فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 49 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسکندر فتحی آذر، منصور بیرامی، رحیم بدری گرگری، سید حسن آتشی صفحات 11-42
    از بین ابعاد مختلف تفکر، مطالعه تفکر انتقادی از موضوعات مسلط در ادبیات مربوط به تفکر است و با توجه به ماهیت آن، ضرورت دارد مراکز آموزش عالی کانون توجه خود را به جای محتوای موضوعات درسی، بر فرایند و مهارت های تفکر انتقادی معطوف کنند اما علی رغم اهمیت تفکر، نتایج پژوهش های مختلف بیانگر آن است که به طور کلی توانایی دانشجویان در استفاده از مهارت های تفکر انتقادی اندک است. در این رابطه بسیاری از صاحب نظران و متخصصان آموزش نظامی معتقدند آموزش های نظامی جاری در مراکز آموزشی، به اندازه کافی مهارت های تصمیم گیری را در دانشجویان توسعه نمی دهد. در این راستا و به منظور بررسی روند گرایش دانشجویان دانشگاه امام علی(ع) به تفکر انتقادی با استفاده طرح تلفیق (فن مثلث بندی درون روشی) روش های تحقیق توصیفی پانلی(طولی) و مقطعی، نمونه ای با حجم 210 نفر برای تحقیق مقطعی و 19 نفر برای تحقیق پانلی از دانشجویان این دانشگاه به طور تصادفی انتخاب و آزمون گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا به عنوان ابزار اندازه گیری به آنها ارائه و داده های مورد نیاز از آنها جمع آوری شد. پس از جمع آوری پرسش نامه ها و داده پردازی، داده های معتبر با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه(ANOVA) و آزمون t-test برای گروه های وابسته(به صورت مقایسه های زوجی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل بیانگر آن است که میانگین گرایش دانشجویان سال اول (121.5)، دوم (117.25) و سوم (112.68) به تفکر انتقادی دارای روند کاهشی است(F=4.049 و P<0/05). علاوه بر این نتایج تحقیق طولی(پانلی) انجام شده در این تحقیق نیز همسو با نتایج تحقیق مقطعی بیانگر آن است که میانگین گرایش دانشجویان به تفکر انتقادی در سه مقطع زمانی ابتدای ترم (123.88)، پایان ترم (119.88) و پایان سال (114.12) دارای روند نزولی است که تفاوت میانگین های ابتدای ترم و پایان سال معنی دار است (t=2.23 و P<0/05).
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، حقیقت جویی، کنجکاوی ذهنی، عمل منظم، گرایش به موقعیت مسئله، اعتماد به قضاوت خود، تحلیلی بودن، کنترل خود و پختگی در قضاوت
  • منصور خیرگو*، حسن دانایی فرد، عادل آذر صفحات 43-78
    از ابتدای شکل گیری نظام اسلامی در ایران تاکنون تغییر و تحولات زیادی در نظام اداری ایران صورت گرفته است. تقلیدی بودن بخشی از این برنامه های تحول در مدیریت دولتی تا حدی روشن است. به عبارت دیگر تصور بر آن است که خط مشی های تحول اداری در سایر کشورها به نظام اداری ایران منتقل شده است. این پژوهش ترکیبی در مرحله نخست خود، فرایند انتقال چنین خط مشی هایی به کشور را بر اساس راهبرد پژوهش کیفی تئوریزه کرده است. در مرحله دوم روابط بین عناصر نظریه حاصل در معرض آزمون کمی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر طراحی مدلی برای تبیین انتقال خط مشی های تحول در نظام اداری در بخش کیفی و آزمون مدل مفهومی طراحی شده در مرحله کمی پژوهش است. نتایج حاصل مبین آن است که خط مشی های تحول در نظام اداری ایران نتیجه فرایند انتقال آنها از سایر کشورهای پیشرفته دنیاست که در مواردی منجر به همگرایی، در مواردی منجر به یادگیری، در برخی دیگر تقلید خط مشی و در نهایت یادگیری خط مشی شده است.
