فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 48 (زمستان 1391)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 48 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین دادرس، حسین ولی وند زمانی صفحات 11-42
    اصلی ترین و مهم ترین شاخص توسعه یافتگی در جهان کنونی، دانش و فناوری است و به دست آوردن دانش از مهم ترین عوامل رسیدن به استقلال واقعی و رها شدن از وابستگی است و به نظر می آید این امر در سایه تحقیق و پژوهش امکان پذیر است. پژوهش به عنوان یک فعالیت نظری، ضرورت وجودی و سیطره خود را بر فعالیت های سازمان های نظامی گسترده است. اما به نظر می رسد تاکنون ارزیابی جامعی از عملکرد نظام پژوهشی آجا انجام نگرفته است. لذا، تحقیق حاضر به منظور به کارگیری روش کارت امتیازی متوازن (BSC) و نقشه استراتژی در مورد نظام پژوهش های غیرصنعتی ارتش جمهوری اسلامی ایران که دچار نارسایی و و نابسامانی نسبی است، طراحی و اجرا شده است که هدف از آن ارزیابی عملکرد این نظام با توجه به سند چشم انداز و قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا، برای هر یک ازدیدگاه های مطرح شده در نقشه استراتژی، اهداف استراتژیک و در پی آن سنجه های مناسبی برای گزارش گیری از عملکرد نظام پژوهش های غیرصنعتی آجا تدوین شده است. نتایج حاصل نشان می دهد، بیشتر اهداف استراتژیک در وضعیت نامطلوب زرد و قرمز قرار دارند و با بررسی عملکرد این اهداف و روابط علت و معلولی که در نقشه استراتژیک تعریف شده است، مشخص شد ضعف این سازمان ناشی از تعریف نادرست روابط علت و معلولی از یک طرف و همچنین عملکرد ضعیف در اهداف استراتژیک با اهمیت نسبتا بالا در دیدگاه های مالی و ذی نفعان است. این تحقیق با توجه به ماهیت از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای بوده و از نظر روش موردی- زمینه ای است. جامعه آماری تحقیق، شامل900 نفر و حجم نمونه مورد نظر این تحقیق مطابق با فرمول کوکران، تعداد 385 نفر است.
    کلیدواژگان: پژوهش های غیرصنعتی، کارت امتیازی متوازن (BSC)، نقشه استراتژی، ارزیابی، ارزیابی عملکرد
  • کیومرث حیدری، فریدون عبدی صفحات 43-76
    اساسی ترین جنبه بررسی و تبیین دیدگاه صاحب نظران نظامی غرب در باب جنگ های آینده و مشخصات آن، مباحث دشمن شناسی، آینده پژوهی و پیش بینی ضرورت های دفاعی است. این پژوهش از زمره پژوهش های کیفی است که برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز آن از روش «روش تحلیل محتوا» استفاده و کوشیده شده تا مبانی لازم برای تبیین موضوع از رهنامه نظامی آمریکا و دیدگاه برخی صاحب نظران نظامی غرب استخراج شود. نتایج بیانگر آن است که فضای جنگ در آینده بیشتر فضایی مجازی، سیال، نرم افزاری و خارج از حواس انسان خواهد بود که به استعاره می توان آن را ذهن نامید.
    با بررسی آثار و دیدگاه برخی از نظریه پردازان نظامی غرب و رهنامه نظامی آمریکا، مشخصات زیادی برای جنگ های آینده قابل استخراج است که در این نوشتار به مواردی همچون: عملیات سریع و قاطع، راه اندازی ائتلاف و انجام عملیات مرکب، انجام عملیات تاثیرمحور، هم زمان سازی قدرت، انجام عملیات غیرخطی، به کارگیری نیرو های ویژه، ارزیابی همه جانبه اطلاعاتی، درگیری هم زمان در سطوح سه گانه، انجام عملیات پیش دستانه، استمرار عملیات تحت هر شرایطی، توسعه صحنه نبرد، تکیه بر عملیات روانی، حمله به مراکز ثقل، آفند مسطح، تهاجم هوایی و موشکی دقیق، مدیریت زمان، کاهش هزینه های جنگ، مدیریت آستانه تحمل ملت ها و تغییر در نوع مانور اشاره شده است.
