فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 50 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس خورشیدی، موسی قربانی صفحات 11-34
    امروزه رضایتمندی خدمات گیرندگان اهمیت روزافزونی دارد. بر اساس مفهوم مشتری محوری، تنها خط مشی کارآمد برای تضمین بقای سازمان ها، رفع کاستی ها و افزایش توانمندی ها و ارتقای کمی و کیفی به نظر مشتری است. رکن اصلی در دانشگاه ها دانشجویان هستند و دیدگاه های آنان، ضامن موفقیت سازمان است. این مقاله به بررسی میزان رضایتمندی دانشجویان دانشگاه شهید ستاری از عملکرد دانشگاه پرداخته است. بدین منظور از بین دانشجویان مقطع کارشناسی، نمونه ای 302 نفره بر اساس جدول اچ. اس. بولا و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و برای سنجش آن از یک پرسش نامه 61 سوالی رضایتمندی دانشجویی موسسه نوئل لویتس (2007) که روایی آن به وسیله روایی صوری و اعتبار آن به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه شده (بعد اهمیت 95/0 و بعد رضایت 93/0) استفاده شد.این پژوهش از نظر اهداف، کاربردی؛ از نظرداده ها، کمی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه، مقطعی توصیفی است. داده ها بر اساس آزمون های آماری t تک نمونه ای و فریدمن مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان می دهد که میزان رضایتمندی دانشجویان از عملکرد دانشگاه مطلوب است (05/0p<)؛ میزان اهمیت مولفه های (اثربخشی راهنمایی و مشاوره تحصیلی، جو دانشکده، زندگی در مجتمع دانشگاهی، خدمات حمایتی، اهمیت دادن به دانشجویان، اثربخشی آموزشی، اثربخشی استخدام و کمک های مالی و حمایتی، اثربخشی پذیرش دانشجو، سلامت و امنیت دانشکده ها، خدمات برتر و دانشجو مداری) از دید دانشجویان در حد مطلوب است (05/0p<)؛ میزان رضایتمندی دانشجویان از مولفه های اثربخشی راهنمایی و مشاوره تحصیلی، جو دانشکده، زندگی در مجتمع دانشگاهی، خدمات حمایتی، اهمیت دادن به دانشجویان، اثربخشی آموزشی، اثربخشی پذیرش دانشجو، خدمات برتر، دانشجو مداری و پاسخگویی به جمعیت-های گوناگون مطلوب (05/0p<) و از مولفه های کمک های مالی و حمایتی و سلامت و امنیت دانشکده ها نامطلوب است (05/0
    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان و دانشگاه شهید ستاری
  • عزیز نصیرزاده، فرهاد جاویدراد*، مصطفی لطفی، جلال آبادی، حمیدرضا ضرغامی صفحات 35-70
    با ورود به هزاره سوم و تغییرهای فزاینده در مرزهای علم و فناوری و با هدفگذاری راهبردی و مهم جمهوری اسلامی ایران در افق 1404، بررسی الزامات و نیازهای آینده سامانه های آموزشی سازمانها، به ویژه در عرصه های فناورانه همچون هوافضا و هوانوردی، به امری اجتنابناپذیر برای دستیابی به اهداف سازمانی در بخش دفاعی تبدیل شده است. این پژوهش با هدف تعیین الزامات و نیازمندی های آموزشی مبتنی بر آینده نگاری در حوزه آموزش های هوانوردی و هوافضا انجام شده است. برای تعیین نیازهای آموزشی هوافضا و هوانوردی در افق 1404 با بررسی ادبیات مرتبط با موضوع در داخل و خارج کشور و مشورت با متخصصان این حوزه، عوامل اصلی تاثیرگذار بر موضوع تحقیق مشخص گردید که عبارتند از: الف) اسناد بالا دستی و سند چشم انداز ماموریت نهاجا ب) فناوری های نوظهور ج) تهدیدهای منطقه ای و فرامنطقه ای د) صنعت هوافضای کشور ه) آموزش های هوانوردی و هوافضا. بنابراین مدل مفهومی تحقیق با استفاده از نظرات اولیه خبرگان امر، تدوین گردید و سپس با بررسی دقیق سوابق خبرگان، گروه دلفی که شامل 11 نفر از خبرگان هستند، تعیین و در مرحله اول پرسش نامه باز شامل 21 سوال کلی مطرح و نظرات اخذ شد؛ سپس پرسش نامه بسته حاوی 107 سوال طراحی و بین اعضای شرکت کننده در فرایند دلفی توزیع گردید؛ پس از جمع آوری و تجزیه و تحلیل نظرات خبرگان، پرسش نامه سوم طراحی شد که در نهایت خبرگان در دور پنجم به اجماع رسیدند و فرایند آینده نگری به اتمام رسید. در پایان الزامات و نیازمندی های سامانه آموزش دانشگاه هوایی شهید ستاری و سایر مراکز مشابه دفاعی برای دستیابی به اهداف در افق 1404 تعیین و پیشنهادها و راهکارهایی برای دسترسی به اهداف مذکور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الزامات و نیازهای آموزشی، هوانوردی، هوافضا، افق 1404، نیروی هوایی
  • رضا قربانی، سید رضا به آفرین، غلام رضا عباسیان صفحات 71-110