    کلیدواژگان: درس آموزی مدیریتی ملی، مدیریت دولتی نوین، انتقال خط مشی، نظریه داده بنیاد
  • بهرام رضایی، مهدی خیراندیش صفحات 79-106
    شایستگی های اجتماعی به ویژگی های شخصی، توانمندی های کارکنان، تعامل و ارتباطات بین اعضا اشاره دارد و با ایجاد محرک و مهارت های برجسته، دستیابی اعضاء به اهداف را تسهیل می نماید. به زعم اندیشمندان در غیاب شایستگی های منابع انسانی، اثربخشی سایر عوامل از دست می رود و تحقق اهداف و اجرای پروژه های سازمانی با مانع مواجه می شود. بنابر اهمیت و اولویت پروژه مدیریت دانش در نیروهای مسلح و تاثیر فزآینده بعد سرمایه های انسانی بر موفقیت مدیریت دانش، پژوهش حاضر به مطالعه تاثیر شایستگی های اجتماعی افسران بر موفقیت مدیریت دانش سازمانی می پردازد. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه آیا شایستگی های اجتماعی افسران بر موفقیت مدیریت دانش در سازمان تاثیر دارد؟ جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افسران دانشگاه هوایی شهید ستاری است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 125 نفر انتخاب گردید. روش گردآوری داده ها پرسش نامه شایستگی اجتماعی هانتر و تالر و پرسش نامه فرایند مدیریت دانش نیومن بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاده شده است. نتایج حاصل با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه حاکی از تاثیر مولفه های شایستگی های اجتماعی افسران دانشگاه هوایی بر موفقیت مدیریت دانش است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهایی ارائه شده است. بر این اساس، مسئولان می توانند با تقویت شایستگی های اجتماعی افسران موجب موفقیت مدیریت دانش در سازمان شوند.
    کلیدواژگان: شایستگی های اجتماعی، مدیریت دانش، خلق دانش، تسهیم دانش
  • علی حنفی*، ایرج حاتمی صفحات 107-128
    شناسایی زمین هایی که قابلیت ها و محدودیت هایی را برای نیروهای نظامی در جهت مقابله با دشمن در عملیات نظامی فراهم می کنند، یکی از ضرورت ها و دغدغه هایی است که فرماندهان و روسای ستاد در طراحی عملیات با آن مواجه هستند. دسترسی آسان و سریع نیروها و تجهیزات نظامی در سطح منطقه و پراکندگی آنها در تعیین منطقه دفاع عامل و غیرعامل یگان های نظامی، از مهمترین مراحل تصمیم گیری و طرح ریزی فرماندهان در یک منطقه محسوب می شود. به طوری که این انتخاب می تواند امنیت، تهدیدات و توان رزم نیروها را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این تحقیق مکان یابی مناطق مناسب برای دفاع عامل و غیرعامل نیروهای نظامی و شناسایی قابلیت ها و محدودیت هایی محیطی در منطقه مهران است. به منظور مکان یابی و شناسایی مناطق مساعد برای استقرار یگان های نظامی در منطقه مهران، پارامترهایی چون توپوگرافی، شیب و جهت شیب، نوع خاک، دسترسی به سکونتگاه ها و دسترسی به محورهای مواصلاتی مورد بررسی قرار گرفت. روش کار در این پژوهش متکی بر داده های تجربی، تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی و مبتنی بر مدل شاخص همپوشانی در محیط GIS است. نتایج حاصل نشان داد که مناطق کوهستانی واقع در شرق و مرکز منطقه مهران شرایط مناسبی برای استقرار یگان های نظامی دارد اما مناطق واقع در جنوب مهران و تپه های جبل حمرین و برخی مناطق خیلی مرتفع در شمال منطقه، شرایط مناسبی را برای استقرار یگان های نظامی ندارند. همچنین بیشتر مناطق واقع در دشت مهران علی رغم عدم دسترسی به ارتفاعات، به خاطر دسترسی مناسب به جاده ها و سکونتگاه ها دارای شرایط متوسطی برای استقرار یگان های نظامی می باشند. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به فرماندهان در تصمیم گیری و طرح ریزی عملیات کمک کند و راهبردهای تاکتیکی و تکنیکی مناسبی را در انتخاب مناطق دفاع عامل و غیرعامل یگان ها به آنها ارائه دهد.
