فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 52 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین شکوهی* صفحات 1-42
    تجربه های جنگ های اخیر و تاثیر آنها بر استقلال سیاسی، نظامی و اقتصادی کشورها و ساختار و سازمان جنگ های آینده از نظر فناوری، نشان-دهنده نیاز به تدابیر تاکتیکی، سیاست ها، راهبردها و راهکارهای مناسب برای موفقیت در این نبردهاست. از جمله تدابیر اثربخش در این زمینه، برنامه ریزی برای نیروی انسانی و به خصوص نیروهای زمینی درگیر در صحنه نبرد است. هدف از انجام این پژوهش تبیین عوامل موثر بر ارتقای عملکرد و تعیین ویژگی های جسمی و روحی، سلاح و تجهیزات و آموزشی سرباز پیاده نظام آینده در دفاع همه جانبه است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش از نوع پیمایشی و همبستگی است. به این منظور پس از مطالعات اسنادی و مصاحبه با خبرگان و صاحب نظران، پرسشنامه تحقیق با مقیاس پنج نقطه ای طیف لیکرت طراحی و بین جمعی از فرماندهان، صاحب نظران و کارکنان (شاغل و بازنشسته) جمعی ستاد کل نیروهای مسلح، ستاد کل آجا و ستاد نزاجا، با ویژگی های خاص، به عنوان جامعه آماری توزیع شده است. داده ها و اطلاعات گردآوری شده با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، محاسبه و آزمون فرض نسبت ها و نیز آزمون رتبه ای فریدمن تحلیل شده است. در این مقاله علاوه بر ویژگی های جسمی و روحی، سلاح و تجهیزات و آموزشی؛ به ترتیب تجهیزات مخصوص، عوامل درونی برترساز و آموزش های بنیادی، به عنوان مهم ترین عامل های ارتقای عملکرد سرباز پیاده نظام آینده، به عنوان بخشی از نتایج تحقیق، تعیین و ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: دفاع همه جانبه، سرباز پیاده نظام، جسمی و روحی، سلاح و تجهیزات، آموزش
  • غلامرضا عباسیان*، ناصر عباس زاده، حبیب الله رسولی، جواد شیرمحمدی صفحات 43-80
    آموزش و سنجش صرفا به معنی سنجش پیشرفت تحصیلی نیست بلکه سنجش و ارزیابی فراگیر هم فرایند و هم نتیجه اولی، لازم و ملزوم یکدیگر و دو مولفه مکمل برنامه آموزشی- درسی محسوب می شوند. آموزش فرایند و پدیده ای است که بخش وسیعی از منابع مادی و معنوی اغلب جوامع را به خود اختصاص می دهد. اغلب جوامع این نوع هزینه کرد را سرمایه گذاری بلند مدت تلقی می کنند. از این رو لازم است که عملکرد آموزشی نهادهای آموزشی به دقت و به طور مستمر از جنبه های مختلف ارزیابی شود. در این راستا، این پژوهش تلاشی است در جهت بررسی برنامه آموزش های علمی دانشگاه افسری امام علی(ع) از منظر استادان و دانشجویان که از آنها خواسته شد به یک پرسشنامه صد سوالی روا و پایای معطوف به 9 متغیر اصلی یک برنامه آموزشی- درسی پاسخ دهند؛ ولی در این مقاله صرفا به نتایج حاصل در ارتباط با چهار متغیر اولیه شامل: برنامه ریزی آموزشی، اهداف آموزشی، محتوای آموزشی و نظام اجرای آموزش ها از نگاه میزان انطباق با استانداردهای متعارف و روابط متقابل درونی اکتفا شده است. تجزیه و تحلیل کمی داده ها بر اساس ضرایب بسامد انتخاب گزینه های مربوط به متغیرها نشان داد که برنامه ریزی آموزشی- درسی دانشگاه مستلزم بازنگری و انطباق با معیارها و استانداردهای علمی است. اهداف آموزش های علمی مثبت ارزیابی می شوند ولی دانشجویان در مقایسه با استادان اشراف کمتری نسبت به اهداف دارند. هنوز تطابق و هماهنگی کاملا مثبتی بین محتوای آموزشی و برنامه آموزشی– درسی و همچنین اهداف برنامه وجود ندارد که بازنگری و بهبود کیفیت محتوای آموزشی ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: آموزش های علمی، برنامه ریزی درسی، ارزیابی آموزشی، اهداف آموزشی
  • ناصر عسگری*، مهدی خیراندیش، اکبر هوشیار، اشکان حامدی صفحات 81-102
    در عصر دانایی محوری منابع انسانی مهمترین سرمایه سازمان و عامل اصلی موفقیت و تعالی سازمان به شمار میرود. تعهد سازمانی یکی از مهمترین عوامل موثر بر حفظ و توسعه این سرمایه ارزشمند است. از میان عوامل گوناگونی که بر توسعه تعهد سازمانی تاثیر دارند، در این مقاله به تشریح نقش عامل رهبری پرداخته میشود. بدین منظور تاثیر سه سبک رهبری تحولآفرین، تبادلی و عدم مداخله بر انواع تعهد سازمانی (عاطفی، هنجاری و مستمر) بررسی شده است. بدین منظور نخست تاثیر سبک رهبری فرماندهان بر تعهد سازمانی کارکنان بررسی و سپس رابطه میان هر یک از انواع سبک های رهبری و انواع تعهد سازمانی به صورت کمی بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل 800 نفر فرماندهان، مدیران و کارشناسان واحدهای منتخب ستادی نهاجا در شهر تهران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 223 نفر آنها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که سبک رهبری فرماندهان بر تعهد سازمانی کارکنان تاثیر معنادار و مثبتی دارد و بین سبک های رهبری تحولآفرین و تبادلی با تعهد سازمانی رابطه مثبتی وجود دارد ولی این رابطه در مورد سبک رهبری عدم مداخله منفی است. بر این مبنا پیشنهادهایی به فرماندهان و مدیران نظامی ارائه شده است که با توسعه سبک رهبری خود، تعهد سازمانی کارکنان زیرمجموعه خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رهبری تحولآفرین، رهبری تبادلی، و رهبری عدم مداخله