    با معرفی هوش های چندگانه توسط هاوارد گاردنر در سال 1983، مفهوم سنتی هوش به عنوان یک هستی منفرد و ثابت به چالش کشیده شد و در مقابل از آن به عنوان یک سری توانمندی که جایگاه هر یک در مغز مشخص است و به طور بالقوه امکان تغییر و توسعه دارد، نام برده شد. مفهوم هوش از ابتدا به عنوان یکی از موضوعات قابل بحث در امر یادگیری و تدریس در بین خبرگان، استادان و دانشجویان، مطرح بوده است. در این مورد همواره این سوال مطرح است که به راستی چه رابطه ای می تواند بین هوش های موجود در آدمی و یادگیری و به طور خاص یادگیری زبان انگلیسی وجود داشته باشد؟ برای این هدف ابتدا به سنجش سطح زبان عمومی و تخصصی دانشجویان پرداختیم و سپس نوع رابطه و ضریب همبستگی میان این دو و هوش تصویری دانشجویان را محاسبه کردیم. در حالی که با توجه به معیارهای سنجش هوش تصویری، زبان عمومی و زبان تخصصی، بیش از 76 درصد از دانشجویان دانشگاه از هوش تصویری متوسط به بالایی برخوردار بودند و زبان عمومی 45 درصد از آنان دارای سطح مناسبی)متوسط به بالا) بود که البته این درصد در مورد زبان تخصصی به 22 درصد تقلیل می یافت، تنها ضریب همبستگی میان آنان به ترتیب 0.054 و 0.049 بود که رابطه ای بسیار ضعیف محسوب می شود؛ بدین معنا که چندان رابطه ای بین هوش تصویری دانشجویان و سطح زبان عمومی و تخصصی آنان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش های چندگانه، یادگیری، واژگان تخصصی، زبان عمومی، هوش غالب
  • بررسی تاثیر آموزش های دوره عالی رسته ای بر توانمند سازی روان شناختی کارکنان (مطالعه موردی: نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران)
    اسماعیل اسدی*، شعبان مرادی آیدیشه، محمد ذاکری، عبدالله وثوقی نیری صفحات 111-140
    با توجه به جایگاه آموزش در نیروهای نظامی کشور و نقش حائز اهمیت آن بر روی توانمندسازی روان شناختی کارکنان، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش های دوره عالی رسته ای بر توانمندی روان شناختی افسران نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام گردید. این مطالعه به صورت تجربی روی 94 نفر از افسران نهاجا انجام شد. داده ها به صورت پیش آزمون و پس آزمون بر اساس پرسش نامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا اقتباس گردید. توانمندسازی روان شناختی بر اساس 5 مولفه شایستگی، موثر بودن، معنی دار بودن، اعتماد و خود مختاری عملیاتی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش های دوره عالی رسته ای با معناداری قابل قبول بر توانمندسازی روان شناختی افسران تاثیرگذار است و لذا فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی مرتبط با مولفه های احساس شایستگی، موثر بودن، معنی دار بودن شغل و خود مختاری تایید شد، ولی فرضیه فرعی مرتبط با مولفه اعتماد به خاطر نشان دادن اثر معنی دار منفی پذیرفته نشد. البته تغییر در میانگین مولفه های توانمندی سازی روان شناختی کارکنان بعد از اجرای دوره پایین بود. کوتاه بودن دوره آموزش عالی رسته ای نسبت به دوره آموزش دانشگاهی، اکتساب برخی از این توانمندی ها در طول دوره تحصیلات دانشگاهی و نیز شرایط ویژه مراکز آموزشی تابعه ستادهای تخصصی از مهمترین علل پایین بودن تغییر در میانگین مولفه ها در دو آزمون (ناشی از میزان تاثیر دوره) و نیز منفی بودن اثر دوره در برخی از مولفه ها به شمار می رود. با این حال با به کارگیری پیشنهادهای مطرح شده می توان میزان این تاثیر را افزایش داد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، آموزش، شایستگی، دانشگاه شهید ستاری
  • مهدی سبحانی نژاد*، محسن زراعتی، شعبان مرادی، بیژن حیدرپور صفحات 141-174
    اکنون که انسان ها با دگرگونی های فزاینده ای روبه رو هستند، تنها کسانی موفق اند که توانایی حل خلاقانه مسائل را دارند. از طرفی خلاقیت مفهومی است که با عواملی مانند تدریس و تحصیل مرتبط است. این موضوع برای دانشجویان که در مرز بین دنیای رسمی کار و دنیای نیمه رسمی تحصیل، هستند اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی روش تدریس حل مسئله بر تفکر خلاق (مولفه های تفکر خلاق) در بین دانشجویان رشته مدیریت دولتی دانشگاه هوایی شهید ستاری است. این پژوهش از نوع شبه تجربی دو گروهی با گروه آزمایش و کنترل و همچنین اخذ پیش آزمون –پس آزمون و آزمون مکرر (ویژه گروه آزمایش) است. جامعه این پژوهش تعداد 150 نفر دانشجو بوده که از این میان به روش تصادفی ساده دو گروه 20 تایی انتخاب گردیده است. پرسش نامه مورد استفاده نیز پرسش نامه خلاقیت سنج عابدی(1363) بوده است.