    باید خاطر نشان کرد که اغلب نظریه پردازان نظامی غرب غالبا با بیان برتری نظامی و نشان دادن توانایی، قابلیت ها، فناوری، اقتدار علمی، صنعتی و نظامی خود سعی دارند خود را قدرت برتر نشان دهند. البته این تصور نادرست آنهاست و عنصر مهمی که می تواند معادلات جنگ را بر هم بزند نیروی انگیزه، روحیه و شهادت طلبی و اراده ملت هاست که در پشتیبانی از دولت خویش بر می آیند.
    کلیدواژگان: جنگ، آینده پژوهی، جنگ های آینده، رهنامه، مشخصات، صاحب نظران غربی
  • ابراهیم مقیمی، مجتبی یمانی، جعفر بیگلو، محسن مرادیان، سیروس فخری صفحات 77-112
    با توجه به موقعیت استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه و حضور مداوم تهدیدات خارجی، اتخاذ تمهیدات مختلف در حفظ و حراست از مراکز ثقل جمعیتی(شهرها) کشور ضروری است. یکی از اقداماتی که می تواند مانع بروز آسیب پذیری های داخلی بشود، اقدامات پدافند غیر عامل است که یکی از اصول مهم آن مکان یابی صحیح است. با انجام مکان یابی صحیح مراکز ثقل جمعیتی (شهرها) که در آنها انبوه زیادی از جمعیت کشور و همچنین مراکز ثقل (مراکز حیاتی، حساس و مهم) را در خود جای داده است، می توان در موقع بروز تهدیدات، به ویژه تهدیدات نظامی، از بروز تلفات انسانی و خسارات مالی فراوان جلوگیری کرد. زاگرس جنوبی و شمال تنگه هرمز از لحاظ ژئومورفولوژی دارای چین های فشرده شده، شکستگی ها و گسل های زیادی است. این ویژگی طبیعی سبب ایجاد مکان های مناسب با رویکرد پدافند غیرعامل برای استقرار مراکز جمعیتی می شود. در این پژوهش سعی می شود مناطق مطلوب برای استقرار مراکز ثقل جمعیتی شناسایی و مکان های شهرهای موجود نیز از نظر انطباق با معیارهای ژئومورفولوژیک در منطقه شمال تنگه هرمز در بخش زاگرس جنوبی بررسی شود. نتایج نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه، قابلیت های ژئومورفولوژیکی مناسبی (شیب، ارتفاع، جهت شیب، لیتولوژی، دلتاها) برای پدافند غیرعامل دارد. با توجه به بررسی و تحلیل داده ها در محیط نرم افزار GIS مشخص شد که منطقه مورد مطالعه: الف) دارای مکان های مساعد برای استقرار مراکز جمعیتی است؛ ب) از خط ساحلی به سمت عمق منطقه (شمال)، شرایط بهتر می شود؛ ج) در حال حاضر مکان گزینی بیشتر شهرها متناسب با اصول پدافند غیرعامل نیست.