    کلیدواژگان: جغرافیای نظامی، دفاع سرزمینی، دفاع عامل، منطقه مهران
  • جواد فقیهی پور، حمید عظیمی، سمیه فقیهی پور، مصطفی رادسر صفحات 129-152
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان تمرکز، رسمی بودن و پیچیدگی در دانشگاه افسری امام علی (ع) بر اساس نظریه استیفن رابینز بود. در واقع سه متغیر مذکور در مجموع متغیر ساختار سازمانی را تشکیل می دهند. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع پیمایشی و نمونه آماری شامل74 نفر که از میان صاحب نظران، مدیران، فرماندهان و استادان سازمانی دانشگاه افسری امام علی(ع) در قلمرو زمانی نیمه دوم سال 1391 که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T تک نمونه ای استفاده شد. در تبیین کاربرد یافته های پژوهش حاضر برای دانشگاه افسری امام علی (ع) چنین می توان استدلال نمود که آگاهی از ابعاد ساختاری دانشگاه (متغیرهای رسمی بودن، پیچیدگی و تمرکز)، بی شک برای تصمیم گیرندگان در سطوح عالی و میانی ضروری بوده و می تواند نقش بسزایی در انتخاب راهکارهای مناسب در جهت پیشبرد کارآمد اهداف سازمانی داشته باشد. نتایج آزمون T و آمار توصیفی نشان داد که به ترتیب متغیرهای تمرکز با میانگین 595/31، رسمی بودن با میانگین 689/22 و پیچیدگی با میانگین 878/14 دارای بیشترین میانگین امتیازی بودند. لذا چنین می توان استنباط نمود که میزان تمرکز و رسمی بودن در دانشگاه افسری امام علی (ع) زیاد می باشد و این در حالی است که میزان پیچیدگی پایین است. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای پیچیدگی و رسمی بودن و تمرکز از لحاظ آماری رابطه معناداری وجود ندارد. در نهایت می توان چنین استنباط نمود که نتایج پژوهش حاضر تا حدودی نتایج تحقیقات رابینز و همکارانش را تایید می نماید. از این رو استنباط می شود که تمرکز و رسمی بودن بالا را فقط می توان در سازمان هایی پیاده سازی نمود که پیچیدگی نسبتا پایینی دارند.
    کلیدواژگان: رسمی بودن، تمرکز، پیچیدگی، ساختار سازمانی
  • محمدحسین میر جلیلی، سید حسین آتشی، بهزاد نظرپور، جلال رضایی صفحات 153-172
    برای هر مدیری در سازمان، آگاهی از مسئله انگیزش کارکنان، که در واقع پی جویی علت، سبب حرکت و رفتارهای اعضای سازمان است، ضرورت تام دارد. در این راستا مقاله حاضر در صدد است تا عوامل پیش بینی کننده انگیزش شغلی را در افسران ارشد دانشگاه افسری امام علی(ع) مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور نمونه ای با حجم 47 نفر از افسران ارشد دانشگاه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر (22 گویه) پاسخ دادند و داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق بیانگر آن است که متغیرهای حقوق و دستمزد، فرصت های ارتقاء و ترفیعات، نظارت و سرپرستی و همکاران شغلی با انگیزه شغلی افسران ارشد دانشگاه رابطه مثبت و معنی دار داشته و در کل می توان 46 درصد از واریانس انگیزه شغلی افسران ارشد دانشگاه را به وسیله عوامل همکاران شغلی و حقوق و دستمزد تبیین نمود.
    کلیدواژگان: انگیزه شغلی، حقوق و دستمزد، فرصت های ارتقاء و ترفیعات، نظارت و سرپرستی، همکاران شغلی
|
  • Eskandar Fathiazar, Mansoor Beirami, Ramin Badri Gargari, Hossein Atashi Pages 11-42
    Among various aspects of thinking, the study of critical thinking enjoys a long background in the related literature and given its nature, it is necessary that higher educational centers, instead focusing on course content, concentrate on the process and skills of critical thinking. Contrary to the significance of thinking, the pertinent research findings indicate that students are not much competent in using skills of critical thinking. In line with this trend, many educational authorities in military fields hold that the current military trainings do not much develop decision-making ability among cadets. To delve into this issue and investigate the rend of tendency of cadets from Imam Ali University to critical thinking, a sample of 239 cadets were selected randomly to be investigated based on a mixture of panel descriptive and cross-sectional research method (i.e. intra-method triangulation) was exposed to California critical thinking test. The collected data were analyzed based on a one-way ANOVA and t-test. The findings revealed the cadets mean scores as follows: freshmen 121.5, sophomores 117.25 and juniors 111.68, respectively. Obviously, there is a declining trend of tendency towards critical thinking (P < 0.05, F=4.049). Furthermore, the panel study results matching those of the cross-sectional indicate similar declining trend during three time periods of an academic year (i.e. beginning of the term 123.88, end of the term 119.88 and end of the year 114.12), indicating a statistically significant difference (P<0.05, t=2.23).