    در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها، از دو دسته روش آماری آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. از آزمون T برای مقایسه تفاوت میانگین پیش آزمون و پس آزمون در گروه مستقل و گواه و همچنین آزمونT همبسته برای مشخص گردیدن رابطه بین مولفه های تفکر خلاق در دو گروه نسبت به همدیگر و هر گروه نسبت به خودش در قبل و بعد از آزمون، با به کارگیری نرم افزار SPSS استفاده شده است. در بررسی ها مشخص گردیده است که روش تدریس حل مسئله سبب افزایش تفکر خلاق (مولفه های تفکر خلاق) در بین دانشجویان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه گردیده است، و اختلاف معناداری بین دو گروه آزمایش و گواه در زمان پس آزمون وجود دارد، از طرفی نتایج آزمون مکرر نیز مشخص نموده است که تاثیر روش تدریس حل مسئله بعد از یک ماه از زمان اخذ پس آزمون در گروه آزمایش همچنان (با اندکی افت) ماندگار است. یافته های این پژوهش تاکید دارد که روش تدریس حل مسئله سبب افزایش تفکر خلاق می شود.
    کلیدواژگان: تفکر خلاق، تدریس، برنامه درسی، روش حل مسئله
  • زهرا نعمت اللهی، امیر حمزه فرج الهی، محمدحسین میرجلیلی، حسین مومنی فرد صفحات 175-202
    مسئله این پژوهش سنجش میزان سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه امام علی(ع) و عوامل موثر بر میزان آن است. جامعه آماری در این پژوهش 700 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 250 نفر تعیین شده است. سرمایه اجتماعی دانشجویان کمیت و کیفیت روابط اجتماعی آنها در دانشگاه است که سه بعد مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی و انسجام اجتماعی برای آن در نظر گرفته شد. پس از بررسی نظریات مطرح شده در زمینه موضوع مورد مطالعه و همچنین جمع آوری اطلاعات و داده ها چنین استنتاج می شود که عواملی چون تعلقات تاریخی، تعهدات فرهنگی و میزان اعتقاد به دین از جمله عواملی هستند که در میزان انسجام، اعتماد و مشارکت اجتماعی دانشجویان تاثیرگذارند. به طور کلی یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که هرچه میزان تعلقات تاریخی، تعهدات فرهنگی و اعتقادات دینی دانشجویان افزایش یابد، به نسبت میزان اعتماد، انسجام و مشارکت اجتماعی و در کل سرمایه اجتماعی دانشجویان در امور مربوط به یگان، تیپ و به طور کلی دانشگاه افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تعهدات فرهنگی، تعلقات تاریخی
|
  • Abbas Khorshidi, Mosa Ghorbani Pages 11-34
    Nowadays satisfaction of service receivers has received a lot of attention. Based on customer-centered approach, the only effective mechanism to sustain organizations, eliminate inadequacies, increase capabilities, and secure qualitative and quantitative upgrade is to consider the customer. As to academic settings, students are of the most important corner stone. To investigate this issue, this study was an attempt to evaluate the academic performance of the aforementioned university from the student's perspectives. The participants were 302 randomly selected students, who answered the Satisfaction Questionnaire of Noel Loits International Institute (2007). In this descriptive-applied research, t-tests were run as to the data analysis, which revealed that they are satisfied with their university’s academic performance. Among the criteria of measurement, variables such as consultancy services, faculty atmosphere, campus life, supportive services, appreciation of students, educational and employment efficiency, financial supports, student-centeredness were evaluated highly positive, though they stood along a continuum of ranking, moving between two extremes of positive evaluation.