  • خسرو اسفندیاری صفا، امجد عظمی*، حبیب الله دهقان صفحات 103-144
    پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی از مهم ترین چالش ها در سطح دولت ها و نهادهای عمومی دنیا، به ویژه کشورهای در حال توسعه، است. به کارگیری این روش بودجه ریزی منتج به مزایای بسیاری در سطح سازمان خواهد شد. مصرف بهینه منابع و در راستای اهداف سازمانی، قابلیت بهتر مقایسه اهداف با نتایج و ایجاد چارچوب مناسب برای کنترل، اندازه گیری و ارزیابی عملکرد کارکنان، جملگی از مزایای این روش بودجه ریزی هستند. در این تحقیق به منظور بررسی و شناسایی موانع موجود در به کارگیری بودجه ریزی عملیاتی در سطح نزاجا و یگان های تابعه و ارائه راهکارهایی با تعریف سه شاخص محیطی، سازمانی و انسانی و با انجام مصاحبه با نخبگان مالی و بودجه ریزی در نزاجا، نسبت به تعریف شاخص ها و تنظیم پرسشنامه اقدام گردید. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون ناپارامتریک دو جمله و برای رتبه بندی شاخص ها از آزمون فریدمن استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهند که هر سه شاخص محیطی، سازمانی و فردی- انسانی بر پیاده سازی بودجه ریزی عملیاتی در نزاجا تاثیر گذار هستند. همچنین، نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد که شاخص های انسانی از سایر شاخص ها مهم تر است.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، شاخص های محیطی، سازمانی و فردی، انسانی، آسیب شناسی
  • جواد فقیهی پور*، شیرزاد علیپور، سمیه فقیهی پور، حسین یگانی صفحات 145-194
    در پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری کارکنان دانشگاه امام علی(ع) پرداخته شد. بدین منظور تعداد 94 پرسشنامه به صورت تصادفی بین کارکنان دانشگاه افسری امام علی(ع) توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سرمایه اجتماعی با 20 سوال و 3 بعد (ابعاد ساختاری، ارتباطی و شناختی) و پرسشنامه سرمایه فکری با 17 سوال و 3 بعد (سرمایه انسانی، سرمایه ارتباطی و سرمایه ساختاری) بود. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی انجام گردید و در سطح آمار استنباطی نیز برای بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی (نرم افزارSPSS) استفاده گردید. نتایج آمار استنباطی پژوهش نشان داد که بین ابعاد سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری کارکنان دانشگاه رابطه ای قوی، مثبت و معنادار وجود دارد. این بدان معنا است که در سازمانی که سرمایه اجتماعی آن بالاست، میزان سرمایه فکری بین کارکنان آن سازمان نیز در سطح بالایی قرار دارد. همچنین بین تمامی مولفه های سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری کارکنان دانشگاه نیز رابطه ای قوی، مثبت و معنادار حاصل گردید. نتایج نشان داد که بین متغیرهای سطح تحصیلات و میزان سنوات خدمت با متغیر سرمایه فکری کارکنان دانشگاه رابطه ای قوی، مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج رگرسیون خطی نیز نشان داد که متغیر مستقل(سرمایه اجتماعی) به تنهایی حدود 26% از کل واریانس متغیر وابسته (سرمایه فکری) را تبیین می کند. نتایج آزمون فریدمن نیز حاکی از آن است که بعد ساختاری متغیر سرمایه اجتماعی و همچنین مولفه سرمایه انسانی متغیر سرمایه فکری از نظر میانگین دارای بیشترین اولویت ها می باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه رابطه ای، سرمایه ساختاری
  • حسین فروغی راد*، محسن تنانی صفحات 195-236
    طراحی و استقرار سامانه های کنترل داخلی در واحد های اقتصادی یکی از مهم ترین عوامل تحقق اثر بخشی و کارایی عملیات، ارتقای پاسخگویی و شفافیت مالی، رعایت قوانین و مقررات و کمک به پیشگیری از تقلب و سوء استفاده های مالی به شمار می رود. در تحقیق حاضر، نقش کنترل داخلی بر بهبود حسابرسی یگان های تابعه نزاجا بررسی شده است. متغیرهای کنترل محافظتی، کنترل صحت، ویژگی انسانی، مستند سازی کسب شناخت از سامانه کنترل داخلی، خطر کنترل داخلی، به عنوان متغیر مستقل و بهبود حسابرسی به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری با در نظر گرفتن ویژگی های تعیین شده، تعداد 200 نفر از افرادی بودند که در زمان تحقیق در بخش مالی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (کنترولر، دارایی و امور مالی) مسئولیت داشتند. از جامعه مورد نظر تعداد 131 نفر به صورت تصادفی و بر اساس جدول مورگان انتخاب گردیدند. برای این پژوهش 5 فرضیه طراحی شد که هر یک از فرضیه ها با مولفه های مربوط از طریق پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. برای تحلیل پاسخ های پرسش شوندگان از نرم افزار spss و برای ارزیابی و سنجش مولفه ها و فرضیه ها از آزمون t، با سطح اطمینان 95% (یا سطح معناداری 5%) و برای اعتبار ارزش سنجش از آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. ضریب پایایی برابر با 928. و نتایج حاصل بیانگر وجود رابطه مستقیم بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته بهبود حسابرسی بوده و فرضیه های مطرح شده در این پژوهش تایید گردیده اند.
