
    برای این کار، ابتدا شاخص ها و معیارهای اثربخشی تجهیزات را از منابع معتبر علمی، مصاحبه با صاحب نظران و خبرگان این حوزه استخراج و پرسش نامه ای را در چهار بخش تهیه نمودیم. پس از ارزیابی و تایید روایی و پایایی پرسش نامه، آن را در میان جامعه آماری توزیع و سپس جمع آوری و به بررسی و تجریه و تحلیل آن با نرم افزار SPSS18 پرداختیم. در ادامه نقش نگهداری و تعمیرات پیش گیرانه، پیش گویانه و نگهداری و تعمیرات بهرور جامع را در افزایش اثربخشی تجهیزات یگان های نزاجا سنجیدیم. در پایان با استفاده از منابع، نظر خبرگان و تجزیه و تحلیل داده ها، پیشنهادهایی به منظور افزایش اثربخشی تجهیزات نزاجا ارائه نمودیم.
    کلیدواژگان: اثربخشی تجهیزات سازمان، نت پیش گیرانه، نت پیش گویانه، نت بهره ور جامع
  • محمد علی منشادی صفحات 135-164
    هدف آماد و پشتیبانی در جنگ ناهمتراز، پشتیبانی همه جانبه نیروهای مسلح در کلیه حالت ها و در هر شرایط و هر نوع عملیات نظامی با هر نوع ابزار و روش، متناسب با شرایط و انواع عملیات به منظور کاهش آسیب پذیری و ارتقای پایداری است. عواملی همچون چالاکی، بدیع بودن، دقت و پاسخگویی با حداکثر سرعت مبنای شکل گیری و نقش آماد و پشتیبانی در پشتیبانی عملیات ناهمتراز هستند. با توجه به اینکه استقرار آمادگاه های فعلی به بیش از سه دهه باز می گردد و محورهای تهدید جدیدی به وجود آمده است؛ در این مطالعه سعی شده است با بررسی آسیب پذیری آمادگاهای موجود، پراکنش مناسبی برای آمادگاه ها پیشنهاد شود. در این پژوهش، نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق موردی- زمینه ای با هدف پراکنش آمادگاه های نزاجا با توجه به جنگ ناهمتراز با تاکید بر اصول پدافند غیرعامل می باشد. نتایج حاصل با استفاده از تهیه پرسش نامه و همچنین مصاحبه با تعدادی از کارشناسان و خبرگان این امر نشان می دهد که در نواحی شرقی کشور نیاز به احداث آمادگاه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جنگ ناهمتراز، پدافند غیرعامل، آماد و پشتیبانی، پراکنش آمادگاه ها، محورهای تهدید
  • ناصر عسگری، علی جوکر، اصغر محمدی فاتح، مریم خلعتبری معظم صفحات 165-188
    در عصر دانایی محوری، مدیریت دانش به مهم ترین وظیفه سازمان هایی تبدیل شده که به دنبال استفاده بهینه از این سرمایه ارزشمند و ناملموس اند. اجرای موفقیت آمیز پروژه های مدیریت دانش در سازمان به ایجاد زمینه ها و شرایط مناسب و تقویت کننده ای نیاز دارد. یکی از عواملی که می تواند نقش بسیار موثری در تسهیل انجام موثر اقدامات مدیریت دانش داشته باشد، زیرساخت انسانی- اجتماعی است. از این رو در این مقاله نقش سرمایه اجتماعی در تسهیل اقدات مدیریت دانش در سازمان تشریح و بررسی می شود که این سرمایه سازمانی چگونه می تواند رفتارهای توانمندساز مدیریت دانش را در سازمان تقویت کنند. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل950 نفر مدیران و کارشناسان سازمان شرکت پخش فراورده های نفتی ایران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده، 274 نفر آنها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که ابعاد مورد بررسی سرمایه اجتماعی تاثیر قابل توجهی بر تسهیل اقدامات مدیریت دانش در سازمان دارد. بر این مبنا پیشنهادهایی به مدیران و پژوهشگران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، خلق دانش و تسهیم دانش
|
  • Gholam, Reza Abbasian , Javad Shirmohammadi, Majid Nikoe Pages 11-42
    Evaluation of an educational program is of significance in that it can contribute to improvement of the program and achievement of its objectives. This study, to this end, aimed at evaluating academic educational programs at military setting in general and that of general English language at Imam Ali University as an example of the undergoing programs so that in light of exploring strengths and weaknesses it can be improved and can be generalized the findings in a bid to secure its external validity. The study accommodated both quantitative and qualitative research paradigms in design such that the qualitative data were collected through questionnaires, interview and bservation and they all indicated poor concordance among three ain components of an educational program including goal-setting, ethod and needs analysis. The quantitative side of the study mplemented through administering various tests given the objectives f the program indicated non-significance academic achievements by reshmen, which sustains the findings of the qualitative side. Not only o the findings necessitate further studies in other educational areas ut also they highlight significance of compatibility and balance mong the three mentioned parameters in all educational areas on one and and that of general English in Imam Ali University on the other.