    کلیدواژگان: دفاع غیر عامل، مراکز ثقل جمعیتی(شهر)، مکان یابی، تنگه هرمز، ژئومورفولوژی زاگرس جنوبی، مدل سلسله مراتبی AHP
  • نبی الله دهقان، صمد فتحی، اکبر هوشیار صفحات 113-158
    این تحقیق در راستای پاسخگویی به این سوال اساسی است که مدل مناسب خلاقیت و نوآوری در دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران بر اساس فرمایشات حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) کدام است؟
    این تحقیق بر مبنای اهداف و ماهیت تحقیق از نوع اکتشافی بوده و بر مبنای دستاورد تحقیق نیز کاربردی است. جامعه آماری تحقیق اسناد و مدارک مرتبط با سخنرانی های حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) و نیز خبرگان آموزشی که با مباحث خلاقیت و نوآوری، آشنا بوده اند، است. اسناد و مدارک با روش نمونه گیری هدفمند و خبرگان آموزشی به صورت سرشماری انتخاب شدند. در این تحقیق برای گردآوری اطلاعات از ابزارهای اسناد و مدارک و پرسش نامه استفاده گردیده که با استفاده از روش های کتابخانه ای و میدانی داده های مورد نیاز گردآوری شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل مناسب خلاقیت و نوآوری در دانشگاه های افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران بر اساس فرمایشات حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) مدلی است که در برگیرنده سه مولفه ارزشی (متغیرهای نگرش و بینش اسلامی، قصد و نیت اسلامی)، فردی (توانمندی افراد، شخصیت افراد، انگیزش افراد) و سازمانی (اهداف و راهبرد سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فن آوری سازمانی، مدیریت منابع انسانی و نظام آموزش مناسب) است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، دانشگاه های افسری، ارتش جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی)
  • مرتضی عباسی، حسین ربیعی صفحات 159-196
    مکان یابی از جمله تصمیم های بنیادین و استراتژیک است که تاثیر بسزایی بر جنبه های مختلف عملکردی سازمان دارد. این اثرات در کوتاه مدت و بلند مدت بروز کرده و اغلب غیرقابل جبران بوده و یا هزینه های فراوانی را تحمیل می کند. از طرفی مکان یابی درست، نقش مهمی در موفقیت سازمان در انجام ماموریت ها، ایجاد و حفظ مزیت رقابتی و نیز رسیدن به اهداف و استراتژی ها دارد.
    برای انتخاب مکان یک صنعت، عوامل کیفی و کمی متعددی دخالت دارند و این تصمیم نیازمند کار گروهی و خرد جمعی است. مشارکت سیستماتیک خرد جمعی و به کارگیری هدفمند عوامل مکان یابی در فرایند تصمیم گیری، نیازمند مدل های کارآمد و جامع نگر در یک فرایند تصمیم گیری است.
    در این تحقیق فرایند تصمیم گیری در خصوص مکان استقرار یک صنعت نظامی شرح داده می شود. برای این منظور عوامل تصمیم گیری متناسب با شرایط خاص صنایع نظامی تعریف و به صورت سیستماتیک و گام به گام در این فرایند تصمیم گیری گروهی به کار گرفته شدند. این فرایند رویکردی مکاشفه ای به موضوع مکان یابی ارائه می کند و تصمیم گیران را از پهنه گسترده پیوسته به گزینه های برتر پیشنهادی هدایت می کند و تضمین می کند که در این فرایند ملاحظات قانونی، پدافند غیرعاملی، هزینه ای، انسانی و عملکردی صنعت به صورت مرحله ای و بر اساس خرد جمعی و متناسب با اهمیت نسبی آنها در انتخاب مکان استقرار دخالت داده می شوند. بنابراین مقایسه ای بین مکان فعلی صنعت (صنعت جنگ افزار) و دو مکان پیشنهادی (صنعت مکانیک و صنعت امام علی(ع)) انجام گرفت و وزن هر یک از معیارها و زیرمعیارها محاسبه گردید و در نهایت امتیازات موزون نهایی هر یک از گزینه ها تعیین و مشخص گردید که تقریبا دو گزینه صنعت مکانیک و موقعیت فعلی صنعت (صنعت جنگ افزار) امتیاز مساوی دارند؛ به عبارتی هر یک از گزینه ها نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارا هستند، ولی در مجموع مطلوبیت یکسانی دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ملاحظات قانونی، ملاحظات پدافند غیرعاملی، ملاحظات هزینه ای، ملاحظات انسانی و عملکردی
  • تکتم نجفی، سید حسین آتشی، علیرضا جعفری صفحات 197-226