    Keywords: Satisfaction, students, Shahid Sattari, performance evaluation
  • Aziz Nasirzadeh, Farhad Javidrad*, Mostafa Lotfi Jalalabadi, Hamid, Reza Zarghami Pages 35-70
    In the light of the upcoming third millennium, increasing developments in the field of science and technology, and the strategic planning by the Islamic Republic of Iran for prospective developments by 2025, conducting educational needs analysis specially those of aerospace and aviation seems inevitable as to meeting the objectives specially those set in defense sector. As an attempt in this line, this exploratory-qualitative research was designed to follow four minor objectives including: 1. Evaluation of the industry to meet the operational needs, 2. Investigation of required changes in the respective structure and teaching methods, 3. Setting educational priorities and objectives, and 4. Identification of effective parameters and technologies in air defense. The respective literature review and consultation with experts showed the following variables highly determining: 1) Macro documents for the mission of the air force, 2) Emerging technologies, 4) National aerospace industry and 5) Aviation and aerospace training. Then the conceptual model was developed based on which delfi group composed of 11 elites answered an open-ended questionnaire followed by answering another 107-item. The procedure was ended following answering a third question which altogether resulte4d in identifying the respective needs.
    Keywords: Educational needs, requirements, Aviation, Aerospace, 2025 prospects, air force
  • Reza Ghorbani, Seyyed Reza Behafarin, Gholam, Reza Abbasian Pages 71-110
    Following the introduction of the concept of multiple intelligences by Howard Gardner (1983), traditional concept of intelligence as a fixed and unitary construct was challenged. Instead multiple intelligences were identified as a series of abilities each with a specific mental location and potential for further changes and developments. Intelligence has ever been a hot topic among the stake holders of teaching and learning such that they have wondered on the possible relationship between multiple intelligences and learning, especially that of language. To delve into this issue in this study, general and ESP proficiency level of a group of Iranian EFL learners was measured along with their visual intelligence. The findings revealed that 76 percent of them enjoyed higher visual intelligence quotient and 45 percent of them enjoyed relatively higher general English proficiency, while only 22 percent of them were good at ESP. Meanwhile, the correlational analysis revealed 0.054 and 0.049 correlation rate, respectively, which is an indication of non-significant level among the variables.
    Keywords: Multiple intelligences, learning, ESP, general English, dominant intelligence
  • Effects of Advanced Branch-Based Military Courses on Cognitive Empowerment (A Case Study of Air Force of Islamic Republic of Iran's Army)
    Esmaeil Asadi *, Shaban Moradi Aydisheh, Mohammad Zakeri, Abdollah Vosoughi, Niri Pages 111-140
    Given the crucial role of training in military settings and in cognitive empowerment of the personnel, this study involved 94 officers from the Air Force to answer Spritzer and Mishra's cognitive empowerment questionnaire as a pre-test and post-test. The questionnaire covers five variables, including worthiness, efficiency, meaningfulness, confidence, and autonomy. The findings revealed positive effects of the courses on cognitive empowerment such that the hypotheses addressing worthiness, efficiency, meaningfulness and autonomy were supported, while the one testing the confidence was not compared to conventional academic courses, these courses are short-term in nature. Meanwhile, the respective training centers affiliated to professional staffs enjoy their own characteristics. These two parameters may be among the determining factors of the findings, though the proposed implications may contribute to further developments.
    Keywords: Cognitive empowerment, teaching, worthiness, Shahid Sattari University
  • Mehdi Sobhaninezhad *, Mohsen Zeraati, Shaban Moradi, Bizhan Heydarpoor Pages 141-174
    In the era of an increasing trend of developments, successful people are those who tackle problems creatively; a variable associated with many factors such as teaching and education. This issue is of critical significance for students amid the formal atmosphere of occupation and semiformal one of education. As a relevant attempt, this study tried to investigate the efficiency of problem solving instruction on developing learner's creative thinking. As a quasi-experimental research, the study involved 150 university students to fill out a creativity questionnaire (Abedi, 1984) after being exposed to pre-test, treatment, and post-test. Independent t-tests were run to test the hypotheses. The findings revealed that the experiment group and performed the control one in terms of developing creative thinking. The respective delayed test results also supported higher retention (though with a bit attrition) among the experimental group.
    Keywords: Creative thinking, teaching, Curriculum, problem solving method
  • Zahra Nematollahi, Amir Hamzeh Farajollahi, Mohammad Hossein Mirjalili, Hoseein Momenifard Pages 175-202
    This study aimed to investigate the university student's social assets and the factors which affect them. To do so, 250 participants were randomly selected. The analysis of the data on the main dimensions of the assets, including social participation, confidence, and integration, revealed that variables such as historical belongings, cultural commitments, and religious beliefs were among the determining factors. Therefore, a sort of positive correlation exists between the dimensions and the explored variables, which ultimately leads to an increase in the level of social assets at the university scale.
    Keywords: social assets, social confidence, social integration, social participation, cultural commitment, historical belonging