    Keywords: Evaluation, English language program, Military setting, need analysis
  • Abbas Khorshidi , Hussein Zolfaghari , Iraj Mashhadi, Esmaiel Pages 43-74
    This study purposed to investigate relationship between "sound enforcement of the law and social order" or better to say the possible effect of the former on the latter one. To do so, the study focused on identifying major criteria both variables and the nature of theirrelationship so that the significance of one of the most crucial variables affecting social order can be explored. As a field study based on Delphi technique, the study was conducted based on a three-phase questionnaire administered to 55 experts in social order and safety field holding at least MA degrees and enjoying 20 years job experiences. The finding indicated that the aspects of law enforcement including non-discriminatory enforcement, equality before law and law as a final arbiter have had respectively the highest effect on the aspects of social order such as public trust, effective social control, internalization of social rules and principles.
    Keywords: Law, social enforcement of law, social order, aspects
  • Nasser Abbaszadeh Pages 75-102
    One of the main concerns of successful organizations nowadays is sound utilization of available digital facilities through internet as to the objectives and interests of an organization. Given the significance of such technological facilities, role of internet in the process of admission and recruitment of applicants is so crucial that addressing it can offer effective solutions and a lot of benefits for superb organizations including the Army of the I.R. of Iran. In line with this claim, this study was an attempt to investigate the website of the Army and its role in recruiting the applicants of the Army universities on the basis of technology-based recruitment model. The finding revealed that parameters such as “enjoyment”, “easy access”, and “perceived effectiveness” of the website bring about “self efficiency” for the applicant and his positive attitude as to technology. Along with such an attitude, totality of these variables enhances “organizational perception” and ultimately “organizational attractiveness” among the applicants. Consequently, increased numbers of applicants register for the entrance exams of the Army universities and show willingness to be recruited. To carry out this study, a sample of applicants for the Army universities attempted a questionnaire and the model was verified through testing the research hypotheses and administering accuracy, adjustment, homogeneity and divisibility tests.
    Keywords: electronic recruitment, Internet, Technology, Technology, based recruitment model, Organizational perception, Self, efficiency
  • Mansoor Karbasi , Mehrdad Shahsavari, Omid Veysi, Samad Fathi Pages 103-134
    Significance and exclusive specifications of military equipment, problems in finding access to them along with a highly costly access have drawn attention to their maintenance and repairment. Given the resultant damage and costs from applying inappropriate andunscientific maintenance and repairment methods, this study was conducted in order to explore factors enhancing their efficiency in the army and the distinctive effect of each factor on the efficiency. To this end, criteria of the efficiency were identified through library research, interview with authorities and administering a four-part questionnaire. Having estimated the reliability and the validity of the questionnaire, the researcher distributed it among the participants. The data were fed to SPSS 18 for processing whereby the effect of predictive, for casting and comprehensive network-based maintenance and repairment on the enhancement of the efficiency of was investigated. The findings entailed a set of constructive suggestions in line with the objective of the study.
    Keywords: Efficiency of equipments, Predictive, Forecasting, Comprehensively, Productive Network
  • Mohammad, Ali Menshadi Pages 135-164
    Support and logistics in asymmetric war purposes to render a comprehensive support to arm forces under all circumstances and military operations through employing equipment and method of any sorts matching the governing conditions and operations in order to minimize vulnerability and enhance sustainability. Parameters such as quickness, innovation, accuracy and quickest retaliation build foundations of logistics in asymmetric operations. Given the record of the deployment of the Ground Force depots which dates back to more than three decades and emerging axes of threat, this study aimed at investigating the extent of vulnerability of the current depots in order to suggest an appropriate deployment model. As an applied research in purpose and a case- field study in design, the study focused on the principles of passive defense. The findings based on data collected through a questionnaire and interview with experts revealed that the eastern part of the country requires establishment of depots.
    Keywords: Asymmetric war, passive defense, logistics, distribution of depots, threat axes
  • Nasser Asgari , Ali Jowkar, Asghar Mohammadi, Fateh, Maryam Khalatbari, Moazzam Pages 165-188
    In a knowledge- based era, knowledge management is considered as the most prominent function for the organizations seeking for optimum utilization of these highly precious and intangible resources. Obviously, accomplishment of knowledge management projects necessitates proper and supportive grounds and circumstances among which human-social resources play a determining role which builds the rationale behind this study. As a descriptive and correlational research, this study was done to seek the involvement of 274 managers and experts from Iranian Oil Distribution Company. Being randomly selected out of a total population of 950members, the findings showed that the various dimensions of social assets play a very crucial and significant role in Knowledge management process. The findings also entailed in a number of practical suggestions for the experts and managers in charge.
    Keywords: Knowledge management, social assets, Knowledge creation, Knowledge share