    Keywords: Critical thinking, truth seeking, mental curiosity, confidence in self judgment, self, control, maturity in judgment
  • Mansoor Kheirgou*, Hassan Danaeifard, Adel Azar Pages 43-78
    Since the formation of the Islamic Republic in Iran many developments have been made in the Iranian administration system. But some parts of such developments are imitative. In other words, the developmental guidelines of other states have been transferred to Iran. This study was an attempt to first theorize the process of transfer. Second, it tried to quantitatively investigate the relationship among the pertinent elements. In fact the study was conduced to design a method as to elaboration of the nature of transferring such guidelines both qualitatively and quantitatively acting complementarily. The findings revealed that the current administration development guidelines in Iran are the product of transfer processes from the developed countries which sometimes have resulted in homogeneity, learning and sometimes in imitation and finally learning.
    Keywords: Learning natural management, modern public management, guideline transfer, data, driven theory
  • Bahram Rezaei, Mehdi Kheirandish Pages 79-106
    Social qualifications refer to personal characteristics and capabilities of personnel and interactions and communications among staff members, which facilitated achievement of objectives through stimulation and distinct skills. Scholars hold that lack of human resource qualifications entails loss of effectiveness of other factors and achievement of the objectives and implementation of organizational projects are deterred. Given the importance and priority of knowledge management project in the Iranian military forces and increasing effects of human assets on the accomplishment of Knowledge Management (KM), the present study was done to investigate the effects of army officer's social qualifications on the accomplishment of KM. To this end 125 officers from Martyr Sattari Air Force University were randomly selected, who then received Hanter and Tallers's social qualifications questionnaire and Newman's KM process questionnaire. The results analyzed based on person Pearson-Product correlation and the multi regression revealed that the officer's social qualifications positively affect the accomplishment of KM. It is then suggested that their qualifications be strengthened in line with the accomplishment of KM.
    Keywords: Social qualification, KM, knowledge creation, knowledge sharing
  • Ali Hanafi*, Iraj Hatami Pages 107-128
    Identification of the lands characterized by facilities and restrictions for military purposes has ever been a concern for those military commanders and staff authorities involved in operational planning. Easy and quick access to military forces and weapons in the respective region and their distribution in determining active and inactive defense of military forces is taken as an important decision-making and planning stage in an area such that it can affect the immunity, threats, and combat power of the respective forces. In line with this necessity, this study was an attempt to conduct a GIS-based site selection for military purposes in Mehran border areas. To this end, parameters like the regional topography, slope and its direction, soil type, access to residential areas and roads were investigated. Based on empirical data, satellite images, topographic and geological maps and overlapping scale model in GIS environment, the results revealed that the eastern and central mountainous areas in Mehran enjoy appropriate conditions for military force deployment; however, the southern areas, Jabal Hamrin hills and certain heights in the northern part lack such characteristics. Meanwhile many areas in Mehran plain, in spite of access to the heights, roads, and residential areas, enjoy sound conditions for military deployment. Moreover, the findings help commanders in decision making and operational planning and provide them with suitable tactical and technical strategies in selecting active and inactive defense areas.
    Keywords: Military geography, territorial defense, active defense, Mehran area
  • Javad Faghihipour, Hamid Azimi, Somayyeh Faghihipour, Mostafa Radsar Pages 129-152
    This study aimed to investigate the extent of complexity, concentration and formality in Imam Ali University based on Stephan Robins theory. As a descriptive-field research, the study randomly engaged 74 participants out of the authorities, managers, commanders and academicians from Imam Ali University. The data were analyzed based on Pearson-Product correlation and t-test. The findings revealed the following order of mean scores: Concentration, 31.59, formality, 22.68 and complexity 14.87. The correlational analysis also showed lack of statistically significant relationship between complexity and formality. The findings support Robins, et al findings. So, concentration and formality can be implemented only in those organizations with relatively low complexity.
    Keywords: Formality, concentration, complexity, organizational structure
  • Mohammad Hossein Mirjalili, Seyyed Hossein Atashi, Behzad Nazarpour, Jalal Rezaei Pages 153-172
    Awareness of staff motivation which is in fact seeking for cause, causing mobility and exploring the behaviors of organization members, is of crucial importance for any manager. In line with this notion, this study attempted to investigate the job motivation predictors among the senior officers of Imam Ali University. To this end, 47 senior officers were selected based on simple-random sampling attempted a researcher-made questionnaire. Analyzed based on correlational and regression analyses, the data revealed that variables such as salary, wage, promotion opportunities, supervision and colleagues positively correlate with job motivation such that 46 percent of the respective variance is predictable by colleagues, salary and wage.
    Keywords: Job motivation, salary, wage, promotion opportunities, supervision, colleague