    تحقیقات انجام شده در جهان نشان می دهد بیشترین سهم یادگیری از طریق یادگیری غیررسمی حاصل می شود، اما آنچه عملا در حال وقوع است تمرکز و صرف هزینه بر روی یادگیری رسمی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت یادگیری رسمی و غیررسمی دانشجویان در دانشگاه افسری امام علی(ع) انجام شده است؛ روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به شیوه توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه کلیه دانشجویان هستند که تعداد 195 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است؛ ابزار گرد آوری داده ها علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، شامل پرسش نامه شلی و سونگ(2008) است که با توجه به نیاز دانشگاه بومی شده است. داده ها با استفاده از آزمون فریدمن و ویل کاکسون تحلیل شده است. یافته های پژوهش نشان داد، روش های مولفه یادگیری رسمی کمترین و روش های دو مولفه یادگیری غیررسمی بیشترین ارتباط را با یادگیری دانشجویان دارند؛ همچنین روش های منبع تعاملات اجتماعی- انسانی بیشترین رابطه را با یادگیری دانشجویان دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری رسمی، یادگیری غیررسمی
|
  • Mohammad, Hossein Dadras, Hossein Valivand Zamani Pages 11-42
    Knowledge and Technology are now identified as the most fundamental indices of development as knowledge acquisition is the main means to gain real independence, which seems possible in the light of research. As a theoretical endeavor, research has dominated its umbrella of significance over the activities of military organizations. It seems, however, no comprehensive assessment has been conducted on the trend of non-industrial research in the army. In a bid to apply BSC and survey strategy map as to the non-industrial research in the army suffering from relative inefficiencies and irregularities, this study was conducted based on the Iranian Prospective Development Document and Law of the Army. As an applied-developmental research in kind and a case study in methodology, this study employed a sample of 385 out of 900 member population. To this end, for each perspective raised in the strategy map, a number of strategic objectives and consequently appropriate scales of measurement were designed. The findings revealed that majority of the objectives suffer from undesirable status (i.e. yellow or red), and the performance assessment as well as the cause-effect relationship showed that the organizational inefficiency originates from an ill definition of the cause-effect relationship on one hand and inefficiency in the strategic objectives of prime importance from the financial views and the stakeholders on the other.
    Keywords: Non, industrial research, balanced scorecard (BSC), strategy map, assessment, performance assessment
  • Kuemars Heidari, Feridoon Abdi Pages 43-76
    Main areas of elaborating the perspectives of western military expertson the future wars and their characteristics revolve around the issuessuch as knowing enemy, futurology and predicting the defenserequirements which have to be done in the course of contact withcolony-seeking enemies.As a qualitative research based on content and corpus analysis, thestudy tried to characterize the future wars from the western military xpert's perspectives extracted from the USA military manual and heir statements. The analysis revealed that the future wars will be ainly virtual, mobile, software-based and intellectual. More pecifically, such wars are characterized as quick and decisive perations, allied and combined, effective, power synchronization, on-linear, employment of special forces, comprehensive analysis of ntelligence, simultaneous clash at three areas, preventive operations, ustainment under any circumstances, extended battlefield, focus on sychic operations, attack on the focal points, level offense, precise air nd missile attack, time management, reduction of war costs, anaging nations tolerance threshold and changes in the type of aneuver. Majority of the western military experts try to present hemselves as the dominant power through presenting their military ight, capacities, technology, and scientific, industrial and military uthority. But it is a misconception since it is the power of motivation, pirit of seeking martyrdom and wills of the nations in support of their governments, which decide the equation of hostility and war.