    کلیدواژگان: کنترل داخلی، کنترل محافظتی، کنترل صحت، خطر کنترل داخلی، حسابرسی
|
  • Hosein Shokouhi* Pages 1-42
    Experiences gained from the recent wars and their impacts on the political, military and economic independence of states and structure and organization of future wars in terms of technology necessitate making tactical measures and exercise appropriate policies, strategies and approaches. In order to succeed in such wars, among effective measures one may refer to planning for human force, particularly for the ground forces engaged in the battlefield. In line with this necessity, this study was an attempt to cast a light on those factors enhancing the performance of future infantry men and to explore their moral and physical characteristics as well as their weapons, equipment and training issues for a full-fledged defense. As an applied research in terms of purpose and run as a field and correlation study, this study was conducted following a related literature review, interview with authorities and encouraging a sample of commanders, experts and staff members from the general staff for the Iranian Armed Forces, General Staff for the Army and that of the Ground Force to fill out a likert scale-based questionnaire. The data were exposed to exploratory factor analysis and Friedman ranking test in a bid to test the respective hypothesis. The findings revealed that, in addition to the moral and physical characteristics, weaponry, equipment and training, and other parameters like equipment, internally empowering factors and basic trainings were identified as the performance enhancing factors, respectively.
    Keywords: Full, fledged Defense, Infantry Men, Moral, Physical, Weaponry, Equipment, Training
  • Gholam, Reza Abbasian*, Naser Abbaszadeh, Habib, Ollah Rasouli, Javad Shirmohamadi Pages 43-80
    Teaching and assessment, not just in the sense of measuring academic achievement but in the sense of evaluation of its both process and product, are not only complementary but each is one the two sides of one coin, and they are identified two complementary parameters of a curriculum. Training is a process to which major parts of material and intellectual resources of majority of nations are allocated and such an immense expense is identified as a long-term investment. This rationale justifies an accurate, a comprehensive and continuous evaluation of the performance of educational organization. As an attempt in this trend, this study tried to evaluate the academic (non-military trainings) program of Imam Ali (military) University from the professors and student's perspectives. To do so, they were encouraged to fill out a 100- item valid and reliable questionnaire addressing the four primary parameters of the respective program including: planning; objectives, content, and implementation out of nine parameters in terms of the extent of compatibility of the them with those of a conventional academic curriculum. Quantitative analyses of the data in terms of frequency analysis revealed that the curriculum planning requires urgent revision so that it can meet the criteria of a conventional academic program. However, the educational objectives were evaluated positive, though the student's perspectives cannot be evaluated as reliable as those of the professors due to the farmer's lesser degree of awareness. Moreover, coordination between the content and planning as well as the objectives of the program is not much satisfactory, which similarly requires reconsiderations aimed at enhancing the content of the program.