    Keywords: War, futurology, future wars, manual, characteristics, western expert
  • Ibrahim Moghimi, Mojtaba Imani, Jafar Beigloo, Mohsen Moradian, Sirous Fakhri Pages 77-112
    Given the strategic position of Iran in the Middle East and continuation of external threats taking various protective measures as to the population focal points (urban areas) is of crucial importance. To this end, inactive defense can be counted as a counter susceptibility measure. One of the main prerequisites of such a measure is sound site selection in urban populated focal points and critical areas which can prevent casualties and financial damage in case of threat specially that of military type. These preventive measures depend largely on geomorphologic parameters. Geomorphologically, the southern Zagross and north of Hormoz Strait are characterized by intensive layers and many breakages and faults that such naturalcharacteristics facilitate the establishment of suitable inactive defensive sites in order to establish population areas. While explaining the relationship between the geomorphologic and inactive defense parameters, this study attempted to identify appropriate sites for population deployment and investigate the existing urban areasin terms of geomorphologic criteria of the target areas. Topographic, geological maps along with the satellite pictures from the region were used as instruments. Furthermore, a number of experts answered a questionnaire and attended an interview on the variable of inactive defense oriented site selection. The study resulted in appropriate site selection through AHP hierarchical mechanism. Meanwhile an Arc GIS based map was developed as to the population deployment focal points. So, the findings support the fact that the area of study enjoys sound geomorphologic capacities (slope, height, slope direction, lithology and faults) for inactive defense. This is not only suitable for population deployment, but also it enjoys a better condition from the coastline towards the depth of the northern area. Meanwhile, the present site selection for majority of the cities does not match the inactive defense standards
    Keywords: Inactive defense, urban population focal points, site selection, Hormoz Strait, Geomorphology of Southern Zagross, AHP hierarchical model
  • Nabiollah Dehghan, Samad Fathi, Akbar Houshiar Pages 113-158
    In a bid to model creativity and innovation based on the statements of Imam Khamenei, the Supreme Leader, for the military universities of the Iranian Army, this study was conducted. AS an exploratoryapplied research, this study was done based on the corpus analysis of the Supreme Leader’s statements and questioning some academicians, expert in creativity and innovation. Both the corpus and the participating experts were selected based on purposeful randomsampling. Data collected through a corpus analysis and a questionnaire revealed that a model accommodating three parameters, including value parameter (Islamic attitude, orientation and intention), individual parameter (individual competency, personality and motivation), and organizational parameter (organizational objectives, strategies, structure, culture, technology, management of human resources and educational system) fits better for such universities
    Keywords: Creativity, innovation, military universities of the Iranian Army, Imam Khamenei (May live longer)
  • Morteza Abbasi, Hossein Rabiei Pages 159-196
    Site selection is a fundamental and strategic decision which significantly affects various aspects of organizational behavior in both the short-term and long-term and its consequences are either irreversible or costly. On the other hand, sound site selection plays a crucial role in organization’s accomplishments, creation and sustainment of competitive advantage and meeting the objectives and strategies. There are various factors, both qualitative and quantitative parameters, in the process of site selection which require group-work and collective wisdom. Systematic involvement of collective wisdom and purposeful consideration of these parameters in the process of respective decision-making require efficient and comprehensive models. This study characterizes the process of decision-making in site selection for a military industry infrastructure for which the pertinent parameters are identified and gradually involved in the process of group work decision making. This process exercises an exploratory approach where by the decision makers are led from extensive options to certain better suggestions. It also secures that in this process legal, inactive defense, cost, human and performance considerations of the industry will be taken into account step by step, based on collective wisdom and corresponds with their relative significance in site selection process. Therefore, a comparative survey of two sites including the present site (weapon industry) and the two other suggested sites (Mechanic and Imam Ali sites) was done, relative weight of each criteria was estimated, then final balanced advantages of each criteria was estimated where by the two sites were scored equally. In other words, each choice is characterized by both merits and demerits but enjoy equal desirability.
    Keywords: site selection, legal, inactive defense, cost, human, performance considerations
  • Taktom Najafi, Seyyed Hossein Atashi, Ali, Reza Jafari Pages 197-226
    Review of the literature shows that major parts of learning happen informally but actually a lot of investments are made for the purpose of formal learning. As an applied in purpose and descriptive-field study in method, this study was an attempt to investigate these two issues comparatively. For this purpose, 195 students sampled based on simple-random method from among the students population of Imam Ali University answered Shelli and Song (2008) Questionnaire customized a bit to meet the purpose. The data analyzed through Friedman's rank test and Wilcoxon's matched-pair test revealed that informal learning correlates more than the formal one does with students learning process. Meanwhile, socio-human source of interaction has the highest effects on student's learning.
    Keywords: Learning, formal learning, informal learning