    Keywords: Academic Education, Curriculum Development, Educational Evaluation, Educational Objectives
  • Nasser Asgari*, Mehdi Kheirandish, Akbar Hoshyar, Ashkan Hamedi Pages 81-102
    In a knowledge-based era, human resources are regarded as the most fundamental capital for an organization and key factor for its success and promotion. Similarly, organizational commitment is among the most crucial parameters in protecting and developing such a capital. Organizational commitment by itself is influenced by many factors including leadership which is dealt with in this study. To address this issue, three leadership styles including developmental, interactive and non-interventionist styles (emotional, conventional and continuous) were investigated in this study. First, the effect of leading styles of commanders on the staff’s organizational commitment and then the relationship between each style and the commitment level were quantitatively investigated based on a description and correlational analysis. In this regard, from a large sample size covering 800 commanders, managers and experts from certain staff departments of the Iranian Air Force 223 were randomly selected. The analysis revealed a statistically significant and positive relationship between the first two styles of leadership and organizational commitment, while the relationship with the non-interventionist one was negative. So, the military commanders and managers are recommended to enhance organizational commitment in their authorities through developing their leadership styles.
    Keywords: Organizational Commitment, Developmental, Interactive, Non, interventionist LeadershipStyles
  • Khosrow Esfandiyarisafa, Amjad Ozma*, Habibollah Dehghan Pages 103-144
    Operational budgeting is among the most challenging issues at government and public levels all over the world, especially in developing countries. Implementation of such budgeting process results in numerous advantages at organizational level. Rationale and purposeful use of resources, better possibility of comparing objectives with the results, offering an appropriate framework for control, measurement and evaluation of staff members’ performance are among the advantages of this type of budgeting. In an attempt to investigate and identify the obstacles looming ahead of an operational budgeting in the Iranian Army (i.e., Ground Force) and its units, and in order to suggest certain approaches accommodating environmental, organizational and humane criteria, this study was conducted through running interview with a number of finance and budgeting experts of the Ground Force. Thereby, certain criteria and then a questionnaire were developed in order to collect required date to test the research hypothesis. Non-parametric statistical approach was used to analyze the data and they were ranked based on Friedman test. The results revealed that the mentioned tripartite criteria affect the process of the operational budgeting, but the humane issues stood at the top of the rank of the factors.
    Keywords: Operational Budgeting, Environmental, Organizational, Humane Criteria, Pathology
  • Javad Faghihipour*, Shirzad Alipour, Somayeh Faghihipour, Hosein Yeganeh Pages 145-194
    This study investigated the relationship between social and intellectual capitals among the staff members of Imam Ali University. To do so, 94 participants filled out two questionnaires addressing both social and intellectual capitals (including human, communication and structural capitals). The respective statistical analyses revealed significant relationship between the dimensions of both social and intellectual capitals, indicating that the higher the social capital the higher the intellectual one. The same status holds true with regard to all aspects of both types of capitals. Educational level also significantly corrected with the intellectual capital. Regression analysis also supported that the social capital by itself produces %26 of the total variance of the intellectual capital. Friedman test also revealed that the structural dimension of the independent variable and the human features of the intellectual capital enjoyed the highest mean scores.
    Keywords: Social Capital, Intellectual Capital, Relation Capital, Structural Capita
  • Hossein Foroghirad*, Mohsen Tannani Pages 195-236
    Design and establishment of internal control system in finance services is one of the most effective mechanisms in enhancing the efficiency and effectiveness of operations, improving accountability and financial transparency, observing rules and regulators and avoiding financial fraud. In line with this approach, this study investigated the role of internal control in improving auditing process in the military units affiliated to the Iranian Army (i.e., Ground Force). The study also investigated the issues such as protective control, accuracy control, human characteristics, documentation of familiarity with the internal control system, internal control risk all as independent variables and improvement of auditing system as a dependent variable. The participants were selected from among those officials who were engaged in financed affairs (e.g., controller, finance and monetary affairs). To this end, 131 were randomly selected out of a population of 200 officials. Five hypotheses were raised which were tested through data gathered using a questionnaire. To analyze the data, t-tests were run and reliability of the instrument was estimated based Cronbach alpha formula (r=%95). The findings revealed positive relationship among the independent and dependent variables such that the null hypotheses were rejected.
    Keywords: Internal Control, Protection Control, Accuracy Control, Internal Control Risk, Internal Auditing